Ünlü Yatırımcı Lou Simpson Sözleri

Ünlü yatırımcı Lou Simpson, Warren Buffett’ın servetini kazanmasında büyük pay sahibi olan GEICO sigorta şirketinin efsanevi fon yöneticisidir.

Bir zamanlar Warren Buffett’ın yerine geçeceği düşünülüyordu fakat ondan daha önce emekli olduğu için bu plan suya düştü. Tabii Lou rahat duramadı ve 73 yaşında, emekli olduktan iki gün sonra SQ Advisors isimli yatırım şirketini kurdu ve işe geri döndü. Bahanesi ise şuydu: “Kendimi ve eşimi çıldırtmak istemiyorum.” 🙂

Ünlü yatırımcı Kellogg Insight’tan Robert Korajczyk ile yaptığı röportajda yatırım stratejisi şöyle tanımlıyor: “Eğer profesyonel bir yatırımcıysanız kendinize şunu sormalısınız: Nasıl değer katabilirim. Bunun özü de mümkün olduğu kadar az hareket etmektir. Ne kadar çok hareket ederseniz o kadar çok masraf ve vergi ödersiniz.”

Uzun dönemli portföylerindeki şirketlerin 10-15’i geçmediğini ve çoğunluğunun Amerikan şirketleri olduğunu söylüyor. Ortak özellikleri sermaye getirileri yüksek, hissedarları için değer yaratan yöneticiler tarafından yönetilen şirketler.

Hadi şimdi bu ünlü değer yatırımcısının sözlerine bir bakalım.

shell-987602_1920
Ünlü Yatırımcı Lou Simpson Sözleri

Ünlü Yatırımcı Lou Simpson Sözleri

Eğer fiyatı çok yüksekse dünyanın en iyi şirketi bile iyi bir yatırım olmayabilir.

Hissedar odaklı olan ve yüksek getirili şirketlere yatırım yapın.

Çok zor öğrendiğim bir şey de az işlem yapmaktır. Bazen en iyi şey hiç bir şey yapmadan durmaktır. Fakat en zor şey de nakdin üzerinde oturmaktır. Bu çok sıkıcıdır. 

Yatırım felsefemin özü basitliktir. 

Sadece sınırlı sayıda şirket hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer portföyünüzde 50-100 şirket varsa değer yaratma şansınız azalır. 

Bir çok insanın gerçek bir yatırımcı olmak için yeterli sabrı ve mizacı yoktur. 

Bağımsız düşünürüz. Ortak akıl konusunda şüpheliyiz ve Wall Street’i ara sıra saran duygu fırtınasından ve mantıksız davranış dalgasından kaçınmaya çalışırız. Popüler olmayan şirketleri görmezden gelmeyiz. Tersine bu tür fikirler kimi zaman en iyi fırsatları sunar. 

Çoğu yatırımcının 10 ila 20’den fazla hisse senedi olmamalı. 

Bir hata yaptığımızda mutlaka otopsi yaparız. 

Yatırımcılar işletmelerin küçük parçalarına ortak olduklarını düşünüp uzun vadeli yatırım yapsalar çok daha fazla değer yaratırlar. 

İyi bir yatırım fikri bulmak çok zordur. Bulduğumuz zaman büyük bir parça almak isteriz. 

Dünyadaki bütün yazılı bilgiye sahip olabiliriz. Ama yine de şirketin üst yöneticilerinin ne düşündüğünü bilmek isteriz. 

Hisse senedi piyasası hava durumuna benzer. Eğer içinde bulunduğunuz koşulları sevmezseniz biraz beklemeniz gerekir. 

Sürekli hisse senedi alıp satmanın iki dezavantajı vardır: İşlem maliyeti ve vergiler. 

Günde 5 ila 8 saat arası okurum. 

Saygılar.

5 Yorum

  1. BaySekaliptüs demiş ki:

    Ellerinize sağlık, çok güzel cümleler var. Yılın son ayına da girdik, 2018 değerlemenizi ve yeni yıl hedeflerinizi bekliyorum merakla. Ben şahsen bu sene ki hedeflerimi başardım ve yeni yıl hedeflerimi belirlerken biraz daha büyütmeyi düşünüyorum. 1 sene ne kadar hızlı geçti daha dün gibiydi paylaşımınız oysa ki 🙂

    Aralık 3, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Bay Sekaliptüs,

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Ben maalesef bu sene hiç bir hedefimi gerçekleştiremedim:) Ama bu pes ettiğim anlamına gelmiyor. Bu sene daha yüksek hedefler belirleyeceğim. Bakalım neler olacak.

      Yeni yıl bizler için çok yoğun ve eğlenceli geçecek. Çünkü değerlendirdirilmesi gereken bir çok şey olacak. Ben de merak ediyorum bakalım.

      Saygılar.

      Aralık 3, 2018

Yorumunuzu Ekleyin