Ekim 2023 Sonunda Portföy Durumu

Uzun bir aradan sonra herkese selamlar.

Gündem oldukça yoğun. Benim açımdan çok temiz dayak yediğim bir ay oldu. Eşeğimi önce kaybettirdiler, sonra buldum, bir daha kaybettirdiler. LTB bir önceki aya göre %7, zirvesine göre ise %17 civarında düştü.

Biraz sadeleştim ve iki adet GYO’ya giriş yaptım. ALARK en büyük pozisyonum olmaya devam ediyor.

Okuduklarımdam ve dinlediklerimden bir süre için dünyada ve ülkemizde yüksek faizin yeni normal olacağı ve portföylerde yerinin arttırılması gerektiği kanısına varıyorum.

Bu da bizim gibi hisse senedini ana yatırım enstrümanı olarak kullananlar için hem iyi hem de kötü yanlar içeriyor.

Girişi fazla uzatmadan hemen başlayalım ve yazıyı gününde yetiştirmeye çalışalım.

Ekim 2023 Sonunda Dünya’da ve Türkiye’de Piyasalar

ABD’de 2008’de başlayan ve pandemi ile doruk noktalara ulaşan parasal genişleme ve düşük faiz politikasının hiçbir zararının olmayacağına inanılıyordu. Ta ki yıllık enflasyon %8’lere fırlayıncaya kadar.

Peki enflasyondan ülkeler neden bu kadar korkuyor? Çünkü ekonomik aktörlerin fiyatlama davranışlarını ve dolayısı ile ahlâkını bozuyor. Paraya güveni zedeliyor. Herkes tuttuğuna tutturduğu fiyatı dayattığı (dayadığı) için de parasal ve toplumsal istikrar zarar görüyor.

Bu yüzden gelişmiş ülkeler önlerindeki Almanya gibi örneklerden dolayı enflasyondan ölesiye korkuyorlar.

ABD’de enflasyonun %8’lere fırlaması ile FED uyanıyor ve faizleri tarihte görülmemiş şekilde arttırmaya başlıyor. Önce herkes hızlı arttırdıysa hızlı da düşürür diyerek bunun normalleşeceğine inanmıyor. Fakat daha sonrasında bu adamlar ciddi galiba demeye başlıyorlar ve ABD 30 yıllık faizleri %5’in üzerine çıkıyor. Okuduğum tahminlerde ABD enflasyonda ve faizlerinde yeni bir patikaya girdiğimiz ve daha uzun süre daha görece yüksek enflasyon ve faizlerle karşı karşıya olacağımız görülüyor.

Türkiye’de de yeni ekonomi yönetiminin işin ciddiyetinin farkında olması ile TCMB faizleri %35’e yükseltti. Yapılan açıklamalarda faizlerin hedef enflasyonun üstünde olacağını anlıyoruz. 2024 yılında %33, 2025 yılında %15 hedefleniyor yani bu sebeple daha yüksek faizleri görmeye devam edeceğiz.

Eğer işler böyle giderse ve uzun süre daha yüksek faizler olacaksa bence yatırımcılar olarak dikkat etmemiz gereken iki konu var.

İlki, portföylerde sabit getirili enstrüman (para piyasası fonları gibi) tutmak daha cazip hale gelecek. Bunun bir sebebi yüksek faiz ortamında artık hisse senetlerinin göreceli performansının tahvillere göre o kadar da yüksek olmayabileceği tezi. Bunun yanında hem nakit akışımızı düzenleyebileceğiz hem de dalgalanmayı azaltabileceğiz.

İkincisi de hisse senedi piyasasında kelepir bulma olasılığımızın artacak olması. Piyasa abartmayı sever ve yüksek faiz de alıcıları azaltarak hisse senedi fiyatlarını düşük seviyelere çekebilir ya da eskisi gibi arttırmayabilir. Bu da bize alım fırsatları sunar ve bunları değerlendirmek için sabit getirili enstrümanların nakit akışından (kupon, faiz ya da kira olsun adını siz koyun) ya da para piyasası fonlarının hemen nakde erişme özelliğinden yararlanabileceğiz.

Son olarak, savaşların ve üst düzey belirsizliğin olduğu bir Dünya’da yaşıyoruz. Biraz temkinli olmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Kuyruk riski her zaman vardı ama şimdi daha fazla. Bu yüzden de işlem portföyü için kredi kullanmayı bir süreliğine bıraktım.

Sabah yazıyı düzenlerken akşam Gri Listeden çıkmaya çok yakın olduğumuzu öğrendim. Bu yurtdışı ile entegrasyonda ve yatırımcıların gelmesi için çok önemli. Umarım en kısa zamanda bu işi hallederiz.

Şimdi hisse senetlerine bakalım.

LTB Hisse Senedi Varlığı

LTB Hisse Senedi Varlığı

Portföyün %38’ini ALARK oluşturuyor. 130’ları gördükten sonra 101’e kadar çekildi. Özellikle tarım yatırımlarından sonra ben artık daha yüksek F/K ile fiyatlanan bir hisse olacağını düşünüyordum. İki aydır düşündüğüm gibi olmadı. Fakat şimdi de elimde 3,5 F/K’da, yatırım yapan, büyüyen ve sürdürebilir kârı olan bir şirket var. Bu yüzden tutmaya devam ediyorum. Düştükçe alıyorum, aldıkça düşüyor. Fiyat dışında her şey yolunda:) O da er ya da geç temeli takip edecek.

İkinci olarak da OZKGY veTRGYO ile GYO hisselerini portföye eklemiş oldum. OZKGY’de tepeden zarar %35 civarı şimdilik. Baya erken davranmışım.

THYAO’yu 260’larda elimden çıkarmıştım fakat 245’ten itibaren aşağı doğru eklemeye başladım. Fakat şu ana kadar işler istediğim gibi gitmedi. Geçen sene havacılıkta %60’lara kadar çıkmıştım. Şimdi %12’lerde duruyor.

Normalde tuttuğumdan daha fazla hisse taşıyorum fakat düşüşlerde hisse sayımı azaltıp yoluma devam edebilirim.

Şu anda portföydeki hisse oranı %70 civarında. Geri kalanı nakit ve diğer yatırımlarda.

Şimdi de LTB’nin Dolar-TL grafiğine bakalım.

Tepeden baya düştük ama bunu da aşarız diye umuyorum:)

Ekim 2023 Finansal Özgürlük Portföyü

Finansal özgürlük portföyünde hiç satmamak üzere aldığım hisseleri tutuyorum.

Finansal Özgürlük Portföyü

Hisselerden gelecek 12 ayda alacağım toplam temettü 2.839 TL’ye çıkmış durumda. Elimde Eurobond kalmadı. Tekrar alabilirdim ama paralar gayrimenkul yatırımına gittiği için alamadım:) İlerleyen zamanlarda tekrar düşünürüm.

Evet, geldik yazının sonuna. Hafta içi olduğu için benden şimdilik bu kadar.

Ana stratejim hisse senetleri üzerine kurulmaya devam edecek. Düşüşler acıtmıyor mu? Acıtıyor. Ama hisse senetleri doğası gereği dalgalanır ve her düşüş içinde yükseliş tohumları taşır. Siz iyi hisse senetlerinde olmaya devam edin.

Ayrıca yeni başlayan arkadaşlar için de bireysel hisse senedi yatırımı ve fonlar arasında tercih yapmak için de iyi bir fırsat. Psikolojinize hangisin iyi geldiğini, zaman ayırıp ayıramayacağınızı tartıp hisse yatırım fonlarından da biriktirmeye devam edebilirsiniz.

Sizin için bu ay nasıl geçti? Kendinizi kurtarabildiniz mi? Biraz da sizden dinleyelim.

Saygılar.

11 Yorum

  1. Akın Çetin demiş ki:

    Ben bu ay ne kardayım ne zarardayım hocam. Zaten çok yeni başladığım için bir sıkıntı görmüyorum. Bence bu düşüşler bize alım fırsatından başka bişey değil. Yatırım tavsiyesi değil tabi. Ben en azın 5-10 yıl baktığım için bir sorun yok bence ancak şimdi imkanlarım kısıtlı olduğu için teker teker hisse almak yerine hisse senedi fonlarından birikim yapmanın daha mantıklı olduğunu düşündüm. İlerleyen zamanlarda hisse de almayı düşünüyorum. Size de bol kazançlar dilerim 🙂

    Kasım 1, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhaba Akın Bey,

      Yeni başlayan biri için düşen hisse fiyatlarından daha güzel bir şey olmaz. Siz biriktirmeye devam edin. Kâra ya da zarara değil de sermaye biriktirip bir an önce bileşik getirinin gücünden yararlanmaya odaklanın:)

      Bu arada hisse senedi piyasasına girdiyseniz artık 5-10 yıl değil ömür boyu burdasınız demektir.

      Bol kazançlar.

      Kasım 4, 2023
  2. Ekonomist94 demiş ki:

    Merhabalar, öncelikle her ay sizi sıkıca takip ediyorum. Temettü ve finansal özgürlük hedefiyle girdiğim borsa serüvenimde açıkçası 4.ayımda biraz kendimi bocalarken buluyorum. Öncelikle hedef temettü hisselerimi belirledim ancak bazen kendimi her hissede pozisyon almak isterken buluyorum ve portföyümün küçük olması ile beraber bana bu strateji yanlış geliyor (güzel hisselerde lot sayımı arttıramamam!). O yüzden sık sık istemeyerek de olsa bazı pozisyonlardan çıkarak mevcut ana hisselerime ekleme yapıyorum. Sizce portföy büyüklüğü 20-30k arası olan biri için hedefe giderken lot sayısını düşük tutmak daha mı önemlidir yoksa hisse sayısının fazla olması bir problem teşkil etmez mi? Bazen gerçekten vazgeçemedim zarardayken çıkmak istemediğim hisseler oluyor ve kayboluyorum 🙂

    Kasım 1, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhaba,

      Bence eğer zaman ayıramayacaksanız hisse senedi fonlarına yatırım yapabilirsiniz. Güzel fonlar var. Portföyünüzün bir kısmını da bireysel yatırım için ayırırsınız.

      Burada mantık şu. Çok hisse sahibi olmanın fon tutmakla farkı olmuyor. Fonları profesyonel yatırımcılar yönettiği için de performansları yeni başlayanlara göre daha iyi oluyor.

      Eğer siz yönetecekseniz bence 50 bine kadar 2, 100 bine kadar 3 hisse ideal. Gerisi odağınızı bozar. Ama dediğim gibi kendinizi az sayıda hisse ile rahat hissetmiyorsanız hisse seçmek yerine hisse senedi yatırım fonları daha mantıklı.

      Bol kazançlar.

      Kasım 4, 2023
  3. Serhat demiş ki:

    Hocam selamlar, 15 ay oldu yatırıma başlayalı tam olarak bu ay anladım dipsiz kuyuya taş atmanın nasıl bir şey olduğunu. 🙂 En yüklü alım yaptığım ay olmasına rağmen yerimde saymaya devam ettiğim bir ay oldu. Düzlüklere çıkmak için patika yollardan devam. 🙂

    Kasım 1, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Serhat Bey,

      Benim portföyüm 40 ay doğru düzgün getiri elde edememişti.
      Bileşik getiri makinasının çalışması zaman alıyor.
      Zaten kolay olsaydı herkes yapardı değil mi?

      Saygılar.

      Kasım 4, 2023
  4. ahmet demiş ki:

    battık başkan battık :))

    Kasım 1, 2023
    Yanıtla
  5. uzmantaklitci demiş ki:

    gayrimenkul yatırımı yaptıgınızı kacırmısım demekki

    hayırlı olsun

    iyidir 🙂

    Kasım 1, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhabalar,

      Başladım bakalım ufak ufak. Çok da yayılmadan biraz para çıkarmak istiyorum ara sıra.

      Kasım 4, 2023
  6. Merhaba hocam,

    Aksa için beklentinizi merak ettim açıkçası ( hisse fiyatından ziyade şirketin durumu olarak) çünkü incelediğim kadarıyla şirketin $ bazlı cirosu düşüyor.
    Gayrimenkul yatırımınız hayırlı olsun bol kazançlar 🙂

    Kasım 3, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhabalar,

      Aksa’yı arkadaşlarım çok övüyordu ve birlikte 10 bin lot hedefi ile ufak ufak almaya başlamıştık. Fakat onlar bıraktı ben kaldım:) Temettü portföyünde hiç hisse satmadığım için duruyor.

      Aslında ben de yatırım yapan şirketleri seviyorum fakat ciro anlamında sanırım en tepesinden toplamaya başlamışız:) Neyse kısmet deyip yolumuza devam ediyoruz:)

      Saygılar.

      Kasım 4, 2023

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.