Herkese selamlar.
Finansal özgürlük yolculuğunda zorlu bir ayı geride bıraktık. Portföy ayın ortalarında dolar bazında en yüksek değerine ulaştı. Fakat ay sonuna doğru temiz bir dayak yedi ve geri çekildi. Beni de manik depresif bir hale soktu.
Öyle ekran başında durmayayım demekle bu iş olmuyor. Özellikle son zamanlarda portföyü sürekli kontrol etmekten ve bazen de duygulara kapılmaktan kendimi alamıyorum.
Portföyü büyüklüğü TL bazında yeni bir rekor kırarak 128.397 TL’ye çıktı Fakat dolar, sterlin ve gram altın bazında değer kaybetti. Bu ay TL’nin değer kaybına yetişmem mümkün olmadı. Bazen kendime soruyorum: Nereye kadar?
İleriye dönük 12 ayda almam muhtemel temettü geliri ve Eurobond faiz geliri toplamı da 7.523 TL’ye ulaştı Bu yılki 5.400 TL’lik hedefimi piyasanın da yardımı ile kolayca aşmış oldum. Böylece finansal özgürlüğümü kazandığım gün sayısı 48’e ulaştı. Bu da tüm faturalarımı artık rahat rahat karşılayacak hale geldiğim anlamına geliyor.
Şimdi de biraz ayrıntıya girelim.
Hadi başlayalım.
Ekim Biterken Piyasalarda Son Durum
Dolar geçen ay 7,73 TL’ydi. Ekim ayını 8,37’den kapattı. Hızına yetişmek gerçekten mümkün değil. Bunun enflasyona ciddi etkileri olabilir. Bu da benim bir günlük finansal özgürlük tutarım olan 157 TL’yi yükseltecektir.
Gram altın 470 TL’ydi. Şimdi ise 505 TL’den kapattı.
Sterlin ise 9,98 TL’den 10,85 TL’ye yükseldi.
Bu ay dikkatimi çeken bir şeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Pfizer ve AstraZeneca Plc’nin aşılarında sona yaklaşıldığı haberleri var. Fakat anlaşılan, Bay Piyasa’nın bunu pek taktığı yok. Piyasa ikinci dalga ile fazlasıyla kötümserliğe gömülmüş durumda.
Neyse çok da önemli değil. Yükseltmek istediklerinde olumlu haberleri bir bir pompalarlar, biz de bu günleri hemen unuturuz.
Ekim 2020 Biterken Portföy Durumu
Öncelikle geçen ayın portföy durumu yazısını incelemek isteyenler buradan bakabilir.
Ekim ayı çok dalgalı geçti. Portföy önce çok yükseklere çıktı. Hatta ben de biraz havalandım. Fakat son bir haftada aldığının çoğunu geri verdi. Portföyü görece sabit tutan Eurobond ve Sterlin varlıkları oldu.
Bu arada portföyün %5 civarını tepe civarlarında nakde döndüm. Planım düşüş olursa tekrar hisse senedi almaktı. Sonra sabah sattıklarımı dayanamayıp öğlen tekrar aldım.
Maalesef piyasanın dışında duramıyorum. Alışmamışım. Hoş, bundan da çok şikayetçi değilim. Yaşadığımız ani ve sert düşüşe rağmen portföy Eylül sonundan daha yukarıda.
Piyasanın içinde olmak eğer doğru şirketlerdeyseniz sizi er ya da geç ödüllendiriyor. Az ya da çok. Ama ödülünüzü alıyorsunuz..
Portföye bu ay da para girişi oldu. 800 TL tasarrufun yanında 1.000 TL’lik de Eurobond gelirini portföye ekledim. Böylece tam 45 aydır az çok demeden kesintisiz olarak portföye tasrruflarımdan para yatırdım. Sanırım bu hayatımda devam ettirdiğim en uzun süreli alışkanlığa doğru gidiyor.
Portföy dağılımına baktığımda;
Potföydeki hisse senedi oranı %61,32’ye düşmüş durumda. Hisse senedi varlığı artmasına rağmen dolardaki artıştan dolayı döviz varlıklarının değeri ondan daha fazla artış kaydetti.
Bu da dağılımı döviz varlıkları lehine değiştirdi. %38,68’e dayandı.
Bu dağılımı hisse senedi lehine arttırmak istiyorum. Paranın borsadan kazanılacağının farkındayım. Bunun için de çabalıyorum. Ama hisse senedi piyasası bana bu ay hiç yardımcı olmadı.
Bu zor zamanları da elbet atlatacağız. Ne zaman? Onu bilmiyorum. Şirketlerime odaklanmaya devam ediyorum.
Ekim 2020 Sonunda Tasarruf Durumu
Tasarruflar portföyün bel kemiğini oluşturmaya devam ediyor. Bu ay portföye 500 TL ve 300 TL olmak üzere toplamda 800 TL’lik ek alım yaptım.
Aylık alımlar konusunda ise hala bir strateji oluşturmuş değilim. Zaten hisseyi portföyde tutuyorsam alım yapmaya değer diyorum ve gözüme hangisi ucuz gözüktüyse o ay ondan alıyorum.
Tabii ki en iyi stratejinin bu olmadığının farkındayım.
Dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta daha var. O da artık portföye yapılan tasarrufların etkisinin eskisi kadar fazla olmaması.
10.000 TL’lik bir portföyüm varken 800 TL’lik bir alım %8’lik bir etki yapıyordu.
Fakat 125.000 TL’ye yaptığı etki %0,6 civarlarında artık.
Bunu küçümsemek için söylemiyorum. Tasarruf alışkanlığı kazanmak hem portföyü büyütmek hem de harcayıp “küçültmemek“ için hala çok önemli.
Ama artık portföye etkisi azalmaya başladı. Baştaki etkisi ise muazzamdı.
Bu yüzden özellikle finansal özgürlük yolculuğuna yeni başlayan arkadaşlar tasarrufun öneminin farkına varmalı. Temettü emekliliği ve finansal özgürlük peşinde koşarken ilk zamanlar, ödülün olmadığı ama portföyünüzün temellerini attığınız en önemli kısmı oluşturuyor.
En başta, borç içinde yüzerken bile, küçük miktarlarda biriktirmeye başlayın. Mesela en başta maaşınızın %10’u olsun. Ne kadar fazla o kadar erken finansal özgürlüğünüzü kazanırsınız. Ama borçlanmanızı azaltıp 1 TL bile arttırsanız, o ay kâra geçmişsiniz demektir.
Küçük büyük her harcamanıza saldırmaktan çekinmeyin. Gereksizse sizi mutlu etmiyorsa ona giden para musluklarını kesin gitsin. Eminim şu an kredi kartınızdan ufak ufak para çeken ve hiç kullanmadığınız bir ton şey vardır. Bunlardan başlayın. Sonra daha büyüklerine saldırın.
Bazen dalga geçiyorlar. Günde bir bardak kahveyi keserek mi özgür olacağız? diyorlar. Kahvemden vazgeçemem, diyorlar. Eğer size bu hayatta en büyük zevki tattıran şey her gün içtiğiniz pahalı lattenizse tabii ki bundan vazgeçmeyin. Afiyet olsun. Ama değilse ve daha büyük amaçlarınız varsa, o zaman bunu ve bunun gibi harcamaları kesmeyi düşünün. Alternatifler araştırın.
Benim portföyümün temellerini o pahalı kahveye vermediğim paralar oluşturuyor. Belki sizin de böyle gereksiz harcamalarınız vardır.
Sistem size sürekli harcama yaptırırken bunu başarmanın aşırı zor olduğunun farkındayım. Sürekli her yerden harcama yapmanız için dürtülüyorsunuz. Bütün bunlara karşın harcanabilir gelirimiz çok az, temel ihtiyaçlar ise gelirimizin büyük kısmını kaplıyor. Yani tasarruf oranımız mecburen düşük.
Fakat bunun çözümü sürekli borçlanmak değil. Gelirinizi arttıracak ve giderlerinizi azaltacak yollar aramaktır.
İtiraf edeyim ki ben de kendimi çok sıkmıyorum. Belki daha fazla sıksam biraz daha biriktirebilirim. Ama bu gelir düzeyinde daha fazla sıkmak çok da mümkün olmuyor.
Yine de daraldığımda aklıma uzaklardan, soğuk su ile abdest alan yaşlıların yaşadıkları geliyor. O kadar yokluğa alışmışlar ki, sıcak su ile abdest almayı bile israf sayıyorlar. Onların yaşadıkları ile benim yaşadıklarım karşılaştırılamaz bile.
Bu bölüm çok uzun oldu ama tasarruf konusuna tekrar değinmek istedim. Umarım ülkedeki herkes ve her kurum tasarruf etmeye başlar.
Dünyada ilerlemeyi sağlayan verimliliktir. Verimliliğin kendini göstermesi için de tasarruf ve yatırım şarttır. Maalesef kynaklarını verimli kullanan toplumlar da her zaman verimsiz kullananların fersah fersah önünde olacak. Bu beni borsanın iniş çıkışlarından daha fazla endişelendiriyor.
Umarım herkes çok geç olmadan bunun farkına varır.
Ekim 2020 Sonunda Hisse Senedi Varlığı
Bu ay, özellikle son günlerde başı kesik tavuk gibiydim. Bazı işlemlerimi düşünmeden yaptım.
Hala kendimi portföyü ve borsayı sürekli kontrol etme olayından kurtaramadım. Bu da 45 ay sonra bile sistemimin ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor. Buna bir çözüm bulmam ve daha az işlem yapmam lazım.
Artık bunu kumar ya da sigara bağımlılığı gibi görüyorum. Bir kere bağlanırsan, hep canın istiyor. Ne kadar uzak kalsan da bir dürtü ile tekrar bağımlılığına dönüyorsun.
Geçen ay NUHCM, TTKOM ve KCHOL hisselerimi sattım. AKGRT pozisyonumu ise küçülttüm.
TOASO, ISMEN, ALKIM , VESBE ve TAVHL pozisyonlarımı ise arttırdım.
Ayrıca bir de ESEN halka arzına katılıp sattım.
Burada TAVHL pozisyonum ile bir gün salgının biteceğine dair pozisyon almaya başladım Erken olabilir ama şu anki bilgim ile ileride ne olacağını kestiremediğim için ufak ufak biriktiriyorum.
2020 Sonunda Eurobond Varlığı
Eurobond konusunda değişiklik yapmadım. Aslında bu ay ortalarında portföy en yükseğini gördüğünde ekleme yapabilirmişim. Fakat şu an hisse varlığım konusunda aşırı rahatım ve açıkçası satıp da Eurobonda geçmek istemedim. Tabii ki belki de hata yaptım. Zaman gösterecek.
Ama hisse senedi varlığını %60’ın da altına düşürmek istemedim açıkçası.
Bu konuda emin olmamanın altında sermayenin yeniden dağıtımı konusunda kesin bir sitemimin olmaması yatıyor.
Bu konu üzerinde çalışacağım.
Bu ay US900123CT57 kodlu Eurobondun kupon ödemesi vardı. 1.000 TL civarı bir para geldi. Gelen parayı portföye ek alım yapmakta kullandım.
Eurobonddan gelen para ile Eurobond alınır diye kesin bir kuralım yok. Zaten uygun zamanda portföyün bir kısmını Eurobonda geçiriyorum.
Bu sene alacağım başka bir kupon ödemesi kalmadı. Artık 2021’i beklemem gerekecek.
Ekim 2020 Sonunda Nakit Varlığı
Burada altın görmeye alışmıştık. Fakat bu ay bir değişiklik yaptım. Tutarın hepsini Sterline geçirdim.
Bu da 720 Sterlinlik bir tutara denk geldi.
Blogu takip edenler İngiltere planlarından haberdardır. Vazgeçmedim, sadece salgından dolayı biraz erteledim.
Giderken hisse satmak istemiyorum ve elimde de çalışmaya başlayana kadar kendimi döndürecek nakit olsun istiyorum. Hem de plan hakkında somut bir şeyler yapmak beni iyi hissettiriyor.
720 Sterlinin şu anki TL tutarı 7.812 TL.
Portföyün Diğer Para Birimlerine Karşı Durumu
Portföy;
- 15.340 dolar (geçen ay 15.704 dolar),
- 11.833 sterlin (geçen ay 12.163 sterlin)
- 254 gram altın (geçe ay 258 gram altın)
Bu ay diğer para birimlerine göre değer kaybettik. Bu ilelebet böyle sürmez sanıyorum. Borsanın iyi olduğu zamanlar da gelecektir. O zaman aradaki farkı çok hızlı bir şekilde kapatacağıma eminim.
Şimdi de 44 aylık dolar TL karşılaştırmasını kullanan tabloya bakalım.
2020 Sonunda Pasif Gelir Durumu
Finansal Özgürlük Portföyünün temettülerden ve Eurobond faizlerinden gelen pasif geliri artmaya devam ediyor.
Eylül 2020 Sonunda portföyün pasif geliri 7.047 TL’ydi. Ekim 2020 sonunda ise bu tutar 7.523 TL’ye çıkmış durumda.
Burada fırsat bulmuşken bir şey daha ekleyeyim. Portföyün temettü verimi ile büyümesi arasında bir denge kurulması gerekli. Sonuçta temettü nakit akışı sağlar ama bu portföyün büyümesi apayrı bir şeydir.
Çok fazla temettü verimine odaklanırsanız, büyümeden fedakarlık etmiş olabilirsiniz. Emekliliği gelmiş bir insanın temettü verimine odaklanması normal karşılanabilir ama bizim gibi portföyünü büyüten insanların büyümeyi bırakıp temettü verimine odaklanması portföy büyümesinden fedakarlık etmeleri anlamına gelebilir.
Bunu da istemeyiz. Yatırım stratejimi de zaten bu yönde değiştirmiştim.
Ben de ilk önceliğimi bu sebepten dolayı gelecekte oluşacak net kâr artışına vermiş durumdayım deyip başlığın konusuna dönüyorum.
Portföyün pasif gelir miktarı 7.523 TL’ye ulaşmış durumda. Bu da bir günlük finansal özgürlük bedelinin 157 TL olduğu düşünüldüğünde 7.523/157= 48 günlük özgürlüğümü kazandığım anlamına geliyor.
157 TL tutarı da nereden geliyor diye merak edenler olabilir. 2017 yılında bu yolculuğa başladığımda günlük ihtiyacımı 100 TL olarak belirlemiştim. Bu tutarı her sene enflasyon oranında arttırarak en son 2020 yılı için 157 TL’ye çıkardım.
2020 sonunda yıllık TÜFE yayınlandığında bu tutarı güncelleyeceğim.
Portföyün pasif gelir verimine baktığımda ise .7.523/128.397= %5,86 civarlarında.
Herkese iyi hafta sonları dilerim.
Dün büyük bir deprem felaketi yaşadık. İzmirli dostlarıma geçmiş olsun diyorum. Umarım yaralarımızı en kısa zamanda sarabiliriz ve hazırlıklarımızı yaparız.
Saygılar.
Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net
Portföyü diğer para birimleri ile karşılaştırmanız güzel taze bilgiler ediniyoruz.Ayrıca evlimisiniz tasarruf oranınız iyi gidiyor,azimlisiniz bizlere örnek oluyorsunuz,teşekkürler Yiğit bey
Selamlar Erdem Bey,
Yıllar geçtikçe tasarruf oranlarımdaki düşüşten anlayabilirsiniz:)
İnsan büyüdükçe sorumlulukları da artıyor.
Desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Sterlini ne şekilde aldınız?
Merhaba,
Portföyünüzde sık sık bu kadar değişiklik yapmanız biraz hayal kırıklığı olmuş. En azından farkındasınız bu durumun ve bence en yakın zamanda düzeltmelisiniz.
Benim de başıma geldi bu durum özellikle Pandemi zamanı sık sık işlem yapıyordum. Şimdi Investing.com’da takip ettiğim portföyün kapalı pozisyonlarına baktığımda ne kadar aptalmisim diyorum. 4’den satin alıp 5 liradan AKGRT satmak mi dersiniz panik yapıp 4.7 liradan ALARK satmak mi dersiniz…
Mesela sizde de anladığım doların yükselişinden panik yapıp TTKOM’u sattınız ama siz aldığınızda da bu risk vardı. Ya da KCHOL’u aldığınızda beklenti neydi ki şimdi bozuldu ?
Bence burada aylık kapalı pozisyonlarınızı paylaşırsanız geriye dönüp ders çıkarmış olursunuz.
Selamlar Emre Bey,
Sattığım hisse senetlerinin iki kat gitmesi gibi kötü bir ünüm oluştu son zamanlarda.
Ama portföy küçükken biraz daha hareket edebileceğimi düşünüyorum.
Fakat beklemek çok ayrı bir meziyet. Onun için hem psikolojiye çok çalışmak gerekiyor hem de ortamı ayarlamak.
Yavaş yavaş hepsi olacak inşallah.
Kapalı pozisyonlarımı çalışmayı ve tabiri caizse otopsi yapmayı çok istiyorum.
En kısa zamanda bu işe yoğunlaşacağım.
Katkınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Usta bu al-sat işine bir çare bulmak lazım. Alkim gibi ana hisselerimiz öyle bir çıkıp düştü ki al-sat noktasında sana hak vermemek mümkün değil 😆 Acaba stratejimizi değeri bilinen belirli kağıtlarda al sat yapılabilir olarak güncellesek mi?
Selamlar Sayın İtfo,
ALKIM’i yerine koyamayacağım diye tırsmıyor değilim:)
Stratejimizde revizyon yapma ihtiyacı hat safhada. Resmen uçurumun kenarındayız:)
Tasarrufa ve yatırıma devam.
Saygılar.
Sayın: Yiğit bey ; çalışmanız ve portföyünüzü takdir ediyorum. Değiştirmeden de olmuyor, çok değiştirince de olmuyor. Ama ilerde portföy 400/500 olunca değişim azalacak. Çünkü satılan / çıkılan senetler kötü değil. Her şeye rağmen Temettü Emekliliğine devam etmeliyiz.
Selamlar Hüseyin Bey,
Yaklaşık 45 aydır bu yolda beraber yürüyoruz. Yorumlarınız bana hep destek oldu. Size çok teşekkür ederim.
Finansal Özgürlüğümüzü kazanacağız.
Tasarrufa ve yatırıma devam.
Saygılar.
Teşekkürler Yiğit bey…
Yaptıklarınız çok güzel… Ayrıca burada ayrıntılarıyla paylaşmanızda örnek olması açısından çok faydalı diye düşünüyorum… Evet bu Al-Sat hikayesi hepimizi zorluyor… Ben de benzer durumları maalesef üst üste yaşıyorum. Ancak Portföy’de gerekli çeşitliliği (hem sektörel çeşitlilik-Hem temettü/büyüme açısından) sağlamak çok kolay değil. Ben kendimce bunu yapmaya çalışıyorum. Ama bu defa da hisse sayısı çoğalıyor. 15-16 hisseye ulaşıyor. Bu da ayrı bir dert Tabii faiz istemediğim için benim bazı alternatiflerim sınırlı….
Selamlar EkoBorsa,
Deneye düzenimizi kuracağız. hatalar da yapacağız. Önemli olan zinciri kırmadan tasarruf edip yatırım yapabilmek. Bunu yaparken de ölümcül hatalar yapmamaya dikkat edeceğiz.
Piyasa bu tür davranışları ödüllendiriyor.
Ben genellikle kârını arttıracak şirketlere odaklanma taraftarıyım. Portföy sınırlı olduğu için de hisse sayısını belli bir düzeyde tutmam gerekiyor.
Mesela 10 tane hissem olsa her üç ayda bir 10 rapor, analiz raporları vs derken zaman yetmeyebiliyor.
Sahip olduğun hissenin üç ayda bir raporunu okuyamadıktan sonra da kendimi rahat hissedemiyorum.
Tasarrufa ve yatırıma devam.
Saygılar.
Merhabalar,
Öncelikle çok değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum, bizlere gerçekten faydası dokunuyor.
Bir süredir hem düzenli tasarruf yapabilmek hem de yabancı para birimleri karşısında değer kaybeden TL’deki kaybımı azaltmak amacıyla arayış içerisindeydim.
Sonuç olarak bana en uygun yatırımın fon’lar olduğuna karar verdim. Siz de son zamanlarda portföye fon aldınız. Merak ettiğim ileriye dönük portföyünüzdeki fon oranını artırmayı planlıyor musunuz? Ve uzun vadede size göre hisse vs fon kazanım oranı kıyaslaması nasıl olur?
Selamlar Alp Bey,
Öncelikle desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Fon yatırımı yaparken benim durumum birçok insandan farklı. Okumaya araştırmaya ve hata yapmaya zamanım olduğu için kendim hisse seçebiliyorum. Ama doğru ama yanlış.
Ama herkesin araştıracak, okuyacak ve bu işi öğrenecek zamanı olmayabilir. Yeteneği de olmayabilir. Bunda yanlış bir şey yok. Sonuçta bir çok insan borsayı hala kumarhane gibi görüyor ve bu çok tehlikeli.
Ya da başka işlerden daha çok para kazanıyordur ve tek tek hisse seçimi ile uğraşmak istemez, zamanı yoktur ve işi profesyonellere devreder.
Yani iyi bir doktorun aynı zamanda iyi bir hisse yatırımcısı olmasına hem gerek yok hem de zamanı olmayabilir.
Ben de diğer işlerime odaklandıkça, dürüst ve yetenekli kişiler tarafından yönetilen şirketlerde olduğu gibi fonlarda da ağırlığımı arttıracağım. Bunu yaparken de getirisine ve alternatiflerinin durumuna bakacağım.
Ama bu süreç, kurduğum/kuracağım işletmelerin gelişmesiyle paralel ve yavaş olacak.
Saygılar.
Merhabalar
Portföyünüzde döviz cinsi varlık olduğu için tavsiyede bulunmak istedim dövizin hareketleri hisselere nazaran daha tahmin edilebilir bu sebepten merkez bankasının faiz kararlarını takip etmenizi tavsiye ediyorum
Örneğin
Amerikan seçimlerinin sonucuna göre merkez bankası faiz kararı açıklayacak bu karara göre hızlı bir döviz satışı size aynı dövizi daha ucuzdan alma fırsatı verebilir
Selamlar Hasan Bey,
Öneriniz için çok teşekkür ederim.
Döviz işlemi hakkında hiç tecrübem yok. Zaten Eurobondları vadesine kadar tutacağım.
Sterlinleri ise İngiltere’ye gidemezsem satar Eurobond ve hisseye bölerim:)
Yani işlem yapmayı şu anda düşünmüyorum.
Saygılar.
Hocam geçen portföy özetinizde size demiştim ki yabancı temettü veren hisselerden oluşmuş olsa daha fazla kar getirmez mi?(Dolardaki son artışlardan da anlayabileceğimize göre dolara endeksli hisse senetlerinden s&p500 nasdaq vb elde edilecek karlar daha fazla gibi duruyor) Siz kendi haklı sebeplerinizle henüz düşünmediğinizi belirtmiştiniz.
BU ayki sorum şudur. Peki portföyünüze yine dolara bağlı varlıklar olan kripto paraları eklemeyi düşünürmüsünüz? Üstelik temettü gelirine çok benzer airdrop ve stake sistemleri var eğer bunlara yabancıysanız ve öğrenmek istedikleriniz varsa seve seve cevaplayabilirim.
Selamlar Fahri Bey,
Biz de dün ailecek kripto paralar üzerine sohbet ettik.
Biliyorsunuz Paypal üzerinden de Bitcoin alınabilecek artık.
Ben kafa yapısı olarak kripto paralara açık bir insan değilim maalesef.
Bu yüzden de ekleme yapmayı şimdilik düşünmüyorum.
Ama alırsam da temettüsü için değil daha yüksek fiyata birine satmak için alırım.
Saygılar.
İngiltere’ye mi göçeceksiniz? Siz memur değil miydiniz 😀 ?
Selamlar Cesurokçu,
Umarım diyelim:)
Saygılar.
Merhaba Yiğit Bey;
Yazılarınızı severek takip ediyorum. Gerçekten güzel yazılar. Ben de uygun görürseniz birkaç fikrimden bahsetmek istiyorum;
Öncelikle zaten bir çoğumuz zor para kazanıyor ve etkin bir şekilde değerlendirememek hepimizi üzüyor. Benzer şeyleri ben de yaşıyorum çünkü. Yaklaşık 5 yıldır borsada yatırım yapıyorum. Tabii ilk başlarda çok amatörce tıpkı bir kumar gibi. Sağdan soldan duyduklarımla alım yapıyordum. İlk 1 yılın sonunda 150 işlem yapmama rağmen 100 tl kazanmışım (Yıl sonunda hesaplamıştım). Buradan anladığım iyi bir hisse senedi alıp ona dayanmak olgunlaşmasını beklemekmiş. Bu şekilde son 3 yılda 8 kat (XXX) ve 5 kat (XXXX) den güzel kâr ettim. Zarar ettiklerim de yok mu? Elbette var. Ama genel olarak ortalama diyebilirim. Tüm bunlara rağmen dolar ve Euro’ya baktığımdaysa pek kâr edemediğimi görüyorum.
İşte aslında bizdeki en büyük problemlerden biri “LİRA”. Kendi paramız evet ama ne yazık ki durduğumuz yerde kaybedebiliyoruz. Yatırım için ilk olarak yatırım yaptığınız para biriminin stabil ve güvenilir olması gerekiyor. Dolar, Euro yada Japon Yeni gibi. Reklam yapmak istemediğim için adını vermeyeceğim ama bazı yatırım kuruluşları vasıtasıyla aldığım ABD hisse senedi fonları ise gerçekten güzel getiri sağladı. Hem borsa yükselişi hem Tl’nin değer kaybı gibi sebeplerle güzel kazandırdı. Bu sebeple uzun süredir Borsa İstanbul’a yatırım yapmıyorum. Var olan hisselerim durmaya devam edecekler. Ancak ben uzun süredir çeşitli sebepler yüzünden güvenli liman olarak görmüyorum.
Sadece dövizi olanlar bile bu ülkede uzun süredir güzel kazanıyorlar ve muhtemelen kazanmaya da devam edecekler. Avrupa borsaları veya Amerikan borsası yatırım yapmak anlamında daha kârlı olabilir. Dolar olarak zarar etseniz bile Tl’nin değer kaybı ile kazanabilirsiniz:)
Sadece kendi fikirlerimi söylemek istedim. Belki faydalı olabilirim.
Herkese iyi akşamlar.
Selamlar Yunus Bey,
Bahsettiğiniz fonlar da çok güzel getiriler elde ettiler. Sonuçta ABD borsaları 2009’dan beri boğa piyasasındalar ve TL sürekli değer kaybediyor.
TL’nin değer kaybının bize zarar verdiğine katılmamak elde değil. Ben bunu Eurobond bulundurarak aşıyorum. Hem portföyü dengeliyor hem de döviz geliri elde etmiş oluyorum. Şu an için, borsa tarihi düşük seviyelerdeyken içinde olmaya devam edeceğim. Bunu riski sınırlayarak yapacağım.
Sonrasına bakarız:)
Katkınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
elinize saglık hocam
Teşekkürler:)
Hocam ah nuh çimento nerelere geldi, karlılık bozulmadıysa bir miktar da tutmak gerekiyor belki de hisseyi
Selamlar Burak Bey,
Erken satmamla ünlü bir yatırımcıyım ben:) Sağlık olsun.
Saygılar.
Merhaba
Iyi yoldasiniz.
1)
Pasif gelir tablonuzdaki rakamlar teorik degil mi? Yani potansiyel temettüden bahsediyorsunuz bazi hisselerde herhalde? Fakat bazi hisseler bazi nedenlerden dolayi 1 yil temettü vermez, fakat siz tablonuzda bunu yatirilmis sayiyorsunuz…Gerçek hesaba yatirilmis nakiti paylasmak daha yerli degilmidir?
2)
Enflasyon rakamlari MB’den aliyorsunuz herhalde. Bu güvenilir mi?
Yola devam…
Selamlar Adem Bey,
Teşekkür ederim. Pasif gelir tablosu ilerideki 12 ayda alacağım muhtemel temettüleri gösteriyor.
Bu yurtdışındaki bloggerların kullandığı metod. Siz başka bir yol da kullanabilirsiniz.
https://www.lattedenborsaya.com/2019/11/25/portfoyun-ileriye-yonelik-temettu-geliri-hesabi/
Burada ayrıntılı açıklaması var.
Saygılar.
Selamlar,
Hisse portföyünüze baktığımda çok fazla hisse değiştirdiğinizi görüyorum. Bundan iki yıl önceki hisselerle şimdikiler tamamen farklı. Sorum şu; bu kadar çok hisse değiştirirseniz istikrarlı, uzun vadeli ve kalıcı bir getiri elde edebileceğinize düşünüyor musunuz?
Teşekkürler…
Selamlar Murat Bey,
Şu ana kadar strateji düşe kalka ama güzel sonuçlar vererek işliyor.
Ama değiştirmeseymişim de benzer getiriler elde edecekmişim.
Daha blogun dördüncü yılında yatırım felsefemin tam oturmadığını düşünüyorum.
Her hissede beklenmeyeceğinin farkındayım, yapmam gereken beklemeye değer hisselerde bekleyebilmeyi becerebilmek olacak.
Bunun üzerinde çalışıyorum.
Saygılar.
Tebrik ediyorum yiğit bey portföy büyüyor bebeklikten çıktı sanırım..;) artık çok hisse değiştiriyorsunuz, falanca hisse dursaydı şöyle olurdu falan demicem;) sadece fikir verme amacıyla söylemek istediğim şey şirket özelinde çalışmalar yapmanız eminim birçoğumuz hissesini aldığımız şirketlerin neler neler yaptığını bilmiyor. Siz biliyormusunuz mesela?? Tofaş alkım yada Vestel ne gibi işler yapıyor ihracat rakamları nasıl üretimde ithalat ihracat dengesi nasıl yada nerelerde nasıl fabrikaları var bu gibi araştırmalar neticesinde şirket bazlı paylaşımlar yapabilirsiniz. Eskiden vardı sanırım. Yatırım tavsiyesi değildir uyarısıyla …;)
Selamlar Yasir,
Aslında şirket incelemesi yapıyordum. Özellikle de başlarda bu işe eğilmiştim. Ama Twitter’da bu işi çok daha işi yapanlar olunca artık yapmamaya karar verdim.
Bira da sevmediğime karar verdim. Daha sevdiğim içeriklere odaklanıyorum, böylece zaman daha iyi geçiyor:)
Saygılar.