Ağustos 2021 Sonunda Portföy Durumu

Herkese selamlar. Finansal özgürlük yolculuğunun 55. ayını geride bıraktık. Beşinci yılı bitirmeye 5 ay kaldı.

Gözlerimiz içte yaşanacak sürprizlerin yanı sıra dışarıdaki sıkılaştırma adımlarında olacak. Piyasa düşük faize yıllardır bağımlı hale geldi. Bunun sonuçları olacaktır. Ne zaman? Bilmiyorum…

Bu ay, 12 aylık temettü gelirim ilk kez 12 bin TL’yi geçti ve 60 günümü özgürleştirmiş oldum.

Portföy ise 268.195 TL’ye ulaştı. Üç ana hissemde ekleme yaptım. İki hissemi portföyden çıkarıp 1 tane yeni hisse ekledim.

Halka arzlara ufak miktarlarda katılmaya devam ettim.

Hadi Ağustos 2021’de ne yapmışım. Şöyle bir bakalım.

Piyasalarda Son Durum

Piyasalarda Son Durum

Son aylarda dövizde ve altında düşüşler yaşadık. Özellikle dolardaki düşüş benim için sürpriz oldu. Hisse senedi piyasasına da yabancı yatırımcıların para girişi var.

Tüm piyasanın kaderi FED başkanının iki dudağının arasında gibi duruyor. Tahvil alımları sürecek mi, azaltımı ne zaman başlayacak derken enflasyonda önemli gelişmeler yaşanıyor.

Almanya’da yıllık tüketici enflasyonu %3,4’e çıkmış durumda. 10 yıllık tahvil -0,417’de.

ABD’de yıllık enflasyon %5,4. 10 yıllık tahviller 1,30’da.

Tüm politika yapıcılar el birliği ile enflasyonun geçici olduğunu söylüyor. Eğer geçici değilse önümüzde büyük bir sorun var demektir.

Tahvil yatırımcıları en az enflasyon kadar getiri talep edeceklerdir.

Bunun hisse senedi fiyatlarından, tahvil fiyatlarına kadar birçok yerde etkisi olur. ABD Hazine Tahvilleri risksiz getiri sunan varlıklar olarak anılıyor. Bunların faizlerinin artması risksiz getiri + diğer riskler şeklinde fiyatlanan şirket ve diğer devlet tahvillerinden (mesela bizim Eurobondlar) daha fazla getiri talep edilmesine sebep olabilir.

Bu da tahvillerin fiyatlarının düşmesi ve faizlerinin artması anlamına gelir.

Bunun yanında temettü verimi ve faiz karşılaştırması yaparken faizlerin artması temettü verimlerinin de faize ayak uydurmak için artması ihtiyacını doğurur. Kârlardaki artış bunu tek başına karşılayamayacağına göre temettü veriminin yükselmesi için hisse fiyatlarının düşmesi gerekebilir.

Düşük faiz ortamının bir diğer sorunu ise sermayeye bağımlı, borcu çok zombi şirketler yaratmış olmasıdır. Olası bir faiz artışı bu yönden de şirketleri zorlayarak bazılarının borçlarını ödeyememesi anlamına gelebilir.

Portföyüm yurtdışında yaşanacak olası bir sıkılaştırmaya ve faiz artışına hazır değil. Doğrusu nasıl hazırlarım onu da bilmiyorum.

Bu konuda Ray Dalio’nun Her Havaya Uygun Portföy Stratejisi’ni çevirmiştim. Bir daha okumanın faydası olabilir.

Ağustos 2021 Sonunda Portföy Durumu

Finansal Özgürlük Portföyü Ağustos Sonu Büyüklüğü

Finansal Özgürlük Portföyü bu ay da az da olsa genişlemeye devam etti. Bu ay da TL’nin yanında tüm para birimlerinde de rekor kırdı.

Şimdi de dağılıma bakalım:

Finansal Özgürlük Portföy Dağılımı

Portföyün %88,63’ü Türk hisse senetlerinden oluşuyor.

%2,12 TL, %9,24 de Sterlin bulunuyor.

Bu dağılımın aşırı riskli olduğunun farkındayım. Dünyada yaşanabilecek kısa vadeli düzeltme hareketlerinde ya da olası bir faiz artışında portföy büyük yara alabilir.

Planım hisselerimden elde edeceğim kârın birazı ile dolara geçip, tıpkı Merkez Başkanı değişikliğinden sonra EREGL’de yaptığım gibi olası bir kriz fiyatlamasında kullanmak üzere kendime fon yaratmaktı.

Fakat hisselerden beklediğim kârı edemediğim için bu planı şimdilik uygulayamıyorum.

Ama ana senaryo eğer tutarsa, hisse payını %90’ın üzerinde tutmayı düşünmüyorum. Gerekli ayarlamaları yaparak uygun zamanda biraz nakde geçeceğim. Büyük ihtimalle %70-75 aralığına düşerim.

Ağustos 2021 Sonunda Tasarruf Durumu

Ağustos 2021 sonunda tasarruf durumu

Bu ay portföye sadece 100 TL ekleyebildim.

Daha fazlasını yapmak istiyorum ama maalesef şu anda bu elimde değil.

Gider azaltacak çok bir yer kalmadı.İçimden bir ses artık “yaşamayak mı gardaş” deyip duruyor:)

Zaten hepinizin malumu gıda ve özellikle kira enflasyonu İstanbul’da yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Özellikle biraz iyi besleneyim, biraz iyi bir yerde oturayım dediğiniz zaman çılgın maliyetlerle karşılaşabiliyorsunuz.

Enflasyon ve gelir dağılımındaki adaletsizlik önümüzdeki en büyük sorun olmaya devam ediyor.

Bu yüzden bu seneyi daha fazla borçlanmadan, ihtiyaçları da alarak geçireceğim. Yakın gelecekte az az tasarruf etmeye devam edeceğim. İlk hedefim daha fazla borçlanmamak.

Ağustos 2021 Sonunda Hisse Senedi Varlığı

Ağustos 2021 Sonunda Hisse Senedi Varlığı

Portföyün bel kemiğini FROTO, VESBE ve ALKIM oluşturmaya devam ediyor. Bunlara %15 de demir çelik hissesi ekledim.

Bu 5 hissenin varlığını arttırken TTKOM varlığını ise azalttım.

Portföyde ayrıca halka arzdan yeni aldığım üç hisse senedi daha var. Portföyde uzun vadeli tutmayı düşünmediğim için yazmaya gerek olmadığını düşünüyorum.

Ford Otosan olarak, bu ayı çip krizinden başımıza bir badire gelmeden atlattık. Umarım ekstra bir sorun çıkmaz ve çip krizi tarihe karışır. Şirket bu yılki hedeflerini tutturur. Biz de rahatlarız.

Kısa vadedeki fiyat hareketlerini bilmiyorum ama FROTO’yu tutma sebebim elektrikli araç yatırımları, Avrupa’da Küresel Ford’un ticari araç üretim üssü olması ve sürekli olarak pazar payını arttırması. Ayrıca pek gözlerden kaçan kamyon üretiminde de büyük bir ivme yakaladılar. İki markanın egemen olduğu İskandinav ülkelerini saymazsak bir iki yıl içinde tüm Avrupa’ya kamyon satmaya başlayacağız. Tek sorun dizel kamyonlardan sonra gelecek elektrikli kamyonlarda henüz bir yatırım görmüyoruz. Umarım planları yapıyorlardır.

FROTO’nun piyasa değerinin mutlak olarak yüksek olduğunu ve yapacağı hareketlerin mutlaka kâr artışı ile bağlantılı olacağını ve bir büyüme hissesi gibi aşırıya kaçmayacağının farkındayım. 60 milyar TL’lik bir şirketten bahsediyoruz.

