Solon’un Uyarısı

Zamanın birinde Lidya Kralı Karun, hani şu “Karun kadar zengin” deyimindeki Karun, adaleti ve bilgeliği ile ünlü Atinalı filozof Solon’u huzuruna çağırmış. Solon da öyle bir insan ki cesaret, bilgelik, tutumluluk gibi bütün sıfatları üzerinde toplamış.

Karun bilgenin bütün bu şaşaadan etkilenmesini ve ağzının açık kalmasını bekliyormuş. Öyle ya, dünyanın en zengin adamı, onca şaşaa, onca mal mülk.

Antik Yunan uygarlığının yedi bilgesinden biri olan Solon’un saraya girdiğinde ve o ihtişamı gördüğünde hiç şaşırmaması ve en ufak bir hayranlık duymaması Karun’u meraklandırmış.

Dayanamayıp Solon’a “Söyle bakalım, benden daha mutlu bir insan var mı?” demiş.

Ünlü filozof, “Onurlu bir hayat yaşayıp savaşta ölen biri.” diye cevap vermiş.

Sonra da “Tüm koşullara eşlik eden sayısız talihsizliğin gözlemlenmesi, mevcut zevklerimize karşı arsız olmamıza ya da mutluluk gibi zamanla değişebilecek şeylere hayranlık duymamıza engel oluyor.” Belirsiz geleceğin gölgesinde ve envai çeşit gelecek olasılığının arasında hayat sonlanmadan bir insanın mutlu olup olmadığına karar veremeyiz.” diye bitiriyor cümlesini.

Tabii ki Karun’un hikâyesi burada bitmiyor. Büyük Pers Kralı ile yaptığı savaşta yeniliyor. Bütün serveti, malı mülkü, ihtişamı yok oluyor ve kendini canlı canlı yakılacağı odun yığınının üstünde buluyor.

O anda “Solon! Haklıymışsın!” diye bağırıyor.

Pers Kralı merakına yeniliyor ve idamı erteleyip Karun’u yanına getirtiyor. Karun da Solon’un dediklerini ona anlatıyor.

Pers Kralı hikâyeden etkileniyor, kendi başına gelebilecek türlü olasılıkları da düşünerek Karun’u idam etmekten vazgeçiyor.

Olasılık ve Getireceği Alternatif Gerçeklikleri Göz Ardı Etmeyelim

Zamanınız olduğunda Nassim Nicholas Taleb’in “Aldatıcı Rastlantısallık, Hayatta ve Piyasalarda Şansın Gizli Rolü” isimli kitabını mutlaka okuyun. Kitabın yazımının karışık olmasına takılmayın.

Böylece belki bu zamana kadar başarılarınızın ya da başarısızlıklarınızın bir tesadüf eseri olabileceğini düşünürsünüz.

Geçmiş zaman serilerini (geçmiş hisse fiyatı, temettü vs. gibi ya da bak şuradan alsaydın şimdi köşe olmuştun şeklinde) incelerken, mümkün olan olasılıklardan birinin gerçekleştiğini ama diğerlerinin de pekâlâ gerçekleşip günümüzü değiştirebileceğini düşünürsünüz.

Kararlarınızı verirken bu gerçekleşen tek olasılığı değil de gerçekleşmemiş ama pekâlâ olabilecek diğer olasılıkları da hesaba katarsınız.

Sonuçta sadece belli bir olasılıklar dizinini yaşıyoruz.

Böylece risk kavramını oturtursunuz.

Olasılık hesaplarını oldum olası severdim. Kitap kafamdaki bazı sorulara cevap verdi. Ama cevap verdiğinin 20 katı kadar cevaplanmamış soru ve açık kapı bıraktı ardında.

Acaba kendi kafamın içinde bir Karun muyum diye sordum. Etrafımdaki Karunları düşündüm. Solonların uyarılarını canlandırdım. Çok hızlı mı gidiyorum dedim.

Yaşadığım ve yaşadığımız olayları düşünüp alternatif olasılıkları kafamda canlandırmaya çalıştım.

Darısı başınıza.

Saygılar.

3 Yorum

  1. Murat Baslik demiş ki:

    Teşekkürler. Ama, Temettü yatırımcılığını stresten uzak olmak için yapmıyormuyuz? Yoksa stres olmayınca da canımız mı sıkılıyorda kafamızda deli sorulara kayıyoruz.

    Hadi boş verin, dertlenmeyelim yeni strateji ve ön görülerle.

    Çok teşekkürler, farklı bir bakış açısı ve farklı bir konu için.

    Başka yazı ve tecrübelerinizş merakla bekliyoruz.

    Selamlar

    Ağustos 30, 2021
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Murat Bey,

      Arada yaptıklarımızı sorgulamak lazım. Bazen insan olayların fazla içine girebiliyor.

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Eylül 1, 2021
  2. Serkan demiş ki:

    Siz bakmayın Heredot’a. Karun’un Delpoi’den orakl sorduğunu ona göre hareket ettiğini ama oraklı yanlış yorumladığını da söyler. Oysa Karun Delpoi’ye dağlar yükü altın da vermişti. Sonu hakkında kehanetler yağdıran Delpoi’nin krallığını kaybettiğinde söylediği tek şey “kaderin önüne kehanetler de geçemez” olur.

    Eylül 3, 2021
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.