Tasarruf ve Yatırımda 20 Ayın Muhasebesi

Hisse senedi biriktirerek finansal özgürlüğümü kazanmak için yola çıkalı tam 20 ay olmuş. 20 aydır hisse senedi biriktiriyorum. 20 aydır tasarruf etmeye çalışıyorum.

Twitter’dan Engin Bey’in mrfreeat33’nin portföyünü hatırlatmasıyla eski günler aklıma geldi. Çünkü onun sayesinde, daha eski sitesi olan dividendmantra’da yazarken, erken emeklilik için yatırım yapmaya karar vermiştim.

Amaçsızca işe gidip gelmek, sevmediğin işte çalışmak ve hedeflerine ulaşamayacak olmayı acı bir şekilde bilmek canıma tak etmişti.

Şimdi hazır yirmi ayı devirmişken, tasarruf ve yatırım hedeflerimde nerelerdeyim bir bakayım.

ID-100248792
Tasarruf ve Yatırımda 20 Ayın Muhasebesi

Erken Emeklilik İçin Olabildiğince Çok Tasarruf Etmem Gerekiyor

Hisse senedi biriktirerek erken emekli olmam için gelirimin en az %50’sini, belki daha da fazlasını biriktirmem gerekiyordu. 

Daha da açarsam 2017 yılı boyunca elde ettiğim 27.000 TL maaştan (Şubat ayında yatırıma başladığım için) 13.500 TL, 2018’de şu ana kadar elde ettiğim 35.000 TL maaştan da 17.500 TL’sini yatırıma ayırmalıydım.

Yani toplamda 34.500 TL ana param olmalıydı.

Maaş promosyonları ve diğer ek gelirleri de eklediğimde (çünkü bunları da yatırım hesabıma ekliyorum) olması gereken ana para 37.000 TL civarına denk geliyor.

Şu anda elimde olan anapara miktarına baktığımda ise 20 ayda yatırım hesabıma 27.500 TL aktardığımı görüyorum.

Yani tasarruf hedeflerinde yaklaşık 9.500 TL gerideyim. Ama hedefimin de %80’ine ulaşmış durumdayım. Yani gelirimin %50’sini değil ama %40’ını biriktirebilmişim.

Bu alanda hızlanmam gerekiyor.

Alacağım Temettü Miktarı

Bu konuda itiraf etmeliyim ki hedeflediğim noktadan oldukça uzağım. Bunun çeşitli sebepleri var. Şimdi bunlardan bahsedeyim. Yalnız bu satırları yazarken aklıma “bahane ile ilgili argo bir söz geldi:)

Öncelikle yurtdışında temettüsünü en az 25 yıldır arttıran onlarda şirket bulmak mümkünken maalesef ülkemizde temettü artışı daha yeni yeni ortaya çıkan ve gelişmemiş bir kavram. Yani 50 şirket arasından hem temettüsünü hem de özsermayesini aynı anda arttıran şirket bularak portföy oluşturmak kolay ama 10 şirket arasından portföy oluşturmak çok kolay değil maalesef.

Bu işe başladığımda Türkiye’de en az beş yıl temettüsünü arttıran şirketlerin listesini yapmaya başlamıştım ve buna da Temettü Padişahları diyorum. Açıkçası temettüsünü beş yıl arttırmış şirket bulmak zor. Üstelik bunu kriz zamanlarında sürdürebilen şirket bulmak daha zor:) Sadece bir tane şirket var.

Tabii Warren Buffett’ın mektuplarını okuduktan sonra özsermaye kârlılık oranına daha çok önem vermeye başladım. Bu da temettü verimi odaklı değil de net kâr artışı odaklı sürdürülebilir büyüyen şirketlere odaklanmama neden oldu.

Ama olayımız temettü:) Bunu gözardı edemem. Bundan yıllar sonra temettüler dişe dokunur bir kıvama gelince bunun önemini çok daha iyi anlayacağım.

Aralık 2017’de 1090 TL temettü gelirim vardı.

2018 sonu için hedefim 2.200 tl idi. Fakat şu anda 745 TL’ye düşmüş durumda. Bu hedefi kalan iki ayda da tutturamayacağım neredeyse kesinleşti. Sırf hedefi tutturmak için de temettü verimi yüksek hisse senedi almayacağım.

Toparlarsam

Şu ana kadar geçen 20 ayda tasarruf hedefimden %20 civarında gerideyim.

Temettü’de ise hedefimin sadece %34’üne ulaşmış bulunuyorum. Özsermaye getrisini arttırmaya ve önem verdim. Faiz gelirini de ekleyince tutar ikiye katlanıyor ama onu buraya katmaya gerek yok. Sonuçta faiz geliri hedefim yok.

Ama umutsuzluğa kapılmıyorum. Biriktirmeye ve yatırım yapmaya başlamasaydım Türkiye’nin en iyi şirketlerinden bazılarına ortak olamayacak ve finansal özgürlük portföyümü hiç oluşturmamış olacaktım. Para da eminim ki uçup gidecekti.

Tasarruf etmeye ve biriktirmeye devam ediyorum. Hedefim 10. yıl sonunda finansal olarak özgür olabilecek seviyeye ulaşmak.

Saygılar.

Image courtesy of ratch0013 at FreeDigitalPhotos.net

23 Yorum

  1. İsmail demiş ki:

    Güzel irade.

    Kasım 10, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Teşekkür ederim İsmail Bey, biriktirmeye devam.

      Saygılar.

      Kasım 10, 2018
  2. özkan demiş ki:

    İnsanın içine arada sırada bir acaba geliyor….

    Kasım 10, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Özkan Bey,

      O zaman günün anlam ve önemine binaen şöyle diyelim ve asla pes etmeyelim.

      “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.”
      Mustafa Kemal Atatürk

      Saygılar.

      Kasım 10, 2018
  3. Vefa kahvecioğlu demiş ki:

    Yüreğine sağlık bizde yön veriyorsunuz
    Gerçekden ben de 10 aydır topluyorum hisse azda olasa

    Kasım 10, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Vefa Bey,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Umarım siz de tasarruflarınızın ve yatırımlarınızın karşılığını alırsınız. Biriktirmeye ve onunda yatırım yapmaya devam.

      Saygılar.

      Kasım 10, 2018
  4. Jason Fieber demiş ki:

    Hello,

    Thanks for the kind words. I’m so glad I could inspire you! 🙂

    I had ups and downs, too. Not every month was smooth. Always challenges, but that makes the reward that much more enjoyable. Keep fighting and moving forward.

    Best regards!

    Kasım 10, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Dear Jason,

      I can’t tell you how happy your comment made me. You are the reason why I started this blog.

      Like you did, I’ll never give up.

      Thanks for your valuable support.

      Kind regards 🙂

      Kasım 10, 2018
  5. Cenk demiş ki:

    Hello Yiğit Bey,

    10 yıl değil de 15 yıl diye düşünün diyip sizi rahatlatayım 🙂 10 yıl sonra 50yaşında bile olmayacaksınız ki…

    Kasım 10, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Teşekkür ederim Cenk Bey ama işin 50’ye kalmaması lazım:) Gelin bu işi 41 yaşında halletmiş olalım. En azından aldığımız temettüler güzel bir tatil yaptırır olsun.

      Saygılar.

      Kasım 10, 2018
  6. Dostum ne iş yaptığınızı bilmiyorum ama sizin düzeyinizde okuyan,anlayan ve yazan birisinin kazancının bu seviyelerde olması gerçekten canımı sıktı. Yarınlarımız için bu günümüzden fedakarlık yapıyoruz ama yarınlar da garanti değil maalesef. Tasarrufa devam etmekle beraber gelir arttırıcı tedbirleri de planlıyormusunuz?

    Kasım 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Sakinadam,

      Nezaketiniz için çok teşekkür ederim ama ülkemizin gerçeği maalesef bu. Ama arttırmak için planlarım var. Kesinleşirse zaten buradan duyururum mutlaka.

      Ülkenin geleceğinin 10 yıl sonra çok daha iyi olacağını varsaymak zorundayım. Yoksa zaten her şey boş olur.

      Saygılar.

      Kasım 11, 2018
  7. Kaan demiş ki:

    Merhaba,

    Şanssız bir dönem olsa da, krizi döngüzel kabul edip tekrar yükselişe geçeceğimizi düşünürsek ( ki senaryomuz bu durumu temel alıyor, yoksa biriktirrmemizin de bir anlamı kalmaz) aslında yolun başında olan bizler için krizi şu an yaşamak yolumuzun ortasında yaşamaktan daha iyidir diye düşünüyorum. Hayatlarımız elbette etkileniyor ancak sadece erken emeklilik hayallerimiz açısından söylüyorum. Ortam düzeldiğinde hem sizin hem de aynı amaçlarda olan bizlerin aradaki farkı daha hızlı kapatabileceğini düşünüyorum. Sadece sabırlı, iradeli olmalı ve amacımızı unutmamalıyız diye düşünüyorum. Umarım zaman bizleri haklı çıkarır.

    Sizin ve benzer düşüncelerde olduğumuz arkadaşların yazıları ve yorumları benim sabrımı korumama yardımcı oluyor. Ben kendi adıma öncelikle size ve katkı sağlayan diğer arkadaşlara çok teşekkür ederim.

    Kasım 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kaan Bey,

      Gelecekteki 10 yıl hisse senedi biriktireceksem benim için 10 yıl boyunca fiyatların düşük olması, borsaya kimsenin rağbet etmemesi daha iyi olur. Sonuçta hisseye talep artarsa fiyatı da artar:)

      Warren Buffett’ın dediği gibi “hayatınız boyunca hamburger yiyecek olsanız hamburger fiyatının düşük mü olmasını istersiniz yoksa yüksek mi?”

      Tamam, kabul ediyorum ekranda güzel kârları görünce benim de bazen hoşuma gidiyor ama alacağım malın fiyatı yükselince sevinmek de başka bir tezat değil mi? 🙂

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Biriktirmeye ve yatırım yapmaya devam edelim.

      Saygılar.

      Kasım 11, 2018
  8. MEHMET YARBASAN demiş ki:

    Bereketli olsun, başarılar dilerim.

    Kasım 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim Mehmet Bey, bol kazançlar dilerim.

      Kasım 11, 2018
  9. doctorengin demiş ki:

    Sitenizi keyifle takip ediyorum ve azminizi takdir ediyorum.

    Ben de yaklaşık bir yıldır temettü için hisse topluyorum. Maalesef şu sıralar hevesim kırılmaya başladı. Bu nedenle sizin siteniz bana cesaret veriyor ve okudukça uzun vade yatırım arzum kamçılanıyor.

    Ancak size hatırlatmak istediğim husus şu, ben aralarda mutlaka trade yapıyorum. Maalesef BIST hisselerinin hepsi spekülasyona açık ve belli dönemlerde güzel artışlar oluyor. Bu dönemlerde hisse satışı öneririm. Ben çok fazla yapabiliyor muyum maalesef hayır, zira sürekli takip gerekiyor ancak buna vaktim yok.

    Şu anda BIST’te durmak külliyen zarar. Her halükarda en mantıklısı vadeli duruyor. Ama nedense biz hala BIST’te para tutmaya devam ediyoruz. Bakalım zaman gösterecek biz mi karlı çıkacağız yoksa piyasa koşullarına uyan mı…

    Kasım 11, 2018
    Yanıtla
  10. Lattedenborsaya demiş ki:

    Sayın Engin Bey,

    Öncelikle güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Bu blogun nerelerden nerelere geldiğini düşündükçe çok mutlu oluyorum. Yazacaklarım kesinlikle size sitem değil. Yanlış anlamayın lütfen:)

    Şimdi kendi adıma konuşursam; CIMSA’nın düşüşünden kaçınabildim, ISGYO’nun düşüşünden de kaçınabildim. Ama maalesef AKSA’nın düşüşünden kaçamadım. 16 TL’lerden buralara geldi. Mesela portföydeki ANHYT hissem 8’lerden 5.90’lara geldi. HEKTS 12’lerden 8.50’lere kadar düştü. Ama hisse senedinde al sat yapmak da böyle birşey. Sürekli karar vermeniz lazım ve ne kadar çok karar verirseniz yanlış yapma olasılığınız o kadar artıyor. EGEEN’i 290’dan sattım mesela hem de yükselişten önce.

    Ben ise bunun yerine şirketlerin kendi dinamiklerine amatörce bakmaya çalışıyorum. Kendimi fiyattan kurtarmaya çalışıyorum. Eğer özsermaye kârlılık oranı istikrarlı ve net kârı da sürekli olarak artıyorsa, şirketin rakiplerine göre çok avantajı varsa o şirketi tutuyorum. Birazında başarılı oldum, birazında olamadım. Eğer yönetimi sapıtırsa, kötüyse de satıp çıkıyorum. Yani en azından çalışıyorum:)

    İyi yönetilen sürekli kâr eden şirketi neden satayım ki? Satarsam alamayabilirim. Philip Fisher da kitabında satarsanız büyük olasılıkla bir daha alamayacaksınız diyor. Çünkü dibin dibini göremiyoruz. Bir kere o psikolojiye girersek hiç çıkamayabiliriz. En düşük galiba 88.000’leri gördük ya da biraz daha altını. Kaç kişi bunun altı yok diyebilir. Ya da kaç kişi daha da düşecek diyebilir. 2008 krizinde 45.000’lere düştüğünde herkes burası dip diyordu. 20.000’i gösterdiler, herkes perişan oldu. Peki 20.000 dip miydi? O zaman kaç kişiye sorsanız dünya yıkılacak derlerdi. Sonra çıkış başladı. Çoğu kişi 45.000’lere geri geldiğinde ötesi yok diyordu. Düşeceğiz diyordu ama nerelere geldik görüyorsunuz.

    Yatırım kararını verirken 5 yıllık bakmaya çalışıyorum. Şimdi faizler bu kadar yüksek ama 5 yıl boyunca böyle kalacak mı? Kalırsa zaten ayvayı yeriz:) Ama kalmayacaksa fiyatı düşen iyi şirketleri niye satayım ki? Hadi aşırı yükselse satarım belki de:) Düşen şeyi niye satmam gerektiğini anlamıyorum. Bir de enflasyon %26 civarında ve faizler belli.

    Aklımda hep faizlerin %3-4’lerde olduğu, enflasyonun da %2 civarında gezdiği çok güzel geleceği olan bir Türkiye var. Söylediklerim tamamen siyaset dışı bu arada. O zaman şimdi biriktirdiğim hisse senetlerinin bir anlamı olacak. Tabii “hadi len ordan!” da diyebilirsiniz. Ama benim buna inanmaktan başka çarem yok. Daha kötüsü olursa beni 100.000-200.000 TL’lik portföy de kurtarmaz. maaşım TL zaten. Türkiye’de de yaşıyorum. Nereye gideyim:)

    Buna inanmasam giderim küçükken yaptığım gibi dolar alır kitabımın arasına koyarım. kafam rahat olur. Arada çıkarır sayarım:)

    Sözün özü, iyi şirketlerin fiyatının düşmesi artık bende sadece sevinç yaratıyor. Keşke daha çok param olsa da alsam diyorum. Her sene %30-40 büyüyen şirketi 7-8 F/K’ya satıyorlarsa orada bence uzun vadeli bir fırsat vardır. Bu demek değil ki 4F/K’ya düşmez. Düşebilir. O zaman da şirket özelinde bir sorun yoksa fırsat daha iyi bir fırsat olmaktan öteye gitmez:)

    Biraz uzun yazdım kusura bakmayın. İyi geceler dilerim.

    Saygılar.

    Kasım 12, 2018
    Yanıtla
  11. Refik demiş ki:

    Merhaba,

    Yazılarınızı kısmen okudum, Okumayada devam etmeyi düşünüyorum.

    Vadeli mevduatlarda yada hesabını sorabileceğiniz bir ana para koruma garantili Fonda tutmaktansa neden hisse senedi? (ana para garantisi açısından)

    En yüksek hissesini aldığım şirket bir gecede iflas edip gitse bütün param gidecek. Olur mu hiç? şirket batarken haberin de mi olmayacak, sende hisselerini satar çıkarsın en az zararla diye mi düşünülüyor? e alacağımız temettüler ne olacak devlet garantisinde mi?. belkide hiç haberim olmayacak köye yereleşeceğim ve bahçe ile uğraşırken 8-10 yıl sonra hisselerimin yükseldiğini ve iyi bir temettü geliri getireceğine güveneceğim.(al unut diyorlar ya alıp harbiden bize unutturmasınlar paralarımızı?)

    buradaki sorularda ayrı merak ettiklerim?
    Temettü veren şirketleri nasıl tespit ediyorsunuz verenlerin arasından nasıl seçim yapıyorsunuz,
    Temettü yılda bir kez sizin hisse miktarınıza göremi ödeniyor,
    ödeme nasıl oluyor, ayrı bir hesaba mı yatırılıyor, şirket sizden banka hesap bilgilerinizi mi talep ediyor,
    size nasıl ulaşıyorlar?
    temettü veren şirket temettüyü vermiyorum artık arkadaş diyebilir mi

    Kasım 16, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Refik Bey,

      Sorularınız için çok teşekkür ederim. Cevaplarını ise iki yıldır araştırıyorum. Bulduğum cevaplar yeni sorulara kapı açıyor. Her cevapta kendimi geliştiriyorum ama kucağımda daha büyük sorularla karşılaşıyorum.