Ama yapacağı 21 küsür milyar TL’lik yatırımın %100 devlet katkısı ile yapılacak olması ve borçlanmanın da çok düşük faizle yapılması beni heyecanlandırıyor. Ayrıca Dudu Abi ile sohbet ederken genel kurulda Divan Pastanesi’nden gelen pastaları yeme fırsatını da kaçıramam. FROTO, olumsuzluklara gözümü kapatmadan ve hayallere dalmadan portföyümde olmaya devam edecek.

VESBE’nin 3. çeyrek sonuçlarını merak ediyorum. %742 bedelsiz sermaye arttırımdan sonra bile pek bir hareket yapmadı.

Bu arada bulaşık makinesi yatırımı devam ediyor. Bekliyoruz yani:)

Son olarak hem FROTO için hem de VESBE için EURO/DOLAR ve EURO/TL kuru çok önemli. Çünkü bunlar maliyetinin büyük çoğunluğu dolar ve TL olan ve gelirlerini ise EURO olarak elde eden şirketler.

Ayrıca Avrupa’da yaşanacak olası bir yavaşlama da şirketlerdeki beklentileri bozabilir ya da benim açımdan erteleyebilir.

ALKIM’in ne yaptığını şu an ben de bilmiyorum. Herkes kızarken payımı biraz daha arttırdım. PS yatırımının bitmesini ve şu ton fiyatı 650-700 dolara kadar çıkan gübreleri ihraç etmeyi dört gözle bekliyorum.

Bilmem kaçıncı kez ertelenen bu yatırım bir an önce bitsin ki bizde yolumuza bakalım.

Portföydeki yeni şirket tekrar EREGL oldu. EREGL’deki paylarımı 19,30-19,50 civarlarında sıfırlamıştım. Şimdi tekrar ufak ufak dönmeye başladım.

Kardemir’de de aynı şekilde yüksek seyreden çelik fiyatlarından faydalanmak istiyorum.

Buradaki sıkıntı ani şekilde düşecek çelik fiyatlarının çok çabuk hisse fiyatına yansıyacak olması. Sanırım bir demir- çelik şirketine çelik fiyat döngüsünün tepesinde binmekten daha kötü bir şey de bunu dünyadaki faizler artarken yapmak olurdu.

Bu yüzden şirketlerimi ürkek bir tavşan edasıyla izlemeye devam ediyorum. Hoş izleyeceğiz de bir şey mi yapacağız:)

Piyasa zamanlaması yapacak değilim. Ama döngü takibi yapmakta sıkıntı yok. İkisi farklı şeyler.

Ağustos 2021 Sonunda Nakit Varlığı

Portföyün nakit varlığı 5.695 TL ve 2.169 Sterlin karşılığı 24.792 TL olmak üzere toplam 30.487 TL’den oluşuyor.

Bu fonu çok aşırı fiyat düşüşlerinden yararlanmak için kullanabilirim ama onun dışında alım yapmak için bir istek duymuyorum.

Portföyün Diğer Para Birimlerine Karşı Durumu

Şimdi geldik fasülyenin faydalarına.

  • 32.274 dolar (Geçen ay 31.031 dolar)
  • 23.464 pound (Geçen ay 22.305 sterlin)
  • 555 gram altın (Geçen ay 532 gram)

Bu ay hem değer kazançlarından hem de dövizdeki düşüşten faydalandık.

Şimdi geleneksel dolar-TL tablomuza bakalım.

Finansal Özgürlük Portföyü Dolar TL Karşılaştırması 1
Finansal Özgürlük Portföyü Dolar TL Karşılaştırması 2

Son olarak dolar TL grafiğini verelim.

Portföyün Dolar TL Grafiği

Ağustos 2021 Sonunda Finansal Özgürlük Durumu

Temmuz sonunda 10.387 TL yıllık temettü gelirim vardı. Ağustos ayını ise 12.057 TL’lik ileriye dönük 12 ayda alacağım temettü geliri ile kapatıyorum.

Finansal Bağımsızlık Portföyü Temettü Geliri

En çok temettü alacağım şirket VESBE olmayı sürdürüyor. Biraz daha zorlasam sadece VESBE’den bir maaşım kadar temettü alacağım. Her şirketten bir maaşım kadar temettü mü almayı hedeflesem acaba:) Güzel hedef olurdu.

FROTO’nun normalde senede iki kere temettü verme alışkanlığı var. Eğer böyle olursa Ekim, Kasım gibi sürpriz bir temettü daha alabilirim. Bu da yıllık alacağım tutarı arttırır. Bakalım, görelim.

Günlük finansal özgürlük için gereken tutar şimdilik 200 TL. Bu da 12.057 TL’lik temettü geliri ile 60 günlük yani iki aylık finansal özgürlüğümü kazandığım anlamına geliyor.

Finansal bağımsızlık için ne kadar para gerektiğinden bahseden 300 kuralına göre ise 268.000/6000= 44 aylık masrafımı karşılamış oluyorum. Bu 300’e ulaştığında finansal bağımsızlığımı kazanabileceğim.

Daha yazacak çok şey kaldı ama maalesef bu saatte bu kadarını yetiştirebiliyorum. Kusurum varsa affola.

Sizin için bu ay nasıl geçti. Hedeflerinize ulaşabildiniz mi? Ne kadar temettü geliri elde ettiniz? Biraz da sizden dinleyelim.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Her zamanki gibi, tasarruf ve yatırıma devam.

Saygılar.

23 Yorum

  1. HSYN demiş ki:

    Sayın: Yiğit bey; elinize sağlık. Yine çok güzel ve samimi bir çalışma olmuş. portföyünüzün sadeliği ( sayı olarak azlığı ) çok hoşuma gidiyor. Kalın sağlıcakla …

    Eylül 1, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Hüseyin Bey,

      Hoş geldiniz. Umarım hisselerimiz bizi yanıltmaz:)

      Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Eylül 1, 2021
  2. Murat Baslik demiş ki:

    Teşekkürler, bana da ilham olmaya devam ediyorsunuz. Umarım bende sizin gibi tasarruf alışkanlığı edinirim. Genelde, ben ne alacağımı bilemiyorum. Hangi rasyo veya kritere bakacağımı bilemiyorum. Korkudan %60 nakitte bekliyorum. Bakalım; almayı öğrenene kadar nakitte kalacağım galiba. Çok teşekkürler. Benim gibi olanlar için hap niyetine tavsiye edeceğiniz, yazınız veya makaleniz var mı? Selamlar, başarılar.

    Unutmadan, yeni yazınızı şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum.

    Eylül 1, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Murat Bey,

      Kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız öyle yatırım yapmalısınız. Yavaş yavaş alışırsınız zaten.

      Aslında ben aşırı risk alıyorum. %90 hissede olmak çok da rahat edilecek bir şey değil.

      Siz tasarruf etmeye ve yatırım yapmaya devam edin. Sonuçları eminim çok güzel olacak.

      Saygılar.

      Eylül 1, 2021
  3. LOuDY demiş ki:

    Baba şirketler şu anda en sağlam olanı gibi duruyor. Sadelikte de kararlısınız. Aldığınız en kârlı karar olur umarım.
    Bu arada Temmuz ayındaki 56bin liralık ekleme ( özel değilse ) hangi kalemden kaynaklandı?

    Eylül 1, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Sayın Loudy,

      Eklemelere miras diyebiliriz.

      Portföyde ise fazla açılmak istemiyorum.

      Böyle devam edeceğim.

      Saygılar.

      Eylül 1, 2021
  4. Aydın demiş ki:

    Emeğinize sağlık Yiğit Bey,
    Çok güzel bir değerlendirme yine her zamanki gibi.Aynı yolda yürümeye devam. Ben de yüksek bir tasarruf oranını görünce LOuDY gibi merak ettim naçizane 🤔
    Teşekkürler 🙏

    Eylül 1, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Aydın Bey,

      Çok teşekkür ederim. Tasarruf ve yatırıma devam.

      Biz bu işi başaracağız.

      Bu arada sorunun cevabını verdim daha önce:)

      Saygılar.

      Eylül 2, 2021
  5. Onat demiş ki:

    Merhaba,

    2020 sonunda bir tane genel muahasebe kitabı aldım ve arkasından finansal tablolar analizi kitapları ile devam ettim. bunlardan sonra peter lynch + ben graham vb. yazarların kitaplarını okudum. yatırıma dair 25 in üstünde kitap olmuş şimdi finansal matematik diye bir kitap okuyorum. kendime bir portföy oluşturdum ama maalesef halen ilk 100.000 in çok uzağındayım. bu işe başlamamda en büyük pay bu forumdur.

    Eylül 1, 2021
    Yanıtla
  6. Umut demiş ki:

    Yiğit Bey, elinize sağlık. Akıyor yazı kısa deseniz de:)

    Her şey bir tarafa okurken ne güzel şirketlerimiz var dedim… Parası sürekli değer kaybetmeyen ve geleceği daha belirli bir ülke olsak ne büyük değerler üretiriz, insanımız ne kadar refah içinde yaşayabilir… Bu kadar dev şirketler SSK yatırıyor, vergi ödüyor, ihracat yapıyor ve bunu iyi yapıyorken vergiler de en iyi şekilde değerlendirilebilse keşke… Neyse burası dipsiz kuyu….

    ABD faizleri beni de biraz kaygılandırmıyor değil. Tahvildeyim yüksek oranda izliyorum, CDS’ de düşüyor bu aralar nedense…

    ABD faizleri 0,25-0,50 bile arttırsa dünyada taşlar yerinden oynuyordu. %5 enflasyon var iken bir anda %2-3 faiz arttırma durumu olmaz diye düşünüyorum. Kaldı ki TR hazinesinin borçlandığı %5-6 civarı tahvillerin fiyatlarını da çok fazla aşağı çekmeyeceğini düşünüyorum. Yine de tabi piyasa o kadar grift bir canlı ki bir yerden bağırsaklarını bozar mı diye de düşünmeden edemiyorum…

    Norveç varlık fonuyla ilgili daha önce 2 yazı yazmıştınız sanıyorum. Takibe devam ediyorsanız güncel incelemenizi de beklediğimi belirtmeden geçemeyeceğim:)

    Eylül 1, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Umut Bey,

      Faiz tahmin edilmesi en zor şeylerden bir tanesi. Piyasa zamanlaması yapmak gibi bir şey. Peter Lynch’in bir makalesini çeviriyorum şimdi. 5 kere faizin ne zaman değişeceğini tahmin eden milyarder olur futureler sayesinde diyor. Ama daha yapanı görmedim diye ekliyor:)

      Bu yüzden pek kasmaya gerek yok. Ama ben tahvilde çok uzun vadeli pozisyon almıyorum artık. Biraz önümü görmem lazım.

      Norveç Varlık Fonunu iyi hatırlattınız. Uzun zamandır bende bakmamıştım. Zaman olunca bir inceleyeyim.

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Eylül 2, 2021
  7. Umut demiş ki:

    2 yazı değil, 10 tane varmış ve hepsini okumuştum:)

    Eylül 1, 2021
    Yanıtla
  8. Burak demiş ki:

    Hocam krdmb ve krdma belirgin şekilde krdmd’den ucuzken neden onları düşünmediniz? Onun dışında gayet güzel gidiyor

    Eylül 1, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Burak Bey,

      Daha likit diye D’yi seçtim ama diğerlerini de gayet seçebilirmişim.

      Sanki 100 milyon yatırdım:) Gayet diğerlerini de seçebilirmişim.

      Bilinçli yaptığım bir şey değildi. Neyse sağlık olsun.

      Saygılar.

