Finansal Özgürlük Stratejimdeki Değişimler

Herkese selamlar.

Üç seneyi aşkın süredir bana katlanıyorsunuz. Öncelikle herkese çok teşekkür ederim:) Birlikte çok şey öğrendik büyüdük, geliştik. Hatalar yaptık, düştük, kalktık, ama finansal özgürlük yolunda yürümeye devam ettik.

Bazen benim canım sıkıldı, sizlerin desteği ile ayağa kalktım, bazen ben sizlere moral vermeye çalıştım. Ne de olsa yol uzun, arkadaşsız olmazdı.

Bu yazıda bazen sizlerin eleştirilerine de konu olan portföy stratejimden ve yaşanan değişimlerden bahsedeceğim. Size bir açıklama borçluyum.

Bu yazı bazı sorulara da cevap olacak diye düşünüyorum.

Hadi başlayalım.

Önce Yakın Geçmiş

Finansal özgürlüğümün peşinde koşmaya başlayalı, daha doğrusu köle olduğumu anlayalı 3-4 seneyi geçti. “Bu iş böyle gitmez Yiğit.” dediğimde çalışmalara başladım.

İlk önce Jason Fieber’in Dividend Mantra isimli blogunu okudum. İlk yazılarını takip edebilirsiniz. Daha sonra blogu sattığı için son yazılar ona ait değil.

Jason teker teker hisse seçiyordu, özellikle de Amerika’daki temettüsünü 25 yıl arttıran Dividend Aristocrats ve 50 yıl arttıran Dividend Kings isimli şirketlerden portföyünü oluşturuyordu. Daha sonra 10 yıl arttıranlara da geçti. Kendine güzel bir portföy oluşturdu. Şu anda 10 bin doları aşkın bir geliri var. Ve portföyünü yukarıda bahsettiğim temettüsünü arttıran şirketlerden oluşturduğu için de temettüleri sürekli artıyor.

Zaten borsa ile ilgiliydim, sonra kendime dedim ki ben bu işi yaparım. Araştırmalara devam ettim. Forumları okudum. Okudukça daha çok inandım, inandıkça daha çok okudum. Kendi kendime gaza geldim.

O zamanlar görevlerden arttırdığım 5 bin TL ile borsa portföyümü oluşturdum. Oluşturdum derken sevdiğim kişileri taklit ettim yani:)

Portföy 5 bin ama hayaller 5 milyondu. Gözlerde dolarlar uçuşuyor. Özgürlük hayalleri. Rüzgâr bile başka esiyor.

Bu arada sorabilirsiniz, “Len madem o kadar kölelikten bıktın, bırak işi özgür ol.” diye. Ben de kendime soruyorum ama yemiyor. En az maaşım kadar pasif gelir elde ederek emekli olmayı tercih ederim.

Konumuza dönersek, ben Amerika’daki temettüsünü arttıran şirketleri incelemeye başladım ve aynılarını Türkiye’de de aradım. Temettü Padişahları diye temettüsünü en az beş yıl boyunca arttıran şirketlerin listesini yaptım. Biraz onlardan biraz da diğerlerinden ekleyerek bir portföy oluşturdum ve %90 hisse senedi %10 nakit veya altınla 2,5-3 yıl devam ettim.

Fakat hem seçenekler azdı hem de şirketler ülkemizde temettülerini çok daha kolay kesiyorlardı.

Hiç Hisse Satmamak, Temettü Konusunda Israr Etmek.

Bu arada Ankara’dan İstanbul’a yaptığım tren yolculuklarında Warren Buffett’ın hissedarlara yazdığı mektupları çevirdim. Çok da faydasını gördüm.

Ama bu sırada bazı şeyler de farkettim. Bunlardan ilki, Warren Buffett Amerika’da ben de Türkiye’de yatırım yapıyordum. Anlattıkları çok önemliydi ama her dediğini körü körüne uygulamak da sakıncalıydı. Üstelik bazı aforizmaları da çarpıtılıyordu.

Şimdi bunların bazılarına bakalım. Kalanını geniş bir yazıda anlatırım.

İlki, Warren Buffett’ın “Our favourite holding period is forever.” (Favori elde tutma süremiz sonsuzdur.) diye çeviremeyeceğim 🙂 sözü.

Bu sözü, “Ben hiç hisse senedi satmayacağım.” şeklinde yorumlamıştım. Sonra farkettim ki Warren Buffett da çatır çatır hisse satıyor. Hatta 2001’deki Dot.com balonundan sonraki faaliyet raporunda, keşke satsaymışım dediği bile olmuştu.

Fakat hiç satmadığı hisse senetleri de var. Coca Cola, şimdi tamamını aldığı GEICO gibi.

Burada marifet, hangi hisse senedini satıp hangisini tutacağını bilmekte. Onu Warren Buffett yapan da bu zaten.

Bu arada şunu da belirteyim. Ünlü yatırımcı tamamını aldığı şirketleri ne olursa olsun satmıyor. Batanları da kendi içinde söndürüyor. Bunun sebebi de genellikle, aldığı şirketlerin ikinci kuşağa geçemeyen patron şirketleri olması ve bu patronlara verilen sözler ve güven meselesi. Genellikle bu patronlar şirketlerini satacaklarında onlara kendileri gibi bakacak birilerini tercih ediyor, yani daha iyi fiyat verince elindekini hemen satacak olan özel fonlara devretmek istemiyor. Warren’ın ne olursa olsun satmama üzerine kurulu yaklaşımı da onlara güven veriyor ve yeni şirketlerin tamamını almakta patronlar tarafından tercih edilen konumuna getiriyor.

Warren Buffett’ın ikinci sözü de “Size zengin olmanın sırrını söyleyeceğim. Kapıları kapatın. Başkaları açgözlü iken korkak, başkaları korkak iken aç gözlü olun.”

Ne kadar mükemmel bir söz değil mi? Tek başına ne kadar güçlü. Ama ünlü yatırımcı bunu anlattığı mektubunda, bu cümleden önceki uzun bir paragrafı da hisse seçerek S&P 500’ü geçmenin birçok profesyonele dahi nasip olamayacağını, onun için düşük maliyetli bir endeks fonunu her ay düzenli alıp bunu uzun süre devam ettirmenin hiçbir şey bilmeyen yatırımcılar için en iyi seçenek olduğunu söylüyor. “Ama” diyor, “…yine de hisse seçmek isterseniz size söyleyeyim.” “Kapıları kapatın…”

Ama dedim ya burası Amerika değil. Endeks fonlarının diğer yatırım araçları karşısında daha gidecek çok yolu var. Türkiye’de bunu çözdüğümüz zaman borsaya derinlik kazandırabilir ve kimseyi manipülatörlere yem etmemeyi başarabiliriz diye düşünüyorum.

İkinci kısma dönersek, artık farkındayım ki çoğunluk endeksi geçemeyecek ve alternatif yatırım fırsatları karşısında geriye düşecek. Kendimizi geliştirmeye devam etmeliyiz ve adapte olmalıyız.

Bir de mektuplarında uzun uzun bahsettiği temettü meselesi var. Philip Fisher, Warren Buffett, Charlie Munger, Benjamin Graham gibi birçok ünlü yatırımcının kitabını okudum. Bu isimlerden hiçbirinin sırf temettü veriyor diye hisse aldığını görmedim. Yani bu konuda da ısrar etmeye ve bunu takıntı haline getirmeye gerek yok.

Bunu kısa geçeceğim ama bu mektuplardan sonra, temettü benim için şirketlerin finansal gücünü ve patronların kârı yatırımcıları ile paylaşma isteğini gösteren bir ölçü artık. Bir de finansal bağımsızlığımın ne kadarını kazandığımı gösteren bir barometre.

Yani artık sırf temettü veriyor ya da temettüsünü arttırıyor diye de hisse senedi yatırımı yapmıyorum. Ama temettüyü de tamamen göz ardı etmiyorum. Ayrıca hiç hisse senedi satmayacağım da demiyorum. Sık olmasa da değişiklikler olacaktır. Ana amacım çiçekleri sulayıp dikenleri koparmak.

Yeni Stratejiyi Toparlarsam

Bu yazıyı uzun zamandır sizlerde yaratmış olduğum kafa karışıklığını gidermek için yazıyorum. Sorularınız olursa yorumlardan seve seve cevaplarım.

Bundan sonra portföyümde bildiğiniz gibi üç enstrüman olacak. Bunlar Eurobond, Türk hisse senetleri ve altın. Eurobondları ve altını aktif olarak yönetmeyeceğim. Sadece Eurobondların faizlerini dağıtırken ne alacağıma karar vereceğim.

Mayıs sonu portföy yazısında ayrıntılı göreceğiz ama portföy dağılımım şimdilik %60 hisse senedi, %30 Eurobond ve %10 altından oluşacak.

Hisse senetlerinde ise aktif yönetime devam edeceğim. Eğer ayırd edebilirsem, uzun vadede gelişim gösterecek şirketleri uzun süre elimde tutarken kötüleri de ayıklayacağım. Ama burada şöyle bir durum var: Hisse senedi oyunu kısa vadede sıfır toplamlı bir oyundur. Yani birileri kazanırken birileri kaybetmek zorundadır. Bu yüzden de çok dikkatli olmak gerekir. Sadece uzun vadede şirketlerin büyümelerinden yararlanarak bu oyundan çıkabilirim.

Bu yüzden eğer işler kızışırsa, bazı fonlara da bakabilirim. Zaman ne gösterecek göreceğiz.

Bu yazıyı ilk başladığımda hiç hisse senedi satmayacağım algısını değiştirmek ve temettüye yaptığım vurguyu hafifletmek için yazıyorum.

Finansal özgürlük için biriktirmeye, yatırım yapmaya, öğrenmeye, gelişmeye, düşmeye ama kalkmaya devam edelim.

Zaferi elde etmek için önce ona inanmak gerekir. İnanmak dediysem, kimse size inanmazken kendinize inanmak, boşa zaman harcıyormuş gibi hissederken bile inanmak, kahvaltıyı erken kalkarak evde yaptığınızda, yanınıza su şişesi aldığınızda, evden getirdiğiniz sandviçi çıkarırken arkadaşlarınız size garip garip bakarken, sadece kapitalist sistem gereği sizin üstünüzde olan bir patron size bağırırken bile tekrar tekrar inanmaktan bahsediyorum.

Sonra da harekete geçmekten. Yatırım yapmaktan söz ediyorum. Hayallere kapılmadan, ona buna yem olmadan ayakları yere basarak yatırım yapmaktan.

Sonrası “Finansal Özgürlük”, kölelikten kurtuluş. Bundan büyük zafer mi olur:)

O zamana kadar zafere inanmaya devam edelim.

