Niccolo Machiavelli’nin 1513 yılında yazdığı Prens kitabı bir ülke yöneticisinin yani bir prensin nasıl olması gerektiğini anlatıyor ve ona tarihten ve tecrübelerinden yararlanarak öğütler veriyor.
Şimdi diyeceksiniz ki kardeş bu borsa kitabı değil ki niye inceledin de bloga yazdın? Ama bu öyle bir kitap ki okumayan yarım kalır. Aynı Babil’in En Zengin Adamı‘nda olduğu gibi şok etti beni. Hala kendime gelemedim. Sürekli nasıl da 1513 yılında bir diplomat tarafından yazılan bir kitap bu kadar günümüze uyar dedim. Hiç mi bir şey değişmez? Evet değişmiyor.
Ayrıca borsada sistemi kurduk, alımlarımızı yarı otomatiğe bağladık. Onun için artık kişisel gelişime önem verebilirim diyorum. Çünkü zengin olmanın çok okumakla ilgisi olduğunu düşünüyorum. Sebebi de Warren Buffett’ın mektuplarında verdiği türlü örnekler… Tarihten, yunan filozoflardan, çeşitli düşünürlerden sürekli mektuplarda bazı örnekleri bulabiliyorsunuz. Zaten on, on beş senemiz var. Belki biz de o olgunluğa ulaşırız.
Lafı çok fazla uzatmadan kitabın incelemesine geçeyim.
Prens Hakkında Genel Bilgi
Kitap Can Yayınları’ndan çıkmış Daha başka yayın evlerinden de baskıları var sanıyorum.
Çevirmeni Kemal Atakay. Ellerine sağlık.
Sayfa sayısı 158.
Sakın 158 sayfa olduğuna bakmayın. Altını çizmekten çok yavaş okuyacaksınız. Sonra dönüp nasıl yani deyip tekrar okuyacaksınız. Bu kitabı Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde okutup özet çıkarttırıyorlarmış. Tony Blair vardı eski İngiltere başbakanı, o da seçimi kazandıktan sonra Machiavelli’nin oturduğu evi ziyaret etmiş. Yani hala kullanılıyor kitabın öğretileri. Hem de yaygın olarak.
Kitap aynı zamanda kötülüğün kitabı olarak da biliniyor. Bazı tespitler ve öğütler çok çarpıcı.
Tabii ki yazan her şeyi peşinen doğru kabul etmiyorum fakat kitabın bakış açınızı geliştireceğine eminim.
Şimdi size kitabın bölümlerini ve bazı bölümlerinden bir tane vurucu cümleyi paylaşacağım.
Hadi başlayalım.
1) Kaç Tür Prenslik Vardır ve Hangi Yollarla Ele Geçirilirler?
2) Mirasa Dayalı Prenslikler Üzerine
3) Karma Prenslikler Üzerine
4) İskender’in İşgal Ettiği Dareios Krallığı, İskender’in Ölümünden Sonra Ardıllarına Niçin Başkaldırmadı?
Tarihte bilinen bütün prenslikler iki farklı biçimde yönetilir. Ya bir prens ve başka herkesin emir kulu olduğu ya da yönetme hakları geçmişten gelen baronların ve prensin ortak yönetimi. Günümüzde bu iki farklı yönetimin örnekleri Türk Sultanı ve Fransa Kralıdır.
…
Bu yüzden bu iki devleti göz önünde bulunduran biri Türk’ün ülkesini ele geçirmenin zor olduğunu ama bir kez ele geçirdikten sonra elde tutmanın kolay olacağını bilir. Buna karşın Fransa Krallığı bazı açılardan daha kolay ele geçirilir fakat elde tutmanın çok zor olduğu görülecektir.
5) İşgal Edilmeden Önce Kendi Yasalarına Göre Yaşayan Şehirler ya da Prenslikler Nasıl Yönetilmelidir?
6) Kişinin Kendi Silahları ve Becerisiyle Ele Geçirdiği Yeni Prenslikler Üzerine
Unuttmamak gerekir ki yeni bir düzen getirmeye kalkışmaktan daha zor, başarı olasılığı daha kuşkulu, yönetilmesi daha tehlikeli bir şey yoktur; çünkü eski düzenden çıkarı olan herkes yeni düzeni getirene düşman kesilir, yeni düzenden çıkarı olabilecek kişiler ise ancak ılımlı birer müttefiktir.