      Eylül 2, 2021
  9. Berk demiş ki:

    Yiğit bey merhaba,

    Öncelikle elinize sağlık her zaman ki gibi çok güzel bir yazı olmuş. Bende uzun vadeli yatırım sürecimde bir yılımı tamamlamak üzereyim, başladığım günden beri 1 lot bile satmadım. Ancak alım yapma hakkında bir sorum olacaktı, uzun vadeli yatırıma başladığımda her ay belli bir gün 5 hisseme eşit miktarda alım yapacağım (ör: hisse başına 100tl) diye başlamıştım. Ardından bu alışkanlık paramı 5 ayrı hisseye eşit olarak bölüştürmek yerine o ay en çok değer kaybeden hisse hangisi ise tüm paramla o hisseden alım yaparak ortalama düşürmek ve porföy oranını dengelemeye (ör: her hissenin portföydeki payı %20) başladım. Ancak bu şekilde de +%35 kârda olduğum hissenin portföydeki oranı %19 iken 1 yıldır %10 zararda olduğum ve sürekli ortalama düşürmek adına alım yaptığım hissenin portföydeki oranı %25’i buldu. Sizce uzun vadeli temettü yatırımcısının alım stratejisi nasıl olmalı? Fiyat hareketlerinden bağımsız eşit miktarlarda (tl bazında) alımlar yapmak mı, – ye düşen hisselerin ortalamalarını azaltmak mı, portföydeki oranı dengede tutmak mı yoksa son zamanlarda sıkça karşılaştığım lot sınırı koyup ona ulaşmak mı (ör: her hissemde sıra sıra 1000 lota ulaşacağım ardından sıra sıra 2000-3000)?

    Bu konuda fikrinizi almak isterim. Teşekkür ederim.

    Eylül 2, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Berk Bey,

      Başta paramız az zamanımız bol olduğu için böyle şeyleri düşünecek çok zamanımız oluyor.

      Şimdi ben sizin yerinizde olsam beş sene önce verdiğim karara bağımlı kalmazdım. Piyasada ve şirkette şartlar değişebilir.

      Düşen şirketten düştükçe ekleme yapmak, yükselen şirkete hiç ekleme yapmamak belki de sizi kötü şirketi çoğaltırken iyi şirketi alamama durumuna sokabilir.

      Niye kârını arttıran şirketten daha fazla alım yapmayasınız ki.

      Peter Lynch buna çiçekleri koparıp dikenleri sulamak diyor.

      Ben olsam alım yapmadan önce şirketin durumunu incelerdim. Fiyatı neden düşük ya da neden yüksek bakar ona göre karar verirdim.

      Siz ilk 100 bine ulaşmaya bakın mümkün olan en kısa sürede. Gerisi gelir.

      Tasarrufa ve yatırıma devam.

      Saygılar.

      Eylül 2, 2021
  10. Fırat demiş ki:

    Harika bir makale olmuş… Ellerinize sağlık…
    Benim naçizane sorum şu: Uzun vadeli bir portföy için 5 adet hisse az değil mi?
    Literatürde genelde optimum getiri için 15 ile 30 arası hisse öneriliyor…
    Yorumunuz ne olur?

    Eylül 4, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Teşekkür ederim Fırat Bey,

      Aslında bu çok önemli bir soru ama cevabı da bir o kadar kişisel.

      Sizin ayda ne kadar biriktirdiğinize, bu işi ne kadar bildiğinize, risk toleransınıza, hisseleriniz neler olduğuna vs. gibi bir çok değişken göre değişir bir konu bu.

      Literatürdeki çalışmalar hangi istatistiki verilere ya da olasılıklara dayanıyor bakmak lazım.

      Mesela ayda 10.000 TL biriktirirsiniz, sadece bu birikimle 10 yılda emekli olmayı hedeflersiniz. Başıma bir şey gelmesin dersiniz. Borsayla da pek alakanız yoktur o zaman 25 hisseye parayı bölersiniz.

      Ama borsa ile ilgileniyorsunuzdur. Ayda da 500 TL’lik alım yapıyorsunuzdur. O zaman da az büyüme hissesi ile daha yoğun bir portföyle gitmek daha mantıklı olabilir.

      Bir de 20-30 hisse tutmaktansa iyi yönetilen hisse senedi yatırım fonlarına yatırım yapmayı tercih ederim. En azından şirketleri takip etme derdim olmaz.

