Herkese selamlar.
Cuma akşamı gelen istifa haberi ile küçük çaplı bir kalp krizi yaşadıktan sonra yatırıma kaldığım yerden devam ediyorum. Arada olur böyle şeyler:) Sonuçta burası ABD değil. Elde edebildiğimiz ortalamanın üstündeki yüksek kazançların sebebi de tam olarak ABD olmaması zaten. Yoksa endeks fonu alıp otururduk, değil mi?
LTB bu ayı %20,60 getiri ile tamamladı ve yaralarını az da olsa sararak yoluna kaldığı yerden devam etti. Dolar ve altın ise görece sakin durumda.
Şubat ayı ise haberlerle daha hareketli geçecek gibi duruyor.
Lafı fazla uzatmadan hadi başlayalım.
Latteden Borsaya Hissedarlarına
Yıl sonundaki kayıplarımızın çoğunu geri aldığımız ve dolar bazındaki zirveye yaklaştığımız bir ayı geride bıraktık. LTB Ocak 2024’ü %20,60 getiri ile tamamladı.
Fakat bunun hayat boyu sürecek bir oyun olduğunu unutmadan yatırımlarımıza devam etmeliyiz. Bir aylık kazanç ve kayıplar eğer doğru yoldaysak bir önem taşımıyor çünkü çoğu genel olarak rastlantısal olaylardan kaynaklanıyor.
Önemli olan kendimizi mahvedecek hatalar yapmadan (hesapsız risk alımı, aşırı kaldıraç vs) yatırımlarımıza devam edebilmek ve güzel şeylere rast gelmek için olabildiğince oyunda kalmaktır.
Piyasalarda Son Durum
Genel olarak dünyaya bakarsak düşük yoğunluklu bir savaş halinin her tarafta devam etmekte olduğunu görüyoruz. Düşük yoğunluklu kısmını vurgulasam da işlerin her zaman kızışabileceğini ve bir “siyah kuğu” durum ile her zaman karşı karşıya kalabileceğimizi de hesaba katmak zorundayız. Burası Alice’nin Harikalar Diyarı değil.
Portföy şu anda %105 hisse senetlerinde yukarıdaki durum ile tamamen tezat bir konumda bulunuyor. İlerideki aylarda, nakit rezervini güçlendirmek ve beklenmedik durumlara hazırlanmak için biraz altın-gümüşe portföyde yer açmak istiyorum. Ama daha ne oranda olacağına karar vermedim. Ufak ufak rezerv oluşturmaya başlayacağım.
Sonuçta bir kuyruk riskini öngöremeyiz, zaten öngörsek durum gerçekleşmezdi fakat ne zaman olacağını öngöremesek de bu hazır olamayacağımız anlamına gelmiyor.
Konuyu fazla dağıtmadan ve çok da paranoyaklaşmadan dünya para politikasına bakalım. FED, bu ayki kararıyla Mart’ta olası faiz indirimi rüyasındakileri uyandırdı ve faiz indirimi olasılığını erteledi. Hizmet enflasyonu ve kira artışlarının etkilerinden korkuyorlar.
Türkiye’ye gelirsek sanırım ABD ile birlikte biz de faizleri ufak ufak indirmeye başlarız. Enflasyonun da önce zirve yapıp sonra düşmesi ile fiyatlar ve ekonomik ortam da oturmaya başlar. Bu da elimizi rahatlatır.
Fakat bütün bunların yanında uzun süre yüksek denebilecek faiz oranları ile yaşayacağımızı da belirtmem gerekiyor. Faiz hedefler tutarsa en az iki üç yıl daha gündemimizde olmaya devam edecek. Bunun yanında azaldıkça, hisse senetlerinin cazibesi de artacak. Tabii bu göreceli bir oyun olduğu için fiyatlar da önemli olacak.
Şimdi de dövizin durumuna bakalım.
Dolar Ocak sonunu 30,49 TL ile kapattı. Pound 38,56, Euro 32,94 TL ile ayı bitirken güncü teyzelerin ezeli rekabetimizdeki yegane silahı altın da 1996,58 TL ile ayı bitirdi.
Sanırım ekonomik görevimin büyük bir kısmını altın günlerinde döviz ya da altın değil de hisse senedi virmanlanmaya başlandığında tamamlayacağım. Bakalım o günleri görebilecek miyiz? 🙂
Parasal yükselişlerin yanında döviz artışına oransal olarak bakmayı her zaman daha anlamlı buluyorum.
Ocak ayında dolar artışı %3,11 olmuş. Yani yıla vurursak bileşik %38-40 gibi bir bileşik getiriye denk gelecek. Bu hem beklenen hem de ekonomi yönetimi tarafından hedeflenen enflasyon oranı ile uyumlu bir artış. (bu arada ben Ocak ayı sonunu hafta sonu olarak aldım).
Eğer önümüzdeki aylarda da bu civarda bir artış görürsek o zaman teorimi doğrulayabiliriz.
Bir diğer düşüncem de gerçekleşen enflasyona göre dövizi arttırabilirler ama o zaman da beklenen enflasyonla ters bir durum oluşabilir. Neyse, bekleyelim görelim.
İhracatçıların TL’nin değer kazanması yönünde bir baskısı olduğunu son zamanlarda görüyoruz. Fakat sürekli TL’nin değer kaybından beslenmenin verimliliği azalttığı da bir gerçek.
Ocak 2024 Sonunda Hisse Senedi Varlığı
Hisse senedi pozisyonları ALARK ağırlıklı olmak üzere devam ediyor. Bunun yanında FROTO, EKGYO ve THYAO da önemli ağırlığa sahip hisse senetleri.
Yakın zamanda açtığım TUPRS pozisyonu arttırma niyetim var. Ay içinde fırsat bulabilecek miyim bakacağım.
Enflasyon muhasebesinin portföyü nasıl etkileyeceği hakkında en ufak bir fikrim yok. Onu da bilançolar açıklandığında hep birlikte göreceğiz.
THYAO’nun rekabetçi pozisyonu hakkında bir kaç şey söylemek isterim. Pandemi çıkışında Avrupalı havayolları kapasite arttırma konusunda çok zorlandılar. Özellikle son iki sene hem THYAO hem de PGSUS bu kısıttan en iyi şekilde faydalandı. Şu anda ise TR çıkışlı seferlerde diğer havayollarından da isimler görmeye başladık. Bu da kâr marjlarını ve doluluk oranlarını aşağı yönlü etkileyebilir. Şu anda aşırı bir tehlike görmesem de bunun dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu düşünüyorum.
Her ne kadar inanılmaz gibi gelse de havayolu sektörü de demir çelik gibi döngüseldir. Zamanı gelince bunu hatırlamak hata yapmamak için büyük önem arz ediyor.
ALARK konusunda çok bir şey yazmaya gerek yok. Linkedin’de bütün seracıları takip edip Youtube’de hemen hemen bütün sera videolarını izledikten sonra sektörün büyük potansiyele sahip olduğunu söyleyebilirim. Şirket sınırsız büyüme potansiyeli olan Peter Lynch’in deyimiyle çok sıkıcı bir sektörde kendine iyi bir yer edinme yolunda. Burada yapacağı yatırımlar, bilgisini ve tecrübesini arttırması çok önemli çünkü dünyanın çoğu yerine ve büyük bir sebze meyve gamında uygulayabileceği bir iş modelini kazanmış oluyor.
Bunun dışında hissedar satışları likidite kurumuşken bizi kötü etkilediği de aşikâr. Hangi fiyattan kime satacakları kısa vadede hisse fiyatı üzerinde çok etkili olmaya devam edecektir. Uzun vadede ise hisse fiyatını her zaman olduğu gibi şirketin ne kadar sürdürülebilir kâr elde ettiği belirleyecektir.
FROTO pozisyonunu geçen ay 790 TL’lerden açmıştım. Tabii bir klasik olarak 730’lara kadar saldıktan sonra tırmanışa başladı. Genellikle hisse fiyatının nereye çıkacağını kestirebiliyorsun da onu doğrudan mı elde edeceğini ya da düşüp de mi sonra çıkacağını kestiremiyorsun.
FROTO yurtiçinde yaşanabilecek olası pazar daralması sebebiyle satılmıştı fakat şirketin ihracat ve yurtdışı satış operasyonları yurtiçine oranla daha önemli bir yer tutuyordu. Bu yüzden de kapasite arttırımı ve olası olumlu gelişmeleri düşündüğümde bana güvenli bir bahis gibi (aşağı gideceği yer sınırlı yukarı potansiyeli yüksek) gelmişti. Şimdilik pozisyonumu tutmaya devam ediyorum. Aldıktan sonra ekleme yapmadım.
Kısaca kısa-orta vade pozisyonlarım bu şekilde.
Şimdi de geleneksel Dolar-TL grafiğimize bakalım.
Ağustos’tan beri yataydayız. Tam 84 ay olmuş yatırıma başlayalı. Portföy hiç böyle bir düşüş yaşamamıştı. Umarım atlatmışızdır. Ama ders alıp önlem almak da benim görevim.
Ocak 2024 Sonunda Finansal Özgürlük Portföyü
Blogun sıkı takipçileri aslında üç portföyüm olduğunu ve bunlardan birinin de Finansal Özgürlük portföyüm olduğunu biliyor.
Bu ay finansal özgürlük portföyündeki bütün hisselere az çok eklemeler yaptım. Ağırlı olarak ise SISE ve SAHOL ekledim.
Bu arada hiç satmamak üzere alıyorum demiştim ama bazı değişiklikler yapmayı düşünüyorum portföyde.
İlk olarak ALARK ve ALGYO’nun finansal özgürlük portföyünde aynı anda olmasına gerek yok gibi geliyor. Zaten ALGYO ALARK’ın iştiraki. Bu yüzden ALGYO’yu RYGYO ile değiştireceğim. Yoksa ALGYO’da bir sıkıntım yok.
İkinci olarak da mümkün olduğunca döngüsel hisselerden uzaklaşmak için uygun zamanda EREGL pozisyonunu kapatacağım. Bu portföyü ortak olmak amacıyla yatırım yaptığım ve nesiller boyu, her döngüde gelir elde etmek için oluşturduğum için temettü gelirine olabildiğince istikrar kazandırmak istiyorum.
Ek olarak Acil Durum Fonu oluşturmak için ALTINS1 alımına da ufak ufak başladım. Yapacağım deyip yapmadığım milyonlarca şeyden biri de acil durum fonu oluşturmaktı. Daha çok yolum olmasına rağmen başlamak bitirmenin yarısıdır diye düşünüyorum.
Bu ay bir değişiklik yapıp finansal özgürlük portföyü için Fintables’ın platformunu kullanmaya başladım. Alım satıma şimdilik dört aracı kurumdan izin veriyorlar ve bunların içinde İş Bankası olmadığı için portföyü sanal olarak oluşturmak zorunda kaldım. Umarım büyük aracı kurumlarla da anlaşmalarını geliştirirler ve tek platformdan bilgi girişi ile işleri halledebiliriz.
Şimdi de bu portföyden alacağım temettü gelirine bakalım.
Ay sonunda bu portföyümden elde edeceğim yıllık temettü geliri 3.527 TL’ye ulaştı. 2024 Hedefim 75.000 TL idi.
Bu hedefi koyarken ne düşündüm bilmiyorum. Sanırım biraz Eurobond gerekecek.
Şimdi de okuduğum iki kitabı sizinle paylaşıp yazıyı bitireyim.
Ocak’ta Okuduğum İki Kitap
Bu ay sosyal medya varlığımı kısıtlayıp kendimi kitaplara verdim ve iki tane müthiş kitap okudum.
Bunlardan ilki Annie Duke’nin yeni kitabı “Quit”. Bırakmak diye de çevirebiliriz.
Sonuna kadar devam etmenin, hiç pes etmemenin övüldüğü ve pes etmenin, bırakmanın lanetlendiği, küçük görüldüğü bir dünyada yaşıyoruz.
İşte tam bu durumda profesyonel poker oyuncusu olan yazar bize ne zaman bırakmamız gerektiğini, zarar kesmenin önemini anlatırken, neden bırakamadığımızı psikolojik yönleri ve bütün açıklığı ile anlatıyor.
Benim de hiç düşünmediğim ve çok ufuk açıcı bir dünyada zevkli bir gezinti oldu. Bir yazıda daha ayrıntılı açıklayacağım için burada bırakıyorum.
İkinci okuduğum kitabı da Howard Marks’ın son makalesinde gördüm. Edward Chancellor’un yazdığı “The Price of Time” yani Zamanın Fiyatı diye kabaca çevirebileceğim kitap.
Genellikle faizin tarihi ve son olarak da mevcut faiz politikası ile ilgiliydi ve oldukça sürükleyiciydi.
Kitap sizi milattan sonra dört bin yıllarından alıp günümüze getiriyor. Faiz kavramını kafamda oturtan ama aynı zamanda daha da bulandıran, üzerinde aylarca okuma yapılabilecek bir dünyanın kapılarını açtı.
Bunun da Türkçesi yok o yüzden ayrıntılı olarak incelemesini ilerleyen günlerde yapmak istiyorum onun için şimdi kısa geçiyorum.
Toparlarsam
Yazının sonuna geldik. Umarım sizin için de yıl güzel başlamıştır.
Siz de bu ay yatırıma kaynak aktarabildiniz mi? Temettü gelirinizi arttırabildiniz mi? Biraz da sizden dinleyelim.
Herkese iyi hafta sonları dilerim.
Saygılar.
Merhaba Yiğit bey,
Hisse senedi biriktirme ve yatırıma başlamamdaki en etkili iki isimden biri olduğunuzu tekrar belirtmek isterim. Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Kendi adıma teşekkür ederim.
Ben de sizin benzeriniz iki portföy tutuyorum. Birinde trade ederken, diğerinde orta-uzun vadeli doğru fiyatlardan alım yapmaya çalışıyorum.
Yatırımda 3. yılı ve onlarca kitabı bitirince bende ”her şeyi bilemem, bazı şeyleri bilenlere bırakmalıyım” diyerek, bir fon portföyü oluşturdum.
Son zamanlardaki yazılarınızdan, sizde derinlemesine şirket analizine yönelen bir düşünce yapısı gözlemliyorum.
Derine ve daha detaya inme evrimi yatırımın kaçıncı yılında veya hangi kitaptan sonra başlıyor?
Onu merak ettim.
Bu arada, EREGL’ nin döngüselliği konusunda size hak veriyorum. Nakit akışı anlamında daha olumlu katkı yapacak bir şirket beni de düşündürüyor. Aynı perspektiften, AKSA’ da da benzer bir döngüsellik yok mu?
Saygılarımla,
Merhaba Onur Bey,
Aslında yatırım kendi içinde bileşik getiri ile ilerleyen bir süreç. Benim için kitaplar ve tecrübenin yanında çok iyi yatırımcılardan aldığım yönlendirmeler de etkili oldu. Tabii ki daha öğrenecek o kadar çok şeyimiz var ki…
Döngüsellik ile ilgili sorunuza gelirsek bu son zamanlarda çokça sorguladığım bir konu oluyor.
Portföyde bakarsam sadece EREGL döngüsel değil, AKSA, FROTO, SİSE, turizm döngüselliğine bakarsak ALGYO, TAVHL bile döngüsel aslında:)
Bu yüzden EREGL ile başlayıp yavaş yavaş portföyü oturtma niyetindeyim. Bütün döngüselleri çıkarırsak portföyde hisse kalmayacak. Onun için çok acımasız olmadan devam ederim.
Desteğiniz için çok teşekkürler.
Saygılar.
Merhabalar, Ben her ay satmamak üzere Azimut Portföy Temettü dağıtan hisse fonu alıyorum. Temetü için bu fon takip edemeyenler için bana daha mantıklı geliyor.
Merhabalar Bekir Bey,
Kesinlikle katılıyorum. Takip edemeyenler için fonlar çok daha kullanışlı. Uzun yıllar getirisine bakarak iyi bir fon seçip takip etmek en iyi seçenek.
Saygılar.
Merhabalar Yiğit Bey,
Finansal Özgür olma yolunda bende iki farklı portföyün benim için uygun olduğunu düşünüyorum. Bir yandan fon alıp bir yandan büyüyen temettü şirketlerine yatırım yapmak benim için uygun görünüyor. Bir dönem bende sizin gibi merak edip altın sertifikası da almıştım. Hatta bir yatırım firmasından telefonla aradıklarında aklıma takılan bir kaç soru sordum ancak tatmin edici somut cevap alamadım. Altın sertifikasının fiyatı neye göre belirleniyor ONS altın fiyatına göre mi dedim, evet öyle dedi ancak fiyata baktığım zaman ONS altın gibi ya da GRAM altın gibi artmıyor. benimde aklıma hisse fiyatı gibi alıcı ve satıcılarla mı belirleniyor diye bir soru işareti oluştu. Elimde var hala tutuyorum sorumunda cevabı yok açıkçası sizin bilginiz var mı? ONS ve Gram artarken sertifikanın onların peşinden gitmemesi aklımı karıştırdı açıkçası. Bir de uzunca bir süredir sanırım herkeste sanırım olan EREGL sorunsalı çok meşgul ediyor. Artılarını ve eksilerini alt alta koyduğumda memnuniyetsiz değilim ancak yine de hep bir gözüme batıyor 🙂 Çıkarsam yerine ne koyacağım tarafı da biraz muamma.
Kolaylıklar
Merhabalar Mehmet Bey,
ALTINS1’in fiyatlamasından benim anladığım fiziki altın fiyatına yakınsayan biri fiyat oluştuğu oldu. Bunun yanında arz, talep, likidite, hemen satıp hisseye çevirebilme, hisseyi hemen satıp altıns1’e çevirme de fiyatı etkiliyor.
Biliyorsunuz ALTINS1 verip fiziki altın alınabiliyor. Bu yüzden 24 ayar fiziki altın fiyatlarına bakarsanız benzelik görürsünüz.
Ama yukarıda da bahsettiğim gibi tek etken o değil.
Saygılar.
merhabalar
sizden anladığım kadarıyla çoğu şirket aslında döngüsel
peki bize döngüsel olmayan şirketler söyleyebilir misiniz
mesela bim şok migros parekende sektöründe migros baya hızlı büyümede bim zaten biliyoruz müthiş bir şirket şok ta migros kadar olmasa da oda büyüme bazlı yani siz bu üç hisseden hangisini uzun vadeye eklerdiniz 20 yıl satmıcak şekilde
merhabalar
sizden anladığım kadarıyla çoğu şirket aslında döngüsel
peki bize döngüsel olmayan şirketler söyleyebilir misiniz
mesela bim şok migros parekende sektöründe migros baya hızlı büyümede bim zaten biliyoruz müthiş bir şirket şok ta migros kadar olmasa da oda büyüme bazlı yani siz bu üç hisseden hangisini uzun vadeye eklerdiniz 20 yıl satmıcak şekilde