Herkese selamlar.
Bol hareketli, duyguların uçlarda gezdiği bir ayı daha geride bıraktık.
Finansal Özgürlük Portföyü de bundan nasibini aldı. Özellikle iki günlük düşüşte çok değer kaybetti. Beni biraz zorladı. Fakat âdet olduğu üzere düşüşlerde portföyün genel durumuna bakmadan alım yapmayı sürdürdüm.
Harekât planımı nakdi hemen bitirmemek için %5 düştükçe alım yapmak şeklinde oluşturmuştum fakat çok fazla düşmeden tekrar toparladı.
Portföy Mart ayını 212.094 TL ile kapattı. Temettü geliri de tüm zamanların rekorunu kırarak 7.866 TL’ye çıktı.
Hadi şimdi ayrıntılara bakalım.
Piyasalarda Son Durum
Zorluk katsayısı yüksek bir oyun oynuyoruz. Karşımıza sürekli bölüm sonu canavarları çıkıyor. Seviye atlamak zor. Oyun stresli. Aylık üyeliği pahalı.
Nedendir bilinmez ama sürekli içimde iflah olmaz bir iyimser var. Kötü haberleri hemen içimden atmak, iyi haberler üzerine de beklemeksizin umutlanmak gibi bir huy sahibiyim.
Dücane Cündioğlu’na bir söyleşi sırasında Fatih Altaylı: “Karamsar mısınız?” diye soruyor.”
O da kötümser değil ama karamsar olduğunu; kötümserliğin umuda yer bırakmadığını ama karamsarlığın ve hakikatin kendisini iyi hissettirdiğini söylüyor. Bir cümlesiyle de konuyu kapatıyor: “Nefsimi, onu hakikatin incitemeyeceği şekilde terbiye etmeye çalışıyorum.”
Ben de bu sözle tam da aradığımı bulmuş oluyorum.
Şimdi piyasalardaki gelişmelere bakalım.
Merkez Bankası Başkanı’nın aniden, sürpriz bir şekilde görevden alınması ile birlikte dövizde hızlı bir yükseliş izledik. Altın da dolardaki yükselişten nasibini aldı.
Dolar 7,44’ten 8,24’e yükseldi. Pound 10,38’den 11,40’a çıktı.
Altın da 413 TL’den 453 TL’lere kadar geldi.
Tabii Finansal Özgürlük Portföyü’nün dolar değeri de buna paralel olarak azalmış oldu. Eskiden portföyün dolar riskini dengelemek ve dolayısıyla oynaklığını azaltmak için Eurobond tutuyordum.
Fakat son zamanlarda fikrimi döviz ve dövize bağlı şirketlere yatırım yapmak olarak güncelledim. Adımlarımı da bu yönde atmaya başladım.
Mart 2021 Sonunda Portföy Durumu
Öncelikle karşılaştırma yapmak isteyenler Şubat 2021 portföy durumuna buradan bakabilirler.
Portföy tam 50 ay önce Şubat 2017’de kuruldu. O zamandan beridir de her ay içine az çok demeden para eklendi. Şu anda da 200 bin sınırını geçerek 212.094 TL’ye ulaştı.
İlk 100.000’i biriktirdikten sonra, borsanın da yardımı ile portföyün büyümesi hız kazandı.
Kimi zaman büyük tasarruflar yaparken özellikle sermaye biriktirirken bulduğum her fazlalığı kestim. Bu kimi zaman bir latte oldu, kimi zaman da bir platform üyeliği.
Ama artık kartopu az da olsa hızını almış gibi duruyor.
Portföyün %78’i hisse senetlerinden, %4,2’si hisse yatırım fonundan oluşuyor. Küsuratları eklersem portföyün hisse senedi varlığı %83’e varmış durumda.
Nakit olan kısım ise likit fonda ve sterlinde bulunuyor.
Borsadaki fırsatları değerlendirmekten çekinmeyeceğim.
Mart 2021 Sonunda Tasarruf Durumu
Bu ay portföye 250 TL’lik bir ekleme yapabildim. Böylece bu sene ilk üç ayda yaptığım ekleme tutarı 1.200 TL’yi buldu.
Bu yılki tasarruf oranım da %6,35’te kalarak 5 yılın en düşük seviyesine düştü.
Toplamda ise başladığım 2017 Şubat’ından beri portföye 47.697 TL eklemişim. Dolar karşılığı da 10.074.
Bulabildiğim ilk fırsatta gelir arttırıcı fırsatlara odaklanmaya devam edeceğim.
Giderleri daha fazla kısamıyorum, hatta baya gevşettiğimi söyleyebilirim.
Sözün özü, bundan sonra tasarruf oranımdaki artışların gelir artışlarından gelmesini umuyorum.
Mart 2021 Sonunda Hisse Senedi Varlığı
Merkez Bankası değiştiğinde %70 hisse senedindeydim. Büyük düşüşün olduğu pazartesi günü riskli pozisyonlardan çıkarak FROTO ve EREGL pozisyonumu arttırdım. Hatta bunlardan gelen temettüler ile yine aynı hisselerden ekleme yaptım. Yani kuzuları da sürüye kattım.
Son olarak da portföye ALKIM ve PETKM ekledim. Böylece portföy dört temel sütuna oturmuş oldu. FROTO’da yatırımı ve araç satışlarını, EREGL’de çelik fiyatlarını, PETKM’de petrokimya fiyatlarını, ALKIM’de de yatırımları takip ediyorum.
Düşüşlerde artık panik olmuyorum. İki şey beni rahatlatıyor: Şirketlerime güvenmem ve ihtiyacım olmayan para ile yatırım yapmam.
Unutmadan bir de halka arzlara da katılıyorum. Aradaki fark, halka arzdan aldığım şirketleri tabloya ekleyemememden kaynaklanıyor.
Mart 2021 Sonunda Nakit Varlığı
Portföyde 24.270 TL ve 11.856 TL karşılığı 1040 sterlin var.
Toplam nakit varlığı 36.126 TL.
Bu tutarla da fırsat bulursam alım yapmaktan çekinmeyeceğim.
Bunun dışında şu an için kaldıraç kullanmayı düşünmüyorum.
Portföyün Diğer Para Birimlerine Karşı Durumu
- 25.740 dolar (geçen ay 25.584 dolardı),
- 18.605 sterlin (geçen ay 18.338 sterlindi),
- 468 gram altın (geçen ay 461 gram altındı).
TL’deki değer kaybını portföylerde hissetmiş olduk.
Şimdi gelelim klasik tablomuza.
Son olarak da geleneksel Dolar TL grafiğimizi verelim.
Mart 2021 Sonunda Finansal Özgürlük Durumu
Şubat ayını 3.049 TL’lik temettü geliri ile kapatmıştım. Mart ayında ise ileriye yönelik 12 ayda almam muhtemel temettü geliri 7.866 TL’ye çıkmış durumda.
Geçen aydan farklı olarak EREGL pozisyonumdaki artış, ALKIM ve FROTO pozisyonlarının da kalıcı hâle gelmesi temettü artışında etkili oldu.
FROTO normalde yılda iki kere temettü veriyordu. Eğer işler iyi giderse bu sene sonuna doğru bir temettü daha görebiliriz.
Bir kişinin bir günlük özgürlük miktarını kendim için 200 TL olarak hesaplamıştım. 7.866/200= 39 günlük finansal özgürlüğümü gelen temettülerle karşılıyorum demektir.
Yıla oranlarsam 39/365= %11’i gitti. Geriye kaldı %89:)
Portföyün temettü verimine bakalım bir de. Toplam portföy büyüklüğü 212.094 TL, net temettü geliri de 7.866 TL, böylece temettü verimi 7.866/212.094=%3,7 oluyor.
Tasarrufa ve yatırıma odaklanmaya devam edelim.
Sonuca değil sürece odaklanarak, takım tutar gibi yatırım yapmadan kendimizi sürekli geliştirelim. Zaman, tasarruf edip yatırım yapanın yanındadır.
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Saygılar.
Not: Blogu yeni baştan okumak isteyen ama karışık bulan çok kişi var. Geçen düzeltmeye çalıştım ama ben de içinde kayboldum:) Blog kişisel finans yolculuğunu en başından beri anlatıyor. Belli bir sistematiği yok. Sadece ben geliştikçe yazılar da kendini buldu.
Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net
yazılarınızı severek takip ediyorum. temettu veriminiz % 5 ler civarında . portfoyunuzu temettu uzerine değilde gelişen hisse senetlerine kaydırdınız diyebilir miyiz
Selamlar Alperen Bey,
Ana amacım en yüksek temettüyü almak değil. O zaman büyümeyi temettüye feda etmiş olurum. O daha sonranın konusun.
Şimdi büyüyen, kârını arttıran ve büyümesinden artan kalan fonlarına hissedarlarına kazandıran şirketlerle ilgileniyorum diyelim.
Saygılar.
Selamlar,
Ay sonu paylaşım yapsanız da okusam diye bekliyorum diyebilirim, cidden keyifle okuyorum 🙂
kriz gününe girdiğinizdeki portföyünüzü de merak ettim. Nasıl bir stratejiyle şuanki portföyünüze dönüştürmüştünüz bahsedebilirseniz faydalı olacaktır.
Teşekkürler
Selamlar Erkam Bey,
Çok teşekkür ederim. Bu yorumunuz benim için çok değerli.
Büyük düşüşe elimde FROTO ve EREGL vardı zaten. Onlara da güveniyordum. Nakdim de bol olunca rahat davrandım.
İlk %10’luk düşüşte ismini yazmayayım, düşüş devam ederse riskli olabilecek iki şirketimi sattım. FROTO, EREGL’ye ekleme yaptım. Biraz da nakdimden ekledim.
İkinci gün düşüşte son alımlarımı yaptım ve portföy şimdiki halini aldı. Ama daha da düşebilir diye nakdimin hepsini kullanmadım.
Ayrıca düşüşlerde alım yapmak herkese uygun olmayabilir. Bazıları sadece yükselirken ekleme yapıyor.
Bu arada da stop loss olur muyum olmaz mıyım diye de aklımda sorular vardı. Ama şimdilik gerek kalmadı.
Korktum mu? evet:) Ama panik yapmadım desem yeridir.
Saygılar.
Sayın: Yiğit bey; çok güzel bir portföy olmuş. Kalite ,sadelik, temettü , her şey var. Tebrik ve takdir ediyorum. Kalın Sağlıcakla… Not: salgın geçince 1.Ankara 2. İstanbul 3. Kayseri hangisi olursa bir çay ,yemekli tanışma sohbet ortamı oluşturmanızı bekliyorum. Kayseri olursa ev sahipli yapabilirim…
Selamlar Öztürk Bey,
Toplanma planlarımız vardı ama maalesef araya salgın girdi.
Umarım bir an önce biter de biz de buluşabiliriz.
Kayseri daveti çok cazip. Neden olmasın:)
Saygılar.
Merhabalar Yiğit bey,
Her zaman ki gibi yazınızı büyük bir keyifle okudum. Merkez bankası başkanın görevden alındığı sıralarda neler yaşadığınızı merak etmiştim ama görüyorum ki başarılı bir kriz yönetimi ile hem maddi hem de manevi olarak çok başarılı bir şekilde sıyrılmışsınız sizi tebrik ederim. Fikirlerinizi duymak istediğim iki konu var umarım yanıtlayabilirsiniz.
Hisse seçiminizde temettü 2. planda olsa da özsermayesi artan sağlam temelleri olan hisseler seçtiğinizi görüyorum, son çeyrekte yaptığı büyük zarar hariç özsermayesini borsaya girdiğinden beri öarttıran ve hatırı sayılır miktarlarda temettü veren enjsa’yı neden portföyünüze almadığını çok merak ettim.
Fikrinizi almak istediğim diğer konu ise aslında tasarruf hakkında, portföyü büyütmek için özellikle henüz 6 basamaklı sayılara ulaşmamış portföyler için her ay tasarruf yaparak hisselere ekleme yapmak takdir edersiniz ki çok önemli ancak bu yolculukta büyük paralar gerektiren ev veya araba almak gibi konularda nasıl bir yol izliyorsunuz yada izlediniz. Sonuçta günümüzde bir ev veya araba almak demek 5-10 yıl boyunca kredi ödemek anlamına geliyor ve bu durum portföye ekleme yapmayı imkansız kılıyor ve günün sonunda ya ev veya arabaya sahip olmak yada portföyü büyütmek olarak karşımıza iki seçenek çıkıyor, bu konudaki fikir ve tecrübelerinizi duymak isterim.
Teşekkür ederim
Selamlar Berk Bey,
Büyük düşüşü başarı ile yönettiğimi söyleyemem ama az hasarla atlattık ve beni en çok panik olmamam sevindirdi.
Sorularınıza gelirsem:
Enerjisa’yı portföyüme eklemememin bir nedeni yok:) Çok hisse senedi var. Portföyde de kısıtlı yer var.
3+1 evde oturabilecekken 1+1’de oturuyorum. Daha iyi arabaya binecekken daha kötüsüne biniyorum.
Benim için çok zor olan ilk 100.000’i biriktirmekti. Ondan sonra her şey daha kolay oldu. Çünkü paranın bileşik getirisinin gücünü arkama alabildim.
Bence sermaye biriktirene kadar büyük kalemlere çok harcama yapmamak lazım.
Sonra eğer ev almak isterseniz alabilirsiniz:) Ama tasarruf ve yatırım alışkanlığı kazanan bir borsa yatırımcısının belli bir süreden sonra ev alması çok zor oluyor. Özellikle de geçiş dönemide. Siz hiç bütün sermayesi ile ev alıp dükkanını kapatan esnaf gördünüz mü?:) İşte o hesap:)
Portföyünüz belli bir büyüklüğe ulaştığında ister ev alırsınız ister kirasını çıkarırsınız, size kalmış.
Onun dışında ilk 100.000’i biriktirirken aşırı tasarruf edilmesi ve sermaye oluşturulması taraftarıyım. Kullanmayacağınız iki oda için para ödemeye gerek yok.
Saygılar.
Elinize sağlık Yiğit Bey.
Teşekkür ederim Deniz Bey:)
Yiğit Bey merhabalar,
öncelikle her ay son durum postlarınızı ilgiyle okuyorum ve teşekkürler emekleriniz için. sadece portföy durumunuzda şubat ayında EREGL ortalama fiyat 14,790 idi ve lot sayınız 1815 adetti ama mart ayında ise ortalama fiyat 12,940 a düşmüş ve 3086 lot sayınız olmuş. şubat ve mart aylarında EREGL hissesi 12,940 veya altına düşmemişken ortalamanız nasıl 12,940 oldu. Bir noktayı kaçırıyorum ama çözemedim maalesef 🙁
Selamlar Muhammed Bey,
Eregl Mart ayında 1,85 TL brüt temettü verdi yani 14,79 TL 1,85 TL düştü. Diğer alımlar da geçen haftaki kriz sırasında 13 küsürlerden yapıldı ve onlar da temettü verdi.
Böyle olunca da maliyet iyice düştü.
Saygılar:)
Temettü ile bu makaleyle ilgili yazınızı bekliyorum : https://tr.investing.com/analysis/temett%C3%BCn%C3%BCn-yat%C4%B1r%C4%B1mc%C4%B1ya-etkisi-22776
Selamlar Tarık Bey,
Bu konuları 4 senedir konuşuyoruz.
Bu tartışmaların sonunda takım tutar gibi fikirlere saplanıp kalmamayı öğrendik.
Temettü içinde hem siyahı hem beyazı barındırır. Bazı durumlarda çok iyidir bazı durumlarda da çok kötüdür.
Önemli olan, hayatta her şeyde olduğu gibi, farkında olmak ama fanatik olmamaktır.
Saygılar.
Yiğit bey, bu güzel yazı için teşekkür ederiz. Sade bir sepet ile bist e giriş yapmışsınız. Hayırlı olsun. Temetttu ağırlıklı bir hisse sepeti yapmış olmanıza sevindim. Hayırlı uğurlu olsun.
Selamlar Yunus Bey. Çok teşekkür ederim:)
Yiğit Bey bence portföyü biraz fazlaca revize ediyorsunuz. Özellikle deva pozisyonundan çıkmanızda bence çok lüzum bulunmamaktaydı. Bu ayki Froto ve ereğliye geçişinize laf yok tabi:) Çevremdekilere ereğlinin bu yılki temettüsünün kaçırılmaması gerektiğini sürekli söylesem de pek faydalanan olmadı. Sizin faydalanmanıza sevindim.
Froto gibi tofaş’a da geçebilirdiniz bence, hem verimi de daha yüksekti.
Portföy sirkülasyonunuzun kârınızda düşüşe sebebiyet verdiğini düşünüyorum. Geçmiş dönemdeki portföylerinizin bugünkü değerlerine baksanız bence al-sat’lar arası kaçan kâr gelirlerini daha iyi gözlemlemenize ve kendinizi değerlendirmenize yardımcı olacağını düşünüyorum.
Hisseyi ilk alışta iyi düşünmek lazım bence. Şu üç husus değerlendirerek şirket alınmalı:
– Uygun fiyatta,
-finansal olarak olumlu veriler
– şirketin lehine konjektürün varlığı
Diğer taraftan en temel hususların zaten atlanmaması gerektiğini de altını çizerim.
( şirket sahibi, şirket kalitesi, prestiji, temel finansal rasyoların yerindeliğini zaten zamanlamadan bağımsız)
Tüm bu hususlar sağlandığında portföyü yeniden dizayn etmeye gerek kalmaz bence. Yüklü miktarda alım satımlarla vereceğiniz komisyonlara da yazık ayrıca. 250 TL mart için yatırım yapmışsınız. Peki komisyon olarak aracı kuruluşa ne kadar ödediniz misal, değil mi?
Sizin sayfanızda size tavsiye verecek değilim elbet, ama sizin yazılarınızdan istifade eden biri olarak demesem içimde kalırdı doğrusu.
Selamlar Sayın Otto,
Değerli fikirlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Kendimi sıkça eleştiriyorum, hatta kimsenin yapmadığı kadar acımasızca yapmaya çalıştığımı da söylemeliyim. Ama bu yatırım tarzımın kötü olduğu anlamına da gelmemeli.
Tabii ki hiçbir şey yapmayıp bekleseydim daha fazla kazanacaktım. Bu kazancın %90’ı da HEKTS’tan gelecekti.
Fakat bu bir süreç ve yeni HEKTS’lar bulup onlarda bekleyebilmek de bence en büyük yeteneklerden biri ve bunun öğrenilebilir olduğunu düşünüyorum. Bu konuda çalışmalarım da devam ediyor.
Tekrar desteğiniz için teşekkür ederim.
Saygılar.
Merhaba yiğit bey. Çok güzel bir yazı ve paylaşım teşekkürler. Bende bu yıl borsa ve fon yatırımına başladım. 5 yaşındaki kızım ve kendim için ayrı hisse sepeti yaptım. Kızımda 5 hisse benim ise 10 hisseden oluşan sepeti var. Temettuden gelen miktarlara bakınca acaba dedim Ford ve alkim yerine de Ereğli olsaydı ne kadar temettü olurdu diye merak ettim. 7866tl yerine ilave 10bin TL gibi bir miktar yapıyor. Acaba Hilmi dede gibi sadece Ereğli mi alsak 🙂
Selamlar Selçuk Bey,
Çok güzel bir yola girmişsiniz. Umarım devamını da getirirsiniz. Sonuçların muhteşem olacağından eminim.
Sadece temettüye odaklanmayın. Büyüme sosu da çok güzeldir ve mutlaka portföylerde olmalıdır.
Ah vah demeden önümüze bakalım:)
Saygılar.
Yiğit bey merhaba,
Blog’u kısa bir sürede kitap gibi baştan sona okuyan bir takipçiniz olarak size değer katabileceğini düşündüğüm bir konuyu paylaşmak isterim.
Gerek portföyü devamlı kontrol etmenizden, gerekse kredi kartı borçlarını daha erken sıfırlayamadığınızdan yakındığınızı gördüm. Bu tip sorunlarla mücadele için iradeyi güçlendirmek adına meditasyon yapmanızı öneririm. Başarılı bir meditasyon ile zamanla farkındalığımızı artırabilir ve bizim için asıl önemli olan şeylere daha kolay odaklanabiliriz. Kendi hayatımda 20 dakika boyunca kesin bir sessizlikte, hiç bir şey yapmadan, düşünmeden oturabiliyor olmanın bu konularda nasıl yardımcı olduğunu ne kadar anlatsam azdır.
Farkındalığı artırmak sadece portföyü her dakika kontrol etmeyi önlemenin yanı sıra irade isteyen tüm değişimler için geçerli. Sağlıklı beslenmeye çalışırken dayanamayıp pizza ısmarladığımızda beynimizde çalışan merkez ile duygulara yeni düşüp hisse senedi alıp/satarken çalışan yer aynı. İkisi de aynı yerden kontrol ediliyor. Farkındalık sağlamak o an duygularımızı daha iyi anlamamızı ve bunun önüne geçmemizi sağlıyor. Bu nedenle duygularınızı daha iyi kontrol etmek adına kesinlikle meditasyon tekniklerini araştırmanızı öneririm. Hiç denemediyseniz gözünüz korkmasın, sadece telefon alarmını sadece 5 dakikaya kurup, sadece nefes alıp vermeye odaklanmanız bile kısa süre içerisinde fark yaratmaya başlayabilir.
Bir de ara hiç konusu geçmemiş ama CFA Level I sınavını geçebildiniz mi? 2.level’a çalışıyor musunuz?
Saygılar, bol kazançlar.
Selamlar Saitama,
Güzel öneriniz için teşekkür ederim.
Eşim de bu konularda oldukça ilgili ve bana sürekli aynı şeyleri söylüyor.
Ben de işin içine girdikçe bu işlerin kendini tanıma, anlama ile olacağını anladım sayılır:)
Önerinizi mutlaka değerlendireceğim. Umarım bu benim için iyi bir başlangıç olur.
Aralık’ta gireceğim CFA Level 1 sınavını pandemiden dolayı Mayıs 20’ye erteledim. Harıl harıl sınava çalışıyorum. Bu yüzden de başka bir çok şeye zaman ayıramıyorum aslında. Ama sınava az kaldı:)
Desteğiniz için tekrar çok teşekkür ederim.
Tasarrufa ve yatırıma devam.
Saygılar.
Halka arzlar ile ilgili yazınızı bekliyoruz yüzde 190-900 arasında kazandırmışlar
Selamlar Tarık Bey,
Yazmadan çılgınlık bitti galiba:)
Saygılar.
Merhaba. İstikrarlı yatırım konusunda güzel örnek oluyorsunuz. Biz de bu şekillde yatırım yapmak istesek. Kullandığınız excel formlarını paylaşabilir misiniz?
Selamlar Erdem Bey,
Aşırı basit bir excel kullanıyorum. Bir numarası yok:)
Portföyü maliyet olarak da takip etmiyorum aslında.
Yıl başında giren para, yıl içinde eklenen para ve yıl sonunda elimdeki paraya bakıyorum genel olarak.
Saygılar.
Hocam iyi günler kripto paralardan oluşan çok küçük bir portföy oluşturup(örneğin 3 bin TL gibi) ve her ay bu portföyle ilgili stratejinizi de bu yazıya eklerseniz çok daha keyifli olur.Siz ne düşünüyorsunuz ?
Selamlar Muhammed Bey,
Hiç anlamadığım bir alanda yanlış örnek olmak istemem.
Ben gerçek değerini hesaplayabildiğim alanlarda kendimi daha rahat hissediyorum:)
Saygılar.
💯💯💯
🙂
hocam merhaba, borsaya yeni ilgi duyan biri olarak basitte olsa bir portföy takip programı var mı acaba kullanabileceğim? paylaşabilirseniz sevinirim. teşekkür ederim.
androidde borsa takip adlı uygulama var onu kullanabilirsiniz
Yiğit bey merhaba;
Emeğinize sağlık.. Bir sorum olacak daha önce satmış olduğunuz eurobondlar için bir vergi çıktı mı ? Çıktı ise nasıl ödeme yaptınız detayları ile paylaşma imkanınız varmıdır?
Tekrar bu güzel yazı için teşekkürler..
Selamlar Hasan Bey,
1.200 TL kadar bir tutarda vergi çıktı. Tutarı internetten araştırıp kendim hesapladım.
Sonra 189 Vergi İletişim Merkezini arayıp online formu nasıl doldurmam gerektiği konusunda destek aldım.
Çıkan tutarı iki takside böldüler. Ödüyorum bakalım.
Saygılar.
[…] Karşılaştırma yapmak isteyenler Mart 2021 sonundaki duruma buradan bakabilir. […]