Kriz Zamanları İçin Kendime Notlar

Herkese selamlar! Dolar aldı başını gidiyor. Akşam yattım 5.40, sabah kalktım 5.75. Sonra bir ara 6.40 oldu dediler. Böyle değişik değişik işler. Yazıyı tamamlarken 6.43 civarlarındaydı.

Bu tarihi günde uzun vadeli temettü yatırımcısı olarak neler düşündüğümü kaydetmek istiyorum. İşler güllük gülistanlıkken okurum.

Ayrıca sadece maaşımdan gelen para ile ek alım yaptığım sistemimde bu günlerde karşılaştığım bir açığı farkettim. Bakalım siz ne düşüneceksiniz?

Hadi başlayalım.

statue-756624_1280.jpg

Olumsuz Haberler ve Algı

110.000 ve 120.000’lerde nasıl her taraf güllük gülistanlık iken şimdi tam bir panik havası var. Dolar borcum yok. Fakat bu roketleyen doların bize yüksek enflasyon olarak döneceğini de az çok biliyorum.

Tepelerde herkes olumlu havanın ödülünü toplamaya çalışırken, şu an sorumluluk alan yok gibi. Eski bir iktisatçı olarak önlemleri rakamlarla görmek ve o plana ikna olmak beni rahatlatırdı mesela.

Portföyümü her zaman pound bazında takip ediyorum. Bu yüzden TL bazında çok bir kaybım olmasada (%10 gibi)  pound bazında portföy değerinin ve aşağı yukarı aynı şekilde yıllık temettü gelirimin de %40’ını da kaybettim (Kağıt üzerinde ve kısa vadede). Gram altın olarak da kayıp aşağı yukarı aynı şekilde. Uzun vadede ise konumlandığım şirketlere güveniyorum.

Yanlış olduğunu bildiğim halde biraz “moralim bozuldu“. Bozulmadı desem yalan söylerim. Oysa bütün ünlü yatırımcılar bunun tersini söylüyor. Sonuçta korkmak ayıp değil, önemli olan korktuğunda ne yaptığındır. Ben bu gün korktum ama paniklemedim ve planı uyguladım. Her ne kadar mantıksız gelse de nasıl daha yukarı gidebileceğini bile bile alım yaptıysam, dün de daha aşağı gidebileceğini bile bile alıma devam ettim.

Satmayı ise hiç aklımdan geçirmedim. Artık kafam başka türlü çalışıyor.

10 yıl sonrası için alıyorsam ve iyi şirketleri büyüdüğü sürece hiç satmayacaksam ucuza almak beni sevindirmeli, üzmemeli.

Fakat 2016 Kasım’dan beri uyguladığım ve 2017 Şubat’tan itibaren kayda aldığım sistemimde bir açık olduğu da kesin. Döviz şoklarına karşı dayanıklılığı yok denecek kadar az. 

Şimdi biraz da bunu tartışalım.

Sistemimin Durumu

Sistemim her ay düzenli olarak az çok alım yapmak üzerine kurulu. İyi de olsa kötü de olsa alım yapacağım ki belli bir ortalamaya ulaşayım. Belli bir büyüklüğe ulaşınca portföye yapancı hisse senetleri ve Türkiye Eurobond’u da katacaktım. Böylece sağlam bir portföy oluşturacaktım.

Bir yandan da böyle bir krizin ve bizi hem düşüş hem de duygusal olarak yıpratan ayı piyasasının birikim yapmaya başladığım ikinci yıla gelmesini de olumlu buluyorum. 9. yılda gelseydi biraz daha zorlardı. Şimdi toplamaya devam edebilirim.

Bütün bunlar bir yana size bahsetmek istediğim sistemimdeki açık. O da döviz pozisyonumun olmaması! Bu, sistemin dengede kalmasını ve psikolojimin biraz daha rahatlamasını sağlayabilirdi. Fakat bu döngüye dövizsiz ya da yurtdışı yatırımsız yakalanmış oldum. Erken olması yurtdışı hisse senedi ve eurobond varlığım olmadan yakalanmama sebep oldu. Portföy ayarlarken bundan sonra kulağıma küpe olsun.

Şimdi bu işin arka planındaki olumsuzluklara gelirsek: Tarihsel olarak döviz tutmak hiç bir zaman en iyi seçenek olmamış. Bu yüzden portföyün belli bir kısmını döviz tutmak beni borsaya göre getiri olarak geride bırakabilir.

Olumlu yanları ise özellikle bu ortamlarda daha da belli oldu. Mesela, eğer Eurobond faizleri %9 civarına gelecek olursa ki bu S&P 500’ün 100 yıllık ortalaması oluyor, Türkiye 2040 Eurobonduna geçip getiriyi sabitleyebilirdim. Fakat şu an faizi %8,68 olmasına rağmen alamıyorum. Nedeni ise elimde doların olmaması ve roketleyen dolar yüzünden artık geçiş maliyetimin çok artması. Burada portföyün birazını yabancı parada tutmamamın negatif etkisini yaşadım.

İkinci olumsuzluk da bazı zamanlarda doların böyle çok yükselmesini kaçırmış olmak. Biliyorum bunu yakalamak çok büyük bir mantalite değişikliği gerektiriyor ama ben yine de belirteyim.

