Zengin Baba Yoksul Baba Kitap İncelemesi

Herkese Selamlar! Finansal okur yazarlığımı ve tasarruf hakkında bilgimi arttırmak için blogla beraber bu konuda kitaplar okumaya başlamıştım. Okuduktan sonra da kitaplar hakkında bir kaç satır yazıyorum.

Zengin Baba Yoksul Baba kitabını okuyalı ve bu satırları yazalı yaklaşık dört ay olmuş. Fakat bir türlü yayınlama fırsatı bulamamışım. Arkalarda kalmış. Hazır bayadır kitap incelemesi yapmamışken bunu da tozlu raflardan çıkarayım dedim.

Hadi başlayalım. Zengin Baba Yoksul Baba…

Yoksul babalar ve zengin babalar çocuklarına farklı şeyler öğretir.

Zengin Baba Yoksul Baba Kitap İncelemesi

Daha önce “Babil’in En Zengin Adamı” kitabını incelemiştim. Bu da onun tarzında tasarruf ve yatırım hakkında bana yeni bir bakış açısı kattı. Yazarı Robert T. Kiyosaki. 100 sayfanın biraz üzerinde.

Yazarın babası iyi eğitimli, tipik, borç içinde beyaz yakalı. Arkadaşının babası ise okumamış ama çok zengin. Kahramanımız küçük yaşta zengin olmak istiyor ve zengin babadan hayat dersleri almaya başlıyor. İlk başlarda arkadaşının babasının söyledikleri çok zoruna gitsede daha sonra kafasına yatıyor ve uygulamaya çalışıyor.

Kısaca özetlersem kitap; zengin olmak için önce finansal konuları iyice öğrenmeniz gerektiğini söyleyerek başlıyor. Bunun öğrenilebilir olduğunu vurguluyor. Finansal okur yazarlık çok önemli.; eğer bunlar öğrenilmezse faturaları ödemek için çalışmaya devam edeceğimizi açık yüreklilikle yüzümüze vuruyor. Okuldaki eğitimin bizi finansal bağımsızlığa hazırlamadığını, sadece para için çalışmaya devam eden nesiller yetiştirdiğini vurguluyor. (Bir düşünün haklı mı haksız mı siz karar verin.)

İkinci Gelir Yaratmanın Gerekliliği

Kitap; “rat race” dediği sürekli harca-kazan-harca döngüsünün bir fare yarışının içinde olduğumuzu vurguluyor.  Fare yarışından çıkmak için tasarruf edilmesi gerektiği, bu tasarruflarla pasif gelir elde edecek yatırımlar yapılması vurgulanıyor. Bu yaratılan ikinci gelirle belli bir süre sonra ekonomik bağımsızlık kazanılabileceği söyleniyor. Kitapta olaylara sadece borsa yönünden bakmamış. Gayri menkul kirası da aynı şekilde pasif gelir elde edilebilecek bir yol olarak vurgulanıyor. Ama her zaman olduğu gibi önemli olan özsermaye kârlılık oranının varlığı alırken ne olduğu. Gerçekten de etrafımızda ev kiralarıyla geçinen insanlar var. Kitabın yazarı da bu konularda uzman.

Babil’in En Zengin Adamı tarzında, hatta ondan da çokça öğeler içeren bir kitap olduğu için ve ikisini ardı sıra okuduğumdan bana pek ilgi çekici gelmemişti. Yine de farkındalık yaraması açısından özellikle finansal özgürlük peşinde koşanların okuması gereken bir kitap. Benimki de laf yani: kim özgür olmak istemez ki:)

Kitap beni zengin edecek mi? Hayır. Ama boşa da okumadım. Sonuçta farkındalığım bayağı arttı. Belki de artık uygulamaya geçmem gerektiği için böyle hissediyorum. Ya da Babil’in En Zengin Adamı beni o kadar çok şaşırttı ki artık hiç bir şeye şaşırmaz oldum.

Sıradaki Kitaplar

Bu arada bu kadar tasarruf ve motivasyon kitabının bana yettiğini farkettim. Şimdi Peter Lynch’in kitaplarını okuyacağım. İlk olarak “Borsada Tek Başına“‘dan başlıyorum. Eminim uygulamaya geçmek bana daha heyecan verecektir.  Motivasyonum düştü iyice.

İzlemenizi tavsiye ettiğim bir Video

Lauren Templeton’un değer yatırımı, krizler ve alım zamanı üzerine 1 saatlik bir google talks videosu var. Maalesef sadece ingilizcesi bulunuyor. Bilenler mutlaka izlesin diyorum. Zamanınız boşa gitmez. Ayrıca John Templeton ile ilgili bir kitap da yazmışlar ama ona daha bakamadım.

Şimdilik benden bu kadar. Saygılar.

16 Yorum

  1. Sercan demiş ki:

    R.kiyosakinin meşhur sözü “SIRADAN İNSANLAR PARA İÇİN ÇALIŞIR, ZENGİNLERİN İSE PARALARI KENDİ İÇİN ÇALIŞIR”ya o kitabında yada D.trump ile. Yazdığı kitapta söylediği söz..bu arada pasif yatırım ile aktif yatırım arasındaki farkı anlatımı efsane bence..

    Kasım 18, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Sercan Bey,

      “Sıradan insalar para için çalışır, zenginlerin ise paraları kendi için çalışır.” sözü benim içinde şok etkisi yaratmıştı. Hala aklımın bir köşesindedir.

      Pasif yatırım da yani “uyurken para kazanma” olayı da bu işe her başlayanın mutlaka öğrenmesi gereken, işin kalbindeki iki kelime.

      Çok teşekkür ederim destekleriniz için.

      Saygılar.

      Kasım 18, 2017
  2. Sercan demiş ki:

    Bu arada madem bu kadar heveslisin elimde r.kiyosakinin zengin babanın kehaneti,Robert Sheard ıb duygusuz yatırımcı,r.hagstromun w.buffet tarzı,arman afrashinin tüm piyasaya karşı ana trend yazıları,metin kamil ercan ın finansal yönetim,John PERKİNS in bir ekonomik TETİKÇİNİN itirafları kitabı mevcut..email adresime adresini yazarsan kargoyla hiç bir ücret talep etmeden yollayabilirim

    Kasım 18, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Sercan Bey,

      Destekleriniz için çok teşekkür ederim. Ben çoğunu okudum ama ihtiyacı olanlar olabilir.

      Tekrar çok teşekkür ederim. Saygılar.

      Kasım 18, 2017
  3. HAYKIRIS demiş ki:

    Kiyosakinin asıl vurguladığı pasif gelirlerden gelen parayı harcamak yerine tekrar yatırıma dönüştürerek kar topu misali özsermayeyi büyütmek.
    Pasif gelirlerimiz arttıkça giderlerimiz aynı kalmalı yada enflasyon oranında artmalı.
    Biz ne yapıyoruz aylık giderimiz 2000 lira ise yeni evin kirası olan 1000 lirayıda zaten havadan geliyor diye harcayarak giderimizi 3000 liraya çıkartmak.
    Bileşik getirinin nimetlerinden faydalanmalıyız. Ne zaman finans olarak özgür olduk o zaman istediğimiz gibi para harcayabiliriz.

    Kasım 18, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Haykırış,

      Katkılarınız için çok teşekkür ederim Sayın Haykırış. Bileşik getirinin nimetlerinden mutlaka yararlanmamız lazım.

      Özgür olmak dileğiyle.

      Saygılar.

      Kasım 18, 2017
  4. Murat demiş ki:

    Sercan bey merhaba kitaplarınıza talibim. Tabi mümkünse.

    Aralık 6, 2017
    Yanıtla
  5. Blackangel demiş ki:

    Merhaba, ben kitabı suan okuyorum, 180 kusur sayfadayim ve bazi anlamadigim noktalar var. Para ile, yatırım ile, aktif yatirim ile, borsa ile bilgi sahibi olmak istiyorum.. kadinlarin bu konulari anlamadigini dusunuyorlar ama ben bunu anlamak istiyorum.
    Daha iyi nasil anlayabilirim. Bu kitabi kitabi da basit anlasilir diye aldim ama bazi yerleri anlayamiyorum. Baska kitap önerileriniz veya tavsiyeniz var mi?

    Şubat 13, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Blackangel,

      Bu kitap pek borsayla ilgili değil daha genel bir tasarruf kitabı. Size önerim kitap incelemeleri kısmında 3 tane peter lynch kitabı var onları bir okuyun. Daha sonra da Warren Bufett Tarzı isimli kitabı okuyun. Çok şey öğrenirsiniz. Arada borsayı da takip edin ve kitapta öğrendiklerinize göre sanal bir portföy oluşurun.

      İyice aşina olduktan sonra da uzun vadeli yatırıma başlayabilirsiniz.

      İyi yatırım çok basittir ve sizi hiç uğraştırmaz.

      Saygılar.

      Şubat 13, 2018
  6. Hulusi C. demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey,

    Blogunuzu yeni keşfettim ve büyük bir heyecanla baştan itibaren okumaya başladım. Şu an için Kasım 2017 yazılarınıza kadar gelebildim. Şimdiye kadar çok söyleyen olmuştur ama ben de tekrarlamak istiyorum; gerçekten müthiş bir şey yapıyorsunuz. Özellikle Warren Buffett’ın Berkshire hissedarlarına hitaben yazdıkları mektupları Türkçe’ye çevirerek.

    Yazılarınızda samimiyetinizi yüzyüze tanışmış olmasak bile hissedebiliyorum ve bu da beni bir sonraki yazıyı okumak için motive ediyor. Harikasınız, lütfen böyle devam edin.

    Zengin Baba Yoksul Baba kitabını burada gördükten sonra okumaya başladım. Kitaptaki şu tespit gerçekten çok dikkat çekiciydi. Yoksullar vergi ödedikten sonra harcar, zenginler harcadıktan sonra vergi öder!

    Bundan sonra blogunuzun sıkı bir takipçisi olacağım inşallah.

    Şubat 22, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Hulusi Bey,

      Desteğinizi için çok teşekkür ederim. Ben de sevdiğim blogları en başından itibaren okuyorum, değişimi ve gelişimi görmek, yaşananlara tanık olmak ayrı bir zevk veriyor. Tekrar teşekkür ederim.

      Warren Buffett mektuplarına ilk başladığımda nasıl bitecek bunlar diyordum. Ama bir baktım çoğu bitmiş azı kalmış:) Sonra bakalım ne gelecek ben de çok merak ediyorum.

      İncelenen kitapları okumanız beni çok mutlu etti. Her kitaptan sonra “vay be” diyeceksiniz. Çok yararını göreceksiniz. Zengin Baba Yoksul Baba bunların en iyilerinden biri:)

      Saygılar.

      Şubat 22, 2018
  7. Kadir Karaman demiş ki:

    Merhabalar, yeni keşfettim sizi, kitap incelemeleriniz çok hoş olmuş, severek takip ediyor olacağım. Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.

    Mayıs 7, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Kadir Bey,

      Teşekkür ederim. Beğendiğinize sevindim.

      İyi Pazarlar dilerim.

      Haziran 4, 2023

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.