Herkese selamlar.
Ray Dalio, “İnsanın yaşamında yaşayacağı ve tecrübe edeceği şeyler sınırlıdır.” der. Her şey döngüler halinde tekrarlanır (Dark dizisi gibi oldu) ama insan hepsini tecrübe edemez.
Kendi açımdan baktığımda çok garip ve anlayamadığım bir zamandan geçiyorum. Çok da uzun bir borsa geçmişim yok ama daha önce böyle bir şeyi tecrübe etmemiştim.
Herkes borsada, herkes bir şeyler alıp satıyor, sürekli yeni insanlar gelmeye devam ediyor.
Daha önce hisse alıp satmamış insanlar üç hesapla halka arzlara katılıyor. 1.000 F/K’lı hisseler dillerden düşmüyor.
Bu arada, finansal özgürlük portföyüm düşüşlere adapte olduğu gibi bu çılgınlığa da adapte olmaya çalışıyor.
Neyse daha fazla uzatmadan 42. ayını dolduran finansal özgürlük portföyümdeki gelişmelerle devam edeyim.
Hadi başlayalım.
Piyasalarla İlgili Bir Gözlem
Uzun zamandır Ray Dalio’yu takip ettiğimi biliyorsunuz. Özellikle üzerinde durduğu kısa ve uzun vadeli borç döngüleri ve bunların sonuçları çok önemli.
Bunu daha iyi anlamak için Türkçe alt yazısı da olan “Ekonomi Makinesi Nasıl Çalışır” isimli videosunu izlemenizi tavsiye ederim.
Son zamanlarda da yatırım felsefesini daha iyi anlatmak için “Her Havaya Dayanıklı Portföy Stratejisini” Türkçe’ye çevirmiştim.
Şimdi bunları tekrarlamayıp sizi sıkmayacağım.
Bu öngörülerden ve bazı gözlemlerimden dolayı kendimi TL’nin değer kaybına karşı korumaya yönelik olarak, portföyüme Eurobond eklemesi yapmıştım. Hem de borsanın dışına biraz para çıkarmış oldum. Fakat bu beni bir nebzeye kadar koruyor.
Ya ABD doları da değer kaybederse?
Portföyüm ABD’deki enflasyona, durgunluğa ve doların değer kaybına açık halini koruyordu. Bu yüzden de portföyü daha sağlam ve istikrarlı hale getirmek için değerli maden eklemeye odaklandım. İlk etapta altın varlığımı biraz arttırdım. Kapalı Çarşı’dan gümüş almaya bile kalktım:) Ama ilk denemem başarısız oldu.
İlk etapta bu oranı portföydeki emtia oranını %15’e çıkarmayı düşünüyorum. Şu an bunun gerisindeyim.
Bu arada borsanın ne olacağını hiç bilmiyorum. Fakat insanların yükselen neyi bulurlarsa almaları, şirketin ismini, ne iş yaptığını bilmeden zar zor kazandıkları paraları yatırmaları beni çok endişelendiriyor.
Çok fazla insan borsadan umutlanmaya başladı. Borsa yüzünden işi bırakanlar, bırakmayı düşünenler çoğaldı. Ama borsa duyguların tersine yaşandığı yerdir.
“Piyasada sadece iki duygu vardır: Umut ve korku.” Sorun şu ki korkmanız gereken yerde umutlanır, umutlanmanız gereken yerde de korkarsınız.”
Jesse Livermore
Bu söz aklımdan çıkmıyor.
Ek olarak eğer okumadıysanız “Olağanüstü Kitlesel Yanılgılar ve Kalabalıkların Çılgınlığı” isimli kitabı okumanızı öneririm. Çok faydasını görürsünüz.
Fakat ben bizim adımıza o kadar da karamsar değilim. Sonuçta sürekli kendimizi geliştiriyoruz ve bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. Ne yaptığımızı biliyoruz, ayaklarımız yere basıyor.
Bu yüzden durmadan bilginin ve paranın bileşik getirisinden yararlanmaya devam edelim.
Temmuz Sonunda Piyasalarda Son Durum
Dolar 6.85’le geçen ayı kapatmıştı. Temmuz sonunda 6,97 TL oldu.
Sterlin 8.42 idi. Şimdi 9.08 TL’ye çıktı.