Toparlarsam

İlginç bir Cuma oldu. Portföyümün bir günde eridiğini ve dövizin zıpladığını portföyü oluşturduğum ikinci yılda yaşamış oldum.

Bundan sonra portföyün döviz korumasını da düşünmem gerekecek. Maalesef bunu Warren Buffett’tan öğrenemeyeceğim. Öyle bir derdi yok çünkü. Eğer etkili bir yolunu bulamazsam da bundan sonra oyun sahasını çeşitlendirmek zorunda kalacağım.

Olumsuz olmak için her türlü sebebim olsa da yine de olumlu tarafta olmayı seçiyorum.

“Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.”

Mustafa Kemal ATATÜRK

Bundan on, yirmi yıl sonra Türkiye’yi çok daha gelişmiş ve refah içinde olarak göreceğim umuduna ihtiyacım var. Aksi durumda zaten 30 bin TL’lik portföy de beni, bizi kurtarmaz. Dolarda olsa ne olur olmasa ne olur.

Bu arada bir şeyi de eklemeden geçmeyeyim. Günün en cafcaflı ve en zor zamanında iki bankamın mobil uygulaması çalışmadı. Girip alım yapmak için beklemek zorunda kaldım. Bunu da işler güllük gülistanlıkken okuduğumda her şeyin doğru düzgün çalışmadığını da bilmeliyim.

Şimdilik benden bu kadar.

Cuma günü siz neler yaşadınız? Planlarınıza sadık kalabildiniz mi? Biraz da siz anlatın:)

Saygılar.

50 Yorum

  1. Zafer demiş ki:

    Aylık birikim az olduğu için dövize yatırım için parada kalmıyor . Aylık birikim ikiye ayrıldığında hisse ve döviz olarak portföy daha zayıflamaz mı ?

    Ağustos 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Zafer Bey,

      Aylık birikimi çoğaltmak ilk önceliğim. Az olduğunda pek oyun alanı kalmıyoru bu doğru.

      Portföyün zayıflayıp zayıflamayacağı sizin dövizle ne yapacağınıza da bağlı. Yastık altında kalırsa döviziniz o ülkenin enflasyon oranında değer kaybeder. Önemli olan onu güzel bir şekilde işletebilmekte.

      Saygılar.

      Ağustos 11, 2018
  2. RIDVAN demiş ki:

    2ay önce 4.22 den dolar bozup aselsan almıştım %10 kar ile sattığımda dolar %5 değerlenmişti. kısa vadede tl nin değerleneceğini varsayarak tekrar dolar almadım tl mevduat yaptım. mevduatın bitmesine 6 gün kala tl %13 değer kaybetti yaklaşık 400 dolar gibi bir zararı kabullenerek mevduat faizi ni bırakıp hesabımı kapattım.(mevduat faizi zararı hariç) faizden vazgeçmek benim için çok zor oldu istemeye istemeye kapattım fakat iyiki kapatmışım kara cumayı dövizde geçirdim zararım %3 yerine %18 olacaktı. dünyanın rezerv parası olduğu için, üretimin temel hammaddesi petrolün ve emtiaların fiyatı dolar ile belirlendiği için kazancımı ve zararımı dolar olarak hesaplıyorum. 4.22den dolar bozup aselsan alma planım yoktu malesef dürtülerime yenik düşüp yukarı trenden aldım. asıl planım eylülde başlayacak FED in bilanço küçültmesini başlatmasını beklemek 2019un martında falan aselsanı 21 Milyar TL piyasa değeri ile almaktı şuan dolarımı bozdurmak gibi bir niyetim yok enflasyonun artacağını kurun daha çıkacağını varsayıyorum ve faizlerin daha artmayacağını. bu blogu çok severek takip ediyorum paylaşımlarınız için teşekkürler

    Ağustos 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Rıdvan Bey,

      Bu sarsıntıyı dövizde geçirerek çok doğru bir öngörüde bulunmuşsunuz. Benim sistemim ona imkan vermiyor. Sadece biraz çeşitlendirme yapabilirim.

      Şirketleri toplam piyasa değeri olarak değerlendirmeniz çok ince ve güzel bir ayrıntı olmuş. Warren Buffett’ın taktiği de o yönde. Ben de yavaş yavaş ona alışmaya çalışıyorum.

      Katkılarınız ve desteğiniz için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 11, 2018
  3. Umut demiş ki:

    Off zor günler. Umutsuzluğa kapılmalar, olumsuzluklar vs… Tamam her kriz geçer, her krizin dinamikleri de farklıdır vs ama mevcut yönetimin yaklaşım tarzı gerçekten korkutuyor bu sefer.

    Dolar karşısındaki her şeyi eritti. Yatırım için alınan ev eridi, vadelideki TL eridi, BES eridi, Borsa eridi…

    Doları olan bile sevinemez druuma geldi. Bankalar batar mı korkusu sardı insanları insanları.

    Altın alıp yastık altı yapan teyzenin hem kafası rahattı, hem de en çok kazanan o oldu.

    Siz bloğunuzda her türlü değişkeni değerlendiriyorsunuz ancak tek bir sabit tuttuğunuz veri var geleceğe yönelik. O da ülkenin gelecekte refah düzeyinin artmış olması sabiti.

    Umarız ki öyle olur tabii ki ancak yine de TL ye göre “altın” her zaman “altın”, “dolar” da malesef her zaman “dolar”.

    Benim hisse senetleri de TL bazında – de değil ancak dolar bazında epey içeride. Doalr bozarak alımları yaptığım için de moralsizim:)))

    Ağustos 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Umut Bey,

      Hepimizin moralleri maalesef bozuk. Ülkemiz için üzülüyoruz. Varlıklarımız maalesef bir günde eridi. Ama kısa vadede tabii. Politika yapıcıların güven veren açıklamalarını beklemekten ve bir şeyler yapacaklarını ummaktan başka bir şey elimden gelmiyor.

      Gram altının fiyatına baktım, şok geçiriyordum. İnsanın o kadar uğraşıp yastık altında altın tutan teyzelerden daha az kazanması tabii ki benim de çok moralimi bozuyor.

      Bahsettiğiniz gibi yatırımımın temel taşı Türkiye’nin geleceğine olan güven. Bu sarsılırsa zaten uzun vadeli yatırım yapmaya gerek yok. Yapamam zaten. Burada da umutsuzca haklı çıkmayı beklemekten başka çarem yok.

      Fakat 2008 krizini yaşamamış biri olarak çok değerli tecrübeler ediniyorum. Öğrendiklerimi uygulayarak yoluma devam edeceğim.

      Desteğinizi için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 11, 2018
  4. cahil ordinaryus demiş ki:

    Yiğit bey elinize sağlık bu cuma çoğu bankanın mobil uygulamaları döviz altın işlemlerine kapatıldığı için ilgili kambiyo işlemleri şubelerden gerçekleştirildi. Bu sebeple biz bankacılar içinde zor bir hafta oldu. Dediğiniz şoklara karşı ben portföyümde

    1- GRAM ALTIN ,
    2- AK PORTFÖY YABANCI TEKNOLOJİ HİSSE SENEDİ FONU
    3- İŞ PORTFÖY ELEKTRİKLİ ARAÇLAR FONU
    bulunduruyorum. Ayrıca değerli portföy yöneticisi IŞIK ÖKTE ‘ nin 08.08.2018 tarihinde BloombergHT de Barış ESEN in sunduğu KÜRESEL PİYASALAR programında belirttiği üzere

    https://www.youtube.com/watch?v=62OrV_xAU8c

    4. enstrüman olarak EUROBOND fonu alma düşüncesindeyim.

    Siz ve sizin gibiler sayesinde TASARRUFA DEVAM.

    BİREYSEL EMEKLİLİK HESABIMDA AYLIK ÖDEDİĞİM TUTARI %30 ARTIRDIM.

    ” PARAMI DAHA İYİ NASIL DEĞERLENDİRİRİM ” in peşindeyim . Yazılarınızı bekliyorum.

    Ağustos 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cahil Ordinaryus,

      Çeşitlendirme yapmanız çok iyi olmuş. Benim bu portföy büyüklüğü ile başaramadığım bir şey bu. Zamanla o da olacak inşallah.

      Fonları araştıracağım. Özellikle F/K’larını ve borçluluk durumlarını çok merak ediyorum. Benim için bir soru işareti bu durum.

      Eurobond’un kendisini almayı düşünüyordum hep, fonunu hiç bilmiyordum. Düşük bir komisyon oranı varsa değerlendirebilirim. Fakat dolara geçmek için geç oldu biraz:) Ama ortalama yapmak için azar azar değerlendirilebilirim.

      Yayını da mutlaka izleyeceğim. Değerli katkılarınız için çok çok teşekkür ederim. Yeni araştıracak şeyler verdiniz bana.

      Saygılar. İyi haftasonları.

      Ağustos 11, 2018
  5. mithat ozturk demiş ki:

    Esasında çok güzel bir noktaya değinmişsiniz.portföy bir kale ise bu kale tüm tehditlere karşı korunaklı ve dayanıklı olmalı.Bence portföyde olmazsa olmazlar dan biri de döviz .döviz sert darbelere karşı bir nevi hedge görevi görür.
    Yazılarınız beğenerek takip ediyorum.saygılar

    Ağustos 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mithat Bey,

      Kale benzetmesi çok yerinde olmuş. Kalemizi biraz da kendimizi nasıl rahat hissediyorsak öyle inşaa etmeliyiz.

      Döviz konusunda “döviz al vadesiz mevduatta tut” tarzında değil de “döviz al ve onu uzun yıllar ortalaması en az %9 olacak şekilde değerlendirecek yollar bul” şeklinde düşünüyorum.

      Bakalım, dersimizi alıp yolumuza devam edeceğiz:)

      Saygılar.

      Ağustos 11, 2018
  6. kaan demiş ki:

    Merhaba,

    Ben de hisse almaya devam ediyorum. Ülkemize olan güvenimizin yanında “tarih tekerrürden ibarettir” felsefesine inancımı da korumaya çalışıyorum. Zorluyor gerçekten. Karamsarlığa düşmemek zor.

