Bu Bayram Çocuklara Harçlık Yerine Uzun Vadeli Hisse Senedi Vereceğim

Kim çocukken bayramları dört gözle beklemezdi ki? Özellikle bayram tatilleri ve bayram harçlıkları benim en çok beklediğim şeylerdi. Ama bayram paralarıma hiç sahip olamazdım, uçup giderdi. Ya ailem alırdı ya da har vurup harman savururdum.
Ben bu sefer bir değişiklik yapacağım ve buna yeğenlerimle başlayacağım. Onlara bayram parası yerine hisse senedi vereceğim

Komşumun Verdiği Dolarlar

Her para elimden kayıp giderdi küçükken. Özellikle tüketim toplumunun küçükler üzerinde inanılmaz bir baskısı var. Harcardım hemen. Ama üst komşum Haluk Amca’nın verdiği beş dolarları hiç harcamazdım. Neden öyle yaptığımı bilmiyorum ama onları bir kitabın içinde saklardım. Sonra onların üzerine harçlıklarımdan yenilerini eklerdim. Öyle öyle birikirdi ve daha sonra daha büyük bir şeyi almakta kullanırdım.

Dolar Yerine Hisse Senedi

Haluk Amcamı her zaman saygıyla anarım. Galiba para biriktirmeyi ilk ondan öğrenmişim. Fakat şu an biliyorum ki uzun vadede dolar yerine daha iyi bir yatırım aracı var: Hisse senedi.
Bu yüzden yeğenlerime uzun vadeli yatırımı öğretmek için onlara hisse senedi vereceğim bayramda Türk Lirası yerine.
Eminim ki bundan 20 yıl sonra o hisse senetleriyle o kadar çok şeye sahip olacaklar ki…

Yatırım Hesabı Açmayacağım, Kendi hesabıma Alacağım

Tabii 100, 200 TL için çocuklara yatırım hesabı açmak gerekmiyor. Kendi hesabıma alacağım hisse senetlerini. Böylece hesap işletim ücreti, takas parası gibi paralar ödemek zorunda kalmayacaklar.

Hangi Senedini Alacağım

Hisseye karar vermedim ama gelecekte çok büyüyeceğini bildiğim argesi kuvvetli, satış sorunu olmayan bir şirket olacak.  Gelecekte gölgesinde dinlenmek için bir fidan dikmiş olacağım.
Daha da önemlisi onlara uzun vadeli temettüsü büyüyen hisse senedi yatırımcılığını aşılamış olacağım.

Toparlarsam

Sonuçta yatırım yapmayan insanlar ömürlerinin sonuna kadar para için çalışmak zorundadırlar. Yatırım yapanlar ise çok daha iyi şartlarda yaşarlar ve paraları onlar için çalışır. Yatırımlarının meyvelerini ömürleri boyunca yerler.
Ben küçükken kimse bana böyle bir fırsat tanımadı. Fakat ben yeğenlerime uzun vadeli yatırımcılığı daha çok küçüklerken tanımak istiyorum. Kim bilir belki benden daha iyi birer yatırımcı olurlar.

Siz bu bayram küçüklere para mı vereceksiniz? Yoksa zenginlerin yaptığı gibi onlara para kazanmasını mı öğreteceksiniz?

9 Yorum

  1. Murat saykılı demiş ki:

    Güzel fikir fakat annelerinin adına yatırım hesabı açtırıp onların hesabına alım yapmak daha sıcak geldi. Ben zaten kızlarıma onlar için açtığım ayrı bir hesapta güvendiğim bir şirketin hisselerini topluyorum. Böylelikle karışma gibi bir olasılık yok. Anneler bu konuda babalara nazaran daha iradeliler. Güzel tavsiye teşekkürler…

    Haziran 23, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Murat Bey,

      Annelerin bizden daha iradeli olduğu aşikar. Hem borsayla da ilgili değillerse ilgilenmezler toptan uzun vadeli olur:).
      Çocuklarınıza çok büyük bir iyilik yapıyorsunuz. Keşke bize de yapsalarmış zamanında. Tebrik ederim.

      Saygılar.

      Haziran 23, 2017
  2. hsyn demiş ki:

    ”Latteden Borsaya” Ben çocuklara biriktirdiğinizin yarısı kadar yine ilave sözü verdim. Hatta buna yatırım yaparsanız , o kadar ben koymaya söz verdim . Büyük kabul etti. 200 biriktirmiş . 100 de benden. 300+300:600 lira yatırıma hazır. not: temettü emekli sitesine de ulaşılmıyor?

    Haziran 26, 2017
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Hüseyin Bey,

      Çok iyi yapmışsınız, aslında hem çocuklara yatırım yapıp hem de onları yatırım yapmaya teşvik etmek daha iyi olur. Daha çok biriktirirler.
      Temettü emeklisi sitesi maalesef artık olmayacak. Onun yerine bu siteden devam edeceğim yaval yavaş yazmaya. Ama temettü emekliliği planı aynı şekilde devam edecek inşallah. 🙂

      Çok teşekkür ederim. Saygılar.

      Haziran 26, 2017
  3. Ayça demiş ki:

    Merhaba Yiğit Bey,

    Bayramda harçlık verebileceğimiz sadece bir çocuk var. Ona da harçlığa alternatif bir şey yok ne yazık ki. Ebeveynleriyle tüm öğrendiklerimizi paylaştık tüm yapabildiğimiz bu. Ama okula başladığında güzel bir kumbara hediye etmeyi planlıyoruz.

    Bizim tasarrufumuz ancak kızımız için olabiliyor. 1. yaş gününden itibaren her ay düzenli Aselsan biriktirmeye başladık. O ay 2g altın ile kaç lot alınabiliyorsa o kadar alıyoruz. İlk alımımız 30,XX liradan 11 lot olmuş; alım yaptığımız süre içinde ortalamamız 26,XX lira civarına gelmiş ve altının yükselip Aselsan’ın arz sonrası 21,XX civarına düşüşünün beklendiği şu ortamda lot sayımızı arttırarak maliyeti daha da düşürmeyi umuyoruz.

    Eğer kızımız olacağını öğrendiğimiz zaman başlasaydık şimdi 17,83 maliyetle 351 lotumuz olacaktı. Yani 45 liraları görüp düşmesine rağmen zarar yok.
    Şu anki düşüş uzun süre devam etse de uzun vadede düzenli alımla altından daha çok kazancımız olacağına inancımız tam.
    Allah sağlık, sıhhat, ömür verirse hedefimiz olan 10 yılı tamamladıktan sonra temettü veren başka bir hisse senedini yine 10 yıl biriktirmek istiyoruz.

    Çocuklar için hisse senedi işlemlerinin yapılabileceği bir hesap açılamıyormuş. Bu sebeple bizim para giriş çıkışlarımızla kızımızın işlemlerinin karışmaması adına daha önce adımımızı bile atmadığımız bir bankada kendi adımıza hesap açarak taptaze bir başlangıç yapmanın daha uygun olacağına karar verdik ve çocukluğumuzun güzel anılarından Başak Çocuk hatırına Ziraat Bankası’nı seçtik. İyi ki de seçmişiz. Hisse senedi işlemleri için İş Bankası, Vakıfbank ve Cepteteb kullanmış biri olarak Ziraat Bankası’nın hayranlık uyandıracak kadar güzel, kullanışlı ve hızlı bir işlem menüsünün olduğunu ve komisyonunun nispeten düşük olduğunu söyleyebilirim. Bir yarışma olsaydı Ziraat Bankası açık ara 1. olurdu bence.
    Umarım kartopumuz yuvarlanmaya başlamıştır.

    Güzel paylaşımlarınız için teşekkürler, selamlar.

    Haziran 5, 2018
    Yanıtla
  4. Lattedenborsaya demiş ki:

    Sayın Ayça Hanım,

    Çocuğunuz çok şanslı. Öncelikle sizi tebrik ederim. Yeter ki ASELS büyüsün, Türkiye büyüsün. Siz bu disiplinden şaşmadıktan sonra ufaklık 18-20 yaşına geldiğinde elinde çok önemli bir birikim olacaktır.

    Ben de yeğenlerime hesap açamadığım için kendi hesabıma alım yapıyorum.

    Bizim harçlıklarımız nereye gitti 🙂 bilmiyorum. Kim bilir nerelere harcadık. Keşke bizim için de zamanında böyle yatırım yapsalardı diyorum bazen.

    Ama bizim ailelerimiz bilmiyormuş. Onların suçu değil. Biz bile bile yapmazsak o zaman çocuklarımız bize kızmakta haklı olurlar.

    Ziraat Bankası’nın methini br çok kişiden duydum. En kısa zamanda inceleyeceğim.

    Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Bol kazançlar dilerim.

    Saygılar.

    Haziran 5, 2018
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.