Warren Buffett’ın Charlie Munger’ın Ölümünün Ardından Yazdığı Mektup

Herkese selamlar.

Berkshire Hathaway’in Başkan Yardımcısı Charlie Munger 28 Kasım 2023’te, 99 yaşında vefat etti.

Çok iyi bir yatırımcı olmasının yanında aynı zamanda büyük zorluklara göğüs germiş (bir çocuğunu lösemiden kaybetmiş, tek gözü görmeyen) modern dünyanın sayılı düşünürlerinden biriydi. Kendisinden öğrenilecek çok şey var.

Warren Buffett, arkadaşının vefatının ardından Berkshire Hathaway’in 2023 mektubuna ona hitaben yazdığı bir mektupla başladı.

Şimdi bu mektubun çevirisini sizlerle paylaşacağım. Warren Buffett’ın Hissedarlara 2023 yılı için yazdığı mektup da sonraki haftalarda gelecek.

Ardında bize bıraktığın güzel şeyler için çok teşekkürler Charlie Munger.

Hadi başlayalım.

Charlie Munger – Berkshire Hathaway’in Mimarı

Charlie Munger 28 Kasım 2023’te 100. yaş gününden 33 gün önce vefat etti.

Omaha’da doğup büyümesine rağmen, hayatının %80’inde başka yerde yaşadı. Dolayısıyla onunla, 1959’da Charlie 35 yaşındayken tanışabildim. 1962’de para yöneticiliği yapmaya karar verdi.

Üç sene sonra -haklı olarak- bana Berkshire Hathaway’in çoğunluğunu almanın aptalca bir karar olduğunu söyledi. Fakat, kendinden emin bir şekilde, bu hamleyi nasıl olsa yaptığım için, bana hatamı nasıl düzelteceğimi anlatacağını söyledi.

Bu arada, Charlie ve ailesinin, parasını Berkshire Hathaway’i almak için kullandığım ve yönettiğim küçük ortaklıkta bir kuruş yatırımı olmadığını da aklınızda bulundurun. Dahası, ikimiz de Charlie’nin hiçbir zaman Berkshire hissesi sahibi olacağını düşünmüyorduk.

Yine de Charlie 1965’te bana şöyle bir tavsiyede bulundu: “Warren, bir daha Berkshire gibi bir şirket almayı kesinlikle aklından geçirme. Fakat maden aldın, yanına adil fiyata alınmış olağanüstü şirketleri ekle. Başka bir değişle, kahramanın Ben Graham’dan öğrendiğin her şeyi unut. Onun yöntemi işe yarar fakat sadece küçük ölçekte uygulandığı zaman.” Benim için ne kadar zor olsa da, bu tavsiyesine uydum.

Yıllar sonra, Charlie Bekshire’ı yönetiminde benim ortağım oldu, eski alışkanlıklarım su yüzüne çıktığında tekrar tekrar beni aklıselime döndürdü. Ölümüne kadar bu görevini yerine getirdi ve bize çok önceden yatırım yapanlarla birlikte, Charlie ve benim hayal edebileceğimizden çok daha iyi yerlere geldik.

Gerçekte, günümüz Berkshire’ının “mimarı” Charlie’dir. Ben ise, vizyonunu günbegün hayata geçirmek için “müteahhitlik” görevini yürüttüm.

Charlie hiçbir zaman yaratıcı rolünün yanında getireceği övgüleri almaya çalışmadı. Aksine, övgüleri ve metihleri benim toplamama izin verdi. Benimle olan ilişkisi büyük ağabey ve sevgi dolu bir baba gibiydi. Haklı olduğunu bildiği zaman bile dizginleri bana bıraktı ve hata yaptığım zaman asla –asla-hatamı yüzüme vurmadı.

Günümüz dünyasında, muhteşem yapılar mimarları ile hatırlanır, ona çimentoyu döken ya da camları yerleştirenler er ya da geç unutulur. Berkshire muhteşem bir şirket haline geldi. Uzun süredir inşaa ekibinden sorumlu olsam da, Charlie sonsuza kadar mimar olarak hatırlanmalıdır.

Mektubumuz bu kadardı. Çevirirken çok üzüldüm.

Yolun açık olsun Charlie Munger.

İlk Yorumu Siz Yapın

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.