    Bunun yanında ben BES hesabımdaki fonları 2017 sonunda dolar ve euro eurobondları ile altın fonuna çevirmiştim. Kendi çapımda “hedge” yapmaya çalıştım. Maalesef şu ana kadar işe yaradı. “Maalesef” diyorum çünkü “tüh döviz artmadı, yatay devam etti, keşke hisse senedi fonumu bozmasaydım” cümlesini kurmayı tercih ederdim. Ancak bizim elimizden zar zor biriktirdiğimiz tasarruflarımızı korumaya çalışmaktan başka birşey gelmiyor.

    Fonlar için, hem yatırım hem emeklilik fonları, tefas’ı incelemenizi tavsiye ederim. Oradan hangi bankanın fonunu almak isteyeceğinize karar verebilirsiniz.

    Dün 5.30 gibi neredeyse her hisseden gelen “devre kesici” mesajlarını almak çok değişikti gerçekten. Bu ay için ayırdığım miktarın bir kısmını dün o arada kullandım. Umarım daha sonra toparladığı gibi gelecek hafta da devam eder.

    En önemli şeyin sabır ile beraber umut ve inançları korumak olduğunu düşünüyorum. Aksi durum gerçekleşirse zaten tasarruflarımız da bir işe yaramayacak. En azından umudumuzu koruyalım. Sizin de yazılarınızla aynı şeyleri beraber yaşadığımızı görüp yalnız olmadığımızı hissediyoruz. Bu da ayrı bir rahatlama sağlıyor. Size de ayrıca teşekkür etmek isterim.

    Ağustos 11, 2018
    Yanıtla
  7. Tutumlu demiş ki:

    Bu bir algı oyunu maniplasyon yapılmakta amaç psikolojik olarak moral bozmak.Benimde moralim bozuldu çünkü 8 aydır bitcoin’imi ana parama gelecek diye bekliyordum oradan bi kaybım oldu 22 bin tl’mi anaparadan 1700 tl eksik olarak çekmek zorunda kaldım.Tam çektim 10 dk sonra trump bi twit attı btc try kuru 22 tl ye geldi 🙂 daha önceden çıkış yapsaydım eğer dolar alacaktım daha önceki yazılarımda bu sene çok büyük ekonomik kriz yaşayacağımızı dolar trendinin yükselişte olduğunu söylemiştim bu daha başlangıç.Herşeyin düzelmesi 4-5 sene alacak gibi.Neyse paramı dolara yada faize yatıramadığım için de büyük kaybım oldu.Sular durulsun bakalım şimdilik tl mevduat da kalacağım.İki üç güne doların seyri netleşir.Yanlız 2 sene sonra dolar 7 küsür lira olacakken olay çok hızlı gelişti.Aklıma waren buffet’in sözü geldi “ne olacağını asla kimse bilemez”.Aylık 1000 tl ile yatırım yapan ufacık bi adam olarak ne yapıcam bilemiyorum gidişata bakıcam dediğim gibi.Arsa yatırımım hala iyi durumda hatta fiyatı arttı krizlerde toprak altın gümüş gibi şeyler artar diyorlar ama bilemiyorum ne olacak.Benimde yatırım hevesim kaçtı ama uzun vadeye odaklanırsak mevduat faizinle bile yine zengin olabiliriz diye düşünüyorum kartopu etkisi ile fiyat ortalamasından kara geçebiliriz.Bu arada tüm dünyada dolar çekilmeye başladı altın borsa bitcoin herşey düştü.Altın yurt dışında düşerken türkiyede artmasının sebebi dolar üzerinden hesaplandığı için.Bitcoin de aşağı gidiyor o yüzden terk ettim yoksa aylarca bekleyebilirdim ama ana paramdan da olabilirdim.

    Ağustos 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Tutumlu,

      Aslında herkesin moralinin çok iyi olduğu zaman değil de herkesin moralinin bozuk olduğu zaman yatırım yapmak lazım.

      Fazla zıplamadan her malın ederini bulacağını düşünüyorum.

      Ben de Amerika’da enflasyonun yüksek olduğu zamanlarda insanların enflasyondan korunmak için. arsaya yatırım yaptıklarını okumuştum.

      Türkiye’de arsa işi ne olur bilemiyorum tabii. Tecrübem yok:)

      Katkılarınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 12, 2018
  8. Kenan demiş ki:

    Yiğit Bey eurobond nasıl alınıyor ?

    Ağustos 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Kenan Bey,

      Bankalardan alabilirsiniz. Fakat tahvillerde olduğu gibi vadesinden önce bozdurmak isterseniz fiyat riski var. Yani faizleri yükseldikçe fiyatlar düşer.

      Ayrıca vergi durumunu da iyi incelemek lazım.

      Ayrıca üstte yazdılar. Bazı Eurobond fonları da varmış Onlara da bakabilirsiniz.

      Kısacası iyice araştırmanız lazım.

      Saygılar.

      Ağustos 12, 2018
    • Kenan demiş ki:

      Çok teşekkürler

      Ağustos 12, 2018
  9. Ozhan demiş ki:

    Yukarıdaki dostuma katılıyorum %10 bist hissesi(isdmr, trkcm , tuprs) fonun büyük kısmını akbank abd fonu, yapı kredi teknoloji fonu, akbank teknoloji fonu ve birazda iş bank elektrikli araçlar fonunda tutuyorum.

    Yapabildiğim bir ingilizce öğretmeni olarak bol bol trend okuması yapmak. Eğer Trump 2019 şubatın a kadar batırmazsa mevcut durumu daha ortodoks bir şekle alıp o tarihlerde teknoloji ağırlığını ciddi oranda azaltmayı umuyorum. Yönetim ücretleri yüksek lakin bitsin oynaklığına nazaran ben onu nispeten iyi yönetime feda etmeye razıyım. Zaten belli başlı fonları “mimic”lediyse batırmaları çok zor.

    Ayrıca yatırım hesabındatoplam birikimi in yüzde kırkı var ve full yatırım yapan herkese de saygı duyuyorum. Ama vadeli altın ve dolar hesabında para bulundurmak zorunda kalıyorum. Malum memur olmak ekstra tedbir refleksi i de beraberinde getiriyor.

    Hem yatırım hesabım hem birikim hesaplarım ciddi değer kazandı. Ama enflasyon bütün gün aklımdaydı. Yalnız biraz ucuzdan mal alma niyetim vardı. Mobil banklarıda yazdım bi kenara.

    Ağustos 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Özhan Bey,

      Çeşitlendirmenin önemini yaşayarak öğrenmiş olduk. Ömrümde bir daha böyle bir devalüasyonu kaç kere görürüm orası ayrı tabii. Herşeye rağmen kendimi yatırım erken döneminde böyle bir şeyle karşılaştığım için şanslı görüyorum.

      Maalesef yurtdışı fonlara karşı hep mesafeli oldum. Galiba kendim yatırım yapmak istediğimden dolayı böyle oluyor. Ama o kadar para da olmadığı için erteliyorum.

      2010 yılında biriyle tanışmıştım. Abiye hisselerimi söyledim. Dedi ki “Sen memur musun?” 😀 Hisselerimize bile işlemiş demek ki:) Yapacak bir şey yok.

      Katkılarınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 12, 2018
  10. zafer demiş ki:

    Dövizi yıllık az %9 olacak şekilde değerlendirecek yollar neler acaba ? eurobond nasıl alınıyor bunun bir alt limiti var mı yada eurobond fonu mu almak mantıklı ? yazılarınız çok bilgilendirici teşekkürler.

    Ağustos 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Zafer Bey,

      Üstte de bahsettim ama ana hatlarıyla durum şöyle: tahvil gibi vade riski var. Yani vadesinden önce bozarsanız zarar da edebilirsiniz kârda. Minimum 500 dolardı galiba ama bankasına göre değişiyor. Devletin ve özel sektörün var. Özel sektörün kendine göre riskleri var. Ben devlet Eurobondlarından bahsediyorum.

      Size bir hisse.net linki vereyim. Oralarda daha ayrıntılı anlatıyor. http://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=1161

      İyice incelerseniz fikir sahibi olabilirsiniz.

      Bir de Eurobond fonları varmış. Onları ben bilmiyorum.

      Saygılar.

      Ağustos 12, 2018
  11. Cenk demiş ki:

    Selamlar, sorunuza cevap olarak Cuma günü Boston’da 10 yıldır çalışmakta olduğunu söyleyen bir beyefendiyle tanıştım. Karısı da kendisi de medikal işindelermiş ve uzun yıllardır Boston’da oturuyorlarmış. Tek cümle söyledi “memlekette tatil yaparken doları 5 ile çarptık bu sene; baya iyi oldu bizim için” (şuanda gitseler 7ile çarpacaklardı neredeyse)

    Yorumsuz, size yazmak istedim Yiğit Bey. Benim Cuma böyle geçti Boston’da.

    Ağustos 11, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Cenk Bey,

      Maalesef turistlere yaradı bu olay. Turist olmak varmış ne diyeyim:) Biz de Avusturya’ya geziye giderken TL’leri 7’ye böleriz o zaman:D 10 euro bir makarna. Sokakta döner 5 euroydu.

      Galiba en iyisi yurtdışında çalışıp döviz kazanmak. Hem memlekete de katkımız olur:)

      Boston’a selamlar:)

      Saygılar.

      Ağustos 12, 2018
  12. kaan demiş ki:

    Merhaba,

    Umudumuzu, sabrımızı korumak adına zor günler gerçekten. Ülkemize olan güvenimizi sürdürmekle beraber “tarih tekerrürden ibarettir” felsefesine olan inancımı da korumaya çalışıyorum. Dediğiniz gibi karamsarlığa, korkuya kapılmak çok kolay. Ben bist grafiklerinden eski kriz dönemlerine bakarken grafiği en dip nokta civarına getirip devamını görmeyecek şekilde “o dönemki psikolojiler nasıldı, ben olsam yine de alım yapabilir miydim?” gibi düşünceler ile kendimi denemeye çalışıyorum. Grafiğin devamına baktığımda da her zaman bir toparlanma olduğunu ve o gunlere göre çok daha iyi seviyelere ulaşıldığını görüyorum, ki hepimiz görüyoruz. Bu nedenle, “tarih tekerrürden ibarettir” felsefesine inancımı koruyorum. Aksi durumda zaten tasarruflarımız da pek bir işe yaramayacak ki o senaryoları konuşmak morallerimiz adına çok da hoş değil.

    Ben daha detaylı olarak bu yıl başından itibaren portfoy bilgilerimi tutuyorum. Sizin de yaptığınız gibi ayda bir durum tespiti adına durumumu not ediyorum. Yıl başına göre pek bir kazancım yok ama zararda da değilim, tabi ki TL olarak baktığımda.

    Bir yandan da BES hesabım var. O hesabı da geçen yıl sonunda “koç iştirak fonu” ndan dolar, euro eurobond u ile altın fonuna çevirmiştim. Bir nevi kendim için “hedge” yapmaya çalıştım. Maalesef işe yaradı. “Maalesef” diyorum çünkü keşke dolar, euro bu kadar artmasaydı da ben de “tüh, keşke hisse fonlarımı bozmasaydım keşke” cümlesini kursaydım. Ancak bizim elimizden gelen ancak tasarruflarımız ile bir yatırım seçip en azından gerçek enflasyona yenilmemeye çalışmak.

    Eurobond fonları için “Tefas” ı incelemenizi tavsiye ederim. Hem yatırım hem de emeklilik fonlarını detaylı olarak inceleyebilirsiniz. “http://www.tefas.gov.tr/FonKarsilastirma.aspx” bu linkten bakabilirsiniz.

    Sonuç olarak, hisse yatırımına ara vermeden her ay ayırdığım miktar ile devam ediyorum. Çok düşük seviyeler olduğuna inandığım durumlarda şartları zorlayarak ayırdığım miktarların üzerine çıkmaya çalışıyorum. BES hesabımı da dolar ve euro eurobondları ve altın fonu ile “hedge” olarak kullanmaya çalışıyorum.

    Tüm bunların yanında, eğer becerebiliyorsam, stratejimi devam ettirebilmeme yardımcı olan şeylerden biri de siz ve yazılarınız. Aynı şeyleri düşünüp benzer çabalar içerisinde olan kişiler varlığını bilmek insanın içini rahatlatmasına yardımcı oluyor. Bu noktada size de teşekkür etmek istiyorum. Özellikle bu dönemlerde yazı yazıp paylaşımlarda bulunmanızı çok değerli buluyorum.

    Ağustos 11, 2018
    Yanıtla
  13. Ahmet Bey demiş ki:

    Borsada hisse senedi yatırımı yapıp parasının bir kısmını t2 kuralından dolayı borsadan çıkartmadan dolara yatırmak isteyenler için matriksteki kodu “usdtrf” olan abd hazine bonosu var. Bunu değerlendirebilirler.

    Ağustos 12, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Ahmet Bey,

      Değerli bilgi için çok teşekkür ederim. Hep aklımdaydı ne yapıyorlar diye bu konuda. Soruyu cevaplamış oldunuz.

      Saygılar.

      Ağustos 12, 2018
  14. Mehmet demiş ki:

    Merhabalar, Kriz günü param kraft heinz hisselerindeydi kriz beni vurmadı fakat hisse senetleri düşüş trendinde uzun vadede bist’in toparlayacağını düşünüyorum ve bende yatırım yapmaya başlayacağım. Şuan defter fiyatına yaklaşmış banka hisselerini araştırıyorum çünkü sanılanın aksine bankalar batmaz devlet güvencesindedir zor durumda kalırlarsa devlet müdahale eder ve o borç illaki vatandaşın sırtına birşekilde yüklenir ayrıca dolar stoğu olan yada dolar cinsinden geliri olan kağıtlarda alınabilir. Acaba bu türkağıtlarlailgili bir yazı yazabilirmisiniz? Bu tür bir yazı herkesin çok işine yarayacaktır.

    Ağustos 12, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Mehmet Bey,

      Katkınız için çok teşekkür ederim. Krizde yurtdışı varlıklarda kalarak çok iyi bir zamanlama yapmışsınız.

      Öyle çalışmalar yapan arkadaşlar var. Denk gelirsem paylaşırım tabii ki.

      Saygılar.

      Ağustos 12, 2018
  15. sampras demiş ki:

    uzun vadeli ayırdığınız bist hisse senetleri harici önerim dinamik portföy piyasayı aktif takip:
    %5 viop (cuma günü trump tweet attığında demir çelik sektöründekileri şortlamak, endeksi böyle krizli zamanlarda şortlamak),
    % 20 fon (eurobond- tekno – emtia gibi dövize dayalı fonlar),
    % 20 döviz
    %20 mevduat
    %30 uzun vadeli bist
    %5 orta vade bist (trade amaçlı 6 ay-1 sene vadeli,aselsan ikincil halka arzı gibi fırsatlar)

    Ağustos 12, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Sampras,

      Benimkilerin portföyün tamamı uzun vadeli:) Hatta mezar vadeli:)

      Katkınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 12, 2018
    • merhaba yiğit ağabey,

      öncelikle bu önemli konuya değindiğiniz için teşekkür ederim. 🙂 ardından, yorumlarda bahsi geçen ışık ökte beye bizlere bilgi ve tecrübelerini bolca paylaştığı için teşekkür ederim. yine bir diğer yorumda bahsi geçen “kale” benzetmesini benim ilk duyduğum kişi, necip tansel bey idi. ona da ayrıca teşekkür ederim, arzu edenler twitter’da takib edebilirler; ben paylaşımlarından fevkalade yararlanıyorum.

      sampras beyin portföy dağılım uygulaması da benimkine benziyor. farklı menkul sınıflarının pozitif ve negatif korelasyonları incelenerek, doğal hedge içeren bir portföy dağılımı yapılmış diye tahmin ediyorum. benim bu noktadaki amacım, hem türk hisselerinin hem dövizin hem de altının boğa piyasası hareketlerini yakalamaya çalışmak idi. örneğin 2017 yılı içerisindeki uzun vadeli aylık alımlarımda, aylık yatırım tutarımın 1/3’ü ile gram altın, 2/3 ile hisse sepetime alım yapıyordum. bu alımlar neticesinde; geçen hafta itibariyle portföyümdeki menkullerin değerce ağırlıkları şu biçimdeydi:

      %4 lira mevduat
      %7 euro mevduat
      %28 altın
      %48 yurtiçi hisse
      %13 yurtdışı hisse

      burada mevduatlar harçlık amaçlı, diğerleri ise yatırım amaçlı.

      herkese iyi günler ve bu şiddetli devalüasyon günlerinde sükûnet ve akl-ı selim dilerim. 🙂

      Ağustos 13, 2018
    • temettuemeklisi demiş ki:

      Hoşgeldiniz Sayın İsmi Küçük Kendi Büyük Yatırımcı,

      Necip Bey eski kurtlardan, işi matematiği ile yoğurarak anlatıyor. Ben de çok yararlanıyorum kendisinden.

      Portföy dağılımı örneği için teşekkür ederim. Belki bize bir ara Hong Hong’daki senetlerini nasıl seçtiğini anlatırsın. Merak ettim:)

      Sakinliğimizi koruyarak biriktirmeye devam ediyoruz.

      Saygılar.

      Ağustos 14, 2018
    • hisse seçim kriterleri belirleyip seçmek yerine, kuzenimin doğrudan önerisi ile, yeni halka arz olan xiaominin hisselerinden biraz aldık.

      şirketi seçme nedenlerimiz; dünyanın 4. en büyük cep telefonu satıcısı olması, çin dışı rakipleri apple ve samsunga karşı ciddi maliyet avantajı olması, maksimum %5 kâr marjı koyması, gelişmiş ve gelişen pazarlarda agresif organik büyümesi, pazar çokluğu nedeniyle gelirlerin tek bi ülkeye bağlı olmaması, telefon dışında cihaz ve app vs. servis gelirleri olması, müstakbel IOT yatırımları vs…. idi.

      Ağustos 16, 2018
  16. Hakan Unal demiş ki:

    Finansal Krizler Tarihi
    T. İs Bankasi Kultur Yayinlari
    Tavsiye ederim

    Tesekkurler

    Ağustos 12, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Hakan Bey,

      Notumu aldım. Mutlaka okuyacağım.

      Saygılar.

      Ağustos 12, 2018
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Aycan Hanım,

      İki bankaya da giremedim. Umarım gerekli açıklamayı yapıp böyle yoğunluklara karşı önlemlerini alırlar.

      Saygılar.

      Ağustos 12, 2018
  17. Paracigim demiş ki:

    Merhaba Latte,

    Döviz maliyetleri yükseldiği için döviz almak istemeyebilirsin. Varlık yaratmayan varlık almak sistemine uygun olmayabilir (dövizden bahsediyorum). Belki de döviz kazanan şirketler alarak döviz riskini dengeleyebilirsin.

    En azından ben öyle yapıyorum.

    İyi Çalışmalar.

    Ağustos 13, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Paracigim,

      Geleceğime yatırım yapmaya devam edeceğim:) Katkınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 13, 2018
  18. id aktum demiş ki:

    Bence erken emeklilik için çabaladığınız sistem zamanlama olarak çok iyi olmuş oldu. Yaklaşık 5 aydır uzun vade yatırımcılığını okuyor ve emeklemeye başlayacak gibi duruyorum. Okuduklarımdan en çok önüme çıkan hususlardan biri; krizler 2-3 yıl sürecek dahi olsa uzun vade yatırımcılığa başlamanın en uygun zamanı (fiyatların ucuz olmasından ötürü) ekonomik kriz dönemi.Zaten siz başlayalı 2 yıl olmadı. Ne güzel, nazar değmesin.
    Cuma gününü keşke nakitimiz olsa da şu hisselerden bu fiyatlarda alabilseydik diye iç çekerek geçirdik. Her ay alım yapma imkanımız 6 aylığına sabote olduğundan ciğerci kedileri gibi izliyoruz 🙂
    Ayrıca bu zor zamanlarda dahi yukarı yönlü hareket eden hisselerin ortak özelliği hep söylediğiniz gibi döviz rezervlerinin olması, borçlarının az, ihracatlarının çok olması. Onlara hiç bir şey olmadı.
    Ve bence siz başaracaksınız, sadece his 🙂

    Ağustos 14, 2018
    Yanıtla
    • temettuemeklisi demiş ki:

      Sayın Deniz Bey,

      Ben de olumlu tarafından bakıp kendimi şanslı hissediyorum. Hoş aldıklarım pek düşmedi ama yükselmedi de. O yüzden aylık plan dahilinde sektirmeden karınca kararınca toplamaya devam ediyorum.

      Siz oyun dışı kalmak için yanlış zamanı seçtiniz galiba. Ama bu işin ilk kuralı ihtiyacınız olmayan parayla borsaya girmek. İhtiyacınız varsa ki varmış, çıkarak en iyisini yapmışsınız. Bir dahaki sefere, bu sefer ihtiyacınız olmayan para ile yeni bir başlangıç yapabilirsiniz:)

      Saygılar:)

      Ağustos 14, 2018
    • Türk olmaktan demiş ki:

      borsada fiyatlar hala ucuz değil uyarımı yapmak istedim.Bize verilen algı o yönde….

      Ağustos 16, 2018
  19. id aktum demiş ki:

    Yazılarınızın önemli bir olumlu sonucu ise; yazılarınızı ve yapılan yorumları dikkatlice okuyan kişinin, yatırım hakkında sürekli yeni kavramlar duyup araştırması ve öğrenmesi oluyor. Kartopu etkisi gibi etkiler önce öğrenmede oluyor 🙂

    Ağustos 14, 2018
    Yanıtla
    • temettuemeklisi demiş ki:

      Sayın Deniz Bey,

      Ben de o kadar çok şey öğreniyorum ki yorumlardan… Yeni bir bakış açısı bile para biçilemez oluyor. Onun için burayı çok değerli buluyorum:)

      Desteğiniz ve katkınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 14, 2018
    • çok güzel bi yazı, geçen gün okumuştum. ben de tavsiye ederim.

      Ağustos 16, 2018
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın CihanK,

      Yazıyı okudum. Yaşar Hoca’nın ellerine sağlık. Bu zamanlarda tecrübe daha da önemli hale geliyor ve bize ışık tutuyor.

      Katkınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 16, 2018
  20. Huseyin demiş ki:

    Öğrenci iken gelen harçlıkların harcayacagim miktari cebimde kalanı ile ya döviz yada lot altı isbankasindan hisse senetleri alırdım 1990 li yillar.. yani bir lot bin adet olan hisselerden bir lot değil param kadar adet olarak alırdım. . Komisyonlar da %1 %2 şimdiki gibi değil. Para kazanirdik .. çok krizler gördüm. . Bi kriz vardı ki cuma krizi yanında hiç kalir bütün hisselerin %10 taban yaptığı seanslar yaşadık. … Aslında konunun özü de zaten buraya gelecek.. yatırım yaparken herkes yukarda oranlar vermiş çeşitlilik oranları. . Oranlar her ne olursa olsun ortam ve duruma göre ister t2 ister keyfi zamanın getirdiklerine göre bu oranları değiştirmek şart. . Şimdi dolar cok çıkınca döviz dayanaklı olan her ne ise döviz yurt dışı hisse eurobond vs vs %50 sonra kalanın bi daha %50 sini bozup hisseye geçebilmek. . Aynı şekilde endeks 110 120 binlere geldiğinde hisselerin %50 daha yükselişte kalanın %50 bozup dövize geçmeyi başarmak ve sakin olmak gerekiyor.. çünkü büyük dalga hep var şimdi döviz lehine yükselen trend daha sonra tl hisse vs lehine dönecek. . Tek taraflı yada karışık yatırımda sabit oranlı beklerseniz büyük dalgaya kapilmazsaniz miktari artiramazsiniz bunu birazda düşeceği zaman yine sağlam kağıdı satıp asagidan tekrar alarak lot miktarını artirmak gibi toplamda belki yine zarar olur ama en azindan zarar azalir.. ekolayzerin ayarı gibi yeri geldiğinde bas tonlar artacak (doviz) zamanı gelince tiz ton (hisse) artacak şimdilerde mesela döviz miktarı yavaş yavaş azaltilip hisse artırılır. . Zarar kes yapmayı bilmeli hedefin yine aynı olsun hedeften şaşmayın ama büyük dalgaya bakmak zorundayız bunu da en iyi dolar bazlı endeks grafiği bakın grafik şimdi nerlerde düşünce dolar boz hisse al yükselince hisse boz dolar al ama her daim hepsinden olsun… emekliliğe çok var.. kazandirmayi bilirsen elindeki miktar bile çok iyi..

    Ağustos 28, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Sayın Hüseyin Bey,

      Küçükken ben de kalan harçlıklarımla dolar alırdım ve kitabımın arasında saklardım. Ne günlerdi…

      Ben hep şöyle diyorum: “Başınızı yastığa koyduğunuzda nasıl rahat ediyorsanız öyle yatırım yapın.”
      Herkes kendine göre ayarlamalı, kendi tarzını oluşturmalı yatırım yaparken. Yoksa başkasının yaptığı portföyleri yöneten insanların psikolojisi o portföye uygun olmuyor. Hata yapıyorlar.

      Portföyüm yeterli büyüklüğe ulaşınca ben de tahvil vs. ayarlamasına girebilirim fakat daha çok küçük. Göreceğiz zaman neler gösterecek.

      Katkınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar.

      Ağustos 29, 2018
  21. ibrahim demiş ki:

    gerçek para altındır. Gerisi borçtur(jp morgan)

    Ekim 15, 2018
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      +1

      Ekim 15, 2018

Yorumunuzu Ekleyin