Haziran ayının son iş günü de bittiğine göre hisse senedi portföyünde olan değişiklikleri ve temettü gelirini kaydetmenin zamanı geldi.
Hisse senedi portföyüne maaşımdan ekleme yapmaya devam ettim. Kenara nakit para ayırmadım. Böylece 16 aydır aralıksız olarak her ay alım yapmış oldum.
Makroda meydana gelen enflasyon, faiz ve dolar artışları portföyümün performansını olumsuz etkiliyor. Fakat hisse senedi seçimleri ile bunu dengelemiş gibiyim.
Lafı fazla uzatmadan önce piyasalarda ne olmuş ne bitmiş bilgi vereceğim. Ardından da portföy durumundaki ve temettü gelirindeki değişikliklere değineceğim.
Hadi başlayalım.
Haziran 2018 İtibariyle Piyasalar
Mayıs sonu itibariyle BIST, 100 100.652 puandaydı, Haziran 2018’i ise 96.520’den kapattık. Bu ay da düşüşü sürdürmüş olduk. Dolar geçen ay 4.55 imiş. Bu ayı ise 4.61’den kapattı.
Sterlin 6.08’den, altın ise 185.35’ten ayı kapatmış oldu.
Bu ay Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerini tamamlamış olduk. Bir belirsizlik ortadan kalktı. Ülkede durum görece sakinleşti.
Olumsuz tarafta bakarsak ise faizlerdeki artış sürüyor. Dış ticaret açığı artmaya devam ediyor. Sanırım doların rekor seviyelerde gezerken cari açığın artması bize ikisi arasındaki ilişkiyi sorgulatıyordur. Warren Buffett’da 2004 mektubunda ikisi arasında ilişki olmadığını vurgulamıştı. Paranızı ucuzlatarak sadece İngiltere’den gelecek olan emeklinin burada daha da rahat yaşamasını sağlarsınız. İhracatı “dolar” bazında arttırmak için çok daha fazlası gerekir. Enflasyonda da artış sürüyor.
Türkiye’de faizler artmaya devam ediyor. Bunun borsaya etkisi iki şekilde oluyor teorik olarak. İlki paranın alternatif maliyeti artıyor. Yani paranızı borsaya yatıracağınıza mevduata yatırırsanız brüt %20 kazanabiliyorsunuz. Ayrıca şirketler için yatırım geri dönüşlerini etkiliyor. İkincisi de şirketlerin fonlama maliyetini yükselterek kârlarını düşürebiliyor. Ek olarak şirket değerlemelerini de etkileyecek tabii. Faizler arttıkça fiyatlarda iskonto talebi de artıyor. Daha hatırlamadığım etkileri de olabilir. Siz de yazın birlikte öğrenelim.
Dünya’ya baktığımızda ise hem olumlu hem olumsuz şeyler var. İtalyan tahvil piyasasındaki tehlikeler devam etse de gündemden düştü. Bazı Avrupa ülkelerinin aşırı borçlu olması Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışı yapmasını geciktiriyor. Bu da Euro faizini düşük tutuyor. Bizim için şimdilik iyi. Bu ne zamana kadar devam eder? Euro dolar karşısında aşırı değer kaybedene kadar. İzlemeye devam edelim.
Onun yerini Çin ile ABD arasında başlayan ve sonra da ABD-AB ilişkilerine de sıçrayan ticaret savaşları almış durumda. Ticaret savaşları Dünya için iyi değil. Fakat ABD bile olsa bu cari açığı sağlıklı sürdüremez.
Merakla izlemeye ve bize olan olası etkilerini gözlemlemeye devam edeceğiz. Çünkü ne olursa olsun ticaretin önündeki bariyerler hepimizi etkileyecek. Bence ABD Başkanı ülkesi için iyi bir şey yapıyor. Çin benim arabama %25 vergi koyacak, ben ona %2,5 koyacağım. Ben arttırmak isteyincede kötü olacağım. Bence olmadı:)
Haziran 2018 Sonu İtibariyle Portföy Durumu
Mayıs 2018 sonundaki portföyüme buradan ulaşabilirsiniz.
Toplam portföy büyüklüğü 32.639 TL’ye çıktı. Borsa düşmesine rağmen varlıklarımda gözle görülür bir toparlanma oldu.
Yaklaşık 400 TL civarı ek alım yapabildim. Yani gün başına 13 TL civarı. 75 TL’ye daha çok var. Ama en kötüyü yazın görüp sonbaharda çok daha iyileşmesini bekliyorum. Özellikle ek gelir elde etme çabalarımın meyvelerini almaya başlayınca ve borçları azalttıkça gözle görülür bir artış olacak.
Neyseki bu ay da alım yaparak süreci bozmamayı başardım.
Hisse Senedi Varlığı
Bu ay hisseler iyi performans sergiledi. Portföyü HEKTS sırtlıyordu. Yanına SODA’da katıldı ve portföyün toparlanmasına destek verdi.
