Uzun Vadeli Yatırımda Hisse Alımını Zamana Yaymanın Faydası

Yatırım yapıyorum, şu anlık gayrimenkul alacak kadar paramız olmadığı için temettüsü büyüyen hisseleri bulmaya çalışıyorum. (Bu dolarla ne borsası onu da bilmiyorum ama) Bunlarla tasarruf ederek emekli olmayı düşlüyorum.

Gelir olarak sadece maaşım var, bir de temettü hisselerimden gelen temettülerim. O da zaten Türkiye’de yıldan yıla. Maaşımı aylık aldığım için hisselerimi de tasarruf edebildiğim ölçüde yine aydan aya alıyorum. Bu yöntemin şaşırtıcı bazı faydaları var. Şimdi bunu örneklerle açıklamaya çalışacağım.

Bir arı misali kovanımı dolduruyorum. Öyle bol bol bal yapamayız hemen. Her seferinde bir petek. Azar azar.

Diyelim ki hangi hisseyi alacağıma karar verdim. Kriterlerime göre değerlendirdim. Temettü verimine, nakit temettü dağıtma oranına baktım. Faaliyet raporunu inceledim, karlılığına da baktım. Sıra alım yapmaya geldi peki ne zaman?

Başlamadan önce şunu belirtmek isterim. Hisse fiyatları her zaman dalgalanıyor. Çünkü hisseler insan psikolojisine bağlı ve insan psikolojisinin de maşallahı var. Bir günü bir gününü tutmuyor. Kimi zaman korkular uç noktada, kimi zamanda coşkular uç noktada yaşanıyor. Haliyle bu hisse fiyatlarına da yansıyor.

Sonuçta bir ortalama fiyat oluşuyor. Ortalama fiyat da tek makul yol olarak karşıma çıkıyor. Peki nasıl? Alımları zamana yaymanın ne faydası olabilir ki?

Hisse Alımını Zamana Yayarak Ortalama Bir Maliyet Oluşturmak

Şimdi bu işin matematiğini basit bir mantıkla anlatayım.

Alım Tutarı (TL)Hisse Fiyatı (TL)Alınan Hisse Adedi
1. Alım10000101000
2. Alım1000052000
3. Alım1000020500
Toplam300003500
Hissenin Ortalama Fiyatı11,67
Benim Aldığım Ortalama Fiyat8,57

Görüldüğü gibi;  teorik olarak 10, 5, 20 TL’den 3 eşit taksitte 10 bin TL’lik alım yapmış oldum. Bunun sonunda 30 liralık hisse aldım.

Hissenin fiyatına bakacak olursam basit ortalama hisse senedi fiyatının 11,67 TL olması gerekiyordu.

Fakat benim aldığım ortalama maliyet 8,58 TL olmuş oldu. Çünkü, düşük fiyattan çok daha fazla senet alabildim. Bunun sonunda da ortalama maliyetim çok daha aşağılarda olmuş oldu.

Buna ortalama maliyet oluşturmak deniyor. Ama bunu lütfen zararda olunca maliyet düşürmek anlamına gelen “paçal yapmak” ile karıştırmayın. Onu da başka zaman anlatırım.

Sonuç

Aslında mecburen yaptığım hisse alımını zamana yaymanın doğası gereği, sürekli dalgalanan piyasada ortalama maliyet oluşturmada aslında bana yardım ediyor. Düşük fiyatlardan çok daha fazla hisse aldığım için ortalama maliyetim, ortalama fiyattan daha fazla düşmüş oldu.

Zaten hissenin ne zaman en tepede ve ne zaman en dipte olduğunu bilemiyorum.

O zaman tasarruf edip ufak ufak biriktirmeye devam…

Siz alım yaparken bu yolu mu kullanıyorsunuz? Hisse alımınızı zamana mı yayarsınız yoksa toplu mu almayı tercih ediyorsunuz?

Saygılar.

İlk Yorumu Siz Yapın

Yorumunuzu Ekleyin