Gram altın ise ayı 438 TL’den kapattı. Geçen ay sonunda ise 392 TL’ymiş.
Genel olarak doların diğer para birimlerine karşı değer kaybettiği bir ay oldu. Altın ise zincirlerini kırdı. Bu sene portföy getirisi olarak yarışta altının gerisinde kalmış gibi görünüyorum. Bakalım yıl sonunda ne olacak.
Daha çok konuşmaya devam ederiz.
Haziran 2020 Sonunda Toplam Portföy Büyüklüğü
Toplam portföy büyüklüğü 111.809 TL’ye ulaşmış durumda. Bu şimdiye kadarki en yüksek tutar. Diğer para birimlerine karşı durumu da böyle.
Portföyün bu büyüklüğe ulaşması tam 42 ayımı aldı. Bundan sonra artık arkasında ilk 100.000’in rüzgarı da var.
Şimdi de dağılımına bakalım:
Hisse senedi %55 ile son zamanların en düşük seviyesine gelmiş durumda. Buna karşılık ilk kez bu kadar nakit ve nakit benzeri tutuyorum. Dağıtımını yapmaya fırsat bulamadım.
Çok sorulan bir soru da bu tutarın ne kadarının ana para olduğuydu. Bundan sonra onu da eklemem iyi olacak.
Tabloda Gelir kısmında aldığım maaşlar var. Tasarruf kısmında da ne kadarı ile tasarruf ettiğim yazıyor. Bu yıl tasarruf oranım %15 civarında kaldı. Bunu ilk etapta %20’ye çıkarmam gerekecek.
Toplama bakarsam da 42 ayda tasarruflarımdan aktardığım tutar 42.529 TL olmuş. Portföyün büyüklüğü de 111.809 TL’ye ulaşmış. Bundan sonra maaşların etkisinin azaldığı, portföy rüzgarının ise daha önemli olacağı yıllara girmiş bulunuyorum.
Haziran 2020 Sonunda Hisse Senedi Varlığı
Hisse senedi varlığım Haziran sonunda 64.839 TL’ydi. Şu anda 61.884 TL’ye düşmüş durumda. Ayrıntılara baktığımda ise;
Portföyden bu ay OZKGY, TKFEN, ALARK ve FROTO’yu çıkardım. Aslında portföyü sadeleştirmek niyetindeydim ama maalesef dayanamayıp yeni hisseler aldım. Yani beceremedim.
Yeni hisseler olarak da ANHYT, NUHCM, EREGL ve DESPC’yi ekledim.
Portföyün omurgasını ise Aselsan ve AK Sigorta oluşturuyor. Buna rağmen daha dengeli bir portföy olduğunu düşünüyorum.
Bu ay şöyle bir sıkıntı ile karşılaştım. Tam zamanlı işim hisse seçmek değil ve dokuz hisseyi takip etmekte zorlanıyorum. Mesela bu ay açıklanan bilançoları akşam okuyup değerlendirme fırsatı bulamadım. Hala da okuyamadıklarım var. Bu yüzden de sadeleşme ve daha az hisse senedi ile yola devam etme benim gerekli hale geldi.
Ya da stratejiyi daha pasif hale getirmem lazım. Bakalım bu konuda kafam karışık.
Not: Bu arada lütfen bunu yatırım tavsiyesi olarak almayın.
Temmuz 2020 Sonunda Nakit Durumu
Bu aralar portföyde hiç olmadığı kadar nakit var. Şu anki durumda;
18,2 gram altın, 2.511 TL ve 550 dolar olmak üzere 14.316 TL’lik nakit rezervi var. Bu da portföyün %12,80’sine denk geliyor. %15’e az kaldı.
Haziran 2020 Sonunda Eurobond Varlığı
Burada pek bir değişiklik yok. Ne ekleme ne de çıkarma yaptım. İki çeşit ile devam ediyorum.
Bunlardan biri 2027, biri de 2029 vadeli. Portföyün sabit döviz getirili kısmı ve döviz kaynağı bu kısım oluyor.
Bu konuda çeşitli kaynaklar var. Ben daha benimkini hazırlayamasam da size bir kaç kaynak önerisinde bulunabilirim.
İlki hisse.net’in Eurobond topiği. En baştan açıp sakin sakin okuyun. Bir ağaç gibi konular açılıyor ve merak ettiğiniz temel bilgileri buradan bulabilirsiniz.
