Warren Buffett Partnership Mektupları: 1959

Herkese selamlar. Warren Buffett’ın partnership mektuplarından devam ediyorum. Bunlar ünlü yatırımcının yazdığı ilk mektuplar. Berkshire Hathaway’i almadan önceki zamanlarını anlatıyor.

Warren Buffett kurduğu ortaklıklarla şirketlerin kontrol çoğunluğunu alıp kaderlerini değiştirmeye devam ediyor.

Aynı zamanda fiyatların çok yükseldiği bir zaman dilimindeyiz. Ünlü yatırımcı her zamanki gibi pahalı mal almayı ve sermaye kaybını sevmiyor.

“Yanılıyor olabilirim fakat aşırı muhafazakarlıktan kaynaklanan bir cezayı, ağaçların göğe kadar yükselebildiğini savunan “Yeni Çağ” felsefesini benimseyip sermaye kaybına kadar gidebilecek bir hata ile yüzleşmeye, tercih ederim.”

Warren Buffett

Hadi başlayalım.

1992 posta kutusu
Warren Buffett Partnership Mektupları: 1959

WARREN E. BUFFETT 1959 Mektubu

5202 Underwood Ave. Omaha, Nebraska

1959’da Genel Piyasa Durumu

Hisse senetlerinin genel davranışını gösteren en yaygın gösterge olan Dow Jones Sanayi Endeksi 1959 yılında bize hatalı bir resim gönderdi. Bu endeks, yıllıkta 583’ten 679’a yani %16,4’lük bir artış gösterdi. Genel ortalamaya sahip olunduğunda ve elde edilecek temettüler de eklendiğinde 1959 yılındaki toplam artış %19,9’a çıktı.

Bu göstergedeki artışa rağmen New York hisse senedi piyasasında düşen hisse sayısı çıkanların sayısını 710’a 628 olarak geçti. Hem Dow-Jones Tren Yolu Endeksi hem de Altyapı Sektörü ortalamaları düştü. Çoğu yatırım fonu Sanayi Ortalamasını yakalamakta zorlandı. En büyük kapalı yatırım fonu olan (toplam varlığı 400 milyon dolar) Tri-Continental Corp.’un toplam yıllık kazancı %5,7 oldu. Başkanı Fred Brown, 1959 yılına ilişkin Analist Birliği’ne yaptığı konuşmada şöyle dedi:

“Fakat portföyümüzü sevsek de, Tri-Continental için 1959 sonuçları bizim için hayal kırıklığıydı. Yatırımcıların duygularının ve coşkularının yönlendirdiği bir piyasada değer yatırımı ve uzun dönem için eğitilmiş yatırım yöneticilerinin işi çok zor oldu. Belki de uzay botlarımızı doğru düzgün ayarlayamadık. Fakat, Tri-Continental gibi yatırım kurumlarının yatırımcılarının paralarıyla aldıkları risklerde bir sınır olması gerektiğini ve portföyümüzün önümüzdeki sene için hazır olduğunu düşünüyoruz.”

1.5 milyar dolarla ülkenin en büyük yatırım fonu olan Massachusetts Yatırım Fonu bu sene toplam %9 kazandırdı.

Bir çoğunuz, yıllardır genel hisse senedi piyasasının geldiği yer hakkında endişeli olduğumu biliyorsunuz. Bu güne kadar, bu şüphe gereksizdi. Geçmiş standartlarda, “blue chip” hisseler büyük bir kayıp yaratabilecek spekülatif riskler içeriyorlar. Belki de geçmişteki değerlemelerin yerine geçecek yeni değerlemeler oluşuyor. Ben öyle düşünmüyorum. Yanılıyor olabilirim fakat aşırı muhafazakarlıktan kaynaklanan bir cezayı, ağaçların göğe kadar yükselebildiğini savunan “Yeni Çağ” felsefesini benimseyip sermaye kaybına kadar gidebilecek bir hata ile yüzleşmeye, tercih ederim.

1959 Sonuçları :

Geçen sene piyasa düşerken ya da yataydayken görece daha iyi performans gösterdiğimizi (genel piyasaya veya diğer büyük yatırım fonlarına oranla), piyasa yükselirkense daha az etkileyici performans gösterdiğimizi belirtmiştik.

1959 yılında görece iyi bir performans gösterdiğimiz için şanslıyız. Yönettiğimiz altı ortaklığın yıllık net kazançları %22,3 ile %30 arasında seyrediyor ve ortalaması %25,9. Şu anda bu fonların portföyleri %80 oranında birbirine benzer nitelikte, kalan kısım ise varlıklardaki küçük değişimlerden ve ortaklara yapılan nakit ödemelerin yarattığı farklılıklardan kaynaklanıyor. Geçen yıllar boyunca performansı diğerlerinden çok da farklı olan bir fonumuz olmadı ve zaman geçtikçe hepsi birbirine yakınsıyorlar.

Toplam getiri hesaplanırken varlıkların yıl başındaki ve yıl sonundaki piyasa değerleri arasındaki farkı alıyoruz ve bundan ortaklarımıza yaptığımız ödemeleri çıkarıp katkılarını ekliyoruz. Realize edilmiş kârları değil de hepsini likidite edecek olsak ne kadar değer elde ederiz ona bakıyoruz. Bu değer ortaklara verilen faizden (anlaşmamıza bağlı olarak) ve genel ortağın kâr payından önce ve faaliyet giderlerinden sonra.

Tüm varlıklar için Nebraska Maddi Olmayan Varlık Vergisi’nin maliyeti 0.4%’tür. Geçen sene bu vergi ilk kez uygulandı ve performansımızı  0.4% düşürdü.

Güncel Portföy:

Geçen sene ortaklıklarımızın toplam varlıklarının %25’ini oluşturan bir şirketten bahsetmiştik. Şu aralar bu varlığın payı %35 civarında. Bu alışılmadık şekilde büyük bir yüzde fakat iyi sebeplerimiz var. Aslına bakılırsa, bu varlık 30-40 tane kaliteli varlığı içinde bulunduran bir yatırım fonu. Yatırımımız bu varlıkların ve işletmenin piyasa değerinin çok altına yapıldı.

Şu anda şirketin büyük bir farkla en büyük ortağıyız ve diğer iki büyük ortak da bizimle aynı fikirde. Bu varlığın piyasa değerinin, umut ediyorum ki, bu sene olacak realizasyonuna kadar, genel piyasa değeri performansından çok daha fazla olacağını büyük bir olasılık olarak görüyorum.

Geri kalan %65 ise değerinin altında olan varlıklardan ve kısa vadeli yatırımlardan oluşuyor. Mümkün olduğu kadar genel piyasa davranışından izole olan varlıklara yatırım yapmaya devam edeceğim.

Bu politika ayı piyasalarında üstün performans göstermeli ve boğa piyasalarında ortalama getiri elde etmeli. Birinci tahmin bu sene Dow Jones Endüstriyel’in 1959 kazanımlarının yarısını geri vermesiyle teste tabii tutulabilir.

Eğer bir sorunuz ya da açık olmayan bir şey varsa, bunu sizden duymaktan mutlu olurum.

Warren E. Buffett 2-20-60

İlk Yorumu Siz Yapın

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.