Herkese bir karantina gününden selamlar.
CFA Level 1 sınavına bir aydan az kaldı. Bitişiyle birlikte bloga daha fazla zaman ayırabileceğim. O kadar zamandır yazmıyorum ki klavyeyi bile yadırgadım. Yazmayı da sizlerle muhabbet etmeyi de çok özledim.
Şimdi kısaca özet geçeyim.
Bu ay portföy büyüklüğü 218 bin TL’ye ulaştı. Değer artışının ana aktörü süper emtia döngüsünü arkasına alan ham madde üreticileriydi. Çip krizi ise beni de vurdu ama inatla pozisyonumu devam ettiriyorum. Temettü gelirim pozisyon azaltımından dolayı 6.948 TL’ye indi.
Kripto para yatırımı çok soruluyordu. Neden buraya yatırım yapmadığımı da kısaca anlattım. Onun dışında da rutin bir ay sonu yazısı oldu.
Hadi başlayalım.
Piyasalarda Son Durum
Geçen ay yaşadığımız dalgalanmaya göre bu ay döviz tarafı görece sakin kaldı.
Dolar 8,275, pound 11,45 TL’ye çıktı.
Gram altın da 471 TL’ye yükseldi. Uzun zamandır sesi çıkmayan ezeli rakibim güncü teyzelerin gram altını da eski günlerini hatırlamaya başladı.
Yatırıma başladığım gün, yani bundan 51 ay önce dolar 3,6 TL’ymiş. Şimdi ise 8,27 TL’ye ulaşmış durumda.
Bir yatırımcı olarak doların artışı ile sorunum yok. Zaten teorik olarak iki ülke enflasyon farkı kadar artması lazım. Yani ABD enflasyonu %2, TR enflasyonu %17 ise kur artışı bir yılda kabaca %15 olmalı diyebiliriz.
Sorun beklenmedik şekilde bir aşağı bir yukarı fırlaması ve dengemizi şaşırtması. Umarım daha dengeli bir konuma gelebiliriz.
Bunun dışında dünyada bir süper emtia döngüsü ile karşı karşıyayız. Çelik, plastik gibi bir çok ürünün fiyatı büyük oranda artmaya başladı. Başladı demeyeyim zaten yüksek oranda arttı.
Bu da ister istemez tüm dünyada maliyet kaynaklı bir enflasyona sebep olacaktır. Bunu iyi izlememiz gerekecek. Bu yüzden geçen aylarda ham madde üreticilerine yatırım yapmaya başlamıştım. Çok erken girdiğimi söyleyemem ama geç de kalmadım.
Bu ham madde kıtlığının diğer üreticilere etkisini iyi takip etmek lazım.
Öte yandan Japonya’daki fabrika yangını ile birlikte çip krizi biraz daha derinleşti. Her şeyde kullanılan ve büyük oranda Uzak Doğu’da üretilen bir ürünün bütün dünyayı rehin almasını çok ilginç buluyorum.
Ayrıca ilgilenenler için bu ay Economist, Tayvan-Çin hattını dünyanın en tehlikeli yeri ilan etti. Orada uzun dönemde çıkacak bir karmaşa da çip tedariğini olumsuz yönde etkileyebilir. Şirketlerimiz umarım buna bir çözüm bulurlar.
Birkaç Düşünce
Ocak 2021 sonunda büyük oranda TL’ye geçerek kendimi korumaya almıştım. Baya da linç edilmiştim. Hatta moralim de biraz bozulmadı desem yalan olur. O zamanlar TL’ye geçme sebebim TL faizlerindeki aşırı yükselme ile alacak şirket bulamamamdı. Tabii ki etrafta tonlarca para kazanan şirket vardı fakat bir şeylerden rahatsız olmuştum. Üstelik takip ettiğim değerli analistler de grafiklerinde sat sinyali vermeye başlamışlardı. Alacak şirket bulamamışken mevcudu da korumamam gerektiğine karar verdim ve kararımı uyguladım.
Çıkardığım ilk ders karşıt yatırımın kitaplarda yazandan çok daha zor olduğuydu. Herkesin düşündüğünden farklı bir fikir beyan etmek, hele ki bunu birçok kişinin okuduğu böyle bir ortamda yapmak hiç kolay değilmiş. Aslında yapmak kolay ama fikri savunmak ve arkasında durmak zormuş. İnsanlar hakaret etme konusunda çok yaratıcı olabiliyorlar.
Sonra bir şekilde süper emtia döngüsüne tutunarak tekrar hisse senedi pozisyonumu arttırdım. Merkez Bankası değişikliğine denk geldik, düştük kalktık derken bugünlere vardık.
Bir daha aynı şeyi yapar mıyım bilmiyorum ama kararlarımda artık daha cesur ve sabırlı olacağımı söyleyebilirim.
Ayrıca insanların coşkuya nasıl kapıldıklarını da ilk elden görmüş oldum.
