Herkese selamlar. Uzun vadeli temettüsü büyüyen hisse yatırımcısı olarak sürdürülebilir büyüme oranına çok önem veriyorum ve arada bir mutlaka portföyüme uyguluyorum.
Sürdürülebilir büyüme oranının ne olduğunu daha önceki bir yazıda ayrıntılı olarak anlatmıştım fakat kısaca özetlemek gerekirse: Şirketin borç almadan hangi hızda büyüyebileceğini öngören, bunun için de özsermaye kârlılık oranı ve nakit temettü dağıtma oranını kullanan bir formülü var.
SBO: Özsermaye Kârlılık Oranı * (1-Nakit Temettü Dağıtma Oranı)
Bu arada daha önce bu oranla karşılaşmamış olanların mutlaka iki dakika ayırıp temelini öğrenmesini tavsiye ederim.
Al-sat’tan para kazanmayı düşünmeyen (düşünmeyen değil de beceremeyen diyelim), sürekli olarak doğru piyasa zamanlaması yapmanın imkansız olduğunu düşünen biri olarak şirketlerin sürekli büyümelerinden ve kâr artışından faydalanmak istiyorum.
Bu yüzden de benim için bu oran çok daha önemli hale geliyor.
Şimdi arada yaptığım gibi sürdürülebilir büyüme oranı ile hisse senetlerimi değerlendirip, durumlarına bakacağım. Siz de böylece kendi portföyünüzdeki hisselere uygulayabilirsiniz.
Hadi başlayalım.
Sürdürülebilir Büyüme Oranı Hakkında Birkaç Uyarı
- Formül geçmiş verileri dikkate aldığı için gelecek hakkında net bir resim çizmeyebilir.
- Özsermaye kârlılık oranı ve nakit temettü dağıtma oranındaki değişimler sürdürülebilir büyüme oranlarını etkiler.
- GYO’lar hesaplama dışında tutulur.
Dedikten sonra artık hisselerimin sürdürülebilir büyüme oranlarını hesaplayabilirim.
Portföyün Sürdürülebilir Büyüme Oranına Göre Değerlendirilmesi
Özsermaye kârlılık oranlarını investing.com‘dan alıyorum. Hissenin ismini yazıyorsunuz. Sonra finansallar sekmesine, oradan da oranlar sekmesine tıklıyorsunuz. Özkaynak Getisi (5YA) olarak bulabilirsiniz.
Nakit temettü dağıtma oranını ise www.isyatirim.com.tr‘den alıyorum. Analiz kısmına gelip, hisse seçiniz yazan yere hissenizin kodunu yazıyorsunuz. Sermaye arttırımları ve temettüler sekmesinden temettü gerçekleşen/planlanan bölümünden bu bilgiye ulaşabilirsiniz.
Önce 5 yıllık ortalama Sürdürülebilir Büyüme Oranı’na bakalım:
Şirketlerin beş yıllık ortalamalarına göre borç almadan özsermayeleri ile belli bir özsermaye kârlılık oranı ile büyüyebileceği olası rakamları bulmuş olduk. Şirketin özsermaye kârlılık oranı ne kadar yüksekse ve ne kadar az kârını dağıtıyorsa bu oran o kadar yüksek çıkıyor.
En yüksek SBO’ya sahip şirket SODA, ikinci şiket BIMAS, üçüncü şirket de HEKTS çıktı.
Şimdi de son 12 aylık verilere göre SBO hesaplayalım.
Verilere son 12 aylık baktığımızda ise ilk sıraya HEKTS, ikinci sıraya SODA, üçüncü sıraya da FROTO yerleşiyor.
Görüldüğü gibi özsermaye kârlılık oranı ne kadar yüksekse ve nakit temettü dağıtma oranı ne kadar düşükse şirketin yatırım yapmaya o kadar fazla kaynağı kalıyor. Bu yüzden de Sürdürülebilir Büyüme Oranı o kadar yüksek çıkıyor.
SBO’nun düşük çıktığı durumlara baktığımızda ise özsermaye kârlılık oranlarının düşük ve nakit temettü dağıtma oranlarının yüksek olduğunu görüyoruz.
Mesela TUPRS yıllık kârından daha fazlasını dağıttığı için yatırım yapmak istediği zaman borç alması gerekecek gibi bir durum ortaya çıkıyor.
Öte yandan AKSA da kârının %91’ini dağıttı. Geri kalan tuturı mevcut özsermaye kârlılık oranı olan %15,89 ile değerlendirdiğinde sürdürülebilir olarak %1,43 büyüyor.
Bu oran şirketin borç almadan belli bir kârlılıkla ne kadar yatırım yapabileceğini gösterdiği için şirket kârının çoğunu dağıtırsa özkaynaklarından yatırıma kaynak ayırmamış oluyor.
Tabii ki bu, yönetimin ve hissedarların tercihlerine bağlı.
Böylece sürdürülebilir büyüme oranına yönelik açıklamadan sonra güncel bir örnek de görmüş oldum. Siz de hisselerinize bu oranı uygulayarak şirketin borç almadan büyüme oranlarını bulabilirsiniz.
Tabii ki bu oranın geçmiş verileri içerdiğini ve gelecekte değişiklikler olacağını da unutmamalıyız.
Saygılar.
Image courtesy of bplanet at FreeDigitalPhotos.net
Elinize saglik. Yalniz HEKTS orneginde de ortaya ciktigi gibi (yuksek borcluluk varsa) yaniltici olabiliyor bu oran tek basina. HEKTS’ in borcu azaldikca ve ozsermayenin orani arttikca bu oran dusecektir. Bu oran sirketin favok marji ve kaldirac orani ile birlikte degerlendirilmeli bence. Ornegin TUPRS gibi favok marji epey dusuk sirketler icin hatri sayilir seviyede uzun vadeli borclanma (vadesi yaklasan borclarin kisa vadeye gelmesiyle) ciddi borcluluk oranlari yaratsa da ozsermaye maliyetini dusununce anlamli olabiliyor. Urun fiyatlarini artirabilirlerse de hem yuksek temettu dagitip hem de uzun yillar buyume saglayabiliyorlar. Favok marji daha yuksek ama yine uzun vadeli borclanan sirketler de hem kar dagitirken hem de cok daha fazla buyuyebilirler.
Sayın Özkan Bey,
Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Bir sonraki Sürdürülebilir Büyüme Oranı Analizinde bu bilgileri de değerlendirmeye katayım.
Saygılar.
Merhaba Yiğit bey,
Sitenizi yeni keşfettim. 2017 Şubat portföy durumunuzdan okumaya başladım, 2018 Hazirana geldim şuan. Gerçekten çok bilgilendirici yazılarınız. Yorumları da tek tek okuyorum, oradan da öğrenilecek çok şeyler var.
Hisse alım satım işine yeni başlayanlar için, örnek bir şirket bilançosu üzerinden (İnvestingden ekran alıntısı yapılabilir mesela) uzun vadeli bir hisse seçerken hangi kalemlere bakılıyor bunun incelemesini yapabilir misiniz? Eminim birçok yeni başlayan yatırımcı için çok faydalı olacaktır.
Bir şirketin borçsuz olduğu, verdiği temettü miktarının her yıl arttığı vs gibi bilgileri nereden öğreniyoruz bunları görme şansımız olurdu.
Saygılar.
Sayın Serhan Bey,
Bu blogu hem kendimi disiplin altına almak hem de öğrendiklerimi paylaşmak için açmıştım. Bu yüzden size faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Amacıma ulaşmışım demektir.
Bunu yapmak isterdim fakat yetkin olmadığımı düşündüğüm için hiç girmiyorum. Mümkün olduğu kadar çok faaliyet raporu okuyarak başlayabilirsiniz. Twitter’da @osman_ozen1, @fiyatbolukar, @TEMELANALIZCI, @09efemaydin in yaptıklarını takip edip iyice anlamaya çalışırsanız ve bunu faaliyet raporu okuyarak pekiştirirseniz bazı şeyleri daha iyi görebilirsiniz. Ben de öyle yapıyorum.
Desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Yiğit bey cevabınız için teşekkür ederim.
Söylediğiniz isimleri Twitter’da takibe başladım.
Benim aslında yapabilir misiniz diye size sorduğum şey mesela siz bu yazınızda şöyle ifadeler kullanmışsınız:
“Özsermaye kârlılık oranlarını investing.com‘dan alıyorum. Hissenin ismini yazıyorsunuz. Sonra finansallar sekmesine, oradan da oranlar sekmesine tıklıyorsunuz. Özkaynak Getisi (5YA) olarak bulabilirsiniz.”
Bunun gibi diğer kontrol edilmesi gerekenler mesela “finansal borçlar”, “likidite”, “öz sermaye karlılık oranı” vb gibi terimleri de yeni başlayanlara kaynak olması açısından tek bir yazıda görsellerle pekiştirerek yazabilir misiniz diye sormuştum. Tabi ki iş yoğunluğunuzdan vakit kalır mı böyle bir yazıya bilemiyorum.
Saygılar.
Yiğit bey merhaba,
Excel’de bazı hesaplamalar yaparken aklıma birşey takıldı. BIMAS için Sürdürülebilir Büyüme Oranı hesabı yapıyordum. Burada verileri İşYatırım’dan alırken BİMAS’ın yılda 2 kere temettü dağıttığını gördüm. Nakit temettü dağıtma oranı da %29 olarak gözüküyor İşYatırım’da. Fakat İnvesting’den kontrol ettiğimde nakit temettü dağıtma oranını %58 olarak yazmışlar. (Yılda 2 kere temettü verdiği için 29×2=58 olarak düşündüler sanırım.)
Peki biz burada Sürdürülebilir Büyüme Oranını hesaplarken nakit temettü oranını %29 mu yoksa %58 mi almamız gerekiyor? Sonucu epey bir etkiliyor. Tam mantığıma oturtamadım ben, sizin yorumunuzu merak ettim.
Saygılar.
Sayın Serhan Bey,
Ben ikisini topluyorum ve formüle öyle koyuyorum.
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/analiz/hisse/Sayfalar/sirket-karti.aspx?hisse=BIMAS Buradan temettü dağıtma oranlarına bakabilirsiniz. Ben iki tane %29’u toplayıp %58 alırdım.
Kolay gelsin.
Saygılar.