Arçelik Temettü Yönünden Hisse Değerlendirmesi 2017

Herkese selamlar! Arçelik zaman zaman gözüme çarpan bir şirket. Ama hiç araştırma yapmamıştım ve bilgim çok kısıtlıydı. Bu yüzden de şirket hakkında bilgimi arttırmak için  araştırmaya karar verdim. Temettünün benim için bir çok şeyin göstergesi olduğunu ama her şeyin göstergesi olmadığını aklımın bir köşesinde tutarak Arçelik’i incelemeye başlıyorum.

Arçelik ile çocukluktan beri beraberdim. Sonuçta hepimizin evinde az çok bir ürünü vardır. Beni asıl etkileyen ise İngiltere’ye ilk gittiğimde kaldığım evin buzdolabının Beko marka olmasıydı. “Vay be demiştim, adamlara bak!” Daha sonra aradan yıllar geçti aklımın bir köşesinde Arçelik kalmış.

Şirket 1986 yılından beri borsada işlem görmekte. Koç grubunun en köklü şirketlerinden bir tanesi. Kurumsal yönetim notu on üzerinden 9,52.

Şirketin internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Mutlaka karıştırın…

İşyatırım’ın internet sitesinde faaliyet alanı: “Dayanıklı tüketim ve tüketici elektroniği sektörlerinde üretim, pazarlama ve satış sonrası destek hizmetleri” olarak belirtilmekte.

Ortaklık yapısına baktığımızda;

 Çoğunluk %57,2 ile Koç Grubu’nda. Halka açıklık oranı %25 civarlarında. Koç Holding yatırımcısını düşünen, hakkını veren bir şirket olarak biliniyor. Borsaya açıklık oranı da makul seviyede geldi bana.

Şirket bünyesindeki markalar; Arçelik, Beko, Blomberg, Arctic, Grundig Altus, Flavel, Elektrabregenz, Leisure, Defy, Dawlance gibi markalar bulunmakta. Bunlardan Beko’nun İngiltere, Fransa gibi ülkelerde pazar liderliği var. Arctic Romanya’da, Defy Güney Afrika’da, Dawlance’da Pakistan’da pazar lideri.

Dikkatimi çeken diğer bir unsur da dünya çağında 10 ar-ge ve tasarım merkezi olması oldu. Bunu çok önemsiyorum.

Şirketin çok güzel hazırlanmış, zengin bir faaliyet raporu var. Buradan ulaşabilirsiniz. İlgilenenler mutlaka okusun. Hafta sonu çayla iyi gider 🙂

Şimdi kendi kriterlerime göre şirketi temettü yönünden değerlendireceğim. Başlamadan önce bu kriterlerin alım satım kararı için tek başına yeterli olmadığını belirteyim. İkinci olarak elimde Arçelik hissesi yok. Borsanın genel halini biliyorsunuz zaten.

1) Temettü Verme Geleneği Olmalı

Şirketin tercihen kesintisiz ve sürekli büyüyen bir temettü getirisinin olması işime gelir. Böylece hisseleri satmadan gelirimi arttırabilirim.

İş yatırımda temettü kaydı 1996’ya kadar uzanıyor. O tarihten itibaren 3 yıl temettüsünü kesmiş. Bunlar, 2002, 2004 ve 2009 yılları. 2009’un küresel kriz yıllarından biri olduğunu aklımda tutarak devam ediyorum.

2016 yılı faaliyet raporundaki kâr dağıtım politikasına baktığımda;

Dağıtılabilir dönem kârının en az %50’sinin dağıtımının önerildiğiniz görüyorum. Bu da benim için yeterli bir oran. Çünkü daha fazlasını dağıtması yatırımlarını daha çok borçla yapmasına sebep olabilir. Bu da ilerideki temettüyü etkileyebilir. Yalnız, son iki yılda %30 civarına çekmiş bu dağıtma oranını.

Yılda bir kez genellikle nisan ayı başında temettü dağıtıyor.

Sonuç olarak şirketin temettü dağıtma geleneği var.

2) Nakit Temettü Dağıtma Oranı

Bu oran %60’ın altında olmalı ki şirket yukarıda da belirttiğim gibi yatırımlara da kaynak ayırabilsin. Hepsini borçlanmasın. Ayrıca ileride temettüyü sürdürebilmek için güvenlik marjı da bırakabilsin. Nakit temettü dağıtma oranı geçmişine baktığımda;

Nakit Temettü Dağıtma Oranı
201733
201629
201557
201450
201368
201259

2012’den 2015’e kadar %60 civarında seyreden nakit temettü dağıtma oranının son zamanlarda %30 seviyelerine indiğini görüyorum. Bu da yatırımlara daha çok kaynak ve daha fazla güvenlik marjı demek. Ama nakit temettü dağıtma oranını düşürürken temettüsünü de düşürmesini istemem doğrusu.

Son beş yılın nakit temettü dağıtma oranına baktığımda %47,4 olarak karşıma çıkıyor. Yüksek Ar-Ge yapan bir firma için güzel bir oran, son iki yıldaki %30 ise daha uygun benim için.

3) Temettü Verimliliği

Temettü veriminin %3 ve üzerinde olmasını tercih ederim. Arçelik’in oranlarına baktığımda;

Temettü Verimliliği
20172,87%
20162,02%
20153,45%
20143,72%
20134,04%
20125,45%

Son iki yılda düşmekle birlikte (bu nakit temettü dağıtma oranındaki düşüş ile de bağlantılı) son beş yılın ortalaması %3,22. Eskiden bu oranı mevduat oranıyla falan karşılaştırırlardı fakat şimdi bağlantı kalmadı sanırım. Son iki yılın ortalaması %2,45 civarında, son beş yılda ise %3’ün üzerinde.

Son altı yıldır sermaye arttırımı bulunmuyor.

4) Temettü Artışı

Temettü artışının düzenli olması benim için önemli. Mümkünse şirket her sene temettüsünü enflasyonun üzerinde düzenli olarak arttırsın isterim. Şirketle olan ortaklığımı kötü bir durum olmazsa hiç bitirmemeyi düşünüyorum bu yüzden temettü artışlarını fiyat artışları kadar önemsiyorum.

Temettü (Milyon TL)
2017425
2016262
2015350
2014299
2013355
2012300

Şirketin her yıl artan düzenli bir temettü artışı yok. Son beş yılın temettü artışına baktığımda; yaklaşık %4’lük bir artış karşıma çıkıyor. Enflasyonun altında bir oran. Her ne kadar stratejime aykırı bir durum olsada, şirketin bir büyüme şirketi olduğunu, sürekli yatırım yapması gerektiğini de göz önünde bulundurmalıyım. Burada net kâr artışına odaklanmak daha sağlıklı olabilir. Burada bir istisna yapacağım faaliyet raporundan bir kaç veri paylaşacağım.

Veriler Euro üzerinden. Euro’nun değer kazancına rağmen net satışlarda güzel bir artış olmuş, brüt kâr da istikrarlı bir şekilde artmış.

Euro bazında fiyatı ise beş yılda yaklaşık %20 artmış.

5) Net Kâr Artışı

Şirketin net kârını istikrarlı bir şekilde arttırması da benim için çok önemli. Bunu büyümenin ana motoru olarak görüyorum. şirketin son altı yılına baktığımızda;

Net Kâr (milyon TL)
20161299
2015891
2014617
2013597
2012519
2011506

2011’den itibaren net kârında düzenli bir artış var. Temettüye yansımamış ama net kârı arttırmayı başarabilmiş. Son beş yılın ortalama net kâr artışı % yıllık %30 civarına denk geliyor. Bu da güzel bir oran benim için. Gönül temettüsünü de her yıl aynı oranda arttırsın isterdi tabii. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi nakit temettü dağıtma oranını düşürerek temettüyü aynı oranda arttırmamayı seçmiş şirket. Yatırımlara odaklanmış.

Güncel Durum

Güncel Fiyat: 23,52 TL

Güncel F/K: 12,1

Yabancı Oranı: 87,45%

Kriz Dönemi Performansı

Şirketin 2008 yılındaki net kârı 39 milyon TL, 2009’da 485 milyon TL ve 2010 yılında 510 milyon TL olmuş. 2008 yılı kârını 2009 yılında dağıtmamış. 2010’da ise %21’ini dağıtmış. Yani küresel krizde temettüsünü kesmiş ve ertesi sene de az temettü dağıtmış. Bu da kenarda dursun. Ben krizde de temettü versin isterim.

Olumsuz Yönleri

Şirket sürekli kendini yenilemesi gereken, yarışta geri düşmemesi gereken bir sektörde üretim yapıyor. Yani sürekli yatırım yapması lazım, güncel kalması lazım. Rakipleri dünya devleri.

İkinci olarak 2008 krizinde bir sene temettü vermemiş yani ben temettü emeklisi olduğumda bu olay olsaydı eğer o sene maaşımın belli bir kısmını alamayacaktım. Eğer portföye katacaksam bunları iyi değerlendirmem gerekiyor.

Olumlu Yönleri

Bir Koç Holding kuruluşu. Satışlarını sürekli artırmış istikrarlı bir şirket. Kriz dönemleri hariç temettü vermeyi sürdürmüş. Uzun yıllardan beri kârını paylaşıyor. Nakit temettü verme oranı %30 civarlarında ve bu sürekli yatırım yapmasına imkan sağlıyor.

Coğrafi dağılımı güzel. Dünyanın çeşitli bölgelerinde güzel yatırımları var. Bulundukları ülkede pazar lideri markaları var.

En sevdiğim yanı ise 10 tane AR-GE ve tasarım merkezi bulunması.

Toparlarsam

Uzun zamandır aklımda olan bir şirketi daha temettü yönünden incelemiş oldum. Temettüsü yüksek şirketlerden ziyade, net kâr ve satışlarını sürekli olarak arttırabilen sağlam holding şirketlere odaklanmaya çalışıyorum. Arçelik’i de bunlara uyabileceğini düşündüğüm için inceledim.

Portföyün dengesini kurmak için yüksek temettü verenler kadar yüksek büyüyen ve daha az temettü vererek büyümeye odaklanarak temettü verimimi %5’in altına çekmeyi planlıyorum bu aralar. bakalım sağlıklı şekilde becerebilecek miyim?

Siz Arçelik hakkında ne düşünüyorsunuz? Radarınızdaki şirketlerden bir tanesi mi? Kriz döneminde elinde bulunduran ve o zamanki performansı hakkında bir şeyler hatırlıyor musunuz?

Saygılar.

İlk Yorumu Siz Yapın

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.