Acil Durum Fonu Nedir? Oluşturmalı mıyım?

Herkese selamlar! Bu yazıda önce acil durum fonu nedir ne değildir onu irdeleyeceğim. Sonrasında da bir tane oluşturmam gerekip gerekmediğine kadar vereceğim.

Basitçe acil durum fonu: Herhangi bir zor durumda (işten atılma, ağır hastalık gibi) kişilerin kendilerini idare edebilecekleri bir parayı kredi kartları ya da kredilere bel bağlamamak için kenarda bulundurmaları demek.

Acil durum fonu sayesinde kredi kartına borçlanmak zorunda kalmadan ve gelecekteki finansal yapımızı bozmadan kısa dönemdeki çok önemli ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz.

Şimdi bunu her yönüyle ayrıntılı olarak inceleyelim…

ID-100596010
Acil Durum Fonu Nedir? Oluşturmalı mıyım?

Acil Durum Fonu Nedir?

Bu fonun amacı, herhangi bir kişisel ya da genel kriz anında; kredilere, kredi kartlarına, meraklı komşulara, cimri akrabalara bel bağlamamak, onlardan borç para istememek için kenara para koyulmasıdır. El altında hemen ulaşılabilecek bir paranın bulunmasıdır. Acil durum fonunun gerekli olduğu durumlar;

  • İşten çıkarılma,
  • Evde veya arabada oluşacak öngörülemeyen hasarlar,
  • Beklenmedik sağlık sorunları ve diş problemleri,
  • Hayatın bize getirdiği her türlü belâ ya da,
  • Leyleklerin getirdiği bir sürpriz de olabilir :).

Acil Durum Fonu Neleri Kapsamalı?

Acil durum fonu deyince aklımıza maaşımız gelmemeli. İşsizlik gibi acil durumlarda lükse kaçan harcamalarımızı düşürebiliriz. Acil durum fonunun kapsaması gereken giderler aşağıdakiler olmalı:

  • Ev Giderleri,
  • Yemek,
  • Faturalar,
  • Borçlar,
  • Kişisel harcamalar,
  • Ulaşım,
  • Sağlık giderleri.

Acil durum Fonu’nun dışında tutulması gereken giderler:

  • Eğlence,
  • Dışarıda yenen yemekler,
  • Maldivlerde tatil,
  • Alışveriş krizleri gibi harcamalardır.

Acil Durum Fonunda Ne Kadar Para Bulundurulmalı?

Acil durum fonlarını ikiye ayıralım.

  1. Hiç bir aracıyı (banka vs) araya sokmadan hemen elinizin altında bulunan para… Buna cüzdanınızda tuttuğunuz para da diyebilirsiniz. Ben bunu önemsiyorum çünkü, her şeyin dijitalleştiği bu ortamda neredeyse hiç nakit taşımamaya başlamıştım. Her yerde bankamatik var, neredeyse her köşede kredi kartı ya da banka kartı kullanılılabiliyor diye hiç nakit tutmuyordum. Fakat artık ne olur ne olmaz diye cüzdanımın bir köşesinde 200-300 lira bulunduruyorum. İhtiyacım olsa da olmasada.
  2. Daha uzun dönemli bir acil durum fonu: Bu da acil durumlarda bir hastalık, işten çıkma gibi durumlarda bizi aylarca idare edecek bir paranın kenarda tutulmasıdır. Bu oran kişiden kişiye, uzmandan uzmana değişiyor. Ama genel kanı en az üç aylık temel gider kadar paranın kenarda tutulması üzerine. Yani 2.000 TL temel gideri olan bir aile herhangi bir istenmeyen durum için kenarda en az 6.000 TL para bulundurmalı. “Kardeşim benim kredi kartım var, ek hesabım var, bankada sınırsız limitim, hacı babam var” diyebilirsiniz. Ama bu fon en kötüyü düşünerek hazırlanmalı. Ana amaç finansal hedeflerinizin baltalanmaması.

Acil Durum Fonunda Ne Zaman Daha Fazla Para Bulunmalı?

Memurlar gibi sabit geliri olanlar acil durum fonuna ihtiyaç duymayacağını düşünebilir. Onlar da acil durum fonu tutmalı, her an başımıza bir şey gelebilir.

Sabit bir geliri olmayanların ya da iş garantisi olmayanların kenarda daha fazla para tutması gerekiyor. Şimdi daha büyük bir fonun nerelerde bize yardım edebileceğine bakalım:

  • Resesyon ve kriz zamanlarında,
  • Eğer işten çıkarılma olasılığımız yüksek bir işte çalışıyorsak,
  • İstikrarlı bir gelirimiz yoksa (Esnafsak ya da gündelik işlerde çalışıyorsak),
  • Temettü Emeklisiysek (gelirimiz temettüye odaklı ve ani bir temettü düşüşünde hisse satmadan o seneyi geçirmemiz gerekebilir).

Acil Durum Fonunun Faydası Nedir?

Kenarda acil durum fonu bulundurmanın bazı faydaları var. Şimdi bunlara bakalım:

1) Stresi Azaltır

Beklenmedik acil durumlar en büyük stres kaynaklarımızdan biridir.  Acil durum fonu beklenmeyen durumlarda bize güven verir. Hareket alanı sağlar ve zaman kazandırır. Kenarda parası olunca insanın stresi de dolayısıyla daha az olur.

2)  Dürtüyle Para Harcamanızı Engeller

Para göz önünde olursa harcamak daha kolay oluyor. Kenarda on bin papelim olsa harcayacak yer bulurum. Hiç sorun olmaz yani 🙂 Ama bunu acil durumlarda harcamak üzere! kenarda tutarsam onu abuk subuk yerlerde harcamam. Gözümden uzak tutmam lazım.

3) Bizi Kötü Finansal Kararlar Almaktan Korur

Kötü finansal kararlar derken bankadan kredi çekmek, daha kötüsü kredi kartından para çekmek, en kötüsü de akrabalardan para istemeyi kastediyorum. Bunların faizi, komisyonu ve dedikodusu çok yüksek olabilir. Ayrıca resesyon zamanlarında düşük fiyattan hisselerimizi de satmak zorunda kalmayız!

Acil Durum Fonumu Hangi Yatırım Aracında Değerlendirmeliyim?

Adı üstünde acil durum fonu, hemen erişilebilecek bir yerde olmalı. Bunun için de önerilen yer günlük ya da aylık faiz veren yerler veya likit fonlar. Türkiye şartlarında acil durum fonunun insanın elinin altında olması da istenebilir. Döviz, TL ya da altın olarak. Seçenek size kalmış. Ya da günlük ya da aylık mevduat hesabında da tutulabilir.

Acil Durum Fonu Oluşturmadan Önce Borçlar Temizlenmeli…

Krediniz varken, kredi kartlarınızın borcu boyunuzu aşmışken, ek hesaptan para çekerken, kredi yurtlar kurumuna (üniversiteye giderken tatlı tatlı yediğiniz) kredi borçlarını öderken acil durum fonu oluşturmamak gerekiyor. Çünkü bu borçların faizleri çok büyük ihtimalle bu acil durum fonunun getirisini aşacak.

Erken emekli olmak için yola çıkan insanların ilk hedefi zaten yatırım yapmadan önce borçlarını temizlemek ve (mortgage hariç) bir daha borçlanmamak.

Borçlardan Sonra Nasıl Para Biriktireceğim?

Öyle hemen kenara çok çok para aktarmamıza gerek yok. Borçları temizledikten sonra ayda 100 TL bu fona aktarabilirsek yılda 1.200 TL eder ve 6.000 TL’lik bir fonu enflasyondan ve fonun getirisinden bağımsız olarak 5 senede oluşturabiliriz.

Toparlarsam

Size kısaca acil durum fonunun ne olduğunu tüm yönleriyle anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Ben de bir tane oluşturmak istiyorum fakat önce borçlarımı sıfırlamam lazım. Ondan sonra yavaş yavaş bir tane oluşturabilirim.

Sizin acil durum fonunuz var mı? Bu parayı hangi yatırım aracında tutuyorsunuz? En önemlisi buna gerek duyuyor musunuz? 

Saygılar.

Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net

5 Yorum

  1. […] Acil Durum Fonu hakkında daha önce yazdığım bir yazı vardı. Ama itiraf etmek gerekirse benim için de bu fon fikri çok havada kalıyordu. Neden altı aylık maaşımı acil durumlar için kenarda tutmalıydım? Kredi kartından çektiriversem yetmez miydi? Durumu atlatamaz mıyım diye düşünüyordum. […]

    Nisan 1, 2020
    Yanıtla
  2. […] Acil durum fonu oluşturmak: Kaç ay olduğu size kalmış ama makul olan 6 aylık bir parayı mevduatta, dövizde ya da altında tutmak. Maksat değerini kaybetmeyen ve kolay nakde döndürülebilecek bir parayı kenarda tutmak. Bu para sizi kısa süreli gelir kayıplarına karşı koruyabilir.Emeklilikte olası bir yol kazasında kaybolan gelir tekrar yerine gelene kadar nefes aldırabilir. […]

    Eylül 19, 2021
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin