Aralık 2023 Sonunda Portföy Durumu ve Yıllık Değerlendirme

Herkese selamlar.

Zor bir yılı geride bıraktık diye yazıya başlayacaktım fakat fark ettim ki bundan önce yazdığım yıl sonu yazılarında da hep böyle başlamışım.

Hisse senedi ağırlıklı yatırım yapıyorsanız dalgalanmalara hazır olmak zorundasınız.

Söylemesi çok kolay, yaşaması çok zor bir durum. Bu yüzden de çeşitlendirme çoğu kişi için elzem.

Merak edenler için sonda söyleyeceğimi baştan söyleyeyim. Güncü teyzeleri bu sene de geçtik:)

Hadi lafı fazla uzatmadan yıl sonu değerlendirmesine başlayalım.

2023 Yılında Aklımda Kalanlar ve Gelecek

2023 yılında bütün Merkez Bankalarının faiz arttırdığını gördük.

TCMB de bu koroya katıldı ve faizi %40’ın üstüne çıkardı. Yapılan açıklamalarda bunun artık sonlarına geldiğimizi görüyoruz. Normal şartlarda bir süre yatayda kalıp sonra indirim döngüsüne başlarız gibi duruyor.

İndirim söylentileri ile birlikte de hisse senetlerinde yeni bir hikaye başlamış olur.

Yabancı yatırımcının beyaz atlı bir prens ya da kızılderililerden bizi kurtarmaya gelecek bir Amerikan süvari alayı olduğu çığırtkanlığına katılmıyorum. Büyük küçük her yatırımcı kâr elde etmek için yatırım yapar. Piyada yabancı yatırımcının getireceği likiditenin faydası olabilir ama sizin kâr etmenizin tek ve yeter koşulu bu değil. Piyasada %70 yabancı varken yaratılan değerin çoğu yabancılara gidiyordu. Tasarruf ve yatırım ile bunu kırmamız gerektiğini düşünüyorum.

Bu arada Filistin meselesi özelinde Ortadoğu ve Rusya-Ukrayna savaşına çok dalmış durumdayız. Bu nedenle de Tayvan konusu arka planda kaldı ve burada bir kriz beklentisi yok gibi. 13 Ocak’ta Tayvan’da seçimler var. Burada Çin yanlısı adayların yarışı kazanamaması orasını tekrar kaşıyacaktır. Bu durumda Tayvan özelinde büyük bir kuyruk riski olduğunu düşünüyorum.

Amerika’nın Orta Doğu, Rusya ve Tayvan’da, üç cephede birden bulunması çok olası gözükmüyor. Bu yüzden bunun bütün dünyada yansımalarının olacağını düşünüyorum.

2024 yılında buraya dikkat etmek gerekecek.

Öte yandan, bizim en önemli konumuz da ekonomik programın devam edip etmeyeceği olacak.

2023 Yılını Bitirirken

2023 yılını yaralar bereler içinde geride bıraktık. O kadar çok paralar kazanıp kaybettik ki artık hissizleştim.

Yıllar önce çalışırken ana vezneye yardım ediyordum. O zaman kendimize göre çok büyük nakitle uğraşıyorduk. Üstadım, “bunları para olarak görmeyeceksin, bunlar para değil boncuk” demişti bir gün. O zaman tam anlamamıştım. Şimdi daha iyi anlıyorum.

Gerçekten de uzun zamandır paraya umutlarımı ve hayalleri bağlamamaya çalışıyorum. Pek başarılı olduğumu söyleyemem ama ilerleme kaydettim.

Çünkü portföye umutlarınızı ve hayallerinizi bağlarsınız düşüşlerde ve yaşamanız kesin olan kayıplarda aslında bunları kaybetmiş gibi olursunuz.

Fakat umutlar ve hayaller bu kadar kolay kaybolmaz. Üstelik hisse senedi piyasasında aşağı ve yukarı dalgalanmalar normaldir. Sadece biz bunun bir salınım hareketi olduğunu unuturuz. Sağa ve sola yapılan salınımların sonsuza kadar süreceğini düşünürüz.

Fakat Howard Marks’ın dediği gibi “Her salınım tersi yönünde güç biriktirir.” Yükselişler düşüşün, düşüşler de yükselişin tohumlarını içinde barındırır.

Bu yüzden sistemimizi çok iyi kurmalıyız.

John Maynard Keynes bir keresinde “Spekülatör öngördüğü riski alır, yatırımcılar ise öngöremediklerini.” demiştir.

İki role de bürünebilirsiniz. İki rolde de para kazanabilirsiniz. Fakat ikisini birbirine karıştırırsanız, orada sorunlar ortaya çıkmaya başlar ve başınız belaya girer.

Şimdi de 2017’de başladığım yolculukta ne kadar getiri elde etmişim ve diğer yatırım araçlarına karşı durum ne ona bakalım.

Yıllar İçinde Latteden Borsaya Finansal Özgürlük Portföyünün Gelişimi

2017-2023 Yılları Yatırım Araçları Getirileri

LTB 2023 yılını %122,33’lük getiri ile kapattı. Bu getiriye portföyden çıkardığım tutar dahil değil. Onu da hesaba katmıyorum, giden gitti.

Yaklaşık 2019-2020 yılından beri de portföye nette ekleme yapmadım. Sürekli para çıkarmaya devam ediyorum.

Yılın ilk dokuz ayı ve son üç ayı arasında gece ile gündüz kadar fark vardı. Bir ara galiba yıl başına dönüyoruz diye düşünmedim desem yalan olur.

Fena canım sıkıldı. Daha duygusuz yatırımcı olamamışım. Hoş, hisse.net’te Baba’nın bir lafı vardı “Duygusuz insan mı olur ula” diye. Ona hak vermiyor da değilim.

Neyse, yeni yıl ile taze bir başlangıç yapalım.

Portföy %122 getiri elde ederken BIST 100 %35,73 getiri elde etti.

Çok yaygara koparılan dolar %58,11, euro da %62,79 yükseldi. Valla geriye bakıyorum bana sanki %300 artmışlar gibi geliyor.

Mevduatı ortalama %32 aldım 2023 yılında. Kesin rakamlar Merkez Bankasından yakında gelir. Ama yıl içinde ortalama üç aşağı beş yukarı buralardadır.

Gelelim güncü teyzeler ile olan kıyasıya rekabetimize. Gram altın 2023 yılında %79,34 yükselmiş. Son yılların en büyük yükselişi bu. Hem gün yapıyorlar, sarmaları, börekleri götürüyorlar hem de yüksek getiri elde ediyorlar. Ama buna rağmen LTB’yi bu sene de geçmeyi başaramamışlar. Ama haklarını da vermek lazım. Günlerde topladıkları altınlar 7 senedir istikrarlı şekilde yükselişini sürdürmüş.

2024 yılında da ezeli rekabetimiz devam edecek. Çok büyük bir kuyruk riski olmazsa, bu sene de altını geçeceğimizi düşünüyorum.

2023 Yılında LTB Hisse Senedi Varlığı

LTB İŞlem Portföyü Hisse Senedi Varlığı

ALARK en büyük pozisyonum olmaya devam ediyor. Biraz daha ekleme yaptım. Temel’de değişme yok. Ortak satışları bu ay yapılmadı. Şirket büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Çok fazla şey yazdım zaten.

İnat mı ediyorum sabır mı, bunu zaman gösterecek. Temel göstergeler sabrettiğimi gösteriyor.

Portföydeki GYO’ların büyük kısmını EKGYO’da topladım. Bir kısmı ile de FROTO’ya geçiş yaptım.

Portföyün geri kalanını ise SAYAS, TRGYO ve THYAO oluşturuyor.

SAYAS baya bir düştü. Bir ara 70’in altına bile indi. Dedim boşluğa gidiyoruz herhalde:) Neyse, biraz toparladı. Yatırımları beklemeye devam ediyorum.

Geçen sene Şubat gibi %60 civarı havacılık taşıyordum. Bu sene ayağımı biraz soktum. Bakalım duruma göre arttırabilirim. Sonuçta bu göreceli bir değer oyunu. Bekleyip göreceğiz.

Bu portföy için ayırdığım nakdin hepsini geçen ay kullandım.

LTB Dolar-TL Portföy Durumu

2023 Yılı Sonunda Temettü Durumu

LTB Temettü Portföyü genellikle yatırım yapan, büyüyen ve temettü veren şirketlerden oluşuyor.

2023 yılı sonunda bu portföyden 3.453,75 TL temettü elde edeceğim. Daha önce portföyde Eurobond da vardı ama seçimden sonra satmıştım. Hatırlayanlar olacaktır.

Eğer uygun bir fırsat bulursam ufak ufak bu portföye Eurobond eklemeyi de düşünürüm. Sadece satarken vergi çıkıyor ve uğraşmak gerekiyor. Bu aslında hem iyi hem de kötü bir durum. Nereden baktığınıza göre değişir:)

Bunun dışında bu portföyden 2024 yılı temettü hedefim 75.000 TL olacak. Biraz yüksek hesapladım bakalım portföye yaptığım eklemelerle tutturabilecek miyim, göreceğiz.

Bu arada bu portföyde hisse maliyetleri de yazmamı ister misiniz? Pek bir önemi yok aslında ama yine de isterseniz eklerim. Çünkü maliyet takıntısı bazen yatırımcılarda ek alım yapmaya engel olabiliyor. Belki bunun önüne geçmiş oluruz.

Benden şimdilik bu kadar. Sizin için 2023 yılı nasıl geçti? Beklediğiniz getirileri elde edebildiniz mi? 2024 yılına nasıl giriyorsunuz?

Herkese sevdikleri ile sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yıl dilerim.

Saygılar.

13 Yorum

  1. Ahmet demiş ki:

    Selamlar yiğit kardeşim. Umarım 2024 finansal özgürlüğe ulaştığımız veya çok yaklaştığımız bir yıl olur.

    Ocak 1, 2024
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Ahmet Bey, çok teşekkür ederim. Umarım sağlıkla, mutlulukla geçen bol kazançlı bir yıl olur.

      Ama büyük ihtimalle dalgalı olacak, bakalım göreceğiz:)

      Ocak 2, 2024
  2. Muhammed Burak Demir demiş ki:

    Maliyetlerin yazması güzel olur.

    Ocak 1, 2024
    Yanıtla
  3. Anıl Özbek demiş ki:

    Tebrikler.

    Çok güzel bir yıl çıkarmışsınız 🙂 Benim için durumlar Ekimden sonra pek iyi gitmedi ve 2023 neredeyse kayıp bir yıl olarak tamamlandı. BİST portföyümün getirisi sadece %21’de kaldı. Umarım 2023 benim için 2024’e iyi bir hazırlık olmuştur ve bu yıl iyi bir getiri elde ederim 🙂

    2024’e hayli borçlu/kredili giriyorum. Bunları Mart-Nisan-Mayıs’ta alacağım temettülerle epey bir hafifletmeyi umuyorum. 2024’in ikinci yarısının bir noktasında da finansal özgürlüğümü kazandığımı hissederek iş hayatına veda busesini kondurmak istiyorum, umarım o senenin bu sene olması kötü bir sürprizle bozulmaz 🙂

    Yatırıma ilk başladığım 2019’dan bu güne yatırım yolculuğunuzu takip etmek ve kendi adıma çıkarımlar yapmak, dersler çıkarmak çok iyi bir deneyimdi benim için. 2024 hem sizin için hem de portföyünüz için harika geçsin. Sevgiler.

    Ocak 1, 2024
    Yanıtla
  4. Deniz demiş ki:

    Yıllardır severek takip ediyorum sizi, yolculuğunuzda yalnız değilsiniz, sağlıklı ve bol kazançlı bir yıl dilerim

    Ocak 1, 2024
    Yanıtla
    • truva8 demiş ki:

      Mutlu yillar..70 mev.30 yatirim 5 migros.5 isc..5 tavh 5 tofas…5 sur gyo..2. Btc..3 ons altin.

      Ocak 1, 2024
  5. Enişte demiş ki:

    2023 yılı 9 kredili yıl oldu benim için. Hisse tarafından haziran ayında çıkış yapıp alınan krediler ile ortaklık içeren ve ticari olarak kullanılmak üzere gayrimenkul + zorunlu taşıt alımı yapıldı.
    Kredi maliyetlerinin düşük olması ,kaçırdık bu bist rallisini dememizin karşısında durdu.
    Araç için yıl başında alım yapmak yine zamanlama olarak yükselen piyasada iyiki dediklerimizden oldu.
    Eurobond tarafında yıl içinde %11 leri gördükten sonra yıl sonuna doğru gördüğümüz %8’ler alım iştahımızı negatif yönde etkiledi.
    2024, 4 krediyi bitireceğim bir yıl olacağı için adıma sevindirici olacak 🙂
    Riskli tarafı ise aldığımız gayrimenkulü düşündüğümüz şekilde işler ilerlemediği için satış yapmanın doğru zamanını kestirebilmek.
    2023 zorunlu tasarruflarımın yüksek oranlarda ve kredilerle yapıldığı bir yıl oldu.
    Umarım 2024 herkesin gönlüne göre olduğu , savaşların sona erdiği daha temiz, huzur ve barış içinde geçirdiğimiz bir yıl olur.
    Saygılarımla

    Ocak 1, 2024
    Yanıtla
  6. Emre Yilmaz demiş ki:

    İçten paylaşımınız için teşekkürler. Umarım hepimizin 1 koyup 3 aldığı bir yıl olur. Kendi adıma neredeyse piyasanın mutabık kaldığı, faiz indirimlerinin gündeme geleceği 3Q e kadar trend beklemeyenlerin dedikleri mi olacak? Beklenen yabancı gelecek ve trend yukarı gidecek mi? Not artırımları? Yaşayıp göreceğiz. Zabbaha gadaa buradayızz… 🙂 İyi seneler…

    Ocak 2, 2024
    Yanıtla
  7. Ahmit demiş ki:

    Maliyet/adet olmadan paylaşmanız bizler için de hem yüreklendirici hem de piyasayı koklamak açısından çok faydalı olacaktır. Saygılarımla

    Ocak 3, 2024
    Yanıtla
  8. Tayfun demiş ki:

    Özellikle son dönemler çalkantılı olsa da genele bakıldığında sizin için 2023 kazançlı bir yıl olmuş, tebrik ederim.
    Blogunuzu da severek ve ilgiyle takip etmekteyim onun için de ayrıca teşekkür ederim. Benim merak ettiğim bir husus var özel bir nedeni yoksa onu sormak isterim: Bu sizin 2020 yılına ait bir tweetiniz sanırım.
    “Üç sene önce başladığımda, her ay maaşım yattıkça iyi şirketlere ortak oluyordum.

    Şimdi de, maaşım yatınca almaya devam ediyorum.

    Bundan 10 yıl sonra da her ay almaya devam edeceğim.

    Daha da düşebilir ya da çıkabilir, bilmiyorum.

    Tasarrufa ve yatırıma devam.”
    Bu ay ki değerlendirmenizi okuduğumda da portföyünüze 2020 yılından itibaren ekleme yapmadığınızı yazmışsınız. Özel olmayacaksa sebebini merak etmekteyim çünkü genele vurduğumuzda siz de belirtmişssiniz herhangi bir yatırım enstrümanı sizin uzun vadedeki getirileri yakalamamış. Bu nedenle sebebini özel olmayacaksa merak ettim.
    2024ün herkes için bol kazançlı bol huzurlu olması dileğiyle.

    Ocak 4, 2024
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhabalar Tayfun Bey,

      Desteğiniz için teşekkür ederim. Sorunuza gelirsek cevabı çok basit aslında. Harcamalarım maaşımı aştığı için artık portföye para ekleyemiyorum. Harcamaları karşılamak için para çıkarıyorum:)

      Saygılar.

      Ocak 5, 2024
  9. halil erdem demiş ki:

    Selamlar

    Ocak 7, 2024
    Yanıtla
  10. halil erdem demiş ki:

    selamlar
    sizinle aynı yıl yatırıma başlamışız
    2017 %50
    2018 0
    2019 %100
    2020 %200
    2021 %90
    2022 %400
    2023 %142 yapmışım. Bi ara %190 olmuştu ama düzeltme beni baya bi düzeltti 🙂
    Ben de asels ekgyo trgyo ozrdn ulker tcell klkim eupwr sayas tavhl taşıyorum güncelde. Bir de HDA arbitraj fonum var. Yüzde 25 portföy bu fonda 2 aydır. Bu kısmı borsadan çıkardım ve asla geri sokmayı düşünmüyorum.
    Sizin gibi bir kaç hissede ağırlık yapamıyorum. Böyle daha dengeli geliyor. Birkaç defa denedim düşüşlerde baya bi acıttığı için vaz geçtim.
    2022den beri genelde Yaşar – Yunus ikilisinin fonlarına aldığı hisselerden seçim yapıyorum ağırlıklı.
    Prensip olarak Uzun vadeli tutmayacağım hisseyi portföye almıyorum . Kısa sürede çok hızlı yükselenlerle de vedalaşıyorum. Genelde pandemi dönemi sonrası rallilerde yatırım yaptığım için yukarıdaki kazançlar gelecekte olmayacaktır kanımca. Belli bir büyüklüğe ulaştığım için Yıllık enflasyon +20 yeterlidir benim için.
    Bol kazançlar herkese

    Ocak 7, 2024
    Yanıtla

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.