Elli Yıl Boyunca Temettü Arttıran Hisseler – Dividend Kings

Herkese Selamlar!

Temettüsünü en az 50 elli yıl boyunca arttırmış olan Amerikan şirketlerinden oluşan Dividend Kings (Temettünün Krallarını) incelemesi yapacağım.

Ama önce etrafta ne oluyor ona bakalım. Trump’ın başkan seçilmesiyle karışan finansal piyasalar, doların yeni rekorlar kırması, borsanın tökezlemesi… Çok çılgın bir hafta geçiriyoruz, herkesin beyni yandı. Üst üste gelen bu gelişmeler moralleri biraz bozdu ve karamsarlık yarattı.

Bu karışık ortamda istikrarlı bir şekilde temettü portföyü oluşturarak erken emekli olma hedefimin peşinden koşuyorum. Belli bir varlığım var ve alım için araştırmalarım devam ediyor. Bu yolculuk uzun dönemli ve çok araştırma gerektiriyor. Düşe kalka inşallah bunu öğreneceğim ve sizlerde bu yolculuğuma tanık olacaksınız.

Temettüsü Büyüyen Hisse Yatırımcılığı

Ülkemize şu an çok uzak olan Temettü Büyüme Yatırım Modeli’nin (Dividend Growth Investment) dünyada çok yaygın olduğu ve birçok kişi tarafından uygulandığından bahsetmiştim. Bunun için ne gerekiyordu? Temettüsünü her geçen yıl arttıran şirketler… Sürdürülebilir bir iş modeli, güçlü bir şirket ve hissedarlarını düşünen bir yönetim. Dünyada bunun için endeksler oluşturulduğundan bahsetmiştim ve bunlardan biri de temettüsünü 25 yıl boyunca arttıran Dividend Aristocrats (Temettü Asilzadeleri) idi. Tercihen temettü artışının enflasyonun üstünde olmasını umuyorum.

Şimdi Temettü Asilzadeleri’ni bir adım ileriye götüren Temettü Kralları’ndan söz edeceğim. İşte karşınızda verdiği temettüyü 50 yıl boyunca ard arda arttırmış olan Temettü Kralları:

Şimdi bu şirketlerin listesini verelim ve BIST şirketlerinin de bu şirketleri örnek almasını umalım. Bizde hala temettü gerekli mi gereksiz mi diye tartışmalar sürüyor ve ben bunu ok acı buluyorum. Bu şirketlerin bizde olmamasının sebebinin de maalesef vizyonsuzluk ve sermaye piyasalarının çok gelişmemiş olmasına bağlıyorum.

Bu kadar sitemden sonra işte karşınızda Temettü Kralları:

Hisse adıKodu
American States WaterAWR
Cincinnati FinancialCINF
Colgate-PalmoliveCL
Dover CorporationDOV
Emerson ElectricEMR
Farmers & Merchants BancorpFMCB
Genuine Parts CompanyGPC
Hormel FoodsHRL
Johnson &JohnsonJNJ
Cola-ColaKO
Lancaster ColonyLANC
Lowe’sLOW
3MMMM
NordsonNDSN
Norhwest Natural GasNWN
Parker-HannifinPH
Procter & GamblePG
VectrenVVC

Temettü Krallarına ulaşmak için burayı kullanın. 

Temettüsünü 50 yıl boyunca sürekli arttırmış tam 18 şirket var ve bunların çoğu 100 yıllık maziye sahip.

Şu anda bunları ayrıntılı inceleyemeyeceğim çünkü bunları almak için yeterli sermayem yok. Portföyümü biliyorsunuz… Ama bunların olduğunu bilmek ve temettü büyüme yatırımı sayesinde emekli olunabileceğini kanıtlaması açısından bence çok önemli bir motivasyon kaynağı.

Sonraki yazıda görüşmek üzere ve tabiki;

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler sadece kendi yolculuğunu anlatma çabasıdır.

Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net

9 Yorum

  1. […] Kralları üst üste 50 yıl boyunca verdiği temettüyü arttıran şirketlere deniyor. Listeye buradan ulaşabilirsiniz.  Şimdi onlara bir şirket daha eklendi. Bu da California Water Services Company. Tam 72 yıldır […]

    Temmuz 7, 2017
    Yanıtla
  2. Onur Kaya demiş ki:

    Yiğit Bey merhaba,

    Daha önce yurt dışından hisse senedi alımı ile ilgili bir yazı paylaştınız mı bilmiyorum ama, madem bizim şirketlerimiz temettü büyümesine yeterince önem vermiyor, yatırımcısını gelişmiş sermaye piyasalarındaki kadar sevindirmiyor biz neden hala BIST’ten şirket didikliyoruz?

    Küresel sistemin kapitalizm öncesi aşamalarından en belirgin farkı sermaye hareketlerinin serbestliğidir. Bu kapsamda özellikle Ekonominin Süper Liginde bulunan ülkelerden (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada,İtalya) hisse senedi almayı hiç düşündünüz mü? Konuyla ilgili bilgi ve fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim. )

    Aralık 14, 2017
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.