      İnanın, 6-7 hissenin çeyreklik faaliyet raporları, yatırımcı sunumları, konferansları, finansal raporları derken günlerim gidiyor:)

      20-30 hissede kendimi düşünemiyorum:)

      Saygılar.

      Eylül 4, 2021
  11. Recai demiş ki:

    Merhabalar. ben yatırım konusunda oldukça başarısız ve çokta geç kalmış biri olarak, zamanında ödünç para ile sabah aldığım bir hissenin daha ilk akşamında, o dönemin asgari ücretine denk bir tutarda düşmesiyle vazgeçtiğim borsa yatırımından yıllar sonra, internette dolaşırken kazara önüme düşen makalenizi okuduğum andan sonraki bir zaman dilimiyle birlikte ufak ufak alımlar yapmaya başlayan biriyim. ama bu zamandan sonra bu benim finansal özgürlüğüm değil ancak çocuğuma bırakabileceğim bir miras olacak onunda farkındayım. mart ayından itibaren kendimce yaptığım araştırmalar neticesinde bir ara 35e kadar çıkan hisse sayısıyla ufaktan yatırım yapmaya başladım. şuan hisse sayım 30 ve bu sayıyı kafamda 20 ye kadar düşürdüm sadece çıkmak için doğru zamanı beklediğim hisseler var. belki zaman içinde 10 adet kalacak, onuda zaman gösterecek. bu hisseleri seçerken pd/dd, f/k, peg, fd/favök, fd/net satışlar gibi değerlerine bakarak son 4 dönem yaptığı karlara, yurtdışı satışına, yp borcuna, dolaşımdaki pay oranına hatta internetten girip firmanın fotoğraflarına bakarak seçim yaptım. olabildiğince acemi biri olarak sormak istediğim, hisse seçerken bahsettiğim verilerin minimum maksimum değerlerinin ne olması gerektiğiyle ilgili bir tablo paylaşmanız mümkün mü? teşekkürler.

    Eylül 8, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Recai Bey,

      Öncelikle tekrar başladığınıza çok sevindim.

      Bahsettiğiniz kriterler hep birlikte değerlendirilip, kişiye göre bir değerleme yapılabilir. Yani şu kadar az şu kadar fazla bir şey diyemem.

      Mesela her sene %30 büyüyen bir şirket için 20-30 F/K fazla olmayabilirken, ertesi yıl zarar edecek, kötüye giden bir şirket için 3 F/K pahalı olabilir.

      Ya da enflasyon %30 iken %20 özsermaye kârlılık oranı az olurken, enflasyon %5 iken %20 özsermaye kârlılık oranı olan şirket mükemmel iş yapmış demektir. Tabii bunun için borcuna da bakmak lazım.

      Siz bunları şirket özelinde değerlendirin. Daha sağlıklı bir sonuca ulaşırsınız.

      Hisse sayınıza gelirsek nasıl rahat ederseniz öyle gitmeniz daha mantıklı. Sadece daha az hisse senedi tutma lüksünüz olduğunu bilin.

      Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Eylül 12, 2021
  12. Ali Demir demiş ki:

    Yiğit Bey merhaba,

    Sizinle yaklaşık olarak aynı tutarda portföy büyüklüğüne sahibiz. Çevrenizden, size de yatırımlarınızı ev peşinatı yapmanız için psikolojik baskı yapılıyor mu? 🙂 Ev almaya karşı bakışınız nedir?

    Saygılar.

    Eylül 9, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Ali Bey,

      Bana bu soruyu 10 sene önce sorsaydınız ev alırım derdim.

      Şimdi ise kirada oturup, gerekirse 1+1’de oturup sermaye biriktirmeyi tercih ediyorum.

      Çok büyük bir sorun olmazsa ileride zaten “istersek” portföylerimizin bir kısmı ile ev alırız.

      Ya da istediğimiz yerde istediğimiz kadar kirada otururuz.

      Saygılar:)

      Eylül 12, 2021

Yorumunuzu Ekleyin