Babil’in En Zengin Adamı Kitap İncelemesi

Babil’in En Zengin Adamı George S. Clason tarafından Babil’de keşfedilen 5 kil tablet baz alınarak yazılmış bir tasarruf ve yatırım kitabıdır.

Kitabın bir yerinde şöyle der:

“”Altınla dolu bir torba ya da üstüne bilgece sözler yazılmış bir kil tablet; seçme şansınız olsa hangisini seçerdiniz?”

Babil’in En Zengin Adamı’nı okuduktan sonra eminim ki bundan sonraki tercihiniz kil tablet olacaktır.

Tam beş bin yıl önce, Mezopotamya’da bir devlet kurulduğunu düşünün. Bu devlet o dönem dünyanın en zengin şehri olan Babil’i de içinde bulundursun. Hammurabi Kanunları’ndan, Babil’in Asma Bahçeleri’ne kadar büyük eserler bırakmış olsun.

İşte 20. yy’ın başında bu uygarlığa ait 5 tane tablet bulunmuş. Tablette bir deve tüccarının borçlarından nasıl kurtulduğunu, bu uğurda başından geçenleri ve gelecek nesillere onun durumuna düşmemesi için tavsiyelerini yazıyor.

Emin olun günümüzle hiç bir farkı yok.

Hadi şimdi incelemeye başlayalım.

Ekran Resmi 2018-02-07 16.35.51
Babil’in En Zengin Adamı Kitap İncelemesi

Genel Bilgiler

Kitabın bir çok baskısı var. Ben ARION yayınlarından çıkanı okumuştum.

Toplam sayfa sayısı 156.

Çevirmeni Selin Tinç. Böyle önemli bir kitabı bize kazandırdığı için kendisine teşekkür ederim.

Okunuşu

Babil’in en zengin adamına başladıktan 3 gün sonra kitabı bitirdim. Okunması çok kolay ve hikayeleri sizi içine çekiyor. Ayrılmak istemiyorsunuz. Kah bir deve çobanı kah kölelikten kurtulmaya çalışan maceraperest oluyorsunuz.

Çok zamanınızı almadan okuyabilirsiniz.

Hatta bence kitap o kadar güzel ki ilkokul 3. sınıfta zorunlu ders olarak okutulmalı. O zaman Çiftlik Bank, bilmem ne saadet zincirine para yatıran insan sayısı %99 azalır. Ülke olarak tasarruf ve yatırımlarımız da tavan yapar.

Kitap Bölümleri Hakkında Düşünceler

İnsanlara borçtan nasıl kurtulacaklarını, nasıl köle olmayacaklarını, nasıl keselerini altın ile dolduracaklarını anlatan bir klasik bu kitap.

Ve… Bu anlattıkları beş bin yıl sonra da geçerli.

İşte Babil’in En Zengin Adamı bize geçmişten ders alma şansı sunuyor. Anlıyorsunuz ki o Babil’in Asma Bahçeleri’ni seyreden bir deve tüccarının parayla olan ilişkisiyle bu gün boğazı seyreden bir yazılımcınınki arasında hiç bir fark yok. Hiç değişmemiş.

Bir fark var tabii. O zaman borcunuzu ödemezseniz köle olabiliyorsunuz. Kendinizi duvar işçisi olarak bulabilirsiniz. Bu zamanda ise modern kölelik var:)

Kitabı okurken, boş kesenizi nasıl doldurmanız gerektiğini, borçlardan nasıl kurtulunabileceğini, şans tanrıçası ile ilgili görüşleri ve en önemlisi nasıl paranın kölesi olmadan onu köle yapabileceğinizi öğreniyorsunuz.

Toparlarsam

Fırsatı olanlar mutlaka okusun. 150 sayfa 3 gün sürer ama hayatınız bundan sonra eskisi gibi olmaz.

Tasarruf ve yatırım anlamında bana çok şey katan ve gözümü açan bu kitap size de yararlı olacaktır.

Saygılar.

17 Yorum

  1. […] “Babil’in En Zengin Adamı”nda kitabı; 3000 yıl önce keşfedilen taş tabletlerde bir deve tüccarının borçlarından kurtulma hikayesi üzerine kuruluydu. Bulunan tabletlerden birinde ise Babil Şehir Devleti’nde kölelik kuralları yazıyordu. Ve bu kurallar benim maruz kaldığım günümüz iş yaşamı kurallarından farklı değildi. O zamanın köleliği şimdinin iş yaşamının gerçeği olmuştu. […]

    Eylül 7, 2019
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.