Uzun bir aradan sonra herkese selamlar. Ekim ayı bittiğine göre portföy durumunu yayınlayama zamanı geldi demektir.
Portföy performansı açısından pek de iç açıcı bir ay olmadı. Faizlerdeki artış hisse senetlerinin fiyatlamasını derinden etkiliyor. Her şeyin faizlerle karşılaştırıldığı bir zamana geldik artık.
Fakat bir yandan da sürekli alıcısı olacağım bir malın fiyatının ucuzlamasına da seviniyorum.
Neyse, lafı fazla uzatmadan önce genel piyasa durumunu kaydedip, hisse senedi portföy durumumu inceleyeceğim. Daha sonra da temettü ve diğer pasif gelir durumuma bakıp yazıyı bitireceğim.
Hadi başlayalım.
Ekim Sonu İtibariyle Piyasalarda Son Durum
BIST 100 Eylül’ü 99.957 puandan kapatmıştı. Ekim ayını ise 90.201 puandan kapattık. %10’luk bir düşüş yaşamış olduk.
Dolar geçen ay sonu 6.04’tü, şimdi ise 5,60 TL’de duruyor.
Sterlin 7,15 TL, gram altın ise 218 TL’im üstünde seyrediyor.
Dışarıda ticaret savaşları devam ediyor.
Fed faiz artışı yapıyor ve bu da yüksek fiyat kazanç oranı olan hisselerde, dolayısıyla tüm borsada baskı yaratıyor.
İçeride dengelenme çalışmaları var. Faizler ve enflasyon çok yüksek. İnsanlar tüketirken ya da yatırım yaparken faizi doğal olarak dikkate alıyorlar. Almalılar da zaten.
İki kısa paragrafta anlattığım şeyi uzatabilirim ama sadece şunu belirtmemde yarar var. Portföyüm bütün olarak tek bir ana varsayıma dayanıyor. Türkiye’nin gelecekte bundan çok daha gelişmiş ve refah içinde olacağı varsayımı. Bu konuda çok iyimser olmak zorundayım. Bu olmayacaksa zaten bundan sonra yazdıklarım tamamen boş olur.
Ekim 2018 İtibariyle Portföy Durumu
Portföy büyüklüğü 35.018 TL olmuş oldu.
Portföye yapılan ekleme konusunda “Günde 75 TL’ye Finansal Bağımsızlık Stratejisi”ne çok uzağım. Daha çok biriktirmem lazım. Burada İlk aşamada hedefim 1.000 TL’ye çıkmak. Yani günde 33 TL’ye…
Şu ana kadar internetten gelir elde ettiğim Prolific ve Emotion Miner çalışmalarını durdurdu. Neye el atsam kuruyor:) Ama aramaya devam ediyorum.
Hisse Senedi Varlığı
Önce portföyü vereyim.
Görüldüğü gibi bu ay portföyde bir değişiklik yaptım. ADANA hisselerimi satıp SODA ve ağırlıklı olarak da HEKTS ekledim.
Takip amaçlı da EREGL alımı yaptım.
AKSA’da ise satışlar ağırlık kazandı. İki senelik portföyde şu ana kadar yaşadığım en büyük zarara da uğramış oldum böylece. Bilançoyu bekliyorum.
HEKTS ve SODA rekor kâr açıkladılar. İki hisse senedinin portföydeki oranı %70’lere çıktı.
ANHYT %40 kârdan başabaş noktasına geldi. Kötü bir bilanço açıklamadı. Büyümeye devam ediyor.
BIMAS aynı. Büyümeye devam.
Açıkçası bu ay pek fazla takip edemedim. Sadece HEKTS ve SODA’nın 9 aylık faaliyet raporlarını okudum. Diğerleri gelince onları da okuyacağım.
Özellikle HEKTS konusunda daha fazla araştırma yapmak istiyorum. İşe pazardaki rakiplerini öğrenmekle başlayacağım. Sonra da uluslararası rakiplerinin faaliyet raporlarını okuyacağım. Sanırım biri BAYER. Onunla başlayabilirim.
Daha sonraki hedefim de tarımsal ilaç satan bir bayiyi ziyaret edip HEKTS hakkında daha fazla bilgi edinmek. Bunu yaparken Philip Fisher’ın hisse senedi değerlendirme yöntemini adım adım uygulayacağım.
Toplam hisse senedi portföyümdeki artış %32,86 olmuş oldu. Yılbaşındaki %28’lik getiriyi hesaba kattığımda yıllık getirim %4,86 civarında. Karşılaştırma ölçütü olan BIST 100 ise 115.333 puandaydı 29 Aralık 2017’de. Dolar ve enflasyona karşı karşılaştırmaya hiç girmiyorum:)
Bu değerlendirmeleri yıl sonuna bırakıp nakit varlığına geçeyim.
Nakit Varlığı
Nakit varlığı 3120 TL oldu. %22,50’den TEB’de duruyor. Portföyde %90 hisse senedi, %10 nakit var. Aşağı yukarı bu dengeyi koruyarak devam edeceğim.
Ayrıca 70 sterlin de döviz varlığım var. O da hesapta duruyor. Kalsın…
Böylece toplam nakit varlığım 3.620 TL olmuş oldu.
Portföyün Diğer Para Birimlerine Göre Durumu
Geldik en can acıtan yere:)
Portföyün toplam değeri 35.018 TL oldu. Neredeyse 4 aydır yerinde sayıyor. Yabancı paralara göre duruma baktığımda ise;
- 6253 dolar (geçen ay 6025),
- 4897 sterlin (geçen ay 4618),
- 160,6 gram altın (geçen ay 157).
Her ne kadar TL bazlı portföy değer kaybetse de dolar olarak artış yaşandığı görülüyor. Doların 5.60’a düşmesi etkili oldu. Ama yine hala eski performansı yok. Şimdi aylar itibariyle duruma bakalım.
Görüldüğü gibi hala Mart 2018’deki 8.021 dolardan uzaktayım.
Şimdi de Dolar TL grafiğine bakalım.
TL bazında artış keskin olsa da dolar karşısındaki patinaj burda da net olarak görünüyor.
Biliyorum grafiklerim çok acemi işi:) Sayın Cataphract’ta bunu farketmiş olacak ki dayanamayıp bana portföyün grafiklerini atmış. Şimdi size onu da vereyim:) Kendisine çok teşekkür ederim desteği için.
Temettü Yönünden Portföy Durumu
Geçen ay 1078 TL temettü gelirim vardı.
ADANA satışı ve bunun temettü vermeyen HEKTS’a eklenmesi temettü gelirimi düşürdü. Büyümeyi temettü ile değiştirdiğimi düşünüyorum. Haklı mıyım zaman gösterecek.
Portföy de sanırım temettü portföyünden büyüme portföyüne doğru dönüyor yavaş yavaş:) Sanırım bunda Warren Buffett’ın Mektupları’nı çevirmemin etkisi büyük.
Portföyün temettü verimi 745,33/31.398=%2,37 oldu.
Mevduattaki paradan ise alacağım yıllık faiz geliri de 655 TL olacak gibi gözüküyor.
Böylece net pasif gelirim yıllık 745+655= 1400 TL’ye düşmüş oldu.
Temettü kayıplarının sermayedeki kazançlarla dengeleneceğini düşünüyorum.
Portföyün net pasif gelir verimi ise 1400/35.018=%4 oldu.
Bir günlük özgürlüğümü kazanmak için gerekli paranın 115 tl olduğunu düşünürsem şu an 12,17 günlük özgürlüğümü kazanmış durumdayım.
Yol uzun…
Toparlarsam
Portföyün büyük kısmını HEKTS’a kaydırdım. Bulunduğum yerden baktığımda çok riskli görünüyor. Fakat emekli olduğumda en az 10.000 adet ya da üstü bulundurma hedefim var ve oradan bakınca da hedefimden uzak olduğumu görüyorum.
Yıl sonuna gelirken yıllık 2.200 TL temettü ile yılı kapatma hedefim vardı. Sanırım buna ulaşamayacağım:) Biriktirmeye devam.
Sizin portföyde havalar nasıl? Temettü gelirinizde düşme oldu mu? Siz de bu ay kayıplarla mı boğuştunuz? Biraz da sizden dinleyelim.
Saygılar.
Super gidiyorsunuz. Nazar degmesin.
Çok teşekkür ederim, sizden de bekliyoruz sabırsızlıkla:)
Ekim 15 te 1000 tl ekleyebildim. Toplam 4000 tl değerinde hisse senedim oldu. Ve fakat her ayın 15′ inde sabahtan maaşımdan para ayırıyorum ama sanki o gün hisseler pahalı, bir hafta sonra düşük oluyor 🙂 Siz de aynı şeyi düşünüyor musunuz ?
Warren Buffett Tarzı isimli kitabı okuyorum. Gayet sade anlatılmış. Bununla beraber ilk fırsatta , şirketin gerçek değerini hesaplama konusunda size danışacaklarım var çünkü formül kafamı karıştırdı.
Şu an param olmadığından mıdır bilmem ama her ay çok daha fazla para ayırmak isterdim, az olan ekonomi bilgimle ben de şirketlerin kolay kolay batmayacağını, bu aralar iyi alım fırsatları olduğunu düşünüyorum ama belkide bekar insanın boşanması kolaydır atasözüdür benim durumum 🙂
Sayın Deniz Bey,
Bu iş tuğla koymak gibi 500’er 500’er, 1000’er 1000’er oluyor. Aslında küçük küçük biriktirerek değil de işi bıraktığınızda kaybediyorsunuz.
Benim de dikkatimi çekti ama sanırım psikolojik olarak alınca pahalı geliyor.
Kitaba başlamanıza çok sevindim. Çok faydasınız görürsünüz.
Sorunuz olursa memnuniyetle cevaplarım.
İyi akşamlar, saygılar.
Yigit bey
Cabaniz ve istikrariniz gercekten takdire edilesi
Nacizane onerim portfoydeki hisse disi oranini arttirmanizdir
Birakin tr yi abd de bile borsalar dramatik hareketler yapabiliyor
En az bi 25% hisse disi ( mevduat doviz altin) varlik olmasi faydali olacaktir
Sayın Hakan Bey,
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Oranı arttırmayı şu an için düşünmüyorum. Belki yeni zirveler görürsek %10 daha düşebilirim ama o kadar:)
Bu arada portföyün en zayıf noktası döviz varlığının olmaması tabii ki. Bunu da belirtmek lazım.
Saygılar.
Hayırlı olsun ustam bende bu temettü geliri olayına kafayı takmış durumdayım aslında çok mantıklı bir şirkete ortak ol ve bu şirket sana sadece emeklilikde değil daha evvelinde de baksın ben üniversite 2. sınıf öğrencisiyim ve haftalık harçlığımın 6/1 ini biriktiriyorum 5 aydır borsadayım tecrübesizlikten kaynaklanan hatalarım ve zarar ettiğim hisseler oldu şuanda eksideyim temettü geliri için ALKIM biriktiriyorum bununla birlikte aselsan ve kardemir d hisselerinden de alım yapmıştım + ya geçtikleri anda onlarıda satıp Alkım almayı düşünüyorum
Sayın Hasan Bey,
Bol kazançlar dilerim. Daha çok gençsiniz ve bu da bileşik getirinin sizin yanınızda olması demek. Şimdi biriktirdiğiniz her 100 TL bundan 20 yıl sonra inanılmaz paralara ulaşma potansiyeline sahip.
20 yaşında başlasaydım biriktirmeye şu anda finansal bağımsızlığımı kazanmıştım. Umarım tasarruf ve yatırımlarınızda sürekli olursunuz.
Saygılar.
Yiğit bey çok güzel gidiyorsunuz. Altın veya dövizde olsa çok daha iyi olacak.
Bende borsadaki ağırlığımı %70 e çıkarmak istiyorum ama hala %47 de.
Bu arada 56 hisseyle devam ediyorum. Borsadaki yatırımım için konuşursak yılbaşından bu yana kayıp veya zararım bulunmuyor. Boşa kürek çekmiş gibi görünsekte bu fiyatlardan epey hisse topluyoruz.
Sayın Haykırış hoşgediniz,
şu an toplama aşamasındayız, ayı piyasasında borsa 120.000 binden 90 binlere düşmüşken zarar etmemiş olmak da büyük bir olay bence. Güzel şirketlerde kâr da ederiz. Panik yapmadıktan sonra:)
56 hisse çok değil mi nasıl takip ediyorsunuz?
Saygılar.
Paylaşımlarınız için tskler …. ben için cok faydalı oluyor .henuz cok yeniyim keşke daha önceleri sizleri tanısaydım .henuz 3 ay oldu baslayalı şimdilik aksa petkim ve ttrak biriktirmeye karar verdim umarım dogru seçimler yapmişimdır ..,
Sayın Deniz Bey,
Bol kazançlar dilerim. Umarım hedeflerinize ulaşırsınız. Lütfen kendinizi sürekli geliştirin, okuyun, araştırın mutlaka.
Saygılar.
Aslında çok zorlandığım söylenemez fakat özsermaye kârlılığı düşük olan 16 hisse kâra geçtiği zaman vedalaşıp 40 hisseye indirmeyi düşünüyorum.
Hise çok olduğu için riski epey dağıttım. Bu yüzden şirket batsa bile giden tutar devede kulak kalır. Ayrıca hisse sayısı çok olsada ilk 10 hissenin ağırlığı %42 ilk 20 hissenin ağırlığı %63 ve ilk %40 hissenin ağırlığı ise %91
Hisselerin %10-30 luk kısmıyla kar al stratejisi uyguluyorum. Hisse çok olunca kaydırmak kolay ve zevkli oluyor. Böyle ufak ufak kâr al yaparak sizin de dediğiniz gibi endeks 120 binlerden 90 binlere düşerken direnebildim.
Sayın Haykırış,
Aslında sizin kullandığınız yöntemi Mrfreeat33 de kullanıyor. Portföyü 100’ün üstünde hisse senedine dağıtmış. Biri bakarsa %1 kaybederim diyor.
Ben çok risk aldım. İki hisse senedinin toplam ağırlığı %70 oldu:) Bakalım sonumuz ne olacak.
Bol kazançlar dilerim. Saygılar.
merhaba,
benim için de ekim ayı biraz daha ekleme yaptığım bir ay oldu. Ay sonucu maliyet artışım portfoy artışından fazla, bu ay kardan yemişiz 🙂 Maliyetlenmek için güzel bir ay olmuştur umarım. Bu ay sonucu hisse dağılımım aşağıdaki gibi oluştu. Son dönemdeki çabam ihracat gelirleri, doviz varlıkları görece daha yüksek olan şirketlerin ağırlıklarını arttırmak yönünde. Diğerlerinden ise pek azaltım yapmadım, mevcut lotları tutuyorum.
AKSA 2.8%
ALKA 6.4%
ASELS 5.6%
BRISA 1.4%
CIMSA 2.7%
EGEEN 14.8%
ERBOS 2.2%
HEKTS 5.6%
ISDMR 1.8%
ISYAT 3.7%
KORDS 5.5%
KRONT 9.4%
LOGO 0.4%
ORGE 2.8%
PETKM 6.1%
SASA 8.6%
TOASO 5.2%
TUPRS 3.0%
ULUSE 5.0%
BES portfoyumde ise yurdışı hisse bulunduran fonu çıkarttım. Son hali dolar ve euro eurobondları ile altın oldu.
Sayın Kaan Bey,
Öncelikle bol kazançlar dilerim. Açıkçası portföyünüzde zarar eden şirket olmaması beni çok sevindirdi. Maalesef bir çok küçük yatırımcı kendini zarar eden spekülatif hiselere kaptırıyor. Bu yüzden sizi tebrik ederim.
Yıl bazında bakarsak da borsanın 115 binlerden 90 binlere düştüğü bir dönemde kâr edilmek ya da zarar etmemek bence başlıbaşına yeterlidir.
Şirkerler kâr edip büyümeye başlayınca biz de bu maliyetlerin faydasını görürüz diye umuyorum.
Katkınız için teşekkür ederim.
Saygılar.
Merhaba Yiğit bey ve takipteki arkadaşlar,
Bloğunuzu belli bir süredir takip ediyorum.(Başarılı bir blog ve elimden geldikçe borsa ile ilgilenen arkadaş çevreme tavsiye ettiğimi belirtmek isterim) Birçok yatırım noktasında benzer düşünce ve hedeflere sahip olduğumuzu düşünüyorum. Uzun dönemdir borsa ile ilgilenmeme ragmen 1 yıla yakın bir zamandır uzun vadeli yatırımcı olarak kendimi tanımlamaya çalışıyorum.Yazınızın altına ufak bir not bırakmak istedim.
Bende portföyüm dağılımımı şu şekilde belirtebilirim.
Pis Yedili – Gold Hisseler (Ağırlık 60-70)
Pis Yedili – Gümüş Hisseler (Ağırlık 20-30)
Pis Yedili – Brozn Hisseler (Ağırlık 10-20)
Kimisi biriktirmek kimisi takip etmek için oluşturduğum bir portföy. Yıllık hedeflerim var. Kendi aralarıda 2-3 yıl sürelerde kategorilerini düzenlemeyi düşünüyorum.
Gold hisslerim 7 adettir. (LPG dağıtım şirketi, Aşçıları ile ünlü çimento şirketi, bilançosu çelik gibi bir şirket, hisse fiyatı 3 hanelerde olan adı bir denizimin ismi olan bir otomotiv yan sanayi, tarıma ve son dönemde evcil hayvan mama işine giren geleceği tarımda gören birisi olarak, petro kimya sektöründe biri tekel olan diğeri ise son dönemde tek seferde en büyük yatırım yapmış şirketin parçası)
Bunlar portföyümün ağrılıklı kısmını oluşturan hisseler olup herhangi bir yatırım tavsiyesi taşımamaktadır.
Herkese uzun vade de bol kazançlar dilerim.
Sayın Zuzu,
Desteğiniz için çok teşekkür ederim. Hisseleri bölümlere ayırmanız çok güzel olmuş. Hisse seçimleri de güzel gözüküyor:). Kıskandım açıkçası.
Bol kazançlar dilerim.
Saygılar.
Merhaba. Yazılarınızı ve yorumları tek tek okuyorum ve faydalı buluyorum çok teşekkürler. Ancak iyi hesap edilmesi gereken bir noktayı hep atladığımızı düşünüyorum. Türkiyede enflasyon resmi rakamlar doğruysa bile %30. Bu oranda bir enflasyon ile türk lirası yatırımı yapıp %5-8 neyse temettü beklemek ne kadar doğru? İkna olamıyorum düşündükçe zar zor biriktirdiğimiz geleceğimiz olan çocuklarımız için ayırdığımız meblağları türk lirasında ve türk borsasında tutmak bu enflasyon oranında çok mantıklı gelmiyor. Lütfen bu konuda kendinizi nasıl ikna ettiğinizi yazabilir misiniz?
Sayın Eren Bey,
Atlamadım nasıl atlayayım. Sürekli aklımda.
Enflasyonun bu civarlarda kalmasının kimseye faydası yok maalesef. İkna etmek isterdim ama benim de Türkiye’nin geleceğine güvenmekten başka argümanım yok.
Ama yatırım yaparken de eğer uzun vadeli yatırım yapılıyorsa mutlaka uzun yıllar özsermaye kârlılık oranı ortalaması yüksek dürüst yönetilen gibi gibi şirketler seçmek lazım. Yani ben öyle yapıyorum. Bakacağız neler olacak 10 yıl sonra.
Saygılar.
Burada hepimizin amacı aynı. Zor şartlarda yaptığımız birikimlerimizin en azından alım gücünü koruyabilmek. Ama türkiyede temettü kültürünün oturması gelişmesini mümkün görmüyorum. ABD’de enflasyon daha yeni %2-3 bandına geldi temettü olarak %6 veren iyi şirketler var. Hisse değer kazanmasa bile enflasyona karşı verdiği temettü yeterli oluyor. Biz de ise durum çok farklı zaten verdiği net temetttü kuş kadar üstüne enflasyon üstüne borsa da değer kaybedince yatırımlar kuşa dönüyor. Yastık altına bankaya altın al at daha iyi.