Herkese selamlar! Uzun vadeli yatırım ve düzenli nakit akışını hedefleyen benim gibi yatırımcılar için bir hissenin temettüsünü her sene arttırması çok kritik (istisnai seneler dışında bu net kar artışıyla mutlaka desteklenmeli) .
Emekli olmadan önce daha çabuk hedeflerime ulaşmamı ve bileşik getiriden daha fazla faydalanmamı sağlayacak büyüyen temettü, aynı zamanda erken emekli olduktan sonra da gelirimin enflasyona ezilmemesini sağlayacak.
Riski en aza indirmek için çeşitlendirme yapmak adına daha önce yaptığım temettüsünü en az 25 yıl arttıran A.B.D Temettü Asilzadeleri’ninin (Dividend Aristocrats) şu anki durumunu incelemeye çalışacağım.
Hadi başlayalım
Temettüsünü En Az 25 Yıl Arttıran Dividend Aristocrats (Temettü Asilzadeleri) Listesinde Son Durum
İşte S&P 500’de temettüsünü en az 25 yıl arttıran hisselerin son durumu.
Temettü Verimi Ortalaması: %2,26. Çok az gibi görülebilir ama Türkiye ile karşılaştırmadan önce başka verilere bakmak lazım. Enflasyon ABD’de %2.2 şu an itibariyle. ABD 2 yıllık tahvil faiz oranı da %2,01.Temettü, enflasyon ve faiz arasında bir denge var oralarda.
Bizde ise mevduat faizi %15, enflasyon %12, Temettü Padişahlarının (temettüsünü en az 5 yıl boyunca ard arda arttıran hisseler) ortalama temettü verimi %4,48. Yani ikisi arasında bir uçurum var.
Nakit Temettü Dağıtma Oranı Ortalaması: %49,29. Yani temettüsünü arttıran hisseler Amerika’da net karlarının %49,29’unu dağıtıyorlar. Gerisini yatırımlarda ve hisse geri alımında kullanıyorlar. Türkiye’de bu oran %59 civarında. Türkiye Temettü Padişahları daha fazla karını dağıtıp daha az temettü verimine ulaşıyorlar.
Ortalama Yıllık Getiri: %10,37. Güzel bir getiri elde edilmiş dolar bazında. Yalnız ileride de böyle olacak diye bir şey yok.
Geçenlerde Vanguard Fonları’nun kurucusu John C. Bogle’nin gelecek on yılda S&P 500 endeksinin getirisinin ortalama %4 olacağını söylemişti. Temettü Aristokratları’nın getirisi bundan daha yüksek olabilir ama sanırım %10’lar bundan sonraki on yıl için biraz zor gibi geliyor.
Türkiye’de ise enflasyona ve faize göre düşük temettü verimi daha yüksek büyüme ile kapatılmaya çalışılmış.
Fiyat/Kazanç Oranı: Ortalama F/K 26,9. Yani hisseler net karlarının yaklaşık 27 katına işlem görüyor.
10 Yıllık Ortalama Fiyat Kazanç Oranı: 10 yıllık ortalama F/K’sı 16,87.
Görüldüğü gibi şu anki fiyat kazanç oranı ortalama on yıllık fiyat kazanç oranının neredeyse %50 üzerinde seyretmekte. Uzun vadeli yüklü alım yapmak için bir panik havası olmadığı aşikar:)
Temettüsünü en az 25 yıl boyunca arttıran hisseleri kendi elinizdekilerle bir karşılaştırın bakalım. Sizin arslanlar ne durumda? 🙂
Saygılar.
Hocam bu amerika hisse senetlerini forex hariç nasıl alıyoruz. Komisyonlar neler ne kadar giderimiz olur hisseyi bir yıl tutma bedeli nedir vs. bi araştırsanız 🙂 bizim piyasadan daha cazip geliyor bana. Bilinmeyenin cazibesi mi bilemiyorum.
Sayın Kurtuluş,
Şu an elimde olmadıkları için bir şey diyemiyorum. Belki okuyuculardan biri yazar sorularınız hakkında bir şeyler.
Saygılar.
Gedik yatırım ve İş yatırımdan alınabiliyor. Gedik yatırımda her hisse için sabit 25USD ve alım başına komisyon ödeniyor. İş yatırım olayını ne kadar komisyon alır tam bilmiyorum fakat sitesinden veya şubelerinden öğrenebilirsin. İkisi ile de çalışmıyorum tam konuya hakim değilim.
Merhaba; bazı bankaların aracılığı ile alım satım yapabiliyorsunuz. komisyonlar 10 binde 25 gibi ancak minimum 25 usd masraf var.
Merhabalar,
Yurtdışından hisse senedi işlemleri için iki platformu tavsiye edebilirim. Bunlar IB ve Saxo. IB’nin komisyon oranları oldukça düşük. Saxo’nun ise arayüzü, aplikasyonları harika. Detaylı değerlendirmelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://paranya.com/yurtdisindan-hisse-senedi-almak/
https://investment.bulyak.com.tr/uzun-vadeli-temettu-yatirimciligi/ linki üzerinden uzun vadele temettü yatırımcılığı hakkında yazdığımız yazıyı okuyabilirsiniz.
[…] beri temettüsünü arttıran şirket, S&P 500 Temettü Asilzadeleri listesinde […]
[…] en az beş yıl boyunca arttırmayı başaran hisselerden oluşan bu grup; Amerika’daki temettüsünü 25 yıl önce oluşturan Dividend Aristocrats (Temettü Asilzadeleri ve 50 yıl boyunca arttıran Dividend Kings (temettü Kralları)’nı örnek alarak […]
[…] 2013 ve 2017 yıllarında ise gücü varken temettüsünü arttırmamış. Yönetim kurulunun Temettü Padişahlar listesi ile ilgilenmediği belli 🙂 Listeyi bilseler hiç olmazsa 1 TL arttırırlardı beni […]
[…] S&P 500’de bulunup temettüsünü en az 25 yıl boyunca arttıran şirketler için S&P 500 Dividend Aristocrats’a (Temettü Asilzadeleri) […]
[…] olacaktır, Amerika’da temettüsünü 25 yıl boyunca arttıran S&P 500 endeksindeki Dividend Aristocrats’ı (Temettü Aristokra… yayınlayıp […]
[…] azından Temettü Kralları ve Temettü Aristokratları gibi şirketler ülkemizde de varolana kadar kendimi tek bir çeşit yatırıma […]