Herkese selamlar! Finansal Bağımsızlık portföyüme HEKTS ve CIMSA eklemesi yaptım. Temettülerle de hisse senedi eklemeye devam ettim.
Borsamız 73 bin civarında kapandı. Herkesin gelecek için farklı görüşleri var. Kimisi çökecek, kimisi coşacak diyor. Ben de hazır HEKTS’tan temettülerimi almışken yeniden hisse alıp özgürlük fonuma biraz daha katkıda bulunayım dedim.
HEKTS:
Portföyümün temelini oluşturan hisselerden. Elimde 363 tane vardı ve 83 TL temettü almıştım. Bu 83 liranın üstüne biraz daha para ekleyip 100 tane daha senet aldım ve hisse sayımı 463’e çıkardım. Alımı 3.25 liradan 325 TL para harcayarak yaptım. İş Bankası’na da 1 TL komisyon ödedim. Yani toplam 326 TL’ye maloldu. 100 adet hissenin Finansal Bağımsızlık fonuma gelecek katkısı; 2016 temettüsüyle aynı miktarı vereceğini varsayarsam yaklaşık yıllık net 23,13 TL olacak.
Şimdi de HEKTS temettü büyüme analizini yapalım.
Tablomuzu da yayınladığımıza göre sıra geldi yorumlamaya…
Hissenin temettü verimi düşüyor son zamanlardaki fiyat artışlarının sebebiyle. Benim en önem verdiğim alan ise temettü artış oranı. Bu oran sürekli artarsa, elimde sabit hisse kalsa bile bana verdikleri temettü artar. Bu da emekli maaşımı arttırır. Eğer düşerse gelirim otomatik olarak düşmüş olur. Emekli maaşım azalır. Bu da istediğim bir şey değil.
HEKTS’ta temettü artış oranı değişken. Sürekli bir artış yok. Umarım yönetim bunun her sene artması için gerekli tedbirleri alır.
İkinci önemli konu da nakit temettü dağıtma oranı. Bu oran yıllık net karın yüzde kaçının hissedarlara dağıtıldığını gösteriyor. Yurtdışı hisselerde bu oranın yaklaşık %50-60 civarı olması temettü yatırımcıları için olumlu kabul ediliyor. Bunun üstü şirketin yeteri kadar yatırım yapmayabileceği olarak yorumlanıyor. HEKTS’ta bu oran %78-85 arasında dolanmış. Bu da şirketin tercihini karı yatırım yapmaktan daha çok hissedarlara dağıtmakta kullandığını gösterebilir.
Bu konuda bir diğer önemli husus da bu oranın temettü artışında kullanılması. Verdikleri temettüyü her sene arttırmak isteyen şirketler işler biraz kötü gittiğinde bile nakit temettü dağıtma oranını arttırarak bu büyümeyi koruyabilirler. Yani kriz zamanında temettü dağıtma oranını %60’tan %65’e çıkarıp verdiği temettüyü büyütebilir. HEKTS’ta bu oran %80-85 civarında olduğu için zor zamanlarda temettü artışı yapamayabilir. Bunu da temettü artışındaki kesintilerden görebiliyoruz.
Son yaptığım yatırımla HEKTS’taki pozisyonumu 1.299 TL’ye çıkardım ama ilk hedefim olan 3.000 TL’lik pozisyonuma daha var. İleride durumuma göre bunu arttırmayı düşünebilirim. Ama önce tasarruf oranımı eksilerden artıya çıkarmam gerekiyor.
CIMSA:
Uzun vadeli hisse senedi biriktirenlerin elinde çimento senedi olmayan var mı bilmiyorum ama benim en sevdiğim hisselerden biri CIMSA. Elimde bulunan 95 taneye ek olarak Cuma günü 26 tane daha aldım. Hisselerimi 14,37 TL’den aldım ve İş Bankası’na 1 TL komisyon ödedim. Toplam 374,62 TL gibi bir meblağ tuttu. Finansal Bağımsızlık Portföyüme katkısı ise 32,93 TL’lik temettü geliri olacak. Şimdi de temettü büyüme analizine bakalım.
Hissenin temettü verimi diğer hisselere göre yüksek. Ne de olsa çimento hissesi… Temettü artış oranı 2013’te düşmesine rağmen son 3 yılda artış oranı güzel. Benim CIMSA’yı sevme sebebim tek bir fabrikaya dayanmaması ve çimento holdingi olması. Ayrıca beyaz çimentoda farklılaşması ve ihracat yapmasını da olumlu buluyorum.
Nakit temettü dağıtma oranına gelirsek bu şirket de %60 sınırının üstünde son beş yılın dördünde. Bu da temettü büyümesi ve yatırımlar için soru işaretleri doğuruyor.
Son aldığım tutarla birlikte yatırımım 1.739 TL’ye çıktı ve daha 3000 TL’lik sınırıma biraz daha var.
Sonuç
Son yaptığım iki alımla HEKTS’tan 23,13 TL, CIMSA’dan da 32,93 TL temettü alacağım 2016’da verdikleri temettüyü vereceklerini varsayarsam ki bu da Finansal Bağımsızlık Portföyüme 56,06 TL’lik bir katkı yapacak.
Siz son zamanlarda bu senetlerden aldınız mı? Finansal Bağımsızlık Pportföyü oluşturuyor musunuz kendinize? Yoksa buralarda yalnız mıyım?
Not: Şu an elimde HEKTS hisse senedi bulunuyor.
CIMSA hisse senedi bulunmuyor.
selamlar yiğit bey geçmiş yazılarınızı okuyorum da hektaş ve çimsa iki zıt hareket yapan hisse ne kadar garip biri 3 lerden 15 lere gitti diğeri 15 lerden 6 lara geldi… hektaş sabrınızın meyvesini topluyorsunuz tebrikler…
Sayın Yasir Bey,
Evet bu iki hisseyi ve zamanın şartlarını iyi analiz etmek gerekiyor. İtiraf etmek gerekirse HEKTS’a değer analizi yaptığımda bazı senaryolarda 15 TL fiyat çıkıyordu fakat ben bile inanmamıştım:) Hadi len ordan nasıl olacak demiştim. Ama oldu:)
CIMSA’yı ise emlak krizi ve döviz krizi birlikte vurdu. Doların artışına çok yüksek döviz borcu ile yakalandı. Aynı zamanda inşaatta yaşanan düşüş de kârını sınırladı.
Bunu geç de olsa öngörerek hisseden çıkmıştım fakat aynısını AKSA için söyleyemeyeceğim. Onda durmaya devam etmiştim.
Kısmet işte.
Saygılar.
Aksa yi çok söylemiştim ama siz kararlı durdunuz bi taraftan kizmistim size bi taraftan da helal olsun adam kararlı abi demiştim nihayetinde illaki bir taraftan meyve toplarken bir taraftanda hafif sarsıntılar yaşamanız gayet normal sonuçta kazanan siz oldunuz hrktas mevzusunda devamını dilerim
Sayın Yasir Bey,
Sürekli bir öğrenme sürecindeyiz ve bol bol hata yapıyoruz. Önemli olan hatayı bir daha yapmamak:)
Bol kazançlar dilerim. Saygılar.
Şunuda belirtmek isterim benim kendi fikrim kesinlikle aksa ilerisi için ışık vadeden bir şirket kendi portfoyumde onada yer vermek istiyorum hoş tabi portfoy oluşturmada biraz kafam allak bullak en az 15 şirket arasında git gel yaşıyorum seçimlerimi yaparken o kadar çok kriter varki anlatamam hangi kriteri devre dışı bıraksam pişman oluyorum misal yatırımlarını ve dolar girdisini görüp KORDSA diyorum sonrasında vazgexiyorum ölmeyecek sektör diyerek ULUUN diyorum sonrasında vazgexiyorum mesleğim gereği gece mesai lerinde belki saatlerce kafa patlatiyorum hala bir çıkış yolu bulabilmiş değilim ( AKCNS-AKSA-BRISA-BRSAN-FMIZP-NUHCM-KFEIN-KORDSA-PETKM-TRKCM-ECİLC-ISDMR-TOASO) hepsi bana göre mükemmel ler şirket olarak gelecek olarak kendi fikrim bunları 5 indirmek için uğraş veriyorum
Peter Lynch, bakabileceğiniz kadar çocuk yapmanız gerektiği gibi takip edebileceğiniz kadar hisseniz olsun demiş:)
Seçim yapmak zordur ama şartlara göre dinamik bir portföy yaparsınız bence.
Saygılar.