Küçük Giderlere Saldırı Başlattım

Herkese selamlar! Şu an çeşitli sebeplerden dolayı maaşımın %50’sini yatırıma ayıramıyorum. Halbuki %50’lik bir oran beni pasif gelir elde ederek elde edeceğim erken emekliliğe daha da yakınlaştıracak.

Bu türbülans ortamında geliri artırmak kadar gideri azaltmanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden küçük giderlere savaş açtım. Nedir bu küçük giderler? Kredi kartımdan aylık olarak 5 TL, 10 TL çeken ve bana hiç de çok görünmeyen giderler.

Bunlar, aynı zamanda, hem aklımının hem de cüzdanımın bir köşesinde durup beni yoran şeyler.

Eminim onları temizleyince hem cüzdanım hem de kafam rahatlayacak.

Hadi başlayalım.

bills-2340298_1280
Küçük Giderlere Saldırı Başlattım

Telefon Faturası Düşürme Çalışmaları

Eskiden 25-30 TL arası telefon faturası öderdim. Fakat çok internet kullandığım için yeni bir hatta geçtim ve 60 TL fatura ödemeye başladım. Hatta o da yetmiyordu ve ek internet paketi alıyordum. 60 TL’lik faturam son ay 140 TL geldi ve artık buna bir dur demek istedim.

5 gb internet için 19 TL ödeyeceğim bir tarifeye geçtim. Böylece aylık tasarruf miktarım 40 TL, yıllıkta ise 480 TL oldu.

Günlük özgürlüğüm için gereken tutar 115 TL olduğuna göre 480/115= 4,17 günlük kölelikten kurtarmış oldum.

Sadece zırt pırt internete girmeyerek, bilgisayarımdan daha az internete girerek, biraz araştırıp uğraşarak yaptığım kârlı bir iş oldu.

Yıllık 480 TL borç ödeyip yatırıma yönlendireceğim bir tutar oldu.

Bu benim için neden önemli? İnsan belli bir süre fatura ödeyince iş otomatikleşiyor. Kredi kartına ödeme talimatı veriyorsun uğraşmıyorsun ama sonunda bir bakmışsın o fatura senin vazgeçilmezin olmuş. Bu anlayışı yıkmış oldum.

Netflix İptali

Farketmeden hayatıma giren ve kredi kartımdan para çeken şeylerden biri de Netflix oldu.

Yeni televizyon almıştık, yurtdışında yaşarken Netflix çok modaydı ve kullanıyorduk. Fakat sonra giderek kullanmamaya başladım, sıkıldım galiba. Ama kredi kartından para çekmeye devam etti abonelik devam ettiği için.

Aylık 16 TL’den yıllık 192 TL bir ücret ödüyordum. Yine 16 TL az gibi görünebilir fakat yılda 2 gün Netflix için çalışmam anlamına geliyordu. Bunu tercih etmemeye karar verdim ve yıllık 192 TLyi boşa çıkarmış oldum.

Royal Revolt 2 Oyun İptali

Bilgisayar oyunu oynamayı küçük yaşlardan beri severim. Yaklaşık 1 yıldır da bu oyunu oynuyordum. Bu sefer telefondan ama.

Komik gelebilir ama aylık 12 TL’den yıllık 144 TL’lik elmas alıyordum. Elmas ne diye sormayın:))

Sonra dedim ki “ben bunla hisse senedi alırım.” Böylece 1 yıllık bağımlılığımı 1 dakikada silmiş oldum.

Hala oynamak istiyorum ama yapacak bir şey yok:).

TOPARLARSAM

En büyük tasarruf kalemi yıllık 480 TL ile telefon faturası oldu.

Netflix’ten yıllık 192 TL daha tasarruf etmiş oldum.

Royal Revolt’den de 144 TL geldi.

Toplam tasarruf miktarım böylece yıllık 816 TL oldu.

Günlüğü 100 TL’ye çalıştığım düşünülürse 8 günümü boşa çıkarmış oldum. Hiç de fena değil. Artık sekiz gün daha bu küçük giderlere değil de kendime çalışacağım.

Daha Icloud ve İnternet televizyonu var iptal edilecek. Ama onlar uğraştırıyor. Biraz zaman alacak.

