Nakit Temettü Dağıtma Oranı Nedir?

Temettüsü büyüyen hisse senetlerine yatırım yapmak istediğimi ve bu yolla 40’ımı biraz geçe emekli olmayı hayal ettiğimi biliyorsunuz. Yatırım yapacağım hisseyi seçerken de, tablo yayınlarken de size nakit temettü dağıtma oranının %60’ın altında olmasının daha sağlıklı olduğunu düşündüğümü söylemiştim.

Peki nedir bu nakit temettü dağıtma oranı? Ne işe yarar?

Nakit Temettü Dağıtma Oranı Nedir?

Nakit Temettü dağıtma oranı nedir?

Basitçe, net karın yüzde kaçının, hissedarlarına nakit temettü olarak dağıtıldığını gösteren orandır.

Temettü hisselerinin analiz edilmesinin kolay yollarından bir tanesidir. Büyümesini tamamlamış şirketlerde bu oran yüksek olabilir, çünkü artık yatırımlar azalmış ve nakit akışı düzene girmiştir. Şirket hissedarlara daha yüksek nakit dönüşü yapılabilir.

Büyümekte olan şirketlerde ise bu oranın düşük olması doğaldır çünkü şirket yatırımını karşılamak için paraya ihtiyaç duyar ve yatırım yapması hissedarlarına daha çok katma değer sağlar.

Nakit temettü dağıtma oranını mutlaka sektörlere göre değerlendirmek gerekir. Sektörlere göre makul dağıtım oranları değişebilir.   Bu oran, temettü yatırımcılarının  hisseleri değerlendirirken bakmaları için gereken değişkenlerden sadece bir tanesidir.

Ülkemizi düşünürsek çimento sektöründe istikrarlı nakit akışı ve düşük yatırım seviyelerinden dolayı bu oran yüksek olabilir. Tabii son zamanlarda aşırı borçlanmadan dolayı temettüsünü düşürenler de olmadı değil.

Nakit Temettü Dağıtma Oranı Nasıl Hesaplanır?

Hesaplaması çok basittir. Şöyle ki;

Nakit Temettü Dağıtma Oranı= Hisse Başı Ödenen Temettü / Hisse Başı Kazanç

Yani hisse başı kazanç 1.00 TL ise ve dağıtılan brüt temettü 0.60 TL ise Nakit Temettü Dağıtma oranı %60’tır.

Yatırımcı Tipine Göre Tercih Değişir

Bu oran, yatırımı yapanın amacına göre de değişebilir.

Emekliliğiniz gelmiş ve yatırım yaptığınız hisseleri satmadan geçinmek istiyorsanız o zaman yüksek nakit temettü dağıtma oranı isteyebilirsiniz. Bu oran %60-%100 arasında olabilir. Yüksek nakit temettü oranı ile temettü dağıtan şirketler genellikle büyümesini tamamlamış ve nakit akışını hissedarlarına yönlendirmiş hisselerdir ve nakit akışları da düzenli olabilir.

Fakat büyüme şirketlerine yatırım yapacak olanlar için gereken, genellikle düşük nakit temettü dağıtma oranı ve daha fazla büyümeye kaynak aktarılmasıdır. Bu şirketlerde de oran %60 altı olarak düşünülebilir.

Hissenin temettüsünü  sağlıklı bir şekilde büyütebilmesi için genellikle yatırım yapması gereklidir. Bunun için de şirketin nakit akışından bir kısmının yatırımlara ayırması sağlıklıdır. Bunu istikrarlı bir şekilde sürdürebilmenin bir diğer yolu ise sürekli enflasyonun üzerinde zaman yapmaktır.

Nakit Temettü Dağıtma Oranının %100’ün üstünde olması ne anlama gelir?

Bu oranının %100’ün üzerinde olması şirketin hisse başına kazancından daha fazlasını hissedarlarına dağıttığı anlamına gelir. Yani şirket, o sene 100 lira kazanmış ve 105 lira dağıtmıştır. Genellikle sürdürebilir değildir. Nasıl her sene kazandığından fazlasını vermeye devam etsin ki? Aşırı temettü dağıtımı bir dahaki sene temettüsünün tamamen kesmesine ya da azalmasına neden olabilir. Tabii böyle bir şey temettü büyüme yatırımcısının işine gelmeyen bir durumdur. Çünkü hisseden bana ödenen nakdin azalması anlamına gelir.

Aynı zamanda temettünün azalması şirkette işlerin kötü gittiğine ve yönetim sorunu olduğuna da işaret edebilir. Burada dikkat edilmesi gerek gelecek yılın gelirlerinin iyi tahmin edilmesidir. Çünkü şirketler geçmiş yıl gelirlerine değil gelecek yıl gelirlerine bakarak da temettü ödemesi yaparlar aslında. Yani eğer bu oran %100’ün üzerindeyse biraz daha dikkatli incelemelisiniz şirketi herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için. İlla kötü bir şey de değil yani.

Ben şahsen %30-60 arasında bir oranı tercih ediyorum.

Sonuç

Nakit temettü dağıtma oranı; hisselerinin temettü açısından değerlendirilmesinde bize yardımcı olan oranlardan bir tanesidir. Temettü büyüme hisselerinde bu oranın %60’ın altında olması temettü büyüme yatırımcıları için daha uygun görülür. Çünkü şirketler geri kalan nakitleriyle sağlıklı şekilde yatırımlarını finanse edebilir  ya da hisse geri alabilir. Bunu yaparken temettüsünü azaltmak zorunda kalmaz. %100’ün üzerinde olması temettünün sürdürülebilir olması açısından soru işaretleri doğurur. Bunun için yakından izlenmelidir.

Siz bu oranı yatırım yaparken dikkate alıyor musunuz? Bunun yanında başka neler kullanıyorsunuz?

Saygılar.

Not: Şirketin temettü dağıtması hissedarlarına değer yaratması için tek yol değildir. Diğer bir yol da hisse geri alımıdır. Bu da fiyatı yükseltebilir ve hisse başı kârı arttırabilir. Sadece nakit temettü dağıtma oranı yüksek ya da düşük diye yatırım yapılmaz. Yanılmanıza neden olur ama değerlendirme kriterlerinden de biridir.

25 Yorum

  1. Yatirimci demiş ki:

    Merhaba,

    Hisse başı kazanç dediğiniz tam olarak nedir ?

    Ağustos 6, 2017
    Yanıtla
  2. […] Yalnız burada temettü artışının bir kısmının, uzun zamandır %80 civarında seyreden nakit temettü dağıtma oranının %98’e çıkarılarak yapıldığını da unutmamak gerekiyor. Yani şirket kârının hemen hemen tamamını ortaklarına dağıtmış. Bundan sonra nakit temettü artışı ile temettüsünü büyütmesi zor, yeri kalmamış. Büyümenin kâr artışından gelmesi gerekiyor. Nakit temettü dağıtma oranı için buraya bakabilirsiniz. […]

    Ağustos 13, 2017
    Yanıtla
  3. […] Bu oranın %60 civarı olmasını istiyorum, daha az da olabilir. Şirketin yeni yatırımlar yapması ve büyümesi için bu oranın daha düşük olması gerekmektedir. Böylece hissedarlara nakit temettü olarak vermedikleri tutarı yatırım yaparak değerlendirebilir. Büyür ve temettüsünü arttırır. Bir de “margin of safety” denen güvenlik marjı var. Bu da zor amanlarda şirketin nakit temettü dağıtma oranını arttırarak, vereceği temettüyü yükseltmesi anlamına geliyor. Yüksek dağıtım oranında da bunu yapabilir fakat zaten %90’ını dağıtıyorsa ne kadar daha yükseltebilir ki? […]

    Eylül 21, 2017
    Yanıtla
  4. Selahattin Ünlü demiş ki:

    Değerli hocam, şirketlerin bir çoğu temettüleri Nisan Mayıs aylarında dağıtır. Diyelim ki siz Ekim ayında açıklanan bilançolara göre hisse alacaksınız. Peki üçüncü çeyrek bilançolarına göre temettü verimi nasıl hesaplarız? en son dağıtılan temettü oranına göre mi? Saygılar.

    Haziran 8, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Selahattin Bey,

      2018’de ne kadar temettü dağıtacı belli diyelim. Hisse 10 TL, temettüsü 1 TL. Hissenin temettü verimi açıkladığı tarih olan örnek olarak 30 Mayıs’ta %10 olur.

      Ekim ayına geldik hisse fiyatı oldu 20 TL. Temettü 1 TL idi. O zaman da temettü verimi 1/20=%5 olur.

      Bilanço ile değil de fiyatla ilişkisi var durumun yani.

      Saygılar.

      Haziran 9, 2018
  5. […] 2017 yılı temettüsünü bu kadar arttırabildi çünkü hem faaliyet kârını arttırdı hem de nakit temettü dağıtma oranını  %85’ten %98’e çıkardı. Şirketin kârının tamamını dağıtıp büyümesini […]

    Kasım 28, 2018
    Yanıtla
  6. […] çok önemsediğim bir şey var!!! O da temettülerin yıllık ne kadar arttığı. Eğer şirketim nakit temettü dağıtma oranıyla oynamadan, sırf kâr ettiği için bana verdiği temettüyü arttırıyorsa ve bu artış […]

    Ocak 4, 2019
    Yanıtla
  7. […] Yalnız burada temettü artışının bir kısmının, uzun zamandır %80 civarında seyreden nakit temettü dağıtma oranının %98’e çıkarılarak yapıldığını da unutmamak gerekiyor. Yani şirket kârının hemen hemen tamamını ortaklarına dağıtmış. Bundan sonra nakit temettü artışı ile temettüsünü büyütmesi zor, yeri kalmamış. Büyümenin kâr artışından gelmesi gerekiyor. Nakit temettü dağıtma oranı için buraya bakabilirsiniz. […]

    Haziran 27, 2021
    Yanıtla
  8. […] 2017 yılı temettüsünü bu kadar arttırabildi çünkü hem faaliyet karını arttırdı hem de nakit temettü dağıtma oranını  %85’ten %98’e çıkardı. Şirketin karının tamamını dağıtıp büyümesini […]

    Temmuz 30, 2021
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin