Temettü emekliliği için başladığım hisse senedi koleksiyonculuğunda tam 22 ayı geride bıraktım. Etraftaki korkuya ve şüpheye rağmen finansal özgürlüğümü kazanmak için portföyü genişletmeye devam ediyorum.
Kalenin duvarlarını örmek için yavaş yavaş taşları üst üste koyuyorum. Bütün finansal tahminleri bir kenara bırakarak şirketlerin ne kadar ettiğine odaklanmaya çalışıyorum. Üçgen aşağı mı kıracak yukarı mı kıracak umrumda değil. Şirket güçlüyse, yetenekli yöneticiler tarafından yönetiliyorsa, kazanıyor ve karını arttırıyorsa, pazarda güçlüyse elbette hissenin fiyatı er geç işletme performansına yetişecektir. Daha düşük fiyatlar benim için sadece ortaklığımı genişletme fırsatı için zaman kazandırır.
Yani kısaca “tahmin geleceği söylemekten çok tahmini yapan hakkında bilgi verir.”
Kasım ayına gelirsek… 3. çeyrek bilançoların yayınlanması benim için bir festival gibiydi. Takip ettiğim ve portföyümdeki şirketlerin tüm raporlarını okudum. Size de okumanızı öneririm.
Lafı fazla uzatmadan önce geleceğe kayıt olması açısından genel piyasa durumunu vereceğim. Daha sonra portföyüm hakkında bilgi verip temettü durumumu ölçüp biçeceğim.
Bakalım finansal özgürlük yolunda neredeyim?
Hadi başlayalım.
Kasım Sonu İtibariyle Piyasalarda Son Durum
BIST 100 Ekim ayını 90.201 puandan kapatmıştı. Kasım ayını ise 95.416 puanda bitirdik. %5’in üstünde bir yükseliş yaşadık.
Dolar geçen ay 5,60’tı. Şimdi ise 5,22 civarlarında dolanıyor.
Sterlin 6,66 TL, gram altın ise 205,36 TL.
İçeride dolardaki düşüş devam ederken faizler ve özellikle de enflasyon çok yüksek seviyeyi koruyor. Dış ticaret açığı düşme eğiliminde.
Dışarıda ise ticaret savaşları devam ediyor.
S&P 500’de teknoloji devleri öncülüğünde bir düşüş yaşadık. Apple artık en değerli firma değil. Yerini Microsoft’a kaptırdı. Warren Buffet’ın portföyündeki en büyük yeri kaplayan Apple, ünlü yatırımcının teknoloji lanetine kapılmış gibi. Yıllar önce Warren Buffett IBM’de böyle yüklü bir alım yapmıştı. Sonra hisse kendine zor gelmişti:)
Kripto paralarda büyük bir düşüş salvosu daha yaşadık. Burada grafiğin tamamlanmasını bekliyorum. Tamamlandıktan sonra tarihsel bir karşılaştırma ile bir yazı yazmayı düşünüyorum.
İtalya bütçe krizi biraz hortladı gibi. Adamların çok borçları var.
Brexit onaylandı ama İngilizler için çok iyi bir anlaşma olmadı gibi duruyor.
Bence ayın en önemli olayı petrol fiyatlarındaki düşüş oldu. 80 dolarlara kadar çıkmıştı. Fakat şu an 60 doların da altında 59 dolardan işlem görüyor. Petrol fiyatlarının düşük olması bizim gibi petrole ve doğalgaza bağımlı ülkeler için çok önemli diyerek burayı kapatayım. Çok gevezelik ettim.
Kasım 2018 İtibariyle Portföy Durumu
Portföy büyüklüğü 37.492 TL olmuş.
Günde 75 TL’ye finansal bağımsızlık stratejime göre günde 75 TL biriktirmem gerekiyordu. Ama hala ondan çok uzağım. İlk hedefim hala günde 33 TL’ye çıkabilmek. Çalışmalarım devam ediyor.
Hisse Senedi Varlığı
Yine bu ay hiç hisse senedi satmadım.
Portföye yeni hisseler giriş yaptı. EREGL ve biraz da BRSAN ekledim. Eğer uygun fırsatı bulursam bu şirketlerdeki paylarımı ilk etapta 3.000 TL civarına çıkarmak istiyorum. Ama tabii bunlar uygunluğa bağlı olacak. ULUSE’yi de çıkarmak istiyordum ama koptu gitti.
Şu ana kadarki en büyük zararımı AKSA’da yaşadım. Ama beklemeye devam ediyorum.
Diğerlerinde durum normal. Fiyatlarının düşmesi açıkçası işime geliyor. Hatta aynı işletme performansını sürdürüp fiyatları 5 sene daha yerinde saysa daha çok sevinirim.
Hiç bir zaman umudumu yitirmiyorum.
Bir de size bahsetmem gereken başka bir durum var. Yatırım doğası gereği geçmişe bakarak yapılmaz. Etrafta eskiden (Faizler %10 iken) 10 F/K’nın normal olduğu şu anda ise (Faizler %20-25 iken) 5 F/K’nın normal olduğu söyleyenler var. Yani faizler 100 olsa 1 F/K normal mi olacak? Bu bize sadece güncel durumu verir. Gerçek değer hakkında bir şey söylemez.
Fakat yatırımın, gelecekte şirketlerin elde edecekleri karlara, gelecekteki faiz oranlarına göre yapıldığını varsayarsak bu insanlar, gelecekteki 5 yılda şirketlerin karlarının hiç artmayacağını ve faizlerin ise hep %20-25 aralığında kalacağını kesin olarak varsayıp bu çıkarımı yapabiliyorlar.
Faizlerdeki ve şirket karlarındaki değişim bu değerlendirmeyi iyi ya da kötü yönde şiddetli şekilde etkileyebilir. Faizlerin ne olacağını bilemeyiz. Fakat iyi bildiğimiz, ekonomisine hakim olduğumuz şirketlerin karlılıklarını ve kar artışlarını belli aralık içinde hesaplayabiliriz. F/K hesabı yaparken bunu da görmek gerekiyor.
Bir şeyi okurken tek taraflı bakmamak adına kısa bir bilgi vermek istedim. Zaman ne gösterecek hep birlikte göreceğiz.
Ama uzun vadeli yatırımcı olarak bizlerin her şeyden uzaklaşıp olaylara uzaktan ve geniş bir bakış açısıyla bakmamız gerekiyor. Günlük işlemci değiliz.
Nakit Varlığı
Nakit varlığım 3.200 TL oldu. %20,50’den mevduatta duruyor. Portföy şu an %90 hisse senedi ve %10 nakit olarak dengede. Bunu bozmayı düşünmüyorum.
70 sterlin de döviz varlığım var. O da hesapta uyuyor. Uyusun bakalım.
Toplam nakit varlığım böylece 3662 TL olmuş oldu.
Finansal Bağımsızlık Portföyünün Diğer Para Birimlerine Karşı Durumu
Geldik en sevdiğim kısma.
Portföyün toplam değeri 37.492 TL oldu. En son Ağustos ayında 37 binin üstüne çıkmıştım. Yine oraya ulaşmış oldum. Ama büyüklük olarak hala gerideyim.
- 7182 dolar (geçen ay 6253 dolardı).
- 5629 sterlin (geçen ay 4897sterlindi).
- 182,57 gram (geçen ay 160,6 gramdı).
Doların 5,22’ye düşmesi, yaptığım alımlar ve hisselerin değer kazanması birleşince bu ay portföyün değeri yaklaşık 900 dolar artmış oldu.
Hala Mart 2018 tepesinden uzaktayım. Ama olsun biriktirmeye devam ediyorum.
TL karşısında portföyün değeri her ne kadar artsa da dolar karşısında son bir senedir süründüğünü buradan da görebiliyorum. Döviz dengelendikçe, portföyün dolar olarak görünümü de düzelecektir diye umut ediyorum.
Portföyün Temettü Yönünden Durumu
Portföyün ve blogun kuruluş amacı hisse senetlerinden gelen temettülerle emekli olmak. Bu yüzden sanırım bu yazının da en önemli kısmı burası.
Geçen ay 745 TL temettü gelirim vardı. Bu aya baktığımda,
Yaptığım EREGL alımlarıyla hisselerimden gelecek 12 ayda alacağım muhtemel temettü miktarının 813 TL olacağını görüyorum. Kısmetse ben, çocuklarım ve onların çocukları da ülkemiz refahını arttırdıkça temettü almaya devam edecekler. Bu arada tabii ki bide şirketlerimizi izlemeye devam edeceğiz. Al unut benim için bir strateji değil.
Portföyün temettü verimi: 813/33.830= %2,40 oldu. Hep bahsettiğim gibi bunda portföyün yarısını oluşturan HEKTS’ın temettü vermemesinin etkisi büyük. Olsun büyümeyi seçti. Büyüdüğü ve özsermaye karlılığını koruduğu sürece temettü vermeyebilir.
Mevduattan alacağım faiz geliri 1 yıl için 600 TL civarında görülüyor. Böylece portföyümden alacağım net pasif gelir 1.413 TL civarına denk geliyor.
Portföyün pasif gelir verimi ise 1.413/37.492=%3,77 oldu.
Bir günlük finansal özgürlüğümü kazanmam için gereken miktarın 115 TL olduğunu düşünürsem, 1.413/115= 12,27 günlük özgürlüğümü kazanmış oldum.
Artık finansal özgürlük günlerimde 20’li rakamları görmek istiyorum. Ama yakın gelecekte zor gözüküyor.
Başka bir taraftan bakarsam geçen 80 TL elektrik parası geldi. 19 TL gelmesi gerek cep telefonu faturam interneti fazla kullanmam sebebiyle 25 TL geldi. İkisi toplam 105 TL.
Portföyden elde edeceğim pasif gelir ile bundan sonra tüm elektrik faturamı ve cep telefonu faturamı ömür boyunca ödemiş oluyorum:) Bu da zorlama da olsa olumlu bir şey:))
Portföyü erken emeklilikte gereken tutar olan 300 kuralına göre değerlendirdiğimde ise bana gereken para aylık harcamam gerekenin 300 kat fazlası olmalı. Aylık 3.500 TL’yi hedefliyorum. 300 kuralına göre finansal özgürlük portföyümün toplam büyüklüğü 300*3.500= 1.050.000 TL olmalı. Şu anda bende 37.492 TL var. Yani 37.392/1.050.000=%3,56. Finansal özgürlüğümü kazanmak için gerekli tutarın %3,56’sına sahibim.
Azmış yahu. Neyse daha en az 8 yılım var diyerek kendimi avutayım.
Toparlarsam
Bu ay hem doların düşmesinden hem de hisse senetlerinin değer kazanmasından dolayı portföy değerinde gözle görülür bir artış oldu. EREGL ve BRSAN eklemeleri yaptım. Fırsatım olursa tüm portföyü genişletmeye devam edeceğim.
Bu arada tam 22 aydır alım yapmaya devam ediyorum. 22 aydır da kayıt tutuyorum. Çok şiddetli bir boğa piyasasında başladığım portföyüm şu an ayı piyasasında büyümeye devam ediyor.
Bana sonsuz destek veren tüm dostlarıma çok teşekkür ederim.
Sizlerin portföyleri ne durumda? Biriktirmeye devam ediyor musunuz? Durumlar nasıl gidiyor? Biraz da sizden dinleyelim.
Saygılar.
Yiğit bey portföyünüz benim zannimca biraz kalabaliklasmadimi yani takibi zor olur ayrıca aksa da bu düşüşler alım için uygun degilmi geçmiş dönem aksa hisse sayımızı bilmiyorum ama son aylarda aksa hisseniz aynı seviyede gibi. Yada aksa ile ilgili satma gibi düşünceniz varda bizdenmi saklıyorsun uz 😂 şaka bir yana benim portfoyde şimdilik pettkim ve Trakya cam duruyor 3. Hissemi bu ay alacağım inşallah araştırıyorum tepe noktadan uzak güçlü temettü cü bir hisse arıyorum ecilc Akçansa takibimdeler saygılar
Sayın Yasir Bey,
Portföy bana şu an kalabalık gelmiyor. Çünkü varlıklarımın %70’i iki hissede, %90’ı da 4 hissede toplanmış durumda. Ama izleyemediğimi anlarsam sadeleştirebilirim.
AKSA’ya gelirsek. Satış yönünde bir pozisyon almayacağım eklemek için de gelgitler yaşıyorum:) İleriye bakacağız:)
Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
Yiğit kardeş bence trkcm ı da incelemelisin..brsn dan çok daha gelecek vadediyor bence….Yurt dışında 10a yakın tesisi var…gelirlerinin yaklaşık %60 ı yurt dışı satış gelirleri…yanblış hatırlamıyorsam..ve fiyatı bir araştırmalısın…
Katkılarınız için çok teşekkür ederim Turgut Bey, TRKCM çok söyleniyor fakat zaten SODA ile Şişecam grubunda olduğum için fazla açılmayı düşünmüyorum. Tabii ileride neler olur bilmiyorum. Bakalım zaman bizi nerelere götürecek.
Saygılar.
merhabâ,
düzenli hisse 10 şirketten (200er liralık + 1 EGEEN) & altın alımına bu ay da devam ettim. (yatırım yapmak çok sıkıcı 😅)
sıkıntımı gidermek, ve temettü emeklisi olacağım 40 yaşımdaki temettü gelirimi daha da arttırmak için yeni bir yöntem üzerinde uzun bir süredir çalışıyordum: portföyümün yaklaşık %5lik kısmını oluşturan bazı senetler ile “al-sat” değil, ancak “sat-al” şeklinde iki adet başarılı işlem gerçekleştirdim. heyecanımı biraz da olsa gidermiş oldum… 🙂 böylece hisselerimi yerine geri koyarken bedâvaya EGEENlerimi %11, PARSNlarımı %22 adet arttırmış oldum. ancak bu işlem gayet riskli ve ciddi sabır istiyor. (işlemler 2-3 ay sürdü.) 🙂 risk uzmanı değilim, ama sabır konusunda gayet iyi olduğumu düşünüyorum…
zirveyi gören ULUSElerin yerine, dipleri zorlayan TOASOdan biraz aldım. eğer ULUSE %20 düşerse, yeniden aynı tutarla hisse arttırımı amaçlı alıcı olacağım… 🙂
bu arada ay başında ABDdeki AT&T hisselerimden net 12$lık ilk temettü gelirimi aldım. böylece 10$lık komisyon giderimi çıkarmış oldum. ama hem hissenin hem de doların düşüşünden dolayı terste kaldım. 🙂 satmayı düşünmediğim için gayet mutluyum ama… al-satçılar düşünsün… 😀 ben 35 yıldır aralıksız artan temettüye bakarım 🙂
iyi günler dilerim.
Sayın Küçük Yatırımcı,
Çok dengeli bir portföy kurmuşsunuz. Sat-al’da da size başarılar dilerim, umarım piyasa değil de kendinize yenilmezsiniz:)
AT&T’leri ise kıskanıyorum:) Ben de Dividend Aristocrats’lardan bir portföy kurmak isterdim. Belki ileride fırsatını bulursam yapabilirim.
Bol kazançlar dilerim, saygılar.
Merhabalar,
Benim için alımı az bir ay oldu Kasım ayı. Portföyüm: asels, tuprs, soda, bimsa, enjsa ve eregl’den oluşan Bist100 hisseleri…
Ek olarak %22’den 1 yıllık, 0 komisyonlu TL, Çok düşük faizli AU, EUR ve Dolar. Biraz da çeyrek altın var. Toplam yatırım aracı çeşidim: 11 çeşit. (6 hisse, mevduat TL, mevduat USD, mevduat EUR, mevduat gram AU ve Çeyrek AU)
Görüldüğü gibi TR’de prim yapabilecek her çeşit yatırım aracından pratikte elimde tutmayı felsefe edindim.
Yiğit Bey’in aksine, ağırlık olarak %60 hisse gerisi ise altın ve döviz olarak değerlendiriyorum. Bence Bist hisseleri %60 üzerinde olmamalı çünkü acil nakit ihtiyacı bu ülkede her an lazım olabilir. Bir ihtiyaç halinde ben de %40’lık kısımdan karşılamayı tercih ederim, yine hisselere dokunmam.
Sağlıcakla kalın.
merhabâ cenko bey,
sizinle portföy dağılımlarımız gâyet benziyor. ben de %60 hisse, %30 gram altın ve %10 lira mevduat taraftârıyım… 🙂
Sayın Cenko,
Çok dengeli bir portföyünüz var. Benim portföyümün en zayıf yanı hiç döviz varlığının olmaması. 70 sterlini saymazsak tabii:)
Ben hiç ihtiyacım olmayacak para ile yatırım yapıyorum. Ama ne olur ne olmaz tabii. Portföy kurulumunda tek bir kural var. Gece başınızı yastığa koyduğunuzda nasıl rahat ediyorsanız portföyü öyle kurmalısınız. Eğer hisse senedinde olmak bizi sıkıyorsa hiç hissede olmamalıyız. Ben şu an böyle rahatım. Belki boğa piyasasının en çılgın zamanlarında bir ayarlama yapabilirim:)
Bol kazançlar dilerim.
Bu arada ne çok gram altıncı varmış etrafta:)
Saygılar.
Hayranlıkla takip ediyorum sizleri. 1 sene oldu yatırım yapalı. Şimdilik sıkıcı ama 3 üncü seneyi atlalatabilsem o zaman daha hızlı yol alacağımı düşünüyorum. 2019 temetüleri almak için aylık ve bazen kademeli olarak alımlara devam ediyorum . Benim portföyümde de aksa en kötü performansı sergiledi Portföyümde hektaş Ereğli trakyacam boluc cimsa toaso ecilc aksa soda sasa var. Saygılar
Sayın Mithat Bey,
iyi yatırım sıkıcıdır. Siz bundan zevk almayı düşünmeyin. Kendinize yeni hobiler bulun. Bırakın paranız sizin için çalışsın. Sıkıcı işi o yapsın.
Çok güzel bir portföyünüz var. Bol kazançlar ve başarılar dilerim.
Saygılar.
çeşitlilik serveti korur ama odak zenginlik yaratır. demiş warren amca bu kadar iş kolunu nasıl takip edebiliyorsunuz 🙂
Sayın Rıdvan Bey,
Aslında Portföyün %70’i iki şirkette olduğu için takibi kolay oluyor. Diğerleri de iyi yöneticiler tarafından yönetildiği için çok ayrıntılı olmasa da bakabiliyorum. Zaman açısından en çok zorlayan raporlarını okumak oluyor.
Saygılar.
Benim portföyüm de %60 usd , kalanı da altında (fiziki gram altın ve bes’teki altın fonunda) ; bist’e mayıs ayında yavaş yavaş geçmeyi düşünüyorum. Blogunuz çok hoşuma gidiyor, tebrik ederim
Sayın Risksiz,
Bol kazançlar dilerim. Başınızı yastığa rahat koyduğunuz portföy dağılımı en iyi dağılımdır bence.
Desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Saygılar.
Sepetinizi gerçekten çok beğendim ancak birkaç sorum var aksa almaya nasıl karar verdiniz bende düşündüm ancak çok borçlu olduğu için vazgeçtim şirketlerin raporlarını okurken nelere dikkat ediyorsunuz bunları merak ettim benim sepetime gelirsek terste kaldığım için hala elimde tuttuğum bir kardemirD ve temettü emekliliği finansal özgürlük amacı ile aldığım alkım var şuan nerdeyse %50 %50 ileride bir temettü hissesi daha eklemeyi düşünüyorum önerilere açığım varsa öneriniz incelemek isterim
Sayın Hasan Bey,
AKSA’yı temettüsünü ve karını uzun zamandır arttırdığı için almıştım faka son zamanlarda ortaya çıkan riskleri ben de takip ediyorum. Borç ödemekle temettü vermek arasında kalırsa borç ödemeyi seçmesi işime gelir.
Finansal raporlar konusu biraz uzun ama genellikle şirketin ve piyasanın genel durumunu belirten yazılar çok faydalı. Sonrası mali tabloları ve oranları incelemek. Şirketin gelecek planlarını da bulabilirsiniz.
Ama ayrıntılı incelemeyi derseniz, yönetim kuruluna yeni giren biri veya değişen genel müdür yardımcısının tecrübeleri bile incelemeye konu olabilir.
Saygılar.
Yiğit bey selamlar.:) benim porrtföyü belki hatırlarsınız. sizin gibi 10 hisse var ve çok uzun vadeli… şu an yüzde 7 kadar zararda. başlangıcım mart 2018 idi… 3, 4 ay kademeli olarak toplamda yüklü miktarda alım yapmıştım. Hisselerim Tüpraş, ereğli, koç holding, AKSA, trakya cam, petkim, aygaz, toaso, türkcell ve THY… şu an en kötüsü AKSA ama bekliyorum. thy, tüpraş, koç ve türkcell’de iyi karlar var… 10, 15 yıl sonrasını hedefliyorum ve moral bozmuyorum… selamlar, kolay gelsin.:)
Selamlar Baydu Bey,
Artık buraya yazan dostlarımın portföylerinde abuk subuk, tahtasında sürekli manipülasyon yapılan şirketler görmemek beni çok mutlu ediyor.
Nacizane tavsiyem şirketlerinizin mutlaka çeyreklik ve yıllık raporlarını okuyun. Üç dört ay sonra genel kurullar toplanacak, müsait olduklarınıza katılın. Belki AKSA’nın genel kuruluna birlikte katılırız:)
Yetenekli kişiler tarafından yönetilen, hissedar dostu, alanında rekabet üstünlüğü bulunan şirketlerimizin fiyatları uzun vadede mutlaka işletme performansını yakalayacaktır. Burada iki şey önemli: ülkemizin durumu iyi olsun ve şirketlerin şartları bozulmasın.
Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
Teşekkür ederim, kolay gelsin.:) sizi takibe devam…
Portföyünüzü tuttuğunuz siteyi ya da programı merak ettim. Muhtemelen bir site ama hangisi acaba?
Sayın Engin Bey,
Portföyümü takip ederken http://www.investing.com‘u kullanıyorum.
Saygılar.
Yiğit Bey merhabalar tekrardan,
Disiplinli yatırımınızı izlemeye devam ediyoruz.
Bilmiyorum daha önce bahsetmiş miydiniz ama Yabancı Hisse Senedi Fonlarını inceleme fırsatınız oldu mu acaba? Ben aylık alımların bir kısmını oraya kaydırmayı düşünüyorum. Örneğin Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonundan düzenli alımlar planlıyorum.Böylece ucundan da olsa Buffet amcaya ortak oluruz:)
Sayın Murat Bey,
Desteğiniz için çok teşekkür ederim.
Türkiye’deki yabancı hisse senedi fonları hakkında hiç bir fikrim yok ama bahsettiğiniz fon çok soruluyor.
Fonlara yatırım yaparken mutlaka ödediğiniz komisyon oranlarına dikkat etmek lazım. Daha bir ton bakılması gereken şey daha var tabii:)
Saygılar.
İyi günler sormak istediğim bir kaç soru var 1. Sorum temettü geliriniz birikiminize oranla düşük değilmi 2. Olarakda Alkım kimya hakkında görüşleriniz ve sepetinize neden almadığınız yada almayı düşünüyormusunuz
Sayın Hasan Bey,
Portföyümde en fazla yer kaplayan şirket HEKTS ve bu sene temettü vermeyip karı bünyesinde tutmayı seçtiği için temettü verimimi düşürdü. Ama yüksek özsermaye kârlılık oranı ile yatırım yapabilir. Sıkıntım yok o konuda.
Alkim’i ise uzun zamandır takip etmiyorum.
Saygılar.
soda, petkim, trakya cam hisselerime yenilerini ekledim. az ama ekledim. sonra interneten az da olsa satış yaptım (eski kullanmadığım eşya) ve gelen parayı yine hisse senedine yatırdım. azıcık ta dolar aldım. hala altınım yok 🙂
orta vadeli hisse senedi alım-satımı (3-6 ay) ile kar ederek portföyün büyümesini hızlandırabilir miyim diye sürekli düşünüyorum.her türlü seçeneği irdeleyip öyle karar vermek istiyorum.
ocak ayında vergi dilimi kesintilerinden kurtulup, alacağım zam ile aylık yatırım tutarım arttırabilmeyi umut ediyorum.
,emeğinize sağlık..
(soda ile şişe cam grubunda olduğumuzdan trakya cam almamak hata olmazdı. Bunu size size soracaktım ama hisse alım satımı sohbetlerinden kaçındığınızı bildiğimden sormadım.ama artık aldım ve şu an düşüşte. bu sebeple ilerideki zamanlarda trakya camı soda ve petkime kaydırmak istiyorum ve sabırsızlanıyorum)
Sayın Deniz Bey,
Ben şu internetten bir şeyler satma işine bir türlü giremedim. Sizi tebrik ediyorum.
Demek siz de al-sat yaparak genişletme işine girme faslına geldiniz:)
Kendimizi geliştirmeye devam edelim.
Saygılar.
Merhaba Yiğit bey,
Portföyümüz yüzde 50 oranda benzesiyor. Ben temmuz ayında yatırıma başlayıp doların yükselişine yakalananlardanim. Şu anda yüzde 8 kadar zararda olsam da biriktirmeye devam 🙂
300 kuralı ile ilgili bir sorum olacak, internette okuduğum kadarıyla 300 kuralı trinity study ye dayanıyor. Bu çalışma da Amerika marketi için yapılmış. Sizce bu, bizim gibi gelişmekte olan ve enflasyon oranı daha dalgalı ülkelere nasıl uygulanabilir? Okuduğum birkaç kaynak yüzde 4 çekim oranının yeterli olmayacağını yazıyor, ozellikle Asya ülkeleri( hindistan, Endonezya vs)
Bir de tabii şunu eklemek lazım anti parantez olarak. Biz finansal özgür olduğumuz tarihten itibaren hiç çalışmadan sadece temettuler ile hayatımızı idame ettireceğiz olarak hesaplıyoruz fakat gerçekte insanlar emekli olduktan sonra bile ek iş yapmaya devam ediyorlar. Burada bence önemli olan eğer sabah mutsuz olarak gittiğimiz bir işimiz varsa, gün içerisinde akşam eve gitmeyi, tüm hafta boyunca haftasonu tatilini düşünüyorsak finansal özgürlük bütün bunları geride birakabilecek ekonomik özgürlüğe sahip olmakta yatıyor. Yoksa 1 milyon TL biriktireyim sonra ömrümün sonuna kadar yan gelip yatayım dersek zaten sıkıntıdan patlariz. 🙂
Tekrar teşekkür ederim bu blogda paylaştığınız değerli bilgiler için.
Sayın Gökhan Bey,
Bu sene ayı piyasasının içine düştük. Ama umudumu koruyorum.
300 kuralı dediğiniz gibi Trinity kuralına dayanıyor ve %50 S&P endeks fonu – %50 de tahvil’den oluşan (yanlış hatırlamıyorsam) 40 yıllık periyotlar halinde geçmişi inceliyor. Yani 1940-1980, 1941-1981 gibi… Bunun sonunda da en muhafazakar çekim oranı %4 olarak bulunuyor.
Bizim 40 yıllık periyotlarla bunu deneme şansımız ve onu defalarca teyit etme şansımız maalesef yok. Bu yüzden ülkemiz hakkında kesin konuşamam. Fakat ben bunu hedeflerimi koyarken bir benchmark olarak düşünüyorum. Yani borsa’nın, dolar faizinin ve mesela uzun dönemli Eurobond yatırımı yaparken bunu hesaba katıyorum. Yani %4 benim için enflasyonun üzerinde hedeflediğim getiri oranı. Bu mesela dolar için nominal %6’ya, TL için şimdi %26’ya denk geliyor.
Bir diğer konu da finansal özgürlüğe ulaştıktan sonrası hakkında:) Ben de sizin gibi çalışmadan yapamam. Eğer hedeflerime ulaşamasam bile birikimlerimin bana belli bir özgürlük katacağını düşünüyorum. Eğer kazanırsam da istediğim yerde, istediğim şartlarda çalışabilicek özgürlüğü kazanmak istiyorum. Belki yazarlık yaparım, belki bir sivil toplum kuruluşunda az maaşla çalışabilirim ya da danışmanlık yaparım. Ya da bir haksızlık gördüğümde lafımı eder ceketimi alır çıkarım. Ama istediğim kadar mecbur olduğum için değil istediğim kadar çalışırım.
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Bol kazanç ve sabır dilerim:)
Saygılar.
Yiğit Bey merhaba,
Temmuz sonundan beri yatırım yapıyorum, bu tarihten beri de yazılarınızı severek okuyorum. Artık ben de sürecimi paylaşayım istedim.
22 yaşındayım ve ben de kendime 40 yaş için hedef koydum. Şu an öğrenci olduğum için iyi bir gelirim yok ancak artırabildiklerimle hisse alıyorum. Şimdiye kadar 1500 lira biriktirebildim. Çok az olduğunu biliyorum ama okul dönemi başladığından beri kenara çok az para ayırabiliyorum. Şu an potföyümün %60 civarı hisselerden geri kalanı da dolar ve gram altından oluşuyor.
Aklıma takılan bir şey var, YKBNK hisselerini neden aldığınızı anlayamadım. Eğer açıklayabilirseniz çok sevinirim.
Sayın Zerv,
22 yaşında uzun vadeli yatırıma başladığınız için o kadar şanslısınız ki. Keşke ben de aynısını yapabilseydim. Aradan 12 yıl geçmiş. Şimdi yatırım yaptığım hisse senetlerinin o zamanki fiyatlarına baksam herhalde bunalıma girerdim.
Uzun vadeli yatırım yaparken en önemli şey erken başlamak. O zaman bileşik getirinin gücünü çok daha fazla hissedebilirsiniz. Size en büyük tavsiyem öğrenmeyi hiç bir zaman bırakmamanız olur. Sürekli kendinizi geliştirmeye devam edin lütfen.
Saygılar.
Yiğit abi selamlar. Harika bir strateji, harika bir hayata bakış ve tabiki harika bir blog. Benim de tasarruf hayatımdaki 15.yılım, borsada ise 7.yılım. Borusan konusunda uyarma gereği duydum; Gerek işletme başarısı, gerekse piyasa çarpanları açısından ERBOS ile kıyaslama yapmadığını düşünüyorum. Pozisyonu genişletmeden bir daha göz at derim. Blog’un inanılmaz seviyede motivasyon sağlıyor. Teşekkürler ve iyi geceler..
Sayın Tan Bey,
Katkınız ve desteğiniz için çok teşekkür ederim. ERBOS’u da incelerim tabii ki.
Elimden geldiğince bir şeyler yazmaya çalışıyorum bakalım.
Biriktirmeye ve yatırım yapmaya devam.
Saygılar.
Merhaba, ek gelir için sitenize Google AdSense reklamları alabilirsiniz. Ek olarak, anket geliri için Clixsense de önerilebilir, adettendir link https://www.clixsense.com/?13928144
Sayın Emir Bey,
Adsense’yi kullanmıyorum. WordPress’in kendi firmasını kullanıyorum. Sİtenin masraflarını aşağı yukarı çıkartıyor. Clixsense’yi daha önce denedim fakat hoşuma gitmedi. Onun için burada da hiç yazmadım. Prolific.ac çok iyiydi fakat o da paypal istiyor ve en son Türkiye operasyonunu kapattılar.
Neyse biriktirmeye devam ediyoruz.
Saygılar.
Birkaç aydir sizi takip ediyorum. 28 yasinda memur olarak calisan,aylik geliri 3100 civari olan biriyim.10 hissede aylik 100 tl lik alim yaparak gelirimin 1/3 ünü biriktirmek istiyorum.Borsadan anlamayan biri olarak uzun vade yatirimi yapmak istiyorum.Hisse secimi konusunda fikrinizi almak istiyorum.Biriktirmeyi duşündügüm hisseler ASELS, KOZAL, THYAO, TUPRS , ARCLK , PETKM , TOASO FROTO SASA SODA ECILC
Uzun vade için bu hisseler uygun mudur yada hangileri uygundur?
Sayın Acemi KY,
Öncelikle tasarruf ve yatırıma başladığınız için sizi tebrik ederim ve bol kazançlar dilerim.
Hisseleri zaten belirlemişsiniz. O konuda bir şey diyemem ama size bir kitap listesi verebilirim.
https://www.lattedenborsaya.com/2018/07/02/finansal-bagimsizlik-icin-okunmasi-gereken-kitaplar/
Bunları okursanız kendi kararları kendiniz vermeye başlayabilirsiniz. Bir de Warren Buffett mektupları var.
https://www.lattedenborsaya.com/warren-buffettin-tum-mektuplarinin-cevirileri/?frame-nonce=7d16087bda
Saygılar.
Merhabalar, borsaya olan yatırımınızın alternatif maliyetini de hesaplarsanız çok seviniriz. Örneğin 1 yıl boyunca USD mevduatına veya TL mevduatına yatırmış olsaydınız portföy büyüklüğünüz ne olacaktı 2017 sonunda ve 2018 sonunda…
Sayın Alper Bey,
Onu sene sonundaki Aralık Ayı Portföy raporunda yapacağım. Hazırlamaya başlamıştım bile.
Ben de neler olduğunu merak ediyorum.
Saygılar.