      Sorularınızdan bazılarına cevap vereyim. Benim açımdan al unut diye bir sistem yok. Ünlü yatırımcıların hiç biri de al unut sistemi ile yatırım yapmıyor.

      Eğer kendiniz bilanço okuyup, şirketleri takip edebilirseniz, bulundukları sektörleri araştırıp bu konuda gelecekte olacakları görebilir ve alternatif yatırım araçlarını karşılaştırabilirseniz hisse senedine yatırım yapabilirsiniz. Bu durumda bile kaynaklarınızın hepsini hisse senedinde tutmak zorunda değilsiniz. Benim oranım %90 hisse, %10 mevduat. Başkasının daha farklı olabilir.

      Ama daha bilanço okumayı bilmeden, şirketin bulunduğu sektörün ne durumda olduğunu bilmeden vs hisse senedine yatırım yapıp da zengin olacağını sanmak biraz hayal kurmak oluyor. Sonuçta böyle bir yatırımı arsa alarak da yapabilirsiniz. Beklersiniz 20 yıl, büyük ihtimalle değer kazanır.

      Eğer yatırım hakkında hiç bir şey bilmiyorsanız o zaman yatırım fonu alırsınız ya da mevduata yatırırsınız paranızı. ABD’de yapılan araştırmalarda hiç bir şey bilmeyen yatırımcıların tarihsel olarak S&P 500 fonu alarak hem masraflarını kıstıklarını hem de getirilerini arttırdıkları bulunup duruyor. Türkiye’de ise BIST 30 fonu alıp bekleyen adam mevduata göre büyük ihtimalle yenilmiştir. Bakmak lazım.

      Ya da tahvil alır, beklersiniz, ev alır kiraya verirsiniz. Uzun vadeli yatırımda en önemli olay, ister hisse senedi alarak bir şirkete, ister tahvil yoluyla borç vererek, ister çiftlik ya da arsa alarak olsun, beş yıl içinde bu araçların ne kadar kâr edebileceğini bilmekte yatıyor. Bunu bilirseniz hissenin olması gereken fiyatını da bilirsiniz. Ona göre ödersiniz ya da ödemezsiniz.

      Yani bir 100 TL piyasa fiyatı olan ve yıllık 10 TL kâr eden bir zeytinliğin %10’una yatırım yapmakla, 100 TL fiyatı olan ve 10 TL kâr eden şirketin %10’una yatırım yapmak arasında ya da biraz daha ileri gideyim 10 TL’yi %10 faizle mevduata koymak arasında vergisel farklılıkları saymazsak bir fark yoktur.

      Neye yatırım yapacağınız uzmanlığınıza, risk algınıza, ne istediğinize göre değişir:)

      Saygılar.

      Kasım 16, 2018
    • yunus demiş ki:

      Dostum.Sen burada en temel ve basit şeyleri bile sormuşsun. İnternet elinin altında yazacağına kadar google amcadan öğrenebilirdin.
      Dostum sana tavsiyem ; Borsayı öğrenmeden sakın paranı yatırma çünkü hisseye bakmaksızın yükselen bir grafik görüp, tüm paranı yatırabilirsin. Bir günde de hepsini kaybedip, borsa kumar diye hayatın boyunca söylenebilirsin.

      Kasım 18, 2018
  12. Refik demiş ki:

    Lattedenborsaya,

    Teşekkür ederim. zengin olma hayalim sizinki kadarı ile sınırlıdır merak etmeyin. amacım o değil 🙂
    sadece uzun vadeli yatırımda pasif gelir elde etmek için kendime uyan doğru şeyi bulmaya çalışıyorum.
    altın al, arsa al, daire al araba kirala zengin ol, malesef durum buralardan geçiyor gibi olsada bana hitap etmiyor.
    Temettü ödemeleri konusundaki sorularımıda yanıtlayabilirseniz sevinirim.
    teşk.

    Kasım 18, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Refik Bey,

      Temettü konusundaki sorularınızı cevaplamamamın sebebi iki senedir bunları yazıyor olmam:)

      Umarım hedeflerinize ulaşırsınız.

      Başarılar dilerim.

      Saygılar.

      Kasım 18, 2018

Yorumunuzu Ekleyin