Herkese selamlar. Şubat ayı çok çabuk geçti. Ama bir o kadar da bereketliydi.
Hisse senetlerinin portföye katkısı devam ediyor. Bu ayki alımlarımı temettü verimleri yüksek olan hisse senetlerine ayırdım.
EREGL alım hedefimi tamamladım ve portföyün %5’ine getirdim.
Aylık tasarruf hedefimin ise yine gerisinde kaldım. Daha çok çalışmam gerekiyor.
Neyse lafı fazla uzatmadan duruma bakalım.
Şubat 2019 Sonu İtibariyle Piyasalarda Son Durum ve Çeşitli Düşünceler
Önce piyasalara bakalım. Ocak 2019’u 104.047 puan ile kapatmıştık. Şubat’ı ise 104.530 puandan kapattık. Gelgitler olsada bir arpa boyu yol gitmişiz.
Dolar 5.34 TL’de ayı kapattı. Asıl yükselişi Sterlinde gördük. Ocak’ta 6.81 TL iken Şubat’ı 7.09’da kapattı. Gram altın ise 225.71 TL’den işlem görüyor.
Dünya’da işler biraz karışık. Ne zaman karışık olmadı ki?
Çin-Amerika ticaret müzakereleri devam ediyor. Ek tarifeler ertelendi. Bunun biraz etrafı sakinleştirdiği söyleniyor. Ayrıca Amerika Kuzey Kore görüşmeleri de başladı.
Suriye meselesi değişiklik olmamasına rağmen sakinleşti ve gündemden düştü. Bu aralar haberlerde pek bir şey duymuyoruz. Petrol fiyatları 65-66 dolar dolaylarında dolaşıyor.
Hindistan Pakistan arasında çatışmalar var. Umarım fazla büyümeden ateşkes sağlanır.
Ülke içinde ise seçim var. Herkes seçime odaklanmış durumda. Zaten buradaki durumları biliyorsunuz.
Burada bir şeyi açıklamam gerekiyor. Üstte yazdıklarımı eskisi kadar takip etmez oldum ve sadece arşiv için kayda alıyorum. Şubat’ta ne oldu diye sorsanız ancak bunları hatırlayabiliyorum.
Bunun yerine daha başka şeylerle ilgilenmeye daha zevkli buluyorum.
Mesela; şirketlerin yıllık sonuçlarını açıklamaları ve temettü duyurularını yakından takip ettim. Bol bol faaliyet raporu okudum, karşılaştırma yaptım. Yatırımcı sunumu ve faaliyet raporları geldikçe okumaya devam edeceğim.
Bu işi iyi bilenlerin yorumlarını değerlendirmeleri okuyup ufkumu genişletiyorum. Yaptıkları analizleri aklıma kazıyıp taklit etmeye çalışıyorum.
Ayrıca başka olaylar da oldu. Norveç Varlık Fonu 2018 sonuçlarını açıkladı. Sadece faaliyet raporunu değil diğer bütün sektör raporlarını ve stratejilerini de okumanızı tavsiye ederim. Ufkunuzu genişletecek bir çok bilgi bulabilirsiniz.
Bu ay gerçekleşen başka bir güzel olay da Warren Buffett’ın Berkshire hissedarlarına yazdığı 2018 yılı mektubunun yayınlanması oldu. Umarım uzun süre daha yazmaya devam eder. Omaha’da yapılacak Genel Kurulu bekliyorum. Yahoo’dan izleyebileceğiz. Keşke gidip de canlı izleyebilseydik.
Son olarak, eğer işten izin alabilirsem bir tane şirketimin Genel Kurul’a katılmak istiyorum. O havayı soluyarak ortaklık bilincimi geliştireceğimi düşünüyorum.
Şubat 2019 Sonu İtibariyle Portföy Durumu
Ocak 2019 sonunda toplam varlığım 41.802 TL idi.
Şubat’ta ise;
Nakit varlığım 3.900 TL’ye çıkmış oldu.
40.999 TL de hisse senedi varlığım var.
Finansal bağımsızlık portföyünün toplam varlığı 44.899 TL’ye ulaştı. İki aydır portföyün artış hızında büyük bir ivmelenme göz çarpıyor.
Biriktirmeye, tasarruf etmeye ve en önemlisi de öğrenmeye devam etmeliyim, etmeliyiz.
Hisse Senedi Varlığı
Vakit kaybetmeden portföy durumunu vereyim. Bu ay portföye 930 TL’lik alım yaptım.
Portföy Ocak ayından sonra bu ay da yükselişine devam etti. Tüm hisse senedi varlıkları neredeyse yükselişe katıldı.
HEKTS’tan yeni bir tohumculuk şirketi alım haberi geldi. Ayrıca gübre kapasite arttırımı haberi de aldık. Buna karşılık sattığı ürünlerin tahsilat vadelerinin arttığına şahit olduk. Finansal bağımsızlık hedefimin omurgası HEKTS olmaya devam ediyor. Fakat kısa vadede ne olacağına dair hiç bir fikrim yok. Fakat eğer yanılıyorsam çok pahalı bir ders alacağım demektir. Heyecanla bekliyorum.
SODA hakkında söyleyecek pek bir şey yok.