ANHYT ise yükselen faizlerden avantaj sağlıyor gibi. Sessiz sedasız yükselişini sürdürüyor. Nereye kadar gider, ne yapar bilmiyorum.
Yeğenlerin için bu bayram 10 tane ASELS aldım. Ona sadece bayramlarda alım yapıyorum. Evlenirlerken sorarım. İster bozarım ister devrederim:)
Onun dışında dikkatli arkadaşlar farketmiştir ULUSE ve EGEEN portföyden çıktı. Yerine ADANA geldi. Böylece ASELS’i saymazsak takip ettiğim hisse sayısını altıya düşürmüş oldum.
BIMAS’ta neler oluyor bilmiyorum. Ama ilk kez bayramda televizyona reklam verdiler. Galiba rekabet onlara daha fazla reklam harcaması yaptıracak. Tabii ki televizyonların cebine giren para hissedar olarak benim cebimden çıkan para oluyor:)
Kemik portföyü oluşturdum. Artık sadece ekleyip izleyeceğim. Ama piyasa düşmesine rağmen bu senetlerin yükselmesi beni düşündürüyor. İyi birşey değil çünkü daha alttan alma fırsatı vermiyorlar.
Bir KOÇ kağıdım eksik. Onu da gözlemliyorum. Belki eklerim.
Neyse maaşla almaya ve tasarrufa odaklanmaya devam.
Nakit Varlığı
Şimdi burada biraz değişiklik oldu. Nakit rezervim olan 3032 TL aynen duruyor. Yedek kuvvetleri yine sahaya sürmedim. Kenarda biraz nakit dursun ne olur ne olmaz.
Değişiklik ise ek gelir yaratma çabalarımdan geldi. Biliyorsunuz 2 aydır Prolific Academic isimli sitede üniversitelerin yaptığı bilimsel anketlere ve araştırmalara katılarak ek gelir yaratıyorum. Geçenlerde Prolific Academic ile ilgili bir yazı yazmıştım. İnceleyebilirsiniz.
Orada 2 ayda 40 Sterlini aşkın para birikti. Yani yaklaşık 240 TL. Bunu da nakit rezervlerime katıyorum.
Böylece toplam nakit varlığım 3272 TL’ye çıkmış oldu.
Portföyün Diğer Para Birimlerine Göre Durumu
Haziran 2018 itibariyle toplam portföy büyüklüğü 32.883 TL oldu.
- 7132 dolar (geçen ay 6622)
- 5408 sterlin (geçen ay 4988)
- 176 gram altın (geçen ay 158.64)
Doların görece sakin seyri ve portföydeki değer artışları sebebiyle bu ay iyi bir kazanç olmuş. Ya da kayıpları azalttık diyelim.
Görüldüğü gibi TL bazında portföy artışı devam etse de dolar bazında neredeyse Ocak 2018 seviyelerinde bulunuyorum.
Temettü Yönünden Portföyün Değerlendirilmesi
Geçen ay 775 TL temettü gelirim vardı.
Bundan sonraki 12 ayda alacağım muhtemel temettü geliri 930 TL oldu.
Net faiz geliri ise sonraki 12 ay için 373 TL olarak gerçekleşti.
Toplam 1303 TL’lik akar gelir elde etmiş oldum bir dahaki sene için. Neredeyse 1 aylık asgari ücrete yaklaştı. Sadece tasarruf ederek ve yatırım yaparak…
Net temettü verimine baktığımda ise 930/29.611= %3,14 oldu.
Net portföy geliri ise 1.3303/32.883= %3,96 oldu.
Bir günlük özgürlüğümü kazanmam için gereken gelir 115 TL olduğu için (bu benim maaşımın günlük tutarı) 1303 TL ile 11 günlük özgürlüğü kazanmış oldum.
Önümde 8.5 yıl var ve kazanmam gereken 354 gün var.
Toparlarsam
Haziran ayı da çok dalgalı geçti. Faiz, enflasyon, döviz ve patatesteki artış devam ediyor. Bu üçünün yüksek olması emeklilik portföyümün değer kazanımını ve tasarruflarımı olumsuz yönde etkiliyor.
Portföyün Dolar ve TL grafiklerine bakarak bunu daha iyi anlamış oldum.
Öte yandan hisse senedi tercihlerinde doğru şeyler yaptığımın farkındayım. Çünkü BIST 100’de düşüş devam ederken portföy tutundu. Şans mı değil mi ilerideki günlerde göreceğiz. Fakat ne kadar çok oynama yaparsam o kadar çok tercih yapmam gerekiyor. Tercihlerde hata yapabilirim. Çünkü olasılığı artıyor.
Öte yandan finansal özgürlüğü kazanmada ek gelir elde etme çabalarım devam ediyor. Geçen ay günde 4 TL ek gelir elde ettim ve portföye ekledim. Az ama hiç yoktan iyidir. Bu yönde çalışmalarım devam edecek.
