Sıra, ünlü Magellan Fonu’nun efsane yöneticisi Peter Lynch’in sözlerini aktarmaya geldi. Kendisi ayrıca Borsa’da Tek Başına, Borsayı Yenmek, Kazanmayı Öğren isimli kitapların da yazarı.
Yatırım hayatı boyunca yıllık %29,2 yıllık getiri ortalamasıyla S&P 500’ü ikiye katlamış Lynch, yatırım dünyasında efsane olarak tanımlanıyor. Hisselerin fiyatını ona katlaması anlamına gelen “ten bagger” teriminin de sahibi kendisi. İkiye katladığı zaman da “two bagger” deniyormuş Amerika’da. Bu da beyzboldan geliyormuş. Bize uzak biraz tabii.
Şimdi de Peter Lynch’in yatırımcılık, borsa ve hayat hakkında söyledikleri sözlerden bir kaçından bahsedeceğim. Eminim herkes kendinden bir şey bulacaktır.
Hadi başlayalım.
1) “Eğer bir hisseye yatırım yapmaya hazırlanıyorsanız, neden onu seçtiğinizi ilkokul beşinci sınıf öğrencisinin anlayacağı basitlikte anlatabilmelisiniz ve öyle hızlı anlatabilmelisiniz ki çocuk sıkılmamalı. “
Bir hisseye yatırım yapmadan önce onu mükemmel şekilde anlamak gerekir. Yan sadece bu hisse yukarı gidiyoooorrrrr diye hisse alınmaz demiş.
2) “Her hisse senedinin arkasında bir şirket vardır. O şirketin ne iş yaptığını araştırın.”
Çoğu yatırımcı hisse alım satımı yaparken bunun bir şirket olduğunu unutuyor. Kendinize şirketin yarattığı değerin mutlaka fiyatını ektileyeceğini hatırlatın. Yani araştırmanızı yapın ve gerçekte ne aldığınızı iyi analiz edin.
3) ” Hisse sahibi olmak çocuk yapmak gibidir. Başa çıkabileceğinizden fazlasına bulaşmayın…”
Çiğneyemeyeceğin kadar çok şeyi ısırmaya çalışma. Faaliyetlerini izleyebileceğin kadar şirketle ilgilen demiş kısaca. Unutulmamalıdır ki portföyde ne kadar şirket olduğu değil, ne kadar büyüdükleri önemlidir.
4) “Hisseler piyango bileti değildir. Hepsinin arkasında bir şirket vardır.”
Hisse almak artık o kadar kolay ki artık neyi aldığını unutmaya başladı insanlar. Arkasındaki şirketi bilmeden kura çeker gibi alınan şirketler de maalesef büyük oranda hüsranla sonuçlanan bir maceraya dönüşüyor. Eğleniyorsunuz ama para kaybediyorsunuz.
5) “Bu işte iyiyseniz, on kararın altısında haklı çıkarsınız. Asla on kararın dokuzunda haklı olamayacaksınız!”
Yatırımda mükemmellik yoktur. Eğer kaybetmeyi göze almazsanız baştan kaybedersiniz. Başarılı bir yatırım kayıplarla başa çıkmaya bağlıdır, tıpkı hayatta olduğu gibi. Zarardan erken kurtulmak ve onlardan ders alıp yola devam etmek esas olandır.
6) “En çok taşın altına bakan insan kazanır. Bu her zaman benim felsefem olmuştur.”
Yatırımızın iyiliği, yaptığınız araştırmanın derinliği ile ilgilidir. Yatırım yaptığınız şirketi ne kadar iyi anlarsanız, başarı şansınız o kadar artar.
7)”Altına hücum yıllarında çoğu altın arayıcısı para kaybetti. Fakat onlara kazma, kürek, çadır ve pantolon (Levi Strauss) satanlar çok güzel karlar elde ettiler.
Eğer çok iyi giden bir iş kolu görürseniz, onun tedarikçilerine de bakın.
8) “Hisse yatırımı yapmanız için gereken matematik bilgisi sadece ilkokul dördüncü sınıf düzeyindedir.”
Yatırım bir roket bilimi değildir. Öyle olsaydı tüm ekonomi profesörleri milyarder olurdu. Peter Lynch’in kullandığı oranlar (PEG gibi) çok basit ve kullanması kolaydır.
9) “Doğuştan yatırımcı olmak sadece bir masaldır.”
Konu yatırımcılık olduğunda çok çalışmak ve disiplinli olmak en önemli erdemlerdir. Bunun yanında sabırlı olmak da büyük önem taşır.
10) “Ne kadar basitse, o kadar çok severim.”
Peter Lynch iş modelinin ve yatırım planının basit olması gerektiğine inanırdı. Her zaman yatırım yaparken bunu göz önünde bulundururdu.
11) “Kulaktan dolma bilgilerle hisse senedi almak, görücü usulüyle evlenmeye benzer. O yüzden kendi deneyimim olmadığı alanlarda başkalarının sözüne bakarak yatırım yapmaktan hoşlanmam.”
Hakkında hiçbir şey bilmediğiniz bir hisse senedi almanın görücü usulünden farkı nedir ki? Her hisse kodunun arkasında bir şirket vardır. O şirketin ne yaptığını öğrenin, faaliyet raporlarını okuyun. Kârına, zararına ve diğer önemli oranlarına bakın. Böylece sürprizle karşılaşmazsınız.
12) Temettünün alternatifleri vardır. Bunlar: Hisse geri alımı yapmak, piyasaya yeni ürünler sürmek, yeni şubeler açmak ve yan kuruluşlar satın almaktır.
Temettü sanıldığı gibi alternatifsiz değildir. Hangisinin seçileceği, şirketin hangi döngüde olduğu, rekabet şartları ve yöneticilerin yeteneklerine bağlıdır.
13) Biri bana telefon edip büyük bir sır veriyormuşçasıca bir hisse fısıldadığında bilirim ki o hisseyi çoktan yedi mahalle duymuştur.
Borsada tüyolar çok tehlikelidir. Sizin gibi küçük bir yatırımcının duyduğu bir hisse ismini sağır sultanın bile duyduğunu tahmin etmek zor değildir. Hisseye suni şekilde talep yaratılır ve belli bir süre alıcılar satıcılara göre güçlenir. Ta ki alıcılar gücünü kaybedene kadar. Sonra herkesin konuştuğu spekülatif hisse en son duyanın ve zamanında çıkamayanın elinde kalır.
14) Eğer tek bir müşterinin kaybı bir firma için felaket getirecekse bu firmaya yatırım yaparken iyice düşünmenizi öğütlerim.
Ürünlerinin %25-50’sini tek bir firmaya satan şirketlerin durumu sallantıda olabilir. Büyük müşterilerin siparişlerini sonlandırması ya da fiyatları aşağı çekmesi şirketimizin kârını azaltabilir.
15) Başarılı yatırımın en önemli malzemesi, hisse fiyatından başka şeylerini de takip edebileceğiniz şirketler bulmaktır.
Hisse fiyatına odaklanan yatırımcılar, yine fiyat tarafından saf dışı edilebilirler. Ayrıca fiyatı herkes görür. Önemli olan şirketin değerine odaklanabilmek ve derinlerine bakabilmektir. Bunu da sadece işletmesini anlayabildiğiniz şirketlerde yapabilirsiniz.
Efsane yatırımcının en önemli sözlerinden bazılarını aktarmaya çalıştım. Umarım faydalı olur.
[…] Bu arada Peter Lynch’in ünlü sözlerine buradan ulaşabilirsiniz. […]
[…] Peter Lynch’ten çok bahsettim. Onun için burayı geçiyorum. […]
[…] Peter Lynch’ten çok bahsettim. Onun için burayı geçiyorum. […]
[…] yazıda size ünlü yatırımcı Peter Lynch’in “Borsa’da Tek Başına” isimli kitabında hisselerini nasıl […]
[…] Peter Lynch’in ““Her hisse senedinin arkasında bir şirket vardır. O şirketin ne iş yaptığını araştırın.” sözü bu blogun okuyucularına çok basit gelebilir. […]
[…] Peter Lynch 25 yıl önceki köşe yazısında, Cedar Fair adında, Amerika’da eğlence parkları işleten bir şirketten bahsediyor. Bunu yaparken de uzun vadeli yatırımcılık nasıl olur, uzun vadeli yatırımcılar bir şirkette nelere dikkat etmelidir gibi aklımıza takılan birçok sorunun cevabını veriyor. […]