BIMAS fiyat artışlarını ürünlerine yansıtabilen ve büyümesini sürdürebilen ender şirketlerden bir tanesi. Aynı zamanda borcu da yok. BIST’te böyle başka şirket var mı bilmiyorum. Fakat çok yüksek fiyat kazanç oranları ile fiyatlanıyor. Böyle olunca da her analiz havada kalıyor. Yani başka bir deyişle anlatırsam şu an şirketin F/K’sı 23.9. F/K=20 olsa kimse kalkıp niye F/K 20 demez. Tarihsel fiyat bandı bizim çıpalama önyargımız olmuş. Ama 30 F/K olsa kimse niye 30 oldu da demez. Garip bir durum.
Aralık 2018’den beri yeni fonlarımı EREGL’e yönlendiriyordum. 8.50’den başladığım alımlara 7 küsürlere kadar devam ettim. Şu an ortalama maliyetim 8.122 TL oldu. İlk hedefim olan portföyün %5’lik kısmına ulaştım sayılır.
Sürpriz bir durum da AKMGY ve NUHCM alımlarım oldu. Bu ayki fonlarımı EREGL yanında bu iki şirkete paylaştırdım. AKMGY aşırı sığ bir tahta, 20 bin lot işlem ya oluyor ya olmuyor. Onun için lütfen bana uymayın ve yatırım tavsiyesi olarak almayın.
Niye GYO ve çimentoya geri döndün diyenler olabilir. Erken de olabilir. Ama şu an yaklaşık %2,3’ünü oluşturuyorlar. Yani burada bu miktarla zaman kaybetmeyi göze alabilirim.
ANHYT de temettüsünü düşürdü. Hem de kârı artarken yaptı bunu. Genel kurul’a giden olursa sorabilir mi? Ne oluyor la burada diye?
Nakit Varlığı
TL varlığım 3.400 TL’ye geldi. Günlük mevduatta uyumaya devam ediyor. Ama bu aralar gözüme çok takılmaya başladığını söylemem lazım. Fakat ne olursa olsun %90 hisse senedi, %10 nakit varlık dengemi bozmayacağım.
Bankada 70 sterlinim daha var. O faizsiz kış uykusuna devam ediyor. TL olarak da yaklaşık 500 TL ediyor.
Böylece toplam nakit varlığım 3.900 TL’ye ulaşmış bulunuyor.
Finansal Bağımsızlık Portföyünün Diğer Para Birimlerine Karşı Durumu
Burası portföyün gerçek değer hareketini görmek için oldukça önemli bir yer.
- 8.408 dolar (Geçen ay 8.070 dolar),
- 6.332 sterlin (Geçen ay 6.138 sterlin),
- 198,92 gram altım(Geçen ay 190 gram altın).
Portföyün değer kazanması ve doların görece sabit kalması ile portföy diğer yatırım araçları önünde de değer kazanmaya başladı. Bu güzel.
Şimdi de portföyün oluşturulduğu tarihten bu yana dolara karşı durumunu ekleyelim.
8.000 dolar üstünde üst üste ikinci ayım. Artık 9 bin dolarları görme zamanı geldi.
TL grafiği fezaya giderken dolar grafiği yükselmemek için nazlanıyor. Ama benim olacak:)
Temettü Artışları
Temettüsünü büyüyen hisse yatırımcısı olarak Şubat ayı benim için çok güzel geçti. Ortağı olduğum şirketlerin büyük çoğunluğu 2018’deki büyük dalgalanmalara karşın kârlarını arttırmayı başardılar. Bunların çoğu da temettülerini arttırarak hissedarlarını ödüllendirdi.
Kendimi buğday ambarındaki tavuk ya da Gaziantep’te bir hafta kalmış sonradan gurme gibi hissediyorum. Temettü büyümesine bağlı strateji yavaş yavaş meyvelerini vermeye başlıyor.
İlk olarak; AKSA’nın temettüsünü düşürebileceğini düşünüyordum. Brüt 1.12 TL’den 1,1065 TL’ye düşürdü. Finansal olarak doğru karar verdiklerinden emin değilim ama temettümüzü fazla azaltmamış oldu (Enflasyon oranını hesaplaya katarsam hoş değil tabii).
SODA; temettüsünü geçen sene verdiği bedelsizi de katarsak yaklaşık %53 arttırmış oldu. Bu tür bir performansı her zaman göremesek de SODA’dan gelen emekli maaşımı 253 TL’den 377 TL’ye çıkarmış oldu. Bir günlük özgürlüğümün 140 TL olduğu düşünülürse neredeyse SODA benim 1 günlük özgürlüğümü çalışmadan vermiş oldu. Kendisine teşekkür ederim:)
Onun dışında EREGL ve AKMGY de temettülerini arttırdı.
Bu arada ANHYT sebebini anlamadığım bir şekilde nakit temettü dağıtma oranını düşürerek, daha fazla kâr etmesine rağmen, temettüsünü düşürdü.
Bu düşüşe rağmen, bir senede alacağım temettü 250 TL civarı artmış oldu.
Kendilerine teşekkür ediyorum ve bu performanslarını gelecek sene de sürdürmelerini istiyorum. Bu arada fiyat ne kadar düşük olursa o kadar daha çok mutlu olmaya devam edeceğim.
On senelik hedefime sekiz sene varken, ne kadar ucuza toplayabilirsem o kadar iyi olmaya devam edecek.
Portföyün Temettü Yönünden Değerlendirilmesi
Şubat ayı bitti. Bu aynı zamanda temettü hissesi biriktirme ve blog yazma sürecindeki iki senemi de sonlandırdığım anlamına geliyor.
Temettülerdeki dalgalanmalar hisse satışını ve değişimini aylardır yapmadığım için duruldu. Sadece ekleme yaptığım bu aylarda, 2019 hedeflerimdeki %5 temettü verimli olarak düşündüğüm alışlarımdaki oranları yükselttim.
Özellikle EREGL, AKMGY ve NUHCM alışlarımdaki temettü verimleri %10’un üzerinde seyretti.
Bu yüksek temettü verimi alışları her ne kadar alacağım temettüyü arttırsa da büyümeden fedakarlık etmeme sebep olabilir. Tabii ki öyle bir şey planlamıyorum ama riskleri de belirtmem lazım.
Geçen ay sonunda, gelecek 12 ayda alacağım muhtemel temettü miktarı 946,75 TL’ydi.
Şubat 2019’da baktığımda ise;
Bu ay temettü gelirim 946,75 TL’den 1255,14 TL’ye çıkmış oldu. Bunda yeni yaptığım yüksek temettü verimli alımların yanında şirketlerimin verdikleri temettüleri arttırmaları da etkili oldu.
Portföyün temettü verimi: 1255,14/40.999,45=%3,06 olmuş oldu. Verim %2’lerden %3’lere çıkmış oldu.
Finansal özgürlük için kazanmam gereken bir günlük tutar 140 TL idi. Böylece 1255,14/140=8,97 gün yani yaklaşık 9 günlük özgürlüğümü temettülerden kazanmış oldum. Bu bir başarı değil. Rekor faiz gelirlerini de kattığımda Eylül 2018’deki 15 gün… Daha çok biriktirmem gerektiğinin farkındayım. Ama doğru yolda olduğumu ümit ediyorum.
2019 yılındaki temettü gelir hedefim olan 1650 TL’ye oldukça yaklaşmış durumdayım. Geçen ayda belirttiğim gibi bu hedefi kolayca aşacak gibi duruyorum. Tabii piyasa pahalılaşırsa bu değişir.
Elimden geldiğince tasarruf etmeye ve bu tasarrufları yatırıma yönlendirmeye devam edeceğim.
Şubat ayı sizin için nasıl geçti? Temettülerinizi arttırabildiniz mi? Yoksa sattınız da kenardan mı izliyorsunuz?
Tabii ki en çok merak ettiğim şey kaç günlük özgürlüğünüzü kazandınız? Temettü emekliliği projesi nasıl gidiyor? Biraz da sizden dinleyelim.
Saygılar.
Not: İki gün önce sabah ofiste (tamam havalı olsun diye ofis dedim ama biz sadece oda diyoruz) canım sıkılmıştı. Her zamanki iş dertleri…
Radyoda Erkin Koray’ın “Gün Ola Harman Ola” şarkısı çamaya başladı. Daha önce hiç duymamıştım.
Anında rahatladım, bir gevşedim. Gün ola harman ola dedim, işime devam ettim.
Belki sizin de işinize yarar diye buraya bırakıyorum.
Bir de İbrahim Tatlıses versiyonu var o da güzel. Severseni onu da dinleyin:)
Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net
Sayin latteden yatirim performansinizin artisindan dolayi tebrik ederim. Esimide sizi takip etmeye yonlendirdim. Ailecek keyifle okuyoruz. Basarilar
Sayın Gökalp Bey,
Çok teşekkür ederim. Tasarruf ve yatırıma devam o zaman.
Saygılar.
BIMAS gibi borcu olmayan başka şirketlerde var;
https://i.hizliresim.com/0RgP1D.png
Sayın Mustafa Bey,
Katkınız için çok teşekkür ederim. Borcu olmayan şirketler vardır tabii. Ama orada vurgulamak istediğim, enflasyon oranını müşteri kaybetmeden fiyatlara yansıtabilen, resesyonlardan etkilenmeyen, enflasyon ve resesyona dayanıklı şirketlerin az bulunduğu ve bulunanların da yüksek fiyatlandığıydı.
Saygılar.
Tebrik ve tesekkur
Sayın Vefa, desteğiniz için ben çok teşekkür ederim. Saygılar.
Merhabalar
Temettü emekliliği konusunda yatırım yapmaya başladım sizin yazılarınızı da ilgi ile takip ediyorum. Daha yolun çok başındayım. İlk kez bu ay temettü için alım yaptım. Daha önce finansal okur-yazarlik konusunda kendimi hiç geliştirmediğim için birçok kavrama yabanciyim.
Açıkçası sizin yazılarınızı şu an için yol gösterici olarak alıyorum. Sizin de dediğiniz gibi:
“Bu işi iyi bilenlerin yorumlarını değerlendirmeleri okuyup ufkumu genişletiyorum. Yaptıkları analizleri aklıma kazıyıp taklit etmeye çalışıyorum.”
