Herkese selamlar.
Finansal özgürlük yolunda 54. ayı da geride bıraktık.
Bir yandan ülke riski, bir yandan yurt dışındaki enflasyon riski, bir yandan kur riski. Bol bol belirsizlik mevcut. Bu belirsizlikte şirketlerime odaklanmaktan başka bir yol bulamıyorum.
Bu ay ileriye dönük 12 ayda almam muhtemel temettü gelirim ilk kez 10.000 TL’nin üzerine çıkarak 10.387 TL’ye ulaştı ve üç asgari ücreti geçti.
Portföy de yaptığım eklemelerden sonra 260.967 TL’ye ulaştı.
Lafı fazla uzatmadan hadi başlayalım.
Piyasalarda Son Durum
Temmuz’un son günlerinde TL’nin sürpriz değer kazancına şahit olduk. Özellikle FED’in faizi sabit tutma kararı sonrası borsaya alım gelirken dolar ve dolayısıyla gram altında düşüş gözlemledik.
Hem dolar hem pound hem de gram altın Mayıs 2021 seviyesinin altına düştü. En çok darbeyi gram altın yani güncü teyzeler gördü.
Her ne kadar bir süredir bahsetmesem de altın ile yani ezeli rakibim güncü teyzelerle mücadelem devam ediyor. Asla hafife almıyorum çünkü zamanında Warren Buffett’ı bile tokatlamışlar. Öyle ki ünlü yatırımcı hissedarlarına yazdığı 1979 mektubunda şunu yazmış:
Berkshire Hathaway’de dost ama keskin gözlü bir yorumcumuz 1964 yılında şirketin defter değeriyle yarım ons altın alınabildiğini söylemişti. 15 yıl sonra, kârımızı kan, ter ve göz yaşıyla arttırdığımızda ise defter değeri ile hâlâ aynı yarım ons altını alabiliyoruz. Aynı şey Orta Doğu petrolüyle de yapılabilir. Bu sürtüşme, hükûmetin sınırsız para basması ve sözler vermesine karşın altın ve petrol basamamasından kaynaklanıyor.
Enflasyonist ortamlarda altını yakalamak zorlaşıyor.
Dünya 1970’lerdeki bir enflasyon dalgası ile karşı karşıya kalır mı? Bu kadar piyasaya sürülen para, artan emtia fiyatları ABD’deki enflasyonu politika yapıcıların görüşlerine rağmen kalıcı kılar mı, bunları göreceğiz.
Eğer olursa, bunun hisse senetlerinden tahvillere kadar birçok yatırım aracına etkisi olacaktır. Dalgaları bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin kıyılarına sertçe vurabilir.
Bu konuda gözümü dört açmaya devam edeceğim.
Temmuz 2021 Sonunda Portföy Durumu
Portföy bu ay 260.967 TL’ye ulaştı. Bu değer kazancından değil, portföye yaptığım yüklü eklemeden kaynaklandı.
Şimdi de ayrıntılara bakalım.
Portföyün hisse senedi oranı %84,49.
Nakit oranı da %15,51. Bunun %6,46’sı dövizden oluşuyor.
BIST 100’ün 200 günlük hareketli ortalamanın altında seyretmesi ile hisse senedi oranımı epey arttırdım. Sadece 2008 yılındaki büyük krizde bunun %30-40 altına gelmiş. Öyle bir şey bir daha olur mu bilmem ama eğer olursa büyük ihtimalle hisse senedi oranımı kademeli olarak daha da arttırırım.Nakit kalmayınca da kafamı kuma gömer, evdekilere portföyün şifresini unutmuş taklidi yaparım:)
Onun dışında bu dağılımı uzun vadede çok da değiştirmeyi düşünmüyorum.
Neden portföyde altın olmadığı soruluyor. Kısaca cevap vereyim: Altın tutamıyorum. Ne zaman altın almaya kalksam bir dahaki ay hisse senedine çevirdim. İstisnasız belki 10 kere denemişimdir. Bu yüzden ben de artık denememeye karar verdim. Temettü alacak olmanın ayrı bir hissi oluyor.
Portföy belli bir büyüklüğü aştıktan sonra tekrar Eurobond biriktirmeye başlayacağım. Tabii istediğim faizi verirlerse. Yoksa beklerim.
Temmuz 2021 Sonunda Tasarruf Durumu
Bu ay portföye maaştan 100 TL ekleme yaptım. Ek olarak elime geçen 56.700 TL’nin tamamını da portföye ekledim.
Son eklenen tutar ile son beş yılda portföye eklediğim tutar 105.109 TL’ye ulaştı. Dolar karşılığı da 16.769 dolar.
Temmuz 2021 Sonunda Hisse Senedi Varlığı
Karşılaştırma yapmak isteyenler için Haziran 2021 portföy durumu linkini buraya bırakıyorum.
Buradaki iskeleti oluşturan ilk dört hissede değişiklik yok. FROTO, VESBE, ALKIM ve TTKOM aynen duruyor. Hatta üzerilerine ekleme de yaptım.
VESBE’nin temettüsü ile yine VESBE aldım. İhracat şu ana kadar iyi gitti. Ham madde fiyatlarının etkisini gelen bilançoda görmeye başlarız diye yazmıştım ama yazıyı hazırlarken bilanço ile rekor kâr geldi. Bunun dışında şirketin heyecanla yatırımlarını bitirmesini bekliyorum. Şirket artan döviz fiyatını ve salgını ihracatta lehine kullanmış gibi görünüyor.
Öte yandan şirketin rekor kâr açıklayacağı çeyrekte fiyat da neredeyse %30-40 geri geldi. Kısa vadede Benjamin Graham’in dediği gibi piyasa tam bir oylama makinesi. İnsanların psikolojilerine göre ne yapacağı belli olmuyor. Uzun vadede ise bir tartı. Koyuyorsun bir tarafına artan kârını, öteki taraftaki fiyatı eninde sonunda kaldırıveriyor.
FROTO’yu yükselirken birkaç kez alıp satmama rağmen düştükçe ekleme yaparak portföyün en büyük hissesi haline getirdim. Çip krizinden etkilenmemesini umarken iki fabrikası yaz bakımlarını erkene almak zorunda kaldı. Bu kapanmadan nasıl etkilendiğini 2. çeyrek finansal raporunda göreceğiz. Bu hesapta olmayan durum, hedeflerimin gerçekleşmesini biraz ötelemiş görünüyor. FROTO’nun da yatırımlarını dört gözle bekliyorum.
ALKIM’de de yatırımlar var. GeçenlerdeTemmuz’da devreye alınmasını beklediğimiz potasyum sülfat yatırımının salgının makine tedariğini etkilemesi sebebiyle Eylül ayına ertelendiği haberini aldık. Bu da hisse fiyatını baskıladı. ALKIM’in de yatırımlarının bitmesini bekliyorum.
Gördüğünüz gibi üç şirket de yatırım yapan ve dövizle kazanan şirketler. Yatırımımın temelini bunlar oluşturuyor.
Planın tabii ki yumuşak karnı var. Eğer TL bir şekilde değer kazanmaya başlarsa bu şirketler diğerlerinin gerisinde kalabilir. Bunun için hem uyanık olmam hem de portföyü biraz dengelemem gerekiyordu.
Ben de TTKOM, KRDMD ve SAHOL ile bu açığı kapatmak istedim.
Bu hisseleri neden aldığımı anlatmam için size riske bakış açımı anlatmam lazım. Risk doğası gereği insan davranışına ters hareket eder.
Yatırımcılar bir varlıkta hiç risk görmezlerse onu almaya başlarlar. O kadar alırlar ve fiyatı yükseltirler ki risksiz görünen bu varlık fiyat şişmesi sonucu riskli hâle gelir.