Tasarruf oranlarım şu an %10 civarında. Bunu ilk etapta %20’ye çıkarmayı umuyorum. Hedefim %50!
Sizin portföy durumunuz ne alemde? Artık pek yazan olmuyor. Portföyü boşalttınız mı yoksanokumayı mı bıraktınız? :))
Herkese bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
eline sağlık
Teşekkür ederim Cahil Ordinaryus, tasarrufa ve yatırıma devam.
11.773,24 TL’lik portföyümdeki kazancım şuan için 2.932,18 (33,17%).
ADANA ANHYT BIMAS yerine farklı tercihlerim var. 1 senesi düzenli olmak üzere, 3 senelik bir portföy. Temettüler ile yine aynı hisseleri alıyorum.
Seçim sürecinde, borsada “vazgeçme” seviyesine gelenler oldu, ben sadece kazandığımın dörtte birinin eridiğini gördüm 😉
Sayın Mücahit Bey,
Blog sayesinde vazgeçme gibi bir şansım kalmadı artık:) Satarsam bunca arkadaş ne der diye kıpırdamıyorum. İyi kötü bu hikaye kısmetse ömür boyu sürecek. Yeter ki Allah bana sağlık, ülkeme de dirlik, düzen ve refah versin. Yoksa ne kadar paran olursa boş tabii.
Sanal kârlarda azalma oldu, oluyor. Ama iyi şirketler ederine gelir diyeyim:) Şirketleriniz uzun vadeli yatırım kriterlerine uygunsa endişelenmemek ve paniklememek lazım.
Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
Temennilerinize katılıyorum, her şeyin başı sağlık, dirlik ve düzen.
“ederine gelir” yorumunuz üzerine de sizden (kitap incelemelerinizi de faydalı buluyorum) Joseph Piotroski F-Score üzerine bir yazı beklerim.
İyi çalışmalar.
Merhab,
Yine çok değerli bir paylaşım. Teşekkü ediyorum emekleriniz için. Müsadenizle size 2 sorum olacaktı.
1) Bu blogdan reklam geliriyle kazancınız bulunuyor mu? Bulunuyorsa bunu duran varlıklarınıza ya da nakit akışınıza dahil ediyor musunuz? 🙂
2) EGEEN aslında yüksek temettü geliriyle, tüten bir bacası olması vesilesiyle ve yüksek döviz geliriyle tam sizin ilginize çekebilecek bir şirketti. Portföyünüzden neden çıkardığınızı yazabilir misiniz? Ben de bir EGEEN yatırımcısıyım ve son dönemde EGEEN hakkındaki olumsuz algının sebebini daha iyi anlamaya çalışıyorum.
Tekrar teşekkür ederim.
Sanırım Trump’tan gelecek vergi kanunundan dolayı baskılanıyor. benim de elimde var ancak bırakmaya elim gitmiyor böylesi bi şirketi.
Sayın Nickelcobalt,
O da büyük bir belirsizlik tabii. Şirketin bu konudaki politikası nedir bilmiyorum. Planlarını yapmışlardır diye umuyorum.
Saygılar.
Sayın Onur Bey,
Öncelikle teşekkür ederim. Sorularınıza cevap vereyim.
Blogdan yılda 120-130 dolar falan geliyor. Masrafı ise 200 dolar civarı. Onun için gelen parayı gelire eklemiyorum:)
Egeen’den çıkmam portföyün genel stratejisiyle alakalı bir durum oldu. Patron şirketlerinden çıkıp daha büyük kurumsal şirketlere geçme stratejimin bir parçası. Yoksa Egeen’de hata yapmış olabilirim. Zaman gösterecek bakalım. Bunu tavsiye olarak almayın EGEEN acemisiyim ve portföyümün %5 gibi bir kısmıydı.
Umarım sorularınızın cevabı olmuştur.
Saygılar.
Elinize saglik. Belki daha once bu bilgi vermissinizdir ama goremedigim icin tekrar soruyorum: hisse senedi varligi icin gorseli aldiginiz uygulama veya site nedir ?
Sayın Mcg,
Kullandığım sitenin adı http://www.investing.com
Güzel bir arayüzü var. Hisse hakkında güzel bilgiler de veriyor.
Hisse senetleri hakkında daha geniş bilgi almak isterseniz ücretsiz olanlardan Wall Street Journal’i öneririm.
Google’a Wall Street Journal (hissenizin kodu) yazarsanız gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Saygılar.
Elinize sağlık Yiğit Bey,
Benim pörtföy de işmen ve soda sayesinde seçim döneminden etkilenmedi. Önümüzdeki dönemde yatay seviye bekliyorum. Alım için bir şans olabilir.
Sayın Muhittin Bey,
Bol kazançlar dilerim. SODA’da ortağız. Benim gibi maaştan alım yapan ve 20-30 yıl vadesi olan insanlar için her ayın her günü alım şansı:)
Saygılar.
portfoy büyüklüğü 52.526
Hektaş ve Aksa’yı ben de taşıyorum
Sayın Fatih Bey,
Benden bir üst dilimdesiniz. Bol kazançlar dilerim:)
Saygılar.