Yol göstermesi için tavsiye ettiğiniz kitaplardan da bazılarını sipariş verdim inşallah fırsat bulursam onları da okuyacağım. Bunun yanında yeni başlayanlar için tavsiye edeceğiniz başka yayın, kaynak, internet sitesi vs. ne olursa bahsederseniz çok memnun olurum.
İnşallah en kısa sürede hedeflerinize-hedeflerimize ulaşiriz.
Selamlar diliyorum.
Sayın Yasin Bey,
Bir işi yapıyorsak ve o işe zar zor biriktirdiğimiz, biriktirirken bin bir zahmete katlandığımız paramızı yatırıyorsak, o işi çok iyi bilmeliyiz.
Geriye baktığımda iki sene öncesine kadar çok şey öğrendiğimi ama hala bilmediğim tonla şey olduğunun farkındayım. Onun için sürekli bir şeyler okumaya çalışıyorum. İnsan okudukça ne kadar çok şey bilmediğini fark ediyor.
O yüzden size de kitapları mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Bakış açınızı çok değiştirecektir. Bu yönde adım atarak çok doğru bir karar vermişsiniz.
Özellikle işin içine insan psikolojisi girdiği için olaylar daha da karışıyor. O kadar okumak yetmiyor, insanın kendini de tanıması ve ne hangi durumda ne yapabileceğini kestirebilmesi gerekiyor. Sabretmesi gerekiyor. İnsanoğlu çok garip bir varlık.
Elime kaynak geçerse mutlaka paylaşmaya çalışırım ama şu anda ekleyebileceğim bir şey yok.
Size bol tasarruf ve kazanç dilerim.
Saygılar.
Temettü emeklisi olmak istiyorsanız kitaba para vermeyin kütüphaneden alın okuyun . Ortalama bir kitap 25 TL olsa 10 kitap 250 TL eder 250 TL ye 10 ASELSAN veya 125 Yapı Kredi veya daha birçok şirketin hissesini alarak ortak olabilir ve temettü alabilirsiniz . Bu işin temeli herşeyden ama herşeyden once tasarruf etmekle başlıyor . Ben yiğit hocamdan ilk bunu öğrendim .
Yolunuz açık olsun iyi tasarruflar .
Sayin LattedenBorsaya,
Oncelikle kaliteli yazilariniz icin tesekkurler. Takip ettiginiz yazarlar var midir?
Hektas bilancosunu okumadim ancak rasyolarina baktigimda sirket bana pahali geldi. Karlilik artisina ragmen ozsermaye buyumesi de dusuk gozukuyor.
Buna bagli olarak;
1-) Hektas karlilik buyumesi, hasilat buyumesi, ozsermaye buyumesini nasil buluyorsunuz?
2-) 4 4 luk bir sirket buldunuz ve aldiniz piyasa hesapladiginiz degerden cok yuksekte fiyatladi (diyelim ki 5 kati) aksiyonunuz ne olur
3-) Temettuden kesilen vergi ve komisyonlar temettuye bakis acinizi nasil etkiliyor? Dagitilan kar (eger gerek varsa) tekrar yatirima donse hem vergi hem komisyondan yarar saglamaz mi?
Not: Hektasla bir bagim yok ornek olarak veriyorum.
Sayın Paracığım,
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Twitter’dan takip ettiklerim dışında yabancı ve türk bloglardan okumalar yapıyorum. Önüme geldikçe sizinle de paylaşırım.
Sorularınıza gelirsek;
1)HEKTS iyi bir şirket ama daha önce de 12.50 TL’leri gördü ve 8 lere düştü. Yavaş yavaş yukarı tekrar çıktı ve bu arada duyduğum çok kişiyi üzdü.
Hatta benim de her hangi bir tavsiyem olmamasına rağmen kulaklarımı çınlatan çok olmuştur. Bu yüzden herkes değer hesabını, alım yerini ve stratejini kendi belirlemeli.
Ben göstergeleri olumlu buluyorum. Bu yüzden portföyümün büyük çoğunluğunu kaplıyor. Yanılıyorsam yazıda da bahsettiğim gibi emeklilik planlarım baya ertelenecek. Fakat şunu unutmamak lazım: Benim maliyetim 5 civarında. İlk maliyetim 3’tü ek alımlarla 5’i geçti. Benim bakış açımla 12’den alan yatırımcının bakış açısı bir olmaz. Dikkatli olmak lazım yani.
2) Warren Buffett bir faaliyet raporunda şu tespiti yapmıştı: “Bütün hisselerimiz bilinenin aksine satılıktır.” Çin Devlet Petrol Şirketi hisselerini de değeri 1 trilyon doları aşınca satmıştı. Çünkü değerinin oldukça üzerinde fiyatlanıyordu.
Ben de değerinin 5 katına ulaşmış bir şirketi tutmazdım. En azından hepsini tutmazdım. Dudu üstadın böyle zamanlarda “3’ün 1’i” kuralı vardır. Eğer şirket aşırı fiyatlanıyorsa, üç birimin birini satar ve yoluna devam eder. Tamamen size kalmış. Yazısını alta bırakıyorum.
http://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=25496&page=192 buradan okuyabilirsiniz.
