Ağustos 2023 Sonunda Portföy Durumu

Herkese selamlar.

Borsa İstanbul yükselişini bu ay da hız kesmeden sürdürdü. Rekor üzerine rekorlar kırmaya devam ediyoruz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizleri sürpriz yaparak %25’e çıkardı. Hala enflasyonun altında olmaya devam etse de mevduat faizlerinin ve para piyasası fonlarının faizlerinin geldiği yer portföyün nakitte bekleyen kısmı için daha az cezalandırıcı bir hale geldi.

Yatırım yapmaya başlayıp düzenli olarak bunu paylaştığım 79. ayı geride bıraktım. Muhteşem bir yolculuk olmaya devam ediyor.

Tabloları oluştururken doların en son 58. aydan 59. aya geçerken aydan aya düştüğünü fark ettim.

Şimdi de bunu 78. aydan 79. aya geçerken yaşadık. Dolar bu ayda 26,8975’ten 26,6917’ye düşmüş oldu.

Portföy bu ay tırmanışına devam etti.

LTB’ye 2017 yılı Şubat ayında yatırıma başladığımda 2.555 dolar ile ilk hisse senedimi almıştım. 10 bin dolar sınırını aşmam tam 30 ayımı almıştı. Söylemesi kolay ama nasıl geçtiğini bana sorun. Ekleme yaptığım her tutar boş kuyuya taş atıyormuşum gibi geliyordu.

Şimdi portföy 10 günde 10 bin dolar artar hale geldi. Aylık 300-500 TL biriktirerek hisse alan ben bunu yapabildiysem, siz de yapabilirsiniz. Yapamazsın diyenlere aldırmayın, hayalinizi de tasarruf ve birikimde gözü olmayan çok fazla kişi ile paylaşmayın.

Başlangıçta boş kuyuya taş atıyorsunuz gibi gelebilir ama sermayesi hiçbir zaman olmamış insanların bileşik getiriyi anlaması çok zor, hatta yaşamadan imkansız. Ona fırsat verirseniz size ödülünüzü eninde sonunda verecektir.

Girişi çok uzattım hadi aylık portföy durumuna başlayalım.

Türkiye ve Dünya Piyasalarındaki Gelişmeler ve Aklımda Kalanlar

BIST 100 endeksi rekor üstüne rekor kırıyor. Bu ay ilk kez 8.000 puanı devirdik. Borsa halka arzların da yardımı ile tabana yayılmaya devam ediyor. Pahalıdır ucuzdur bilemem ama şu ana kadar halka arzlardan kazanılan tutar finansal özgürlük için yatırıma yeni başlayanlara çok güzel bir sermaye birikimi sağladı.

Dışarıda ise FED’in faiz arttırımlarının sonuna geldiği konuşulmaya başladı. Bu da risk iştahını arttırmışa benziyor.

Petrol 88 doların üstüne çıktı ve yükselişini sürdürüyor.

Dünyada durgunluk olacak mı olmayacak mı derken buralara kadar geldik.

Yatırım yaptığım dönemde böyle bir durumla çok karşılaşmamıştım. Genellikle iyi şirketleri ucuza almaya alışığım. Mesela THYAO, ALARK ve TUPRS pandemiden çıkarken çok ucuzlardı. Şimdi ise fiyatlar normalleşti. En azından aşırı ucuz değiller. BIST’te yeni bir çağı mı açıyoruz yakında görürüz.

Kendimi çikolata dükkanında çocuk gibi hissederken bu sıralar karışık duygular içerisindeyim. Yine de yatırım yapmaya devam ediyorum. Bu momentumun dışında kalamam. Aşağıda göreceğiniz gibi biraz yayıldım. Normalde 1-2 hadi 3 hisse taşımaya alışıkken 8’e kadar çıktım. Gayrimenkul yatırımı için kenara ufak ufak, işlem portföyünü incitmeden para çıkmaya başladım.

Bu arada işi bırakmaya sanırım hiç bu kadar yakın olmamıştım. Finansal olarak değil de kafa olarak hazır olmak gerekiyor bu döneme. Galiba yavaş yavaş oraya geliyorum. Bunu da bir yazıda ayrıntılı olarak konuşuruz.

Şimdi portföye bakalım.

Haziran 2023 Sonunda Portföy Durumu

LTB Hisse Senedi Varlığı

Portföyün ana unsurunu ALARK oluşturmaya devam ediyor. Şirket elektrik işlerinden kâr etmeye devam ederken tarım ve yurtdışı olası yatırımlarla da büyümesini sürdürecek.

Portföyün yeni pozisyonu KLKIM oldu. Hisse kısa zamanda iyi yol kat ettik. Bedelsiz sermaye arttırımı sonrası yeni yatırım haberlerini bekleyeceğim. KLKİM için daha iyi analiz yapamayacağımdan yapılmış en iyisini şuraya bırakıyorum.

TUPRS pozisyonumu biraz azalttım ama pişman olmadım da değil. Burada ürün marjlarını etkileyen bazı kritik şeyler oldu. İlki Çin başta olmak üzere talep artışıydı. İkincisi de Rusyanın bayrak taşıyıcı petrolü Ural ile Brent arasındaki fark azaldı. 35 dolarlara kadar çıkan fark 13 dolarlara kadar düştü. Hindistan gibi bu petrolü çok ucuza alan ve sonra da ürettikleri benzin ve dizeli Avrupa’ya yığan ülkelerin kâr marjı azaldı. Bu ticaretin durması da Avrupa’da marjları yükseltti. Fakat bu söylediklerim geçmiş bilgi. Genellikle marjlardaki düşüşü BOFA’nın ani satışından sonra öğreniyoruz. Takip ettiğimiz hiçbir veri bu bilgiyi ondan önce öğrenmemizi sağlamıyor. Sektördeki marjlar çok kırılgan olduğu için gözüm açık tetikte olacağım. Döngüsel bir sektör ve şirket ile uğraştığımızı unutmayalım. Ters bir durumda kısa ve orta vadeli yatırım için girenler aşık olup EREGL hadisesi yaşamasınlar.

AKBNK’yı banka kontenjanından taşıyorum. Olası yükselişleri kaçırmak istemiyorum. Para ve maliye politikasının normalleşmesi bankaları destekleyecektir.

Bunun yanında kısa-orta vadeli al-sat portföyündeki diğer hisselerim de ERBOS, ISGSY, TUCLK ve SAYAS.

Ek olarak da bu portföyde olası fırsatları değerlendirmek için %10 nakit ya da para piyasası fonu tutuyorum. Bazen günlük işlem yapıyorum.

Beğenirsem bunu da pozisyona sokarım.

Bu ay kredili işlem pek yapmadım. Zaten portföydeki son yükselişlerle kredi limiti toplam portföyün %6’sına kadar düştü ve önemini de kaybetti.

Bunun yanında portföye uzun süredir para eklemiyorum. Hatta baya da para çıkarmış oldum. Yapılan yatırımların meyvesini almam 2-3 sene sürecektir. Bekleyeceğim.

Şimdi de klasik Dolar-TL grafiğimizi verelim.

LTB Dolar-TL Grafiği

Finansal Özgürlük Portföyü

Finansal özgürlük portföyünün hisse senedi kısmına bu ay biraz daha ekleme yaptım. Eurobond eklemedim.

Her ne kadar CDS’ler düşmüş olsa da benim için %8 dolar kupon faizi alım yapmam için yeterli bir miktar. Sabit getirili varlıklarda alım yaparken daha da düşer mi yükselir mi diye bakmaktansa kendime bu kupon faizi bana yeterli mi diye sormayı tercih ediyorum.

İleride portföyün Eurobond kısmına da ekleme yapabilirim. Özellikle işi bırakacaksam daha fazla sabit getirili varlığa ihtiyacım olacak.

LTB Temettü Portföyü

Önümüzdeki 1 sene boyunca almam muhtemel temettü gelirim vergiden sonra net 2.353 TL’ye ulaştı. Eskiye göre pek bir anlam ifade etmediğinin farkındayım. Büyütmeye devam ediyorum.

LTB Eurobond Portföyü

Eurobondlardan da yıllık 700 dolar kupon gelirim var. O da TL olarak 700*26,71=18.699 TL yapıyor.

Böylece yıllık pasif gelirim 18.699+2.353=21.053 TL ediyor.

Şimdilik 1 günlük finansal özgürlüğümün bedeli 700 TL ama bunu güncelleyeceğim. O zamana, bu tutar kadar 30 günlük özgürlüğümü kazandığım anlamına geliyor.

Ben çok anlattım, biraz da sizden dinleyelim. Sizin için ay nasıl geçti? Finansal bağımsızlığınız için olan miktara yaklaştınız mı?

Herkese iyi günler dilerim. Saygılar.

29 Yorum

  1. Yusuf Kimyon demiş ki:

    Bizlere ilham oluyorsunuz çok teşekkürler. Ben de 13 aydır temettü için uğraşıyorum bu işin başında sayılırım daha. Siz bu gece 6 yılda ortalama her ay ne kadar koyarak bu seviyelere gelebildiniz? Özel değil ise cevaplayabilirseniz çok memnun olurum.

    Eylül 3, 2023
    Yanıtla
  2. BUYUK PATRON demiş ki:

    Merhaba.
    Sizi ilk yazmaya başladığınız zamandan takip ediyorum.
    Yaşınız ve aileden miras yardım vs bir durumunuz var mi ?
    Ayrıca oturduğunuz ev kendinizin mi ? Son olarak medeni hâl ve çocuk var mi yok mu acaba
    Selamlar

    Eylül 3, 2023
    Yanıtla
    • Ahmet demiş ki:

      Vukuatlı nüfus kayıt örneği alıp yollasın isterseniz.

      Eylül 4, 2023
  3. Özkan demiş ki:

    Hocam öncelikle tebrik ederim, seninle yatırıma başlangıç tarihimiz ve miktarlar aynı, o dönemden beri sessiz takipçinim, şu anki ulaştığımız miktarda tahminen yakındır diye düşünüyorum. Bende son dönem enerji tedarikçilerinin yükselişinden faydalanarak ve risk alarak büyüttüm portfoyü ve cuma günü ath yaparak kapandı.

    Bende hiç olmadığım kadar yakın hissediyorum kendimi işi bırakmaya, hatta artık şirket araştırmasından çok nakit akışı olayını düşünüyorum. Gerçekten maaş kuş kadar kaldı desem yeridir çok şükür. Sen ve senin gibi arkadaşların payı çok büyük, çok teşekkürler. Neden çünkü çok kötü zamanlarda bile bıkmadan devam ettik tasarrufa ve yatırıma.

    Senden ricam artık işi bırakma seviyesine gelmiş arkadaşlar, takipçilerin için Fö den sonraki nakit akışı hakkında aydınlatıcı fikirlerini içeren paylaşımlar yapman, teşekkürler.

    Eylül 3, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar Özkan Bey,

      Zor zamanlardan geçtik ama bırakmadık. Gelecek günleri de çok merak ediyorum.

      Nakit akışını ben de düşünüyorum. Bakalım, yaşadıkça deneyimlerimi paylaşırım.

      Bol kazançlar dilerim.

      Eylül 3, 2023
  4. Mustafa demiş ki:

    Hocam bilgilendirici yazılarınız için teşekkürler.

    İşi bırakma seviyesine getiren portföy büyüklüğünüz nedir acaba? Temettü miktarlarınızı yazmışsınız ama net portföyü göremedim. Ayrıca sizin için finansal özgürlük için yeterli portföy nedir? Birçok yerde geçen aylık harcama miktarının 25 katı mı yoksa farklı mı?

    Teşekkürler.

    Eylül 3, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Mustafa Bey Merhaba,

      Bu konuyu daha ayrıntılı bir yazıda paylaşırım ama aylık harcamamın 300 katı değil çok daha düşük bir tutar olduğunu söyleyebilirim.

      Çünkü o enflasyon + 4 çekme limitine göre yapılan hesap. Portföy getirisi bana çok daha yüksek bir miktarı çekmeye imkan sağlıyor şimdilik.

      Temettü ve Eurobond kupon gelirleri o tutarı yakalamaya imkan vermiyor şu anda. Portföy getirisi ile bu oranı yakalamak mümkün oluyor.

      Saygılar.

      Eylül 3, 2023
  5. Berk B demiş ki:

    Sevgili LTB, finansal özgürlüğe gitgide daha cok yaklasmıssınz gibi hissettik..Artık kafaca işten uzaklaşıyorum sizi bizleri daha da heyecanlandırdı😊Aklınızdaki gelecek planlaması yazınızı heyecanla bekliyoruz…Selamlar👋

    Eylül 3, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhaba Berk Bey,

      Bakalım ben de geleceğin ne getireceğini çok merak ediyorum.

      Yaşayan görür derler, bakacağız.

      Saygılar.

      Eylül 9, 2023
  6. Selçuk Zenbilci demiş ki:

    Merhaba hocam, bir temettü emekliliği hayali kuran ve bir eyt li memur olarak yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum. Eyt liyim ama emekli olmayı düşünemiyorum çünkü emekli oldugumda şimdiki maaşım %50 düşüyor ve yıllar gectikce daha düşeceginden eminim. 2,5 yıldır temettu emekliligi hedefiyle tatil yapmadan birikim yapiyorum. Onu dengeleyecek bir meblağa tahminen 5 yıl sonra ulaşabilirim çünkü emekli olmadan bir ev yatirimi yapmam gerekir diye düşünüyorum. Merak ettiğim ve sormak istediğim gayrimenkul konusunda birikimi nasıl yapıyorsunuz? Borsadaki dalgalanma ve risk nedeniyle ben fiziki altin olarak tutuyorum ama ralli esnasında acaba bunlarda büyüme hissesinde olsa keşke dediğim çok oluyor. Saygılarımla iyi çalışmalar

    Eylül 3, 2023
    Yanıtla
    • Kaan demiş ki:

      Yiğit bey merhaba,

      Öncelikle sizi tebrik ederim. Keçi yollarını, patikaları tırmanıp, aşıp otobana çıkmış gibiyiz değil mi? 🙂

      Ben de 2018 ocakta, endeks o dönemin zirvesindeyken benzer şekilde başlamıştım. O dönem sayfanıza yorum olarak da daha fazla katılabiliyordum. Sonra 2019 aralıkta bize bir küçük prenses katıldı. Zamansal bazı tatlı kısıtlar yaşar olduk 🙂

      Yolculuğumuz ve süreçteki evrilmemiz çok benzer hocam. Sanırım bu yaşayarak olabiliyor. Şu an durumda portfoy bize evde bir kişi daha çalışıyormuş gibi destek olup kredilerimizi ödüyor desem yeridir. Özgürlük kısmına biraz daha var. Sizler ikinci çayı bitirirken umarım ben de yetişirim.

      Saygılarımla,

      Eylül 4, 2023
  7. Emre demiş ki:

    Tebrik ederim Yiğit bey,

    Bildirim açık portföy yazınız düşünce gülümseyip çay kahve eşliğinde tüketiyorum 🙂

    Bende 1.5 yıldır yatırım yapıyorum. Sıfırdan başladım. 5 bin dolar seviyesine yeni geldim 🙁 inandığım güçlü şirketlere yatırım yapıyorum. Yalnız sağda solda uçan kaçan hisseler görünce moralim bozulmuyorda değil 🙂 bir düşünce geliyor sat gidene atla diye:) sonra plana sadık kalmaya devam ediyorum.
    Her ay alım şeklinde ilerliyorum. Geçen ay alım yapamadım. Bu yüzden biraz husuzsuzum.Yaş 38 bu sebeple agresif şekilde tasarruf yapmam lazım. Bende durumlar şuanlık böyle

    Selamlar

    Eylül 3, 2023
    Yanıtla
  8. Oğuz demiş ki:

    Yiğit Bey selamlar, ben de borsa yatırımına 2020 ortalarında bu blog sayesinde başladım. Öncesinde bir kaç ay günlük al-sat vs yapmıştım. Sonra sizin blogunuzu / çevirilerinizi okumaya,aylık portföy paylaşımlarınızı takip etmeye başladım. Her ay kendi portföyümü sizin portföy gelişimizle kıyaslar, işte şu ayda bende belki buralara gelirim diye hesap yapardım. 🙂 Finansal özgürlük yahut işi bırakma noktasına henüz uzağım ama ilk 13 14 ayda geldiğim portföy büyüklüğünü şimdi günlük marjlarımda görüyorum. Pek tabiki enflasyon, borsanın dolar bazlı ralli yapması gibi bir çok etken var ama iyisiyle kötüsüyle şunu diyorum ki, iyi ki bu blogu okumuşum ve yatırım yapmaya başlamışım. İyi ki varsınız, sevgiler, saygılar..

    Eylül 3, 2023
    Yanıtla
  9. Adem demiş ki:

    Merhaba

    çok basarilisin

    Haziran 2022’de portföy 44 880 dolar. Sonra portföy paylasilmadi. 02/2023’de dolar bazinda portföyünüz 3’e katladi. Bu inanilmaz.

    Sonra portföy agirligi olarak havacilik sektörü geçmeniz dogru karar oldu. Dolar bazinda uçtunuz.

    Eylül 3, 2023
    Yanıtla
  10. Merhaba hocam,

    “Ekleme yaptığım her tutar boş kuyuya taş atıyormuşum gibi geliyordu.” Bu cümle bana geçen seneki halimi hatırlattı. 1 yıl boyunca zararda bekledim. Genelde herkes kaybederken ben kazanıyordum. Herkes kazanınca ben kaybettim 🙂 Ama inatla ekleme yapmaya devam ettim. Hatalarımdan ders aldım şuan daha iyi bir noktadayım. Yatırım stratejimi değiştirdim ve açıkçası şimdilik çok uçuk rakamlar olmasada kar olarak halimden memnunum. Hedefinize en kısa sürede ulaşmanız dileğiyle 🙂

    Eylül 3, 2023
    Yanıtla
  11. Emre Yilmaz demiş ki:

    KV-OV odaklı portföy pek çok uzun vade değer yatırımcısının stratejisini değiştirdi. Onların bilgi birikimleri, değerlemeleri, şirket ve sektör seçimleri çok daha doğru. Ama yeni borsaya gelen milyonlar da umarım bu tarzı, değerleme, portföy yönetimi gibi konuları iyice içselleştirmeden bu şekilde davranmazlar. Yapabilene çok iyi, eksik yapana da çok tehlikeli diye düşünüyorum.

    Eylül 4, 2023
    Yanıtla
  12. Deniz demiş ki:

    Bilgiler için teşekkür ederim. Yurt dışı hisselerine yatırım düşünüyor musunuz? Bunun dışında Amerika da düzenli temettü geliri arttıran şirketlerin güncel bilgisi var mıdır? Eğer varsa paylaşırsanız sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.

    Eylül 4, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhaba Deniz Bey,

      Yurtdışı yatırım düşünüyorum.

      Yurtdışı düzenli temettü geliri için Dividend Aristocrats ve Divindend Kings listelerine bakabilirsiniz. Bunların ETF’leri de var.

      Saygılar.

      Eylül 10, 2023
  13. eren tezcan demiş ki:

    Kardeşim işi bırakmada küçük bir şehre taşın bence. Antalya’dan sonra Burdur’da gişede çalışmak büyük keyifti bana. tavsiye ederim 🙂

    Eylül 5, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhaba Eren Bey,

      Bakalım, İstanbul gerçekten de pahalı hale geldi. Fırsatları değerlendirmedikten sonra buranın olumsuz yönlerini çekmenin alemi yok.

      Saygılar.

      Eylül 10, 2023
  14. ilerlemeDefteri demiş ki:

    Hocam selamlar,

    Blogda ilk yazılarınızda al unut yapıyordunuz. Şimdilerde aktif yönetiyorsunuz gördüğüm kadarıyla. Bir süredir ben de aktif yönetmeye çalışıyorum ama bu alma ya da satma yönünde bir baskı oluşturuyor bende. Sizde de benzer bir durum oldu mu aktif yönetmeye başladığınızda? Bunu nasıl aştınız, ya da aşabildiniz mi?

    Selamlar, saygılar
    ilerlemeDefteri

    Eylül 7, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Selamlar,

      Al-unuttan yaklaşık 3. yılın sonunda kısa-orta vadeli yatırıma geçtim. Aslında 3 portföyümden biri bu.

      Bende baskı oluşturmadı çünkü değer odaklı yatırım yapmaktan vazgeçmedim. Tabii hata yapıyor insan. Erken satıyor, geç alıyor, satamıyor:)

      Bana etkisi daha başka oldu. Sanki sürekli değer kaybedecekmiş, düşünce çıkmayacakmış gibi gelmeye başladı. Temettüden uzaklaşmak da boşluk yarattı.

      Bunu da hiç satmamak üzere bir temettü portföyü oluşturarak aştım. O yönümü o portföyde tatmin ediyorum.

      Hesap başka bankada. Bir de gezme işi için hesaba miles&smiles tanımladım:) Öyle oyalanıyorum.

      Saygılar.

      Eylül 8, 2023
  15. Salim demiş ki:

    İlk $100k kaç ay sürdü peki?

    Eylül 10, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhaba, çok daha uzun sürdü.

      Eylül 10, 2023
  16. serdar Yiğit demiş ki:

    hocam selamlar. ilgi ile takip ediyorum. blogdaki yazıları ilk baştan itibaren bayağı bir okudum. portföy yönetiminde değer yatırımına geçmenizin sebebi nedir? temettü 25 hisselerini toplamaya devam etseydiniz daha az bir getirinizin olacağını mı düşündünüz?

    Eylül 10, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Serdar Bey Merhabalar,

      Yine yüksek getiri elde ederdim ama şimdikinden çok daha az getirim olurdu.

      Zamanınız varsa ve bu işe ilgi duruyorsanız fırsatlardan faydalanabilirsiniz. Benimki artık fırsat görüp de yararlanmamak gibi oluyordu. Onun için kısa-orta vadeli yatırıma geçtim.

      Tabii hemen olmadı. yaklaşık 4-5 senemi aldı.

      Saygılar.

      Eylül 10, 2023
  17. Umur demiş ki:

    Eylül ayı portföy durumu yazınız gelmedi, paylaşımdan vaz mı geçtiniz acaba.

    Ekim 12, 2023
    Yanıtla
    • Lattedenborsaya demiş ki:

      Merhabalar, Eylülü atladık, Ekimden devam:)

      Kasım 4, 2023

Yorumunuzu Ekleyin

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.