Siz böyle bir temizlik yapmış mıydınız? Ya da böyle küçük görünen masrafların bu kadar çok tuttuğunu farketmiş miydiniz?

Saygılar.

31 Yorum

  1. Efe Rakım demiş ki:

    Netflix iptalini hoş karşılamıyorum hocam.
    Ak Portföy Teknoloji Fonum için olumsuz bir hamle oldu 🙂

    Ağustos 25, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Vay vay, beklemediğim yerden gol yiyorum:) Olsun başkaları üye olur açığı kapatırsınız belki:)

      Ağustos 25, 2018
  2. Ali Öztürk demiş ki:

    Hocam çok önemli bir konuya değinmişsiniz bence. Gerçekten ufak harcamalar hayatımızda önemli bir yer kaplıyor. Umarım harcamalarınızı daha da düşürürsünüz. Ancak nacizane tavsiyem aktif kullandığınız ve yaşam kalitenizi artıran şeyler ile boşa para harcadığınız şeylerin ayrımını iyi yapın. Sonuç olarak tasarruf tedbirleri çerçevesinde hayattan keyif almak da önemli. Saygılarımla…

    Ağustos 25, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ali Bey,

      Sanırım tasarruf tedbirleri için hayatın tadını kaçırmak en büyük hata olur. Buna dikkat etmediğim ve aşırıya gittiğim zamanlar olmuştu. Ters tepiyor ve belki de daha çok harcamanıza neden oluyor.

      Ama bazılarının hem cüzdanımda hem de aklımda ne kadar çok yer kapladığını duyunca gerçekten kurtulmam gerektiğini hissettim.

      İki tane daha kaldı. Bakalım neler olacak:)

      Saygılar.

      Ağustos 25, 2018
  3. Turgut demiş ki:

    Bende tasarruf tedbirleri uyguluyorum ..yaklaşık 9 ayıdır.44 tl ilk tel masrafımı 35 tl ye indirdim.evi artık bir temizlikçiye değil kendim temizliyorum..aylık 100 tl tasarruf ettim.daha az et tüketiyorum.aylık 200 tl tasarruf da orda…..malum kolestrol sorunumda azalıyor. Çayı şekersiz içiyorum….aylık 30 tl de ordan tasarruf 😃😃

    Ağustos 25, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Turgut Bey,

      Siz benden daha derin düşünüyorsunuz. Temizlikçi işini ben de düşüneceğim. Daha az kullanıp kendim yapabilirim. 100 TL’ye yarım gün temizliyorlar ama ben o parayı 1 günde kazanıyorum. Yani 1 gün çalışıp kendim yaparsam daha iyi olur.

      Yemekten çok kısamıyorum maalesef. Hayattaki en büyük zevkim o 🙂

      Tasarruf edip yatırım yapmaya devam.

      Saygılar.

      Ağustos 25, 2018
  4. RIDVAN demiş ki:

    buffetin anlattığı santraç ve buğday hikayesi ve birleşik getiri aklıma gelince bu gibi ufak paralar cidden büyük potansiyel. bende oyunlara çok para döktüm ama en güzel oyunun hayat olduğunu anlayınca hepsini bıraktım. böyle güzel grafiklere sahip bir oyun (hayat) yok piyasada 🙂

    Ağustos 25, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Rıdvan Bey,

      Oyunlar hayatım boyunca benim zayıf noktam oldu. Ama çok da zevk aldım. Onu da belirteyim:)

      Ama belli yaştan sonra para vermeden de yapılacak şeyler var. Abartmamak lazım.

      Saygılar.

      Ağustos 25, 2018
  5. Ömer demiş ki:

    Merhabalar Yiğit Bey Sitenin ilk açıldığı günlerden beri bütün yazılarınızı dikkatli bir şekilde takip eden biriyim Aslında küçük harcamalar kartopu misali gittikçe büyüyor . Neşter vurabilmenize sizin kadar bende sevindim

    Ağustos 25, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ömer Bey,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Bu küçük harcamalar hem kar topu gibi büyüyor hem de belli bir süre sonra vazgeçilmez oluyor. Onun için bırakması da aslında çok zor.

      Saygılar.

      Ağustos 25, 2018
  6. Tutumlu demiş ki:

    Ben bir sene boyunca hiç bir şey tüketmeden yaşamayı denemiştim ve gerçekten oluyor.Kredi kartlarımı iptal ettirip tüketici heyetine baş vurup kart aidatlarını bile geri almıştım :D.Her ay berbere 15 TL Vermemek için saçlarımı kendim kesiyorum uzayınca bile berberin kestiği abuk saçtan daha iyi oluyor.Traş makinası 25 TL.Telefon hattıma yıllardır kontor almam millet beni arar.Yurt dışında ablam yaşadığından dolayı akıllı telefon al diye tutturuyordu bende ne yapıp edeyim diye düşünürken facebook duvarıma elinde fazladan kullanılmayan akıllı telefonu olan varsa göndersin bi zahmet şeklinde yazı yazdım ve bi arkadaşım sağolsun bedavaya gönderdi.Bugün whatsaptan istanbul belediyesinin bedeva netinden bile arama yapabildim.Tişörtü hırkayı akrabalarım fazlalıkları verir eğer para vereceksem taximde tarkos pasajı var marka ve defolu giysiler pantolonlar 5-10 TL Civarı gider oradan alırım çünkü modayı filan takip eden bakımlı bir erkeğim.Pantolona da para vermem rengi soldukça iki ayda bir 2.5 TL’ye satılan toz kumaş boyasından alıp çamarşır makinesinde boyarım yeni alınmış gibi olur 😀 Ayakkabılarımı her zaman silerim ilk alındığı gibi dururlar ve bu ay büyük bir değişiklik yapıp milyonerler’in yaptığı gibi çanakkale gibi hayatın çok ucuz olduğu bir yerden ev ayarladık yıllar sonra tekrar kira derdin de kurtuyoruz.Üstelik 40 yıldır duran arsamı da satmak zorunda kalmadım çok şükür.Ablam eşten dostan borç aldı.İnternet olayını ne yapacağım bilemiyorum 🙁 Bu evde alışmıştım ekonomi haberlerini takip etmeye. Gördüğünüz gibi ölücünün tekiyim hahaha Amerikanın gizli milyonerleride benim gibi yaşıyormuş zaten the milioner next door kitabında yazıyor.İleride de arsayı satıp üstüne birikimimi ekleyip 3-4 tane daire alıp kiraya vermeyi düşünüyorum bakalım.

    Ağustos 25, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Tutumlu,

      Katkılarınız için çok teşekkür ederim. O kadar çok sıkmıyorum ben kendimi. Ama yavaş yavaş zaruri görmediğim harcamalarımı azaltıyorum. Sürece odaklanıp biriktirmeyi yatırımı bırakmamaya çalışıyorum.

      Umarım hedeflerinize tez elden ulaşırsınız.

      Saygılar.

      Ağustos 25, 2018
    • Tutumlu demiş ki:

      Teşekkürler eskiye nazaran daha mutluyum İnşallah daha küçük yerde yaşamak hem kafa dinlemek hem de daha çok para biriktirmek adına daha yararlı olacaktır benim için.İstanbulda gürültüden çok stress oldum.Meyve sebze istanbulda fiyatlar 4 katı.Orada üniversite hastaneside varmış istanbulda üç ayda bir tedavi ve iğne parası ödemem vardı ondan da kurtulmuş olacağım büyük ihtimal.Çanakkale çok küçük umarım sıkılıp bunalmam kira derdi olmayacağından dolayı kalan parayla sıkıldıkça tatile çıkarım artık.Eskisi gibi kendimi sıkmıyorum yıllardır böyle yaşaya yaşaya fenalıklar basmaya başladı.Eski zevklerime geri dönmeyi düşünüyorum.Mesela artık bişey alırken bile ucuzunu almıyorum tadı berbat oluyor kendine eziyet etmeye gerek yokmuş onu anladım.Ama elektronik giyim gibi şeylerden marka olayı hiç fark etmiyor mesela çünkü hepsi fason üretim ! Dolandırıldığım için bütün birikimim gitmişti sıfırdan başlayınca 2.5 yılda biriktirebildiğim para 30 bin Tl civarı oldu.Yeri geldi kuru fasülye pilav yedim yani olacağı bu işte çalışmadan ufak birikimle.Tek zevkim içmek son günlerde içkiye para veriyorum bi tek bide kitap okumak pdf bulamassam satın alıyorum oda nadir oluyor.Uzun yıllardır tasarruf eden biriyim birazda rahat olmak istiyorum bakalım dediğim gibi en kötü ileride mülkler alırsam gelen kiraları biriktirip yine yoluma devam ederim.Annemle benim toplam maaşımız 2900 TL civarı ediyor küçük yerde uçarız sanırım bu parayla yaşayıp görücez kendimi bu kadar sıkmıcam artık ama bazı şeyler gerçekten israf ! tamiri varsa bir şeyin kullanmaya devam ederim tamamen bozulana kadar.

      Ağustos 26, 2018
  7. Cenko demiş ki:

    Yiğit Bey selamlar,
    Sayenizde sonunda cloud aboneliğimi iptal etmek için ilk adımı attım. Yazınızı okuduktan sonra evdeki atıl mobil ve normal HDD leri masanın üzerine topladım. Bu arada 1 adet de boş HDD mobil kutum olduğumu hatırladım. Kısaca elimde şuanda 2 mobil 2 sabit HDD var ve toplam büyüklükleri 1TB kadar. Cloud’mdaki bütün foto ve dokümanlar 266GB. Şimdi bu 266GB download edip, 2.yedeğini de alıp bir de DVD ye çekip yıllık 250TL abonelik masrafından kurtulmayı planlıyorum. Son 3 yıldır cloud aboneliğim vardı; geçmiş ödemelerim 180+180+250 tl seklinde olmus. Ustelik bu HDD ler de elimdeyken!

    Simdilik bu adimla basladik bakalim… Tekrar tesekkurler.

    Ağustos 26, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cenko Bey,

      Benim de en zor iptal edeceğim şey cloud abonelikleri olacak sanırım. Ben de Hdd ve usbleri masaya koydum:)

      DVD’ye yazmayı düşünmemiştim ama ikinci yedek olması çok iyi olur. En iyisi DVD’ye de yazıp ikili yedek yapmak olacak galiba.

      O 250 TL ile de yatırım yapabilirsiniz artık:)

      Bilgi için çok teşekkürler. Saygılar.

      Ağustos 26, 2018
    • Cenko demiş ki:

      Merhaba, konu disi bir ricam daha olacak sizden… acaba biraz arastirma yapip, kendi fikirleriniz ile birlikte “resesyon donemlerinde yatirim nasil yapilabilir” basligini acabilir misiniz? Yabanci youtuber’lardan takip ettigime gore altin ve cash kalinmasi gibi yontemler var. Araba hisselerinden cikilmalidir vs deniliyor.. Konu derin, umaim ilginizi ceker ve bir yazi hazirlarsiniz. (Soz gelimi elimizde 100K TL olsun… gibi gibi…)

      Ağustos 26, 2018
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cenko Bey,

      Bahsettiğiniz yazı şu an için kabiliyetim dışında olur.

      Aslında bunun cevabını veriyoruz. Resesyon dönemlerinde herkesin yaptığının tersini yapıp yatırımlara devam ediyoruz.

      Saygılar.

      Ağustos 28, 2018
    • İlker demiş ki:

      Cenko Bey, Yaşar Erdinç’in yakın zamanda YouTube kanalında buna benzer bir konuda yayınladığı güzel bir çalışma var, aşağıya linkini veriyorum. Türkiye’de farklı kriz dönemlerinde istikrarlı bir şekilde endeksin yukarısında kalmayı başarmış şirketleri testip etmiş, baştan sona izlemenizi öneririm. Videonun son kısımlarında bu şirketleri seçerken dikkat edilmesi gereken noktalardan da bahsediyor.

      https://www.youtube.com/watch?v=uhSgtzrkruM

      Ağustos 28, 2018
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Bilgi için çok teşekkür ederim İlker Bey. Çok sağolun:)

      Ağustos 29, 2018
    • Cenko demiş ki:

      Oneri icin tesekkur ederim.

      Ağustos 30, 2018
  8. Levent demiş ki:

    Yiğit bey ve arkadaşlar hepinize selamlar,

    tasarruf konusunda bende çok hassasım. Gereksiz 1 kuruşluk harcama, bayatlayan bir yiyeceğin çöpe atılması vb. üzücü durumlar. Sonuçta o ürünleri almak için çalışıyoruz ki genellikle birşey alırken kaç saat/gün çalışmam gerektiğini hesaplıyorum, böylelikle genelde almak pek cazip gelmiyor 🙂 ayrıca yiyeceklerin çöpe atılması ( Dünya’da yiyeceğe ulaşamayan insanlar varken… ) hem günah hem saygısızlık.

    Telefonum eskidiği için 2 sene önce 2 yıllık sözleşmeli hat almıştım yeni telefon almak için. Geçen ay son faturamı ödedim. Aylık 29.99 Euro ödüyordum, şu an 7.99 ödüyorum, aylık 22 € tasarruf 🙂

    Bizler geleceğimizi daha rahat geçirmek için tasarruf yapmayı, tasarruflarımızla yatırım yapmayı amaçlıyoruz. Bu uzun süreçte, pintilik ve tutumluluk arasındaki farkı anlamalı, para biriktireceğiz diye hayatı kendimize/ailemize zehir etmemeliyiz. Hepinize işlerinizde kolaylık, kazançlarınıza bereket ve huzurlu bir hayat dilerim. Selamlar, sevgiler.

    Ağustos 29, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Levent Bey,

      Söylediklerinizin hepsine katılıyorum. Gereksiz her harcamadan kaçınarak yatırım yapmanın yanında, istediğim şeyleri yapmaya para bulmak için de tasarrufun önemli olduğunu düşünüyorum. Sonuçta gereksiz şeylere para harcarsam gerekli şeylere para kalmayabilir.

      O çok sıkma olayını ben denedim ve ters tepiyor. Her gün başka imkanın varken mercimek yenmiyor:) Öğrenciyken yapıyorduk ama şimdi büyüdük, sorumluluklarımız arttı.

      Değerli katkınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 29, 2018
  9. […] paralar tırtıklayan ve kimimizin uğraşmaya bile değer bulmadığı şeylerin üzerine gittik. Yani küçük giderlere savaş açtık ve 5 TL, 10 TL demeden bunları kesmeye başladık. Kimimiz paralı televizyonunu kapattı, kimimiz […]

    Ağustos 10, 2019
    Yanıtla
  10. Array demiş ki:

    Dönüp tekrar okuyayım dedim uzun zaman sonra.. Oyun.. Lords mobile.. Tamam para vermiyorum ama her gün açıp onlarca şeyi tıklama rutini var. nefret ettim ama silip atamıyoum . 20M asker ve onca emek var:/ Kitap okuma saatlerimi çaldığımın da farkındayım. Silemiyorum…

    Haziran 29, 2021
    Yanıtla
  11. Lattedenborsaya demiş ki:

    Selamlar Umut Bey,

    Ben de CFA’den sonra bir boşluğa düşüp Tower Defence yükledim. Sabah sabah işe gitmeden oyunu açıyordum 30 dakika. Allahtan çok zorlamıştırmışlar da “Bununla mı uğraşacağım len zaten bir ton derdim var dedim” ve sildim. O ataklar da geçti.

    Üniversite yıllarında gece 3’te kalkıp bakardım köye saldırmışlar mı diye. Oyunun adını bile unutmuşum ama ondan da “Bir ton derdim var seninle mi uğraşacağım” diye kurtulmuştum:)

    Ama tek zayıf noktam World of Warcraft. Yarın hiçbir şey olmamış gibi dönebilirim.

    Size son kitap incelemem olan Atomik Alışkanlıklar!ı okumanızı tavsiye ederim. Orada bundan nasıl kurtulacağınız ayrıntılı yazıyor:)

    Saygılar.

    Haziran 29, 2021
    Yanıtla
    • Umut SEN demiş ki:

      Teşekkürler:)

      Temmuz 1, 2021

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.