Erken Emeklilik Adımları: Her Gelen Ekstra Para Yatırıma Aktarılmalı!

Finansal özgürlüğümüzü kazanıp erken emekli olmak için olabildiğince fazla tasarruf etmemiz gerekiyor. Bunun için ideal rakam da gelirimizin yarısını biriktirmemiz yönünde.  Fakat gelirimiz sadece maaşımızdan oluşmuyor.

Bazen maaştan başka yan gelirlerimiz de olabiliyor. Mesela yıl sonunda aldığınız primler, maaş promosyonları gibi.

İşte emeklilik sürecimizi hızlandırmak için bunları da yatırıma aktarmalıyız, tüketime değil.  Çünkü her ekstra yatırım bize zaman kazandırır. Daha çok pasif gelir elde etmemizi sağlar.

Peki nasıl? Şimdi buna bakalım.

Maaştan Ayrı Tutulan Gelirler

Maaşlı çalışanların eline bazen ekstra para geçebilir. Bu aldığınız bir ikramiye de olabilir, banka promosyonu da olabilir. Bankada çalışanlar temettü alırlar. Belki harcırahınızdan biraz para artırırsınız. Ya da çok çok önceden borç verdiğiniz bir arkadaşınız size yıllar sonra unuttuğunuz o borcu geri vermiş olabilir.

İşte bütün bu ekstra gelirler çar çur edilmeden emeklilik hayalini gerçekleştirmek için yatırıma dönmelidir.

Bunun tek bir istisnası var. O da borcumuzun olması. Eğer borcumuz varsa bu parayla önce borcumuzu ödemeliyiz. Çünkü her zaman sıfır borçlu olmak gerekir. Krediniz varsa kredi borcunuzun bir taksidini daha ödeyebilirsiniz,  ev krediniz varsa onun fazladan bir taksidini kapatabilirsiniz. Böylece krediniz on yılda değil dokuz yılda biter meselâ.

Ama ne yaparsam yapayım, harcamamı arttırıp disiplinimi bozmamam gerekiyor. O zaman parayı havaya savurmuş olurum.

Sonuçta ikramiye ile yatırım yapmakla tatil yapmak arasında seçim yapabilirim.

Peki bu küçük gibi gözüken ama çok önemli olan ekstra gelirler erken emekliliğimi nasıl etkileyecek. Şimdi bunu bir örnekle açıklayalım.

Ekstra Gelirin Erken Emekliliğe Etkisi

Örnek 1:

Burada yıllık gelirimi 36 000 TL aldım. Yarısını biriktiriyorum, yarısını harcıyorum. Portföyüm her sene %10 net para kazanıyor ve emekli olunca %4’ünü her yıl çekeceğim, portföyüm sonsuza kadar devam edecek. Hesaplamaları yaptığımda;

Gördüğünüz gibi sıfır portföy değeriyle bu gün başlasam, üstteki varsayımlar altında 13.1 senede emekli olabiliyorum. Hiç bir ekstra gelirim yok. Yani 43’lü yaşlarımın başında. 36 000 TL kazandım. Yıllık 18 000 harcadım, 18 000 biriktirdim be yatırıma yönlendirdim. Yani aylık 1500 TL harcadım, 1500 TL yatırıma yönlendirdim Mirastır, odur budur dahil değil. Yazının başında bahsettiğim ek gelirler vardı ya, şimdi biraz da onlardan ekleyelim bütçemize …

Örnek 2:

Herşey birinci örnekle aynı fakat 2 000TL ekstra gelirim olduğunu varsayıyorum. Bunu da yatırıma yönlendirdiğimi varsayıyorum. Yani gelirim 38 000 oldu. Ama harcamam eskisi gibi 18 000 olarak kaldı. Kalanı kumbaraya… Ek gelir bu adı üstünde. Onsuz da yaşarım.

Görüldüğü gibi ekstraları da yatırıma katarak erken emeklilik zamanını yedi ay kısaltmış oldum.

Örnek 3: Şimdi de ekstra gelirimizi biraz yükseltelim ve yılda iki maaşa çıkaralım. Yani 6000 TL’ye.

Bu sefer de yaklaşık 10.8 yılda tüm masraflarımı karşılayacak kadar bir gelir elde etmiş oluyorum. Yani kumbaraya koyduğum her bir para bana günler, aylar hatta yıllar kazandırıyor.

Toparlarsam

Sizlere ek gelirlerin harcamaya değil yatırıma gitmesi gerektiğini göstermeye çalıştım. Yapmamız gereken tasarruf etmek, daha çok biriktirmek, pasif gelir elde etmeye çalışmak. Gerisi paramızın bizden daha çok çalışması ve erken emeklilik. Emeklilik derken, çalışmamak değil, istediğin yerde istediğin kadar çalışmak 🙂

Siz ekstra gelen paralarla ne yapıyorsunuz? Yatırım mı? Yoksa hemen harcayacak bir yerler mi buluyorsunuz? 🙂 

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Saygılar.

Not: Ne zaman emekli olabileceğinizi gösteren hesap makinesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

“Erken emeklilik hesap makinesi”

Image courtesy of aechan at FreeDigitalPhotos.net

3 Yorum

Yorumunuzu Ekleyin