Peter Lynch, Borsa’da Tek Başına Kitap İncelemesi

Peter Lynch’in ve John Rothchild’ın yazdığı, 300 sayfadan oluşan borsa ile ilgili bir yatırım kitabı.

Finansal Özgürlük İçin Okunması Gereken Kitaplar serisinin de en önemli kitaplarından bir tanesi. Eğer Finansal Bağımsızlığınızı kazanmak ve borsada yem olmak istemiyorsanız bu kitaptan mutlaka faydalanmanız lazım.

Peter Lynch özellikle bu kitabında çok faydalı bilgiler veriyor. Ben ikinci defa okudum ve ilki gibi büyük keyif aldım.

Hatta aradan üç sene geçtiği için o zaman dikkatimden kaçan şeyleri de görme fırsatım oldu. Hatta disiplinden uzaklaştığımı farkedip kendime biraz da çeki düzen verdim.

Yatırıma yeni başlayacaklar da dahil herkesin mutlaka baş ucunda olması gereken bir kitap.

Şimdi biraz inceleyeceğiz.

Hadi başlayalım.

Ünlü yatırımcı Peter Lynch, Fidelity Yatırım şirketinin Magellan Fonu’nun ünlü yöneticisi. Kendisi yatırım yaptığı süre boyunca %29’luk bir getiri elde etmiş.

Ünlü yatırımcının sözlerini arada sırada bloğumda paylaşıyorum.

Borsa kurtlar sofrası. Etrafımızda paramızı almak için bekleyen çakkallar sürüyle…

Fakat en büyük düşman yine kendimiziz. Kendi duygularımız. Kendi korkularımız, kendi açgözlülüğümüz.

Bunları aşmak için de finansal okur yazarlığımız arttırmamız, daha çok bilgi edinmemiz gerekiyor ki ne kadar cahil olduğumuzu anlayabilelim. Gelişelim ve en önemlisi kendi kendimize yeter hale gelelim.

Bu kitap bu yüzden çok önemli. Size borsayı tanıtıyor ve küçük yatırımcı nasıl yatırım yapmalı onu gösteriyor.

Zaten bazı bölümleri de Türkiye’ye uyarlayarak sizinle paylaşmıştım.

Yatırıma Hazırlık

Kitap üç bölümden oluşuyor. İlki yatırıma hazırlık bölümü…

Bu bölümde kafa karışıklığına sebep olan herşeyi bir kenara bırakarak kendi bildiklerine odaklanmayı öğretiyor yazar. Herkesin kendi bildiklerine, uzmanlığına, ilgi alanlarına göre etrafı tarayabileceğinden bahsediyor. Mesela bir doktorun ilaç sektöründe olacakları, bir petrolcünün rafinerilerde olanları daha iyi analiz edebileceğini söylüyor. Bu iki insanın sektörlerindeki değişimleri daha önce görebileceğini belirtiyor. Çevrenize bakın diyor ünlü yatırımcı. “Her zamankinden farklı bakın çünkü kazananlar oralarda.”

2006 yılında BIM’den alışveriş yapıyordum ve çoğu arkadaşım da BİMCİ olmaya başlamıştı. Artık evde Le Kola içiyorduk üniversitede. Fakat o zamanlar şirketin geleceği hakkında bir fikrim yoktu. Eğer yaşananları farkedebilseydim hisseyi araştırabilirdim.

Türkiye’de inşaatçıların piyasada demir kalmadı demeleriyle öğrendik çoğumuz demir ihracatının katlandığını. Fakat artık gazeteye düşmüştü. Acaba demir ticareti yapanlar bunu daha erken farketmiş midir?

Ya da HEKTS’ın katma değerli ürün üretip tohum satışına başladığını ben yeni öğrendim. Acaba zirai ilaç satışı yapanlar bunu ne zaman farketmişlerdi?

(Yukarıdakiler hisse tavsiyesi değil, sakın yanlış anlamayınız 🙂 Sadece geçmişten örnekler)

Bunun gibi örneklerle açıklayabileceğim olaylar kitapta çok güzel anlatılmış. Tabii Amerika odaklı ve 1980’li yıllarda olduğunu unutmamak kaydıyla okumak lazım. Her zaman diyoruz burası Amerika değil. Dinamikler farklı ama yine de ortak noktalar var.

Yatırım yapmadan önce kişinin kendine sorular sorması gerektiğinden bahsediliyor sonra… Bu sorular:

  • Evim var mı?
  • Paraya ihtiyacım var mı?
  • Başarılı olmak için gerekenler bende var mı?

Eğer sizde bunlar yoksa, önce bunları edinin ki en büyük düşmanınız psikolojiniz sizi esir almasın diye ekliyor.

Kazanları Seçmek

İkinci bölümde bizi başarıya ulaştıracak hisseler nasıl seçilir bunlardan bahsediyor ünlü yatırımcı.

Buraları çok dikkatli okumanızı tavsiye ederim kitapta. Her ne kadar tekrar burası Amerika ve 1980 olmasa da insan aynı insan. Psikoloji aynı psikoloji. Kazanan stratejiler de işte tam orada düğümleniyor.

Uzun Dönemli Bakış

Son bölüm de uzun dönemli bakışla ilgili. Bu bölümde portföy oluşturma, alış satış zamanları, opsiyonlar, futureler, açığa satış, çoğunluğun hatalı olabileceği gibi konular işleniyor.

Toparlarsam

Kitabın Türkçe’si olduğu için çok ayrıntıya girmiyorum. Fakat bu kitap mutlaka başucunda olmalı. Çünkü çizmekten kitabı rengarenk yapacaksınız eminim.

Son olarak kitabı okurken bunun Amerika’da eski bir tarihte basıldığını unutmayın. Ayrıca Peter Lynch de olsa söylenenleri akıl süzgecinden geçirip düşünerek tartarak kabul etmek lazım.

Eminim ki çok keyifli vakit geçireceksiniz, elinizden bırakamayacaksınız. Tasarruf et yatırım yap kitaplarından farklı olarak bu kitapta nasıl yatırım yapılması gerektiği efsane bir fon yöneticisinin gözünden anlatılıyor.

Biraz da sizden dinleyelim. Daha önce bu kitabı okumuş muydunuz? Eklemek istediğini olumlu ya da olumsuz yanlar var mı kitapla ilgili? Lütfen yazın…

İyi akşamlar. Saygılar.

29 Yorum

  1. Fatih demiş ki:

    Okunacak kitaplarım arasında kendileri. İşin tekniğinden çok psikolojik kısmını çözmek lazım diye düşünüyorum. Şimdi siz inceleme yapınca okunacaklar listemde ön sıralara alacağım.

    Temmuz 18, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Fatih Bey,

      Mutlaka okuyun. Pişman olmazsınız. ben serviste bitirdim gide gele. Şimdi keşke bitmeseydi diyorum 🙂

      İyi geceler.

      Temmuz 18, 2017
  2. Fatih demiş ki:

    Richard Peterson’un “Karar Anı” kitabını da öneririm.

    Maalesef borsa ile ilgiki kitap okuyanlar ilk olarak işin teknik-temel kısmını çözmeye çalışıyorlar. Ancak ilk önce psikolojik kısmını çözüp sonra teknik-temel ile ilgilenilmeli.

    Temmuz 20, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Fatih Bey,

      Dediğiniz gibi işin psikolojik kısmı herşeyden daha önemli. Çünkü tekniği de temeli de uygulayan o insan ve işin psikolojisini anlayamayınca hata yapmak işten bile değil.

      Kitabı inceleyeceğim. Çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Temmuz 22, 2017
  3. cenk ata demiş ki:

    Merhabalar,
    Kendi gorusumu paylasmak isterim. Bence UVY’ ci kesinlikle alacagi hissenin sirket bilgileilrini temel duzeyde bilmelidir. Temel analiz nedir nasil yorumlanir vs. cozmus olmalidir. Abim soyledi, arkadasim tavsiye etti aldim diyorsaniz cok uzulme ve sucu baskalarinda arama ihtimaliniz olabilir. Tekrar ediyorum, borsa ile ilgilenen her kimse temel analiz isini cozmus olmalidir. Sonra kendi suzgecinden ve kendi hisselerinden yola cikarak Al komutunu vermelidir. Kendisinden baska kimse olmamalidir o isin icinde. Son olarak diyecegim sudur ki teknik bilgi bilmese de olur. Madem uzun dusunuyor; teknik tablalari twitter’ da ilgili hisse icin baska bir kac kisi tarafindan cizilmis grafiklerini incelese yeter diye dusunuyorum. İnternette belli basli uzun vadeci abilerimiz, kardeslerimiz var. Onlarin ne yaptigini okuyun, anlayin… İlgilendiginiz sirket icin bu insanlarin tecrubelerini, tavsiyelerini goz onunde bulundurun. Koru korune al komutu veren sonra zararina sat demekten kurtulamaaz. Dikkatli olalim. Eger bunlari yapabilirsek borsa kadar zevkli bir yatirim araci yoktur. Zaman olarak 1-2 degil 10-20 seneleri hedeflemek her zaman kar getirecektir. Ani kararlari bertaraf edecektir. Saygilar.

    Temmuz 21, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cenk Bey,

      Dedikleriniz hepsine katılıyorum, çok teşekkür ederim katkılarınız için. Bunlara ekleyeceğim tek şey yanlış karar veren insanların hatalarının boğa piyasası tarafından örtülmesi olur. Bu insanlar aldıkları her hisse yükseldiği için (çünkü boğa piyasası) doğru karar verdiklerini sanırlar. Fakat fiyatlar inmeye başladığında ak koyun kara koyun belli olur. Yöntemlerinin yanış olduğu açığa çıkar.

      İyi akşamlar dilerim. Saygılar.

      Temmuz 22, 2017
  4. HAYKIRIS demiş ki:

    Karşıt Yatırım kitabına da bir göz atın derim.
    Farklı bir bakış açısı bulacaksınız.

    Temmuz 25, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Haykırış,

      Onu üniversitedeyken okumuştum ama yıllar geçti tabii… Tekrar okumaya çalıştım ama bir kere okuduğum için ikinciyi okuyamadım, sıkıldım. Ama ben de herkese okumasını tavsiye ederim mutlaka.

      Saygılar.

      Temmuz 25, 2017
  5. Ali YILMAZ demiş ki:

    Selamlar, yeni mekanınız hayırlı olsun.
    Çok takip edemedim bu aralar yazılarınızı, inşallah arayı kapatırım.
    Okumamışsanız Robert Kiyosaki – Zengin Baba Yoksul Baba tavsiye ederim.
    Ne kadar doğru yolda olduğunuzu göreceksiniz. Basit bir şekilde parayı nasıl kontrol edebileceğimizi anlatıyor.
    Örneğin temettü gelirleri aktif olarak ifade ediliyor ve zenginlerin öncelikle aktif alanı oluşturduğunu anlatıyor.
    Sizin pasif gelir tanımınızın da çalışma/iş mantığı açısından uygun olduğunu düşünüyorum. Paylaşımlarınız için teşekkürler.

    Ağustos 4, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ali Bey,

      O kitabı da okudum ve çok beğendim. Yakında incelemesini yayınlarım. Arkalarda kaldı biraz. Ama bakış açımı da çok değiştirdi ve bana çok şey kattı.

      Okuduğunuz için asıl ben çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 4, 2017
  6. Ozan Arslan demiş ki:

    peter lynch borsayı yenmek kitabını da okumanızı tavsiye derim onu ben daha çok beğenmiştim… ama tabi ikiside birer baş yapıt
    bu arada türk yazarlardan buradaki herkesin okuması gereken 2 kitap daha önereceğim pişman olmayacaksınız ve bizim borsamızı bizim olaylarımızı anlattığı için bize yakın daha çok şey bulacaksınız
    Mustafa Öztürk- Küçük Yatırımcı
    Ufuk Özcan- Borsadan korkma borsa senden korksun

    Ekim 5, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ozan Bey,

      Türkçe kaynaklar konusunda zayıfım. Bu yüzden bu kitapları en kısa sürede okuyacağım. Çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ekim 8, 2017
  7. Msd demiş ki:

    Hisse senedi gruplaması kısmı kitabın en öz kısmı. Portföyü oluşturması ve al sat zamanlarını hisselerin karakteristiğine göre anlatmış. Sadece bu kısmı okumak bile tercihlerde çok şeyi değiştirebilir. Bu sitede o bölüm başka bir yazıda çok güzel özetlenmiş.

    Nisan 10, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Sayın Msd,

      Benim de çok sevdiğim ve kullanmaya çalıştığım bir bölümdür.

      Saygılar.

      Nisan 10, 2020
  8. Rıza Köroğlu demiş ki:

    Hocam merhabalar, borsa konusunda oldukça yeniyim daha önceleri sanal hesaplar ile tamamen düz mantık yaparak hisse alıyordum. En son pandemi sürecinde sanal hesaptan ucuz olan kağıtları topladım ama dediği gibi bilanço okumaktır v.s. hiç bir şey yok. Tamamen düz mantık. Şimdi onlarında yeşillendiğini görünce araştırma yaparken size rastladım ve muhteşem bir ilham kaynağı oldunuz bana ve sizin bu maceraya başladığınız yaştayım şuan. Şuan finansal okur yazarlık için okunması gereken kitap sırasından gidiyorum. Yalnız size sormak istediğim bir soru var; Borsada Tek Başına kitabını okuyorum şuan ve orada diyor ki özetle “Büyük şirketler kamplumbağa hızında büyürler, siz en iyisi küçük (anladığım kadarıyla gelişmekte olan şirketlerden bahsediyor) şirketlerden alın”

    Bu durumda bizden örnek vermek gerekirse THY ülkemizin en güçlü hava yolu şirketi. PGSUS ise gelişmekte olan bir hava yolu. Yani yazarın dediğinine PGSUS bize THY den yüzde olarak aynı zaman diliminde daha çok kazandıracak gibi mi. Olay kurgusunu yanlış anlayıp hezimete uğramak istemiyorum. Açıklayabilirseniz ve aydınlatırsanız çok sevinirim. Sağlıklı Günler..

    Mayıs 26, 2020
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Rıza Bey,

      Öncelikle finansal özgürlük yolculuğuna başladığınız için çok mutlu oldum. Umarım bıkmadan devam edersiniz.

      Peter Lynch’in hisse senedi sınıflandırması ile ilgili bir yazı yazmıştım.

      https://www.lattedenborsaya.com/2020/01/26/peter-lynchin-kullandigi-hisse-senedi-siniflandirmasi/

      Burada bahsedilen iş modelini küçük bir bölgede başarı ile uygulayıp bunu başka bölgelere yayıp büyüyebilen şirketler.

      Ben olsam bu konuda havayollarını karşılaştırmazdım. Mesela bir restoran Marmara Bölgesi’nde kârlı şekilde büyümüş ve bunu yedi bölgeye hızla yaymış gibi düşünün.

      Saygılar.

      Mayıs 28, 2020

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.