3) Temettü konusu şartlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Şartları bilmeden temettü iyidir veya kötüdür demek bize yanlış yaptırır.
Bu konuda “temettü gerekli midir gereksiz mi?” diye bir yazı yazmıştım. Orada ayrıntılı anlattığım için konuya kısaca gireceğim:
https://www.lattedenborsaya.com/2018/10/14/temettu-gerekli-midir-gereksiz-mi/
Şirketler kârlarını yüksek özsermaye kârlılığı ile tekrar yatırıma yönlendirdiği sürece temettü almayarak hissedar olarak daha kazançlı olursunuz. Çünkü vergi vermeden elinizdeki değer artar. Ama şirketler çoğu zaman kârlı yatırım yapabileceklerinden daha fazla nakit elde ederler (yüksek büyüme evresindeki şirketler hariç). Bunu da dağıtmak hissedarlara nakit akışı sağlar.
Yani tamamen sizin beklentiniz ve şirketin parayı dağıtmayıp ne yapacağı ile ilgili bir durum. Her vaka kendi içinde ayrı değerlendirilmeli.
Saygılar.
merhaba,
bi aradan sonra ben de düzenli hisse toplamaya devam ediyorum. 🙂 artık SODA ve CIMSA’da 1000 hisseyi geçtim, PETKM ve PARSN’da da 1000’e yaklaştım. bi yandan da yüksek lisans tezim için makro & mikroekonomi, akıllı yatırımcı, babil’in en zengin adamı artık allah ne verdiyse okuyorum 🙂
ortak hisselerimiz bi tek ASELS ve SODA kaldı artık. 8 Mart 2019 Cuma günü saat 10:00’da Soda Sanayii’nin Olağan Genel Kurulu varmış. iznini ayarlayabilirsen, birlikte gidebiliriz… 🙂 hem havayı birlikte solur, hem de tanışmış oluruz… 🙂
Sayın Küçük Yatırımcı,
Tekrar aramıza hoşgeldiniz o zaman. Askerde çok güzel anılar biriktirmişsinizdir umarım:)
Hem kendini hem de hisse senedi portföyünüzü geliştirmeniz süper olmuş. Umarım böyle devam edersiniz, ederiz.
İznimi ayarlayabilirsem neden olmasın. O ortamı solumak güzel olur. Tuzla’da olmasaydı daha iyi olurdu ama ne yapalım:) Haberleşelim mutlaka.
Saygılar.
Sayin latteden,
Bereketli kazançlar diliyorum.
Ortak hisselerimiz Ereğli ve soda iken bu ay hektaş da ortak hisselerimiz arasına katıldı. Bunların dışında Petkim egeen ve çelebi portföyümdeki diğer hisseler. Bu ay sıradan hisseler sıradışı kârlar kitabını okuma fırsatım oldu. Umarım altını çizdiğim yerleri unutmam..
Sayın Cüneyt Bey,
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Alımlarınızda değer hesabı yapmayı unutmayın.
Benim EGEEN’leri satmam sanırım geçen sene yaptığım en büyük hata oldu. 300 TL’den satmıştım. Şimdi arkadasından bakıp duruyorum.
Sıradan Hisseler Sıradışı Kârlar en sevdiğim kitaplardan bir tanesi. Hatta “Akıllı Yatırımcı”yı tekrar okuduktan sonra onu da tekrar okuyacağım. Adamlar hazine sandığı gibi kitap yazmışlar:)
Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
Merhaba
Başarılı bir değer yatırımcısı olduğunuz için kutlarım sizi
Teşekkür ederim Yüksel Bey, elimden geldiğince öğrenmeye çalışıyorum. Fakat tasarruf kısmı şu an için eksik kalıyor. Her ne olursa olsun biriktirmeye devam.
Sayın Lattedenborsaya, yazılarını okuyarak sevmekten, severek okumaya geçiş yaptım. (Anlamsız bir espri geçen tv nin birinde izledim ) Neyse devam lot biriktirmeye artık yaşam felsefemiz bu oldu. Bu arada ben 3 yıllık bir yolculuktan sonra aylık 3.000 tl ye tekabül eden bir temettü gelirini sağlamış durumdayım. Sizi motive etsin diye yazıyorum. Devam yani yılmadan ve bıkmadan çünkü iyi yatırım sıkıcıdır. Selam ve saygılarımla.
Özcan
Sayın Özcan Bey,
Muhteşem bir temettü gelirine ulaşmışsınız. Ben herhalde o tutarı 7-8 sene sonra görebilirim. Tebrik ederim.
Yatırım yapmak çok sıkıcı ama iş, güç, kendini geliştirmeye daha çok zaman kalıyor. Yani o konuda sıkılmaktan memnunum diyeyim:)
Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
Bende en son akilli yatirimciyi okuduktan ve bilancolar aciklandiktan sonra porfoyun bi kismini degistirdim
Adana cimento devam
Deva devam saglik
Isdemir devam demir celik
Konfurt devam gida sektoru
Logo satis ege endustri alis otomotiv
Arcelik satis vesbe alis perakende
Petkim satis tupras alis petrokimya
Hektas tarim sektoru yeni alim
Panora gmyo sektoru yeni alim
Tav hizmet sektoru yeni alim
Sektoru artirma sebebim elimdeki hisseler bu ay iyi primlendi aylik alimlarimi daha kolay yapmak icin sektoru 10 a cikardim sattigim hisselerden %8 kar ettim elimdeki hisseler ve aldigim hisselerde aldiktan sonra iyi bilanco acikladilar onlarda primlenince porfoy subatta % 10 primlendi bu aydan itibaren temettu odemeleri baslayacagi icin her ay hangi hissem temettu verecekse temettuden sonra o hisseden ekleme yapacam unşallah herkeze bol kazanclar
Sayın Serdardm,
Seçimlerinizde bol kazançlar dilerim. Ben çok fazla hareket etmemeye çalışıyorum. Alıştım artık. Herkesin yatırım stratejisi farklı tabii.
Saygılar.
Son iki yılda seçtiğiniz hisseler piyasayı yendi mi?
Saygılar
Sayın Kenan Bey,
Finansal bağımsızlık portföyüm; dolara, euroya, altına yenilmiş. BIST 100 ve mevduatı da geçmiş durumda.
Aralık sonundaki ayrıntılı analize buradan bakabilirsiniz.
https://www.lattedenborsaya.com/2019/01/01/aralik-2018-sonu-itibariyle-portfoy-durumu/
Saygılar.
Sayın : Yiğit bey: ” Temettü Emeklisi ” yolculuğunda istikrar ve istikametinizi görüyor, sabır ve çalışmalarınızdan dolayı sizleri tebrik ve takdir ediyorum. Şunu bilirsiniz ve biliniz .İlk 3 yıl karışık ve zor. 6. yıl artık nereye gittiğimizi , projenin güzellikleri anlaşılır ve görülür. 9 . yıl olunca ortaya harika ve mükemmel bir eser orya çıkar . Nasıl mı? 9 yıl önce aldığın hissenin temettüsü harçlık iken 9 .yıl sonra : harçlık artık maaşa inkılap etmiş olacak. Bunu görmeye hissetmeye çalışınız. Bu yolculukta şirket toplantısına katılmak çok güzel fikir. Bende katılmak istiyorum. Veya şirket ziyareti veya gezisi. Yiğit bey hatırlattı . Teşekkürler en sevdiğim… Sanatçılardan Birde Erkin KORAY Cem KARACA Barış MANCO …. bunların sözlerini müziksiz okuyun bakın ne güzel DERS ler var. ”Yaz dostum yoksul görsen besle kaymak bal ile Yaz dostum garipleri giydir ipek şal ile Yaz dostum öksüz görsen sar kanadın kolunu Yaz dostum Kimse göçmez bu dünyadan mal ile”. Yeni nesil bunları tam bilmiyor üzülüyorum…Portföyün yarısı ortak olmakla birlikte kazandıkları halde temettü vermeyen , hadi diğerleri zaten vermezler size ne oluyor: arçelik ısgyo çimsa anhyt ( az verdi) ….anlaşılır değil. Birde bunların yeni tabirle ceo ları çıkıyor ( müdür) ekonomik kriz de harcayın diye konuşuyorlar..???
Neyse bu sefer uzun oldu. Tasarrufa , iktisata ve yatırıma devam. Kalın SAĞLICAKLA….not: 3 yıl 6yıl 9yıl + – bir yıl
Sayın Hüseyin Bey,
İki senedir bu yolculukta birlikteyiz. Her yorumunuzdan güzel dersler çıkarıyorum.
Üç seneyi tamamlamaya tam bir yıl kaldı. Artık yavaş yavaş bazı şeyleri aştık. Şirketlere, patronlara bakar olduk. Değer hesabı yapmaya çalıştık. Hisse senedi sahibi olarak değil de ortak olarak düşünüyoruz artık.
Adil ve hissedar dostu yönetim istiyoruz. Şirketlerin rakiplerini inceliyoruz. Yani bir çok şeyi aşmışız.
Bunun yanında psikolojimizi de çözmeye çalışıyoruz. Hiç durmadan zayıflıklarımızı araştırıyoruz. Bu alanda da çok ilerledik.
Ama ilerledikçe tabiri caiz ise ne kadar cahil olduğumuzu anlar olduk. Okumaki öğrenmek bitmiyor. hatalar bitmiyor.
Temettü konusunda da insan istikrar arıyor tabii. İstikrar olmazsa da bir açıklama bekliyor. Bakalım görelim.
Çok teşekkür ederim tekrar. Tasarruf ve yatırıma devam.
Saygılar.
Yiğit bey birşey sorabilirmiyim ortalama portföy tutariniz gördüğüm kadarıyla 45 bin TL civarı Allah bol bol bereketli versin inşallah hayırlı kazanclariniz olsun sorum su bu 45 bin TL yi sadece Ereğli yahut soda alsaydiniz bu yıl alacağınız temettü miktarı şuan hepsinden alacağınız temettü miktarından az mi olurdu çokmu olurdu
Sayın Yasir Bey,
Evet daha yüksek temettü alırdım. Ama dikiz aynasından arkaya bakınca herşey berrak gözüküyor. Gelecek ise belirsiz. Bu yüzden şöyle olsaydı böyle olsaydı diye bakmıyorum.
Biriktirmeye devam ediyorum.
Saygılar.
Yiğit hocam elinize sağlık . Ben 2019 yılı icin şöyle bir strateji geliştirdim
# 40.000₺ vadeli mevduat yaptım aylık getirisi 660₺ yapıyor bu getiri ile hisse almaya başladım. Neticede ana sermayem risksiz bir şekilde sabitken sadece aylık getirisinin riske sokmuş oldum. Aylık birikimimi vadeliye ekleyip getirisi ile hisse alıyorum . Mesela bu ay sonu vadelim 45.000₺ olacak ve ben buradan gelen yaklaşık 750 ₺ ile hisse alacam
# Ayrıca bes’e ödediğim miktarı 200 TL den 400 TL ye cikardim.
# Bes fonlarının ağırlığını altın fonuna aktardım ki bu oran %65 seviyesine yükseldi
# stopaj indiriminin olduğu Aralık ayında %25 faiz orani ve %0 vergi kesintisi ile 20.000₺ ve 1 yıl vadeli bir mevduat hesabı açtım . Aralık 2019 da onun dönüşü de 25.010 ₺ olacak.(oradan gelecek 5.000₺ ile ne yapacağına karar vermedim)
# ayrıca biraz jeopolitik risk gördüğüm için petrol fonu aldım. Günlük mevduatım da var onun günlük getirisi ile 3-5₺ üzerine eklemeyi düşünüyorum .
# sizin sterlin kadar da bi € bakiyem var .
# ayrıca ABD teknoloji fonuve elektrikli araçlar fonundan da toplamaya devam ediyorum .
Bu konuda bize verdiğin enerji için sana çok teşekkür ediyorum .
@cahilordinaryus
Sayın CahilOrdinaryus,
Ben de sizin portföyünüzü heyecanla takip ediyorum. Mevduat hamleleriniz çok doğruydu. Benim sistemim gereği böyle fırsatlarım çok olmuyor.
Özellikle stopaj indirimi ve faizlerin yüksekliğinden faydalananlar çok kazandırlar.
Petrol fonu hakkında bilgim yok. Yabancı fonlarda durumunuz nedir? Onları da araştırmadım.
Katkınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Merhaba,
İlk olarak artık “ay sonu gelsin de hiç tanışmadığım yol arkadaşlarım ile ayın özetini çıkaralım.” diye bekler olduğumu fark ettim. Güzel bir alışkanlık edindiğimizi düşünüyorum. Ben kendi adıma Yiğit Bey’in ve katkı suna diğer arkadaşlarımızın aktarımlarından hem güç alıyorum hem de bu aktarımlarla bilgimi arttırmaya çalışıyorum. Yiğit Bey başta olmak üzere herkese kendi adıma teşekkür ederim.
Genel kurullara katılmak benim de yapmak istediğim birşey ancak planım ileride temettü emeklisi olabilirsem Mart aylarını “yurt gezisi” şeklinde genel kurullara katılarak geçirmek, belki böyle bir tur yaparız ileride 🙂
Benim ay sonu portfoy dağılımım aşağıdaki şekilde (56000 tl civarı bir büyüklüğe ulaştı):
28.02.2019
AKSA 2.8%
ALKA 4.5%
ASELS 5.1%
BRISA 1.3%
CIMSA 3.4%
EGEEN 17.4%
ERBOS 2.3%
GEDZA 0.5%
HEKTS 6.3%
ISDMR 2.0%
ISYAT 3.7%
KORDS 6.9%
KRONT 7.6%
ORGE 1.3%
PARSN 0.1%
PETKM 5.2%
SASA 7.7%
SODA 12.3%
SUMAS 0.1%
TOASO 4.7%
TUPRS 3.3%
TTRAK 0.1%
ULUSE 1.5%
Bu ay 1000tl civarı yeni alım yapmışım. LOGO’yu sattım; TTRAK takip amaçlı ilk alımımı yaptım, TTRAK takip edip aylık satış adetleri, faaliyet raporlarındaki sektör beklentilerine göre portfoye ekleyebilirim diye düşünüyorum.
Şu ana kadar temettü açıklayan şirketlerime göre yaklaşık 1700tl civarı bir temettüye ulaşmış durumdayım. Bu değer geçen sene aldığımın yaklaşık iki katı ki portfoyumun buyuk kısmını oluşturan EGEEN sonuçları daha açıklanmadı. Bu sene temettü gelirimde geçen seneye göre iki kattan fazla bir büyüme olacak, gerçi toplam değer olarak çok yüksek değil ancak benim için motive edici bir artış.
BES portfoyum dolar, euro eurobond ve altın fonları olarak devam ediyor.
Hoşgeldiniz Kaan Bey,
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Ben de ay sonu portföy durumu yazısını yamak için can atıyorum.
Portföyünüzün maşallahı var. Temettü gelirleriniz de çok iyi. Sanırım artık tüm faturaları ödemeye başlamıştır.
Bu da benim için güzel bir motivasyon kaynağı olurdu.
Tasarrufa ve yatırıma devam edelim.
Saygılar.