7) Başkalarının Silahlarıyla ve Talihle Ele Geçirilen Yeni Prenslikler Üzerine
… insanların nasıl ya kazanılması ya yok edilmesi gerektiğini öyle iyi biliyordu ve onca kısa sürede attığı temeller o kadar sağlamdı ki, o ordular üzerine gelmeseydi ya da kendisi sağlıklı olsaydı, her güçlüğe karşı koyabilirdi.
8) Prensliğin Başına Alçaklıkla Geçenler Üzerine
Ne var ki, yurttaşlarını öldürmek, dostlarına ihanet etmek, inançsız, acımasız, dinsiz olmak erdem olarak adlandırılamaz; bu yöntemler egemenlik kazandırabilir,, ama şan kazandıramaz.
9) Sivil Prenslikler Üzerine
İstikrarsız dönemlerde prens hep güvenebileceği adam sıkıntısı çeker; çünkü böyle bir prens, yurttaşların devlete gereksinme duydukları sakin dönemde gördüklerini temel alamaz; çünkü o dönemde herkes koşturur, herkes vaatlerde bulunur ve herkes, ölüm uzakta iken, onun için için canını vermek ister; ama devletin yurttaşlara gereksinim duyduğu zor zamanlarda, işte o zaman çok az yurttaş bulunur.
10) Bütün Prensliklerin Gücü Nasıl Ölçülmelidir?
Çünkü insanlar zorluk çıkaracağını gördükleri girişimlere her zaman düşmandırlar.
11) Kilise Prenslikleri Üzerine
12) Kaç Tür Askeri Güç ve Paralı Asker Vardır?
Ve bütün devletlerin -yenileri kadar eski ya da karma olanlarının da- sahip olması gereken başlıca temeller, iyi yasalar ve iyi ordulardır. Ve iyi orduların olmadığı yerde iyi yasalar olamayacağı ve iyi orduların olduğu yerde iyi yasalar olması gerektiği için, yasaları ele almayı bir kenara bırakıp ordulardan söz edeceğim.
13) Yardımcı, Karma, Öz Askerler Üzerine
Hiç bir şey kendi gücüne dayanmayan bir iktidarın ünü kadar zayıf ve değişken değildir. Bu özellikle başkalarının tavsiyesiyle hisse senedi alanlara gelsin:)
14) Prensin Askeri Konularda Yapması Gerekenler
Akıl alıştırmasına gelince; prens tarih kitaplarını okumalı ve seçkin kişilerin eylemlerini gözden geçirmeli, savaşlarda nasıl davrandıklarına bakmalı, zaferlerinin ve yenilgilerinin nedenlerini incelemeli, bu yolla yenilgiden kaçınabilmeli, zaferi taklit edebilmelidir.Bilge bir prens, barış zamanlarında asla boş oturmamalıdır.
15) İnsanların, Özellikle Prenslerin Övülmelerine ve Yerilmelerine Neden Olan Şeyler Üzerine
Kişilerin nasıl yaşadığı ve nasıl yaşaması gerektiği arasında öyle bir uçurum vardır ki, yapılması gereken uğruna yapılanı terk eden kişi çok geçmeden korunmasını değil yıkımını öğrenmiş olur. Çünkü her zaman iyi bir insan olmak isteyen kişi, iyi olmayan onca insan arasında kesinlikle yıkıma uğrayacaktır.
16) Cömertlik ve Cimrilik Üzerine
Cimri olarak anılmaya aldırış etmemelidir; çünkü zamanla tutumluluğu sayesinde gelirinin kendine yettiği, ona savaş açanlara karşı kendini savunabildiği, halkını ezmeden çeşitli girişimlerde bulunabildiği görüldükçe, giderek daha cömert kabul edilecektir.
17) Acımasızlık ve Merhamet Üzerine ve Sevilmek Korkulmaktan Daha mı İyidir Yoksa Tersi mi?
