Herkese selamlar.
“Ağustos 2020 Sonu İtibariyle Portföy Durumu” yazıma gelen yorumlarda sıkça “Hisse yatırımı yapmak yerine dolar alsaydın şimdi kaç doların vardı?” sorusuyla karşılaştım.
Bu merakı anlayabiliyorum çünkü Türk Lirası’nın hızla değer kaybı yaşadığı bir dönemden geçiyoruz. Benim gibi 2000’lerdeki durumu görenler için çok da alışıldık bir durum değildi açıkçası.
Sonuçta 2004’ün Nisan ayında 1.30 TL olan, 2014’ü 1.80’lerde kapatan fakat sonraki 6 yılda ise 7.55 TL’lere kadar çıkan bir Dolar-Türk Lirası kuruyla karşı karşıyayız.
Fakat yaptığım hesaplamalarda gördüm ki dolar alıp kenara koymak benim için çok zararlı olacakmış. Finansal özgürlüğün formülü bence bu değil.
Neyse lafı fazla uzatmadan bakalım yatırım yapmak yerine sadece dolar alsaydım ne olacakmış?
Hadi başlayalım.
Yıllar İçindeki Tasarruf Durumum
2017’nin Şubat ayından beri ne kadar gelir elde ettiğimi ve bunun ne kadarını tasarrufa yönlendirdiğimi gösteren bir tablom var. Bunu hesaplarken bana yol gösterici olacak.
Görüldüğü gibi 2017’den günümüze 165.600 TL gelir elde etmişim. Bunun da 42.529 TL’sini tasarruf etmişim. Toplamda baktığımda ise bu rakamı %26,6 olarak görüyorum.
Tabii bana dolar olarak rakam lazım. Fakat tasarruflarımı ölçerken 2020 yılına kadar TL olarak bakmıştım. Bu yüzden de ortalama bir dolar kuru kullanmam gerekecek.
Bunun için de 43 aydır tuttuğum portföyün Dolar-Türk Lirası getiri tablosunu kullanacağım. Bunu yaparken de kurun yıl başındaki ve yıl sonundaki değerinin ortalamasını alacağım. Zaten sene boyunca maaşlardan düzenli tasarruf ettiğim için ortalama dolar kuru işimi görecektir.
Buraya baktığımda 2017’de dolar fiyatı 3,60 ile 3,77 arasında dalgalanmış. Ortalamayı 3,68 olarak alabilirim.
2018 yılında ise 3,75 TL ile başlamış, 5,28 TL ile kapatmış Alımlarımın birazını düşük kurdan, birazını da yüksek kurdan yaptığımı varsayarak ortalama kuru 4,51 TL olarak alacağım.
2019’a gelelim. Burada da 5,28’den başlamış ve 5,95’ten kapatmış. Ortalaması da 5,61 TL.
2020’de işim biraz daha kolay çünkü burada aylık tasarruflarımı “Hedeflerim” sayfasında TL olarak da tutmaya başladım. Bu yıl şimdiye kadar 1.107 dolar tasarruf etmişim. Her ihtimale karşı ortalama dolar kurunun da 6,70 TL olduğunu belirteyim.
Borsaya Değil de Dolara Yatırım Yapsaydım
Tablolaştırdığımda ise;
Biraz hokus pokustan sonra 2017 yılından itibaren 43 ayda borsaya değil de dolara yatırım yapsaydım, elimde bulunacak olan dolar tutarı 9.705 olacaktı.
Şimdi ise portföy büyüklüğüm 15.600 dolar civarlarında dolanıyor.
Buradan çıkaracağım sonuç şudur: Borsaya yatırım yapmasaydım, dolarda 2017 yılından beri yaşanan iki katı aşkın artışa karşın neredeyse Finansal Özgürlük portföyüm yarı yarıya daha düşük olacaktı.
Peki Ya Doları Da İşletseydim?
Çoğumuz Türkiye’de olduğu gibi ABD’de de enflasyonu olduğunu biliyoruz. Bu da az da olsa doların satın alma gücünde azalışa sebep oluyor. Yıllık dolar enflasyonunu %2,5 alsam 4 senede yaklaşık olarak doların satın alma gücünün %10 düştüğünü söyleyebilirim.
Yani yastık altı dolar benim için bir yatırım alternatifi değil. Peki ya ona da %5 faiz işletseydim? O zaman benim portföyün getirisini geçer miydi acaba?
Yukarıda kendi portföyüme yaptığım hesaba şimdi bir bölüm daha ekleyeceğim ve bu sefer de sanki dolar tasarruflarıma ek olarak sene sonu %5 faiz aldığımı varsayacağım.
Dolar alıp bunu %5 faizle değerlendirseydim de bu sefer elime 11.277 dolar geçecekti. Yine şu anki portföy büyüklüğüm olan 15.600 dolardan daha az.
Toparlarsam
Portföylerin dolar karşısında eridiği ve kafalarda soru işaretleri bırakan zor zamanlardan geçiyoruz.
Özellikle “Finansal Özgürlük” için her ay azar azar yatırım yapan insanlar şüpheye düşmeye başladı. Ne de olsa dolar alıp yastık altına atmak en kolayı.
Ben kendi adıma yaptığım örnekte dolar almak yerine, borsaya yatırım yapmanın çok daha kârlı olduğunu görüyorum. Sonuçta 15.600 dolar ve 9.705 dolar arasında çok büyük bir fark var ve bu fark “gerçek”.
Fakat şunu da belirtmeden geçemem. Bugün yoldan geçen herkes dolar alabilir ve bu getiriyi elde edebilir. Öte yandan aktif olarak borsada yatırım yapan herkes aynı sonucu elde edemez. Nitekim, spekülasyon peşinde heba olan bir çok insan da görüyoruz.
Kim bilir belki ben de seneye çok daha başka bir tablo ile karşı karşıya kalırım. Bu da olasılıklar dahilinde.
Fakat kimse bunun kolay olduğunu söylemedi ki. Eğer Finansal Özgürlüğe ulaşmak döviz bürosundan dolar alıp yastığının altına koymak kadar kolay olsaydı şu anda çoğu insan özgürlüğünü kazanmış olurdu. Ama bu yolu izleyerek amacına ulaşmış insan sayısı oldukça az. Zira bu iş bu kadar kolay değil.
Ben kendi adıma kötü bir sürprizle karşılaşmamak için kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Her zaman dediğim gibi “Paranın ve bilginin bileşik getirisine” inanıyorum. Kendimizi ne kadar geliştirirsek, ne kadar okursak, hatalarımızdan ne kadar ders alırsak başarı ihtimalimiz artacaktır. Yaptığımız kitap listeleri hep biraz daha fazla öğrenmek, ders almak için değil mi?
Tabii doların ülkedeki enflasyon kadar artması da hedefime çok yardımcı olurdu:)
Herkese iyi hafta sonları dilerim.
Tasarrufa ve yatırıma devam.
Saygılar.
Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net
Her zamanki gibi çok güzel bir yazı Yiğit Bey.Bu şartlarda bile portfoyunuz böyle getiri uretiyorsa dolar düştüğünde ya da bu şekilde çıkmaya devam etmediginde çok daha iyi olacağına eminim.Buarada Buffett mektuplarını PDF olarak görmeyi dört gözle bekliyoruz.Umarim uygun bir zamanınızda bu konuya da bir el atarsınız.Simdiden herşey için teşekkürler.Sabir ve yatırıma devam
Saygilar
Selamlar Emre Bey,
Tasarrufa ve yatırıma devam ediyoruz. Amacımız finansal özgürlük:)
Bu arada Warren Buffet Mektuplarını PDF ve e book olarak yayınlayacağım ama biraz sarkacak. Hazırlıkları devam ediyor.
İyi Pazarlar dilerim.
Saygılar.
Selamlar Yiğit Abi,
Yine çok yararlı bir yazı yazmışsın eline sağlık. Dediğin gibi insanlar yatırım yapmak yerine dolar tutmayı daha kolay buluyorlar maalesef. Ama kaliteli şirketlere yapılan yatırımlar uzun vadede gücünü göstermiş. Önemli olan şey o kaliteli şirketlere ederine göre ucuz bir fiyattan ortak olabilmek. Bu fırsatları yakalayabilmemiz için ise yapmamız gereken en kıymetli şey ise tabii ki de kendimizi geliştirmek ve yeni bakış açıları kazanmayı öğrenmek. Ben bunun için şuanda Peter Lynch’in yazdığı ve aynı zamanda senin de listende olan Borsada Tek Başına kitabına başladım. Kitabın yarısındayım şuanda ve şirketlere karşı inanılmaz bir bakış açısı kazandım. Büyük bir keyifle okuyorum kitabı. Peter Lynch kitapta hem kalitatif hem de kantitatif analize yer vererek şirketleri nasıl değerlendirdiğini, yaptığı yanlış ve doğru yatırımları çok güzel ve mizahi bir dil ile anlatmış. Ben borsada oynamam, yatırım yaparım diyen herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap. Kesinlikle bu serinin diğer kitaplarını da okuyacağım.
Finansal özgürlüğümüz için tasarrufa ve yatırıma devam Yiğit Abim.
Saygılarımla,
Selamlar Berkay,
Öncelikle kıymetli desteğin için çok teşekkür ederim.
Mal alıştan kazanır derler. Benim pek yapamadığım bir şeydir maalesef:) Bu konuda farkındalık geliştirmene çok sevindim.
Öte yandan Borsada Tek Başına’yı okuduğuna çok sevindim. Benim de ufkumu değiştiren kitaplardan bir tanesidir. Sorgulamanı teşvik eder. Finansal Bağımsızlık için okunması gereken kitaplar serisinde diğer kitaplara da göz atmayı unutma.
Diğer kitapları okuyunca ilk başladığınız zamanla sonrası arasındaki farkı çok daha net göreceksin. Hiç okuyanla okumayan bir olur mu? 🙂
Tasarrufa ve yatırıma devam.
Saygılar.
Her zaman derim insanlar okumalı, araştırmalı, öğrenmeli ve kendi yollarını çizmelidir. Yiğit hocam sağolsun, kendi tecrübe edip, yaşayıp bizimle paylaşıyor. Paylaşmaya bilirdi. Eleştiriyi anlarım ama burda neden öyle yapmadın, yanlış yapmışsın, saçma, keşke öyle yapsaydın, böyle yapsaydın demek doğru değil. Ondan görmeli ve öğrenmeliyiz. Ben anlattıkları ile 8 hisselik bir portföy yaptım ve onu fon ile destekledim. Fonumuda, hisselerim gibi kendi içinde çeşitlendirdim. Kendim araştırıp kendim bulup, kendim yaptım. Olması gereken bence budur. Yiğit usta bize yolu gösteriyor, bizde öğrenecek ve bu yolu geliştireceğiz. Birlikte başaracağız inşAllah. 👏👏👏
Selamlar Sayın İtfo_,
Sizlerin başarılı olduğunu görmek, planlarınızı, prensiplerinizi okumak bana büyük keyif veriyor. Boşa kürek çekmediğimi anlıyorum.
Yapıcı eleştiriye her zaman açığım, sonuçta insan bazen hatalarını göremeyebiliyor. Onun için faydalanacağım eleştiriler üzerinde duruyor, faydalanamayacaklarımı ise çabucak aşıyorum. Sonuçta zamanımız çok değerli.
Birlikte Finansal Özgürlüğümüzü kazanacağız. Sadece biraz daha zamana, sabır ve sebata ihtiyacımız var.
Saygılar.
Selamlar, öncelikle çok güzel ve başarılı bir analiz olduğunu söylemem gerekir. Emin olun altın alsaydın ne olurdu diye soranlar da çıkacaktır. Bunu da son dönemde getirisi iyi olduğu için söyleyecektir çünkü hepimiz gelecekte hangi yatırım aracının en çok getiri sağlayacağını biliyoruz bildiğiniz üzere… Her sene başında önümüzdeki sene hangi enstrümanın en çok getireceği bloomberg’de açıklanır bilirsin 🙂 Neyse o kişiye benden selam söyleyin ve neden 2011’de bitcoin almadığını sorun herkes biliyordu gelecekte çok artacağını 🙂
👏👏👏👏
Selamlar Burak Bey,
Uzun süredir bu dolar alsaydın ne olurdu sorusuna artık bir cevap vermek zorunda hissettim kendimi. Çünkü son yükselişlerle insanlar başka bir şeyi düşünmez oldular.
Biz kendimizi geliştirmeye ve geleceğin daha iyi olacağına inanmaya devam edelim. İnanıyorum ki daha iyi yarınlar bizim olacak.
Saygılar.
yaşamda çoğu zaman kazanmak için doğru zamanda doğru yerde olmak hareket etmek lazım ki dünyanın en zor şeylerinden birisi bu. yiğit beyin dolar borsa karşılaştırması elmalarla armutları karşılaştırmak gibi olmuş bana göre birincisi yiğit beyin sahip olduğu portyföy yerine farklı bir portföy olsaydı sonucun farklı olacağı aşikar aynen 2018 eylülünde 7.20 den dolar alan kişinin 2020 nin eylülünde dolar 7.60 görülse bile hala epey zararda olacağı aşikar olduğu gibi emtia araçlarını birbiriyle karşılaştırmanın sağlıklı sonuç vereceğini düşünmüyorum herkes kendi yoluna
Sayın Kolaylı,
Farklı bir portföy olsa başarısız olabileceğini zaten yazıda belirttim. Başarısız olmamak için çalışmamız gerektiğini de zaten vurguladım.
Bu yazıyı da zaten sürekli dolarla borsayı karşılaştıranlara bir bakış açısı sunması açısından yazdım.
Dolar biriktirmek isteyenlerin fikrini değiştirmek gibi bir amacım yok:) Bu blogda küçük işlerle ilgileniyoruz.
Saygılar.
[…] […]
[…] Hisse alacağıma dolar alsaydım ve bunu ortalama dolar faizi ile değerlendirseydim yaklaşık 10.000 dolar param olacakmış. Yani bugünün kuruyla 75.000 TL civarında. Şu anki portföyümün yarısından daha azı yani… […]