Herkese selamlar! Çok hareketli bir Temmuz ayını da geride bıraktık. Portföy büyüklüğüm ve temettü gelirim artmaya devam etti.
Şöyle geriye baktığımda bir ton olay oldu ama ben çoğunu hatırlamıyorum.
Bu olaylar sebebiyle borsa indi çıktı. Gitti geldi. Sonunda ayı 96.952 puandan kapattık.
Tahvil faizlerindeki ve döviz kurlarındaki artışın devam etmesi biraz canımı sıkıyor. Maaşa büyük bir zaman aldım ama tabii her şeyin fiyatı artınca o zam da gitti.
Şimdi önce tarihe kayıt düşmek için piyasa durumuna ve varlık fiyatlarına bakalım. Daha sonra da portföy durumuna ve temettü miktarını gözden geçirelim.
Hadi başlayalım.
Temmuz 2018 İtibariyle Piyasalar
BIST 100, 96.952 puandan kapattı. Haziran 2018’de ise 96.520’ydi. Yani hafif yükseldi.
Dolar geçen ay 4.61 TL’den kapatmıştı. Şimdi baktığımda ise 4,92 TL oldu.
Sterlin 6,47 TL’den,
Altının gramı ise 194,11 TL’den ayı kapatmış oldu.
Piyasalar hakkında ne diyeyim. Aklımda kalanları sıralarsam ;rahip olayından sonra Türkiye’ye hem televizyondan hem de Twitter üzerinden yapılan yaptırım tehditleri, artan faizler, çıkan dolar, en son olarak da doğalgaza ve elektriğe yapılan zamlar oldu.
Uzun yıllar bu seri zam olayına tutulmamıştım bu kadar fazla. Sanırım artık hayatımıza girmiş oldu.
Dünya’da ise ticaret savaşları konuşulmaya devam ediyor. Borç konusu çok dillendirilmedi bu ay ama konuşulmuyor olması orada olmadığı anlamına gelmez.
Ayrıca Facebook ve Twitter’da da büyük düşüşler oldu. Onu da izliyorum.
Şimdi yazarken farkettim. Bu ay pek olumlu bir şey olmamış:D Çok karamsar bir ay olmuş ekonomi açısından. Beni de ister istemez biraz karamsarlığa itmiş.
Temmuz 2018 Sonu İtibariyle Portföy Durumu
Temmuz 2018 sonu itibariyle toplam portföy büyüklüğü 36.534 TL’ye ulaşamış durumda.
Bu ay portföye yaklaşım 700 TL civarı bir alım yapabildim. Yani gün başına 23,3 TL. Daha hedefim olan 75 TL’ye çok olsa da geçen aydan daha iyi bir performans göstermiş oldum.
Hisse Senedi Varlığı
Hisse senedi varlığı 33.131 TL’ye çıkmış durumda. Bu geçen aya göre yaklaşık 4.000 TL’lik bir artış anlamına geliyor. Bunun büyük bir kısmı HEKTS ve SODA’daki değer artışlarından geldi. Doğrusu HEKTS’ın yükselişine SODA’nın da katılmasıyla bu sonucu elde etmiş oldum. İkisi zaten portföyün %63’ü ediyor.
Teker teker bakarsam ADANA’da pek bir değişiklik yok. Fazla hareket etmiyor. Tipik çimento hissesi.
AKSA son iki günde biraz toparlandı. Döviz borcuna dikkat etmem gerekiyor. Bakacağız.
HEKTS’ın bilançosu geldi. Yine güzel bir kâr açıkladı. Yarın keyifle okuyabilirim sanırım. Çeşitlendirme yaptığı alanlar da gelire katkı sağlamaya başladı. Ben içten içe biraz korkuyordum acaba çok mu çeşitlendirme yaptı diye. Çünkü yönetimin dikkatinin dağılmasına sebep olabilirdi. Fakat sanırım dikkatleri dağılmamış gibi:)
SODA faaliyet kârının yanında finansal yatırımlarından da kâr elde etmeye devam ediyor.
BIMAS şimdilik aynı. Portföye bir katkısı yok ama planladığım alımın yarısına gelmiş oldu.
ANHYT’ye nazar değdi:) Faizden olumlu etkileniyor sigorta şirketleri dedik ama 8’lerden 6’lara indi. Olsun sıkıntı yok.
ASELS ise yeğenlerimin bayramlıkları. Artık ne zaman veririm bilmiyorum.
Yukarıdaki tabloya bakıp fazla hata görememiş olabilirsiniz. Fakat, geçen ay ULUSE ve EGEEN satmıştım. Onların yerine ADANA almıştım. Sattıktan sonra biri %30 biri %15 civarı yükseldi. ADANA ise yerinde kaldı. Ben de arkalarından bakakaldım.
Büyüme hisselerini neden satmamalısınız? başlıklı yazının yazarı olarak neden sattım? Strateji değişikliği kılıfı altında bilinç altı korkusu sanırım:)
Satış stratejisi konusunu her yönüyle çalışıp hatalarımdan ders almam lazım.
Bu arada, 17 ay aralıksız alım yapmış oldum. Ama az ama çok.
Toplam hisse senedi varlığım 33.131 TL’ye ulaştı.
17 aylık kâr 12.015 TL yani %56,90 oldu.
Nakit Varlığı
Nakit TL varlığım bu ay 3067 TL oldu. TEB’de 32 günde durmaya devam ediyor.
Bu parayı şimdilik alımda kullanmayı düşünmüyorum. Anca herkes aşırı korkarsa, ben de onlarla birlikte korkarsam alımda kullanırım.
Döviz varlığım ise anket yaparak elde ettiği 52 sterlinden oluşuyor. Temmuz ayında 12 sterlinlik anket yaptım. İsteyenler prolific academic’i inceleyebilirler.
52*6 ,47=336 TL buradan bir katkı var bana. Aylık 112 TL’ye tekabül ediyor.
Toplam nakit varlığım ise 336+3067=3403 TL olmuş oldu.
Portföyün Diğer Para Birimlerine Göre Durumu
Toplam portföy büyüklüğü Temmuz sonunda 36.534 TL oldu.
- 7425 dolar (geçen ay 7131)
- 5646 sterlin (geçen ay 5408)
- 188 gram altın (geçen ay 174)
Portföyün genel görünüşü bu şekilde.
Görüldüğü gibi TL bazında her ne kadar güzel bir yükseliş olsa da dolar bazında uçağı kaldıramadık daha 🙂
Temettü Yönünden Portföyün Değerlendirilmesi
Geçen ay 930 TL temettü gelirim vardı.
Bu ay ise 12 ay boyunca alacağım muhtemel net temettü gelirim ise (çok uzun bir sıfat oldu) 1038 TL oldu.
108 TL artışın arkasına bakarsak, SODA’nın bedelsizi sonucu gelen hisseler, ADANA’nın temettüsü ile alınan hisseler ve portföyün geneline yaptığım alımları görüyoruz.
Net faiz geliri ise sonraki 12 ay için 373 TL olarak gerçekleşti.
Böylece 12 aylık sürede elde ettiğim pasif gelir 1411 TL olarak gerçekleşti.
Net temettü verimi: 1038/33.131= %3,13 oldu.
Özgürlüğümü kazanmak için günlük 115 TL gerektiğini varsayacak olursam 1411 TL’lik gelirim bana 12,26 günlük özgürlük sağlamış oldu.
Şimdi kendimi emekli etsem 12 günlük maaşım hazır:D Neyse daha kazanılacak 353 gün ve 8 yılı aşkın zaman var. Ama ilk kez 12 günlük özgürlüğü kazandım. Bu da bir ilerleme diyelim.
Toparlarsam
Portföy değeri artmaya devam ediyor. Dolarda meydana gelen büyük yükselişlerse bu güzel performansı, maalesef, sınırlıyor.
Portföyün riskleri HEKTS’ın büyük yer tutuyor olması ve olası bir boğa piyasasında endeksin lokomotif hisselerinden yoksun olduğu için geride kalması. Bir de ekonomideki makro riskler var tabii.
Öte yandan portföyü bu kadar sağlam yapan da yine endeks kağıtlarının olmaması oldu.
Bu ay alım yaparken ilk kez her hisseden eşit alım yaptım:) Biraz ondan biraz bundan taktiği uyguladım.
Küresel tarafta ticaret savaşları devam ederken iç piyasada döviz artışı, enflasyon artışı ile mücadele ediyoruz. Son gelen gelen enerji zamlarının şirketlerime olası etkilerini incelemem lazım.
Bende durumlar kabaca böyle. Peki sizin portföyünüz nasıl bu ay? İlerleme ne durumda? Ne kadar özgürlük kazandınız? Biraz da sizden dinleyelim.
Saygılar.
Portföye nazar değmesin Yiğit Bey. Çok iyi gidiyorsunuz. Hisse eklemede devamlılık olması çok güzel.
Hayirli kazançlar diliyorum.
Çok teşekkür ederim Cihan Bey. Amin:)
Boğa piyasasında alım yapmıştım, şimdi ayı piyasasında da alımlarıma aynen devam ediyorum.
Kimi zaman az, kimi zaman çok, gücüm yettiğince de kısmetse devam edeceğim.
Saygılar.
Sizin adınıza sevindim. Ben başaramadım ve elimdeki hisseleri satmak zorunda kaldım (hesapta olmayan bir öğrenim kredisi vakası fakat bizim de ihmalkarlığımız var). Muhtemelen ocak ayına kadar da alım yapamayacağım.
Ama bu durum yatırım konusunda öğrenmeye engel değil ! size birkaç sorum vardı, şimdi sorayım.
1-Yanlış hatırlıyor isem düzeltin lütfen; çimento şirketlerine pek sıcak bakmadığınıza dair bir şeyler okumuştum sanki. sonra egeen satıp adana aldığınızda “strateji değişikliği” demiştiniz. Özel değilse stareteji değişikliğinizi ve sebebini anlatabilir misiniz ? muhakkak ders çıkaracağımız noktalar vardır diye düşünüyorum.
2-“Portföyün riskleri HEKTS’ın büyük yer tutuyor olması ve olası bir boğa piyasasında endeksin lokomotif hisselerinden yoksun olduğu için geride kalması” bunu anlamadım, biraz açar mısınız 🙂
Her şeye rağmen çalışmanızdan sabır ve disiplin okunuyor, emeğinize sağlık.
(Fırsat buldukça bu blog sayfasını yatırım düşünen düşünmeyen her tanıdığıma okutur oldum, ben geç fark ettim başkası erken fark etsin de şansı fazla olsun.)
Sayın Deniz Bey,
Öncelikle geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda tekrar aramıza dönersiniz. Sorularınıza cevap vereyim.
Biliyorsunuz CIMSA’dan çıkmıştım zamanında. EGEEN’den ve ULUSE’den çıkmamın ve ADANA’ya dönmemin iki sebebi vardı:
Biri portföyün oynaklığını azaltmaktı. Çimentolar görece daha sakin ve özellikle öngörülebilir geldi bana. Borcu olmayanlar tabii.
İkincisi de aile şirketlerinden kurumsal şirketlere kaydırma yapmak istedim.
Fakat bu görüşlerimin yanlış olduğunu yaşadığım kayıpla (kârdan zarar ile) öğrenmiş oldum sanırım. Maalesef bu aylarda ne olursa olsun insanın psikolojisi etkileniyor. Bir de ne kadar çok karar verirseniz hata yapma şansınız da o kadar artıyor.
İkinci sorunuzun cevabına gelirsek: şu zamana kadar düşüş genellikle bankalarda oldu. Bankalarla düştük yani. Çıkışlar ise geçmişe bakıldığında hep bankalardan başlamış. Bu yüzden bilmediğim olası bir çıkışta banka hissem olmadığı için endeksin gerisinde kalabilirim demek istedim.
HEKTS ise bildiğiniz gibi kendi dinamikleri içinde ilerleyen, endeksin ne olduğunu pek takmayan bir şirket. Düşer çıkar kısa vadede ne olur bilemem:)
Saygılar.
ah ağabey ah 🙂
o son ULUSE / EGEEN / CIMSA’ları satmayacaktın… 🙂 sen MKK’dan satış emri yasağı koydurmuş adamdın 🙂 ne oldu sana böyle? 😀 bak bende böyle bir yasak olmadığı halde, ufak bi konsolidasyon haricinde satım yapmadım, yaz başında sadece hisse çeşidini 17den 12ye indirme amaçlı küçük bi operasyon yapmıştım, ki yönetimi zorlaşmıştı portföyün gayet… 🙂
neyse şaka bi yana, umarım bundan sonrası hepimiz için hayırlı olur. dolar bazında 10 yılın dibinde endeks. bakalım neler olacak. 1 sente de inse satmicam 😀 inadım inat 🙂
İyi Günler Dilerim. 🙂
Sayın Küçük Yatırımcı,
Sanırım piyasanın büyüsüne kapıldım:) Arkalarından bakakaldım.
Neyse sağlık olsun. En azından nasıl seçeceğimi öğrendim sayılır. Önümüzdeki fırsatlara bakarız artık.
Bu arada eski önlemleri yine alacağım inşallah:)
Saygılar.
Yiğit Bey merhaba;
Öncelikle sabrınız ve azminiz için sizi tebrik etmek istiyoruzm. Benimde takip ettiğim hisselerden olan Soda için bugün İş Yatırım’da aşağıda yer aldığı şekilde bir yorum okudum. Paylaşmak istedim izninizle.
İyi günler,
SODA:
BOTAŞ, Soda Sanayi’yi doğalgazdan ürettiği elektriği (kendi santrallerinde) buhara çevirip üretimde kullandığı için, doğalgazı elektrik üretimi için kullanan şirketler içerisinde sınıflandırmakta. Dolayısıyla Soda Sanayi’nin kullandığı doğalgaza yapılan zam oranı %49,5 seviyesinde. %49,5 zammın yılın geri kalanında (kalan 5 ay için) Soda’nın FAVÖK marjına 1,9-2,0 puan negatif etki yapmasını bekleriz. Ek olarak, elektrik üretimde kullanılan doğalgazın fiyatı artık dolara endekslendiği için, Soda’nın üretiminde yabancı para cinsi maliyetlerin oranı %60 seviyesinden %75 seviyesine yükselecektir. (Soda üretimde kullandığı buharın %50’sini elekrikten, %50’sini 2017 yılında faaliyet aldığı buharlı kömür kazanından elde etmekte). Soda’nın toplam gelirlerinin %86’sı hala yabancı para cinsinden olduğundan, TL’nin zayıflığından faydalanacaktır, ancak yeni düzenleme şirketin TL’nin zayıflığından faydalanmasını sınırlandıracaktır. Sınırlı olumlu tarafa ise, doğalgaz zammına bağlı spot elektrik fiyatları bir miktar artacağından dolayı, Soda’nın o taraftaki gelirlerinde artış olacaktır. Haberin etkisinin negatif olmasını bekliyoruz.
Sayın Naki Bey,
Desteğinizi için çok teşekkür ederim. Aynı haberi bu gün ben de okudum. Maliyet artışına sebep olacak ama yapacak bir şey yok:)
Katkınız için de ayrıca teşekkür ederim.
Saygılar.
Yiğit Bey 17 aylık %56 lık getiriye yaptığınız eklemeler dahil mi yoksa net getiri mi bu?
Sayın Kenan Bey,
Alım yapınca maliyetim düşüyor veya yükseliyor. Her şey ona dahil.
Saygılar.
Sayın: Yiğit bey bilgi ,sabrınızı ve takip ettiğiniz çizgiyi takdir ve tebrik ediyorum. ”Temettü Emeklisi ” yolculuğunda 3+3+3 yılları birer devre, birer dönem, birer mevsim gibi olduğu bilinmeli . Ben şimdi acaba Yiğit Bey 36 ay 3 yıl sonra hangi rakamları yazacak diye hiç merak etmiyorum . Çünkü 3 aşağı 5 yukarı tahmin ediyor , biliyor ve göre biliyorum. Bu sürecin kendisi zor oldu gibi birde içinde bulunduğumuz çoğrafya’nın verdiği sıkıntı ve zorluklar. Unutmayalım 1974 daha zor şartlarda Kıbrıs harekatı yapılmış ama geçmiş . 1991 , 2001 şimdi bu zorluklarda geçerse unutmayın biriktirme yavaşlayacak portvöy yükselecek. Amma bizim yolculuk yavaşta olsun devam etmeli ve 9, 10 yılını doldurmalı. Sonra :Projemiz hikaye olacak. Kalın SAĞLICAKLA…
Sayın Hüseyin,
Üç yılın bitmesini heyecanla bekliyorum. İlk üç yılın değerlendirmesi diye bir yazı yazarım belki:)
Benim için durumlar şimdilik iyi gidiyor. Biriktirdiğim miktardan çok her ay bunu kesintisiz yapıyor olmak çok önemliydi.
Şimdi neredeyse bir maaşım kadar para biriktirmiş durumdayım.
Krizler olabilir, olacak. Daha büyük bir krize yakalanmadım. Onun için o zaman ne düşünürüm bilmiyorum. AMa düşündüğümü kaydedecek olmak beni heyecanlandırıyor.
Sabırla biriktirmeye devam ediyorum.
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Benim için çok önemli.
Saygılar.
Yiğit Bey selamlar, son dönemde yaşadığımız dolarizasyon ve enflasyonun kontrolden çıkması şu soruyu akla getiriyor; Acaba, Borsa İstanbul yerine temettü verimi yüksek Amerikan hisselerinden bir grup yapılsa gelecek için çok daha garantili ve verimli bir yatırım olmaz mı? Ne dersiniz?
Sayın Taka Tuka:),
TL ile kazandığım için TL ile yatırım yapmaya devam edeceğim. Daha ülkeme olan umudumu ve geleceğe olan ümidimi kaybetmedim.
Şu an herkesin algısı bozuk. Durumun düzeleceğini umuyorum. 120.000’lerdeyken günde on tane “her ay şu kadar biriktireceğim” diye e-posta gelirdi. Son 1 aydır hiç gelmiyor:)
Bu yüzden herkesin yaptığının tersini yapmaya devam edeceğim. Battı balık yan gider 🙂
Eğer gücünüz varsa Amerikan varlıklarına yatırım yapabilirsiniz. Tercih meselesi. Fakat orada da çok dikkatli olmak lazım. Sonuçta en tepelerdeyiz. Ama tabii değerinde mal alırsanız her zaman kazanırsınız.
Saygılar.
Günaydın ağabey,
Evet, ne yazık ki bir grubun endeks 3 sentten 2 sente inişinden sonra borsadan kaçtığını görebiliyorum. Ama benim gibi ya sıkça vakit bulamadığıdan kayb olanlar ya da sessizce bütün yazıları okuyanların da çok küçük bir grup olmadıklarını biliyorum… 🙂 bi de düzenli toplamaya geçen mayıs ayında başladım ben mesela. 🙂 ondan sonraki düzenli alımlarım haber niteliği taşımadığından gelip burada kafanızı ütülemiyoruz 😀
ben bu arada dayıoğlumla beraber Türkiyeye ek olarak Çin borsasında da uzun vadeli hisse senedi toplamaya başladım temmuz ayında. 🙂 umarım hepimize hayırlı olur. en azından arkadaşın dediği gibi, portföydeki kur riskini görece düşürmüş olduğumu düşünüyorum…
Sayın Küçük Yatırımcı,
Çin borsası nereden çıktı:) Aracı kurumlar orada alıma imkan veriyor mu yoksa fon mu aldınız?
Saygılar.
Çin borsası derken, Hong Kong’u kast ettim. 🙂 Yatırım hesabı açıp bizatihi hisse senedi aldım. Arada vekil/fon/portföy yöneticisi/broker vs. yok.
Yiğit bey,
Bana öyle geliyor ki bu blogu oluşturmak için harcadığınız çaba ve sonucunda edindiğiniz bilgiler daha önemli bir birikim. Böyle devam etmeniz ve şansın da sizin tarafınızda olması ümidiyle.
Sayın Umur Bey,
Ben de aynen sizin gibi düşünüyorum. Özellikle okuduğum kitaplar ve çevirdiğim mektuplar gelişmemde büyük rol oynadı.
Eskiden çok şey bildiğimi sanırdım. Fakat öğrendikçe ne kadar çok şey bilmediğimi de farketmiş oldum.
Desteğiniz için teşekkür ederim. Öğrenmeye devam edelim.
Saygılar.
Merhabalar yazılarınızı ilgiyle izliyorum merak ettiğim husus şirketler her ay mı temettü geliri dağıtıyor yoksa yılda bir defa mı ,birde temettü dağıtma zamanları şirketlerin bellimi bizim bunu takip edebileceğimiz güvenilir bir yer varmi saygılar simdiden
Sayın Murat Bey,
Türkiye’de genellikle yılda 1 defa dağıtılıyor. Ama çok nadir olarak yılda 2 veya 3 defa dağıtanlar da var.
Amerika’da yılda dört defa yaygın. Avrupa’da ise 1 veya 2 defa dağıtılıyor.
isyatirim.com.tr adresinden Analiz kısmından hisse ismini yazıp hissenin bölümüne girebilirsiniz. Oradan sermaye arttırımları sekmesini tıklayın. Sonra da temettü gerçekleşen planlanan sekmesine girin.
Burada ödenmiş ve ödenecek temettüleri görebilirsiniz.
Saygılar.
Yigit Bey selam,
%4 kuralinin Turkiye icin benzerini bir blogunuzda yayimlamistiniz. Peki su linkteki gibi bir grafik calismaniz olacak midir? %4 para cekmenin neden mantikli oldugunu bu grafik ile acikliyor Mr.Money…
Link: https://www.mrmoneymustache.com/wp-content/uploads/2012/05/SWR-by-year.jpg
Sayın Cenko77,
Bahsettiğiniz grafik %4 kuralının temelini teşkil ediyor. En kötü durumda yani 1966 yılında portföyün en fazla %4’ünü çekebileceğinizi gösteriyor. Daha iyi yıllarda daha fazla da çekebilirsiniz.
Bir çalışma yapmayı düşünmüyorum şimdilik onunla ilgili şu an.
Saygılar.
Cevabiniz icin tesekkur ederim. Sanirim emeklilik birikimlerini Dolar bazinda hesaplayip, %4’u de dolar bazinda hedefleyecegim. TL hesaplamak istersen enflasyon isin icine girekecektir. Dolar ile dusunursem enflasyonu dert etmeye gerek kalmaz diye dusunuyorum cunku temelde dolar her zaman enflasyonun uzerinde deger kazanacaktir diye dusunuyorum. Vs vs. Daha o hedefteki paralara cok var zaten 🙂