Mart 2024 Sonunda Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Yatırım yapmaya ve bunu kaydetmeye Şubat 2017’de başlamışım ve aradan tam 86 ay geçmiş. Zaman ne kadar da çabuk geçiyor.

Portföy dolar bazlı zirvesini Eylül 2023 sonunda görmüş. Şu anda o tutardan %8 aşağıdayım. Çektiğim tutarları da katarsam herhalde başabaşa denk gelir.

TL bazlı olarak ise geçen ay zirveyi görmüşüm, bu ay %1 civarında aşağıdayım. Geçen ay çektiğim tutarı hesaba katarsam o da başabaştır. Yani şu an portföyde heyacan verici bir şey yok.

Seçimden sonra olacakları merakla bekliyorum.

Hadi portföy durumuna başlayalım.

Piyasalarda Son Durum

Dolar 32,40 TL’den ayı kapattı.

Gram altın 2330 TL’ye yükseldi.

Pound 40 TL’nin üzerine çıktı. Euro ise 35 TL’yi aştı.

Bütün bu olup bitenler ışığında seçimi bugün tamamladık ve artık önümüzde uzun bir süre seçimsiz dönem olacak.

Politika yapıcılar TL’nin değerleneceğini her fırsatta dile getiriyorlar. TL’nin aşırı değer kaybetmesinin ihracatçıya bir faydasının olmadığı, verimlilik yatırımlarını düşürdüğü ve ayakta kalmaması gereken şirketlerin ayakta kalmasına sebep olarak yaratıcı yıkımı engellediğini biliyoruz artık.

Öte yandan döviz bürolarının ve kuyumcuların yoğunluğuna bakılırsa, herkes buna inanmış değil. Ne olacağını ilerleyen aylarda hep birlikte göreceğiz.

Rusya-Ukrayna savaşı tüm hızı ile devam ediyor. Buna rağmen doğalgaz fiyatları geçen sene gördüğü seviyeleri bir daha görmedi. Dutch TTF 27 dolar civarında geziniyor. Geçen sene bu zamanlar 48 dolarlar civarındaydı. Bunun enerji ithalatımızı azaltıcı etkisi var. Öte yandan rafineri maliyetlerini azalttığı için rafineri marjlarını da aşağı çekiyor.

Öte yandan savaş beni her zaman korkutmuştur çünkü devam etmesi demek daha kötü olasılıkların ve sıçramanın her zaman masada olması demektir. Öyle bir durumda ne olur hiç kestiremiyorum. Olasılıkların ucu açık olur ama felaket tellallığı yapmaya gerek yok.

Mart 2024 Sonunda Hisse Senedi Varlığı

Hisse senedi dağılımını vermeden önce eskiden rakibimiz olmayan Para Piyasası Fonlarının ve mevduatın artık ciddi bir rakibimiz olduğunu belirtmek isterim. %60 üstü günlük bileşik faiz veriyorlar. 2024 yılı beklenen enflasyonuna göre iyi bir oran.

İşler ekonomi yönetiminin istediği gibi giderse faiz bu sene sonunda düşmeye başlayacak. Fakat enflasyon hedeflerine baktığımızda, her şey olumlu yönde ilerlediğinde bile en az iki sene görece yüksek faiz içeren bir ortamda yatırım yapmaya devam edeceğiz.

Ek olarak yabancı yatırımcının hisse senedi fiyatlarını yükselteceği beklentisi de bence çok gerçekçi değil. İtiraf etmek gerekirse faiz artışının sonuna geldiğimizde ve yabancı yatırımcı beklediğimizde her şeyin çok daha hızlı olacağını düşünmüştüm. Fakat bütün süreç olması gerektiği gibi yavaş ilerliyor.

Ekim sonrası yediğim darbenin de sebebi bu oldu. Yabancı yatırımcı gelse bile körlemesine gelmeyecektir ve kâr amacı güdecektir (endeks fonları hariç). Bu yüzden seçici ve dikkatli olmakta fayda var. Faizler artık %8-10 değil.

Öte yandan her şey kötü değil. Şubat ayı ihracatı %13,6 artarken ithalat %9,2 azaldı ve cari açık bir önceki yılın aynı ayına göre %44,2 azalarak 6 milyar 771 milyon dolara geriledi.

İyi bir turizm sezonu bekleniyor.

Seçimden sonra halkın döviz ve altın talebindeki azalma MB’nin elini rahatlatacaktır. Fakat insanları TL’nin bir yatırım aracı olduğuna tekrar inandırmak kolay olmayacaktır. Yüksek enflasyon döneminde cezalandırılanlar bunu hafızalarının en ince kıvrımına kadar kaydederler. Güvenin tekrar inşası ise oldukça zordur.

Neyse, biz konumuzdan uzaklaşmayalım ve hisse senedi varlığına geçelim.

Daha önceki aylarda %105 oranında hisse senedi taşıyordum. Bunu son değişikliklerle 80’lere indirdim. Hisse kredilerini ise kapattım ve kredi kullanmıyorum. Yakın vadede ise faizler bu kadar yüksekken tekrar değişken faizli hisse kredisi kullanmak istemiyorum.

Gelelim portföye:

LTB Hisse Senedi Varlığı

ALARK ağırlığı yükselişten ötürü kendi kendine arttı. İki ayda %7-8 kadar bir satış yaptım ve düşüşte aldığım fazlalıklarımı geri verdim.

Merakla bilançoyu bekliyorum. Enflasyon muhasebesinden öngöremediğim bir gol yemezsek, kısa vadede hisse satışı dışında bir sorun göremiyorum. Yatırımlar olumlu seyrinde devam ediyor. Şirketin kâr tahminleri 2023 ve 2024 için çok olumlu. Borçsuz olarak yatırımlarını sürdürüyor. Seralar tam gaz kurulmaya devam ediyor. Şirket ve toprak alımları yapılıyor. Hisse senedi pozisyonlarını büyütüyorlar. Termik santral çalışıyor (rutin bakımları saymazsak). Kısacası benim için değişiklik yapacak bir durum yok.

Tabii ki bu temel gelişmelere rağmen fiyat hakkında bir şey diyemiyorum. Kârda azalma yokken hatta artış hızla sürerken fiyatın ortak satışı ve çeşitli nedenler ile 80’lerden 50’lere sonra da 130’lardan 85’lere düştüğünü gördük. Bunlar yatırımlar ve üretim devam ederken ve işler yolundayken oldu. Bu yüzden kısa vadede ne olacağı belli olmaz. Uzun vadede yatırımlar devam ettikçe benim açımdan değişen bir şey olmayacak.

Tabii ki bu işlem portföyü olduğu için ortaya çıkan diğer fırsatları da değerlendirmekten kaçınmam. Sonuçta yatırım görecelilik işidir.

İkinci ve üçüncü pozisyonların EKGYO ve TUPRS. EKGYO seçimden bağımsız olarak ucuz. Yapılacak kentsel dönüşümden fayda sağlayacaktır. Net aktif değerine göre gelecek bilanço sonrası iskontosunu arttıracak.

TUPRS ise şimdilik dünyadaki bütün krizlerden olumlu etkilendi. Fakat bana göre artık piyasa değerini baz aldığımızda ucuz değil. Hatta geçen sene yukarı attığı iğneyi saymazsak dolar bazlı zirvelerde diyebiliriz. Fakat şirket artık eski şirket değil. Net nakitte ve finansal olarak eli daha güçlü.

FROTO araç pazarındaki düşüş beklentilerine rağmen yükselişini sürdürdü ve düşüşte çok sağlam durdu. İngiltere ticari araş pazarı hızlı büyürken hissede aşırı düşüş beklentilerini anlamlandıramamıştım. Bu yüzden de portföye eklemiştim ve pozisyon arttırmıştım.

TTKOM’da ise ufak ufak giriş yapmaya başladım. 2024 yılındaki ciro artışlarını ve olası haber akışlarını takip edeceğim. Çok fazla pozisyon arttırmayı düşünmüyorum.

Öte yandan havacılıktan çıkmama rağmen bir gözüm orada. İzlemeye devam ediyorum. Fırsat görürsem değerlendireceğim. Artık havacılıktaki rekabet ortamının arttığı bir yıla girdik. Bu yüzden iyi yerden almak çok önem arz edecek.

Son olarak da klasik grafiğimizi koyalım.

LTB Dolar TL Grafiği

Mart 2024 Sonunda Temettü ve Finansal Özgürlük Portföyü Durumu

Son olarak da uzun vadede sadece alım yaptığım ve zorunlu haller dışında değişikliğe gitmediğim temettü ve büyüme portföyümün son durumunu vereyim.

Bu ay finansal özgürlük portföyüne 13.000 TL’lik ekleme yapmışım.

Hisse senetlerinden alacağım temettüler, temettü artışları ve yeni eklemelerle birlikte yıllık 6.272 TL’ye ulaşmış durumda.

Ayrıca daha önceki yazılarda da bahsettiğim gibi yavaş yavaş ALTINs1 olarak Acil Durum Fonu da oluşturmaya başladım.

Olası bir sıkıntılı durumla karşılaştığımda -işten ayrılma, hastalık, acil ödemede- kullanmak için en az 3 aylık maaşım kadar bir acil durum fonu oluşturmak hedefindeyim. Ne zamandır ertelediğim bir şeyi nihayet ufak da olsa başlatmış bulunuyorum.

Hiç satmamak üzere aldığım diğer hisse senetlerinde ise iki tane değişikliğe gittim. Bunlardandan ilk olarak döngüsel ve sadece yurtiçi odaklı olduğu için EREGL’yi bu portföyden çıkardım. Buradan gelen tutarı diğer hisse senetlerine paylaştırdım. Bu hamle ile hisse sayımı dokuza düşürmüş oldum. Bu arada EREGL’yi her zaman işlem portföyüne ekleyebilirim. Döngülerden faydalanmak bu tür şirketlerde iyi kârlar elde etmemize sebep olabilir. Sadece zamanı aşağı yukarı ayarlayabilmek gerekecek.

