Mart 2018 İtibariyle Portföy Durumu ve Yıllık Temettü Gelirleri

Herkese selamlar. Ay sonu olduğuna göre sıra geldi uzun vadeli temettüsü büyüyen hisse portföyümdeki gelişmeleri paylaşmaya. Doğrusu, bir şirketimin tamamen temettüsünü kesmesi, diğerinin ise üçte birine düşürmesi sebebiyle temettü gelirlerimde muazzam bir azalma olduğu için bir kaç yıl böyle adlandırabilir miyim bilmiyorum:)

Ama sermaye büyümesi devam ediyor. Bu da güzel bir gelişme tabii. Hiçbir zaman yüksek temettü verimi peşinde koşmamıştım ve koşmuyorum. Yüksek temettü yerine sürdürülebilir, artan kârla desteklenen, net kârın %60’ını geçmeyen temettülerin peşindeyim. Böylece temettümü yavaş yavaş artırırken, sermayemi de enflasyona karşı korumayı umuyorum.

Şirketlerin kârlarının büyük çoğunluğunun yatırıma yönlendirilmesi ve nakit fazlasının hissedar olarak bana dönmesini hedefliyorum.

Lafı fazla uzatmadan ilk önce piyasalardaki durumu özetleyeceğim. Daha sonra da portföyde ne gibi gelişmeler oldu onları anlatmaya çalışacağım. Kurallar gereği hisse ismi veremeyeceğimi de belirteyim.

Hadi başlayalım.

coins-548949_1920
Mart 2018 İtibariyle Portföy Durumu ve Yıllık Temettü Gelirleri

Mart 2018 Sonunda Piyasalar

Borsa durağan seyrine devam ediyor. BIST 100 114.930 puandan ayı kapattı. Üç aydır patinaja devam ediyor. Dolarda yukarı doğru hareketlenme oldu ve 3.95’e tırmandı. Sterlin rekor sevilerde, 5.54’lere çıktı. Gram altın ise 168.60 TL’den işlem görüyor. İngiltere’de yaşamak için gerekli olan parayı güncellemem gerekecek galiba:)

Portföyüm ile piyasa arasındaki makas açıldığı için artık BIST 100’ü takip etmiyorum. Edemiyorum. Çoğu zaman biri Hanya’ya, biri Konya’ya gidiyor. Sanırım doğrusu da bu. Elimde 10 hisse senedi varken, bir araya gelmiş 100 tanesinin hareketi beni niye endişelendirsin ki?

Bunun dışında, dikkatler yurtiçinde doların yükselişine takılmış durumda. Cari açık problemi hala çözülebilmiş değil. Türk Lirasının değeri düşmeye devam ediyor.

Yurt dışında ise Amerikan tahvil faizlerinin (yield) seyri çok önemle ve dikkatle takip ediliyor. Bizde her ne kadar ilişki kopmuş olsada, yurtdışında tahvil faizi ile temettü verimi çekişmesi çok önemlidir. Bu gelirlere ihtiyaç duyan emeklilik fonları, emekliler, üniversite fonları tahvil faizlerindeki düşük getiriden dolayı daha yüksek olan hisse senetlerinin temettülerine yığılmışlardı. (Ayrıca yüksek getirili çok riskli tahvil alımlarında da patlama olmuştu. Bu da olası bir krizin başlangıcı olarak dillendirilen bir olgu.)

Şimdi FED’in faizler artışının tekrar hisse senedinden tahvile doğru bir geçişe sebep olabileceği söyleniyor. Bir diğer risk unsuru da sıfır riskli devlet tahvillerinin getirisinin artmasıyla yüksek riskli tahvillere olan talebin düşmesi ve yapay olarak yaşayan bazı şirketlerin batma riski.

Kısaca içeride ve dışarıda durum böyle.

Mart 2018 Sonu İtibariyle Portföy Durumu

Şubat sonu itibariyle portföy durumuna buradan bakabilirsiniz. 

Toplam portföy büyüklüğü 31.601 TL’ye çıktı. Sadece 250 TL ekleyebildim bu ay portföye. Sermaye kazancı ise 1.250 TL civarında oldu. Gelirimin yarısını biriktirmem gerekirken sadece 250 TL ekleyebilmek hedeflerimin gecikmesine neden olacak. Orası kesin…

Fakat az da olsa tasarruf etmeyi de bir gelişme olarak görüyorum. Zinciri kırmamam gerekiyor. 

Hisse Senedi Varlığı: 

Toplam hisse senedi varlığım 28.178 TL oldu. Yani portföyün %89,16 BIST’teki hisse senetlerinden oluşmakta.

Geçen ay portföyün tamamı hisse senetlerindeydi. Şu an bu oran düştü. Bunun sebebi 15 aylık süreçte yaptığım 2.ve 3. hisse senedi satışları sonucu oluşan nakit ve aldığım üç temettü ödemesinin etkisidir.

Portföyümdeki ENKAI ve ENJSA hisselerini düşük öz kaynak kârlılıkları sebebiyle dışarıya aldım. Bunun yerine yeni bir hisse eklemedim. Böylece portföyümdeki şirket sayısı 11’e düştü.

Not: Bu arada bunun bir blog olduğunu unutmayalım. Yaptığım yanlışları ve doğruları gelecekte okuyacaklar için kayıt altına alıyorum. Herkes yatırım kararlarını kendi vermeli. Daha önce bir çok başarısız alım satımım gibi bu kararlarda yanlış olabilir ve zarar ile sonuçlanabilir. Öz kaynak karlılığı tek alım satım nedeni değildir. Diğer bir çok veriye bakmak lazım.  

Ayrıca ARCLK, ISGYO ve ANHYT’den temettü aldım. Bunları da nakit rezervlerine ekledim.

Nakit Varlığı:

Yaptığım iki satımdan ve temettülerden gelen nakdin toplamı 3423 TL oldu. 3000 TL’sini %13.25’ten mevduatta tutuyorum. 423 TL’si ise likit fonda. Sebebi bankanın çekim limitinin 3000 TL olması:)

Piyasada daha yüksek faiz veren yerler olduğunu biliyorum ve buradan elde edeceğim getirinin de enflasyonun altında kaldığının farkındayım. Araştırmalarım devam edecek:)

Uzun lafın kısası nakit varlığım da toplam tutarın %11’i civarına denk geldi.

Yalnız burada şöyle bir antitezi de belirtmem gerekir. Warren Buffett 2010 mektubunda kenarda nakit tutmanın faydalarından bahsetmişti. 2011’de de kenarda likidite tutmanın 100 yılın 99’unda onlara düşük getiri getireceğini fakat 100. yılda çoğu kişi likiditesizlikten batarken onların fırsatları değerlendireceğini vurgulamıştı. Üstelik diye eklemişti; 100 yılın tamamında da rahat uyuyacağız.

Son zamanlarda portföyün tamamının hisse senetlerinde olmasının beni rahatsız ettiğini farkettim. Bu yüzden kenarda bir miktar nakit tutmaya devam edeceğim. Gelecekteki fırsatları değerlendirmek açısından bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Fırsat çıkarsa tabii:)

Portföyün diğer para birimleri ve altın karşısındaki durumu:

  • 8.000 dolar
  • 5704 sterlin
  • 187 gr altın ediyor portföy.

Temettü Yönünden Portföyün Değerlendirilmesi

15. aya kadar bir sonraki yıl alacağım temettü projeksiyonu sürekli artmıştı. Fakat CIMSA’nın temettü düşüşüyle başlayan azalma HEKTS’ın temettüsünü kesmesiyle devam etti. Şu an temettülerle yeniden hisse alma aşamasında olduğum için temettü vermesi yerine yatırım yapması bana sorun teşkil etmiyor. Sadece politikaların bu kadar keskin şekilde değiştirilmesini eleştirmiştim.

Neyse Mart 2018 itibariyle portföyden alacağım yıllık ileriye dönük temettü geliri 1.120 TL’den 763 TL’ye düşmüş oldu.

Portföyün hisse kısmının temettü verimi %2,7. Gören S&P 500’de yatırım yapıyoruz sanacak. Temettüsü büyüyen hisse portföyü yapacağız derken büyüme hissesi portföyüne doğru gidiyoruz galiba:)

Bunun yanı sıra bir de faiz gelirimiz var:

3423 TL’den kabaca %13,25 getiriden 453 TL brüt, 385 TL net faiz geliri elde edeceğim. Bu da yıllık pasif gelirimi 763+385= 1148 TL’ye çıkaracak.

Toparlarsam

Mart 2018’de portföy değer olarak 1500 TL civarında büyüdü. Buna karşılık temettü gelirlerim 1120 TL’den 763 TL’ye düştü.

Bu işe ilk başladığımda öz sermaye kârlılığının ne olduğunu bilmiyordum. Şimdi yeni yeni öğrendim ve kafamda oturmaya başladım. Kim bilir daha öğreneceğim neler var. Merakla bekliyorum. İnsan hiç bir şey bilmiyorken ne kadar da çok şey bildiğini sanıyor:)

Bu arada hem kurallar hem de düzenlemeler gereği portföyümü artık yayınlayamıyorum. Umarım kızmamışsınızdır. Portföydeki senetler yukarıdaki satılanlar hariç değişmeden duruyor.

Beni geçelim siz bu ay ne yaptınız? Biriktirmeye devam ediyor musunuz? Yatırımlar ne alemde? Sizin de temettü geliriniz azaldı mı bu ay? Yoksa artmaya devam mı ediyor? Biraz da sizden dinleyelim.

Saygılar.

Not 1: Wall Street Journal’in çok güzel hisse senetleri ile bilgi veren çok güzel bir bölümü var. Forumda biri yazmıştı oradan keşfettim. Kendisine gıyabında teşekkür ederim. Mesela Google’a “Wall Street Journal AKSA” yazarsanız AKSA ile ilgili erekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Sağ altta “MORE” yazan yere tıklarsanız açılan sayfanın en altında şirketinize hangi yabancı şirketlerin ve fonların yatırım yaptığını görebilirsiniz. Ben çok faydalandım, şirketlere hangi yabancı yatırımcıların yatırım yaptığını görmek ilginçti.

Not 2: Yukarıda bahsedilen şirketlerden AKSA, ANHYT, HEKTS, ISGYO şirketleri portföyümde bulunmaktadır. Herkes yatırımına kendi karar vermelidir. Şirketler doğru tercih olmayabilir. Doğru tercih olsa bile maliyetler farklı olduğundan istediğini sonuç doğmayabilir.

30 Yorum

  1. Cihan demiş ki:

    Yigit Bey Merhabalar;

    Yine guzel bir yazi kaleme almissiniz, tebrikler. Gecen hafta dolarda olusan yukari yonlu hareket; portfoye yeni hisse alimi konusunda beni biraz dusunudurmeye basladi. Hala da tam anlamiyla karar verebilmis degilim 🙂

    ENJSA konusunda biraz aceleci oldugunuzu dusunmuyor musunuz? BIST e yeni giris yapti. Arkasinda Sabanaci ve E-ON gibi sirketler var; oz kaynak karliligindan dolayi karar verdim diyorsunuz. Acikcasi benim uzun vadede en guvendigim hisselerden biri ENJSA. Bu konuda biraz daha yorumunuzu okumak isterim.

    Saygilar

    Mart 31, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cihan Bey,

      Kafalar bazen karışabiliyor:) Olsun önemli olan devam etmek az da olsa.

      ENJSA gitti:) Umarım siz haklı çıkarsınız:) Biraz da tam anlayamadığımdan sattım. Sizden çok bildiğimi sanmıyorum.

      Saygılar.

      Mart 31, 2018
    • Merhaba,

      ENJSAdan ben de az bir miktarda almıştım halka arzdan birkaç gün sonra. Cihan Bey’in de bahs ettiği güvenilir ortakları olması ve 10’dan fazla ilin elektrik dağıtımında tekel olması nedeni ile giriş yapmıştım. Portföyde küçük bir oranda da olsa tutmak, uzun vadede yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Bu arada ben de sizden çok bildiğimi sanmıyorum… 🙂

      Benim bir de anlayamadığım şu ki; İstanbul M.K. Borsası’nda 400’den fazla halka açık şirket var. Bir şirketin toplam hisse sayısı genelde 1 milyon ile 1 milyar arasında değişiyor. Bunların içerisinde, ben şundan 3 tane aldım, bundan 5 tane sattım dememin, başkaları açısından nasıl bir faydası olabilir? Zaten herkes bu işin profesörü olsa, burada kar maksimizasyonu için uğraşmayız… 🙂 SPK’yı da, halkımızı da garipsiyorum açıkçası… 🙂

      Saygılar.

      Nisan 2, 2018
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Küçük Yatırımcı,

      ENJSA hakkında söylediklerinize katılıyorum. Bol kazançlar dilerim:) Dediğim gibi umarım ben haksız çıkarım:)

      Düzenleme konusunda ise boynumuz kıldan ince. Portföyü tekrar üç aylık periyotlarla yayınlayıp sonra kaldırırım belki. Ama burada kalsa ve gelişimi hepimiz görsek çok daha iyi olurdu tabii. Exceller kaybolur ama burası hep kalacak sonuçta.

      Neyse görelim neler olacak.

      Saygılar.

      Nisan 2, 2018
  2. burak demiş ki:

    öncesinde ve sonrasındaki 5 günde al sat yapmadığınız sürece hisse ismi paylaşabiliyorsunuz sanırım. gene de spk’dan sizde okuyun.

    Mart 31, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Burak Bey,

      Okumadım, bakayım neler varmış. Teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Mart 31, 2018
  3. CAFER GONEN demiş ki:

    Yiğit bey; Ocak 2018 de sizin vesilenizle başladım. değişik oranlarda 30 civarında hisse tutuyorum. 5 yıllık BES i çektim. Onunla ağırlıklı olarak ISYAT aldım. Sonunda en kötü ihtimal yıllık faizden daha yüksek oranda temettüsünü aldım. Temettüsüyle temettü verimi yüksek ve özsermaye karlılığı yüksek olan TUPRAS, PETKIM, SODA, TRKCM gibi hisseleri alıyorum. Şu anda bu yıllık temettü miktarı 4400 buldu. Buradan aldığım temettülerle çimento hisselerine ekleme yapmayı düşünüyorum. Temel ihtiyaçlarımı hallettiğim için içim rahat. Karlı bir şirkete ortak olmak ve oradan karımı almak. Şu anda beni çok mutlu ediyor. Karlı şirketlerin yine enflasyon üstünde kalacağına eminim. Aylık alım yaptığım için çıkan fırsatları değerlendiriyorum.

    Mart 31, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cafer Bey,

      Öncelikle uzun vadeli temettü yatırımınız hayırlı olsun. Lütfen kendinizi geliştirmeye devam edin.

      Ekrana bakmadan günlük işlerinizi halledin:) Ayda ya da üç ayda bir takip edersiniz şirketlerin durumunu.

      Temettü miktarınız gayet fazlaymış. Benim 5 katıma çıkmışsınız. Bende ISYAT gibi yüksek verimli hisseler yok. Büyüme odaklı hisseler tutuyorum genelde.

      30 hisse çokmuş. İnşallah takip edebilirsiniz. Ama ağırlıkları da önemli tabii.

      Sürekli kendinizi uzun vadeli yatırım konusunda geliştirmeye devam edin. Edelim:)

      Saygılar.

      Mart 31, 2018
  4. Sercan bülbük demiş ki:

    Bende 2010 da 9.68 den sattığım (2004 alış maliyetleri 2.03)tofaşlara cuzi miktar 27.91 770 lottan tekrar giriş yaptım .kasım ayından gene toplamda 10 bini bulan adel Brisa traktör alımlarım var..Brisa hariç adel ve ttrak ı srktörel bazlı takip etmeni öneririm..

    Nisan 1, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Sercan Bey,

      Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim. Bol kazançlar dilerim.

      Saygılar.

      Nisan 1, 2018
  5. temettum.com demiş ki:

    Yigit Bey merhabalar,

    HEKTS bu sene size oldugu gibi bana da surpriz yapti, Saniyorum daha bircoklari icin durum ayni.

    Portfoyunuz iyi gidiyor masallah. Devamini dilerim. Hepimizin dilegi ayni.

    Mezarda emeklilige hayir 🙂 Umarim istediklerimize ulasiriz.

    Saygilar,
    temettum.com

    Nisan 1, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Temettum.com,

      Evet sürpriz oldu ama sermaye kazancıyla kendini fazlasıyla affettirdi.

      Teşekkür ederim. Diğerlerinden umduğumu bulamasam da HEKTS önderliğinde portföy değer kazanıyor. Bakalım görelim ne olacak.

      Saygılar.

      Nisan 1, 2018
    • Merhaba,

      Evet; mezarda emekliliğe hayır!… 🙂 O nedenle Yiğit Bey gibi sizi de hem blogunuzdan hem de twitter’dan takibe başladık… 🙂

      Teşekkürler ve iyi günler…

      Nisan 2, 2018
  6. Zamanınruhu demiş ki:

    İş yatırımın , yatırım yapan şirketleri yayınladığı araştırmalari var.Ayrica Yaşar Erdinç hocanin tasarladigi Fast web mali analiz programi var.Bu programda yatirim yapan sirketleri analiz edebiliyorsunuz.Aylik abone olup Gelecegin 5 10 yillik hisselerini bulmak icinfaydali olabilir.Programi kullanmadım ama bir aylık abonelik alacam.40 TL civarında

    Nisan 1, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Zamanın Ruhu,

      Tavsiyeler için çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz programları duymamıştım. Fakat paralı program kullanmayı şu an düşünmüyorum.

      Büyüme hisseleri mutlaka olmalı. Kesinlikle sizinle aynı fikirdeyim. Bulmak tabii ayrı bir mesele çünkü her yatırım kârlı olmayabiliyor.

      Katkılarınız için tekrar çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Nisan 1, 2018
  7. Zamanınruhu demiş ki:

    Portföy de buyume potansiyeli olan sirketlerde olmali

    Nisan 1, 2018
    Yanıtla
  8. Tugsel demiş ki:

    Selamlar Yiğit bey

    %13,25 faiz oranı hangi bankadan ve kaç günlük vadeden alıyorsunuz?

    Ben 12,50 gördüm en fazla çalıştığım bankada ne yazıkki…

    Birde acil durumlarda nakiti kullanabilmek adına en uygun vade ne olmalıdır?
    Saygılar.

    Nisan 2, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Tuğsel Bey,

      Ben kolay oluyor diye TEB’in CepteTeb’ini kullanıyorum. Günlüğü de var ama ben 32 gün bağladım yüksek faizli diye.

      Acil durumlarda kullanmak için en iyisi günlük faiz olabilir ama 32 gün yapıp istediğiniz zaman bozabilirsiniz de.

      Altın ya da döviz tutanlar da var. Size kalmış tercih. Ben hem acil durum için hem de hisse alımı için kullanabileceğim için bu yolu seçtim.

      Ama tabii eğer sürekli burada kalacaksa daha yüksek faiz getiren bir yer varsa bakmam lazım. Sonuçta daha fazla hisse demek olacak ileride:)

      Bir de buradan oranları takip edebilirsiniz. Genellikle büyük parası olanlar yazıyor buraya:)

      http://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=21822&page=78&p=1955369#post1955369

      Saygılar.

      Nisan 2, 2018
  9. Tugsel demiş ki:

    Teşekkür ederim Yiğit bey…

    Nisan 2, 2018
    Yanıtla
  10. Özer demiş ki:

    Futbolda bir takım tutuyorsun, siyasette bir parti destekliyorsun ama borsada bu olamıyor. Garip geliyor bana.14 tane çok lotu olan 8 tanede nereden nereye geldiğini takip edeyim diye birer adet aldığım toplam 22 hisselik portföyüm var. Ve bana bunların dışından göz kırpan en az 3 hisse var. Nasıl yapsam, bilemedim.

    Nisan 3, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Özer Bey,

      Aynen sizin gibi düşünüyordum bende. Hisselerim duruyor ama yeni alım yapamıyordum. Hep diğer hisselerden almak istiyordum. Bir şundan alayım, ooo şu da güzelmiş ondan da alayım diyordum.

      Sonra baktım bu işin soru yok. Şöyle yendim kendimi: “3.000 TL’lik mal ile emekli olamazsın. Eğer kayda değer bir gelir elde etmek istiyorsan zaten emekli olduğunda bu hisse senedinden elinde en az 50.000 TL’lik (mesela) olmalı” diye düşündüm. Birden çok gibi gelen 3.000 TL maliyet aslında çok küçük bir oran geldi ve aynı hisselerden alım yapabildim.

      Biraz karışık oldu ama kusura bakmayın:)

      Saygılar.

      Nisan 4, 2018
  11. Ali demiş ki:

    Üstadım, şuan portföyünüzde kaç şirket var, paylaşma imkanınız var mı? Yoksa mail yoluyla bana yazabilir misiniz? Şuan portföyümde 7 şirket var. Her ay düzenli olarak yaklaşık 1.000 TL’lik bu hisselerden almaya çalışıyorum ama malum 7 şirket olunca hem küçük alımlar yapıyorsun hem de fazla komisyon ödüyorsun. Portföyümdeki şirket sayısını azaltmayı düşünüyorum ama çok değerli şirketler olduğu için de kıyamıyorum.

    Nisan 29, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ali Bey,

      Şu anda 12 şirket oldu portföyde. Benim taktiğim şöyle işliyor. Diyorum ki mesela 10 şirketten 5000 TL’lik alacağım. 5000’i bulduğumda bırakıyorum almayı. Fırsat çıkarsa 10.000’e çıkıyorum diğerlerini durdurup.

      Portföy yayınlanıp yayınlanmayacağını ilgili makamlara sordum. Eğer olumlu yanıt gelirse ben de çok istiyorum yayınlamayı. Gelişimi takip etmek açısından çok önemli. Eksik kalıyor.

      Saygılar.

      Nisan 29, 2018
  12. Ali demiş ki:

    Her ay 5.000 TL’lik almıyorsun sanırım, biriktirip alım yapıyorsun değil mi? Yani nakit biriktir fırsat çıktıkça al yapıyorsun.

    Nisan 29, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Yok 5000’lik almıyorum. O kadar maaşım yok ki:P

      Ara ara, parça parça alımlar yapıp o tutara tamamlıyorum. Aslında 3000 TL olarak planlamıştım ama çıkamadığım çok hisse oldu.

      Saygılar.

      Nisan 29, 2018
  13. Ali demiş ki:

    Hmm anladım. Yani her ay düzenli olarak alım yapmıyorsun. Peki nasıl büyüyecek portföy? Sadece temettü ile mi büyütmeyi planlıyorsun?

    Nisan 30, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Yok düzenli alım yapamıyorum çünkü bütçeden ne kadar arttırabileceğim belli olmuyor.

      Ama her ay az çok alım yapıyorum mutlaka. Tabii ki sermaye kazançları ve temettülerle tekrar alınan hisseler de büyük önem taşıyor.

      Saygılar.

      Mayıs 1, 2018

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.