Zafer, zafer benimdir diyebilenindir. Başarı ise başaracağım diye başlayarak sonunda başardım diyenindir.

Mustafa Kemal Atatürk

Tasarrufa, yatırıma devam.

Saygılar.

Image courtesy of ratch0013 at FreeDigitalPhotos.net

54 Yorum

  1. Korhan Eyaz demiş ki:

    Uzun zamandır yazılarınızı takip ediyorum. 2.5 yıldır ben de temettü yatırımı yapıyorum ve bu konuda bana gaz veren kişilerden biriydiniz. Şu anda temettü fikrinden uzaklaştığınızı görmek farklı hissettirdi. Yolunuz açık olsun.

    Mayıs 28, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Korhan Bey,

      Aslında hiçbir zaman sadece temettüye bakarak hisse almadım. Bu yazıda da buna açıklık getirmeye çalıştım.

      Temettüyü finansal bağımsızlığımı ölçmekte ve şirket sahiplerinin kârı ne kadar paylaşmakta istekli olduklarını gösteren bir araç olarak kullanmaya devam edeceğim.

      Saygılar.

      Mayıs 28, 2020
  2. Baran demiş ki:

    Yaziniz için tesekkurler . Turkiyedeki fonlar ve fon yonetimleri ilgili de arastirma ve goruslerinizi gormek isterim

    Mayıs 28, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Baran Bey,

      Bununla ilgili bir yazı yazmak gerekecek.

      Finansal sistemin gelişmesi için yatırım fonlarının mutlaka işin içine girmesi gerekiyor.

      Saygılar.

      Mayıs 28, 2020
  3. Mehmet 07 demiş ki:

    Hayırlı olsun Yiğit Hocam.
    bist yazdıklarınızı okudu sanırım , 2030 yılında elektrikli otomobil 4999 demiş 🙂

    Mayıs 28, 2020
    Yanıtla
  4. seyfettin demiş ki:

    fon konusunda incelediğiniz fonlar var mı? yatırım için değil de incelemek için fon ismi zikreden misiniz
    :)))

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Seyfettin Bey,

      Şu an için incelediğim bir fon yok. İnceleme yaparsam ya da alırsam mutlaka paylaşırım:)

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  5. Adem demiş ki:

    Merhaba

    Peki temettü sart degilse, o hisseler nasil pasif gelir getirecek? Onlari kar ile satip temettü veren hissemi alacaksiniz?

    iyi sanslar. Umarim “temettü padisahlari listesi” yazmaktan vazgecmezsiniz.

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Adem Bey,

      Portföyde temettü ve büyüme kardeş benim için. Tek hisse senedi olmayacağı için nakit akışı sorunu olacağını sanmıyorum.

      Temettü Padişahları tabii ki devam edecek. Değişen pek bir şey yok aslında. Sadece öğrendiklerime göre sistemimi geliştiriyorum. Bunu da sizinle paylaşıyorum.

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  6. Ozan demiş ki:

    Turkiye hisse senetleri yerine yp hisse senetlerini neden dusunmediginizi hep merak ediyorum.Uzun vadede alacağınız temettüler ile yeniden hisse alarak su anki fiyatlardan harika bir sepet yapabilirsiniz. Aynı zamanda kur getirisini de enflasyon karşısında kullanırsınız. Dediğim gibi sebebinizi merak ediyorum,
    Saygılar başarılar

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Ozan Bey,

      İki sebebi var. Birincisi vergilerin yüksekliği. İkincisi de gelirimin yurtdışında yatırım yapacak kadar yeterli olmaması.

      Üstelik ülkemizde de güzel fırsatlar var. Buradaki bu fırsatları değerlendirmeyi tercih ederim.

      Ama ileride çeşitlendirme fırsatı bulursam mutlaka değerlendiririm.

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  7. ÜNSAL YILMAZ demiş ki:

    Yazılarını yaklaşık 1 aydır opuyorum ve takipteyim . ben kendime 5-6 hisse seçtim ve şu anda az hisse takibi ile çok yayilmadan ilerlemek istiyorum. Yazılarının için teşekkürler… Kolay gelsin

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Ünsal Bey,

      Peter Lynch, nasıl bakabileceğiniz kadar çocuk yapıyorsanız, hisselerinizi de aynı şekilde seçin der.

      Özellikle en başta çok fazla yayılmamak bence de çok mantıklı. Zamanla portföy büyüdükçe çeşitlendirebilirsiniz. Ya da daha da azaltırsınız. Tamamen sizin stratejinize kalmış:)

      Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  8. Koray Erşan demiş ki:

    Yiğit Bey selamlar,

    Yazınızı keyifle okudum. Teşekkür ederim. Bence zaman zaman mevcut stratejiyi gözden geçirmede, gerekli görülürse değiştirmede bir sorun yok.

    Ben de farklı yatırım enstrümanlarını kullanıyorum. Hisse senedi, fonlar, döviz, vadeli mevduat gibi. Eurobond almayı da istiyorum. Ancak bu konuda bir rehber bulamadım. Twitter’da 1sabitgelirli ve BayTutumlu’nun bu konuda yazıları var ama eurobond nasıl seçilir, bir eurobond’u bir diğer eurobond’a neden tercih etmeliyiz gibi bilgiler yok ne yazık ki. Bu konuda bir paylaşım yaparsanız tıpkı temettü padişahları konusu gibi çok büyük bir eksiği paylaşmış olursunuz.

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Koray Bey,

      Eurobond konusunda bir yazı yazıyorum fakat içinde her şey olsun diye sürekli eklemeler yapınca bitmek bilmiyor:)

      Biraz da tahvil konusunu tamamen özümsemek istiyorum. Bitince mutlaka paylaşacağım.

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  9. Koray Erşan demiş ki:

    Tekrar merhaba,

    Fon konusuyla ilgili de bir ekleme yapmak istiyorum. MAC, TKF, AFT, GL1 gibi son 3 ve 5 yıllık sürelerde en çok kazandıran hisse senedi fonlarıyla ilgili bir çalışma yaptım. Bu çalışmada 2015 mayıs ayından itibaren 5 yıl boyunca 20 iş gününde bir fonlardan birer adet alsaydım 12’şer aylık periyotlarda yaptığım maliyete göre ve 2015 mayıs ayından bu yana oluşan maliyete göre karım ne olurdu inceledim. Sonuçlar pek tatmin edici olmadı benim açımdan. Eğer fon konusuna daha ciddi eğilmeye karar verirseniz sizinle bu çalışmamı paylaşabilirim.

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Tekrar Selamlar Koray Bey,

      Şu an bir yazı yazmayı düşünmüyorum ama yazarsam mutlaka sizin çalışmanıza da bakmak isterim.

      Mail atarsanız çok memnun olurum.

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  10. Array demiş ki:

    Birikim yapmaya başlamak dışında verdiğiniz en doğru kararın portföyünüzle temettü arasındaki ilişkiyi gevşetmek olduğunu düşünüyorum.
    bizim borsamızın eğer yatırımcı için tek bir üstünlüğü varsa bununda kısa-orta vadede dikkatlerden kaçan ve bir buffet olmadan bile rahatlıkla yakalanabilen fırsatlar sunması olduğunu düşünüyorum.
    daha uzun vadeli düşündüğümüzü varsayalım burada da temettüleri ekleyerek dahi dolar bazlı grafikleri incelediğimizde temettü hissesi olarak anılan çoğu hissenin yıllardır yerinde saydığını veya bir bant içinde salınıp durduğunu görebiliriz.meselenin büyüme hikayelerinde olduğu açık.hayırlı olsun 🙂

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Array,

      Adapte olan türler hayatta kalır, adapte olamayanlar ise yok olur.

      Bu yüzden öğrendiklerimle stratejimi geliştirmek ve değiştirmek zorundaydım.

      Temettü ile ilişkimi aslında daha net açıklamış oldum.

      Tasarruf ve yatırıma devam.

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  11. Murathan demiş ki:

    Yiğit bey 2 senedir sizi ilgiyle takip ediyorum. Almış olduğunuz karar çok doğru diye düşünüyorum. Seçmiş oldugumuz sağlam ve uzun yıllar yuksek temettü veren hisselerde bile bazen assa yada yukarı doğru cok sert hareketler olabiliyor, piyasa abartabiliyor, hisseler pahalı yada ucuz kalabiliyor. Bu durumlarda tabiki yeni değerlendirmeler yapmak lazım. Sırf temettusu iyi diye sirkete yatırım bende tarzım değil. Ayrıca bazen hissesiz bile kalınabilir, ben aldım unuttum malesef olmuyor. Warren amca pandemi de aniden havayolu sirketlerden komple çıktı diye biliyorum. Asil amaç portföyü büyütmek(tasarruf ederek, temettulerle, arastirarak, bazen risk alarak vs.) ve belli bir portföy büyüklüğünden sonra yüksek temettü sirketlerine geçerek emekli olmak olmalı 😉

    bir sorum olacak hangi aracı kurumla ve %kac komisyonla çalışıyorsunuz. Bir ara araştırıyordunuz.

    Saygılar.

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Murathan Bey,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Warren Buffett havayolu şirketlerinden aniden çıktı. Uzun zamandır topluyordu. Sanırım baya bir zararı oldu.

      Bu kadar ani karar vermesi beni de şaşırttı. Geçenlerde yaptığı genel kurulu izliyorum. Nedenlerine değinmiştir eminim.

      Portföyde gereken büyüklüğe ulaştığımda sanırım pasif gelirim de yeterli büyüklüğe ulaşacaktır. Ben yüksek temettü şirketlerine tamamen geçmeyi düşünmüyorum. Belki biraz yer açabilirim.

      Gelişmeleri hep birlikte takip edeceğiz bakalım:)

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  12. AYDIN demiş ki:

    Daha öncede size yazmıştım bu dediğinizi tecrübe olarak belirtmiştim.
    Uzun vade Türkiye şartlarında, gerek jeopolitik gerekse siyasi olarak çok zor.
    Bu sebeble hikayesi olan şirketlerden alıp orta vade kar alıp portfoy genişletmek, Sonrasında zaten fiyatlar grafiklerde gördüğünüz gibi 10 sene geçse bile aynı seviyelere geliyor.
    Bunu kendi tecrübeniz ile görmeniz güzel.

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Aydın Bey,

      Stratejimi orta vade diye tanımlamıyorum aslında. Amacım yazıda da belirttiğim gibi çiçekleri sulayıp dikenleri koparmak.

      Şirket iyi gidiyorsa, riski ayarlayıp olabildiğince çok kalmak getiriyi arttırmaz mı? 🙂

      Ana düşünce sistematiğimde şu var: Hata yap, ders al, bir daha yapmamak için prensip oluştur, yola devam et, bir daha o hatayı yapma.

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  13. ismail aldoğan demiş ki:

    yazı için teşekkürler warren buffetı türkiyede fazla parlattıkları gibi yanlış anlıyolar. adam aslında holding patronu sadece borsada işlem gören şirketlere de yatırım yapıyo. gidip ereğlinin %15ini alan tuncay özilhan ya da aydın doğan gibi düşünebiliriz. ben bunu tesadüfen buffetın texas üniversitendeki konuşmasını izlerken öğrendim adam see’s candiesden bahsediyo dedim neymiş bu şirket derken baktım ki brk nın altında bir sürü halka açık olmayan yerel kuyumcudan yerel mobilya dükkanına kadar her şey var. bunu belirtmeyenler ya bilmiyolar ya da kayda değer bulmuyorlar. adam tabi hisse satmaz nebraska furniture malldan paralar akıyo. halbuki bütün hikaye bu.adam 1969dan beri portföy yönetmiyo iş adamlığı yapıyo. mektuplarını çevirdiğiniz için de teşekkür ederim ancak önemli yerleri çevirmemişsiniz mesela yıl içinde 2 satın alım yapmış neden ne kadara yapmış o kısımlar yok sigorta şirketleri nasıl çalışır o kısımlar yok asıl trick o kısımlarda. son olarak buffetı mungerdan ayrı düşünmek imkansız olur munger olmasaydı buffet heralde anca omahanın en zengin adamı olurdu. hem işadamı hem hayırsever olarak munger fersah fersah önde görülüyor. her paragrafa charlie and i diye başlaması boşa değil sadece gönül dostluğu değil o

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar İsmail Bey,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim. İyi hatırlattınız, hem çevirileri revize edeyim, hem de eksik yerlerini tamamlayayım yavaş yavaş.

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  14. itfo_ demiş ki:

    Siz bir yoldasınız, biz bir yoldayız. Sizin fikirleriniz var, bizim görüşlerimiz var. Aynı şarkıyı söylediğimiz zamanlar, ağıt yakıp, halaylar çektiğimiz zamanlar elbette olacaktır. Kimse kimseye kazanç garantisi veremeyeceği gibi, kusursuz bir yolculukta vaat edemez. Pek çoğumuz sizin gibi paylaşımdaşları takip ederken, aslında kendi eksik yada fazla yanlarını görürler. Takibe devam ettiren de zaten budur. Bize sizi kurtaracağım, zengin olacaksınız demediniz, bizde size ortak olmadık. Bilgi verdiniz, bazen aldık, bazen bizde daha iyisi vardı almadık. Bu yüzden mahçup olmak, hesap vermek gibi kendinizi mecbur zannetmenize izin verecek kelimeleri lütfen kullanmayınız. Ben sizi okuyorum fakat buna rağmen tamamen bambaşka bir strateji uyguluyorum. Bir hayal peşinde gidiyorum, hedef aynı yollar ve stratejiler her zaman farklı olacaktır. Paylaşmaya ve muhabbete devam. Hakkımızda hayırlısı olsun inşAllah.

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Sayın itfo,

      Yorumlarınız benim için çok kıymetli. İnsan ister istemez sorumluluk hissediyor. Ama bunu yapmamam lazım. Zaten yükümüz ağır, bir de kendimize yük icat etmeyelim.

      Bütün dikkatimizi tasarrufa ve yatırıma verelim. Gelişmeye, üretmeye devam.

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  15. HAYKIRIS demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey;
    Sizden böyle bir yazı bekliyordum. Zamanlaması da çok yerinde olmuş.

    Hem tasarruf, hem yatırım hem de bilgi olarak üzerine katmadığımız sürece bocalamaya devam ederiz.

    Temettüye bakış açınızı bildiğimden yazınız beni hiç şaşırtmadı. Olması gerkende böyle ama bazı yatırımcılar temettüyü altın yumurtlayan tavuk zannediyorlar. Öyle olsa bile tavuğun hastalanabileceğini unutuyorlar.

    Malın alıştan kazanıldığını iyice tecrübe ettim. Yeni hisse almak için kaplumbağa kadar yavaş hareket etmeliyiz. Alım fırsatı görünce de portföye eklemeli.
    Son yaşanan sert düşüş nakit kozunun önemini bir kez daha gösterdi.

    Müthiş büyüyen hisseleri ise erken elden çıkarmak yapılan büyük hatalardan. Ben tamamen satmasamda epey lot azaltıyordum. Bu konuda bilançoyu beklemeyi ve büyüme devam ediyorsa elde tutmaya devam etmeyi düşünüyorum.

    Son olarak yatırımcıların özkaynakları devasa büyümüş şirketlere portföyde çok fazla ağırlık verdiklerini farkettim. Böyle hisseler portföyde defansif olarak mutlaka bulunması gerekir. Fakat unutmamak gerekir ki şirket büyüdükçe hantallaşır. Özsermayesi 100 milyon olan bir hissenin 10 kat büyümesi, 10 milyar özsermayesi olan bir şirketin 10 kat büyümesinden çok çok daha kolaydır.

    Bizi zengin edecek olan 100-200 milyon sermayesi olan şirketleri keşfedip, 3-5 milyar özsermayeye ulaşırken bizim de bu şirketlere eşlik etmemiz olacaktır.
    Saygılar.

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Sayın Haykırış,

      Uzun zamandır böyle bir yazıyı planlıyorum. Temettü konusunda sizin de bildiğiniz gibi bakış açım farklı olsa da bunu toplu olarak bir yerde ifade edememiştim. Bu da yanlış anlaşılmalara sebep oluyordu.

      Büyüme hisselerini elde tutabilmek benim için uygulaması çok zor bir zanaat.İşin bambaşka bir psikolojisi var. HEKTS’ta bunu az da olsa başarmıştım. Bir sonrakini ne zaman yakalarım bilmem ama bunu başardığımda yolun büyük kısmını halletmiş olacağım.

      Yüksek özsermayeli şirketlere yatırımda strateji meselesi. Mesela yazıda bahsettiğim Jason Fieber’in böyle bir stratejisi var.Yapılması mümkün yani. Ama benim o kadar sermayem yok açıkçası. Yani büyüme stratejisine geçmem gerekiyordu.

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
    • YSN demiş ki:

      Sn. Aseliş, sanırım siz bilanço bazlı yatırım yapıyorsunuz, her çeyrek bilançoya bakıp ona göre alım satım yapıyorsunuz. Ben ve benim gibiler (Yiğit Bey de böyle düşünür sanırım) düzgün sahibi ve yönetimi olan kurumsal, karını sürekli artıran, büyüyen, az da olsa temettü veren şirketlere uzun vadeli yatırım yapmak amacıyla bu işe girdi. Biz beyaz yakalıların zaten toplu sermayesi yok, maaşımızdan ayırdığımız pay ile bu şirketlere yatırım yapıyoruz. O yüzden küçük sermayeli şirketlere küçük paralarla yatırım yapmak pek bir kazanç sağlamayacaktır. Bizim önceliğimiz belli bir sermaye büyüklüğüne ulaşmaktır. Bu büyüklüğe ulaşmak için de yukarıda saydığım özelliklere sahip şirketlere (sermayesi 3-5 milyar olsa da) ortak olmak ile olacaktır.

      Aylık düzenli tasarruf edip bu tasarrufu ile bu şirketlere ortak olan biz beyaz yakalılar zaten öyle büyük zenginlik hayali kurmamalı, amaç maaşına ek olarak yeni bir gelir elde etmek olmalı. Aksi takdirde zengin olmak hayaliyle, hırsıyla saçma sapan şirketlere para yatırıp elindekini de kaybedecektir. O yüzden “no pain no gain” diyorum. Selamlar..

      Mayıs 30, 2020
  16. Cuneyt demiş ki:

    ben hem kur riski hemde parasal genilsme kaynakli ABD borsalarina yatirim yapan fonlari da aliyorum duzenli olarak

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Cüneyt Bey,

      Bol kazançlar dilerim. Şu anda düşünmüyorum ama ileride neden olmasın.

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  17. eko demiş ki:

    Dengeli, bilgiye dayalı yazılarınız için teşekkürler. Ciddi anlmada istifade ediyoruz.

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Teşekkür ederim Sayın Eko, bir faydam dokunuyorsa ne mutlu bana.

      Mayıs 29, 2020
  18. Ali K. demiş ki:

    merhaba, bilançoları, makro ekonomik göstergeleri sıkı sıkıya takip etmeden, tasarruf edip anlı şanlı 5 türk şirketine, ilaveten hikayesi umut vaadeden 3 türk şirketine yatırım yapıp kendimizden emin bir şekilde geleceğe yol alamayacağız sanırım. profesyonel hayatın yanı sıra bir de esas disiplinimiz olmayan finans-ekonomi deryasına dalmadan rahat yüzü yok. benim hem kendi yaşadıklarımdan, hem sizin yazınızdan anladığım bu oldu. sanırım ekmek aslanın ağzından midesine indi durumu bu tarz yatırımlar için de geçerli artık. biraz motivasyon bozucu bir durum, çünkü ayakta kalmak, eli yüzü düzgün bir getiri elde etmek için ailemizden, kendimizden, işimizden ciddi zaman ayırıp kafa yormak lazım bu işe. biraz karamsarlık yaydımsa kusura bakmayın, fikrinizi merak ediyorum bahsettiğim konularda.

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Ali Bey,

      Bahsettiğiniz yolla da ilerleyebilirsiniz, hiçbir sakınca yok. Sadece benim bu tasarruflarla o yöntemle erken emekliliğimi kazanmama imkan yok, çünkü tasarruflarım yetmiyor.

      Diğer bölüme gelirsek finansa ve yatırım bilgisi mantar toplamaya benziyor. Ya iyice öğrenirsin karnınızı doyurursunuz ya da bunu iyice öğrenmiş birinden yardım istersiniz.

      Eğer yarım yamalak öğrenirseniz zehirlenirsiniz, yarım yamalak bilen birinden yardım alırsanız yine zehirlenirsiniz.

      Bu yüzden (bence) ya iyice öğrenecek ve bu işi kendiniz yöneteceksiniz ya da bir profesyonelden (iyi bir yatırım fonu gibi) yardım alacaksınız. Tabii sepet yapmayı da unutmamak şartıyla.

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  19. Adem Duran demiş ki:

    Merhaba

    Hisse almak, fon almak, eurobond almak çok güzel ve hos ama hersey tasarruf etmekle baslar.
    Tasaruf konusunda bilgi hicbir blogda paylasilmiyor? Hic bir yerde tasaruf orani nedir bilmiyoruz.
    Örnegin böyle bisey: https://www.nomorewaffles.com/2016/01/savings-rate-for-december-2015/
    Arkadas blogu birakti, ondan 2015 gösterebiliyorum sadece 🙂

    Finans olmayan kismi hic düsündünüz mi?(Ben azinda blogunuzda bu konuda bir yazi görmedim)

    -Diyelim hedefinize ulastiniz? Nasil bir hayat öngörüyorsunuz? Hobiniz olacak mi?
    Hobinin maliyetleri vs? Hedefinize kadar hep hisse ve borsadan bahsederseniz, bir boslugu düsmekten korkmuyormusunuz?

    Zor sorular belki kusura bakmayin 🙂

    Saygilar

    Mayıs 29, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Adem Bey,

      Tasarruf Finansal Özgürlüğün olmazsa olmazı:) Her fırsatta paylaşıyorum, denk gelmemişsiniz yazılara demek ki:)

      İkinci sorunuza gelirsem finansal özgürlük çalışmamak anlamına gelmiyor ki. Dünyaya ve çevremize katkı sağlamaya devam edeceğiz. Ama köle olarak değil, özgür bireyler olarak:)

      Saygılar.

      Mayıs 29, 2020
  20. Burak demiş ki:

    Selamlar, bence ilk başladığınız yoldan sapmamaya çalışın ne kadar aktiflik o kadar çok hata yapma ihtimalinizi artar. Yazılarınızdan anladığım kadarıyla düşüşlerden biraz fazla etkilendiniz. Warren Buffettın sözü müydü tam emin değilim fakat şöyle de bir ünlü söz var: “Portföyünüzün %50’den çok düştüğünü görmeye katlanamıyorsanız borsadan uzak durun”. Portföyünüzün yaşadığı en büyük düşüşü merak ediyorum ne olduğunu söylerseniz sevinirim. Keza takip ettiğim kadarıyla bence hiç büyük bir düşüş yaşamadınız. %60 borsada olmakla demek istediğinizin %30 düşüşe katlanıyorum demek olduğunu görüyorum. Maalesef hayatınız boyunca en az 2-3 sefer bu tarz düşüşler göreceksiniz ben de %100 borsada kalarak kim bilir belki %60 düşüşler göreceğim.

    Mayıs 30, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Burak Bey,

      Hiçbir zaman aşırı hareketten yana olmadım. Karakterim buna müsait değil zaten.
      Ama aynı zamanda “asla hisse satmayacağım” algısını da kırmam gerekiyordu. Aynı zamanda sadece temettü için hisse alınır kalıbına da sıkışmak istemedim. Çünkü aksini ne kadar anlatsam da bununla ilgili toplu bir yazı yoktu.

      Bu yüzden yazıyı yazdım.

      Katkınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Mayıs 31, 2020
  21. Mehmet demiş ki:

    Çok strateji yapmak size artı değer katmayacaktır. Daldan dala atlamak ne kadar doğru tam bilemiyorum fakat hiç stratejisiz de olmayacaktır. Vücut geliştirme sporunda vücudu geliştirmek için bir çok hareket vardır ve karmaşık hareketler de vardır ama hocalar iki tane hareket seçmemizi ve o şekilde ilerlememizi tavsiye ederler “basit her zaman en iyisidir’ derler. Basit’ten ayrılmayın.
    Taktiğinizin sonuçlarını bizle paylaşmayı unutmayın başarılar diliyorum.

    Mayıs 30, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Mehmet Bey,

      Bir şey basit olabilir ama kolay da olmayabilir. Sadelik en iyi seçenek bence de.

      Ama bu basitliğe ulaşmak da çok fazla zaman ve yaşanmışlık istiyor.

      Hep diyorum: Biz bir yatırım felsefesi geliştiriyoruz.”

      Deneye deneye uydura uydura doğruyu bulacağız.

      Sonuçları bütün şeffaflığı ile sizinle paylaşmaya devam edeceğim tabii ki.

      İşe yararsa iyi örnek olur bu blogu 20 yıl sonra okuyacaklar için. Yaramazsa da kötü örnek olur. Bu sefer de ibret alırlar.

      Katkınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Mayıs 31, 2020
  22. ilkay demiş ki:

    sadece temettüye odaklanmak Türkiye şartlarında yeterli değil.. Örneğin Tüpraş… iyi temettü veren bir şirket. büyümesi de iyi. Son zamana kadar en azından.

    Temettü yatırımı konusunda bazen hedefimiz şaşabiliyor.
    Temettü hisesi almak ve hiç satmamak amaç değil.

    Amacımız sürüyü büyütmek yani hisse sayısını artırmak. Bunu birikimleri aktararak da yapabiliriz ve aynı zamanda Kısa ve orta vadede alt/sat yaparak da yapabiliriz. Benim anladığım temettünün yanında büyüme ve piyasa fırsatlarına da yöneleceksiniz.

    Bu nedenle teknik analiz konusunda bilgilerinizi artırmanız iyi olur. http://www.borsaninizinden.com

    Bu siteyi bir inceleyin derim. Sahibinin anlatımı sizin gibi içten ve samimi.

    İyi günler

    Mayıs 30, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar İlkay Bey,

      Aslında ilk yol da gayet mümkün ama bana uygun değildi. Bu yüzden öğrendiklerimi uygulamayı seçtim.

      Teknik analizi örenmek istiyorum. Kullanır mıyım her şeyini bilmem ama finansal dünyanın yarısının ne yaptığını anlamam açısından faydalı olacağını düşünüyorum.

      Site önerisi için çok teşekkür ederim. Mutlaka fayalanacağım.

      Bunun yanında Ali Perşembe’nin “Teknik Analiz mi dedin, hadi canım sende” serisini de çok önerdiler.

      Bakalım sıra gelince başlayalım. Önce listedeki on yüz bin milyon kitabı okumam lazım:)

      İyi Pazarlar dilerim.

      Saygılar.

      Mayıs 31, 2020
  23. Eren Doğan demiş ki:

    Yiğit bey selamlar,

    Yazının en çok empati kurabildiğim kısmı şurası oldu: “…kimse size inanmazken kendinize inanmak, boşa zaman harcıyormuş gibi hissederken bile inanmak, kahvaltıyı erken kalkarak evde yaptığınızda, yanınıza su şişesi aldığınızda, evden getirdiğiniz sandviçi çıkarırken arkadaşlarınız size garip garip bakarken”.

    Bol şans, umarım bu “yalnız” serüvende siz de birgün aradığınızı bulursunuz 😉

    Ayrıca size bir kitap önerim olacak, Adam Grant’den “Orijinaller”.

    Saygılar.

    Mayıs 30, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Eren Bey,

      Umarım hepimiz ideallerimize ulaşmak ve kölelikten kurtulmak için yeterli gücü, fırsatı ve sabrı bulabiliriz.

      Kitap önerisi için teşekkürler. Mutlaka değerlendireceğim.

      Saygılar.

      Mayıs 31, 2020
  24. Yunus demiş ki:

    Yiğit bey selamlar , yolunuz açık olsun . Bence % 50 borsa % 25 altın % 25 de döviz alalım. Bu ülkede ve dünyada kriz,hastalık,savaş bitmiyor. Bu kötü günler için döviz ve altin. Diğer günler için de yine temettü hissesi , temettü dışında hisse kim alır , spekoletor , spek hisseyi yukarı götürür. 10 kat, 20 kat, sonra bir aşağıya verir
    Binlerce kişinin can-ı yanar. Uzun vade , karını dağıtan. Dürüst patton olacak.

    Mayıs 30, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Yunus Bey,

      Ben dövizi Eurobond olarak tutmayı planlıyorum şimdilik. Sonuçta Amerika’da da enflasyon var ve dolar da değer kaybediyor.

      Hissedar dostu ve dürüst yönetimi olmayan şirketlere zaten yatırım yapmamaya çalışıyorum.

      Desteğiniz çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Mayıs 31, 2020
  25. Serdardm demiş ki:

    Girdiğiniz yolda başarılar dilerim.hepimiz her gün yeni şeyler öğreniyoruz.borsa ve yatırım öyle bir şey ki yerinde saymaya başlarsan kaybediyorsun.en basitinden bilançolara bakıp sektörün durumunu ve şirketin geleceğini tahmin etmek bile araştırma ve bilgi istiyor.

    Mayıs 30, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Teşekkür ederim Sayın Serdardm,

      Her sene öğrendiğimiz bir şeyi yıkamazsak, o sene boş geçmiş demektir.

      Çalışmaya, öğrenmeye devam.

      Saygılar.

      Mayıs 31, 2020
  26. HSYN demiş ki:

    Sayın : Yiğit bey: Bu değişimde başarılar diliyorum. Ben buna yeni strateji diyorum. Çünkü ; hayat devam ediyor gidiyor ama tekdüze yeknasak gitmiyor Hele bu COĞRAFYADA . onun için değişim şart. Bende kaç zamandır temettü esas ama deyip duruyordum , demek zamanı gelmiş. Bunu Haykırış güzel ifede etmiş . ”tavuk ölür” veya kazan ölür veya şirketler ipe un seriyorlar . Küçük yatırımcıyı bezdiriyorlar. Buda bize yeni ufuklar arayışına itiyor.Yabancı Emeklilk Fonları ve hisseleri nasıl alınır, aydınlatıcı bilgi, ve tavsiye yazılarınızı bekliyorum…Bu husus ihtiyaç olduğunu görüyorum. Kalın SAĞLICAKLA…

    Mayıs 31, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Hüseyin Bey,

      Hoşgeldiniz:)

      Çeşitlendirilmiş bir portföyü yönetmek beni daha rahat ettiriyor. Daha sağlıklı kararlar alabileceğimi düşünüyorum. Tabii göreceğiz nasıl olacak:)

      Kendimizi sürekli sorgulamamız gerekiyor. Yoksa geride kalırız.

      Saygılar.

      Mayıs 31, 2020
  27. […] Yatırım stratejimdeki değişiklikler sonucu hisse pozisyonumda sık aralıklarla yaptığım değişiklikler temettü gelirimi de çok fazla etkiliyor. Yanlış anlaşılma olmasın, aslında strateji değişikliğim daha sık aralıklarla hisse değiştirmek değil ama kısa vadeli sonuçlarından biri bu oldu. 2021 yılında bunu da düzeltmeyi umuyorum. […]

    Aralık 12, 2020
    Yanıtla
  28. […] Finansal özgürlük hedefiyle daha fazla işlem yaptığım ve stratejimi değiştirdiğim için ar… Fakat bu yaklaşımım kesinlikle bu yöntemin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Zira temettü emekliliği kendini kanıtlamış bir yoldur. Bunu da eklemem lazım. […]

    Ocak 5, 2021
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin