Mayıs 2024 Sonunda Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Bankaların ve holdinglerin YKBNK’nin yüksek bir fiyattan yabancılara satılacağı haber ile yükseldiği (pardon roket gibi yükseldiği), ardından holdingleri ve bankaları, dolayısı ile de endeksi peşinden sürüklediği bir ayı daha geride bıraktık.

2024 yılında önce teknoloji hisselerindeki yükselişi kaçırmıştım. Ardından da banka ve holdinglerdeki yükselişe katılamadım. Bu arada da en büyük iki pozisyonum olan ALARK ve EKGYO’da da terste kaldım. Üstelik bunları faizler rekor sevilerde iken yaptım.

Gerçekten de bu sene benim için zor geçiyor ama şikayetçi değilim. Her sene endeksi yenemeyebilirim.

Hadi başlayalım.

Piyasalarda Yaşanan Son Durumlar

Geçen ayla karşılaştırma yapmak isteyenler için Nisan 2024 Sonunda Portföy Durumu yazısını buraya bırakıyorum.

Mayıs Sonunda Döviz ve Altın Durumu

Dolar, Mart 2024 ay sonuna göre daha düşük seviyelerde bulunuyor. Son senelerde yaşamadığımız bir durumudu.

Böyle bir şey sürdürebilir mi sürdürülemez mi bilmiyorum ama bakış açımı genişletmek için daha önceki dezenflasyon süreçlerine biraz baktım.

Kabaca Haziran 2001’de dolar kuru 1,20 civarındaymış. Haziran 2011’de, tam 10 yıl sonra döviz kuru 1,80’lere gelmiş. Yani 10 senede %50 gibi bir artış olmuş.

Tabii ki o zamandaki makro koşullar (dünyada düşük faiz vs.) şimdikine tam olarak benzemiyor ama aklımızda bulunması gereken şey düşük fiyatlı bir şeyin bizim tahminimizden ya da öngördüğümüzden çok daha uzun süre düşük kalabileceği olmalı.

Dövizin hemen tahmin edilen ya da düşündüğümüz kadar yükselmeyebileceği aklımızın bir köşesinde bulunsun.

Bir diğer konu da BIST’in yıl başından beri yaşadığı yükseliş. Her ne kadar buraya bakmak içimi yaralasa da 🙂 bu veriyi de verelim.

29 Aralık 2023 tarihinde yıl kapanırken, BIST 100 7.396 puandaymış. Aradan geçen 5 ay sonunda 31 Mayıs 2024 itibariye 10.400 puan ve YTD %40,61’lik bir artış var.

Daha yılın kapanmasına 7 ay var fakat bu sene uzun bir aradan sonra portföy getirisinin BIST 100’ün gerisinde kaldığı bir yıl olacak gibi duruyor. Bakalım neler olacak hep birlikte göreceğiz.

Enflasyon Düşecek mi?

TCMB’ye ve hükümetin yönlendirmesine bakarsak düşecek gibi duruyor. Özellikle TCMB bu konuda oldukça net ve bunu başarmak için elinden geleni yapacağını üstüne basa basa vurguluyor.

Bunu kırıp dökmeden yapmak oldukça zor. Kırıp dökmeden mi yapılmalı? O da tartışma konusu tabii ki. Çünkü enflasyonun yüksek kaldığı her an hepimiz için zararlı. Belki de kırıp dökmekten uzun vadede daha zararlı. Rekabeti öldürüyor, fiyatlama davranışlarını bozuyor, toplumda güveni bitiriyor ve yatırımcılar ile halkın arasını fena halde bozuyor.

Tabii bunun için TCMB’nin inanması yetmez. Aynı zamanda halkın ve işletmelerin de inanması gerekiyor. Son zamanlarda neredeyse hiçbir girdinin (elektrik, doğalgaz, petrol, dolar, maaş vs) fiyatı artmazken aldığım ürünlerin fiyatlarında %15-30 arasında zamlar görüyorum. Bu da işletmelerin buna inanmadığını gösteriyor.

Fakat düşük enflasyonun en güzel özelliği insanların fiyat algısını oluşturması ve seçim yapmasını kolaylaştırmasıdır. Yeterince zaman verilirse, insanlar tercihlerini değiştirecek, rekabetin de katkısı ile verimsiz işletmeler kapanacak ve verimli olanlar büyüyecektir.

Sanırım biraz daha zaman gerekiyor.

Dünya’da Durum

Son iki aydır yazdığım gibi dünyada durum daha iyiye gitmedi.

Rusya Ukrayna savaşı devam ediyor. Filistin meselesi devam ediyor.

Faiz indirimleri başlamadı. Avrupa Merkez Bankası indirim zamanının geldiğini söylüyor. Fakat Amerika faiz indirmezken bunu nasıl yapacaklar ve bunun sonuçları ne olacak ben de onu çok merak ediyorum.

Borsalar tarihi zirvesinde seyrediyor. Borsalar tarihi zirvesindeyken, faizler de yüksekken ters bir durumun şiddeti yüksek olacaktır.

Yatırıma ilk başladığımda okuduğum kitaplarda ünlü yatırımcılarda gördüğüm sadece şirketlere odaklanma yaklaşımının kıymetini daha da iyi anlıyorum.

Fakat makro konuları da bilerek bunu yapabilmeyi çok daha fazla isterim.

Şimdi de hisse kısa-osta vade işlem yaptığım portföyümdeki duruma bakalım.

Mayıs 2024 Sonunda Hisse Senedi Varlığı

Dünya hakkında bu kadar olumsuz iken niye hisse pozisyonu taşıyorsun diyebilirsiniz. Bunun cevabını ben de kendime sık sık soruyorum. Makro olaylar konusunda hatalı düşünüyor olabilirim. Hatalı olursam da yüksek getirileri kaçırabilirim. Bu yüzden de hatalı olduğum ve Türkiye’nin uyguladığı ekonomik programın işleyeceği ve dünyada bir kriz olmayacağı varsayımı altında yatırımlara devam ediyorum. Yani kısaca enflasyonun, faizlerin düşeceği, dövizin enflasyonun altında artacağı, ihracatın buna rağmen yükseleceği bir senaryo diyebilirim.

Bu ay EKGYO’yu portföyden çıkardım, yerine SASA ve EREGL ekledim.

%60 hisse, %40 para piyasası fonu taşımaya devam ediyorum.

ALARK en büyük pozisyonum. Hisse satışı tamamlandı. Artık satılanlar piyasaya gelecek mi, ne zaman ve ne şiddette gelecek ona bakacağız. Uzun dönemde ise değişen bir yok. Yatırımlar devam ediyor. Tarım yatırımlarını izlemeye devam ediyorum.

SASA’da yatırımların bitmesini bekleyeceğim. Burada bence Çin’in fazla kapasitesinin ne kadarını dünyaya kusacağı önemli olacak. Yapılan iki yatırımın 2024 sonunda devreye girmesi ile birlikte burada hareket olacak diye düşünüyorum. Ayrıca olası ortaklıklar da önemli olacak. Haber akışı bol bir yıl olacak.

TTKOM’da üstte bahsettiğim senaryo devreye girerse kârlılığını arttıracaktır. Düşük faiz düşük kur ciroyu arttıracak ve borçluluk yükünü azaltacaktır. Fakat kısa sürede %50 yükseldiğini de unutmuyorum.

FROTO için yurt içinde araç satışlarının düşüşü ile ortam biraz gerildi. Fakat Avrupa’da faizlerin düşürülmesi ve F/K bandının tarihsel seviye olan 6,5-12’nin altında seyretmesi benim için riski azaltıyor.

EREGL’de ise daha önce çokça kullandığım ve TUPRS ve THYAO yükselişlerine tutunmamı sağlayan bir formasyona yatırım yapıyorum. Ne demek istediğimi bir görüntü ile daha iyi anlatabilirim.

EREGL Satışlar, FAVÖK ve Net Kâr

İlk önce satışlar ile başlıyoruz. Satışlar düzeli şekilde 5 çeyrektir artıyor.

Altında da FAVÖK var. O da düzenli şekilde artışına devam ediyor.

Bu iki göstergede düzenli artış görüntüsünü yakaladıktan sonra çeyreklik net kârın da belli bir zaman diliminden sonra bu ikisine katılıp yükseleceğini varsayıyorum (yükseleceği riskine girip pozisyon açıyorum).

Riskli mi? Evet:) Fakat benim için almaya değer bir risk. Eğer dünyadaki gelişmeler ışığında satışlar ve Favök’teki yükseliş sekteye uğrarsa zararımı kabullenip pozisyonumu kapatırım.

Yok, haklıysam ve çeyreklik net kâr; satışlar ve FAVÖK’teki yükselişe katılırsa o zaman bu yükseliş fiyatlanana kadar pozisyonun içinde kalmaya devam ederim.

Bakalım neler olacak.

Son olarak da portföyün dolar-TL durumunu vereyim.

Latteden Borsaya Dolar TL Portföy Durumu

Portföy hala dolar bazında Eylül zirvesinden uzakta. TL olarak da geçen ayki zirvesinden aşağıda.

Bayadır patinaj çekiyorum. Fakat böyle aylar, hatta yıllar olacak. Moral bozmaya gerek yok. Olabildiğince endekse tutunmaya çalışacağım.

Nisan 2024 Sonunda Temettü ve Finansal Özgürlük Portföyü Durumu

Finansal özgürlük portföyü, sadece alım yaptığım, zorunlu haller dışında (portföy ayarlama ya da şirketlerin işleyişinde kayda değer bozukluk) satış yapmadığım, ne olmuş ne bitmiş diye hiç bakmadığım portföyüm.

Elime fazla para geçtikçe alım yapmaya devam ediyorum. Ayrıca buradaki şirketlerden aldığım temettüleri de yine aynı şekilde yatırıma yönlendiriyorum.

Ek olarak burada Acil Durum Fonumu da oluşturmaya başladım. Her ay ufak ufak alım yaparak aylık harcamamın üç katına ulaşıncaya kadar buraya ALTINS1 almaya devam edeceğim.

Hadi şimdi buraya bir göz atalım

Finansal Özgürlük Portföyü

Bu ay portföye SAHOL 667,47 TL temettü ödemesi yaptı. 10.000 TL de ben ekledim. Toplamda 10667,47 TL’lik bir alım yaptım. Bütün hisselere eşit oranda dağıtmaya çalıştım.

Hisse satışı yapmadım.

Geçmiş verilere dayanarak 1 sene içerisinde alacağım temettü miktarı 6.807 TL oldu.

Ayrıca bir de oyunlaştırdığım bir portföyüm daha var biliyorsunuz. Orada her halka arza 1.000 TL yatırıp elde ettiğim kâr ve ana para ile birlikte RYGYO alıyorum.

RYGYO aldığım 3. portföyümde de 7.719 tane RYGYO birikmiş. Maalesef tahmin ettiğimden çok hızlı yükseldi. Biriktirme aşamasındayken aşırı yükselmesi üzdü.

Daha önce bakmamıştım ama merak ettim ne kadar para yatırmışım ne olmuş diye oturdum hesapladım.

RYGYO biriktirdiğim 3. Portföy

Mayıs 2023’te 6 halka arza katılmışım. 1.195 TL kâr etmişim. Toplamda da 159 tane RYGYO ekleme yapmışım ve böylece 7.719 tane RYGYO hissesi biriktirmişim.

İlk başladığımda ayda 200-300 TL biriktirebiliyordum. Şimdi ise enflasyon olsa dahi yeni başlayan yatırımcılar 1.000-1.200 TL’lik yatırım yapabiliyorlar. Bu gerçekten büyük şans.

Toparlarsam

Bu ay da portföyün kıpırdamadığı bir ay oldu. Bakalım yaz nasıl geçecek? Benim için biraz seyahat etme zamanı geldi.

Sizde durumlar nasıl? Benim gibi sizin de portföyünüz sürünüyor mu? Biraz da sizden dinleyelim.

Saygılar.

4 Yorum

  1. Mstf demiş ki:

    Oh bee aynı durumda olduğum biri 😊 ikimiz adına da üzülsem de kendim gibi portföyü patinaj çeken birini görmek beni mutlu etti, affedin 🙏

    Haziran 2, 2024
    Yanıtla
  2. Mehmet demiş ki:

    Merhabalar Yiğit Bey,

    Üç aylık raporlar açıklandı ve açıkçası şirketlerin pek çoğu ya da en azından benim sahip olduklarım pek beklenen gibi olmadı. Çoğu geçmiş döneme göre zarar açıklıyor bu da bence fiyatları etkiliyor. Güvendiğim ve iyi olacağını düşündüğüm şirketlere yatırım yaptığım için bu zamanların geçip daha rahat zamanlara gideceğimizi düşünüyorum. Bu arada enflasyon muhasebesi durumunun da bu raporları olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Sonuçta Enflasyonla mücadele etmek için herkesin kemer sıktığı yerde şirketlerinde faaliyet karlarının düşmesi normal gözüyle bakıyorum. Şu zamanlarda eklemeler yapıp portföy büyütmek ilerde olacak yükselişlere katılmamızı sağlayacaktır düşüncesindeyim. Temettü ile ek gelir hedefleyen birisi olacak lot sayıma ve şirketlere odaklanmanın kendimce doğru olacağını düşünüyorum.

    Kolaylıklar.

    Haziran 3, 2024
    Yanıtla
  3. Bütçe Takipçisi demiş ki:

    Daha çok riskli varlıklar ile işlem yaptığımdan son 2 ayda düşüş serisine başladım, bahsettiğin gibi bist yükselirken portföyün düşüşü yürek burkuyor 🙂
    Ama yine de çabalamaya devam

    Haziran 5, 2024
    Yanıtla
  4. yaban demiş ki:

    2022 de hisseleri satıp araziye yatırmıştım.şimdi değerlenenleri satıp tekrar alımlara başladım.250bin tl ye çatalca’da aldığım yer,eğer ttrak veya ismen alsaydım 3,5m luk portföy değeri olacaktı ve güzel bir temettü alacaktım.ama şuan arazi 1.2-1.3m ediyor…

    neyse ben bildiğim yoldan devam.sağlam birkaç temettü hissesi ve birkaç al sat için arazi iyidir.

    finansal özgürlüğe ulaşmak istiyorum en kısa sürede.

    yoruldum artık dükkan bekleyip hertürlü olumsuzluktan direk etkileniyor olmaktan.

    Haziran 7, 2024
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.