Gordon büyüme modeli; beklenen getiri, temettü büyüme oranı ve temettü artışını hesaba katarak hisse senedinin fiyatını hesaplamaya yarıyor.
Genel duruma bakarsak; 2017’nın ortalarına gelmek üzereyiz. Borsa’da iyimser bir hava hakim. Bundan dört beş ay önceki kötümserlikten eser kalmadı. Ben ise trade etmediğim için, uzun vadeli portföy stratejime uygun olarak sadece izliyorum ve alımlarıma devam ediyorum. Yavaş yavaş, azar azar.
Fakat hareketsiz kalmak gözlem yapmamak manasına da gelmiyor. Alımlarımı yönlendirmem için bazı araştırmalar yapmam gerekebiliyor. Bu yüzden bazı senetleri Gordon Büyüme Modeline göre fotoğrafını çekmeye karar verdim. Bakalım neler çıkacak.
Gordon Büyüme Modeline ilişkin bilgilendirme yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
İlk hisse değeri belirleme denemeleri de burada bulunmakta.
Şimdi formülü hatırlarsak;
P=D/(K-G) formülümüz.
P: Formüle göre çıkan hisse fiyatıydı.
D: Bir yıl sonra ödenmesi beklenen temettü miktarı.
K: Yatırımcı tarafından beklenen getiri oranı. Ben bunu yıllık %20 olarak alacağım. Yani yatırımlarımdan en az %20 oranında getiri elde etmek istiyorum. Hektaş’ta bir denemede %30’a da çıkardım.
G: Temettülerde beklenen büyüme oranı. Bunu tahmin edeceğim gelecek yılın karlarına göre.
Önemli Not: Sadece formülü deniyorum. Lütfen burada çıkacak rakamları ciddiye almayın! Yatırım tavsiyesi değil.
CIMSA Gordon Büyüme Modeli Hisse Değerleme Denemesi
CIMSA bu aralar kaşınıyor, onun için tekrar bakmam lazım:)
CIMSA, 2012 yılında 106 milyon TL temettü dağıtmış. 2017’de ise 197 milyon’a çıkarmış. Yani son altı yılın ortalama temettü artışı %14 diyelim. Gerçi son sefer temettüsünü azalttı ama biz yine ortalamayı alalım. Şimdi buna göre Gordon Büyüme Modelini uygulayayım.
Şimdi burada değişik bir şey yapacağım. 2017 temettüsü 1,42 fakat bir dahaki sene 1,35 TL temettü verecek diyeceğim. Bakalım formüldeki D ile oynadığımda ne olacak.
P= 1,35/(0,20-0,14)= 22,5 TL. Şimdi dikkat! Bu tutar seneye de dahil olmak üzere her sene temettüsünü %14 arttırdığı varsayımına göre çıkan fiyat. Fazla iyimser olabilir.
Şimdi de son 3 yılın büyümesini alayım ve ona göre bir hesap yapayım. 2015 temettü 174 milyon, 2017 temettü 191 milyon. Son üç yılın temettü büyüme ortalaması ise %3,3 civarında. Şimdi %3,3’ü formüle koyduğumuzda çıkan sonuca bakalım.
P= 1,35/(0,20-0,033)= 5,98 TL fiyat çıkıyor. Yani diyorum ki %20 getiri beklentisiyle, gelecek sene 1,35 TL temettü dağıtacak ve her sene temettüsünü %3,3 büyütecek bir şirketi alacaksam yaklaşık 6 liradan alırım.
Not: Gordon Büyüme modelinin en büyük zorluğu formüle koyulan rakamlara göre çıktının büyük değişiklik göstermesidir. Gördüğünüz gibi 22,5 TL neresi 6 TL neresi. Ama net kâr rakamları, satışlar, piyasa durumu gibi faktörler ile birlikte değerlendirildiğinde güzel bir bakış açısı sunabilir. Tecrübe kazanmak için de denemek lazım tabii.
HEKTS Gordon Büyüme Modeli Hisse Değerleme Denemesi
Gordon büyüme modeli daha çok nakit temettü dağıtma oranı yüksek olan şirketlerde işe yarıyor. Bunlardan bir tanesi de HEKTS oldu.
2012 yılında 11 Milyon TL temettü dağıtmış, 2017 yılında ise yaklaşık 29 milyon temettü dağıtmış. Yani son altı yılın ortalaması temettü artış ortalaması %27,3 olmuş. Seneye de 0,40 kuruş dağıtacağını ve her sene %30 kazanmak istediğimi varsayarsam (Niye 0,40 derseniz bilmiyorum %27 arttırsa 0,50 olacaktı o da gözüme çok geldi)…
P= 0,40/(0,30-0,27)=13,33 TL fiyat çıkıyor. Yani bu değerleme modelini kullanan bir adamın bulacağı değer bu.
Peki tamam 13 lira abartı kaçtı diyelim. Beklentileri düşürelim. Bu firma %27 değil de %15 büyüyecek diyeyim. Ben de %20 kazanmayı istiyorum. Bakalım ne olacak bu sefer…
P=0,40/(0,20-0,15)= 8 TL. Bu varsayımlarla da hissenin değerlemesi 8 TL çıkıyor.
Aynı rakamlarla beklediğim getiriyi %30 yaparsam ne olur?
P=0,40/(0,30-0,15)= 2,67 TL çıkıyor. Gördüğünüz gibi yine bir rakamı değiştirdim ve çok oynadı çıktı.
Ama çeşitli senaryolarda bir fikir edindim…
Toparlarsam
Nakit temettü dağıtma oranı en yüksek iki şirketimi Gordon Büyüme Modeline göre değerlendirdim. Teknik analizden ayrı olarak, bir hissenin ucuz mu pahalı mı olduğunu analiz etmek için kullanılan bu yöntem, diğer göstergelerle birlikte kullanıldığında yol gösterici olur.
En azından karını ve verdiği temettüyü arttıran bir şirketin karını ve temettüsünü azaltan bir şirketten daha farklı fiyatlandıracağını göstermiş olur.
Siz de bu yöntemi deneyerek kullandığınız yöntemlere adapte edebilirsiniz. Beklentilere göre rakamlarla oynayabilirsiniz.
Gordon Büyüme Modeli’ni kullanıyor musunuz? Bu yöntemle değerleme yaptığınızda nelere dikkat ediyorsunuz? Yıllık getiri beklentiniz ne kadar?
İyi günler, saygılar.
Image courtesy of ratch0013 at FreeDigitalPhotos.net
İlk Yorumu Siz Yapın