Sonra insanların coşkusu sönüp yerini olumsuzluğa bıraktığında bu şirketi satmaya başlarlar. Öyle bir satarlar ki artık çok riskli olan bu şirket daha az riskli hâle gelmeye başlar.
Kısacası, iyi kötü varlık yerine bence riskli ve risksiz varlık tanımı daha uygun. Çok iyi bir şirkete gereğinden fazla para öderseniz bu şirket sizin için riskli hâle gelir. Fakat kötü bir şirketi ederinden çok daha düşük bir fiyata alırsanız belki de şirketin varlıklarını satarak kâr edersiniz. Yani ödediğiniz düşük bir fiyat riskinizi çok azaltabilir.
Ben de TTKOm ve SAHOL hakkında aynen böyle düşünüyorum ve bunu da portföyü dengelemek için kullanıyorum. Hata yapıp yapmadığımı zaman gösterecek.
Kardemir ise çelik furyasından nasibini alıyora benziyor. Portföyde olması ham madde riskimi azaltıyor. Bu arada 19.35 civarlarından EREGL’lerimi satmıştım. Ayın son iki gününde sattığım fiyatı geçti. Çalı dibinden izliyorum acaba hata mı yaptım diye.
Bu hisse portföyümün zayıf noktasını, aşağı düşme potansiyeli oluşturuyor. Şirketlerden ayrı olarak ülke riskinde yaşanabilecek bir artışa karşı ucuz hisse almaktan ve şirket seçmekten başka bir planım yok.
Kapatmadan bir şey daha açıklayayım. Aracı kurum değiştirdiğimden beri hisselerim temettü verdiğinde bunu hisseyi alım maliyetimden düşemiyorum.
Bu yüzden de bu ay aldığım brüt temettüleri hisse maliyetimden ben kendim düştüm. Farklılık görürseniz bundandır.
Temmuz 2021 Sonunda Nakit Varlığı
Portföyde 23.620 TL nakit, 16.848 TL karşılığı 1.440 sterlin var.
Böylece toplam nakit varlığım 40.468 TL’yi bulmuş durumda.
Portföyün Diğer Para Birimlerine Karşı Durumu
Gelelim fasulyenin faydalarına.
- 31.031 dolar (Geçen ay 23.265 dolardı),
- 22.305 sterlin (Geçen ay 16.862 sterlindi),
- 532 gram altım (Geçen ay 406 gramdı).
Son olarak da klasik Dolar-TL portföy grafiğini yapalım.
Temmuz 2021 Sonunda Finansal Özgürlük Durumu
Haziran ayı sonunda 9.656 TL temettü gelirim vardı. Temmuz bittiğinde ise ilerideki 12 ayda almam muhtemel temettü gelirim 10.387 TL’ye ulaşarak üç asgari ücreti geçmiş durumda.
Buradaki ileriye dönük kavramı ve temettü geliri tutarı çok karıştırılıyor. Onun için biraz açacağım.
10.387 TL’lik tutar şirketlerin geçmiş 12 ayda verdikleri toplam temettüyü, gelecekteki 12 ayda da vermeyi sürdürürlerse alacağım “yıllık” temettü tutarını gösteriyor. Daha ayrıntılı incelemesi için burayı tıklayarak blog yazısına gidebilirsiniz.
Bu hisselerden aldığım temettüleri büyük oranda yine aynı hisselerden alarak değerlendiriyorum. Yani kuzuları sürüye katıyorum.
Finansal özgürlüğümü ilan etmeden de bu kuralı bozmaya niyetim yok.
Bir günlük özgürlük için gereken toplam tutarı 2021 yılı için kişi başı 200 TL olarak güncellemiştim. Böylece 10.387/200=52 günlük finansal özgürlüğümü kazanmış durumdayım. Yani bir yılın %14’üne kadar ulaşmışım.
Burada VESBE,ALKIM ve FROTO’nun Temettü Padişahı olduğunu da eklemem lazım. Yani salgın dönemini saymazsak en az beş senedir temettülerini art arda arttırıyorlar. Bu da temettü hesabını daha stabil kılıyor ve umarım bu sene de ben kılımı kıpırdatmadan temettülerin artmasını sağlayacak.
