Mayıs 2018 İtibariyle Portföy Durumu ve Temettü Geliri

Herkese selamlar! Temettü emekliliği yolunda Mayıs ayı geride kaldı. Çok sallandık, bolca panikledik. Dolar yeni zirvelere yelken açarken, borsada olanlar çok panikledi. Hisse senedi portföyümün ise üst üste değer kayıpları devam ediyor.

Bütçem elverdiği oranda az da olsa aylık alım yapmaya devam ediyorum. Tasarrufa ve ek gelir yaratmaya odaklanıyorum.

Yani şirketlerim kendi bilançolarını sağlamlaştırırken ben de kendi bilançomu sağlamlaştırmaya uğraşıyorum. Bakalım becerebilecek miyim?

Lafı çok uzatmadan önce kayıt tutmak açısından piyasalar hakkında genel bilgi vereceğim. Daha sonra portföy durumunu ve temettü gelirini verip yazıyı bitireceğim.

Not: Bu piyasa koşulları alıp 10 yıl tutacağım, her zaman alacağım şirketin temel yapısı bozulmadıkça hiç satmayacağım diyen biz yatırımcılar için çok büyük dersler içeriyor. 120.000 binlerde bunu demek ne kadar kolaysa, şu an ve düştükçe bunu demek o kadar zorlaşacaktır. Ben bazen alım yaparken sanki boş kuyuya para atıyormuşum gibi geliyor:) Ama devam ediyorum.

Hadi başlayalım.

coins-548949_1920
Mayıs 2018 İtibariyle Portföy Durumu ve Temettü Geliri

Mayıs 2018 İtibariyle Piyasalar

Nisan sonunda BIST 100 104.283’ten kapatmıştı. Mayıs sonunda ise 100.652 oldu. Yaklaşık %4 daha düşmüş olduk. Geçen ayı 4.09’la kapatan dolar 4.90’ları görerek 4.55’e indi. Sterlin de 6.04’ten işlem görüyor. Gram altın ayı 189.93’ten kapattı.

Yine borsanın düştüğü ve dövizin çıktığı bir ay oldu. Portföyüm de bundan nasibini alarak TL bazında çok değer kaybetmese de dolar bazında kan kaybını sürdürdü.

Peter Lynch’in Kokteyl Teorisi’ne bakarsak acemilerin hisse senedi tüyosu almaya değil de vermeye geldiği zamanları geçtik. Yani 4. aşamanın sonuna geldik gibi. 1. aşamada görüşmek üzere diyelim:) Herkese, özellikle uzun vadecilere şu anki ruh hallerini kaydetmelerini öneririm. Her şeyi açık açık bir kağıda yazsınlar. Coşkuda okurlar.

Bu arada 3 puanlık faiz artışı yaptı Merkez Bankamız. Biz de buna sevindik:) Finans dünyası böyle garip işte… Adamın algısıyla öyle bir oynarlar ki aldığın borcun faizi artar sen sevinirsin. Halbuki cebinden bundan sonrası için daha fazla para çıkacak.

Başlamadan bir ek daha yapayım. Bu aralar İtalya ve İtalya’nın devasa kamu borcu konuşuluyor. Borcu çevirmekte zorlanırlarsa AMB (Avrupa Merkez Bankası) faizleri arttırmada ayak sürüyebilir. Tahvil alımlarını uzatabillir ya da genişletebilir. Bakalım görelim ne olacak. İtalya hakkında daha fazla bilgi için Aykut Bey’in twitlerine bir göz atın derim. 

Bizi zaten konuşuyorlar:)) Onu hepimiz biliyoruz.Bahsetmeye gerek yok. Biz portföy durumuna geçelim.

Mayıs 2018 Sonu İtibariyle Portföy Durumu

Nisan 2018 portföy durumuna buradan bakabilirsiniz. 

Toplam portföy büyüklüğü 30.131 TL oldu. Geçen aydan bu aya portföye 500 TL daha ekleme yaptım. Yine hedeflediğimden 1000 TL daha az ekledim. En az 1500 TL ekleme yapmam gerekiyordu.

En azından bu ay da alım yapabildiğim için seviniyorum. Önemli olan süreci bozmamak.

Bir de şunu farkettim ki düşerken alım yapmak çıkarken alım yapmaktan daha zor. Yükselirken nasıl olumlu haberler pompalanırsa, düşerken de aynı şekilde olumsuz haberler pompalanıyor. Yani “kuşlar, çiçekler, ağaçlar” modundan “batsın bu dünya” moduna geçiyor insan. Eskilerden sayın Baba’nın dediği “Duygusuz insan mı olur la”.

Mesela 3.50’den pahalı diye dolar almıyorsun, fakat 4.90’dan aldırıyorlar. Örnek bir senedi 20 TL’den kapış kapış alırken, 10 TL’den alamıyorsun.

Etrafımda hiç yatırımla ilgisi olmayan insanlar döviz bürosuna gitti bu ay. Az da olsa dolar aldılar. Düşen piyasada hayatta kalma iç güdüsü çalışıyor galiba bir çok insanda.

Hisse Senedi Varlığı

Portföydeki senet sayısını 12’den 8’e indirdim. ASELS’leri sadece yeğenlerimin bayram harçlıları için aldığımı düşünürsek aslında senet sayım 7 olmuş oldu. Bu da portföyümdeki şirketleri daha yakından kontrol etmemi sağlayacak. Sattığım senetlerin yerine portföyde bulunan senetlerden alım yaptım. Başka ekleme olmadı.

Hisse senedi varlıklarımdaki değer kayıpları devam ediyor. Ama ayı piyasası bu tabii, kayıplar olacak.

Bu arada farketmişsinizdir, kazancın çoğu HEKTS’tan geldi. Yani genele yayılmış bir değer kazancı yok:) Eğer orada sorun çıkarsa portföyün değer kayıpları da hızlanacaktır.

Göreceğiz bakalım.

Hisse senedi dağılımına bakarsanız AKSA hariç önemli döviz yükümlüğü yok. AKSA buna dikkat etmeli. Ben de izleyeceğim. HEKTS’ın temettü vermemesi iyi oldu. Bu piyasada, faiz oranları ve döviz bu Haldeyken şirketten yüklü miktarda nakit çıkışı olması beni rahatsız ederdi.

ANHYT faizlerin yükselmesinden yarar sağladı. Yeni zirvelere gitti. Açık konuşmak gerekirse o kadar Warren Buffett mektubu çevirmeme rağmen Türkiye’de faizlerin artmasının sigorta şirketlerine yarayacağı aklıma gelmemişti. Onu da öğrenmiş olduk.

Nakit Varlığı

3032 TL nakit varlığım devam ediyor. %14.50’den 32’lükte.

Nakit varlığını dolara ya da hisseye çevirmedim. Yedek kuvvetleri hemen sahaya sürmek niyetinde değilim.

Savaşın gidişatına göre kritik gördüğüm yerde onları sahaya sürmek istiyorum ki gidişatı değiştirebileyim. Hehe, fazla Sun Tzu okursan böyle sıkıntılı bir insan olabiliyorsun işte. Mazur görün:)

Portföyün Diğer Para Birimlerine Göre Durumu

Toplam büyüklük 30.131 TL.

  • 6622 dolar.
  • 4988 sterlin.
  • 158.64 gram altın ediyor.

TL bazında aylık kaybım %3 civarında olmasına rağmen dolar bazında kaybım %14 olmuş oldu. Yani doların artışı acıttı. 

Sterlin ve gram altında da benzer durumlar söz konusu.

Bu da bana portföyü çeşitlendirmek için bir ders oldu. Şu anda portföy küçük olduğu için önem vermiyorum fakat ileride yurtdışı varlıkları ve Eurobond gibi döviz varlıkları ile portföyü çeşitlendirmeyi düşünüyorum.

Bazen soruyorlar yurtdışına niye yatırım yapmıyorsun diye. Basitçe para yok diye cevap veriyorum:)

Temettü Yönünden Portföyün Değerlendirilmesi

Şimdi gelelim blogun asıl kuruluş amacına. Temettü geliri elde ederek emekli olmayı planlıyorduk değil mi? 🙂

Hatırlarsanız portföyün amiral gemisi HEKTS temettüsünü kestiği için yıllık temettü gelirlerimde düşüş olmuştu. Duraklama dönemi devam ediyor.

Bunun bir sebebi de yüksek temettü verimine sahip olup temettüsünü ve piyasa fiyatını arttıramayan şirketlerden hem temettüsünü arttırıp hem de piyasa fiyatını arttıran, yatırım için nakit ayıran şirketlere geçmeye çalışmamdır. Bu da çimento ve GYO sektörlerindeki görece yüksek temettü verimi olan sektörleri değiştirdiğim manasına geliyor.

İleriye yönelik almam muhtemel yıllık temettü gelirim bu ay 775 TL oldu.

Net temettü verimim ise 775/31.131= %2.57 oldu.

Mevduattan gelecek 373 TL’lik mevduat gelirini de eklediğimde bu ay elde ettiği pasif gelir 1148 TL olmuş oldu.

Şu anda özgürlüğümü kazanmam için günlük 115 TL pasif gelirim olması gerekiyor. Şu anki durumda 1148/115= 10 gün lük özgürlüğümü kazanmış oluyorum.

Daha kazanılacak 355 gün var. Önümde de 8.5 yıl kaldı.

Toparlarsam

Bol heyecanlı, panikli bir ayı geride bıraktık. Dolar aldı başını gitti ve portföyün değeri dolar karşısında erimesini sürdürdü.

Temettü gelirindeki tıkanma da devam ediyor.

Bunlara rağmen her ay düzenli alım yapıyorum. Amacım hisse sayımı, ortaklık payımı ve temettü gelirimi arttırmak. Sonunda da  belli bir ortalama yapmak niyetindeyim.

Bunu yaparken de ek gelir yaratmaya çalışıyorum. Bundan sonra zamanımı nakit akışımı arttırmak için kullanacağım. Nasıl olsa senetleri belirleyip alımları otomatiğe bağladık.

Sizin portföyünüz ne durumda? Hisse tutmaya devam diyor musunuz? Değişiklik yaptınız mı? 

Saygılar.

27 Yorum

    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Burak Bey,

      Fonları takip etmiyorum fakat iyi yönetiliyorsa ve komisyonları iyiyse düşünülebilir.

      İçinde bulundurdukları varlıkları da takip etmek gerekir. En tepesinden almak zararlı olabilir sonuçta.

      Saygılar.

      Haziran 1, 2018
    • Umut demiş ki:

      Selam,

      İş bankası yabancı hisse senedi fonu Yıllık dolar bazında %3.56 getirmiş son 1 yılda. Akbank’ın fonları daha başarılı. TEFAS.GOV.TR ‘den karşılaştırabilirsin. Dolar son 1 yılda bazında %4 getiri yakalamış fon mevcut…

      TL vadeli yerine çok daha yüksek getiri olanağı mevcut. Ancak dolar bazında değerlendirince, çeşitli bankalarda yıllık %3,8 – 4 ‘lere yaklaşan döviz faizi var.

      Haziran 2, 2018
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Umut Bey,

      Katkınız için çok teşekkür ederim. Faydalanmak isteyenler için dursun burda.

      Saygılar.

      Haziran 2, 2018
  1. Tutumlu demiş ki:

    İtalyanın düştüğü durum Türkiyedeki duruma ne kadar çok benziyor değil mi ? 🙂 Dediğiniz gibi çıkarkan alma olayı psikolojik stres’in beyinde yarattığı sardır yada kaç ! Halbu ki marketlerde bir şey indirime girse koşa koşa almaya giderler dolar ev bilmen ne fiyatı düştümü alan olmaz hahaha 😀 Bence düştükçe saldırmaya devam edin 😉 Ben dolarda öyle yapıyordum hatta kademe kademe neden almadım diye kendime kızmıştım çünkü her alışımda daha da düşmüştü geçen sene 😀 Şimdiki hali ortada erken satmasaydım keşke 1 sene az beklemişim.Bu arada sizi tebrik ediyorum biriktirdiğiniz para kadar elalemin borcu var belkide halkın yüzde 90’nından fazlasının.Biz doğru yoldayız.Ben 5 tl ile başladım şimdi nerelerdeyim.Bana cimri harcamıyorsun diyip kızan insanlar borç içindeler nedense.Belli bir miktara gelmeden ayağımı gazdan çekmeyi düşünmüyorum ki paylaştığınız charlie munger de aynısını demiş demekki bende bir yanlış yok.Bu arada Yeni bir kitap keşfettim adı” yan komşum milyonerler” malesef ingilizce ve üç adet serisi mevcut.”the millionaire next door” adıyla piyasada rewievlerini okuyunca doğru yolda olduğumu anladım.Boşuna giydiğim kot pantolonun rengi solduğunda çöpe atmak yerine kumaş boyasıyla boyamıyormuşum 😀

    Haziran 1, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Tutumlu,

      Sadece yatırımda değil, ne iş yaparsanız yapın size karşı çıkanlar, boşa kürek çektiğinizi söyleyenler olacaktır:)

      Benim için onları haksız çıkarmak en büyük zevk. Kendime böyle bir yol çizdim.

      Yatırıma gelirsek, ne kadar özsermaye koyarsanız ve onu ne kadar uzun süre yatırımda tutarsanız o kadar çok kazanırsınız. Özkaynak biriktirmenin yolu da tasarruftan geçiyor. Yani doğru yoldasınız.

      Saygılar.

      Haziran 2, 2018
  2. Paracigim demiş ki:

    Düşerken panik olunduğu sürece felsefe oturmamış demektir. Şirketin verilerinde herhangi bir değişiklik olmadığı sürece fiyatın ucuzlaması bizi niye üzsün ki. Hatta temettülerden önce düşsün ki daha da arttırabilelim hisselerimizi. Madem temettü yatırımcısısınız borsa düştükçe sevinmelisiniz 🙂

    Haziran 1, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Paracığım,

      Beni de hep şaşırtmıştır bu olay. oturtuyoruz yavaş yavaş ama. Üzerinde çalışıyoruz.

      Saygılar.

      Haziran 2, 2018
  3. Deniz Taşkın demiş ki:

    Merhabalar,

    Öncelikle aynı zihniyete şuan Bursa’dan 31 yaşında 2017 kasımından beri ulaştığım için sürekli araştırma yapıyorum. Emek, azim, takip, analiz ve özellikle kendi disiplininiz için olduğu halde bizlerle paylaştığınız değerli bilgi paylaşımlarınız için takdir, tebrik ve teşekkür ediyorum. Takip etmeye ve tüm yazılarınızı okumaya devam edeceğim.

    Benim bir sorum olacak çözümünü bulamadığım bulmuş olabilirsiniz düşüncesi ile.
    İnvesting de ki oluşturduğumuz portföyde temettü veriminden sonra maliyetin net temettü verimi miktarınca düşmesi gerekiyor, ancak burada otomatik bir şekilde işlenmediğini fark ettim. Bu işlemi otomatik veya manuel şekilde nasıl işlete bilirim portföye?

    Bu arada doğru hisse seçiminin ne kadar önemli olduğunu son 1-2 ay içerisinde anladım. Sizde mevcut olan karın aynısının negatif yönde benim portföyümde yer alışını izledim.(Asels ve petkm hisseleri sayesinde). Pahalı olarak almamak ve bunu çok iyi analiz etmek gerekiyormuş. Ancak olsun panik yok uzun vadede tecrübe kazanarak ve sürekli yatırıma devam ederek hedefimize hiç durmadan yürüyeceğiz.

    Haziran 2, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Deniz Bey,

      Öncelikle Bursa’ya selamlar. Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Investing’de öyle bir problem var. Ben kendimce silip eski tarihli olarak tekrar giriyorum. Böylece düzeltmiş oluyorum. Otomatik nasıl yapılır bilmiyorum.

      Doğru hisse seçmeye çalışmak (patronu hissedar dostu, özsermaye kârlılığı yüksek, üçkağıtçı olmayan, rekabetçi üstünlüğü olan), zamana yayılı olarak almak biz amatörler için çok kritik.

      Ayrıca piyasa bazen çok absürd fiyatlara ulaşabiliyor. Ona yapacak bir şey yok:)

      Size bol kazançlar dilerim. Görüşmek üzere.

      Saygılar.

      Haziran 2, 2018
    • Deniz Taşkın demiş ki:

      Teşekkürler.

      Size de bol kazançlar. Zaten bu istikrarlı ve kararlı ilerleyiş başarıyı elbet getirecektir hiç şüpheniz olmasın. 🙂

      Selamlar, saygılar.

      Haziran 2, 2018
  4. Okan Atabağ demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey

    Size bir konuyu danışmak istiyorum. Gördüğüm kadarıyla sizde investing kullanıyorsunuz portföy takibi için. Ben aldığım temettüleri tekrar hisse senedi almak için kullanıyorum. Aldığım temettü ile tekrar aynı hisseyi alıyorsam sizce investinge eklerken aldığım fiyat ile mi eklemeliyim yoksa 0 maliyetle mi eklemeliyim? Sıfır mailiyet ile eklersem temettüyü bedelsize çevirmiş gibi oluyorum ve böylece maliyetimi düşürmüş oluyorum. Bu konuda dorusu sizce hangi yöntemdir?

    Teşekkürler

    Haziran 2, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Okan Bey,

      Ben aldığım fiyattan ekliyorum. Yani aslında tamamen silip ne kadar hissem ve maliyetim varsa onu tekrar yazıyorum.

      Sonuçta o hisseyi sıfır maliyetle almıyorsunuz. Belli bir para veriyorsunuz.

      Tarihi de geriye doğru atarak kendimce düzeltiyorum. Kendimce böyle bir çözüm buldum.

      Saygılar.

      Haziran 2, 2018
  5. Hakan Y demiş ki:

    topiğin ana konusu temettü olsa da kısa ve orta vadenin yıldızları faiz ve döviz olacak gibi.

    ben temettü hisselerini çocuğum için alıyorum muhtemelen hayrını göremiyeceğim ama döviz orta vadee kazandıracak gibi.

    Haziran 2, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Hakan Bey,

      Döviz ve faiz artışları bir çok şirketin kârını törpülüyor. Aynı zamanda paranın alternatif maliyetini de arttırıyor.

      Eğer böyle bir dönem gelecekse daha dikkatli yatırım yapmak ve seçici olmak gerekecek.

      Uzun vadede ise ufak ufak biriktirip tıkırdıyoruz zaten:)

      Önemli olan tasarrufu elden bırakmamak.

      Saygılar.

      Haziran 2, 2018
  6. yiğit bey yine güzel bir yazı olmuş ben sizin gibi rutin alımımdan farklı olarak bir de aselsan halka arzına katıldım ayrıca akbank gelişmiş ülkeler teknoloji fonundan alım yaptım.

    Haziran 2, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Emre Bey,

      Pasif gelir elde etmenin bir çok yolu var. Yeterki pahalıya almayın.

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Haziran 2, 2018
  7. Sina Savas demiş ki:

    Iyi gunler Yigit Bey ,.Cok eski bir borsa yatirimcisiyim ancak bu yillarin bana hic bir sey ogretmedigini goruyor sizi ilgi ile takip ediyorum.Su anda yuklu miktarda Arcelik hisse senedine sahibim.Ancak tum ezberlerim bozuldu.Arcelik,2017 temmuz dan itibaren surekli dusuyor.Sirketin durumu bu kadar dusus gerektirecek kadar gibi gelmiyor bana.Nedir bu buyuk yikim, aklima bir tek sirketin icinden yeni cikacak sirketler geliyor.Ancak bankalar derecelendirme kuruluslari tarafindan negativ takibe aliniyor onlar Arcelik kadar yikilmiyor.Panik durumundayim
    Arcelik hakkinda ki dusuncelerinizi ogrenebilir isem cok mutlu olurum.Saygilar

    Haziran 4, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Sina Bey,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Aynı şekilde size yardımcı olmak isterdim fakat ARCLK ne oluyor, nerelere gider ben de bilmiyorum.

      Kusura bakmayın.

      Saygılar.

      Haziran 4, 2018
  8. yasir demiş ki:

    selamlar saygılar yazılarınızı elimden geldiğince takip ediyorum sadece sormak istediğim 1-2 soru var temettü denilince akla ilk gelen hisselerden pınar grubu hisselerini hiç düşündünüzmü yoksa özellikle gıda grubu hisselerinden kaçınıyormusunuz yanlış yorumlamıyorsam gıda grubu en sağlam gruplardan birisi bence sağlam şirket olduğu sürece tabiki … 🙂
    ayrıca sarkuysan da temettü yönünden oldukça iyi işler çıkarıyor ha bide şişecam grubu bunlarla ilgili araştırmalarınızı ve öngörülerinizi merakla bekleyeceğim (tabiki al-sat öngörüsü yapmayacağınızı biliyorum :)) saygılarımla

    Haziran 12, 2018
    Yanıtla
  9. Lattedenborsaya demiş ki:

    Sayın Yasir Bey,

    Maalesef kaynaklar tasarruflarla sınırlı olduğu için her şirkete ortak olmak mümkün olmuyor. Kendimi temettü hissesi yatırımcısı olarak tanımlamıyorum. Temettüsü büyüyen hisse yatırımcısı olarak tanımlıyorum. O yüzden yüksek nakit temettü büyüme dağıtma oranına sahip şirketler yerine kârının daha azını temettü olarak dağıtan ve kalanını büyümeye ayıran şirketleri tercih ediyorum. Böylece uzun vadede alacağım temettünün artacağını umuyorum.

    Şişecam grubundan Soda taşıyorum ama Sarkusyan’a hiç bakmadım. Umarım kafanızdaki soru işaretlerini gidermişimdir.

    Saygılar.

    Haziran 12, 2018
    Yanıtla
    • yasir demiş ki:

      teşekkürler olayı yavaş yavaş anlıyorum sanırım sadece temettü vermesi yeterli olmuyor sizin için bir düzen lazım artış lazım fikrinize saygılıyım.. benim görüşümse en az
      1 çimento sektöründen
      1 gıda sektöründen
      1 yeniliğe yatırım yapan köklü firma(aksa – kordsa gibi)
      1 koç grubu
      1 de ilaç sektörü
      saygılarımla…

      Haziran 12, 2018
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Yasir Bey,

      Hisse tercihleri hatta portföydeki diğer yatırım araçlarının oranı bile kişiden kişiye değişebilir.

      Evet temettü vermesinden ziyade bunun artması benim için önemli diyeyim:)

      Saygılar.

      Haziran 19, 2018
  10. Mumin Cicek demiş ki:

    Alırım satmam. 2016 mayıs ayında portföyümü ev almak için bozmuştum ve aynı gün portföyümdeki hisselerden birer tane almıştım. şuan gayet iyi durumda. karlılığım da iyi. temettülerimi de ekledim üstüne. aylık maaşımın %15-20 arasını hisselerime ayırıyorum. maaşımın yattığı gün alırım bir daha bakmam taaa bir sonraki ay sonuna kadar.
    hedefim 2035 yılında en az 1.000.000 TL’lilik portföye sahip olmak ve sonrasında temettüleri ile ölene kadar güzel bir emeklilik geçirip çocuklara devredip bu dünyadan göçüp gitmek :))))

    Haziran 19, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mümin Bey,

      Ev galiba hayatımızda sahip olacağımız en önemli varlık. Peter Lynch ev almadan yatırım yapmayın diyor. Warren Buffett da nişan yüzükleri ile birlikte aldığım en kârlı varlık evimdi diyor.

      Ben de maaşımın şu an sadece %10’unu aktarabiliyorum maalesef. Hedefim de maaşım kadar temettü alabilmek. Bakalım becerebilecek miyim?

      Umarım siz de hedeflerinize ulaşırsınız.

      Saygılar.

      Haziran 19, 2018
    • mumin cicek demiş ki:

      Sabır varsa olur. Borsa biz küçük yatırımcılar için sabır demektir.

      Haziran 19, 2018

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.