Sıradan Hisseler Sıra Dışı Karlar Kitap İncelemesi

Herkese selamlar! Uzun zamandır kitap incelemesi yapmıyordum. Sebebi Philip A. Fisher’ın “Sıradan Hisseler Sıra Dışı Kârlar” isimli kitabının incelemesinde kaybolmuş olmamdır:)

Öyle bir kitap ki mutlaka sakin kafa ile okumanız gerekiyor. Warren Buffett’ın iki akıl hocasından biri olan Philip A. Fisher tarafından yazılmış. Normalde sadece 10-15 müşteriye hizmet ünlü yatırımcı artık bilgilerimden çok parası olmayanlar da faydalanmalı diyerek yazmış kitabı.

Magazin tarafı yok. Övünme yok. Önemli yerleri çizmek için kaleminizi mutlaka yanınıza alın. Not defterinize de dönüp bakmak için en önemli yerleri not edin.

Bu kitap “Akıllı Yatırımcı” ile birlikte okumam gereken ama okuyamadığım iki kitaptan biriydi. Böylece açıklarımdan birini kapatıyorum.

Çok uzatmadan kitapla ilgili düşüncelerimi paylaşayım.

Hadi başlayalım.

IMG_1225
Sıradan Hisseler Sıra Dışı Karlar Kitap İncelemesi

Genel Bilgiler

Scala yayınlarından çıkmış “Sıradan Hisseler Sıradışı Kârlar”. Philip A. Fisher’ın hayatı boyunca yayınladığı 3 kitabın birleşiminden oluşuyor. Bunlar sırasıyla Sıradan Hisseler Sıradışı Kârlar, Muhafazakâr Yatırımcı Rahat Uyur ve Bir Yatırım Felsefesi Geliştirmek. Ben bu gün size ilk kitap hakkında çeşitli bilgileri ve düşüncelerimi aktaracağım.

Kitabın tamamı 358 sayfa.

Yazarı Philip A. Fisher (1907-2004). 1928 yılında kariyerine başlamış ünlü yatırımcı Stanford İşletme Fakültesi Mezunu. Mükemmel bir yatırım kariyeri var ve özetle çok iyi yönetilen, Ar-Ge’si kuvvetli ve etkin olan büyüme hisselerine uzun vadeli yatırım yaparak bunu elde etmiş. Hisse senetlerini değerlendirirken kullandığı 15 ünlü ilkesi ile de biliniyor yazar. Ayrıca Warren Buffett’ın akıl hocalarından biri. Belki Ben Graham’dan bile daha fazla etkisi olabilir.

Neşenur Domaniç tarafından çevrilmiş. Ellerine sağlık.

İlk bölüm olan “Sıradan Hisseler Sıra Dışı Kârlar”  1-216 arasındaki sayfaları kaplıyor.

Okunuşu

Bir ders kitabı gibi düşünün “Sıradan Hisseler Sıra Dışı Kârlar” kitabını. Çok sakin kafayla okunamız lazım. İçinde matematiksel formüller olmamasına rağmen anlatılan şeyler dikkat ve özen istiyor. Kitap yatırımcı olarak sizi olgunlaştırıyor.

Zaten normalde de bir kerede okuduğumu anlamam:) bu yüzden bunu kesinlikle ikinci kere okuyacağım. Bu sefer altını çizdiğim yerler hakkında uzun uzun düşünerek.

Kitap ve Bölümleri Hakkındaki Düşünceler

Warren Buffett’ın mektuplarının neredeyse tamamını okumuş ve çevirmiş biri olarak söyleyebilirim ki Philip A. Fisher ve Warren Buffett’ın yatırım tarzları arasında çok benzer yanlar bulacaksınız. Warren Buffett’ın hissedarlarına yazdığı mektuplarda 1958 yılında yazılmış bu kitaptan bir çok sözle karşılaştım. Sanki mektupları  Philip A. Fisher ile birlikte yazmışlar. Zaten bu kitaba başlamamda Warren Buffett’ın bir mektubunda yaptığı öneri de büyüktü.

Bende iz bırakan bazı yanları oldu kitabın. Onlardan bahsedip kitap bölümlerini yazayım.