Adanayı portföye almanız biraz şaşırttı beni, tamam temettü güzel ama, çimento ve gyo lara uzak olduğunuzu çok söylemiştiniz. Çimento ve gyo lar uv portföylerin olmazsa olmazıdır ama alım için erken değil mi? Acaba yavaş yavaş almaya başlayım, dibi görünce ağırlığı arttırırım diye mi düşündünüz?
Sayın Erkut Bey,
Haklısınız benim için de ani bir karar oldu ve daha önce belirlediğim kriterlerden biraz da saptım. Fakat dibi ne zaman göreceğini bilmediğim için şimdi giriş yaptım. Belki çok daha fazla düşer, belki de hiç düşmez bilemiyorum.
Ama faizler ve enflasyon daha da artarsa zarar görebilirim. Bunun da farkındayım.
Aslında biraz düşük temettü verimli portföyün verimini arttırmak istedim.
Ben de merak ediyorum erken mi davrandım diye:) Hep birlikte görelim.
Saygılar.
Hayırlısı olur inşallah
Portföy durumum 142 adet Petkim ( kötü bilançodan iyi düştü diye düşünmüştüm) ve 127 adet soda. Henüz ayda ortalama 300 TL aktarabiliyorum ama ek olarak tasarruf ettiğim her 5 TL yi bile anında yatırım hesabına aktarıyorum. Muhtemelen 2019 Ocak ayına kadar her ay 200-300 arası aktarmayı başaracam. 2019 yaklaştıkça , bu miktarı ne kadar arttırabilir eğim belli olacak.
Çimento için yalnış olabilecek bir iki cümle yazmak istiyorum. Çimento temettü verimi için iyi sanırım. Döviz ve faiz artışı ayrıca inşaat sektörünün gözle görülür yavaslaması fiyatları aşağı çekti diye düşünüyorum. Fakat uzun vadeli yatırım için fiyatları mümkün olduğunca ucuz bulmak büyük avantaj değil mi? Bu sebeple bana da alım yapmak için uygun zamanlar gibi geliyor. Ve uzun zaman Adana çimento nun yanına yakalayamayacak olan Adana C, sanki 10 yıllık bir yatırım için en ucuz ve temettusü fena olmayan bir şirket.
Bu fikir hakkında herkesin Yorumlarını dinlemek isterim.
Elinize sağlık.
Hala okumadayız👍
Sayın Deniz Bey,
Bol kazançlar dilerim. Adana C’yi hiç incelemedim. Araştırmak lazım.
Her ay, her gün az da olsa yatırım hesabına para aktarır ve tasarruf yaparsanız mutlaka farkı görürsünüz.
Bileşik getirinin gücünü görmek için ise 5 yıl beklemek gerekiyor.
Umarım iyi yatırımlarda sabredebiliriz.
Saygılar.
Paylaşımınız için çok teşekkürler ilham kaynagim oldunuz tüm samimiyetimle söylüyorum parayı 5 e böldüm (aksa-kords-ecilc-akcns-egpro) inanın o kadar huzurluyumki piyasa düşse bile en az bir tanesi günü artida kapatiyor psikolojik olarak rahatliyorum yıllardır hayalim olan şeyi basarmissiniz umarım darısı başıma Allah’a emanet olun
Sayın Yasir Bey,
Daha hayalimizi başarmaya 9 yıl var:) Sadece şimdilik iyi yolda ilerliyorum bakalım.
Hoş, doğru yatırım araşlarını seçtiğimi de zaman gösterecek bakalım.
Sürekli tasarruf ederek ve yatırım yaparak, yapamazsın diyenleri dinlemeyerek başarmak mümkün.
Bol kazançlar dilerim.
İyi geceler.
Merhabalar, paylaşımlarınız için teşekkürler. sizi ilgiyle takip ediyorum. Ben önümüzdeki süreçte kriz beklentisinde olduğum için portföyümün %60’ını altın ve dövizde tutuyorum gerisi ise hissede. galiba baya muhafazakar davranıyorum bu konuda 🙂 size sorum ULUSE ‘ yi de patron şirketi olduğu için mi bıraktınız? benim şu an en favori hisselerimden biri. Bir de ek gelir için bende sizin tavsiye ettiğiniz siteyi kullanmak istiyorum fakat paypal hesabım yok bunun için bir çözüm var mıdır? Saygılarımla.
Sayın Küçük Bir Mola,
Kapitalizmin doğasında kriz var. Bir gün mutlaka olacak ve son kriz de olmayacak. Ne zaman, ne sebepten, orasını bilmiyorum:)
ULUSE’nin önü açık gözüküyor ama strateji değişikliğinden dolayı satmak zorunda kaldım. Umarım yanılırım 🙂
Paypal’in olmaması büyük sorun. Nasıl aşarsınız bilmiyorum onu. Umarım artık Paypal açılır. Çok gelir kaybediyoruz maalesef.
