Warren Buffet’in Sağ Kolu Charlie Munger’den 29 Öğüt

Charlie Munger, 1 Ocak 1924 Amerika doğumlu, Warren Buffet’in sağ kolu, yatırımcı, avukat, büyük bağışçı ve işadamı.

Ayrıca Berkshire Hathaway’in Başkan Yardımcısı.

Yatırımcı kişiliğinin yanında felsefi düşünceleriyle de adından söz ettiriyor. Şimdi Business Insider dergisinde yer alan 29 Önemli Sözünü çeviriyorum. Umarım faydalı olur.

shell-987602_1920
Warren Buffet’in Sağ Kolu Charlie Munger’den 29 Öğüt

1)Kendinizi suçlamayın çünkü böyle yaparak hiç bir sorunu çözemezsiniz

Genel anlamda; kıskançlık, küskünlük, intikam ve kendini suçlama korkunç düşüncelerdir. Kendini suçlama insanı paranoyaya sürükler ve paranoya da geriye dönülmesi en zor şeylerden biridir. Kendini suçlar duruma da düşmek istemezsiniz çünkü bu mevcut durumunuzu asla iyileştirmez.

Kaynak: USC Hukuk Başlangıç Konuşması 2007 Mayıs

2) Hayat boyu öğrenmeye devam edenler hayat boyu yükselirler

Hayatta sürekli, en zeki ya da en gayretli olmayan ama sürekli öğrenen insanların yükseldiklerini görüyorum. Bu insanlar gece yataklarına her zaman sabah kalktıklarından daha bilge olarak dönerler. İşte bu uzun bir yolunuz olduğunda size en çok yardım eden şeydir.

Kaynak: USC Hukuk Başlangıç Konuşması 2007 Mayıs

3) Hayatta bazı şeyleri kabul edip başa çıkmaya çalışmalı

“Hayatım eskisinden daha zor” diyen insanlara para saçmak çok tehlikelidir. Uygun yerde onlara bunu kabul et ve bunla başa çık demek gerekir

Kaynak: University of Michigan Tartışması

4) Hayatın korkunç ve haksız darbeleri vardır. Bize düşen bunları lehimize çevirmektir

Hayat insana çok kötü darbeler indirir, korkunç darbeler, haksız darbeler. Ama önemli değil. Bazı insanlar toparlar, bazıları toparlayamaz. Bence bu durumda Epictetus’un davranışı en iyisidir. O kaçırılmış her fırsatın daha iyi olmak için bir şans olduğunu, her kaçırılmış fırsatın yeni bir şeyler öğrenmek için bir fırsat olduğunu ve bize düşenin bunun sonucunda, kendimizi suçlamak değil bundan bir ders çıkarıp bu kötü darbeyi yararlı hale dönüştürmek olduğunu düşünürdü. Bu çok iyi bir fikir.

Kaynak: USC Hukuk Başlangıç Konuşması 2007 Mayıs

5) Gerçek bilgi insanın ne kadar cahil olduğunu bilmesidir

Konfiçyüs “Gerçek bilgi; insanın ne kadar cahil olduğunu bilmesidir” demişti. Aynı Aristotales ve Sokrates gibi. Acaba bu öğrenilebilir ya da öğretilebilir bir yetenek mi? Eğer sonuçlarına yeteri kadar önem verirseniz muhtemelen evet. Bazı insanlar kendilerini çok iyi tanırlar, çünkü buna mecburdurlar. 20 yıllık bir ip cambazını düşünün. 20 yıl bu işi yapıp hayatta kalmıştır. Neyi yapıp neyi yapamayacağının farkında olmasa, hayatta kalmasının imkanı yoktu. Bunun üzerinde çok çalışmış olmalıydı çünkü yaşamı veya ölümü buna bağlıydı. Hayatta kalanlar bilir. Neyi bilip neyi bilmediğinin farkında olmak zeki olmaktan çok daha önemlidir.

Kaynak: Wall Street Journal

6) Eğer tembel ve güvenilmezseniz bir işte ne kadar iyi olduğunuzun önemi yoktur

Neden kaçınırsınız? Çok basit bir soru… Tembellik ve güvenilmezlikten! Güvenilmezseniz meziyetiniz önemli değildir. Çok çabuk erirsiniz. İnandığınız şeyi yapmak sizin rutininiz olmalıdır. Tembellik ve miskinlikten kaçınmalısınız.

Kaynak: USC Hukuk Başlangıç Konuşması 2007 Mayıs

7)Yardımsever kuruluşların çoğunda genel bir aptallık vardır

Dünya Bankası dahil yardım kuruluşlarımızda çok fazla ahmaklık ve aptallık gördüm. Costco gibi kapitalist kuruluşlara daha çok inancım var.

Kaynak: Michigan Üniversitesi Konuşması

8) Kazandığınızdan fazlasını harcamayın. Mozart bile bunun sonuçlarından kurtulamamış

Herkesin içine düştüğü bir başka durum da önyargılarımızdır. Nefsimizin her şeyi yapabileceğimizi düşündürür. Mesela neden kazandığımızdan fazlasını harcamayalım ki? Eskiden dünyanın en iyi bestecilerinden biri vardı ve bu insan gelirinden fazlasını harcadığı için hayatının çoğunu acınacak halde geçirmişti. Bu kişi Mozart idi. Eğer Mozart bunu başaramamışsa bence siz de denememelisiniz.

Kaynak: USC Hukuk Başlangıç Konuşması 2007 Mayıs

9) Aşırı yoğun ideolojilerden kaçınmalıdır çünkü bunlar insanın beynini karmakarışık ederler

Kaçınılması gereken bir başka şey de aşırı yoğun ideolojilerdir çünkü bunlar insanın beynini karmakarışık ederler. Gençken bir şeye bağlanmak çok kolaydır. Bunu dile getirdiğinizde ve buna bağlandığınızda ve sürekli dile getirdiğinizde beyninizi mahvedersiniz.

Kaynak: USC Hukuk Başlangıç Konuşması 2007 Mayıs

10) Basit Olun!

Beladan uzak durmanın en kolay yollarından birisi de basit olmaktır. Eğer yaptığınız şey anlaşılmaz olursa çoğu kişi anlayamaz ya da anlamak için uğraşmaz. Böylece sistem kontrolden çıkar.

Kaynak: Wesco Finansal Genel Kurulu 2008

11) Dünyadaki sorunların çoğu aşırı iyimser muhasebecilikten kaynaklanır

Dünyamızı tehdit eden sorunların yüzde doksan dokuzu aşırı iyimser muhasebecilikten gelir. Ve hala matematiksel saflığa olan düşkünlüğü ile o muhasebeciler kötümser muhasebeciliğe de iyimser olan kadar fazla dikkat etmek gerektiğini düşünüyorlar. Problemlerin yüzde doksan dokuzu aşırı iyimserlikten meydana geliyor. Bu yüzden çok daha muhafazakar bir muhasebe sistemi kurmalıyız.

Kaynak: Michigan Üniversitesi Konuşması

12) Aktifler pasiflerden daha iyi bir incelemem gerektirir

Pasifler her zaman %100 iyidir. Endişelenmeniz gereken aktiflerdir.

Kaynak: Wesco Finansal Genel Kurulu 2008

13)  İş dünyasında yükselenlerin ahlaki sorumlulukları vardır

İnsanlar hayat tarafından kayırıldıklarında hak ettiklerinden çok daha azını almalıdır. Bence Amerikan iş dünyasında yükseldiğinizde maaş almamak gibi bir ahlaki sorumluluğunuz olmalı. CEO’lar alabileceklerinin en yükseğini almaya çalışmamalı aksine daha az maaşla çalışmalı.

Kaynak: Wesco Finansal Genel Kurulu 2008

14) Bir koltuğu her zaman bırakmaya hazır olanlar şirketlerde yüksek pozisyonlara gelmelidir

Bir makamdan anında vazgeçemeyecek adam o koltuğa oturmamalıdır. Bu mutlaka şirket yönetiminde bir test olmalı. Sizce koltuğu bırakamayacak olan adam zor kararlar alabilir mi? Bence alamaz…

Kaynak: Berkshire Hathaway 1995 Genel Kurulu

15) Tek bir çözüm ile tüm sorunları çözemezsiniz

Bir çözüm, her sorunu çözmek için uygun olamaz. Bütün kültürler farklıdır. Mayo Clinic kültürü ile Hollywood Stüdyoları’nın kültürü birbirinden farklıdır. Her tarafı aynı kalıptan çıkmış düşüncelerle yönetemezsiniz.

Kaynak: Stanford Üniversitesi Yönetici Koleji 2006

16) Başarılı organizasyonların daha az kontrolleri vardır

Bir çok insan, daha fazla süreç ve itaat olduğunda, bir şey bir değil iki kere kontrol edildiğinde, dünyadaki sonuçların daha iyi olacağını düşünüyor. Berkshire Hathaway’de hiç süreç olmadı. Yasalar bizi zorlamadan da iç denetim kullanmadık. Sadece kusursuz bir hak edilmiş güven ağının içinde çalıştık ve kime güveneceğimize çok dikkat ettik.

Kaynak: Wesco Finansal Genel Kurulu 2008

17) Hak edilmiş güven en önemli şeydir

Uygarlığın gelebileceği en üst nokta kusursuz bir hak edilmiş güven ağıdır. Prosedürler değil de birbirine koşulsuz güvenen insan topluluklarıdır. Kendi hayatınızda da istediğiniz kusursuz bir güven ağıdır. Eğer evlilik sözleşmeniz 48 sayfaysa size oradan hemen kaçmanızı tavsiye ederim.

Kaynak: Wesco Finansal Genel Kurulu 2008

18) Muhteşem yatırımların sonuçları hep çok sonra alınır

Bir yatırımcı olarak size yardım eden şey beklemektir ve buna çoğu kişi  katlanamaz. Eğer ertelemeli tatmin geniniz yoksa, bunu becermek için çok çalışmanız gerekir.

Kaynak: The Wall Street Journal

19) Özgür olmak için zengin olmak zorundaydım

Warren gibi benim de zengin olma isteğim vardı. Ferrari alabilmek için değil özgür olabilmek için. Umutsuzca istedim bunu.

Kaynak: Buffet, The Making of an American Capitalist

20) Bilgelik elde etmek ahlaki sorumluluktur

Bilgelik elde etmek ahlaki sorumluluktur. Hayatta ilerlemek için yaptığınız bir şey değildir. Bu sonuca ulaşmak için de hayat boyu öğrenmeye açık olmak gerekir. Hayat boyu öğrenme olmadan pek başarılı olamazsınız. Zaten bildiklerinizle hayatta pek ilerleyemezsiniz. Buradan ayrıldıktan sonra öğrenecekleriniz sizi hayatta daha ileriye götürecektir.

Kaynak: USC Hukuk Başlangıç Konuşması 2007 Mayıs

21) Okul bir gereklilik değildir

Bu güne kadar hiç bir yerde kimya, ekonomi, psikoloji veya finans dersi almadım. Okul bir ön koşul değildir.

Kaynak: Forbes

22) Okula giderek değil, okuyarak öğrendi

Büyük entellektüellerle okullarda değil kitaplarda tanıştım. Ben Franklin’i ne zaman okuduğumu hatırlamıyorum. Thomas Jefferson 7 veya 8 yaşında baş ucumdaydı. Benim ailem; disiplin, bilgi ve kendini kontrol etme meziyetleriyle ön plandaydı.

Kaynak: Damn Right!: Behind the Scenes with Berkshire Hathaway Billionaire Charlie Munger

23) CEO’lara yönetim kurulu tarafından çok incelemeye tabii tutulmadan karar verme hakkı verilmeli

Karmaşık bir işiniz ve iyi bir CEO’nuz olduğunda; onun dışarıdakilerle direkt konuşabilmesini istersiniz. Warren Buffet’a bir soru sorulduğunu ve “gidip müdürlerimle görüşmem lazım” diye bir cevap aldığınızı düşünebiliyor musunuz? Tabiki müdürleri ile görüşür fakat orada söyledikleri aslında onlara birer emirdir.

Kaynak: Stanford Üniversitesi Yönetici Koleji 2006

24) Ben Graham’ın bile yatırımcı olarak öğreneceği çok şey vardı

Ben Graham ve fikirlerini, onu çok genç yaşta keşfeden ve onun fikirleriyle hayatı şekillenen Warren Buffet kadar benimsemiyorum. Ben Graham’ın fikirleri Warren’ın hayatını değiştirmişti ve gençlik yıllarını ona tapınmakla geçirmişti. Fakat şunu söylemeliyim ki; Ben Graham’ın bir yatırımcı olarak öğrenmesi gereken çok şey var. Şirket değerlemesi ile ilgili fikirleri Büyük Çöküş ve Depresyon’un onu az kalsın yokediyor olması üzerine şekillenmiş. Aynı zamanda piyasanın ne yapabileceğinden her zaman korkmuştu. Bu da onu her zaman bir korkuyla ve batmamak üzere kurulu stratejilerle baş başa bıraktı.

Kaynak: The Wall Street Journal

25) Kurtarma pakeleri daha büyük olmalıydı

Ekonomiyi yeterince sefalet ve aksaklıkla vurun, döviz kurunu yok edin, ne olur Allah bilir. Sorunlarınızı küçük bir hareketle kurtulacak gibi değil de daha büyük bir kaynak gerekecekmiş gibi düşünmelisiniz.

Kaynak: University of Michigan discussion

26) Zenginlik geri verilmelidir

Bizim gibi çok zengin olanların geri vermek gibi bir sorumluluğu vardır. Benim gibi yaşarken vermek ya da Warren gibi öldükten sonra vermek kişiye kalmış.

Kaynak: Poor Charlie’s Almanack: The Wit and Wisdom of Charlie T. Munger

27) Türev araçların ve hisselerin hızlı trade’i hakkında

Masumların mezbahada katledilmesi gibi. Neredeyse Las Vegas kumarbazlarını bile masum gösterecek kadar…

Kaynak: The Wall Street Journal

28) Wall Street Hakkında

Wall Street’te çok fazla zenginlik ve politik güç var.

Kaynak: Forbes

29) Kapanış tavsiyesi ise

Sonunda, Hacının İlerleyişi kitabındaki gerçeğin peşindeki yaşlı cesur adam gibiyim.  “Kılıcımı onu kullanabilen kişilere bırakıyorum”

Kaynak: USC Hukuk Başlangıç Konuşması 2007 Mayıs

Saygılar.

9 Yorum

  1. Tutumlu demiş ki:

    Tek siz çevirmişsiniz elinize sağlık.Çok bilgili ve ahlaklı bir insan olduğu belli.94 yıllık dev tecrübe vay be… Bu yaşta bir arkadaşım olsaydı keşke amma hayat dersi dinlerdim.Her zengin gibi Uzun yaşamayı önceden planlamış olmalı neler yaptı acaba ? Çok okuyanlar uzun yaşıyor genelde ama…

    Haziran 2, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Tutumlu,

      Uzun yaşamak konusunda kendisinin br çok sözü var. Ama bu seneki toplantıda löpür löpür kolaları içiyordu:) Anlamadım.

      Bileşik getiriden uzun süre faydalanmak için uzun yaşamak lazım diyor kendisi. Bunun için de kendine çok iyi bakıyor:)

      Saygılar.

      Haziran 2, 2018
    • Tutumlu demiş ki:

      Waren ile birlikte bana o abur cubur tüketme olayları sanki reklam amaçlı gibi geliyor 🙂 Milyon dolarlık cola bilmem ne hisseleri var sonuçta onların işine yarıyor 🙂 Ben aileden genetik olarak şanslıyım da yediğime içtiğime de dikkat ediyorum bu ihtiyarların bildiği bişey olmalı muhakkak 😀 Rockefeller,george soros adamkar ölmüyor bi türlü 😀 100 yaşında mefta oluyorlar.Bu rockefeller ailesinin uzun yaşama takıntısı var zaten gücü ve malı çok seviyorlar sonuçta.

      Haziran 2, 2018

Yorumunuzu Ekleyin