İlki; “yerinde durma, hisseleri oturduğun yerden rapor okuyarak araştıramazsın. Dışarı çık ve insanlarla konuş. Doğru soruları sor cevaplar al.” demesi oldu. Faaliyet raporlarına günlerce gömülmeyin, para dünden değil gelecekten kazanılır diyor ünlü yatırımcı. Finansal göstergeleri ise ayrıntılı incelemek gerektiğini belirtiyor. Bunun için kendi bilgi toplama yöntemini ve sormanız gereken sorular var. (İşimize gelse de gelmese de şirket ziyaretleri bu işin bir parçası)

Kesinlikle dürüst ve ehil kişiler tarafından yönetilen şirketlerle ilgileniyor

İyi bir büyüme hissesi hiç bir zaman kısa vadeli düşüncelerle satılmamalı diyor. Piyasada her zaman oynaklık olacaktır. Savaşta dahi… Ama her savaş söylentisinden sadece 10’da biri doğru çıkar diye de ekliyor.

Bir de kâr payı (temettü) yaygarası bölümü var. Onu da dikkatli okumak lazım. Orada da yüksek temettü düşük büyüme yerine, düşük veya sıfır temettü ile seçilen büyüme hisseleri ile ileride daha fazla temettü geliri elde edilebileceği vurgulanmış. Yani kârının çoğunu dağıtmak yerine yatırım yapan şirketlerin neden tercih edilmesi gerektiği anlatılmış. Bu bölüm yüksek temettü verimi düşük büyüme hisselerine olan mesafemi daha da arttırmış oldu.

Kısaca kitap ilmek ilmek iyi bir büyüme hissesi nasıl seçilir onu anlatıyor önce. Daha sonra da bir büyüme hissesinin üstünde nasıl oturulur onu gösteriyor. Sanırım çoğumuz için hisseleri bulmak  onu satmadan beklemekten çok daha zor. (Kendinizi düşünün %30 zarardayken yıllarca zarardan kurtulayım diye beklersiniz, fakat %100 kârın üstünde beklemek herkesin harcı değildir:)

Kitabın Bölümleri

1) Geçmişte İpuçları

2) “Bilgi Toplama” Ne İşe Yarayabilir? 

3) Ne Almalı? Hisse Senetlerinde Aranacak 15 İlke.

4) Ne Almalı? İlkelerin Kendi İhtiyaçlarınıza Uygulanması.

5) Ne Zaman Almalı?

6) Ne Zaman Satmalı ve Ne Zaman Satmamalı?

7) Kâr Payı Yaygarası

8) Yatırımcıların Yapmaması Gereken Beş Şey

9) Yatırımcıların Yapmaması Gereken Beş Şey Daha

10) Bir Büyüme Hissesi Bulmak İçin Nasıl Çalışırım?

11) Özet ve Sonuç

Kitabın bölümleri bunlar. Fırsatı olanların mutlaka okumasını tavsiye ederim. 1958’de yazılan bu kitapla bakış açınızın değişeceğine eminim. Yalnız uyarımı tekrarlayayım, mutlaka sakin kafayla okuyun 🙂

İyi haftasonları herkese.

Saygılar.

19 Yorum

  1. mcsr demiş ki:

    Yiğit bey;

    Teşekkürler. Emeklerinize sağlık.

    Mart 10, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mcsr,

      Desteğiniz için ben teşekkür ederim:)

      Saygılar.

      Mart 10, 2018
  2. Hüseyin demiş ki:

    Vay be yayın evi sonunda basmış. 4-5 ay önce yayın evinin canına okumuştum. En sonunda dayanamayıp numune olarak ellerinde tuttukları kitabı göndermişlerdi bana 🙂

    Mart 10, 2018
    Yanıtla
  3. Lattedenborsaya demiş ki:

    İyi yapmışsınız Hüseyin Bey, basmışlar ve okumaya başladık:)

    Teşekkür ederim. Saygılar.

    Mart 10, 2018
    Yanıtla
  4. ermangg demiş ki:

    Teşekkür ederiz. 🙂 Ağabeyimin kütüphanesinde senelerden beri dururdu, ama okuma fırsatı bulamamıştım. İnşaallah bundan sonra… 🙂

    Mart 10, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ermagg,

      Durmasın öyle, okuyun da işe yarasın 🙂 Daha ne cevherler vardır o kütüphanede, değerlendirin.

      Saygılar.

      Mart 11, 2018
    • ermangg demiş ki:

      üç kitabın ikincisini okuyorum, herkese tavsiye ederim… 🙂

      Haziran 13, 2018
  5. Lattedenborsaya demiş ki:

    Sayın Uğur Bey,

    Bilgi için çok teşekkür ederim. Daha 2010 yılını çeviriyorum. 7 yıl kaldı bitirmeme:)

    Saygılar.

    Mart 14, 2018
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin