Herkese selamlar! Doktora yapmaya karar verdim ve bir mülakatı kazandım:)
Belki gariptir ama hayatımda kendimi en rahat ve güvende hissettiğim yerler kütüphaneler oldu. Bilgisayarımı açıyorum, bütün veritabanlarına erişebiliyorum, dünyayı çok yakınımda hissediyorum, sessiz, sakin ve huzurlu bir ortam oluyor… Kendimi güvende hissediyorum galiba. Bunu ilk yüksek lisans yaparken keşfettim. Lisansta aklım başka yerdeydi.
Yemekhane yanımda, acıkınca git güzelce yemeğini ye, çayını kahveni al bir şeyler okurken araştırırken iç. Tam benlik iş. Sinir yok stres yok, çok seviyorum:)
Bütün bunlar birleşerek kendimi en huzurlu hissettiğim anları oluşturuyor.
Şimdi bu ortama yeniden döneceğim, en azından birazına…
Temettü Emekliliği ile Finansal Özgürlük Kovalamamın Nedeni
Az ya da çok ama düzenli temettü veren hisseleri biriktirerek emekli olmaya çalışma nedenlerimden biri de zamanımı istediğim gibi kullanabilme özgürlüğü kazanmak. İstediğimi istediğim zaman yapma özgürlüğü o kadar zor bulunan ve değerli bir şey ki…
Şu an doktora yapabilmem için başka bir işte de çalışmam gerekiyor. Akademisyen olsaydım işim bu olurdu. İşimden çok zevk alırdım herhalde. Ama maalesef pasif gelirim şu an ona el vermiyor.
Doktora yapabilmem için önümde iki yol vardı;
Akademisyen olsam bu hedefime üniversitede çalışarak ulaşabilirdim. O zaman başka işte çalışmama gerek kalmazdı. Ya da pasif gelir elde ederek erken emekli olup bu hayalimi kovalardım. O da çok geç olacaktı.
Ben İkisini Birden Seçtim
Bu iki yolu birleştirerek şöyle bir yol buldum. Bakalım beğenecek misiniz?
Geçen aylarda İstanbul’da bir İşletme Doktorasına başvurdum. Önceki hafta mülakatına girdim ve kazandım 🙂 Böylece en az dört en fazla altı sene sürecek bir doktora macerasına atıldım. Şu an nasıl yapacağım, nasıl edeceğim, zaman nasıl yetecek, ne kadar zorlanacağım hiç bilmiyorum. Ama umarım her şey çok güzel olacak. Altı sene sonra eğer gerekli özellikleri sağlarsam ki sağlayacağıma inanıyorum, yardımcı doçent olarak İşletme Fakültelerinde çalışmaya başlayabilirim. Sınırsız araştırma, maaşlı sevdiğim bir iş ve güzel zaman geçirmek demek olur benim için (Temettü emeklisi olana kadar). Temettü emeklisi olduktan sonra sevdiğim işe devam da edebilirim ya da dünyayı gezen çılgın hocalardan biri olurum.
Üniversitede çalışanların zamanları memurlara göre daha bol ve serbest oluyor. Onları engelleyen zaman sınırı pek olmuyor.
Ama aynı zamanda temettü hisseleri biriktirmeye de devam edeceğim. İşimden istifa etmeme gerek yok. Dersler gece olacak. Tabii ki kendime ayıracağım çok az zaman bulacağım ya da hiç zamanım kalmayacak. Emin değilim. Ama dediklerine göre çok yoğun oluyormuş doktora süreci. Hem çalışıp hem doktora yapmak çok zor zaman alan ve yorucu bir süreç olacak.
Böylece doktora bittiğinde yani bundan beş altı sene sonra hem maaş artışımdan, hem de temettü hisselerimden dolayı çok büyük bir gelir artışına yaşayacağım.
Her Kararın Bir Bedeli Var
Bu kararında bir bedeli oldu. Finansal açıdan bana 20 bin TL civarı bir yük getirecek. 2017 yılı hedeflerimden ilkini tutturamamak anlamına geliyor bu. Çünkü borçlarımı sıfırlamak istiyordum. Tabii ki bu parayı ödemek için hisselerimi satmayacağım:) Onları satarsam umutlarımı da satmış olurum. Bu yüzden kredi olanaklarını araştıracağım. Artık ihtiyaç kredisi mi çekerim, yoksa okul kredisi mi çekerim tam bilemiyorum. Araştırmalarımın sonuçlarını buradan yazarım. Sonuçta fazla faiz ödemeye gerek yok.
2016 Aralık’ta 13 000 TL olarak başladığım borcumun tekrar krediyle 20 000 TL’lere artacağı anlamına geliyor bu kredi. Ama sanırım iyi bir yatırım olacak çünkü 5 sene sonra daha keyifli bir işte çalışıyor olacağım ve maaşım da artacak.
Ne demişler “En çok temettüyü bilgi öder” 🙂
Siz de okula tekrar dönmeyi düşündünüz mü? Akademiye geçmeyi düşünüyor musunuz? Yoksa pasif gelir elde etmenin daha başka yollar mı arıyorsunuz?
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Saygılar.
Hayırlı olsun.belkide akademisyen olursunuz.
Sayın Turgut Bey,
Teşekkür ederim. İnşallah diyelimi hedef orası, başladık bakalım.
Saygılar.
başarılar hel sizinle olsun .bende yüksek lisans yapmaya karar verdim yaşım 29 acaba geçmi kaldım. siz kaç yaşındasınız?
Sayın Fatih Bey,
Hiç bir zaman geç değil. Ben de yüksek lisansımı 29 yaşında yapmıştım. Doktoraya da 32 yaşında başlıyorum. Geç yapmak bence daha bile iyi çünkü şu an ne istediğimi tam olarak biliyordum. Gençken bilemiyorsunuz ne yapmanız gerektiğini ve neyi istediğinizi.
Yaşı engel olarak görmemek lazım 🙂
Saygılar.
Hayırlı olsun Yiğit Bey. 🙂 Yalnız bi yazınızda yanlış hatırlamıyorsam, Warren Buffett’ın bi sözünden bahs etmiştiniz: Kredi çekip yatırım yapmayın, diye… Bu konuda neler düşünüyorsunuz?… 🙂 Başarılar dilerim bu yeni yolculuğunuzda…
Sayın Ermangg Bey,
Çok iyi yakaladınız 🙂 Kredi çekip yatırım yapmamak lazım. Hisse senetlerinde ve para piyasalarında ne olacağı kısa dönemde belli olmuyor. Ama doktoranın sonunda diploma alacağım ve yeni bir iş kolunda çalışabileceğim. Bu yüzden bunu yatırımın yanında kendini geliştirmek için bir fırsat olarak da görüyorum. Ayrıca eskiden eğitime ve yemepe verilen paraya acımazdım. Şimdi yemeğe verilen paraya acısam da eğitim için görüşüm değişmedi:)
Kredi çekmesem çok daha iyiydi fakat bunun alternatifi hisselerimi satmak olacak. O yüzden kredi seçeneğini seçmek zorunda kalıyorum.
Ama siz siz olun para piyasalarında yatırım yapmak için kredi çekmeyin 🙂
Saygılar.
Abi merhaba ben enes 🙂 önceden muhabbetimiz olmuştu hatırlarsan. benim nacizane fikrim ne kadar gelir getiriyor bilmiyorum ama bir site kurup reklam alman. Bizim de sana desteğimiz olsun bu engin tecrübelerini ve bıkmadan usanmadan bize tane tane cevap vermenin bir karşılığı olsun. Ben her gün girip reklamlara tıklamazsam enes değilim :)) millet hiç bir şeyden anlamayan insanlara ders diye para veriyor ve önerdikleri c grubu spekülatif hisselere paralarını yatırıyorlar ve zarar yazıyorlar. Acıyorum onlara gerçekten başkalarının rızkıyla oynamak çok tehlikelidir. Onlar bile kazanıyorsa sen hayli hayli kazanmalısın bence. Benim düşüncelerim bunlar. Saygılarımla.. 🙂
Sevgili Enes,
Güzel düşüncelerin için çok teşekkür ederim. İyi dileklerin bana devam etme gücü veriyor:) Şimdilik böyle devam edeyim. Reklamlara bir ara bakarım.
Tekrar çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Hayırlı olsun. İşletme geniş bir alan, doktoranızı finans alanında mı yapacaksınız? Siz bence iyi bir akademisyen olursunuz 🙂
Sayın Ergin Bey,
Yapabilirsem Tedarik zinciri ve lojistik alanında yapmak istiyorum. Ama bakalım dersleri aldıktan sonra göreceğiz. Değişim yönetimi ve liderlik de olabilir. Çok teşekkür ederim. Pek yapamam diyordum ama öğrenmeyi ve öğretmeyi seviyorum. hayırlısı diyelim:)
Saygılar.
Allah yolunuzu açık etsin. Pek yapılmayan bir alanda ihtisaslaşmak lazım. Yabancı diliniz var.Bunu avantamj olarak kullanmalısınız..Bu arada BLOG olayıda bayağı zor bir işmiş… .) Tabiü bir halttan anlamıyorum.belki ondandır…
Sayın Turgut Bey,
Size tavsiyem http://www.wordpress.com‘dan bir site açmanız olur. Böylece hiç bir şeyle uğraşmayıp sadace yazılarınıza odaklanabilirsiniz. Daha rahat edersiniz.
Bakalım dersler bir başlasın hele:) Hocalarla konuşacağım güzel güzel. Onlar yol göserir umarım.
Saygılar.
Yiğit bey bende 32 yaşındayım, hem çalışıp hemde gazi üni. de yüksek lisans yapıyorum. 2011 yılından bu yana y.lisansi bitiremedim 😉 bir kaç sefer atildim tekrar aff ile döndüm. Tez aşamasındayim şuan. Yüksek lisansın bana herhangi bir maddi katkısı maalesef yok. Doktorayi eğer akademisyen olabilme şansın varsa yap derim. Ama ilerde akademisyen olmasan bile başka şekilde katkısını görürsün diye düşünüyorum. Süreç zor ve metasekatli allah yardımcın olsun. Finansal özgürlük candır, senin sayende öğrendim bunu. Herşey gönlünce olsun. ?
Sayın Murathan Bey,
Sizin çok olmuş ama hala bitirebilirsiniz. Bir kaç ay hafto sonu kütüphaneye giseniz halledersiniz. İş güzel bir yer bulmakta 🙂 Akademisyenlik için şansım var sanıyorum ama ço kzor bir süreç. En azından deneyeceğim.
Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. Umarım hepimiz hedeflerimize ulaşıp finansal özgürlüğümüze kavuşuruz. Kendimizi geliştirmeye devam:)
İyi akşamlar. Saygılar.
Hayırlı olsun Yiğit bey
Geleceğe yatırım yapıyorsunuz.
Yoğun günler sizi bekliyor ama bu yükü rahatlıkla sırtlayacağınızdan şüphem yok.
Bu kararınızın bizim için tek olumsuz yanı bloğa daha az zaman ayıracak olmanız.
Sayın Haykırış,
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Umarım bloğu da boşlamam hatta orada öğrendiklerimi buraya da yansıtabilirsem güzel bir çeşitlilik bile olabilir diye düşünüyorum. Bakalım kısmet 🙂
Saygılar.
Hayırlı olsun yiğit hocam. Bloğunuzu ilgiyle takip ediyorum ilk defa yazmak nasip oldu. Bende sizinle aynı yaştayım ve aynı ruh halini paylaşıyoruz:) 2 yıl sonra tekrar borsaya dönmeme vesile oldunuz fakat önceki amatörce bir anda %40 kazanıp %45 kaybeden ky olmam hasebiyle bir nevi kumara çevirdiğim borsa anlayışımdan sıyrılarak geri döndüm. Akademisyenlik hayaliniz çok güzel yine erken emeklilik finansal bağımsızlık yaptığınız işten bezginlik gibi aynı hayali aynı yaşta 32 yaşında paylaşıyoruz. Akademisyen olmayı inanın bende sürekli hayal ediyorum ben doktoramı bitirdim (esasında uzman doktorum tıp hekimiyim uzmanlık doktoraya eşdeğer sayılıyor) hatta bir tanesi sci kapsamında olmak üzere 6 makalem yaklaşık 40-50 tane tebliğim var dil puanımda yeterli düzeyde yani en baba üniversitenin yardımcı doçentlik kriterlerini dahi karşılıyorum fakat kadro ve o kadroların insana özel açılması noktasında tıkanıp kalıyorum bana değer veren ve birlikte çalışmalar yaptığımız üniversitede ki hocamın elinden dahi hiç birşey gelmiyor beni almak istesede rektörlük herşeyi tıkıyor. Bu noktada pişmanlığım neydi biliyormusunuz ki bana açtığınız ufuktan ötürü size olan sevgim ve saygımdan ötürü sizinde pişmanlığınız olmasını istemem, uzmanlık esnasında ve çalışmalar yaparken gerçekten siyasi gücü yada birilerini biryerlere atama yada aldırma gücü olan hocalardan uzak durmam en azından o insanların ismini bir kaç çalışmaya yada tebliğe yazsaydım belki bir hukukum olurdu ve bugün akademisyenlik hayaline ulaşırdım. Sizi tanımasamda kendine yakın bir dost olarak görmemden ötürü nacizane tavsiyem doktora sürecinde kadro alana kadar sürekli makale yazmaya çabalamanız ve bu makalelerde zaman zaman kendinizi ikinci isim yazarak birinci isme “işinize yarayacak” hocalarla bağlantı kurarak onların ismini yazmanız. Doktora sürecinde çevrenizdeki insanlar “doçentlikte doktora sonrası makaleler sayılıyor kendini çok yıpratma sonrasına sakla” diyebilirler fakat eğer kadro alamazsanız yada kadronuz garanti değilse veya biryerlere etki edecek akademisyen akrabalarınız yada siyasi çevreniz yoksa birdaha lojistik alanınında hiç makale yazamaya bilirsiniz artık türkiyede ki dergilerde disiplinizle yada uzmanlığınızla alakalı bir kurumda çalışmıyorsanız ilgili pozisyonda değilseniz makaleleri çok zor kabul ediyor. Tıp alanında ise üniversiteden etik kurul kararı çıkartmakta çok zorlanıyorsunuz çıkarttınız diyelim kurumunuz veri paylaşmayabiliyor. Sonuç olarak umarım hedeflerinize ulaşırsınız inanın sizin kadar sevinirim. Ben şuanda bir çıkış kapısı ve üniversiteye girebilmek için halen “bir yol” arıyorum. Tıp alanında olduğum için benim pek fazla işime yaramaz ancak sosyal bilimler alanında ibni haldum üniversitesi ile alakalı vakıfları, dernekleri özellikle danışmanlık kıruluşlarını araştır birşekilde ilişkiler kurmaya çalış ve ibni haldun üniversitesinin hocalarıyla birşekilde yakınlaşmaya çalış. Dost olarak gördüğüm birisine nacizane tavsiyemdir umarım muvaffak olursun. Birde sanırım doktoralı çalıştıran özel şirketler devletten vergi indirimi yada onun gibi birşey alıyor buyüzden doktoralılar daha iyi maaşla tercih sebebi oluyor gibi birşey duymuştum oda gelecek için bir avantaj
Sayın Mehmet Bey,
Tekrar borsaya döndüğünüze sevindim. Umarım geçmişte yaptığınız hatalardan ders alarak erken emekliliğe erişirsiniz. Doktor olmanız sebebiyle benden çok daha fazla tasarruf ederek, hedeflerinize kolay ulaşabileceğinizi düşünüyorum. Umarım iyi tasarruf edebiliyorsunuzdur:)
SCI yayın yapmanın ne kadar zor bir şey olduğunu arkadaşlarımdan biliyorum ve sadece 1 tane tebliğim var:). Umarım doktora süresince bu eksiklerimi tamamlayabilirim.
Bana verdiğiniz altın değerindeki öğütlerin hepsini teker teker aklıma yazıyorum. Kulağıma küpe olacaklar. Kadro konusundaki sıkıntıları bende duymuştum. Sizin başınıza gelmiş, bana şu an dört beş sene var diye uzak görünüyor ama sayılı gün çabuk geçer. Önlemini şimdiden almak lazım, çok haklısınız.
Erken emeklilik yolunda bana katıldığınız için çok teşekkür ederim. Lütfen gelişmelerden haberdar edin. Emekli olunca tavla oynayacaklara sizi de yazıyorum 🙂
İyi akşamlar dilerim. Saygılar.
Sayenizde kağıt alırken borsa konusunda güdülerimle değil de mantığınla hareket etmeyi öğrendim. Çok yoğun çalışmama rağmen aileden gelen borçlardan ötürü bana çok az tasarruf yapabilrcek para kalıyor yaklaşık 3.5 sene sonra borçların bitmesiyle birlikte biraz rahata erebileceğimi düşünüyorum. tabi nihai hedefim 40 yaşında emekli olup sizin gibi dostlarla tavla oynayabilmek:) saygılar
Sayın Mehmet Bey,
Umarım her şey daha güzel olur. Tasarruf alışkanlığı olanlar mutlaka bir gün hayallerine ulaşırlar diye düşünüyorum. Bol kazançlar:)
Saygılar.
Hiç tanımadığım görmediğim ve bilmediğim bir insan ile, yani siz ile; bu kadar fazla benzerlik yaşamak bana çok şaşırtıcı gelmek ile beraber, yaşadığım sıkıntı ve dertler de tek başıma olmadığımı düşündürmektedir. Sizler başka nedenler ile kredi çekiyor başka hayaller ile, hisse biriktiriyorsunuz. Ben ise tamamen farklı… Ama hep ulaşılmak istenen nokta aynı… Ve hatta, sizde kendi yapmak istediğim ve çeşitli nedenlerden yapamadığım ya da adım atamadığım konuları ve eylemleri görmek, bana hep Anthony Robbins’ in “Sınırsız Güç” kitabındaki, insanların başarılarını belirleyen faktörün tamamen eyleme geçmesi ya da geçmemiş olması sözünü hatırlatıyor. Ve devamında da, tavsiye olarak, her zaman ne olur ise olsun, muhakkak eyleme geçmemiz gerektiğini belirtiyor. Tabiki de, iyi hesaplanmış ve kurgulanmış, simile edilmiş bir plan ile… Yazılarınızın devamını diliyorum… 🙂
Sayın Erdinç Bey,
Ben de blogu açtığımdan beri bu kadar çok yol arakdaşım olmasına şaşırmış durumdayım. Meğer ne çok insan benimle aynı duyguları paylaşıyormuş. Bu güzel yorumları okudukça daha fazla çalışasım, araştırasım geliyor. Bana devam etme gücü veriyor bu yorumlar.
Harekete geçmeye gelirsek. Ben de çok kararsız kaldım ve çoğu zaman hiç bir şey yapmadım. Taa ki canıma tak edene kadar. Sürekli şikayet etmekle olmaz, çabalamam lazım dedim kendi kendime ve başladım. Allah sonumuzu hayır etsin. (Sanırsınız erken emekli olmuşum ve bunları size sahilden yazıyorum 🙂 ama daha yolun başındayım).
Lütfen siz de erken emekllik yolundaki gelişmelerden beni haberdar etmeyi unutmayın. Gelişmeleri takip edelim.
İyi günler. Saygılar.