Gelecek belirsiz olmaya devam edecek. Neler getireceğini çok merak ediyorum.
Neden Kripto Para Yatırımı Yapmıyorum
Blockchain teknolojisinin geldiği nokta ve kapısını açtığı olasılıklar dünyası için sonsuz bir heyecan duyuyorum.
Fakat aynı şeyi kalabalıkların kripto para çılgınlığı için söyleyemeyeceğim. Bu yüzden bu alana yatırım yapmıyorum. Şimdi nedenlerine geleyim.
İlk olarak sadece gerçek değeri olan şeylere yatırım yapıyorum. Bir varlığı seçerken başkasının ona ileride daha fazla para ödemesini umut etmiyorum. Şirketin ederi zaten kafamda oluyor ve bu da şirketin kâr etme gücüne, rekabetçi üstünlüğüne, yönetimine ve varlıklarına dayanıyor. Bunlara bakarak bir değer belirliyorum ve yatırım yapıyorum.
Kripto paralarda ise maalesef bu değeri belirleyemiyorum. Bu tür varlıklardan para kazanmak için birinin bana aldığım fiyatın daha üzerinde ödeme yapması lazım. Yani değer insanların kafasında ve insanlar fikirlerini çok çabuk değiştirirler. Aynı zamanda da abartmayı severler. Ayrıca arzı sınırsız olan bir varlıktan bahsediyoruz.
Bu konuda bir şeyler okumak isteyenler kesinlikle “Olağanüstü Kitlesel Yanılgılar ve Kalabalıkların Çılgınlığı” kitabını okumalılar. Özellikle şu sözü çok beğeniyorum.
Bu meşhur balon şişmeye devam ederken İngiltere tam bir panayıra dönmüştü. Halk âdeta galeyana gelmişti. İnsanlar artık basiretli bir sanayinin yavaş ama emin kârından hoşnut olmuyorlardı. Hemen yarın ulaşılacak sonsuz zenginlik umudu, onları bugünden dikkatsiz ve müsrif yapmıştı.
Olağanüstü Kitlesel Yanılgılar ve Kalabalıkların Çılgınlığı Charles Mackay 1841
Hisse senetlerinde ise en kötü durumda bile (borsa bir nedenle 5 yıl kapansa bile) temettü alır beklerim. Fabrikalar çalıştığı sürece sorun yok.
Tabii her hisse senedi de iyidir diyemem. Gerçek değerinden uzaklaşıp kumar benzeri bir hâl alan hisse senetleri de yok değil. Ana konu gerçek değer ve ondan ne kadar uzaklaştığıdır.
İkinci sorun ise güvenlik sorunu. Sistem, merkezileşme karşıtı yapısına paralel olarak aracıları ortadan kaldırmak için kurulmuş olsa da insanlar hukuken düzenlenmeyen yurt içi ve yurt dışı borsalarda para tutarak sistemin ruhuna aykırı hareket ediyorlar. Bu da büyük bir tezat teşkil ediyor.
Diğer bir deyişle sistem, ana amacı olan merkeziyetsizlikten (decentralization) uzaklaşmış oluyor. Burada akıllı sözleşmeler bir çözüm olarak ileri sürülüyor fakat bu da kitlelere yayılmamış durumda.
Kendi adıma güvenlik sorunu gördüğüm için de bu işten uzak duruyorum. Bir de dijital miras konusundaki hukuki belirsizlikler var mesela.
Son olarak da bizdeki bu para katlama çılgınlığını kenara koyarsam, yurtdışında bu işe yatırım yapan insanların bunu bir para kazanma aracı olarak değil de değer saklama aracı olarak kullandıklarını görüyorum. Ana argümanları da Amerika’da çok para basıldı. Amerika’ya bir şey olur ve İspanya’ya yerleşmek istersem paramı oraya taşıyıp orada yeni bir hayat kurabilirim tezi var.
Sanırım bizim Amerika’nın batışını düşüncek durumumuz yok. Başka dertlerimiz var.
Toparlarsam, kripto paralar konusunda yeterli bilgim yok. Gerçek değeri olmayan bir şeye yatırım yapmıyorum. Paramın güvenliğini düşündüğüm için paramı düzenlenmemiş borsalara sokmak istemiyorum. Kalabalıkların çılgınlığından da endişe duyuyorum.
Bu yüzden de kripto paralara yatırım yapmıyorum. Ayrıca hiçbir yatırım enstrümanında şu kadar kazandım, bu kadar kazandım diyenlere ve size sihirli bir yol önerenlere kulak asmamanızı tavsiye ederim. Bu işin maalesef kısa bir yolu yok.
Özellikle birinin para kazanması için bir diğerinin daha fazla ödeme yapması ve nihayetinde para kaybetmesi gerekli olan bir piyasada kazananların sesinin çok çıkması ve kaybedenlerin de susması çok normaldir. İnsanlar kazançlarını bağıra bağıra duyururken kayıplarını içlerinde yaşarlar.
Son olarak çok sevdiğim bir İspnyol atasözü ile bu bölümü kapatayım: “Çabuk zengin olmak isteyen kendini darağacında bulur.”
Nisan Sonunda Portföy Durumu
Karşılaştırma yapmak isteyenler Mart 2021 sonundaki duruma buradan bakabilir.
Finansal bağımsızlık portföyü kaldığı yerden yoluna devam ediyor.
Portföy’ün TL olarak artması sizi yanıltmasın. Dolar olarak sadece mevcudu koruyabildim diyebilirim. Ama geri gitmemek iyidir.
Portföy durumunu verdikten sonra ayrıntılara bakarız.
Portföyün %73,77’si hisse senetlerinden oluşuyor. Bu oran ay ortasında %80’lere kadar çıkmıştı fakat biraz aşağı çektim.
NNF’ye ufak bir ekleme yaptım. Portföydeki oranı %3,94.
Nakit oranını büyük miktarda arttırdım. Portföyün toplamda %22,30’u TL ve sterlinde bulunuyor. Kademeli alım satımlarda bu oran artıp azalabiliyor.
TL olan kısmı nakit benzeri likit fonda tutuyorum. Eskiden mevduatta tutuyordum fakat hisse senedi alıp satmak için aracı kurumdan bankaya, bankadan aracı kuruma taşımak zor oluyordu. Bu yüzden likit fonu tercih ediyorum.
Sterlin’i de şimdilik acil durum fonu gibi düşünebilirsiniz. Normalde bu paranın durduğu yerde değer kaybettiğinin farkındayım. Planlar tutmazsa ve Türkiye’de kalırsam zaten sterlin tutmanın da bir anlamı yok. TL’ye çevirir geçerim ya da dolara çevirir Eurobond alırım.
Portföyün nakit kısmını gerekirse, daha önce yaptığım gibi, hisse senedi alımında kullanmaktan çekinmeyeceğim.
Nisan 2021 Sonunda Tasarruf Durumu
Bu ay portföye 200 TL’lik ekleme yapabildim.
Böylece bu yıl portföye eklediğim tutar 1.400 TL’ye ulaştı.
Yatırım yapmaya başladığım Şubat 2017’den beri ise eklediğim toplam tutar 47.897 TL oldu. Toplam tasarruf oranım da %22,01.
Bu yılki hedefim yatırım hesabına 20.000 TL aktarmaktı. Sanırım tutturamayacağım belli oldu.
Toplam yatırdığım tutarın dolar karşılığı ise 10.089 dolar. Doların yastık altında yatırım aracı olmadığının da kanıtı sanırım bu tutar.
Nisan 2021 Sonunda Hisse Senedi Varlığı
Bu ay EREGL ve PETKM pozisyonlarımı biraz azalttım.
Zaten az olan TKFEN pozisyonumu ise kapattım.
FROTO ve ALKIM şirketlerine ekleme yaptım.
Ufak bir VESBE ilavesi ile birlikte ayı kapatmış oldum. VESBE’yi ufak ufak arttırmayı düşünüyorum. Birden yüklenmeyeceğim. Yükselen ham madde fiyatlarına nasıl tepki vereceğimi bilmiyorum.
FROTO’nun da kullandığı malzemelerin fiyatları yükseliyor. Bir de çip krizi yüzünden üretime ara verdi. Ay içinde 200’lü zirvesinden 175,80’e kadar geldi. Bir yandan da aylık satış rekorları geliyor. Birinci pozisyonum olmasına rağmen en rahat olduğum şirket değil:)
İzlemeye devam ediyorum.
Portföyü özetlersem FROTO, VESBE ve ALKIM’in yatırımları sürüyor.
EREGL ve PETKM de süper emtia döngüsünden üst düzeyde yararlanan şirketler ve bu dönemde tutunmamı sağlıyorlar.
CANTE’den bahsetmeye gerek yok. Evet, ben de halk arzlara katılıyorum:=) Ama daha fazla bir şey demeye gerek yok sanırım.
Nisan 2021 Sonunda Nakit Varlığı
Portföyde 37.203 TL likit fon, 11.450 TL karşılığı 1.000 sterlin bulunuyor.
Böylece toplam nakit varlığı 48.603 TL’ye ulaşmış durumda.
Nakit tutmaktan hoşnut olduğumu söyleyemem.
Portföyün Diğer Para Birimlerine Karşı Durumu
Önce geçen ayla karşılaştırma yapalım.
- 26.367 dolar (25.740 dolardı),
- 19.056 sterlin (18.604 sterlindi),
- 463 gram altın (468 gram altındı).
Dolar ve sterlin olarak ufak artışlar var. Güncü teyzeler ise beni az bir miktarla geçmişler. Çekişme kaldığı yerden devam ediyor:)
Şimdi de 51 aylık tabloya bakalım.
3.6 TL ile başladığımız dolar yolculuğunda 8,27 ile bu ayı kapattık.
Portföy de 51 ayda 9.198 TL’den 218.190 TL geldi. Kısmetse daha gidecek çok yolu var. Az da olsa biriktirmeye ve yatırım yapmaya devam ediyorum. Sonuca değil, sürece odaklanıyorum.
Büyük düşüşlerde yaşadığımız o korkular, bu grafikte küçük birer çentik olarak kalmaya devam ediyor.
Nisan 2021 Sonunda Finansal Özgürlük Durumu
Portföyün yıllık beklenen temettü geliri EREGL satışlarından ve nakit artışından dolayı bu ay 6.948 TL’ye düştü.
Günlük finansal özgürlük miktarım olan 200 TL ile yaklaşık 35 günlük özgürlüğümü kazanmış durumdayım.
Daha gidilecek çok yol var.
Tasarruf ve yatırıma devam.
Saygılar.
seni okumak çok keyifli dostum
🙂 çok teşekkür ederim. Yazmak da çok keyifli.
Yiğit bey yeni yazınız için teşekkür ederiz. Ayrıca 1 ay sonraki sınavınıza başarılar dilerim. Bizlerde temettü emekliliği yolunda hisse almayı sürdürmekteyiz. Ama bu yolda benimde kafam karışık. Tam olarak ne alacağımıza karar veremedim. Hiç bir zaman hisse satmam diye düşündüğüm bazı hisselerimi sattım iyi temettü verdiği düşündüğüm ve çok ucuzlayan aksigorta ve Anadolu hayat hisselerini aldım. Eregli , hektas , ford, janta sattıgima pişman oldum. Ama bu iki hisseyi dipte gördüm.(aksigorta, anadolu hayat) yıllık temettü ödemeleri iyi. Onca yazı okuduk. Demekki bir daha kimseyi eleştirmeyeceğim. insan daima duygularına yenik düşünebilir. Güçlü irade yetmiyor. Çelik gibi irade lazım imiş . Bir kez daha sizinde yolunuz açık olsun.
Selamlar Yunus Bey,
Yolumuz uzun ama kendimizi geliştirmek ve ilerlemek de bir o kadar keyifli.
Her zaman pişmanlıklarımız olacak. Ama şunu aklınızdan çıkarmayın: Büyük bir hata yapmadığınız sürece başarılı olacaksınız. İki kere iki dört.
Bu yüzden umutsuzluğa kapılmayın.
Eleştirmekte kesinlikle sıkıntı yok. Fikrinizi söylemezseniz asıl kayıp olur.
Hisseleriniz de güzel, kendinizi nasıl rahat hissederseniz öyle yatırım yapmalısınız.
Sadece size diyebileceğim, bir hisseyi neden aldığınızı ve sattığınızı bir yere not edin. Bir karar vermeden önce neden aldığınızı tekrar okuyun. O argümanlar yerinde duruyor mu bir bakın. Sattıktan sonra da eğer hata yaptıysanız nerede hata yaptığınıza bakın. Çok faydasını görürsünüz.
Tasarruf ve yatırıma devam.
Saygılar.
Bloğunuzu ilgiyle takip ediyorum. Ocak ayında temettü emekliliği için kısa kısa biriktirdiğim 3000 tl gibi portföyümü kapanmalardan dolayı satmak zorunda kaldım. Hiç dokunmayacağım diye niyet ediyordum ama biraz korku , biraz umutsuzluk bozdurdu bana. Tekrar başlıyacağım toplamalara.
Nakitte kalırken günlük faize mi yatırıyorsunuz yoksa likit fonlarda mı kalıyorsunuz.
Deva almıştınız sanki çabuk çıktınız deva dan.
Sizin portföyünüz, bizim portföyümüz gibi ilgiyle takip ediyoruz. Yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Sağlıcakla kalın
Selamlar Sayın Obek,
Yakın arkadaşlarıma en sık söylediğim şey işin başındayken ne olursa olsun portföylerini bozmamaları gerektiğidir.
Bir kere bozulan portföy hele ki işin başındaysanız bir daha yerine zor konuyor.
Bu seviyelerde önemli olan finansal kayıptan daha çok biriktirme ve yatırım disiplini kazanmaktır.
Bunu bir düşünün ve özellikle ilk 2 yıl kesinlikle biriktirmeye odaklanın.
Nakit para piyasası fonunda.
Desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Merhaba yiğit bey, hangi para piyasa fonlarına yatırım yapıyorsunuz?
Selamlar Deniz Bey,
PPZ kodlu Azimut Portföy Para Piyasası Fonu’nu kullanıyorum.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=PPZ Tefaş sayfası da bu.
Saygılar.
Sayın: Yiğit bey; yine çok güzel bir çalışma olmuş. Elinize sağlık. Portföyün net ve sadeliğini takdir ediyor , tebrik ediyorum. ”Temettü Emekliliğine” devam. Kalın SAĞLICAKLA…
,
Selamlar Hüseyin Bey,
Hedefe emin adımlarla devam ediyoruz:) İnişler çıkışlar olacak ama biz yürüyeceğiz.
Saygılar.
Yiğit bey yine bir solukta zevk alarak okuduğum bir yazı.Sınavınızda başarılar dilerim.
Selamlar Hakan Bey,
Umarım hep birlikte finansal bağımsızlığımızı kazanırız.
Sınava pek umudum olmasa da çalışıyorum bakalım:)
Saygılar.
25 yaşında özel sektörde çalışan bir beyaz yakalıyım, yolun çok başındayım. Yazdıklarınız çok yol gösterici ve bilgilendirici oluyor Yiğit hocam, devam edin ve hiç bırakmayın lütfen. Sevgiler.
Selamlar Serkan Bey,
Çok avantajlı bir yaştasınız. Sizin yaşınızda başlasaydım herhalde şu an hedeflerime ulaşmıştım.
Hem yaş ilerledikçe masraflar da artıyor, tasarruf zorlaşıyor.
Bugünlerin kıymetini bilin:)
Saygılar.
Bloğunuzu uzun zamandır keyifle takip ediyorum ay sonu gelince her gün bloğu kontrol ediyorum yeni yazı atılmış mı diye ve gerçekten siz kazandıkça kendim kazanmış gibi mutlu oluyorum. Bende fonlara 3 yıldır yatırım yapmaktayım kazançları gerçekten çok yüksek aynı zamanda çeşitlendirme imkanı da sunmakta, sizin fonları tercih etmemenizin bir nedeni var mı ?
Selamlar Kürşat Bey,
Desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Paramı kendim yönetmeyi tercih ediyorum şimdilik. Bu konuya ilgim var, zamanım da var:)
Tabii çok iyi yatırım fonları da var. Hem riskin azaltılması hem de getiri için tercih edilebilir. Özellikle de bu işe ilginiz ya da zamanınız yoksa.
Sadece şu an ağırlık arttırmayı düşünmüyorum.
Saygılar.
Yiğit bey selam…:) ben bir kısım parayı PPZ yerine yine Azimut’un GMA’sında tutuyorum… çok uzun vadede hiç kaybettirmediğini gördüm… PPZ’nin baya üstünde getirisi… ama riski de var tabii… yazınızı keyifle okudum… sizi takibe devam.:) kolay gelsin…
Selamlar Baydu Bey,
Ben PPZ’yi hisse senedinde olmadığım zaman boşta para kalmasın diye kullanıyorum. İyi oluyor. Aynı gün 13.30’a kadar alım da yapılıyor.
GMA’ya bakmadım hiç. Ona da bakayım.
Tasarruf ve yatırıma devam.
Saygılar.
Finansal Özgürlük Portföyü Hisse Senedi Varlığı görselinde kullandığınız websitesi nedir acaba? Temettü yolculuğunda yeniyim ve hisselerimin portföyümdeki yüzdesini kolayca takip edeceğim bir araca ihtiyacım var.
tr investing hocam
mevcut portföyünü altına ve dolara karşı ölçüyorsun. fakat yaptığın yatırımın altın usd cinsinden toplam değeri nedir? onu da tablolaştırsan çok güzel olacak.
Selamlar Samet Bey,
O konuda yazılarım var aslında ama her yazıya da ekleyemiyorum maalesef. Yazılar o zaman çok yoğun oluyor.
Saygılar.
Dostum benim yapamadığımı yapıyorsun çok iyi bir iş çıkarıyorsun. Sana hayalimde olup yapamadığım bir şeyi söyleyeceğim. ABD SP500 içinden bir kaç firmanın hisse senedini neden almıyorsun? Madem uzun vade yatırımcısın o zaman hem dolar kurundan hemde iyi bir firmanın yükselmesinden neden faydalanmıyorsun? Komisyon oranı yüksek gelebilir, ama uzun vadeciysen bunu dert etme. Bira hisse senedi fiyatlanır birazda dolar-TL kurundan faydalanırsın…. Kripto paralar ise baya yükselişe geçti. Bir yatırımcı buraya da hesap açmalı, sepetin %1-2 oranında kripto paraya yatırım yapabilirsin. Bırak orada aylarca yıllarca dursun ne zararı olacak?
Selamlar Sergen,
Öneriler için çok teşekkür ederim. Yurtdışı hisse senedi alımı her zaman aklımda ama daha sermayem yeterli değil.
Alacak olsam herhalde temettüsünü en az 25 arttıran Dividend Aristocrats’lardan ekleme yapardım. Ama biraz daha bekleyeceğim. Ama ana portföyde her zaman yerleri olacak.
Kripto paralar konusunda ise maalesef hiçbir bilgim yok. Bilmediğim ve tehlikeli bulduğum bir alana girmek istemiyorum. Güçlü yanlarıma odaklanmak daha mantıklı geliyor.
İyi Pazarlar:)
Yiğit bey selamlar
Sizi yaklaşık 1,5 senedir takip ediyorum.İlk takip etmeye başladığım zamanlar her boş vaktimde blogunuzu okuyup eski yazılarınızdan ve değerli çevirilerinizden faydalanmaya çalıştım.Bana katkılarınızın çok fazla olduğunu belirtmek isterim ve bunun için size teşekkür ederim.Size bir şey danışmak istiyorum.Genelde portföyünüzde “Alkim” tutuyorsunuz.Ben ise “Alka” nın bilançolarını daha çok beğeniyorum ama sizin gibi takip ettiğim sayfalar da (Ör:bay tutumlu) Alkim hissesini tutuyorlar.Acaba benim gözden kaçırdığım bir şeyler mi var acaba diye merak içerisindeyim.Yatırım tavsiyesi olmadan neden Alka yerine Alkim tuttuğunuzu açıklayabilir misiniz? Ayrıca hiç portföyünüze Alka eklemeyi düşündünüz mü.Değerli bilgileriniz için teşekkürler.İyi günler dilerim…
Selamlar Osman bey,
Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Umarım sonunda finansal özgürlüğümüzü de kazanırız.
Öncelikle ALKA hakkında pek bir bilgim yok ama size niye ALKİM’i tercih ettiğimi söyleyebilirim. Temettüsünü arttırması, borçsuz olması, ürünlerine talep olması ve Euro ile mal satması, yatırımlarla büyümesi beni kendine çekiyor. özellikle EURO ile mal satması ve yatırımlarla büyümesini çok önemsiyorum.
Olumsuz yanları ise şimdilik ortak hisse satışı ve eskiye göre yüksek çarpanlarla işlem görmesi. Tabii bunlar kişisel görüşlerim.
Tabii ALKA’nın da sahibi aynı zamanda.
İyi günler dilerim. Saygılar.
CFA sınavlarına hangi kaynaktan çalışıyorsunuz?
Selamlar Cenk Bey,
Bloomberg’ten ve Marc Meldrum’dan çalışıyorum. Bloomberg ağırlıklı. Sanırım bir daha gireceğim 🙂
Saygılar.
“Boğa piyasaları karamsarlıkta doğar, kuşkuda büyür, iyimserlikte olgunlaşır ve coşkuda ölür.”
John Templeton, Templeton Fund
Bu ayın ikinci yorumum. piyasalar uzun süre sabit gidiyor. Pandemiden kısa bir sora sonra bir anda boğa piyasası vardı. Merkez bankası başkanı görevden alınması ile bizim borsamız bir darbe yedi. Temetu hisseleri ise gittikçe paha lı hale geldi. Uzun vade temettü yatırımı için güzel şirketleri biriktirmeye devam. Borsaları en büyük rakibi kripto paralar. Biz girmesekte para nin bir kısmı bu dijital paralara kayıyor. Ben henüz bu paradan almadım. Bizim bankalar satarsa alırım.
Selamlar Yunus Bey,
John Templeton’un bu sözünü özellikle çok seviyorum.
Çok karmaşık bir şeyi çok basite indirgeyerek anlatmış. Bu da ne kadar iyi bir yatırımcı olduğunu bize gösteriyor.
Biz tasarrufa ve iyi şirketlere yatırım yapmaya devam edelim. Düşüşler uzun vadeli yatırımcılar için paha biçilemez fırsatlar yaratırlar.
Saygılar.
Sizinkine benzer finansal özgürlük yolculuğuna 2015 yılında çıkmış birisi olarak yazılarınızı keyifle takip ediyorum. Sizin yazılarınızı okudukça keşke yazmak konusunda bu kadar üşengeç olmasaydım demiyor değilim.
Portföy yönetimi olarak sizden farklı düşündüğüm nokta kripto varlıklara bakış açım. 20 yıl vade ile yatırırım yapacağıma söz vererek başladığım yatırım yolculuğumda hisse senetleri alımım, aylık alımlarımın her zaman için en az %80’ini oluşturdu. Aylık alımlarımın %15’lik bölümünü olası bir kriz durumunda fırsat yaratabilmek için likit varlıklara (dolar, altın) yönlendirdim. Kalan %5’lik bölümle kripto varlık alımı yaptım. Kripto varlıkların volatilitesi ve risk seviyesi çok yüksek olduğu için aylık alımlarım hiç bir şekilde %5’in üzerine çıkmadı. Diğer bir ifade ile kripto varlıklara yaptığım yatırım hiç bir zaman “kaybetmeyi göze alabileceğim miktar”dan fazla olmadı. Geçen 6 yıllık süre içerisinde kripto varlıklarımın bir günde %30 değer kazandığını da gördüm, %50 değer kaybettiğini de… Kaybetmeyi göze aldığım miktarda parayla alım yaptığım için düşüşler pek de umurumda olmadı açıkçası.
Finansal özgürlük yolculuğuna başladığım günden bir hafta öncesine kadar hiç kripto varlık satışı yapmamıştım. Geçtiğimiz hafta içerisinde kripto paralara yapmış olduğum yatırımın tamamını enflasyon etkisine göre hesapladım ve yatırdığım paranın beş katı kadar kripto varlığı satarak hisse senedi portföyüme aktardım. Bir başka deyişle kripto paralara yatırdığım para ile %500 kâr ettim ve bununla bacası tüten şirketlerin hisse senetlerini aldım.
Şu durumda bile portöyümün %70’ini kripto varlıklar, %24’ünü hisse senetleri, %6’sını ise likit varlıklar oluşturuyor. Düşünsenize, aylık alımlarımın sadece %5’ini oluşturan kripto varlıklar yapmış olduğum yatırımın beş katını çekmiş olmama rağmen hâlâ daha portföyümün %70’ini oluşturmaya devam edebiliyor. Kripto varlıklar için hedef seviyem fiat para olarak mevcut değil. Çünkü günün birinde kripto varlıkların fiat paraya dönüştürülmesine gerek kalmayacağını düşünüyorum. Belki bu düşünce bir çoğuna ütopik gelebilir ancak ulaşacağımız nihai nokta bence bu olacak.
Yazınızda kripto paraların arzının sınırsız olmasından bahsetmişsiniz. Söylediğiniz şekilde arzı sınırsız olan bazı kripto paralar mevcut, ancak arzı sınırsız olan şeyin esasında itibari paralar olduğu gerçeğini gözden kaçırıyorsunuz gibime geliyor. Canı sıkıldıkça para basan FED’in günümüz ekonomik sistemini getirmiş olduğu nokta ortada. Şişmekte olan bir balon varsa o da günümüz finansal sistemidir diye düşünüyorum. (Bu noktada arzı kesin bir şekilde kısıtlı olan kripto paralar olduğunu da söylemeden geçmeyeyim.)
Selamlar Mehmet Bey,
Kattığınız farklı bakış açısı için çok teşekkür ederim.
Hep söylerim, herkes nasıl rahat edecekse öyle yatırım yapmalı diye. Siz kendi karışımınızı bulduğunuz için çok şanslısınız.
Ben yapım gereği kripto para yatırımı yapacak donanıma sahip değilim. Bu, bana göre farklı bir bakış açısı ve dünya görüşü gerektiriyor. Bir varlığa başkasının daha fazla para vermesini umarak yatırım yapmak istemiyorum (Bazen hisse senedi piyasasında tam tersini yapsamda:) )
Para arzının sınırsız olduğunun farkındayım. Bu da beni çok tedirgin ediyor. İronik bir şekilde para arzının bu kadar artmış olması kripto varlık fiyatlarını da yukarı yönde çok etkiledi.
Benim orada bahsetmek istediğim sürekli bir madencilik faliyetinin olduğu ve mevcut fiyatın korunması için ortaya çıkan varlıkları birinin o fiyattan alması gerektiği gerçeğiydi.
Şu an 2 trilyon dolarlık bir piyasadan bahsediyoruz. Global tahvil pazarının büyüklüğü 119 trilyon dolar, global hisse senedi pazarı büyüklüğü 109 trilyon dolar.
Bekleyip ne olacağını hep birlikte göreceğiz.
Bu arada mutlaka yazmaya başlamalısınız. Anlatımınız çok iyi ve piyasanın farklı görüşlere ihtiyacı var.
Saygılar.
Vestel Vesbe’den daha mı iyi temettü verecek? Yüzdelik orana bakınca Vestel daha yi duruyor. Ben mi yanlış hesaplıyorum? Vesbe şu an 50 tl, vereceği toplam temettü net % 7.15 civarı. Vestel şu an 29,74 tl. Vereceği temettü net % 20 civarı.
Selamlar Sergen Bey,
Temettü verimi olarak bakarsanız haklısınız. Ben yatırım yaparken temettü verimini çok dikkate almıyorum.
Onun için iki seçim yaparken iki vestel-vesbe arasında kalmadım.
Şu anki stratejimi ihracat yapan ve yatırım yapan şirketleri arttırmak üzerine kurguladığım için Vesbe’yi tercih ettim.
Tabii haklı olup olmadığımı zaman gösterecek.
Saygılar.
Sizi tanımış olmanın vermiş olduğu mutluluk tarif edilemez.. Daha gidecek çok yolumuz var..
Selamlar Doğukan Bey,
Aynı şekilde, bu yolda beraber yürüyoruz. Hedef finansal bağımsızlık.
Tasarruf ve yatırıma devam.
Saygılar.
Hocam öncelikle sınavınız da başarılar Allah kolaylık versin. Sonrasında ise benim düşüncem gelişen blockchain teknolojisiyle borsaların yavaş yavaş coin borsalarında dönüşeceği yönünde. Demek istediğim ilerde aselsandan hisse almak istediğinizde aselcoin almanız gerekeceği. Blockchain hayatımıza çıkmamak üzere girerek birçok banka ve borsayı etkileyecek ve değişime ayak uydurabilenler kazanacak. Bu yüzden ne kadar coin piyasasına güvenilmezse de ilerde zorunlu olarak giriş yapabilirsiniz
Selamlar Tufan Bey,
Bekleyelim görelim. Geleceği ben de çok merak ediyorum:)
Blockchain teknolojisi önümüze daha çok fırsat açacaktır.
Saygılar.
Evet, güzel insan, uzun vadeli yolculuk arkadaşım YİĞİT ustam…
Zaman hızlı hızlı ilerliyor. Yıllar yıllar önce yazdığım hayallerimi tek tek gerçekleştirmeye kendi hikayemi yazmaya devam ediyorum.
Son 3 yılı sert tedbirlerle geçen Gelir/Gider Dengesi çalışmalarımı bildiğiniz üzere tamamladım. 10.000 leri geçen “Kölelikten Kurtulma Sanatı” videoma öyle güzel dönüşler oldu ki artık insanlarla daha çok bilgi paylaşmaya, daha fazla kalbe dokunmaya çalışıyorum. Kredi kartı borcu olanları, borç döngüsünde olanları tecrübelerimi aktararak kurtarmaya, onlara doğru tasarruf ve yatırımı anlatmaya çalışıyorum.
Diğer yandan da kendi kartopumu yuvarlıyorum ufak ufak. Analiz ve okuma yeteneklerim ile kendime has portföyümü oluşturdum. Hisseden, Tarıma, Fondan, Arsaya tam bir sepet oldu =)
Geçtiğimiz 3 yılda biriktirdiklerim ile bütün borçlarımı kapatmayı başardım. Kredi kartı olmadan geçen 5 ayda ise tasarruflarım %40 arttı diyebilirim. (Öneririm) Tabi ki bu artış direkt olarak portföye yansıyor. 5. ay itibari ile 10.000 TL tasarruf seviyesine ulaştım ki hedefim 5000 TL idi. Tabi pandemi nedeni ile evde kalmanında bunda etkisi oldu.
Hisse tarafında sizden extra olarak sabit kalıyorum. (Haddim değil ama usta, Çok mu fazla değişim yapmaya başladın.) Hisse düşse de, çıksa asla satmıyorum. 6 aylık ve yıllık bilançolar ile al-sata karar veriyorum.
Birde turib var yeni gözdem. Tarım Emtiası alıyorum, bir başka tadı, kokusu var =))
Ufaktan buraya yazarak blog yazmaya da alışıyorum usta, bende ileride blog yazacağım. Çocuklarıma anı olarak kalsın isiyorum. Eeee yarın benim portföyümü onlar yönetecek inşAllah neler yaşadıklarımızı bilsinler.
Şu dünyada sağlıklı ve borçsuz bir uykudan daha güzel bir şey yok ustam, Şukur 01/01/2021 itibari ile Rabbim bu aciz kuluna da bunu nasip etti. Umarım herkese nasip olur.
Karolsun İsrail diyor, sizi saygı ile selamlıyorum.
Rabbim sınavlarınıza ve hayallerinize yardım etsin inşAllah.
Hayırlı bayramlar, Allaha Emanet Olun. @itfo_
Selamlar Sayın itfo,
Yaşadığınız gelişim muhteşem. Finansal özgürlük yolundaki adımları teker teker atıyorsunuz. Çok da iyi gidiyorsunuz.
Umarım hedeflerimize ulaşırız.
Tasarruf ve yatırıma devam.
Saygılar.
Sterlin durduğu yerde değer kaybeder, Türkiye’de duracaksam anlamı yok demişsiniz. Nedenini öğrenebilir miyim?
Selamlar Nermin Hanım,
İngiltere’de de aynı Türkiye’de olduğu gibi enflasyon var (2019 yılında %1,79, 2020 yılında da yine yıllık %0,70 oranında).
Elinizde nakit sterlin tuttuğunuzda ve bunu faizde değerlendirmediğinizde bizdeki kadar çok olmasa da para durduğu yerde değer kaybediyor.
İngiltere’ye göç etme gibi bir düşüncem var. Bunun için de biraz sterlin tutuyorum yani maliyete bunun için katlanıyorum.
Eğer gidemezsem sterlinleri ya TL’ye çevirir yatırım yaparım ya da getiri elde edecek başka bir varlığa dönüştürürüm.
Bunu demek istemiştim aslında:)
Saygılar.
[…] Nisan sonundaki portföy durumuna buradan bakabilirsiniz. […]