Ünlü Yatırımcı ve Yazar Joel Greenblatt Sözleri

Joel Greenblatt; 1957 New York doğumlu yazar, profesör, yatırımcı, hedge fonu yöneticisi.

İlk defa “You Can be a Stock Market Genius (1997)” isimli kitabı ile tanıdım. Fakat üç güzel kitabı daha var. Bunlar;

  • The Little Book That Beats the Market (2006) Türkçeye “Piyasayı Altüst Eden Kitap” olarak çevrilmiş. 
  • The Little Book That Still Beats the Market (2007),
  • The Big Secret For the Small Investor: A New Road to Long-Term Investment Success (2011) isimli üç tane kitabı daha var.

Ayrıca John Petry ile birlikte Value Investors Club isimli bir site de kurmuşlar. Site sadece 250 üye kabul ediyor ve üyelik son derece prestijli olarak kabul ediliyor.

Üyeler yılda en az iki yatırım fikri paylaşmak zorunda. Bu arada en iyi aylık yatırım fikrini bulan iki yatırımcıya 5.000 dolar ödül var.

Şimdi bu yazarın ünlü sözlerini paylaşacağım. Kitaplarını okudukça burayı da zenginleştirmeye devam ederim.

Hadi başlayalım.

Joel Greenblatt Sözleri

Joel Greenblatt Sözleri

Ne aradığını bilmeden hisse senedi seçmeye çalışmak elinde kibritle dinamit fabrikasında koşmaya benzer. Sağ kalabilirsiniz fakat bu sizin salak olduğunuz gerçeğini değiştirmez.

Yatırımın sırrı bir şeyin değerini hesaplamak sonra da ona çok daha az ödemektir.

Hisse yatırımınızı kelepir fiyata alınan bir kaç “iyi” şirket ile sınırlayın.

Yumurtaların hepsini aynı sepete koymak ve o sepeti yakından izlemek sandığınızdan çok daha risksiz olabilir.

Son yatırım kararınızı verirken aşağı bakın, yukarı değil. Eğer para kaybetmezseniz, geri kalan alternatifler genellikle iyidir.

Eğer amacınız piyasayı yenmekse, en iyi İşletme Fakültelerinde yaptığınız MBA ya da doktora neredeyse hiçbir işe yaramaz.

Hisse senedi fiyatları kısa süre içerisinde çılgınca dalgalanabilir. Bu şirketlerin gerçek değerlerinin de aynı şekilde değiştiği anlamına gelmez.

Değer yatırımı stratejileri uzun yıllardır çalışıyor ve herkesin bu konuda bilgisi var. İşe yaramaya devam etmelerinin ise iki ana nedeni var. İlki ekranda görülen şirketlerin korkutucu olması ve iyi gitmemesi dolayısıyla insanların almaktan korkmaları. İkincisi de bu tür stratejilerin işe yaramayacağı iki üç senelik periyotların olması. Bir çok insanın bu sürede şirketlere tutunacak yeterliliği yok.

30 yaşının üstünde kimseye güvenmeyin. 30 yaşında ya da onun altında da kimseye güvenmeyin.

Kısaca, yüksek özsermaye kârlılığı olan firmaların bir çeşit özel avantajı vardır. Bu özel avantaj, şirketin ortalamanın üstünde kâr etmesini rakiplerinden korur.

İnsanların fikirlerini savunması erdemli bir döngüye dönüşür. Analizdeki ya da düşüncedeki en ufak bir boşluk akıllı insanların iyi ve mantıklı soruları ile gün yüzüne çıkar. Bağımsız bir düşünür olmadan değer yatırımcısı olamazsınız çünkü piyasanın fark etmediği değeri görmelisiniz. Fakat sizin gördüğünüz o değerin piyasa tarafından neden görülmediğinin de bilincinde olmalısınız. Böyle gidip gelen yatırım süreci sonunda bunu fark etmeye başlarsınız.

Eğer enerjinizi diğer bilinçli yatırımcıların yakından analiz edip takip etmediği durumlara harcarsanız, kelepir bulma şansınız büyük oranda artar.

Makro ekonomik olaylara bağlı olarak piyasa zamanlaması yapabilen çok kişi tanımıyorum.

Riski düşünürken, işleri karmaşık hale getirmeden dikkate almanız gereken iki şey vardır: 1) Uzun dönemde bu stratejiyi takip ederek para kaybetme riskim nedir? 2) Seçtiğiniz stratejinin uzun vadede alternatif stratejilerden daha kötü performans sergileme riski nedir?

Dürüst veya değil, brokerınızın paranızı nasıl değerlendirmeniz gerektiği ile ilgili hiç bir fikri yoktur.

Kısa vadede Bay Piyasa hisse senedi fiyatlarını belirlerken duygusal olsada, uzun vadede fiyatı belirleyen şirketin gerçek değeridir.

Çeşitlendirmede bir değiş tokuş vardır. Öyle bir çeşitlendirme yapmalısınız ki; yeteneğiniz ve iyi hisse seçiminin uzun dönemde meyvesini yiyebilmek için kötü şansı ya da zor zamanları atlatabilesiniz.

Unutmayın, size para kazandıran fikirlerinizin kalitesidir, miktarı değil. 

Graham, Bay Piyasa gibi çılgın bir ortakla ticaret yapıp yapmamaya karar verirken her zaman “güvenlik marjı” ilkesini kullanmanın, güvenli ve itimat edilir yatırım kazancı elde etmenin sırrı olduğunu anlamıştı.

Üç ila beş yıllık bir yatırım ufkunuzun olması size diğer bir çok yatırımcı karşısında avantaj sağlar. Bu ayrıca diğer yatırım araçları ile risk getiri karşılaştırması yapmak için gereken en küçük zaman dilimidir.

Eğer sadece iyi şirketleri (yüksek özsermaye kârlılık oranı olan) kelepir fiyatlara (size yüksek kâr getirisi elde ettirecek) almaya odaklanırsanız, kendinizi sonunda Bay Piyasa’nın gerçek anlamda hediye etmeye karar verdiği iyi şirketlerin hisselerini alırken bulursunuz.

Grup olarak para kazanmamızın sırrı bir şeye çok fazla para ödememiş olmamız ve aldığımız çoğu şirketteki  beklentilerin düşük olmasıdır.

Başarılı bir hisse senedi yatırımcısı olmak için gerekenler çok basittir. Çoğu kişi bunu yapabilir. Fakat bir çoğu bunu yapmaz. Neden yapmadıkları ya da yapmayacaklarını anlamak başarı için ilk adımdır. Başkalarının genellikle neden başarısız olduklarını anladığımızda, başarı için gerekenler basit çözümün değerini anlayabiliriz.

Saygılar. 

4 Yorum

  1. İnanç Taşkıran demiş ki:

    Güzel yazı ve konu için teşekkürler. Herkese Greenblatt’ın meşhur “Magic Formula”sını istanbul borsasında işlem gören hisselere uyarlamasını ve buna göre şirket takibi yapmasını öneririm. Ben bu çalışma sonucunda oldukça ilginç sonuçlar elde ettim. Saygılarımla

    Mayıs 4, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın İnanç Bey,

      Benim de böyle bir konuda yazı yazma gibi bir planım var:)

      Yazar baya ünlüymüş de haberimiz yokmuş.

      Saygılar.

      Mayıs 4, 2019
  2. Kenan demiş ki:

    Yiğit Bey sitede ortalama bir içerik kaç kişi tarafından okunuyor,Twitter gibi takipçisi çok mu sitenin de?Merakımı mazur görün ,saygılar.

    Mayıs 5, 2019
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kenan Bey,

      500 ile 10.000 arasında değişiyor:)

      Saygılar.

      Mayıs 5, 2019

Yorumunuzu Ekleyin