Portföyün temettü verimi 10.387/220.499= %4,71’e ulaşmış durumda.
Durum kısaca böyle. İleriki aylarda istikrarlı şekilde temettü gelirlerimin artacağını umuyorum.
CFA Sonuçları Açıklandı
CFA sonuçları sonunda açıklandı. Soruların %58’ini doğru yapmama rağmen sınavdan kaldım. Belki biraz daha zorlasam %5 arttırabilirdim ama sonuçta ne yaparsam yapayım kalacakmışım. Sınav başta düşündüğümden zor çıktı. Belki de çalışma yöntemim yanlıştı.
Bir daha dener miyim, denersem ne zaman denerim bilmiyorum. Bir daha 1.000 dolar vermek için kendimi psikolojik olarak hazırlamam lazım:)
Takip edenlerin bildiği gibi işletme doktorasından da tek dersi veremeyerek atılmıştım.
Bakalım sonraki denememi nereye yapacağım? Umarım sizlere iyi haberler verebilirim.
Sizin portföy durumları nasıl gelişme gösterdi? Ne kadar temettü geliri elde ettiniz? Finansal özgürlük yolculuğunda kaçıncı aydasınız? Biraz da sizden dinleyelim.
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Tasarruf ve yatırıma devam.
Saygılar.
Image courtesy of 89studio at FreeDigitalPhotos.net
Merhaba Yiğit Bey;
Öncelikle birikiminiz hayırlı bereketli olsun, inşallah hedefe varırsınız.
Ben de yeni başlayacak biri olarak biraz araştırma evresindeyim. araştırdıkça yeni şeyler öğreniyorum, yeni şeyler keşfediyorum. Sizden de ilham alıyorum. Şu ana kadar ufak tefek altın yatırımı yapmaktaydım ancak sizden öğrendiğim ve benim de keşfettiğim kadarıyla bizim gibi erken emeklilik planı yapanlar için çok da karlı değilmiş. Bu arada benden otomatik kesilen bes kesintisinin de yatırım fonuna yaklaşık 4 sene sonunda baktım hayrete düştüm. 1 yıllık getirisi %12, tüfe %17 yani enflasyonda erimiş bile tabi hemen fon değişikliğine gittim. Şimdi buradan da çıkmayı düşünüyorum yalnız size birşey danışmak isterim, portföy şirketleri üzerinden temettü hissesi alma düşüncesine ne dersiniz, artıları eksileri var mıdır? Bir de yukardaki yazınızı okuyunca şu soru geldi aklıma siz al sat da yapıyorsunuz, piyasayı takip ediyorsunuz buna eğitim durumunuz da katkı sağlıyor. Anladığım kadarıyla portföyünüzü biraz da bu yolla büyütüyorsunuz. Bizim gibi yeni başlayanlar ve piyasayı takip edemeyenler veya okuyamayanlar sadece alarak mı yatırım yapmalı? Mesela temettü padişahları listesinden eşit olarak hisse alsak yeterli olur mu yoksa illaki biraz piyasayı okuma bilgisi kazanmalı mı? Biraz uzun oldu ama benim gibi yeni başlayanların sorusu biraz çok olur bilirsiniz 🙂 yanıtınız için teşekkürler hayırlı kazançlar.
TCD fonu 5 yılda 6.5 a katlamış. Nnf fonu veya OPH da mesela bu potansiyele sahip. Parayı direk her ay fona emanet edebilirsiniz. Bilgi istemez, ilgi istemez. Fon seçimi de size ait. Tefaş üzerinden karşılaßtırabilirsiniz.
Selamlar Taha Bey,
Bu sizin ne yapmak istediğinize göre değişir. Eğer öğrenmek isterseniz ve buna zamanınız varsa aylık ufak alımlarla yavaş yavaş kendinizi geliştirerek ilerleyebilirsiniz. Ben öyle yaptım.
Ama arkadaşımızın dediği gibi yatırım fonlarından da yararlanabilirsiniz. Çok güzel yönetilen fonlar var. Zamanınız da size kalır. Bu artan zamanda kendinizi başka yönelerde geliştirebilirsiniz.
Ama fonlara da yatırım yapsanız, hisse de alsanız finansal okur yazalığınızı geliştirmeni lehinize olur.
Saygılar.
eregli de aynı duurumdayız. okurken güldük halimize
Çalı dibinden izliyoruz Cüneyt Bey, yapacak bir şey yok:)
bloğunuzu bayağıdır takip ediyorum yanlış hatırlamıyorsam portföyünüz 50k civarındaydı tanıştığımızda benzer portföylere sahip olduğumuz için kıstas olarak bakıyordum sizin portföye o zamanlar fiyat performansına göre portföy oluşturmak daha mantıklı geliyordu ve sabit ekleme yapamıyordum aylık olarak çok şükür şuan 350k civarında oldu portföy (200k miras diyelim )portföyü 8 e böldüm ve hem fiyat hem temettü olarak beklemeye başladım.
hisselere gelince 1-) KRVGD %26 2-) HEKTAS %15 3-) ASELSAN %26 4-) OYAK C %10 5-)TTKOM %10 6-) BMSCH %7 7-)SİSE %2 😎 CEMAS %9 ortalama oranlara sahip
bu sene için alacağım toplam temettü 3000 civarında olacak + bedelsiz krvgd 1250 lot daha artacak + fiyat haraketleri olarak iyi bir performans bekliyorum maliyetlerim iyi olduğunu düşünüyorum bakalım nasipse görecegiz.
Selamlar Array,
Umarım çok daha fazla büyütürsünüz portföyünüzü ve hedeflerinize ulaşırsınız.
Bol kazançlar dilerim:)
2 yıldır her ay takip ediyorum. Bu kadar planlı birinin başaramama olasılığı çok düşük. Her ay rapor hazırlıyorsunuz. Yolda kim bilir kaç kişi pes etti ama siz yola devam. Zihuatanejoda buluşmak dileğiyle.
Selamlar Burak Bey,
Bakalım 5 yıl dolmak üzere. Daha en az bir 5 yıl var gibi duruyor.
Google’dan Zihuatanejo’ya baktım. Güzel yer:) Bana uyar. Ama Meksika deyince aklıma hep kaçırılma falan geliyor:) Para da olacak, daha güvenli bir yer mi düşünsek acaba:D
Tasarrufa ve yatırıma devam.
Saygılar.
Saygılar.
Sayın: Yiğit bey ; bu güzel çalışmanızı tebrik ediyor , takdir ediyorum. Çok sade ve net portföyüzün kar topu gibi büyüdüğünü görmek , bizlere model oluyor. Şu bir gerçek: Temettü Emekliliği ve yatırım için BIST te 40 +-5 hisse olsa gerek. Hemen hemen uzun vade yatırımcıların portföyleri BIST 40 +-5 bunlar. Bu sayının dışında hiç rastlamadım. Demem şu ki: portföyün yarısı başından beri ortak. KALIN SAĞLICAKLA
Selamlar Hüseyin Bey,
Neredeyse başından beri birlikteyiz. Çok yol gösterdiniz. Moral verdiniz. Teşekkür ederim.
Bol kazançlar dilerim. Finansal Özgürlük Tavla Partisinde görüşmek üzere:)
Saygılar.
Merhaba Yiğit Bey, sayfanızı temettühisseleri.com sitesinden gördüm. Size ve bu sitenin kurucusuna çok teşekkür ederim. Temettü yatırımcılığı konusunda bir çok bilgi edindim. Borsaya bakış açım çok değişti. Yaşım 50 olmasına rağmen (inşallah fazla geç değildir.)Temmettü emekliliğim için bir karar verdim. Daha da önemlisi 20 ve 25 yaşlarındaki çocuklarımı böyle bir şeyin varlığından haberdar ettim. Selam ve saygılarımla..
Selamlar Hepkahir255,
Bunları duymak beni çok mutlu ediyor. Ben de size çok teşekkür ederim. Çocuklarınız çok şanslı.
Umarım hedeflerinize ulaşırsınız. Alacağınız her 1 TL temettü bir sonraki yıl gelirinizi 1 TL arttıracaktır. Yeter ki şirketler çalışmaya üretmeye devam etsin.
Tasarrufa ve yatırıma devam.
Saygılar.
Selamlar Üstad.
Risk almak konusunda söylediklerin benim portföyümü oldukça etkileyecek. O şekilde düşünmemiştim ben şu ana kadar. Hala yeni yeni yatırıma başladım, öğrenecek çok şeyim var. Önceki ayların portföy güncellemelerini de okudum, analizlerin gerçekten takdir edilesi. Her ay hedefine gözle görülebilir hızla yakınlaşıyorsun, oldukça ilham verici bir blog yürütüyorsun. Ellerine sağlık.
Yurtdışında dividend aristocrats’ın bu kadar tutmasının sebebi bence gerçek anlamıyla her yıl temettü arttırdıklarından değil, insanların onları stabil yatırım olarak gördüğünden. Hissenin değeri ne kadar artarsa artsın sırf pozisyonunu korumak için bir cent arttıran şirketler de var arada. Bu yüzden türkiyedeyken temettü aristokratları mantığını takip etmek ne kadar uygun olur bilmiyorum. Özellikle kötü durumda olan şirketler de yatırımcılarını kaybetmemek için temettü arttırabilirken türkiyede tuzağa düşmemiz çok kolay gibi geliyor bana. O yüzden ben kendi açımdan spesifik olarak temettü padişahlarını takip edeceğimi sanmıyorum.
İronik olarak, sırf güzel temettü paylaşıyor diye almaya başladığım VESTL şu an portföyümün çoğunu oluşturuyor. Geri kalanı da İSMEN. Çok da bölmek istemiyorum, o yüzden sırf bir iki hisse daha arıyorum, FROTO’yu yakalayasım var. 170’de yakalayabilseydim güzeldi. Ben kendi yatırımlarımı sonraki 12 ay standartında değil de, yıllar standartında tartmaya çalışıyorum. Vestel çok büyük bir miktar yatırım yaptı son bir sene içerisinde. 3. temettü ödemesinden sonra büyük bir düşüş yaşanacak gibi hissediyorum, benim için daha fazla satın alma fırsatı olarak görüyorum. İsmen’de tamamen “iş bankasının bir dalı nasıl uzun süreçte kaybedebilir ki?” düşüncemden kaynaklı alımımdı. Zararımın nerdeyse tamamı ondan ama, o yüzden pozisyonumu tekrar düşünüyorum.
Tavsiyelerin varsa çok makbule geçer. Saygılar.
Selamlar Batuhan,
Uzun dönemli temettü artışı kâr artışı ile desteklenmek zorunda. Aslında 1 sene 2 sene kandırırsın insanları ama 30 yıl boyunca temettü artışının arkasında güçlü bir şirket olmalı.
Fakat bu demek değil ki bu şirketler de zarar sebep olmasın. Sonuçta temettü artışı geçmişe dayalı bir veri. Biz ise geleceğe bakmak zorundayız.
Eğer şirketi beğendiysen ve hedeflerin yükseklerdeyse 1-2 TL’ye takılmamak lazım diye düşünüyorum.
Hisselerin konusunda bir şey demeyeyim. Yanlış yönlendirmek istemem.
Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
Vestel net 5.99 TL temettü vericek 3 taksitte keşke Vestel duyuru yapınca Vestel geçseydiniz yüzde 20 yakın temettü
Selamlar Tarık Bey,
Amacım en yüksek temettüyü almak değil. Portföy değer kazancını elimden gelen en yüksek düzeyde arttırmak ve bunu yaparken de temettülerle nakit akışı oluşturmak.
Bu yüzden yüksek temettü veren hisselerin peşinde koşmuyorum:)
Saygılar.
Yigit bey merhaba, yolculugunjzda basarilar diliyorum tekrardan, finansal ozgurluk yolunda iyi bir hamle yapmis olmalisiniz ki gelirde ciddi bi artis var sanirim, bunu nasil basardiniz 🙂
Selamlar Ali Bey,
Hamle yapamadım maalesef. Küçük bir miras geldi diyelim. Onu da yatırıma yönlendirdim.
Saygılar.
Selamlar Yiğit Bey,
Mailime her postunuzun bildirimi gelmesi ile sayenizde borsa ile yani benim bakış açımdan tasarruf ve yatırım ile ilişkim kesilmiyor. 2020 Haziran ayında yatırım yapmaya başladım ve ara ara aylık 50 $ a tekabül edecek şekilde yatırımlar yapıyorum. Bazen maaş ile bir kaç ay atamayınca sonrasında toplu olarak koyup geri tamamlıyorum eksiğimi. Benimde yönüm temettü getirisi ile ilerde ekonomik özgürlüğümün bir kısmını garanti altına almak. Hatta bir niyetim ise bir ebeveyn olursam çocuğumun doğduğu andan itibaren her ay onun için düzenli temettü veren hisselerden alıp, kendisine bu hisseleri miras olarak devretmek istiyorum. Babasından 3-5 şirket kalsın 🙂
Selamlar Muhammed Ali Bey,
E-posta ile bloga abone olan nadir okuyuculardansınız. Bunun için teşekkür ederim:)
Çok iyi yoldasınız. Şirketlerimizi büyüdükçe ülkemiz büyüdükçe biz de artan refahtan şirketlerimiz vasıtasıyla payımızı alacağız.
Ben de çocuğuma yatırım yapmayı çok erken yaşta öğretmek niyetindeyim. Hatta ilkokulda hissesini seçmesini ve bana sebebini anlatmasını isterim. Bakalım kısmet tabi:)
Ayrıca doğduğunda yaptığınız yatırımın büyüyüp gelişmesi için 20 yılı olacak. 30 yaşına geldiğinde ise arkasında 30 yıllık bileşik getiri gücü olacak. Müthiş bir fırsat.
Tasarruf ve yatırıma devam.
Saygılar.
CFA sonuçları sonunda açıklandı. Soruların %58’ini doğru yapmama rağmen sınavdan kaldım.
Çok üzüldüm usta ya, baya emek vermiştin. Ama bildiğim ve uyguladığım bir sözü izninle paylaşmak isterim; “Hep Denedin. Hep Yenildin. Olsun. Yine Dene. Yine Yenil, Daha İyi Yenil.” Başaracağını biliyorum, bence bir daha çalış usta, bilgin tazeyken vazgeçme, kendinden emin olunca kayıt olursun. 1000 TL hedeflerin için bence küçük bir rakam, Ben başaracağına inanıyorum…
Selamlar İtfo,
Ben de çok severim Samuel Beckett’in sözünü. Hatta fırsat buldukça yerli yersiz kullanırım.
Tutar maalesef 700-1000 dolar arasında değişiyor. Paranın yanında 300-400 saatlik bir zaman da ayırmam lazım.
Ama ben de bırakma niyetinde değilim. Bakalım uygun bir zaman aralığında tekrar deneyeceğim. Belki o zamana kadar SPK 3. seviyede kalan derslerimi tamamlarım.
Desteğin için çok teşekkür ederim.
Denemeye devam edelim.
Saygılar.
Merhaba Yiğit Bey,
Ben de 2020 yılı başında temettü yatırımına başladım, 38 yaşındayım ve maalesef konu hakkında hiç bilgim yoktu, örnek aldığım kişilerden birisiniz.
Yurtdışında çalışıyorum, para biriktirme fırsatım oluyor. 2020 borsa için iyi bir sene olmasına rağmen benim için sistem oluşturmakla geçti, çok fazla hisseden hisseleri de öğrenmek için alım yaptım, 2020 yine karlı bitti ama 2021’e girerken hisse azaltarak girdim.
BIMAS, FROTO, TOASO, VESBE, CIMSA, EREGL biriktiriyorum. Bu sene zorlu olmasına rağmen dolar bazında artıdayım, 36k TL de ileriye dönük temettü beklentim var.
Stratejimi basit tutmak istedim; her hisseden düzenli aylık alıyorum, temettülerle aynı hissede geri alım yapıyorum ve bundan sonra da her sene başında yeni bir hisse eklemek istiyorum. 2023’te portföye AKSA eklemek karar verdim bile.
Ek olarak nakit akışı için %6 ve üzeri faiz oranından Eurobond da alıyorum. Kupon ödemeleriyle de hisse almaya başladım. Yazdıklarınızın faydası çok, portföyümü ve stratejimi paylaşmak istedim, herhangi bir öneriniz olursa memnuniyetle duymak isterim.
Saygılarımla,
Selamlar Serkan Bey,
Ben de İngiltere’ye gidebilseydim aynı böyle yapacaktım. Tasarruf oranlarım çok artacağı için arayı kapatacağımı düşünüyordum ama maalesef şimdilik olmadı.
Hisse ve Eurobond portföyü, bileşik getiriye fırsat vermek ve sabretmek çok güzel bir strateji.
Tebrik ederim. Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
Selamlar
Performans çok güzel.
Neden dükkan satin alip kiraya vermiyorsunuz?
Eger bir gün yurtdisina cikacaksaniz, yurtdisinda calisip oradan kredi cekersiniz, yani faiz acidan daha uygun olur. Bu “leverage” olayini arastirin derim.
saygilar
Selamlar Adem Bey,
Yatırımlarımı ileride çeşitlendirmek isterim tabii ki ama iş yeri alıp kiraya vermekten önce diğer yatırım araçlarını ve yurtdışı GYO fonlarını değerlendirmek daha mantıklı olabilir benim için.
Şimdilik zaten öyle bir kaynağım yok. Bunlar çok ilerinin konusu:)
Saygılar.
Hocam Merhabalar,
Haziran ayında tasarruf oranınız düşüktü ve “Bu yıl böyle geçecek gibi. Piyangodan para çıkmazsa tasarruf oranım %20’ye ulaşmaz.” diyordunuz 🙂 Bu ay ek olarak elinize geçen para temettüler mi yoksa tamamen nakitten mi çıktınız ?
Selamlar Faruk Bey,
Hiç hesapta olmayan bir para elime geçti. Ben de onu harcamak yerine hissede değerlendirmeyi uygun buldum.
Yoksa genel tasarruf durumunda işler kesat:)
Saygılar.
Merhaba,
Temettülerin vergilendirmesi nasıl oluyor? Stopaj mı kesiliyor yoksa beyana mı gerekli?
Cem
Selamlar,
İstisnalar hariç ödemede stopaj, belli bir tutarın üstünde de beyanname verme şeklinde oluyor.
https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/2020_menkulsermayebrosur.pdf
Saygılar.
Başlangıcınızı sıkı takip ediyordum, ama pandemi başladığından bu yana takip edemedim. Bugün kitap gibi okudum. Fakat aklıma şu uyguladığınız düzeni satmanız durumunda tüm birikimlerinizden daha fazla kazanabileceğiniz geldi. Aslında birikim nedir ki? Elinize sağlık, kolay gelsin
Selamlar Reşit Bey,
Dönmenize sevindim. En kısa zamanda tasarruflarda istediğim seviyeye gelebilirsem eski düzen devam etmek istiyorum. Bakalım yapabilecek miyim?
Saygılar.
Sitenizi henüz yeni keşfetme imkanı buldum. Gerçekten harika içerikler barındırıyor. emeğinize teşekkür ederim