Herkese selamlar.
Blog yazısı yazmayalı uzun zaman oldu. Daha çok çevirilerle devam etmeye çalışıyorum ama onlar da suyunu çekmek üzere. Hal böyle iken hem parmaklarımdaki pası sileyim hem de size güncel gelişmeler hakkında biraz kendi düşüncelerimi aktarayım dedim.
Hem piyasalardaki son gelişmelerden hem de portföyle ilgili biraz konuşalım.
Hadi başlayalım.
Piyasa ve Portföydeki Son gelişmeler
Üçüncü çeyrek bilançolarını geride bıraktık. Artık Ocak 2023 sonunda bilançoları almaya başlarız. Sonra da temettüler açıklanır. Benim için tekrar hareketli dönem başlar. O zaman kadar şirketlerimizin bacalarını ve sattıkları ürünlerin marjlarını takip etmeye devam edeceğim. Özellikle stresli geçen son iki aydan sonra artık biraz rahatlama zamanı geldi de geçiyor bile.
Bu sene herkeste olduğu gibi benim portföyümde de önemli gelişmeler oldu. Sene başında hayal bile edemeyeceğim noktalara geldi. Bundan sonra ne olur bilinmez ama ihtiyatlı şekilde yatırım yapmaya devam ediyorum.
Okuduğum, dinlediğim şeyler sonucu hiçbir hamlemden %100 emin olamıyorum. Dışarıda her zaman ters gidebilecek olayların (kuyruk riski-tail risk) olma olasılığının düşük de olsa olması, sürekli kafamda soru işaretlerine sebep oluyor. Her zaman böyle oldu. Fakat sanırım öğrendiğim en önemli şey, şüphe içinde olsam da bildiğim şeyi yapmaya devam etmek oldu.
Bu yüzden de istisnalar hariç yatırım yapmayı hiç bırakmadım. Ama sabit getirili varlıklar eklemeyi de sürdürdüm.
Portföy Dağılımı
Portföyün %70’i BIST’teki hisse senetlerinden. %20 Eurobondlardan, %5 hiç satmamak üzere aldığım hisse senetlerinden oluşurken, %5’te nakit bulunuyor.
%20 Eurobond ve %5 satmamak üzere “biriktirdiğim” hisse senetleri tamamen benim psikolojik durumumdan kaynaklı olarak oluştular. Güven ve nakit akışımın olmaması beni her zaman rahatsız etmiştir. Portföyün bu tarafı bana o güveni sağlıyor.
Eurobond varlığını genellikle en yüksek kupon ödemesi yapan hisselerden seçiyorum. Faizler yükseldikçe vadeyi uzatıyorum. Faizler düştükçe ya bekliyorum ya da en yüksek kupon ödemesi olan varlıkları seçiyorum. Financial Times’ta okuduğum bir yazıdaki grafik size stratejimi daha iyi anlatacaktır.
Bu gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkelerin faiz farkı. Bu faiz farkı açılıp kapanıyor ama ABD’de faizler arttığı için genellikle yukarı yönlü bir trend var. Tabii bir de CDS de var. Bu fark açılırken uzun vadeli Eurobondları almayı tercih ediyorum. Fark kapanınca bekliyorum ya da vadeyi kısıyorum.
Ama ana amacım her zaman borsada kazandığım paranın bir kısmını sabit nakit akışı yaratacak varlıklara aktarmak. Zor zamanlar, ne zaman olduğunu bilmesem de gelecek (Kimin çıplak yüzdüğü ancak sular çekilince belli olur) ve o zaman herkes korkudan satarken iyi varlıkları alacak nakit akışına sahip olmak çok önemli olacak.
Portföyün diğer %5’lik kısmı da hiç satmamak üzere aldığım hisse senetlerinden oluşuyor. Portföyün bu kısmına dönüp bakmıyorum bile. Elden çıkarmayacağım için sanırım paylaşmamda bir sıkıntı olmaz. Her ay düzenli aldığım hisse senetlerim şu an için: EREGL, SİSE, AKSA, ALGYO, TAVHL ve FROTO’dan oluşuyor. Neden bu hisseler diye soranlara mantıklı bir cevabın pek yok. Yatırım yapan büyüyen ve kârını paylaşan şirketleri “biriktirmeyi” seçiyorum genellikle.
Portföyün %70’lik kısmı ise kısa-orta vadeli değer yatırımı hisselerinden oluşuyor. Burada da ağırlık Tüpraş’ta. Rafineri marjlarını takip etmeye devam ediyorum.
Bunun yanında portföyün %7’si kadar da günlük kredili işlem yaptığım bir bölüm var. Burada momentum yatırımı yapmaya çalışıyorum. Yakın stop stratejisi ile gitmeyeni satıp gideni tutuyorum. Amaç zararda az kalıp kârda çok oturarak hareketten olabildiğince faydalanmak.
Piyasamıza Birçok Yeni Oyuncu Giriyor
Son aylarda o kadar telefon almaya başladım ki arkadaşlarımdan. İnanılmaz sayıda çok kişi hisse senedi yatırımı yapmaya başladı. Bunda alternatif getiri getiren enstrümanların alternatif getirilerinin düşük olmasının payı çok büyük.
Piyasa yeni giren bu oyuncuların çoğu maalesef temel bilgiden, vade ve şirket riskinden haberi yok. Hisse senetlerini birer harf dizisi zannediyorlar. Altı ay sonra ev alacağım altı ay için hangi hisseye girilir gibi bir çok soru ile karşılaştım.
Piyasaya ne zaman çok para girse, değerleme oranları, kârlılık ve mantığın sesi bir kenara atılır. Kaliteli ve kalitesiz hisse senedi arasındaki ayrım ortadan kalkar. Ucuz ve serseri para hikâyenin peşinden gider. Müritler oluşur. Bazıları çok para kazanır. Bazıları kaybeder ama kaybettiğinin farkında değildir. Aynı şey krizlerde alım yapan insanların çok para kazanmaları ama o zaman farkında olamamalarında da yaşanır.
Paranın bol olduğu ve borsaya aktığı zamanlarda, ben bildim diyen insan sayısında artış olur, hep yukarı giden hisse senetleri ve onlara yatırım yapanların kendine güvenleri artar. Ellerindeki hisse senetleri yükseldikçe ihtiyatsızlaşırlar, ihtiyatsızlaştıkça daha fazla mürit toplarlar, daha mürit topladıkça daha çok serseri para bu tip hisselere akar.
Fakat değerlemeler, eninde sonunda tekrar önemli hale gelir. Bunun ne zaman olacağı ise işaretler verse de tamamen belirsizdir.
Bu yüzden, ben kendi adıma değeri kovalamaya devam ediyorum. Bir şirketi alırken “şaşırtıcı gelebilir” ama hala piyasa değerine bakıyorum. Risk-getiri rasyosu, temettü verimi, kârın ne kadar artacağı gibi fiyat üzerinde belirleyici olan şeyleri tartmaya çalışıyorum.
Burada Howard Mark’ın kullandığı bir Warren Buffett sözünü kendime düstur edinmiş bulunmaktayım:
Diğerleri işlerini yaparken daha az ihtiyatlı oldukça, biz kendi işimizi yaparken o kadar çok ihtiyatlı olmalıyız.
İşi Bırakmaya Yaklaşırken
Finansal özgürlüğe biraz daha yaklaştım. Şimdi ise finansal özgür olduktan sonra yapacağım şeylerin temellerini atmakla meşgulüm.
İlk olarak CFA sınavına tekrar kayıt oldum. Bu sefer 1. seviyeyi geçme niyetindeyim:) Sertifikayı alsam bile finans sektöründe bir şeyler yapar mıyım bilmiyorum. Bu daha çok kendime bir şeyleri kanıtlamak ile ilgili sanırım.
Bir de zamanımı verebileceğim ikinci bir iş oluşturma aşamasındayım. Finansal özgür olunca sevebileceğim ve zamanımı harcayabileceğim bir şey yapmaya çalışıyorum. Bakalım, neler olacağını zaman gösterecek.
Şimdilik benden bu kadar.
Herkese bol kazançlar.
Saygılar.
Hocam iyi günler acaba eskisi gibi portföyünüzü paylaşmayacak mısınız sizin yazılarınızla 2 yıl önce yatırıma başladım suanda 21 yaşında 500k oldu eskisi gibi portföy durumunuzu paylaşırsanız çok mutlu olurum iyi günler dilerim
Merhaba Mustafa Bey,
Tebrik ederim. Umarım daha büyük kazançlar sizin olur.
Maalesef artık portföy paylaşmıyorum. Uzun bir zaman böyle gider diye düşünüyorum.
Saygılar.
Sayın latteden borsaya; iyi ki varsınız. İş yerimde mola zamanlarımda açar sitenizi tarihsel sıraya göre okurum. Portföy büyüklüğü paylaşmanıza elbet gerek yok.Sizin özeliniz. Hikayeniz portföy büyüklüğünüzden belki 100 kat daha büyük.İnsanlara ilham, örnek ve rehber oluyorsunuz. Bilinmeyen yeni hikayeler yazılmasına vesile oluyorsunuz. Var olun. Sağlıkla, bereketle kalın.
Merhabalar,
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Biraz ilham verebildiysem ne mutlu bana:)
Umarım hep birlikte daha büyük şeyler başarırırız.
Saygılar.
Merhabalar. Bazı sorularım var
1-Tamam dediğiniz finansal özgürlük noktasındaki hesabı nasıl yapıyorsunuz? Örneğin asgari ücret x 300 katı portföy vb gibi bir yol mu izliyorsunuz?
2-Kısa-orta vade hisseleri belli bir noktadan sonra uzun vadeye mi taşıyacaksınız? Konjonktürden faydalanıp oradaki kazanımları uzun vadeye taşıyacak mısınız, yoksa hep bu tarz kısa vade hisse taşıyacak mısınız?
3- Sise mesela temettü verimi çok yüksek değil. Temettü veriminden ziyade uzun vade şirketi olması sebebiyle mi portföyde?
Teşekkürler
Merhabalar Mert Bey,
Finansal özgürlük için gereken tutarı eski yazılarımda aylık gider x 300 olarak hesaplıyorduk. Bana gereken miktar bundan daha az olacak. Ne kadar az olduğuna o zamanki genel gidişata göre karar vereceğim.
2) Benim için yatırım ömür boyu sürecek olan bir süreç. Bu yüzden kısa-orta vadeli portföyde kâr aldığım zaman düzenli aralıklarla Eurobond ve Uzun vadeli hisse portföyüne ekleme yapıyorum. Yakında buradan elde edeceğim temettü ve faiz gelirlerini de yatırıma aktaracak kıvama geleceğim. Yani bir devir daim makinesi oluşacak. Kısa-orta vadeli portföy kısmetse hep olmaya devam edecek.
3) Temettü verimi benim için önemli değil. SÜrekli büyümeye ek olarak sertbest nakit akışı yaratması ve bunun bir kısmını benimle paylaşması önemli. Bu yüzden portföyde.
Saygılar.
Merhabalar,
Bilgilendirici yazınız için teşekkürler. İyi pazarlar dilerim.
Saygılarımla.
Sayın hocam.
Çevireleriniz başarılı, okuyoruz.
Portföyünüzü paylaşmamanızı anlıyorum, ancak aylık ta olsa genel durum değerlendirmenizi yaparsanız bizler için bir yol gösterici olur.
Bu blogdaki portföy araştırmalarınız ile o kadar kişiye yardımcı oldunuz ki bu çok değerli…
Eskiden çok daha fazla kişi bu blog üzerinden sizleri takip ediyordu, şimdiler de ise bu sayı azaldı diye tahmin ediyorum…Bir blog yazarı olarak bu konu hakkında tekrar düşünmenizi rica ediyorum…Teşekkürler
Selamlar,
Bir görev gibi değil de bir hobi olarak blog yazmaya devam ediyorum aslında. Çok değerli yazarlar olduğu için bir boşluk da yaratmadı yazıların azalması.
Bol kazançlar dilerim. Umarım hedeflerimize ulaşırız.
Saygılar.
Merhaba, bu tür yazılara daha sık yer verirseniz çok seviniriz, eminim bir çok kişi sizden ilham alıyordur. Emeklerinizi için çok teşekkürler.
Merhabalar,
Bazen aynı şeyleri yazıp sürekli bir tekrar yapıyormuşum gibi geliyor. Ama 400 yıldır değişmeyen bir konuda yazmanın da cilvesi bu sanırım:)
Elimden geldiğince devam edeceğim.
Saygılar.
Yerde para bulmuş gibi sevindim latte bey, böyle sürprizler yapın bize 🙂
Hocam merhaba Hisse senedi ucuz mu pahalı mı Hisse değerleme excell çalışmanız var mı hazırda onunla alakalı mantığını anlatır şekilde bir döküman yazı paylaşıcakmısınız herkez temel analizden bahsediyor ama en önemli olan yer atlanıyor hisse değerleme..
Merhaba Murathan Bey,
Böyle bir şeyi hazırlayacak yetkinlikte değilim maalesef.
Saygılar.
Sayın latteden borsaya blog yazılarınızı özlemişiz… Tutarsal olmasa bile portföyünüzdeki hisseleri nedenleriyle -eskisi gübi-paylaşmanız çok yararlı oluyordu…Tekrar aylık değerlendirme paylasımları yapabilirseniz çok mutlu oluruz…Kazancınız bol olsun… Diğer girşiminizin haberlerini de heyecanla bekliyoruz… Bizlere katkınız cok buyuk bizler de size destek vermek çok isteriz… sevgiler
Hocam merhaba, Orta vadeli kazanç için ne yapmamız gerekiyor. Saygılar
Yiğit bey merhabalar,
Vallahi özledik yazılarınızı 🙂 2 gün önce blog yazılarınızı tekrar okumaya başladım 🙂 2019 nisandayım. En zevklisi aylık portföy durumları 🙂 rakamlar ve hisseler olmadan aylık yazılarınızı paylaşmaya devam ederseniz. Çok mutlu oluruz. Talep çok karar sizin 🙂
Bu arada bende 1 yıldır aylık alımlar yapıyorum. Örnek olduğunuz için çok teşekkür ederim.
Saygılar Emre
Merhaba Yiğit Bey;
Finansal özgürlüğe yaklaştım demenize hem şaşırdım hem sevindim.
Bu yola çıkan birçok arkadaş umduğundan hızlı ilerledi şu ana aklıma gelenler BayTutumlu ve FinansalOzgür adıyla yazan arkadaşlar.
Mesele istikrarı sağlayıp arada gelen dalgaları yakalayabilmek.
Kendi adıma emlak dalgasını yakalayıp Bist dalgasını büyük oranda kaçırdım.
Umudum şimdi Nasdaq dalgasında.
Hocam merhaba,
Bir taraftan bakınca hisse alarak Türkiye’nin en büyük şirketlerine ortak olmak, onların kârından pay almak heyecan verici. Ama diğer taraftan aklımda deli sorular oluyor. Mesela grup şirketleri, halka açık olmayan şirketleri üzerinden kâr yazıp halka açık olanlara zarar yazdırabilir mi diye endişelerim var.
Sizin bu bu tür endişeniz var mı? Varsa bunun için nasıl bir öneriniz olur?
Bir de twitter den de sizi takip etmek istiyorum, takip onayınızı rica edecektim. Teşekkürler. https://twitter.com/kubilayyuan
Selamlar Kubilay Bey,
Hisse senedi piyasasında her zaman çeşitli riskler mevcut olacak. Yatırımcı olarak bizim görevimiz mevcut riskler içinde en yüksek getiriyi elde etmek. Ya da elde eden fonlara yatırım yapmak.
Risklerin olması sizi yatırım yapmamaya itmesin, daha ihtiyatlı olmanıza sebep olsun.
Twitter’ın kilidini kaldırdım, otomatik olarak katılmışsınızdır.
Saygılar.
Merhaba Yiğit Bey,
Finansal özgürlük yolculuğuna sizin yazılarınızla başladım. Birikime ve yatırıma başlayalı iki yıl altı ay kadar oldu. Öğrendiklerim, okuduklarımdan ve uygulamalarımdan zaman zaman bazı noktalarda çelişkiye düşüyor, daha iyisi olabilir mi diyorum. Bu zamanlarda yine bir bilene, tecrübe edene danışma ihtiyacı duyuyorum. Belki siz de başlarda aynı sorunlarla mücadele etmişsinizdir.
Sorum şu;
Sürekli ekran başında olmayan insanlar olarak piyasa zamanlaması yapmamız mümkün değil. Bunu bana geçtiğimiz günlerde yaşadığımız, mahkeme kararının açıklandığı günkü, düşüş düşündürttü. Öyle bir karar açıklanacağının takvimini bilmek, nasıl trade edileceğini bilmek gerekiyor. Hisse senedi fonları almak portföyümüzü bu anlamda hedge etme veya portföy ile birlikte ortalama getiri sağlama anlamına gelir mi?
Aynı soru, iki hisse arasında veya iki sektör arasında rotasyon yapmam gerekirse diye de aklıma geliyor. Biz fon yöneticileri gibi profesyonel anlamda bu işi yapmıyoruz. Bilgi akışı, mevsimsel olarak borsa döngüsünü bilme, tecrübe, alış-satış maliyeti, teknoloji, yabancı piyasaları takip gibi farklılıklarımız var. Portföye ilave olarak hisse senedi fon portföyü de tutmayı düşündünüz mü? Desteklemek anlamında. Aylık tasarruflarıma ilave olarak, senede bir, iki kez fon portföyünden hisse senedi portfoyüne kaynak aktarmak süreci kısaltabilir düşüncesindeyim.
Saygılarımla,
Emeğinize sağlık Yiğit Bey. Güzel bir içerik olmuş. Finansal özgürlüğüme adım adım ilerlerken yazılarınız bizi aydınlatıyor. Umut ediyorum ki bu değerli yazılarınızla ülkemizdeki finansal okuryazarlık artacaktır. Mutlu pazarlar…
Selamlar Önder Bey,
Çok teşekkür ederim desteğiniz için.
Okuryazarlığın artması, ülkemizin insanının ülkemizin şirketlerinin yarattığı katma değerden faydalanması en büyük arzum.
İyi günler, bol kazançlar dilerim.