Gönül yüceliği ve soylulukla değil de parayla elde edilen dostluklar, satın alınan, ama sahip olunamayan dostluklardır ve yeri geldiğinde onlardan yararlanmak olanaksızdır. Ve insanlar, kendini sevdiren birisini mağdur etmeyi, korku uyandıran birisine oranla daha az önemserler; çünkü sevgiyi hatır bağı ayakta tutar; insanlar kötü oldukları için, kişisel çıkarlarının söz konusu olduğu her fırsatta, bu bağ kopar; oysa korku, insanı hiç terketmeyen bir ceza korkusuna dayanır.
18) Prensler Sözlerini Nasıl Tutmalıdır?
Sözlerine sadık kalmayı pek umursamayan ve kurnazlıkla insanların akıllarını çelen prensler büyük işler başarmış ve sonunda dürüstlüğü temel alanlara üstün gelmişlerdir.
Bu yüzden savaşmanın iki yolu olduğunu bilmelisiniz: yasalarla ya da zor kullanarak. Bunlardan ilki insana özgüdür; ikincisi hayvanlara. Ama ilki çoğu kez yeterli olmadığı için, ikinciye başvurmak gerekir.
Hayvanlardan tilki ve arslanı seçmelidir; çünkü arslan kendini tuzaklardan koruyamaz, tilki de kendini kurtlardan koruyamaz. Öyleyse, tuzakları tanımak için tilki, kurtları korkutmak için de arslan olmak gerekir.
19)Küçümseme ve Nefretten Nasıl Kaçınmak Gerektiği Üzerine
Belirttiğim gibi, özellikle nefret edilmesine yol açan şey, aç gözlü olması ve uyruklarının malına ve kadınlarına el koymasıdır; bundan sakınmak zorundadır. Ve insanların büyük bölümü, onurları ve malları ellerinden alınmadıkça hoşnut yaşarlar.
Prens iyi ordular ve iyi dostlarla dış güçlere karşı kendini savunur ve iyi orduları olduğu sürece, daima iyi dostları olacaktır.
20) Kaleler ve Prenslerin Her Gün Yaptığı Başka Bir Çok Şey Yararlı mıdır, Yararsız mı?
Bilge bir prens, fırsatını bulduğunda ona yönelik düşmanlığı ustaca beslemelidir ki, o düşmanlığı bastırdığında bunun bir sonucu olarak büyüklüğünü arttırsın.
Var olan en iyi kale, halk tarafından nefret edilmemektir, çünkü kalelerin olsa bile, halk senden nefret ediyorsa, bu kaleler seni kurtarmaz; halk bir kez silaha sarıldığında ona yardım edecek yabancılardan asla mahrum kalmaz.
21) Prens Kendini Saydırmak İçin Nasıl Davranmalıdır?
Hiç bir şey bir prense, büyük girişimlerde bulunmak ve kişisel becerilerinin sıra dışı örneklerini sergilemek kadar saygınlık kazandırmaz.
Ve her zaman şöyle olacaktır: Dostun olmayan kişi, yansızlığını talep edecek; dostun olan ise silahlarınla açıkça ondan yana tutum almanı isteyecektir.
22) Prenslerin Özel Danışmanları Üzerine
Bir senyörün zekasını değerlendirmenin ilk yolu, yanındaki adamlara bakmaktır; bu kişiler becerikli ve sadık iseler, bu senyörün, adamlarının becerilerini görebildiği ve onları sadık tutabildiği için bilge oldukları kabul edilir.
23) Dalkavuklardan Nasıl Uzak Durulacağı Üzerine
Bu yüzden bir prens her zaman görüş almalıdır, ama kendisi istediğinde, başkaları istediğinde değil; hatta herhangi bir konuda, görüşünü sormadığı halde, ona öğüt veren kişinin cesaretini kırmalıdır.
Çünkü şu, hiç şaşmayan genel bir kuraldır: Kendisi zaten bilge olmayan bir prense işe yarar öğütler verilemez, rastlantı sonucu kendini son derece akıllı olan ve her şeyi yöneten tek bir kişinin ellerine bırakmadıysa.