Saygılar.
Sayın: Yiğit bey; Emeğinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. ‘Temettü Emeklisi” projesi için çok güzel bir model. Traş olan kişi nasıl yakışıklı oluyarsa Yiğit bey sizin portföy de aynen öyle olmuş . Çok beğendim. Bunların alternatifi varmı ? elbette çıkanlar gibi , onlarda ya gündemde ya takipte İnsan üniversite sevdiği arkadaşını unutuyor. Ama sattığı hisseyi niye unutmuyor sa uzaktan yinede takip ediyorsa . Eski sevgili gibi yok yok borsa psikolojisi . Adana ile C aynı hareketi yapmıyor…. Sabır kolaylığa, kolaylık kara inkilap ( değişine) edene kadar. Tasarrufa devam. Kalın Sağlıcakla… Not: Yazılar içinse yazın etkisi olsa gerek…
Sayın Hüseyin Bey,
Sizden bunları duymak çok güzel. Teşekkür ederim. Yavaş yavaş şekle girmeye başladı. Benden bağımsız büyüyüp gelişiyor.
İlk hedefim bir yıllık maaşım kadar para biriktirebilmek. Daha sonra da asgari ücret kadar net temettü geliri elde edebilmek.
Bakalım yavaş yavaş hedefe ilerliyoruz.
Desteğiniz için tekrar çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Merhaba Yiğit bey,
Ben yatırımlarımı TEFAS fonlarına yapıyorum, sizi son 1-2 aydır keşfettim ve TEFAS fonlarına niye yatırım yapmadığınız merak ediyorum? AyrıcaTEFAS fonları hakkında fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi merak ediyorum.
Yazılarınız çok güzel, her zaman takipteyiz
Kolay gelsin,
Sayın Varta,
İktisat mezunu ve yatırıma ilgili biri olarak kendi fonlarımı kendim yönetmek istediğim için fonlara bakmadım.
Ama mesela Warren Buffett hiç bir şey bilmeyen yatırımcıların düşük maliyetli S&P 500 endeks fonunu her ay düzenli alarak hedge fonların ortalamasından daha iyi kazanç sağlayabileceğini söylüyor. Burada dikkat edilmesi gereken zamana yayarak, uzun vadeli ve düşük masraflı fonların seçilmesi.
Desteğiniz için teşekkür ederim.
Saygılar.
Merhaba, blogunuzu yeni keşfettim, hemen de izlemeye aldım. Temettü veren şirketlere uzun vade yatırım sürecine yeni başladım. Bu aralar bu konuda olabildiğince kaynak okumaya çalışıyorum.
Ancak portföyünüze bakınca bir konuyu merak ettim. Uzmanlar tarafından uzun vade yatırımcılara sık sık önerildiğini gördüğüm ve uzun vadede elinizde bunları tutun dedikleri bazı hisseleri sizde göremedim. Örneğin TOASO, TUPRS, TTRAK gibi. EGEEN de var, ancak siz ondan bahsetmişsiniz. Var mıdır bunun paylaşabileceğiniz bir nedeni?
Bir sorum da başvurulabilecek kaynaklar bakımından olacak. Bu temettü hisseleri ve uzun vade yatırım konusunda kendimi olabiğildiğince eğitmeye çalışıyorum, ancak sanki biraz bölük pörçük bir yol izliyormuşum gibi geliyor. Var mı acaba sizin yararlandığınız, bu işi öğrendiğiniz ve önerebileceğiniz bir kitap, internet sitesi, takip ettiğiniz bir uzman veya başka herhangi bir kaynak?
Şimdiden teşekkürler,
Sayın İlker Bey,
İlk sorunuzdan başlayayım. Portföyümü temettü portföyü değil de temettüsü büyüyen hisse portföyü olarak adlandırabilirim. Bu yüzden pazar payı artan, büyümeye yeri olan şirketleri tercih etmeye çalışıyorum.
Size kendinizi geliştirmeniz için bir kaç kaynak tavsiye edebilirim.
Öncelikle neden ve nasıl tasarruf etmeniz gerektiğini öğrenmek için;
Babil’in En Zengin adamını: https://www.lattedenborsaya.com/2017/06/22/babilin-en-zengin-adami-kitap-incelemesi/
Daha sonra da Zengin Baba Yoksul Baba kitabını okuyun: https://www.lattedenborsaya.com/2017/11/16/zengin-baba-yoksul-baba-kitap-incelemesi/
Daha sonra Warren Buffett’ı anlamak için tüm mektuplarını okuyun. Yaklaşık 40’ı aşkın mektubu var: https://www.lattedenborsaya.com/warren-buffettin-tum-mektuplarinin-cevirileri/?frame-nonce=9465c88d94
Sonra da Warren Buffett Tarzı’nı: https://www.lattedenborsaya.com/2017/06/22/warren-buffett-tarzi-kitap-incelemesi/
Borsa’da Tek Başına’yı: https://www.lattedenborsaya.com/2017/07/18/borsada-tek-basina-kitap-incelemesi/
Sıradan Hisseler Sıradışı Kârlar’ı: https://www.lattedenborsaya.com/2018/03/10/siradan-hisseler-sira-disi-karlar-kitap-incelemesi/
Son olarak da Akıllı Yatırımcı’yı okuyun: https://www.lattedenborsaya.com/category/kitap-incelemeleri/
Bunlar size nasıl tasarruf etmeniz ve nasıl yatırım yapmanız konusunda bilgilendirecektir.
Sonrası işin psikolojisi ve nefsinizi yenmeniz ile ilgili. Onun kitabı yok:) İradenizi günlendirmelisiniz.
ne kadar teşekkür etsem azdır, yorulmadan tüm yorumlara cevap verip, bilginizi paylaşıyorsunuz. Bu dağıttığınız karmaların size katlanan talih olarak geri gelmesini diliyorum sadece. 🙂
Kitaplara da bakacağım mutlaka, tekrardan teşekkürler, blogunuzu takipteyim.
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim İlker Bey, umarım yardımcı olur bu kitaplar.
İyi haftalar dilerim.
merhaba ağabey,
yatırıma devam ettiğin için tebrikler. 🙂 kimse yazmıyo demişsin ama 31 yorum olmuş maaşallah. 🙂
CIMSA gibi EGEEN ve ULUSE yi satmanı yanlış buluyorum 🙂 ama yapacak bişey yok, herkesin yöntemi ve portföyü farklı. 🙂 bence güzel büyüme hisseleri onlar uzun vâdede.
ben geçen ay elimdeki MGROS, AKBNK, GARAN ve MPARK gibi nahoş gördüğüm bazı hisseler ile kur rekor kırınca son dolarlarımı satarak, dolar bazında ciddi iskontolu olan sanayi hisselerimden tekrar aldım.
portföyümün 2/3ü 12 hisseden, 1/3ü vadeli altın mevduatından, kalan küçük bi kısmı da lira, euro ve frank harçlığımdan oluşuyor. aylardır güzel para biriktirmiştim, ama hem bedelli askerlik hem de imar barışı nedeniyle birikime bir süre ara vereceğim gibi görünüyor… 🙂
şu anki hedefim, 2019da 2500 lira temettü geliri… 🙂 2025te de milyoner olmak… allah yolumuzu açık etsin. 🙂
(hiçbi cümlem yatırım tavsiyesi değildir.)
Hoşgeldiniz Geleceğin Büyük Yatırımcısı:),
Son yaptığım satışlarda ne yalan söyleyeyim ben de emin değilim. Ama strateji değişikliği sebebiyle yapmış bulundum. Dönüş yok.
Askerlik ve imar barışına para çok lazım olur ona eminim fakat sana bir tecrübemi aktarayım. Ne olursa olsun maaşının en az %10’unu yatırıma aktar. Süreci bozma. Bozarsan toparlamayabilirsin.
%10 seni çok zorlamaz sanıyorum:)
Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
iltifatın için teşekkürler ağabey 🙂 bloomberg türkiye ilk açıldığında televizyonda akşamları habire küçük yatırımcı “bu durumda ne yapsın?”, “şu durumda ne yapsın?” denildikçe, bankacı ağabeyim de beni o sıfatla anardı. 🙂 ben de o nedenle seçtim bu nicki.
benim şu yaşımda anladığım, küçük yatırımcının vizyonu büyümeden, sermâyesi de büyümeyecek! çalışmalarımı hep bu yönde sarf etmeye çalışıyorum…
Tofaş biriktirmeye devam 1306 lot oldum 34000 bini buldu alımlarım kar/ zarar valla hiç Bilmiyorum:)tek bi şirket e odaklanmak daha iyi gibi..
Sayın Sercan Bey,
Bol kazanlar dilerim:)
Saygılar.
Merhaba Yiğit Bey,
Yine çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.Eskiden portföy durumunu görebiliyordum ancak şimdi göremiyorum.Bende mi bir yanlışlık var yoksa bir kısıtlama mı var.? Teşekkürler…
Sayın Murat Bey,
Düzenlemelerden dolayı sürekli orada tutamıyorum. Sadece eskiden beri takip edenler için iki gün bırakıp sonra kaldırıyorum. Hem kimse etkilenmesin hem de sorun çıkmasın diye böyle yapayım dedim.
Saygılar.
Yiğit Bey
Ne okumayı bıraktık,ne portföyü boşalttık. Blogunuz masaüstünde kısayollarda, cep telefonunda açık sekmelerde duruyor, her daim takibe devam.
13 Haziran itibariyle 2. yılımızı bitirdik. Her aldığımız lotu piyasada dolaşımdan çekiyoruz. Allah sattırmasın.
Kolaylıklar dilerim.
Hoşgeldiniz Abdullah Bey,
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Sonunda umarım finansal bağımsızlığımızı kazanacağız.
Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
Merhaba. Sizi ilgilyle takip ediyorum. Bu zamana kadar keşke ev, araba vs yerine temettü getirili kağıtlara yatırım yapsaydım diye düşünüyorum bazen. Ama bazen de son bir kaç yılı saymazsak temettü dışında bu hisselerde uçuk fiyat artışları olmadığını düşünüyorum.
Önümüzdeki dönemde parasal genişlemenin son bulmaya başlaması ile özellikle gelişmekte olan ülkeler için zor günler gelebileceğini değerlendiriyorum. tabi bu durumda temettüveren kağıtlar ne olur bilemiyorum.
Sayın Baba,
Mesajınız spam kutusuna düşmüş. Görmediğim için geç dönüyorum. Kusura bakmayın.
Bütün büyük yatırımcılar hisse senedi yatırımı yapmadan önce oturduğunuz evi almanız gerektiğini söylüyorlar. Bu yüzden zararda sayılmazsınız.
Sadece bizim yanlış anladığımız ve aşmak zorunda olduğumuz şeyler var. Mesela aşırı borçlanmamak için 3+1 yerine 1+1 ev almak gibi. Ama gel de anlat bunu hanımlara:)
Makro konularda pek tahmin yapmıyorum. Bilgim dahilinde değil. Fakat ayağını yorganına göre uzatmayan, yatırım yapmayan ülkeleri hiç bir zaman kolay günler beklemeyecek diye düşünüyorum.
Desteğinizi için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
sayın Lattedenborsaya yazdıklarınızı büyük bir keyifle okuyorum.
Bende temettü emekliliği için başlangıcımı yaptım. Hisse miktarları az olduğu için yazmayayım.
umarım ilerleyen günlerde paylaşacak daha hisselerimiz olur.
saygılarımla
Sayın Dethlesone,
Hayırlı olsun. Lütfen kendinizi kitaplarla ve gözlemle hem psikolojik olarak hem de yatırım anlamında geliştirmeyi bırakmayın.
Gerisi kendiliğinden gelir.
Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
Merhabalar Yiğit Bey;
Portföydeki gelişmeler görmek sevindirici… İnşallah sonuna kadar bu şekilde devam eder..
Kendi adıma ise, son yaşanan düşüş de tek bir hisse bile kaptırmadım aksine ufakda olsa eklemeler yaptım ama totalde kayıp var tabiki…
Yine kendimi tutamayıp THY ve GARAN aldım biraz yüksek fiyattan, onlardada uzun vadeci oldum zorunlu olarak fakat zararı çıkarttığımda satarak sadece kendi hisselerimden almaya KESİN karar verdim.. 🙂
Hoşgeldiniz Tuğsel Bey,
Şimdi hata yapmanız sonra büyük hata yapmanızı engeller. Onun için bence hatalarınızı iyice analiz edin. Hangi duygularla, hangi sebeplerle alım yaptığınızı iyice anlayın.
Böylece bir daha yapmazsınız 🙂
Saygılar.
Bu arada 4 temmuz günü BOLUC dan yatan temettü ile bu yılki toplam tutar 294,68 tl oldu ve bu yılı kapattık…
İnşallah bunu seneye 2 katına çıkartabilirim…
Sayın Tuğsel Bey,
Bol kazançlar dilerim. Umarım daha nice seneler bol bol temettü alırız.
Saygılar.
Yigit Bey Merhaba,
Elinize saglik detayli degerlendirmeniz icin. Okumayi mi biraktiniz demissiniz ama ben aslinda ay sonunda hemen yayinlanir yayinlanmaz okuyorum yazinizi; ancak yorum yazmak icin biraz bekliyorum cunku burdaki yorumlar ve cevaplar da cok ogretici oluyor.
Her ne kadar psikolojik olarak yipransam da biraz son gelismelere ragmen portfoyden satis yapmadim. Zaten uzun vadeciyim diyen herkesin de bence boyle dalgalanmalarda hissesine sahip cikmasi gerekiyor. Yine de patates fiyatlari bu kadar artmamaliydi tabi 🙂
Portfoy buyuklugu 50000 civarinda su anda. SODA, EGEEN, TUPRS, ENJSA, AKSA, HEKTS ve ADANA. Ben temettu olayina biraz gec girdigim (Mart 2018) icin maliyetlerim biraz daha yuksek diger arkadaslara gore. SODA ve HEKTS portfoyu sirtlarken EGEEN ve AKSA da geriye cekiyor. Hisse satmayi pek dusunmesem de bu 2 sirketi de biraz daha dikkatli izleyecegim, bilanco ve temettulerinde hosuma gtmeyen seyler olursa satabilirim. Gelen temettuler haricinde, artik pek yeni alim yapmiyorum BIST’de. Cunku USD’nin daha da artacagini dusunuyorum, bu sebeple elime gecen tasarrufu su an icin USD’de tutuyorum.
Bunun disinda gecen aylardan arastirdigim uzere biraz da ABD’den LMT hissesi aldim. ABD’de Temettu verimi dusuk ama prim potansiyeli yuksek baska hisseler arayisindayim. Ilk tasi riski biraz daha az olsun diye LMT ‘ye attim. Sizin gibi finans okumus biri degilim umarim hisse tercihlerinde basarili olurum; kazandigimiz parayi buhar etmeyelim de sonra 🙂
Uzun bir yazi olmus, kusura bakmayin.
Tekrar desteginiz ve emeginiz icin tesekkurler.
Cihan
Sayın Cihan Bey,
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Daha da uzun yazabilirsiniz, hiç sorun değil. Yorumlar bana çok yardımcı oluyor. Bazen farklı düşünen arkadaşların fikirlerini dinliyoruz, bazen de tecrübeli arkadaşların bilgilerinden faydalanıyoruz. El elden üstündür derler sonuçta.
Dalgalanmalar bizim daha önceden hazırlandığımız olaylardı. Psikolojik olarak hazırlamaya çalıştık kendimizi ve sanırım şimdilik başarılı olduk. Hisse senedi alım satım ve değiştirmelerim biraz artsa da yine de portföyün ana bileşenlerini değiştirmedim. Değiştirmemeye de çalışıyorum.
Portföyümüz hemen hemen birbirine benzer durumda. Bende borçlu şirket daha az. Bu da faizler ve dolar yükselirken avantaj sağlarken tam tersi olduğunda olumsuz yansıyabilir.
Ne kadar makroekonomik yorumlar yapabilsem de geçmişte bunların bol bol yanlış çıktığını gördüm. Bunu bırakmamda Warren Buffett’ın da etkisi büyük tabii.
Yurtdışındaki hisseleri ben de takip ediyorum. Almam biraz daha sonra olacak. Önce borçlarımı temizleyip hafifletmek istiyorum. Sonra yavaş yavaş alımlara başlayacağım. O zaman da detaylı analizlere başlarım diye düşünüyorum. Şimdi yapınca havada kalıyor maalesef.
Saygılar.
Merhaba,
Ben de bloğunuzu takip eden sessiz izleyicelerden birisiyim:) Yaşım 32 yaklaşık 7-8 yıldır da borsayı takip ederim. İlk başlarda al-sat şeklinde şeklinde alım satım yapıyordum fakat zamanla bunun doğru olmadığını, hisselerin temel değerlerine, kurumsallığıma ve tememttü ödeme politiklarına göre yatırım yapmanın daha doğru olduğunu gördüm. Son 1 yıldır da uzun vadeli temettü yayırımcısı olarak aranızdayım. Portföyümde CIMSA,BRİSA,PETKİM,ULUSE ve EGEEN var. CIMSA nın ağırlığı portföyde %50 ve bu son zamanlarda CIMSA nın negatif fiyatlanmasıyla portfoyumu küçülttü. Bu fiyatlardan da satmanın doğru olduğunu düşünmüyorum artık ama USD ve faizlerin her geçen gün değer kazanması CIMSA yı terk etmeye götürüyor.
Aylık düzenli alımlarla portföyümü desteklemeye devam edeceğim ama hisse seçiminde kararsızım. SODA hedeflerim arasındaydı ama son zamanlar primlendi. Sanırım hisse yerine gram altın veya USD de aylık alımlarla devam edeceğim.
Sayın Uğur Bey,
Aynı yaştayız. Umarım hedeflerimize ulaşırız.
Dövizdeki artış dövizle yatırım yapan şirketleri maalesef olumsuz etkiledi.Ama sonrası ne olur ben de bilemiyorum.
Aslında alımları aylık küçük küçük yaparsanız uzun vadede ortalama oluşturursunuz. Yükselen piyasalarda maliyetiniz artarken düşen piyasalarda maliyetiniz düşer. Ben böyle yapmaya çalışıyorum. Başarılı oluyor muyum? Eh işte diyelim.
Umarım zararınızı en kısa sürede çıkarırsınız. Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
Merhabalar, Temettü gelirlerinizi nasıl bir hesaplama ile buluyorsunuz. Kullandığınız kaynak var mıdır acaba?
Sayın Ebru Hanım,
Hisse senedi sayısı X hissenin verdiği net temettüyü her bir senedim için buluyorum. Sonra hepsini toplayıp “ileriye yönelik” almam muhtemel olan temettü gelirini hesaplıyorum. Bu gelir tüm senetler elimde durursa 2019 yılı boyunca alacağım tutarı gösteriyor.
Excel’de elle yapıyorum bunu. Herhangi bir kaynak kullanmıyorum başka. Hisselerin vereceği temettülere de http://www.isyatirim.com.tr‘den bakıyorum.
Sonra buna diğer varlıklarımdan gelen geliri de ekleyip elde ettiğim toplam pasif geliri buluyorum.
Saygılar.
Çok teşekkürler cevabınız için