Merhaba Yiğit Bey;
Ben de tam bir ay önce borsa serüvenine başladım, aslına bakarsanız 2018 yılı başlamak için kötü bir yılmış :). Yeni başlamış olmanın verdiği heyecanla günlük al satlar, orta vade al satlar, uzun vade hemen hemen tüm yolları denedim. Saatlerce teknik analiz hesaplarını okudum fakat bir sene sonra aslında uzun vade yatırımın en doğrusu, bana göre, olduğuna karar verdim.
İyi hisselere iyi fiyatlardan başlama şansımda oldu, fakat işten ayrılmam dolayısıyla tasarruf planlarım çok ciddi bir sekteye uğradı.
Tasarruf kalemini arttırabilmek için ve emeklilik planlarına erken ulaşabilmek için portfoyu ikiye ayırdım şimdilik %40’lık kısmı ile haftalık trend içinde olan hisselere yatırım yapıyorum, buradan kazandığım olursa uzun vadeli hesabımda ki portfoyleri arttırmak için kullanıyorum.
Bakalım hedeflerime ulaşma sansım olacak mı…
Değerli yazılarınız ve paylaşımlarınız için çok teşekkürler
Sayın Çağrı Bey,
Baştan küçük kaybetmeniz, sonradan daha büyüklerini kaybetmekten çok daha iyidir. Onun için bence o kayıp değil.
Kendinizi geliştirmeye devam edin. Ben planınızı uygulayamam, öyle bir iradem yok. Ama siz öyle para kazanabiliyorsanız tabii ki yapabilirsiniz. Sonuçta en iyi sistem para kazandıran sistem demişler.
Kolaylıklar dilerim.
Saygılar.
Sn latteden, diyelim 10 hisse biriktireceğiz her hisseden eşit miktarda mı olmalı.Mesela sizin bazı hisselerden fazla bazılarında az oranları?
Birde ilk defa temettü alıcağım tüpraştan 28 martta.. herayda 2 lot alıyorum 15inde.. acaba 15inde mi alıyım yoksa 28inde fiyat düşüncemi almam daha iyi olur bugibi durumlarda?
Bol kazançlar dilerim
Sayın Murat Bey,
Alım zamanlarınızı kendi stratejinize göre belirlemelisiniz. Benim yolum bana uygun ama sizin psikolojinize uygun olmayabilir. Ama asıl olan eğer değer hesabı yapabiliyorsanız ve bir ederini biliyorsanız, en uygun olanı gerçek değerine göre en ucuz olanı almak olur. Gerçek değeri de siz belirlersiniz.
İkinci sorunuz için ise 15’inde ve 28’inde fiyatların ne olacağını bilemediğimiz için şimdiden yapılacak yorum tamamen sallamasyon olur. Stratejinize göre alım zamanına yine siz karar vermelisiniz.
Saygılar.
Merhaba öncelikle insanlarin tasarruf ve yatırım bilincini arttıran paylasimlariniz icin cok tesekkurler… sizi takip eden ve seven biri olarak portföyunuzde bazı hisselerin yuzde 40 bazi hisselerin ise yuzde 2 olmasinin biraz dengesiz oldugunu dusunuyorum … bence yuzde 3 un altındaki hisseler takip maliyeti de hesaba katildiginda biraz daha dengeli bir portfoy icin feda edilebilir gibi… ayrica hisse netteki beyaz yaka icin tassaruf ve yatirim koclugu basliklarini da onermek istiyorum… kesinlikle isinize karismak cok bilmislik yapmak veya yatirim tavsiyesi vermek amacli yazmiyorum dedigim gibi sizi takip ettigim icin kucuk bir yardim gibi dusundum mutlu tatiller basarilar…
Selamlar Sharingan no kakashi,
Nick çok güzelmiş:) Ben de desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Daha çok iki hissede yoğunlaşmış durumdayım ve risklerin farkındayım. Bu yüzden portföyü çeşitlendirmeye başladım. EREGL, AKMGY ve NUHCM ve YKBNK alımlarım aslında bunu azalatmak içindi. Fakat ilk iki hissedeki değer kazançları bunu mümkün kılmadı. Pek şikayetçi değilim aslında:)
Kesinlikle çok bilmişlik olarak algılamam, niye öyle düşüneyim ki? Birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz var. Hisse.net’teki Beyaz Yaka İçin Yatırımcı Koçluğu’nu ben de takip ediyorum. hatta oradan çok şey öğrendiğimi de belirtmeliyim.
Hatta linkini de bırakayım da ziyaret etmek isteyenler için.
http://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=25496&page=315&p=3247137#post3247137
Katkınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
rica ederim yiğit bey asıl biz paylaşımlarınız için biz çok teşekkür ederiz…
borsanın düşüş trendine girdiği bir dönemlerle ilgili olarak hisse net teki cautionary üstadın bir viop taktiği vardı…
http://www.hisse.net/topluluk/entry.php?b=225
portföyünüz gerçekten çok başarılı ve el emeği göz nuru adeta… belli bir miktar oluşunca borsanın düşüş trendine girdiği dönemlerden korunmaya çalışmak daha çok önem taşımaya başlıyor … umarım yardımı olur … başarılar … saygılar…. 🙂