İkincisi twitter’da 507’nin Eurobond Flood’una,
Üçüncüsü Bay Tutumlu’nun Eurobond Rehberi’ne,
Son olarak da Sayın Serdar Yılmaz’ın Eurobond Flood’una göz atabilirsiniz.
Portföyün Diğer Para Birimlerine Karşı Durumu
Haziran sonunda portföy büyüklüğü 104.331 Tl’ydi. Bu ay ise;
- 16.041 dolar (geçen ay 15.230 dolarmış),
- 12.313 sterlin (geçen ay 12.390 sterlinmiş),
- 255 gram altın (geçen ay 266 grammış).
Buradan da görüleceği gibi portföy dolar karşısında değer kazansa da hem sterlin hem de gram altın karşısında değer kaybetti.
Şimdi bir de grafiğimize bakalım.
Temmuz Sonunda Pasif Gelir Durumu
Haziran sonunda pasif gelirim 4.234 TL idi. Bu gelecek 12 ayda elde edeceğim temettü ve faizlerin toplam tutarına işaret ediyor. Gelen sorulardan kafaların bu konuda karışık olduğu anladım. Bu yüzden de bu konuyu açıklayan bir yazıyı bırakıyorum. Ayrıntısına bakabilirsiniz.
Bu ayda ise pasif gelir miktarım 5.313 TL’ye çıkmış durumda. 2020 hedefim olan 5.400 TL’ye pek bir şey kalmadı. Sonraki hedefim üç asgari ücret olacak.
Şu anda bir kişinin bir günlük özgürlüğü için gereken tutar 157 TL.
Mevcut gelirim olan 5.313 TL ile 34 günümü finansal olarak özgürleştirmiş durumdayım. Şimdiye kadarki en yüksek tutara denk geliyor. Bu tutar 365’e ulaştığında finansal özgürlüğümü kazanmış olacağım.
Portföyün pasif gelir verimi ise 5.313/111.809= %4,75. Nakit üretme miktarı yeterli.
Bu seferlik benden bu kadar.
Hepinize sağlıklı ve mutlu bayramlar dilerim.
Saygılar.
Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net
Birkaç ay önceki umutsuzluğunuzun kırılmış olmasına sevindim. Rakamlarınız olumlu bir havada, umarım artarak devam eder.
Selamlar Burak Bey,
Çok teşekkür ederim. Bu aralar Duygusal Dayanıklılık ile ilgili şeyler okuyorum. Daha da iyi olacak:)
Saygılar.
Gümüş için: GMSTR (QnbFinans Portföy’ün gümüş borsa yatırım fonu) Kapalıçarşı’ya gerek yok bence 🙂 Altın için de, Zgold, Gldtr düşünebilirsin. Bol kazançlar.
Selamlar Ali Bey,
Gümüş fonunu hiç duymamıştım. Mutlaka bakacağım:) Teşekkür ederim.
Saygılar.
Yiğit bey, bence portföyle çok oynamaya başladınız ve bu durum yanlış kararlar aldırıyor. Günlük rüzgarlara takılmamanınızı önerim. Umarım en iyi portföyü oluşturursunuz. Başarılar, selamlar..
Selamlar Sayın YKM,
Maalesef ben de farkındayım. Başladığım yerden baya uzaklaştım:) Ama yatırım felsefesi oturuyor diyelim:)
Saygılar.
İyi akşamlar Yiğit Bey. Eurobond ile ilgili çok şey okudum ama her okuduğum şey kafamı daha da karıştırdı. Ben de düzenli olarak eurobond fonu almaya karar verdim. Sizce doğru mu kararım?
Selamlar Suat Bey,
Getiri karşılaştırması ve komisyon oranlarına bakıp karar vermek lazım. Fonlarda vergi daha basit olduğu için kolaylık oluyor tabii.
Saygılar.
Merhaba Yiğit Bey.
Öncelikle blogunuzu yeni keşfettim ve yazılarınızın oldukça faydalı olduğunu söylemek isterim.Borsada uzun vadeli yatırımcılığa yeni başladım ve aynı zamanda öğrenmeye devam ediyorum.Merak ettiğim konu ise bilanço okuyup değerlendirme kısmının nasıl yapıldığı.Bilanço okuyup yorumlamayı öğrenmek için ne yapmalıyım, sizin kaleme aldığınız bir yazı var mı(sitede bulamadım),tavsiyeleriniz nelerdir? Şimdiden teşekkürler, bol kazançlar 🙂
Selamlar Kaan Bey,
Bilanço okuma sorusuna benim de tam bir cevabım yok açıkçası. Ben zaten iktisat mezunuydum, azıcık bilgim vardı. Sonra şirketlerin yayınladıkları raporları okuyarak ve işi bilenlerin yorumlarında nelere baktıklarını taklit ederek öğrendim açıkçası.
Bu konuda kitap da vardı ama maalesef ismini hatırlamıyorum.
İyi günler dilerim.
Saygılar.
Sa yiğit bey porfoy farklı enstrümanlarla dengelemek iyi bir tercih ama hisse konusunda tercihlerinizi eleştireyim fort otoyu ben olsam çıkarmazdım ayrıca ereğli ve nuh çimentoyu daha once de porföye almıştınız nuh bende de var hiç al sat yapmadan %70 primlendi sizde hiç satmasaydınız %90 karda olacaktınız bazen doğru hissede oturmak lazım başarılar dilerim.
Selamlar Serdardm,
Çok fazla oynadığım maalesef farkındayım. Hedeflediğimden çok daha fazla hareket ediyorum. Ama böyle böyle öğreniyoruz.
FROTO ile TOASO arasında bir tercih yapmam gerekiyordu. Şimdilik FROTO’yu seçmedim. Hata yapmış olabilirim:) Zamanla göreceğiz.
Uyarılar için teşekkür ederim.
Dikkate alacağım.
Saygılar.
Merhaba Yiğit Bey,
Günlerdir bu postunuzu bekliyordum. sitenizi bende çok faydalı buluyorum. umarım sizin azminiz gibi bende uzun vade yatırımcısı olabilirim ve aynı sizin yaptığınız gibi analizini yaparak.
İyi günler dilerim,
Saygılarımla
Selamlar Muhammed Ali Bey,
Bilginin ve paranın bileşik getirisinden yararlanmak için kendinizi geliştirmeye devam edin, durmayın.
Beni çok rahat geçersiniz:)
Saygılar.
Yiğit Bey yaklaşık 3 yıldır aşağı yukarı aynı miktarda portfoylere sahibiz.Ben Amerika’daki endeks fonlarına yatırıyorum birikimlerimi.Bu dönemde dolar çok yükseldi ve benim aylık tasarruf miktarim sizin tasarruf miktarinizin yaklaşık 2 katı.E bu dönemde Amerikan borsası ve Türkiye borsasının getirilerine bakacak olursak arada uçurum var zaten.Tam olarak nasıl sizin portföyünuzun türk hisselerinde bukadar hızlı büyüdüğünü anlamadım.Gecmiste paylaştığınız portfoy hisseleri de bu dönemde böyle bir getiri gösterip endeksi bu ölçüde yenmediler baktığım kadarıyla.Benim kacirdigim noktar nedir acaba fikriniz var mı?
Saygılar.
Selamlar Emre Bey,
Benim getiri oranlarım belli aslında. En son İlk 100.000 yazısında yazmıştım.
https://www.lattedenborsaya.com/2020/06/14/ilk-100-000/
Ay içinde yaptığım ve ay sonuna sarkmadığı için yazmadığım işlemler de oluyor ama genel durum böyle.
Saygılar.
Merhaba,
Kira + ulasim + gida giderlerin maasinizla orani ne kadar? yillik bazinda.
Tesekkürler
Selamlar Adem Bey,
Tam kayıt tutmuyorum artık ama %65-70 aralığında olmalı.
Saygılar.
Hocam simdi bir sorum olacak. Anladigim kadari ile burada yapmaya calistiginiz temettu veren saglam hisseler almak bu temettulerle hisseleri cogaltip kar elde etmek ve duzenli artan bir pasif gelir oluşturmak. Eger dogru anladiysam sunu sormak istiyorum.
Bu islemleri neden yabanci borsalarda yapmiyorsunuz? Mesela diyelim nasdaq uzerinden hisse senedi aldiniz aldiginiz hisse temettu de dagitiyor ayni zamanda dolar ile degerleniyor 3 turlu artis soz konusu. Peki neden turkiye borsasinda yatirim yaparak enflasyonun ustune birde dolar karsisinda parayi eritmeme hedefi koyuyorsunuz? Tesekkurler.
Selamlar Fahri Bey,
Çok güzel sorular sormuşsunuz. Ben de düşündüm zamanında.
Bunun dört nedeni var:
İlki yabancı ülkelerde yapılacak yatırımlar için hem yurtdışında hem de ülkemizdeki yüksek vergilendirmeler.
İkincisi gıdım gıdım biriktiren bir çalışan olarak tasarruflarımın orada yatırım yapmaya yetmemesi. TL maaş alıp yurtdışında dolarla yatırım yapmak kolay değil.
Üçüncüsü aracı kurumların yüksek komisyon oranları ve miras gibi sorunların karmaşıklığı.
Son olarak da ülkemizde de güzel fırsatlar çıkıyor. Onları değerlendirmeye çalışıyorum.
Eğer portföyüm yeterli büyüklüğe ulaşırsa seve seve dünyadaki fırsatları da değerlendiririm.
Saygılar.
Cevabiniz icin tesekkur ederim. Tl maas alip yurtdisinda yatirim yapmak gercekten kolay degil. 3000Tl parayi maasinizdan ayirsaniz(cogu kisinin maasi bile o kadar degil) 1 adet apple hissesi bile alamiyorsunuz ne yazik ki..
Miras konusu pek anlamadim size bir sey oldugunda yabanci borsadaki varliklarinizin kime kalicagi konusunu diyorsunuz galiba. O konuyu hiiic dusunmedim.
Evet. Komisyon oranlari baya yuksek o yuzden al-sat dan kacmali. 1000 dolarlik islem icin 25 dolar komisyon akil alir gibi degil.
Yinede geçen yillari inceledigimde yabanci borsalar dolar/euro artisinida kattigimizda hep daha iyi getiri sunuyor gibi. Tabi yabanci spekülatif hisselerden bahsetmiyorum.
Merhaba. Gitgide ivme kazanıyor portföy, nazar değmesin 🙂
Aktif olarak yatırım yaptığım 11. ayın sonunda hala yeterli bilgi sahibi olmadan alım vy satım yaptığımın tam olarak farkındayım.Evet portföy büyüdü ama hiç rahat değilim, çünkü okudukça ne kadar bilgisizce işlem yaptığımı hep görüyorum. Bu sebeple en başta yapmam gerekeni ancak 1 yılın sonunda denemeye başladım. Portföyü hisse senedi başta olmak üzere fonlara kaydırmaya çalışıyorum. Fonların yapısı vy işleyişi hakkında bulduklarımı okuyorum.
sizin de önemsediğiniz site, link vb var ise paylaşır mısınız ?
Ayrıca sakıncası yok ise duygusal dayanıklılık hakkında okuduğunuz kaynağı yazabilir misiniz, zira benim de ihtiyacım olduğunu düşünüyorum 🙂
Merhaba. Gitgide ivme kazanıyor portföy, nazar değmesin 🙂
Aktif olarak yatırım yaptığım 11. ayın sonunda hala yeterli bilgi sahibi olmadan alım vy satım yaptığımın tam olarak farkındayım.Evet portföy büyüdü ama hiç rahat değilim, çünkü okudukça ne kadar bilgisizce işlem yaptığımı hep görüyorum. Bu sebeple en başta yapmam gerekeni ancak 1 yılın sonunda denemeye başladım. Portföyü hisse senedi fonu başta olmak üzere fonlara kaydırmaya çalışıyorum. Fonların yapısı vy işleyişi hakkında bulduklarımı okuyorum.
sizin de önemsediğiniz site, link vb var ise paylaşır mısınız ?
Ayrıca sakıncası yok ise duygusal dayanıklılık hakkında okuduğunuz kaynağı yazabilir misiniz, zira benim de ihtiyacım olduğunu düşünüyorum 🙂
OZKGY’i iyi bir kar ile vermişsin hocam, hayırlı olsun.
Zaman her şeyden önce bizi olgunlaştırıyor. saniyeler ilerledikçe kaybettiklerimizin aksini yeni yeni binlerce şey kazanıyoruz. Yeni bir bilgi, fikir, düşünce, duygu, arkadaş, takipçi, düşman, dost, para, mal belkide ama en önemlisi “Tecrübe” kazanıyoruz. Okuyarak veya dinleyerek kimsenin öğrenemeyeceği, kimsenin öğretemeyeceği, herkesin bizzat yaşayarak öğrenmesi gerek şey… Bazen duygusal olarak bu kadar emek karşısında düştüğünüzü, moralinizin bozulduğunu hissediyor ve hadi ayağa kalk diyecek yorumlar yapma ihtiyacı duyuyordum. Bu ayak “Tecrübe Portföyü” nüzü de geliştirdiğinizi ve bu sorunu da çözdüğünüzü görüyorum. 100.000 barajını aşmak, hayallerde bir basamak ilerlemek, başaracağına inanmak yeni yeni tecrübeleriniz oldu. Artık önünüzde sert düşüklerde büyük kaybedişler, sağlam yükselişlerde çok kazanma ve en önemlisi iki durumda da sakin ve soğuk kanlı olabilme tecrübesi kaldı. Bizden önce yaşayacak ve bize yol göstereceksiniz. Bu yüzdün bütün gözler üzerinizde olacak =) Başarılı olmanız ve hedefinize ulaşmanız için dua edecek, fakat kendimiz tecrübe etmeden hissettiklerinizi asla bilemeyeceğiz. Yapılan plana sadık kalarak, bilgi ve gerçeğe dayalı yatarıma devam ederek, pes etmeden hedefe devam edeceğiz üstad. Birlikte başaracağız inşAllah. Selametle..
Selamlar Sayın İtfo,
Mükemmel yazmışsın, ne diyeceğimi bilemedim. Düzgün bir şey yazayım diye de erteledikçe erteledim.
Öncü olmak bazen çok yıpratıcı olabiliyor. İnsan ağırlık hissediyor. Bazen de altında eziliyor.
Ne kadar kitap okusan da ne kadar çok şey öğrensen de gün geliyor kendi kendinle baş başa kalıyorsun ve sana yağmur gibi yağan duygularınla mücadeleye girişiyorsun.
Umarım daha nice 100.000 leri görürüz hep birlikte. Benim değil de sizin başarılarınızı da kutlarız.
Sürece odaklanıp, keyif almaya, öğrenmeye, gelişmeye devam edelim.
Saygılar.
Merhabalar ben yasir bir ara takipçinizdim özel nedenlerden biraz bırakmak zorunda kaldım. fakat bir iki aydır yine takibe aldım sizi :). kısa bir gezinti yaptım sayfanızda ve şu sıkıntılar gözüme çarptı (BANA GÖRE SIKINTI) son 2 yılda tam 28 farklı hisse senedi alıp satmışsınız aynı hisseleri bir kaç kez almışsınız onları saymıyorum. mesela nuh çimentoyu bir ara 7 den almışsınız. sonrasında satıp ardından bir yıl sonra 17 den almışsınız. mesela kabaca bir hesap yaptım. haziran 2019 portföyünüzdeki hisseler elinizde dursaydı ve hiç ekleme yapmasaydınız 82.000 tl gibi bir rakam çıkıyordu o zaman 56.000 tl imiş. yani ortalama hiç ellemeden %50 kar etmiştiniz. temettüler hariç… sizinde amacınız temettü yatırımcılığıydı bu blogda ama kusura bakmayın biraz hisselerle çok oynuyorsunuz. sabit 3-5 hisse belirleyip biriktirmiyorsunuz. hektaş ta güzel beklediniz ve güzel karlar ettiniz… temettü yatırımcılığında en önemlisi sabır değilmiydi. ben burdan öğrendim bunları… bu blog beni birçok konuda motive etti. eurobond dan çok anlamam sizin bileceğiniz iş fakat hisse senedinde çok oynandığında çok kaybediliyor. anlayışınız için şimdiden teşekkür ediyorum. 🙂
Selamlar Yasir Bey,
Ben de bakıyorum neyi sattıysam neredeyse ikiye katlamış:)
Ama böyle böyle öğreniyoruz, yatırım felsefemiz oluşuyor ve gelişiyor.
Sıkıntı yok. Tasarrufa ve yatırıma devam:)
Saygılar.
Maşallah hocam ilerleme süper. Nazar değmesin, tabi bu hafta ne durumdaydı bilmiyorum ama 🙂 Hocam sitenizde çok güzel yazılar var bunlardan bazılarını kaynak göstererek android uygulamamda paylaşabilir miyim ? İyi günler bol kazançlar dilerim.
Selamlar Ömer Bey,
Desteğiniz için teşekkür ederim.
Yazılardan genel kurallar çerçevesinde tabii ki küçük alıntılar yapabilirsiniz. Fakat tamamının kaynak gösterilse bile yayınlanmasına karşıyım. Anlayışınız için teşekkür ederim.
Saygılar.
Merhaba Yiğit Bey,
Uzun zamandır yazılarınızı takip ediyorum. Ekonomi ile ilgili bir kurumda çalıştığım için borsa ve finans ile ilgili gündemi takip etmeye çalışıyorum. Bunun yanısıra aylık gelirimden yaptığım tasarruflarla oluşturduğum bir portföyüm var. Sizin gibi ben de geçtiğimiz yıl 100 bin sınırını geçtim ve bileşik getirinin faydalarından yararlanıyorum.
Maalesef ülkemizde pek çok alanda olduğu gibi bireysel yatırımda da uzun vadeli yatırım yapan kişi sayısı oldukça az. 10 yıl ve üzerinde yatırım yapmış olan yatırımcılar da sosyal medyada pek görünür değiller. Bu anlamda siz ve sizin gibi birkaç yatırımcıyı takip etmek benim için büyük bir memnuniyet kaynağı. Hepimiz zor günlerden geçiyoruz. Bu dönemde kafada pek çok soru işareti olacaktır ancak matematik yalan söylemez. Uzun vadede düzenli birikimle finansal özgürlüğünüzü kazanacağınıza inancım tam. Umarım o günler geldiğinde yazılarınızla bunları paylaşır ve ülkemizdeki genç kuşaklara örnek olursunuz.
Saygılar
Selamlar Ahmet Bey,
Yüz bin bizim için ilk büyük sınavdı. Bunu geçmemiz hem bileşik getiri makinasını daha da işler hale getirdi hem de sonuçlar bizim için gözle görünür oldu.
Kendi açımdan bu işin olabileceğine daha çok inanır oldum.
Uzun süre borsaya yatırım yapan insan sayısı gerçekten az. Görünür olanlar ise bahsettiğiniz gibi yok neredeyse.
Umarım bizler başarılı oluruz ve bu işin yapılabileceğini gösteririz.
Bu arada ekonomi ile ilgili bir yerde çalışıyor olmanız çok iyi. Çok şanslısınız. Ben de isterdim ama kısmet olmadı:)
Desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Merhaba Yiğit Bey,
Aylık portföy yazılarınızı her ay mutlaka okuyorum. Bilgiler için teşekkürler. Gerçekten ileriye dönük yatırım yapmak isteyenler için beyin jimnastiği niteliğinde.
Pandemi ile birlikte portföyde çeşitliliğin önemini kavramış olduk. Buna istinaden elimde döviz pozisyonu bulundurarak uygun zamanlarda yurtdışı hisse senetlerini de alıyorum. Senet fiyatı düşse bile kur arttığı için bu pozisyonda kendimi daha rahat hissediyorum. Bir de her 3 ayda bir verilen temettülerin etkisi büyük. Buradan gelen temettülerle birlikte eurobond yatırımı da yapmak istiyorum.
Tüm bunların sonucunda umarım herkes kendisi ve sevdikleri için güzel bir hayat sağlayabilecek hedeflere ulaşabilir.
Selamlar.
Selamlar Mert Bey,
Desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Ben daha yurt dışı hisse işine giremedim:) Portföyüm çok küçük daha. Belki büyüyünce bakarım.
İnanıyorum ki hedeflerimize ulaşacağız ve bu fare yarışından çıkacağız.
O zamana kadar tasarruf ve yatırıma devam.
Saygılar.
Merhabalar,
Öncelikle yazılarınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Anladığım kadarıyla yıllık net temettü geliri / portföy değeri işlemi ile pasif gelir verimini %4.75 bulup bu oranı yeterli olarak nitelendirmişsiniz. Yıllık TÜFE’nin %11.76 olduğu bir ortamda reel getiriniz negatif ve haliyle alım gücünüzde de düşüş oluşmaz mı? Örneğin yorumu yazdığım tarih itibariyle bazı bankaların günlük mevduat hesabı faizleri bile %8.25 dolaylarında. Burada siz yatırım yaptığınız enstrümanların piyasa değerinin artışı sonucu elde edilen büyümeye birde %4.75 lik temettü geliri eklediğiniz için mi oranı yeterli görüyorsunuz ?
Selamlar Haşim Bey,
%4,75 nakit akışını ifade ediyor. Yıllık getiri ise başka bir şey.
Basitçe şöyle anlatayım. Şirketler belli bir kâr ederler. Bunun bir kısmını dağıtırlar, bir kısmını bünyelerinde tutup yatırım yaparlar. Sizin gördüğünüz kısım da bu dağıttıkları kısım. Çekmediğim için bu da yatırıma dönüyor.
Benim yıllık getirim %28 civarında. Bunun içinde %4,75 nakit akışı da var.
Saygılar.
Baya iyi pörtföy bende takıpteyım- ve bu sene güzel kazandım ama ak sıgorta güzel- ayrıca eurobond tavsıyenız nedır
Selamlar Ahmet Bey,
Teşekkür ederim öncelikle. Eurobond için yatırım danışmanınız ile görüşebilirsiniz. Sizin ihtiyaçlarınıza göre vadede ve adet de bir şeyler ayarlayacaktır. Ben Vade ve faiz oranlarına dikkat ediyorum alırken.
Saygılar.
slm yiğit bey ,
Koç Holding ,Tüpraş, Hektaş Tic ,Kordsa Teknik ,TAV Havalimanlar ,Tekfen Holding bunlara da bir bak derim. Gerçi ben hepsinde zarardayım ama 🙂
Maliyetler şöyle. Tüpraş maliyet 83, tekfen 16, tav 16,50,kordsa 11,80,hektaş 12, toplam portföy 43 bin. Nakit 250 bin tl .para piyasaı fonunda…Getiris ile haftada bir alım yapıyorum.saygıalr
Selamlar Tuğrul Bey,
Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
Merhabalar sizi kısa bir süre önce takip etmeye başladım.Aklımda zaten bu tarz bir uzun vade yatırım konusu vardı.Sizin yazılarınızı okuyunca kararımı verdim ve aşağıdaki portföyü oluşturdum.Sizce portföyümdeki hisseler uzun vade / temettü yatırımcılığı için uygun mudur?Uygun olup olmadığını nasıl değerlendirebilirim?Teşekkürler
1-) AKSA
2-) ANHYT
3-) ASELS
4-) ENJSA
5-) INDES
6-) ISYAT
7-) TKFEN
😎 TOASO
9-) SASA
Selamlar Mecit Bey,
Ben uzun vadede kârını arttıran şirketleri tercih etmeye çalışıyorum. Kâr artışı er ya da geç mutlaka fiyat olarak yansıyor.
Bunun dışında hisselere yorum yapmam uygun olmaz.
Saygılar.
latte bey merhaba:) forumdaki yazilari ilgiyle takip ediyorum. bugun gaza gelip eurobond almaya calistim ama yapikredide nominal fiyatlar yazmiyor. minimum islem tutari her birinde farkli ama yazmiyor deneme yanilmayla buldum. yillik getiri ve kupon faizi seklinde iki yuzde var. bi tanesinden 1000 dolarlik almaya calistim ama islem tutari 1370 olacak dedi. bay tutumlunun eurobond rehberini okudum ama hala anlamiyorum. acaba eurobond icin bi tane ornek mi yapsaniz blogta bu isi anlasak. simdiden tesekkur ediyorum:)
Selamlar Mete Bey,
Aslında Eurobondlarla ilgili bir kısım yazıyordum. Sonra CFA sınavında bir tahvil bölümü olduğunu öğrenince, işi iyice öğreneyim, o kısmı bitireyim de yazıyı öyle yazayım dedim:)
Ama oraya bir türlü gelemedim…
Umarım bir iki aya halletmiş olurum ve yazıyı yazarım.
Bu arada benim de peşinde olduğum Eurobondun peşindesiniz galiba:P Bol şanslar dilerim.
Saygılar.
[…] Temmuz 2020 sonundaki portföy durumuna buradan ulaşabilirsiniz. […]