Herkese selamlar!
Norveç Yatırım Fonu bence Norveçlilerin gelecek nesilleri temettü emeklisi yapma projesidir.
Zaten dünyanın en zengin uluslarından biri olan Norveçlilerin bunu başarıp başaramayacaklarını bilmiyorum ama, şimdiden müthiş bir yol kat etmiş durumdalar. Varlık fonları dünyadaki hisse senetlerinin %2’sine sahip durumda.
Uzun zamandır temettü emekliliğinin örneklerine bakıyordum. Ali Abi yirmi senedir şu senedi tutuyor emekli olmuş, Veli şunu yapmış diye örnekleri hep görüyordum. Sonra bir baktım Norveç Yatırım Fonu sayesinde en büyük temettü emeklisi Norveç halkıymış.
Biraz daha araştırdım. Size bu fon hakkında biraz bilgi vermek ve onun gibi davranıp emekli olabilir miyiz onu anlatmak istiyorum.
Hadi başlayalım…
Norveç… Kuzey denizine kıyısı olan aşırı soğuk bir ülke. 1969 yılına kadar balıkçılıkla geçinmişler, sonra petrol bulmuşlar. 20 sene ülkeyi adam ettikten sonra refahı gelecek nesillere aktarmak için bir yatırım fonu fon kurmuşlar.
Fonun Özellikleri
1996’da kurulan fon şu an yaklaşık 8 trilyon Norveç Kronu büyüklüğünde. Bu da yaklaşık 950 milyar dolar civarında bir varlığa işaret ediyor. Norveç Merkez bankası tarafından Ekonomi Bakanlığı adına yönetiliyor. Fonun enflasyondan sonra net yıllık getirisi %3,9 civarı.
Fonun internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz. İnceleyin derim, çok güzel anlatmışlar.
Fonun dağılımına bakacak olursak;
%60 hisse senedi (Dünyanın her yerinde 8000’den fazla şirket)
%35 sabit gelir (tahvil, bono vs. Hisse senetlerinin dalgalanmasını azaltmak için)
%5 gayrimenkul (Gelişmiş ülkelerin mega şehirlerinde).
Şimdi de fonun enflasyondan sonraki getirisine bakalım;
950 milyar dolar piyasa değeri. Ortalama %5.7, enflasyondan sonra ise %3,9 net kâr. Yani fonun değerini enflasyona ezdirmeden çekebileceği 37,05 milyar dolar parası var. Bunu 5.5 milyon kişiye böldüğümde Norveçlilere havadan kişi başı 6.700 dolar civarı para kazandırdığını görüyorum.
Temettü Emekliliği Norveç Fonu Örneği
Kişi başı 74 bin dolar milli gelir düşünüldüğünde 6.700 dolar az gözükebilir. Normal bir insanın emekli olmasına da yetmez ama bize çok önemli bir ipucu verir. “En zengini bile biriktirip yatırım yapıyor!”. Ne için? Daha da zengin olmak, çocuklarına da zenginliğini bırakabilmek için. Bu tasarruflarını hisse senetlerine, devlet ve özel sektör tahvillerine, ticari gayrimenkullere yatırıyorlar.
Yiğit! adamların petrolü var, senin neyin var diyebilirsiniz. ben bir garip keloğlanım ama tasarruf etmeye çalışıyorum. Tıpkı Norveçlilerin yaptıkları gibi. Onlar, kişi başı 75 bin TL gelirim var diyip tüm paralarını harcayabilirlerdi. Sürekli eller havaya yapabilirlerdi.
Ama öyle yapmadılar ve biriktirmeye devam ettiler. Hala da ediyorlar. Ben de tasarruf edebilirim, yeni gelir kaynakları yaratabilirim. Sadece başlamam ve yeni fırsatları değerlendirmem gerekiyor.
Sonra bununla güzel yerlere yatırım yapabilirim. Borsa olur, tahvil, bono olur, gayrimenkul olur. Yukarıdaki grafikte görüldüğü gibi, belli bir süre sonra bu tasarruflar kendileri çalışmaya başlar. Grafik hep yukarı gider, daha da yukarı gider.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. Norveçliler bu parayı hemen oraya koymadılar. Tasarrufları ile azar azar biriktirmişler ve bileşik getirinin işini yapmasına izin vermişler.
Düşünün ki şu an Norveç halkı hiç çalışmadığı halde, yattıkları yerden 6.700 dolar para kazanıyorlar. Dolar biraz daha artsa neredeyse Türkiye’nin kişi başına düşen milli geliri kadar para gelir elde edecekler. Hiç bir şey yapmadan, sadece tasarruf ederek.
Biz niye yapamayalım. Petrolümüz yok belki ama, kişisel tasarruflarımız var. Yeni iş yaratma, ek gelir elde etme yollarımız var. Girişimciliğimiz var.
Sonuçta şunu aklımdan çıkarmamam lazım. Ne olursa olsun kazandığımdan daha azını harcamalıyım. Sonra param bir köle gibi benim için çalışmalı. Çalışacak yerlere kanalize etmeliyim.
Şunu da farkettim ki erken emeklilik aslında zor değil. Kişinin önce kendini yenmesi lazım. Sonra da inanması… Örnekler ortada.
Saygılar.
[…] selamlar! Norveç Varlık Fonu hakkında geçen aylarda bir yazı yazmıştım. Adamlar o kadar çok hisse, tahvil ve gayrimenkul […]
Selamlar. Yazılar içerisinde farklı sitelere veya daha önceki yazılara yönlendiren linklere tıklandığında farklı bir sekmede açsa daha güzel olmaz mı?
Sayın Kazım Bey,
Ben de bilmiyorum nasıl yapıldığını. Ama daha iyi olur haklısınız. Bir sorayım bakayım.
Saygılar.
#temettü hakkında güzel bir video.Tuncay Turşucu’nun anlatımıyla #temettüemekliliği. Uzun vade yatırımın şifreleri.İzlemenizi tavsiye ederim
https://www.youtube.com/watch?v=sg6uYMhjKbo
Katkınız için çok teşekkür ederim Hakan Bey:)
İzliyoruz, notlarımızı alıyoruz.
Saygılar.