24) İtalyan Prensleri Niçin Devletlerini Yitirdiler?
Yalnızca sana ve gücüne bağlı olan savunmalar iyidir, kesindir, kalıcıdır.
25) İnsan İşlerinde Talihin Gücü Nedir ve Talihe Nasıl Karşı Koyulabilir?
Özgür irademizin yok olmaması için, tarihin eylemlerimizin yarısını yönettiğinin doğru olabileceği, ama gene de öbür yarısını ya da yarısına yakınını yönetmeyi bize bıraktığı hükmüne varıyorum.
26) İtalya’yı Barbarların Elinden Kurtarmak İçin Çağrı
Savaş, gerekli olduğu kişiler için haklıdır ve silahtan başka hiçbir umut kalmadığında silah kutsaldır.
Niccolo Machiavelli’nin Prens isimli kitabının İngilizce belgeseline buradan ulaşabilirsiniz.
Siz daha önce Niccolo Machiavelli ismini duymuş muydunuz? Ya da Prens’i?
Saygılar.
Emeğinize sağlık Yiğit bey 🙂
Yiğit Bey öncelikle kitap seçimlerinizin çok başarılı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Prensi de paylaşmanızdan sonra yorum yapma ihtiyacı duydum.
Kişisel gelişime odaklandığınızı okudum. Kesinlikle çok doğru bir tercih. Bu nedenle sizinle bir liste paylaşmak istedim. Benim okuduğum ve inanılmaz önerdiğim kitapların nedenleri ile beraber listelenmiş hali.
Link :
http://yatirimciakademisi.blogspot.com.tr/2017/06/onerilen-kitap-listesi.html?m=1
Warren Buffett’ın sıkı bir takipçisi olduğunuzu biliyorum bu nedenle Warren Buffett’ın yaptığı şirketlerin yönetiminin ve iş fikirlerinin değerine yatırdığını biliyorsunuzdur. Bu kitap tam da o şirketleri incelemiş gibiydi yazarın hiç değinmemesine rağmen. Kitabın ismi İyiden Mükemmel Şirkete. Kesinlikle inceleyin derim.
Prens benzeri kitap arıyor iseniz Robert Grenee tarafından yazılmış İktidar kitabına kesinlikle bakın.
Esenlikle kalmanız dileklerimle,
Sayın Mete Bey,
Çok yararlı bir liste paylaşmışsınız. Mutlaka inceleyeceğim. Katkılarınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Çok popüler bir kitapmış ama ben yeni duydum. Hemen okunacaklar listesine ekliyorum.
Prens ( aslında daha doğru tercümesi Hükümdar’dır ) Makyavelist felsefinin kaynağıdır. 1500’lerdeki mutlak monarşi sistemiyle derin bağları vardır ve siyaseti ahlaktan tamamen ayırarak, bir yerde ”sonuca giden her yol mübahtır” düşüncesini savunur. Kesinlikle dünyayı anlamak için okunması gereken klasiklerden biridir. Siyasetin nasıl alengirli bir şey olduğunu daha iyi anlarsınız bunu okuduğunuz zaman.
Sayın Ersin Bey,
Ben de çok şaşırdım okuduğum zaman. Gözlerim fal taşı gibi açıldı. Eskileri yabana atmamak lazım. Bu yüzden mümkün olduğunca daha çok kitap okumaya başladım:)
Saygılar.
[…] Okuduğum kitapların incelemesini yapmaya devam ediyorum zaman zaman. Geçen gün yaptığım kötülüğün kitabı 🙂 “Prens” incelemesinden sonra tekrar finans dünyasına […]
Idefix’te 3,91TL şu an bu kitap :))
Onun için diyorum ki herkes okumalı:)
[…] Blogda yaptığım Prens incelemesini burada bulabilirsiniz. […]
[…] son sanırım Niccolo Machiavelli’nin Prens isimli kitabını okuduğumda böyle olmuştum. Sanki altın bulmuş gibiyim. Elime keşke 15 yıl önce geçseydi. […]
[…] bölümünü Niccolo Macchiavelli’nin 1513’te yazdığı Prens isimli kitabından bir söz ile […]