İkinci olarak da ALGYO’yu RYGYO ile değiştirdim. Bunu yapma sebebim de zaten bu portföyde ALARK taşımam ve ALGYO’nun çoğunluğunun da ALARK’ta olmasıydı. Nasıl olsa ALARK taşıdığım zaman ALGYO da taşımış olacağım. Bu yüzden aynı iki hisseyi kısıtlı alanda taşımama gerek yok.

Neden RYGYO derseniz de burada karar vermemde çeşitli nedenler var. İlki iş modelinin büyümeye yatkın olması. Arsa alıyorlar, depo yapıyorlar ve kurumsal firmalara uzun dönemli kontratlarla kiralıyorlar. Takip ettiğim kadarı ile bu sene iki tane daha arsa alındı ve bunlara da depo yapılacak. Hem de şirketin kitaları enflasyon ile artmaya devam edecek. İkinci nedenim de Monash Pabrai’nin yönettiği fonların şirkette büyük pozisyona sahip olması ve bunun kurumsallığı arttırması.

Daha bir günlük özgürlüğüm için gerekli tutara enflasyon ayarlaması yapmadığım için şimdilik burasını atlayacağım.

Sene sonu 75.000 TL’lik temettü hedefine ulaşmak için daha çok fırın ekmek yemem lazım. Yaklaşmak için bile çok fazla kaynak aktarmam gerekecek.

Son olarak, halka arz gelirleriyle RYGYO almaya da devam ediyorum. O hesapta da 7.154 tane RYGYO oldu. Biraz oyun gibi her halka arza 1.000 TL’lik katılıp hisseden elde ettiğim kârı da içine kattıktan sonra hisse alıyorum. Ufak ufak birikiyor.

Şimdilik benden bu kadar. Sizin için Mart 2024 nasıl geçti? Hedeflerinize ulaşabildiniz mi? Bu üç ayı nasıl değerlendirdiniz? Biraz da sizden dinleyelim.

Saygılar.

6 Yorum

  1. Mehmet demiş ki:

    Merhabalar Yiğit Bey,

    Umarım portföylerimiz istediğimiz sevilerde olur. Bu gibi yatay zamanlarda portföyümü düzenleyip elden geçiresim geliyor onda da aklımda tek soru işareti olan hisse senedi EREGL. Diğerlerinden şimdiye kadar beni bu denli düşündürmedi. Bedelsiz ve temettü vermesi bu sene için iyimser olarak görünse de hatta yatırımları ve faaliyetleri nispeten daha kabul gören seviyelerde olsa da, bir şeyler eksik gibi geliyor. Kendi isteklerime ulaşmak için bende sizin gibi acil durum fonu oluşturmaya çalışıyorum ama aslında acil durum değil de araba fonu diyebilirim :). Mevcuttaki aracım eskiyor, sonrasında hem satarken çok zarar etmemek hem de alabileceğim araçlarla makasın açılmaması için, her ay düzenli olarak araba fonumdan fon alıp devam edeceğim. Muhtemelen ben arayı kapantana kadar uzunca bir süre geçecek ama denemeye değer. Buna da kendimce bir yatırım diyorum ama kendimi kandırıyormuşum hissini de atamıyorum içimden. Gün geçtikte kendimi mecbur hissettiğim şekilde yatırıma devam ediyorum yani tasarruf edip biriktiriyorum. Gelecek hepimize güzel gelsin.

    Nisan 1, 2024
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhabalar Mehmet Bey,

      Aslında karşıt mantık ile bakarsak EREGL görebileceği bütün kötü durumları gördü. Fiyatı da 5 milyar dolara düştü.

      Türkiye sanayi ülkesi olmaktan vazgeçmeyecekse ve üretim de devam edecekse onun da zamanı gelecektir.

      Ben sadece uzun vadeli temettü ve büyüme portföyünden çıkardım. İşlem portföyüne uygun fırsat bulursam ve döngüyü yakalayabilirsem ileride her zaman ekleyebilirim.

      Tasarruf etmeye, yeni gelir kaynakları yaratmaya devam edin. Elbet karşılığını alırsınız.

      Saygılar.

      Nisan 8, 2024
  2. Ahmit demiş ki:

    reysas ile reysasgyo arasinda, reysas secmemenize ne sebep oldu, gurunun portfoyu disinda acaba?
    saygilar

    Nisan 2, 2024
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhabalar, bir GYO seçmem gerekiyordu. ALGYO’yu ALARK var diye çıkardım. Yerine bir şey koymam gerekiyordu. İş modelini sevdiğim ve Pabrai’nin portföyünde olduğu için RYGYO’yu seçtim. RYSAS’ı hiç takip etmediğim için de bir fikrim yok açıkçası.

      Nisan 8, 2024
  3. mehmet seçkin çelik demiş ki:

    Hocam selamlar, sanırım artık LTB grafiğini logaritmik vermenin zamanı gelimiş 🙂

    Nisan 2, 2024
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhabalar, biraz daha gidelim böyle:)

      Nisan 8, 2024

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.